0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=26

Статията е дълга и на места скучна, но е много достоверна и адекватна към момента.

Ще изброя опита си на неуспешни трансфери:

1.    Първа процедура, труден трансфер със защипване на шийката
-   пропуска на лекуващия ми беше че не ми направи сондаж
-   извода – сондажа дава инфо за цервикса, дълбочина на матката и много важно: дава база да се избере вида на катетъра
-   последствията – контракции, прокървявавне...

1.2      В същата процедура втори трансфер на бластоцисти
-   грешка, двойният трансфер отдавна не се практикува защото е безмислен
-   последствията – „прахосани” бластоцисти

2.   Втора процедура, с дилатация
-   Сондаж - лош, пак с прокървяване
-   трансфер – НЕПРОНИКВАНЕ с катетъра, ембрионите хачнати което за тях означава край, хачнатите или се трансферират или върнати обратно в петрито... загиват. Малцина знаят какво е за стигнеш до Рим и да не видиш Папата..., на следващия ден лош трансфер с останалите „добри” ембриони.
-   извода – неподходящ катетър
-   последствията -  втора неуспешна процедура.

3.   Втора дилатация, трета процедура, травматични биопсии – от 5 опита за проникване – 4 НЕВЪЗМОЖНИ.
-   хистерометрия със специален спекулум, сонжаж със специален катетър, много драматично изживяване, но плодотворно.
-   Трансфер – безупречен
-   Последствия – успешна бременност
-   Извода – сондаж, избор на катетър, премедикация са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ преди ЕТ.


Момичета, вярвате на лекарите си и им давайте толкова доверие колкото ви душа сака, но не забравяйте че всичко, всичко е за наша сметка. По-добре да те насмете или да изглеждаш смешна в очиту му, но нека си похарчи 7-10 лв за един катетър за един сондаж, отколкото да преживеете нещо от горното написано. Заключенията от типа "проба-грешка" нека си ги повтарят "калитковците".
99% е вероятността да НЕ забременеете след защипване, кръв или слуз в катетъра.
А тук трябва да се поправя:

Цитат
"Ембрионалната капка" се поставя на приблизително 1 см пред фундуса. Добре е трансфера да се извърши под ехогравски контрол защото се вижда върха на катетъра, другия метод за определяне мястото за трансфер е: достига се с катетъра до фундуса и се издърпва с 1 см, сами се сещате каква ювелирна техника е нужна. Самото докосване до фундуса обаче предпоставка за микроконтракции, както и безопасното и "незабележимо" преминаване през шийката. Изобщо моето мнение е че трансфера е 50% от успеха при наличието на потенциално добри ембриони.
Успех момичета и много кураж!

Другия начин за определяне мястото на трансфера са данните от сондажа, което пак е на „тъмно”, но е по-добре от докосване на фундуса и връщане 0.5-1 см.

Успешни трансфери всеки му!
« Последна редакция: Февруари 15, 2011, 00:08:57 am от jam »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2011, 17:27:41 pm »
благодаря, че отворихте нова тема. ще бъде интересна.

първо впечатление от разказа ти - ти очевидно си доста анатомично труден случай. вероятно твоите многобройни неудачи именно с трансфера са допринесли за формирането на твърдото ти становище относно сондажите. но от разказа ти също така е видно, че факторите за успех не са един и два. във втория ти случай, например, си имала сондаж, но какво от това? пак неуспешен трансфер.

50% трансфер и 50% ембриони е малко грубо закръгление, струва ми се. в това уравнение се изпускат доста други фактори, като имунологичен терен, наличие на странични вредни фактори от рода на хидросалпинкс (мисля, че имаш какво да разкажеш и за това), активни вирусни инфекции, и пр. и пр.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2011, 17:48:58 pm »
Не мислих че темата ще се превърне в Куиз, но ще отговоря:

Сондажа е световна практика и не виждам смисъл да затвърждавам нуждата му.

При втория ни опит вида на катетъра беше решаващ.

Да, 50/50 е неточно, имах предвид при оптимални условия, т.е. отстранен тубарен ф-р, подтисната имунна с-ма (практика в САЩ и Канада)...

А на последния ти въпрос - да, на снимката ми имаше съмнения за хидрос, но при лапарото се оказа "колянце", което може да компроментира трансфера следствие на стимулациите, за това прекъснаха тръбата.

Нашия успех определено беше в брилянтния трансфер!


« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 18:02:44 pm от Елфи »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #3 -: Февруари 14, 2011, 18:08:00 pm »
Не мога да не се включа в тази тема, поради големия брой трансфери, които имам. Далеч съм от премеждията на evro, но може да бъда полезна:
1. Трансфери от 1 до 3, извършени от д-р Савова (МЦРЗ), без УЗ контрол, на празен пикочен мехур - тестовете бяха отрицателни, накрая ще спомена проблемите, които съм имала и които са били отстранени преди успешната ми бременност.

2. Трансфер 4 - д-р Савова, двоен трансфер, на втори и пети ден. Както evro е обяснила - отречена практика, знаех, че не се практикува, но се поддадох на натиска. Трансфер на 2-ри ден - без УЗ, празен пикочен мехур, перфектен. На пети ден - с УЗ контрол, усетих трансфера, прокървих след него. Резултат - ЧХГ 4 и нещо на ден 9 от първия трансфер. След 48 часа ЧХГ беше паднало до 3 и нещо.

3. Трансфер 5 - д-р Владимиров, без УЗ, на празен пикочен мехур, усетих трансфера, прокървих след него.

4. Трансфер 6 - д-р Стаменов, с УЗ, на пълен пикочен мехур, перфектен и успешен.

Допълнително, при мен бяха отстранени следните проблеми преди шестия трансфер: 1) прекъснати тръби поради двустранен хидросалпингс; 2) внимателна и изключително прецизна стимулация, която за пръв път успя да удържи хормоните ми в норма. Предишните ми лекари не се справяха с овладяването на преждевременните пикове на прогестерон и ЛХ.

Ден преди трансфера ми беше поставено т. нар. "лепило", отново на пълен пикочен мехур и под УЗ контрол (д-р Шевкетова). В месеца преди ин-витрото ми беше направена биопсия, която показа не идеални резултати, но отказах лечение и пристъпихме към процедурата.

Надявам се да се включат и други момичета, които да споделят личен опит.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #4 -: Февруари 14, 2011, 18:56:11 pm »
Момичета, моля ви, кажете какво имате предвид под прокъвяване. Аз съм с крива шийка, 3 инсеминации и трите със зацапване след това. Последната с пълен мехур - мина по-леко, без защипване на шийката, но пак си имах зацапване. Д-р Персенска ме увери, че това зацапване е от външната част на шийката и няма значение. Споделете какъв тип беше прокървяването при вас.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #5 -: Февруари 14, 2011, 19:00:21 pm »
При инсеминациите не е толкова страшно. Т.е - няма оплождане все още. Прокървяването може да е от самото защипване, от самия инструмент (двузъбец) или от по-травматично преминаване. Самия катетър е малко по-твърд за инсетата. М/у другото някъде с такива правят и сондажите.
При мен прокървяванията бяха рядка, бледа розова пътечка на евридейката.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #6 -: Февруари 14, 2011, 19:27:46 pm »
Докосване на фундуса, което причини травма по лигавицата и кръв по катетера - компроментира целия трансфер. Затова и в статията не се препоръчва докосване на фундуса.
Колкото до сондаж - това е доста общо понятие , зад което се крият различни манипулации - пробен трансфер, биопсия, дилатация и т.н. Според лекарите именно трансферът е една от най-отговорните и важни за успеха на процедурата манипулации.
Какво става в случай на перфектни ембриони, и в денят на трансфера се оказва, че достъпът до матката е затруднен поради проблеми в шийката? Един пробен трансфер предполага екипът да е подготвен за ситуацията и да се вземат мерки преди и по време на трансфера.
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 19:57:05 pm от cygnus »
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #7 -: Февруари 14, 2011, 19:54:54 pm »
Ели, преди време ми беше изпратила тази снимка относно факторите, които са важни за успешен ембриотрансфер.


Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #8 -: Февруари 14, 2011, 20:48:41 pm »
deep, тая статия я имаме качена в сайта. тя, между другото, ясно показва кое е важното и мнението на evro изпада в известен дисонанс с медицинската статистика.

аз да попитам - пробният трансфер означава влизане в матката с катетър - нали така?
пробен е, ако се прави предния месец или ако по принцип се прави за дадената пациентка?
примерно, ако пациентката е имала преди това инсеминации, нужно ли е пробен трансфер?
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 20:54:27 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #9 -: Февруари 14, 2011, 21:36:21 pm »
При мен пробния трансфер беше август месец и беше точно влизане в матката с катетър, ин витрото трябваше да е септември, но се отложи за октомври. Трансферът беше на пълен пикочен мехур, под ехографски контрол. За мен това е първа арт процедура, нямала съм инсеминации, лесно забременявам, ама все извънматочно, имунологични не са правени. В АГ Варна мисля, че на всички се прави пробен трансфер, и на всички трансфера е под ехографски контрол.
http://www.ivfcentre-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=98:2009-01-14-18-17-18&catid=81:2009-01-14-17-43-39&Itemid=146


*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #10 -: Февруари 14, 2011, 22:07:22 pm »
deep, тая статия я имаме качена в сайта.

Да, jam, много е полезна статията. http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=26


При мен на един от трансферите имаше кървениста слуз и на втори само слуз по катетъра без последвало кървене. За мен беше неприятна изненада, принципно нямам проблем с канала. В последствие направих маточна биопсия и се оказа, че има някаква вътрематочна инфекция, която за радост успях да излекувам.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #11 -: Февруари 14, 2011, 22:31:33 pm »
Момичета, направо се ошашкахте с тази статия. Ами аз мога ли да казвам на докторите как да ми направят трансфера?! Аз не бих могла да контролирам това. трябва да им се доверя.Не виждам какво мога да направя.
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #12 -: Февруари 14, 2011, 22:44:15 pm »
Мая, поне можеш да прочетеш кой какво и как.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #13 -: Февруари 14, 2011, 23:19:26 pm »
deep, тая статия я имаме качена в сайта. тя, между другото, ясно показва кое е важното и мнението на evro изпада в известен дисонанс с медицинската статистика.

аз да попитам - пробният трансфер означава влизане в матката с катетър - нали така?
пробен е, ако се прави предния месец или ако по принцип се прави за дадената пациентка?
примерно, ако пациентката е имала преди това инсеминации, нужно ли е пробен трансфер?

На първия абзац Сигнус е дала съвсем точен отговор. Дори и да е 3.1% степента по важност - за мен тя бе 100% защото това прецака първата ми процедура.

Пробен трансфер, сондаж, влизане с катетър, хистерометрия... всичко това е почти една и съща процедура. Целта и е да измери дълбочината на матката, т.е. разстоянието в см до фундуса и анатомичната особеност на канала. Дилатацията е малко по-различна, има такава при която се вкарват цилинрдични инструменти с различен диаметър, има и такава при която е необходимо отнемане на слой клетки.
А това че преди това пациента е имал инсеминация няма никакво значение. Катетъра с материала има за цел да влезе дълбоко в матката и ювелирната точност тук е излишна по разбираеми причини.

Мая, най-малкото е да поискаш сондаж преди/по време на процедура.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #14 -: Февруари 14, 2011, 23:36:45 pm »
А това че преди това пациента е имал инсеминация няма никакво значение. Катетъра с материала има за цел да влезе дълбоко в матката и ювелирната точност тук е излишна по разбираеми причини.

не ми разбра питането май. нали целта на пробния сондаж е да се види - влиза ли лесно катетър в тая матка или не. и какъв е точно пътят. е, ако съм правила инсеминации при същия лекар, това не е ли същото. влизано е с катетър в матката, лекарят познава терена, въпросът ми е има ли в такива случаи нужда от пробно влизане отново?

а иначе, за теб е важно едно, за друг - друго. затова съществува медицинската статистика, да обобщи какво е важно за всички.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #15 -: Февруари 14, 2011, 23:41:25 pm »
ок, и след като подробно избистрим сондажа (който все пак е на едно от последните места по значимост според конкретната статия), може би да обсъдим и останалите, по-значими фактори за успеха на трансфера?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #16 -: Февруари 14, 2011, 23:42:39 pm »
Да, Джам ако лекаря го интересува само пътя до матката - няма смисъл, но това само по себе си е лишено от смисъл защото пътя до кухината е същото толкова важен колкото и на каква дължина ти е фундуса. Т.е. само информацията от влизането на катетъра не е достатъчно за да се очаква добър трансфер.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #17 -: Февруари 14, 2011, 23:44:46 pm »
Да, Джам ако лекаря го интересува само пътя до матката - няма смисъл, но това само по себе си е лишено от смисъл защото пътя до кухината е същото толкова важен колкото и на каква дължина ти е фундуса. Т.е. само информацията от влизането на катетъра не е достатъчно за да се очаква добър трансфер.

а кое те кара да мислиш, че и тези неща не се разбират при инсеминацията? :)



"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #18 -: Февруари 14, 2011, 23:45:19 pm »
ок, и след като подробно избистрим сондажа (който все пак е на едно от последните места по значимост според конкретната статия), може би да обсъдим и останалите, по-значими фактори за успеха на трансфера?


На драго сърце!

Първата по важност е премахването на хидроси!
След втората си процедура Стаменов реши да започне от АБ - т.е. първо цветна снимка, и там излезе въпросното колянце. Тогава си спомням че агитирах никой да не започва процедура без актуална снимка, и сега го твърдя!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
« Отговор #19 -: Февруари 14, 2011, 23:46:56 pm »
При моите инсета се влизаше с обикновен твърд катетър, без проблемно между другото, не си спомням Стаменов да е записвал в досието ми: остър завой на ляво, 4 см до фундус... от тук изхождам че доставянето на сперма е различно от сондиране.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com