0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Верди, някакъв грип е лепнал с висока температура и в добавък и конюктивит!
Матей - 1.04.2006 г
*
Днес започва нова рубрика в „Бон Апети” за детското хранене. Гост беше д-р Антоанета Антонова, специалист по детски болести от Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ. Показа две рецепти за пюрета, съдържащи тиква - много полезна и подходяща за захранване, защото съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и т.н. Говори за това, че вече захранването трябва да започва късно – 5-6 месец, дотогава бебето да е само на кърма или на АМ.
Ето и рецептите:
Пюре от тиква и картоф (подходящо за шестмесечни бебета)
Списък на необходимите продукти:
1 картоф; 50-60 г тиква; 30 мл адаптирано мляко (кърма); 1 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.
2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара (може и да не е на пара, а да се свари по нормален начин в тенджерка с малко вода).
3. Разтвореното адаптирано мляко се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.
4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.

Следобедно плодово пюре с извара (подходящо за деца на възраст над 8 месеца)
Списък на необходимите продукти:
100 г тиква; 1 ябълка; 1/2 банан; 1 с. л. обезсолена извара; 1 1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.


P.S. Ей, някой да не ми се обиди за мързела. Аз също не съм готвила друго, освен пюретата, замразени в началото, и малко домашни каши. Въпреки че обичам да готвя по принцип. Нямам баба наблизо и нямам време и за готвене – основно захранвах с купени пюрета, а сега си взимаме всеки ден готова храна от детската кухня.

*
Току-що видях, че има и форум „Детска кухня” в сайта на „Бон Апети”.

Вени,
давам ти два линка:
първият е към една тема, където има хубава таблица за желязото – Нисък хемоглобин и храни;
вторият е към един документ, който намерих в нета - Ръководство за поведение при деца с повишена телесна температура в извънболничната помощ. Това ръководство е представено на Първия национален конгрес по обща медицина и е предназначено за специалисти, но мисля, че е полезно да се прочете за обща информация.
Дано Мати се оправи бързо!

Гане,
Иначе като си бяхме в България ядеше млечната детска кухня. Не знам там как готвят, ама си изяждаше всичко. Веднъж повръща от преяждане :lol:
Аз не съм му готвила манджи досега вкъщи – от пюретата минахме направо на детската млечна кухня. Обаче и аз се учудих мнооооого. Преди никога не ми беше изяждал цяло пюре от 200-220 г., а манджата от кухнята я омита за отрицателно време.  :balk_53:
Верди, много ти благодаря! Днес е по-добре, не е имал по-висока температура от 37.3, което всъшност не се счита за температура при децата!
О, сега видях линка - тя Цвети е от априлките и знам за техните резултати, но съм изпуснала темата и!
« Последна редакция: Ноември 23, 2006, 22:33:52 pm от venus_melena »
Матей - 1.04.2006 г
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Верди, не знам какво им слагат вътре, но наистина им харесва. Аз също не готвя, а давам пюрета, защото не му харесва моето ядене. Но кухнята наистина я яде с удоволствие :lol: За съжаление тук в Германия такава екстра няма :(
П.С. Аз нещо не успях да отворя линковете, които си дала. Дали е проблема в мойто телевизор или нещо друго 8O
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Гане,
Кои линкове не ти се отварят?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Гане,
Кои линкове не ти се отварят?

Оф, явно повредата е в моя телевизор :? Снощи не ми се отваряха линковете, които си дала, а сега се отварят 8O Благодаря ти!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Jam, какво стана с тиквата? :wink:
Скоро не сме имали номерирани въпроси.:balk_69:
Сърбят ме ръцете да пиша. :bighug:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Verdi, от понеделник щях да почвам с оризовата каша, тиквата е за второ, но Марти промени начина на дрискане и реших да изчакам, той пък снощи взе, че вдигна висока температура и е още болничък.
явно като подразбра за кашата и реши да скатае... засега отлагам захранването докато се оправи съвсем.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
той пък снощи взе, че вдигна висока температура и е още болничък.
О, съжалявам! Тъкмо се чудех защо те няма.

явно като подразбра за кашата и реши да скатае....
Хитрец е той :wink:

засега отлагам захранването докато се оправи съвсем.
Отложи го дори седмица след като се оправи съвсем. Казвам това, защото при първото боледуване на Стефко (преди около месец), се получи така, че уж се бяхме разминали само с хрема и няколкократно вдигане на температура в рамките на 4-5 дни, след които два дни се чувстваше чудесно и нямаше температура, и изведнъж се получи изненада - повръщане и разстройство - и за 24 часа стигнахме до обезводняване и нужда от венозно вливане на солеви разствори и глюкоза. 
Дано при Марти не е нещо сериозно! И да се възстанови бързо!
*
И на мен това захранване ми се вижда доста сложно - не знам как ще се справям! 8O
*
ето я темата :D
Ние навършваме 6 месеца на връх Коледа, и по този повод реших да захраня малко по рано, че по празниците не ми се тича по лекари(не дай си Боже).
От една седмица му давам по една лъжичка суха маса от оризовата каша на Нестле, днес минах на 2 лъжички. Смесвам я с кърма. Да не си помислите, че му я давам суха :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
чета по форумите и все ми се струва, че много страхливо действам. Значи: за седмица една лъжичка, тази седмица две и така, докато стигнем пълната порция от 5 лъжички ще минат 5 седмици. Дали не греша? По начесто ли да увеличавам количеството?
Кога да добавам и други неща?
Второто хранене кога се въвежда? Сега му давам кашата към 12-13 часа, около 1/2 час след кърмене.
Много ми е мътна, мамчета, захранили успешно ПОМАГАЙТЕ.
Нинче,
Има горе закована такава тема. В нея има доста инфо и отговори на въпроси за захранването.
Да, страхливо действаш, но всяка майка сама си решава дали ще бърза или не. В началото по една седмица се дава от един вид храна, а не само по 1 лъжичка цялата седмица. Ако бебето иска, увеличавай малко по-смело количеството. След като си давала една седмица по 1 лъжичка каша, на втората седмица можеш да увеличаваш всеки ден количеството с по 1-2 лъжички и така до края на седмицата да стигнете количество от 5-10 лъжички. После третата седмица можеш да дадеш втория продукт, който си решила, смесен с кашата. Примерно, първия ден – 1 лъжичка нов продукт + 9 лъжички каша, втория ден – 2 лъжички нов продукт + 8 лъжички каша, и т.н.
Надявам се, че ти стана ясно. Ако имаш още въпроси, питай.

Дали се изказах правилно? 8O
Значи, две лъжички суха маса каша  ми дава около 30 мл. каша, и то не особено рядка. Нали стомахчюето на бебето е колкото юмручето, та си мислех да не му е много ако му увеличавам много бързо количеството.
Е, то и нашето стомаче уж е малко, но като седна на масата и си омитам сериозно количества.
Ще погледна темите. Мерси
Нинче, ти си писала, ама аз нещо не съм съобразила. Понеже аз винаги съм брояла лъжичките от вече готовата каша, за да мога по-точно да определям количествата. Всъщност, идеята на увеличаването на количествата е в това, че от една лъжичка от даден продукт може да не се получи алергична реакция, но от 5 - да се получи.
Аз за количествата изцяло се съобразявах с детето си. В началото на моя син си му беше достатъчна кърмата. И аз предлагах твърдата храна след кърмене и затова в началото поетите количества бяха минимални. Не съм гонила предварително определени количества от даден продукт, които трябва да бъдат достигнати, за да се премине към следващия вид твърда храна. В този смисъл, не ми е ясно какво значи "пълната порция от 5 лъжички". Ако на детето ти на този етап са му достатъчни тези 30 мл каша, другата седмица можеш да дадеш втория вид храна като 1/4 от тези 30 мл, а останалите 3/4 да бъдат оризова каша.
В закованата тема съм разказала подробно как аз захраних моя Стефко. И другите вече захранили мами също са споделили техния опит.
Има много схеми и примери, но крайното решение е твое.
Верди,
изчетох темата за захранването. Стархотно си го описала. Аз се бъркам, защото чета различни източници, които понякога си противоречат.
Започнах с една лъжичка суха маса от кашата, като в началото беше почти течна, като сгъстявах постепенно. Днес му дадох 2 лъжици суха маса,но доста гъста и определо е повече от 5 6 лъжички готова каша.
Ще се опитам да систематизирам въпросите:
Колко време след даването на първата каша може да се премине към второ хранене? В момента давам на обяд? Кога да  премина и към вечерно хранене? Или засега да си карам на едно и да замествам само там? Знам, чюе новата храна се дава само през деня.

Ако сме само на кърма, да давам ли допълнително вода? дОСЕГА НЕ СЪМ МУ ДАВАЛА.

Сокове да му давам ли и кога?

Прочетох и методите ти на замразяване(ше ги изплагиатствам, ако не възразяваш) :D

Утре ще опитам картоф.




Нина,

действително действаш излишно бавно. така няма да ти стигне времето за всичко. прочети в закованата тема схемата, която съм дала - от моето педи. започваш първи ден с 20 грама каша - това са няколко лъжички. втори ден - удвояваш количеството, и т.н., като за 1 седмица при добро желание от страна на детето ще достигнеш до пълната доза каша за едно ядене.

втората седмица даваш пълна доза каша всеки ден.
от третата седмица можеш да започнеш отново с 20 грама първия ден да въвеждаш картофеното пюре. за него е нужна само 1 седмица. въвеждаш пак на обяд, а кашата отива следобед.

схеми има разни, разбира се.
аз лично от утре, живот и здраве, започвам също да захранвам, по описаната от мен схема, че заради премеждията ни с болницата закъсняхме с 2 седмици.

и молба - нека да пишем по захранването само в закованата тема, за да не се губи информацията.

и молба - нека да пишем по захранването само в закованата тема, за да не се губи информацията.

Ok. Извинявам се. Аз даже не я бях видяла. 8O 8O 8O 8O Не казвайте, че е невъзможно, защото понякога си мия зъбите сутрин по 2 пъти, тъй като не помня мила ли съм ги или не. Голяма мъгла ме е налегнала. А бях интелигентно момиче. :(
и молба - нека да пишем по захранването само в закованата тема, за да не се губи информацията.
Тъкмо щях да предложа и аз това. Убедена съм, че най-добре е всичко да бъде на едно място!
*
Нинче,
В началото можеш да караш на едното ядене и да заместваш само там – това е удачно, ако детето ти не проявява голям интерес към захранването. И ако не смяташ бързо да заместваш хранене и скоро да го отбиваш.
В противен случай, изместваш старата храна следобяда, а новата даваш на обяд.

Както си прочела, режимът на хранене на моето бебе беше много, много специфичен, защото правеше по 5 часови интервали между храненията и на практика, когато захранвах, ние нямахме обедно хранене, а предиобедно и следобедно. Постепенно, в зависимост от апетита му и режима му на спане, променях в движение доста неща. В началото новата храна давах само предиобед, но после, като добих смелост, бях решила следобедното хранене да бъде зеленчуково, а предиобедното – плодово. И въвеждах за 3-4 дни нов плод сутрин, а следобед давах стар зеленчук; следващите 3-4 дни давах стар плод сутрин, а следобед въвеждах нов зеленчук, следващите 3-4 дни пак нов плод сутрин и т.н.

Това, което съм чела, е, че след захранването децата започват да пият вода. Аз започнах да предлагам от първия ден на захранването, но моето бебе не започна да пие. Тъй като дотогава беше само на кърма, не знаеше изобщо какво да прави с биберона и приемаше и водата от лъжичка. До ден днешен пие много малко вода, но аз все още кърмя и мисля, че затова не пие. Но не съм престанала да предлагам.

Сокове не съм му давала. Освен един готов сок на „Hipp” от червени плодове, обогатен с желязо. Доста дълго време давах плодови пюрета, а след това – настъргани или намачкани плодове – самостоятелно или смесени с домашна каша.

Методите на замразяване не са мои, аз също съм ги изплагиатствала. :lol: 

Спокойно можеш да дадеш картофа вече. Той не е алергизираща храна и не е нужно, както ти е казала jam, да се дава повече от седмица.
*
Верди, я да те попитам за тези сокчета на HiPP. Кога се дават и по колко се дава? За колко време може да се изпие след като се отвори, след хранене или между храненията? Мисля си дали е добре да вкарам и малко сокчета?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, по принцип на тях пише, че едно сокче след като се отвори се консумира в рамките на 3 дни. Според захранването и етапа на който си - се дава от 30-40 мл до 50-60 на ден.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Verdi, златна си...
днес му дадох 60 мл. кърма с 3 лъжички каша(суха маса) на обяд (ок. 11 часа).
Обаче, от няколко дни сме в кърмаческа стачка; все едно го тровя, не иска и не иска.

Преди да го сложа да спи му дадох ок. 30мл. кърма с 2 лъжички оризова каша(суха маса). Така я измляска, че ме шашна направо. Личеше си как яде с апетит. Пак му предложих да си цока, пак не искаше. Така спи сега, без кърма и без вода.

Иначе, нощем като обладнее голямо сучене пада. Само ме притеснява да не се обезводни. И през деня се кърмим, но голямо дебнене настава. Един път даже го хипнотизирах с палеца си. Мърдах го, той се загледа и автоматично си сучеше :lol: :lol: :lol: и така се нахранихме.

Та мисълта ми беше, че май се оказа, че ние бързо, бързо(след седмица и половина) май минахме на 2 хранения. Ще видя утре как ще е.
И Александър не знае какво да прави с биберона на шишето. Пробвах един път, май лъжичката му харесва повече.
*
Дони, по принцип на тях пише, че едно сокче след като се отвори се консумира в рамките на 3 дни. Според захранването и етапа на който си - се дава от 30-40 мл до 50-60 на ден.
Гане, а през това време в хладилник ли се държи или на стайна температура? То сигурно си пише на шишето де. 
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, аз го държа в хладилника и после го разреждам с топлата вода, с която правя шишетата. Ако е много студен - слагам по-гореща вода. Така му намалям дозата фруктова захар  :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
момичета да ви попитам, сокчетата ,които давате от вън ли ги купувате? в смисъл не правите ли фрешове. аз нямам доверие на тези консерванти и като се замисля досега не съм давала така наречените натурални сокове.Не е ли по добре прясно изцедения сок, отколкото консервирания с незнайно съдържание.Вашите бебета са още мънички, но моята Ели всеки ден пие по половин литър фреш разделен на 3 приема.Единствено без киви.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Единствено в началото като захранвах сама си ги правих, но със цеденето, шишетата и стерилизацията просто не ми оставаше време да продължа. Давам си му сокчетата на Хип и до сега не съм имала проблеми. Просто ако трябва и фрешове да правя няма да мога да спя :? Не е имал алергични реакции, не е отказвал сок, така че мисля да си продължа с готовите. А и до колкото знам са чисти от консерванти, поради тази причина се държат в хладилника и не се ползват след 3ти ден.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю