0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В вг-мамата може да говорят това или онова, но е тъпкано с информация за майките:
http://ilianas.hit.bg/
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=alergii&Number=1945527706&page=0&view=collapsed&sb=5
http://www.analytica-bg.com/a_shop/pages/advises/
Матей - 1.04.2006 г
*
Асортимент и състав на пюретата

Та във връзка с тази тема (благодарности на момичето от мамата, което ги е събрало) искам да попитам - за да се даде например готово пюре от картофи и моркови, трябва ли предварително да е бил въведен самостоятелно поне единият зеленчук? Същото и с плодовете?
« Последна редакция: Септември 28, 2006, 11:41:43 am от cygnus »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, дава се както при захранването. Почваш с по малко - 2-3 лъжички и след това увеличаваш. Има едни малки пюрета, аз почнах с тях. Не е задължително да си давал по отделно съставките на пюрето.
Само внимавайте от къде купувате пюрета. Гледайте да не са стояли по витрини или на места, където са били огрявани от слънцето. Тъй като пюретата са без консерванти.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Ох как се обърках с това захранване.
Сега, да речем реша да почна в определен ден, и какво давам най-напред - пасиран банан с малко мляко? или ябълково пюре?, ама сурова или сварена ябълка? или някаква готова каша?Или пасиран сварен сладък картоф?
Като въведа за първи път твърдата храна, и няма алергични прояви, после по колко пъти я давам на ден.И кога решавам да пробвам с друга храна.
Ами това е, което ме обърква.

Поздрави
ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Еми, банан и мляко не даваш изобщо. Започва се с морков и ябълка. Настъргваш и даваш сокове. След това се дават пюрета. Започваш с пюре от ябълка. Даваш по няколко лъжички, колкото да свикнат с яденето. След това вече им даваш по колкото те искат. Едно бурканче от 190 гр. на мен ми стигаше в началото за две хранения. Дава се първоначално на обяд към млякото, като дохранване. Нова храна се въвежда само ако детето е здраво След като свикне малко с новата храна, можеш да пробваш с нова като се дава по същия начин.
След като достигне определено количество от тази храна заместваш обедното ядене с нея. Аз от доста време карам по една и съща схема:
7.30-8.00 - кърма с дохранване с АМ
12.00-12.30 - пюре - зеленчуково или плодово
15.30-16.00 - каша
20.30-21.00 - мляко, 250 мл. с две бисквитки вътре
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Аз процедирам така - давам пюре от един зеленчук 3 дни, почивка на четвъртия, после към него добавям новия зеленчук пак 3 дни и пак почивка! след това може да се въведе плод, например ябълка се прибавя към зеленчуковите пюрета / има например ябълка и морков и ако си въвел морков вече, новото е ябълка/
Матей - 1.04.2006 г
*
Вени, в почивката какво даваш в него хранене? Само кърма (АМ) ли?
И след колко време започваме да заместваме следващо хранене с някаква друга храна и каква?
Като почиваме сме само на кърма! аз не замествам, но ако скаш да заместваш за около 10-15 дни можеш да изместиш хранене! Следващо започни да изместваш след поне седмица още!
Матей - 1.04.2006 г
*
аз също давах по 1 вид зеленчук на пюре примерно 3 дни, след това втори вид пак 3 дни и така докато смеся няколко вида на зеленчуково пюре. външни готови не съм вземала никога никакви. все пак направата на 1 пюре отнема не повече от 20-30 мин, както и по нататък на кисели и кремчета.зеленчуково пюре съм давала на храненето на обед, а през другото време АМ и вместо вода  чай на ХИП за добро храносмилане или чай от шипки.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
не видях нищо за месото? айде, Мати още малък, ама Алекс на Гането не яде ли вече месо?
днес едно педи ми разказа интересна схема за захранване.

започване на 4 месеца и половина, с оризова каша.
правило - нова храна винаги на обяд се въвежда.

първа седмица:
  ден 1 - на обедното хранене, приготвя се 20 мл оризова каша с кърма/АМ и се дава с лъжичка. останалото количество мляко се додава след това.
  ден 2 - същото, но се дава 40 мл от кашата
  ден 3-5 - увеличава се с по 20 мл дневно кашата
  ден 6 - на обяд се дава само каша.

след яденето с каша се прави пауза от минимум 4 часа до следващото ядене.

втора седмица:
  на обяд се дава само каша, останалите яденета са си кърма/АМ

трета седмица:
    кашата се измества в следобедното хранене, а на обедното се почва въвеждане на зеленчуково пюре по същата схема, както с кашата. първият зеленчук е картоф.

четвърта седмица:
    на обяд се дава зеленчуково пюре, следобед се дава каша, останалите яденета са кърма/АМ - 3 пъти, та общо се яде 5 пъти дневно

следващите зеленчуци след картофа са тиква, броколи.

паузи между новите храни не се правят.

на 5 месеца и 3 седмици се въвежда месо - то не се въвежда цяла седмица, а само за 3 дни. започва се с пуешко и заешко, не с пиле. месото се дава на обяд, по схемата: първи ден - 40 гр месно пюре, останалото мляко, втори ден - 80 плюс мляко, трети ден - 120 плюс мляко и на четвъртия - само месно пюре.

после започва редуване на дневното меню - един ден на обед яде зеленчуково пюре, на другия ден на обед яде месно пюре.

никаква риба до 2 години.

2 седмици след оризовата каша може да се пробва въвеждане на друга безмлечна и безглутенова каша.

на 6 месеца - в 10 часа може да се даде плодово пюре, преди млякото, 10-20 мл, не повече от 50 мл. почва се с ябълка, после морков (моркова се водел плод!). млякото се намалява с това количество.

по-нататък не записвах, защото ми бръмна главата, разбрахме се, че да стигнем дотам, пак ще говорим.

схемата звучи разумна и горе-долу съвременна, според малкото, което съм чела. учудва ме липсата на паузи между храните.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Това за рибата и аз го четох! страно е, но като съм давала пюре от риба на Лора, тя не го искаше! Децата са си мъдри, да знаете!
Броколите ги дават след 8 месеца в тази таблица :http://ilianas.hit.bg/tables.html, а картофа гледайте да е сладък, а не обикновен, защото им тежи на коремчето!
Много е рано за месото на 5м. и 3 седм. според мен - пак в таблицата се говори за 8 месеца за месото/ виж звездичката!/
Схемата е компилация между старата схема и новите тенденции и за кърмачета е сигурна отбивка - най-малкото ще спре кърмата/ или поне намалее значително/ на майката!
Ето ви схеми от същия сайт : http://ilianas.hit.bg/Schemes.html#kasha
« Последна редакция: Септември 30, 2006, 09:39:45 am от venus_melena »
Матей - 1.04.2006 г
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Jam, ние сме вече отдавна на месо. Аз го дадох някъде 6 месец. Но аз си се водя по схемите на една приятелка, педиатърка. До сега не съм сбъркала, а и проблеми не съм имала. А начина на хранене го пуснах още в самото начало на темата. Оризова каша изобщо не съм давала. Веднъж пробвах докато тя ми беше на гости и Алекс така се запече, че не съм и повторила. Тук в магазините където продават храна за бебета, навсякъде има схеми кое от кога се дава. Най-малкото ако не си сигурен - отиваш и гледаш. Колкото до начина на захранване - при мен млякото не е спряло и все още кърмя по 1 път на ден. НО кърмата е по-скоро като допълнителна храна. Тъй като сме доста големи вече, не правя захранвания, а просто си му давам новата храна. Има неща, които той харесва и яде, има и такива, които плюе и изобщо не опитва. Последно му пасирах вишни и банан и му ги сложих в кашата, която давам следобед. Ужасно много му хареса :) Той вече яде кисели. А иначе в България като ходих да му вземам от млечната кухня - даже и мляко има в храната, грис, да не говорим, че супите бяха с почти цели парченца месо, а ние сме без зъбки. Почнах да давам попара със сирене, нещо не му хареса май обаче :? И ми казаха, че понеже сме вече на 8 месеца, можем да добавим киселото мляко в храната.
По въпроса за схемите - има различни - европейска, американска... При американската е - колкото по-дълго кърмиш, толкова по-добре.
Иначе като бяхме 6 месец на редовния преглед и доктора ни попита месо даваме ли и ако не сме - да почваме.
Като ми остане малко време ще ви напиша това, което моето педи ни даде като инфо за храненето.
« Последна редакция: Септември 30, 2006, 12:24:56 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Та както обещах пускам инфо по въпроса:

Кога да захраним кърмачето

Когато майката има достатъчно кърма и детето се развива нормално, то трябва да се захрани с каша, зеленчуково пюре или кисел не по-късно то 5ия месец, за да се избягнат рисковете от желязодефицитна анемия.
Важно е до 5-6 месечна възраст да се избягват високо алегизиращи храни като яйца, риба, портокали, домати, съдържащи глутен брашна, особено при наследствено обременени с алергични заболявания деца.
При деца, кърмени поне до 6 месеца, се срещат по-рядко алергични прояви до 10-годишната им възраст.
В този период трябва да се избягват и продукти, които могат да имат високо съдържание на нитрати (спанак, моркови и др.)
Въвеждането на нова храна трябва да става само когато детето е в добро здраве. Всяко, макар и леко заболяване води до намаляване на храносмилателната секреция, поради което се задруднява смилането на храната и се увеличава склонността към храносмилателни разстройства (повръщане, диарии). Затова, дори да сме започнали захранването с нова храна, ако детето заболее, е по-добре да се прекрати даването й и да се започне внимателно отново въвеждането й след оздравяването му.

 Ред на въвеждане на храните при захранване
Първата немлечна храна, която се дава на детето, за да се осигури по-голям внос на витамин С и други водноразтворими витамини и желязо е плодовият сок.
Пресен плодов сок при здрави, доносени деца обикновено започва да се дава по 1-2 чаени лъжички от 2-ия месец след раждането. Ако детето се храни изкуствено и получава обогатено с витамини и желязо адаптирано мляко, внасянето на плодови сокове може да се забави. Плодовият сок обаче се дава в малко количество (до 6-8 чаени лъжички) като добавка към кърмата или млякото и това още не се счита за захранване. В първите 8 месеца се препоръчва да се избягва сок от портокали, който може да алергизира организма и сокове от круши и сливи, които разслабват.
Фактическото захранване на естествено хранените деца е най-добре да започне през 5-ия месец с готово млечно-зеленчуково или млечно-плодово пюре и каша (кисел), което се дава по 1 път на ден. Зеленчуците и плодовете, от които се приготвя пюрето, трябва да се разнообразяват, като се предпочитат смесените пюрета от няколко вида различни зеленчуци и плодове.
Когато липсват готови пюрета или храната на детето се приготвя в къщи, по-добре е през 5-ия месец да се започне с безглутенова оризово-млечна каша или с млечен кисел – приготвен с картофено или царевично нишесте, а следващия месец да се добави млечно-зеленчуково пюре.
Ако сме захранили детето със зеленчуково пюре, с което сме заместили 1 кърмене, то след месец – през 6-ия месец, заместваме постепенно още едно кърмене с млечно-брашнена каша или с плодово-млечна каша (кисел). Ако през 5-ия месец е захранено с каша, през 6-ия месец се дава пюре. Кашите и киселите също трябва максимално да се разнообразяват. Вече могат да се дават и смесени, съдържащи глутен брашна. По този начин се избягват евентуални рискове от недоимък на отделни вещества.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Някои основни правила при захранване на кърмачетата

За да се избегнат рискове от храносмилателни разстройства, при захранването и въвеждането на всяка нова храна спазвайте следните основни правила:
1.Новата храна започнете да давате само когато детето е напълно здраво!
2.Използвайте винаги само прясно приготвена храна!
3.Храните за захранване давайте с лъжичка, а не с биберон.
4.Лъжичката и другите съдове, с които храните детето не бива да се ползват от останалите членове на семейството. Те трябва да се мият отделно, да се изваряват и да се пазят покрити.
5.Преди да отворите бурканчето с готово пюре, измийте го на чешмата с чиста вода и сапун. След това го затоплете в съд с топла вода и го отворете (може и в микровълнова). Следете дали при отварянето капачето ще изпука, което е гаранция, че бурканчето е херметично затворено и следователно храната е стерилна и безопасна.
6.Преди да дадете храната на детето, опитайте я с отделна лъжица, за да се уверите, че е подходяща или не е прекалено топла.
7.Остатъкът от храната не използвайте при следващото хранене дори и когато е съхранявана в хладилник, особено ако са минали повече от 4-5 часа от приготвянето й.
8.Никога не давайте на детето храна от своята чиния (или от чинията на други) и със своята лъжица! По този начин може да го заразите с неподозирана от вас инфекция. Не забравяйте, че всеки здрав човек може да бъде носител на всевъзможни болестотворни микроби, срещу които организмът на детето е беззащитен.
9.Не допускайте мухи и други насекоми да кацат върху храната или съдовете, с които храните детето.
10.За приготвяне на сокове, пюрета и други храни на кърмачето избирайте винаги само висококачествени, зрели, свежи, ненаранени и незагнили продукти. По този начин ще избегнете риска от храносмилателни и други разстройства.
Храненето е според апетита на детето по отношение количеството на храната, но при спазване на физиологични интервали от около 2 1/2 - 3 1/2 часа между храненията.
 
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Обща схема за хранене на кърмачето през различните възрасти

Първи месец – кърмене 7 пъти през около 3 часа (в 6, 9, 12, 15, 18, 21 и 24 ч.)
Ако детето спи в 24 ч., а се събужда и плаче към 3 ч. През нощта, може нощното хранене да се измести към 3 ч.
Деца, родени недоносени или с ниско тегло се кърмят 8-10 пъти през 2-2 1/2;  часа. При липса на кърма могат да се използват различни адаптирани млека за начално хранене (НАН 1, АПТАМИЛ 1, МИЛУМИЛ 1, ХУМАНА 1, ФРИЗОЛАК Н, НУТРИЛОН ПРЕМИУМ и др.) по 80-100 мл.

Втори месец – кърмене 6-7 пъти през около 3 часа. Към средата на месеца може да се започне добавяне по 1-2 чаени лъжички прясно приготвен плодов сок. При липсата на кърма се използват същите адаптирани млека.

Трети месец – същият режим. Плодовият сок се увеличава по 30-40 мл.

Четвърти месец – кърмене 6 пъти през около 3 часа. Деца с ниско тегло и при недостиг на кърма, ако се събуждат, се кърмят и през нощта. В края на месеца, един път дневно (обикновено преди обедното кърмене на детето) се дават по няколко лъжички  5 % каша, готово зеленчуково пюре или млечно-плодова каша (кисел).
6 ч. – кърма (или начални адаптирани млека по 130-160 мл.)
9 ч. – кърма + 1/2 кафена чашка сок
12 ч. – няколко лъжички готово зеленчуково пюре или кисел, 5 % каша и кърма.
15 ч. – кърма
18 ч. – кърма + 1/2 кафена чашка плодов сок
21 ч. – кърма
Когато вместо със зеленчуково пюре, детето се захранва с каша преди 6-месечна възраст (както е при недоносени, често боледуващи или болни кърмачета) и при липса на готови пюрета, тогава вместо брашнена каша се предпочитат безглутеновите оризови каши. Ако към тях се прибавят по няколко лъжици, до 1 кафена чаша плодов сок или детски нектар, се получава пълноценна безглутенова млечно-плодова каша (кисел). Тя е подходяща и за по-големи деца с непоносимост към глутен или след прекарано храносмилателно разстройство.

Пети месец – хранене 6 пъти през около 3 – 3 1/2; часа. Обедното кърмене се замества постепенно с готово плодово-зеленчуково пюре или с млечно-плодова каша (кисел). Започва се добавяне 2-3 пъти седмично на малко (1/4) твърдо сварен жълтък.
6 ч. – кърма (или начални адаптирани млека по 130-160 мл.)
9 ч. – кърма + 1/2 кафена чашка плодов сок или детски нектар
12 ч. – готово зеленчуково пюре (или каша) и през 2-3 дни 1/4 твърдо сварен жълтък (за предпочитане след 7 месец)
15 ч. – кърма
18 ч. – кърма + 1/2 кафена чашка плодов сок
21 ч. – кърма

Шести месец – хранене 5 пъти през около 3 1/2 часа. Още едно кърмене постепенно се замества с млечно-плодова или брашнена каша. Два-три пъти седмично се дава готово зеленчуково пюре с месо. При липса на кърма може да се използват адаптирани млека за втора възраст (НАН 2, АПТАМИЛ 2, МИЛУМИЛ 2 и др.) или квасено мляко с 5 % захар.
6.30 ч. – кърма (или адаптирано, евентуално квасено мляко по 150-200 мл.)
10 ч. – кърма + 1/2 -1 кафена чаша плодов сок или детски нектар
13.30 ч. – зеленчуково пюре или 10 % каша (150-200 гр.) + 2-3 пъти седмично по 1/2 твърдо сварен жълтък
17 ч. – млечно-плодова каша или кисел, или 10 % каша от препечено брашно или грис с мляко (150-200 гр.) + 1/2 кафена чашка плодов сок или детски нектар
20.30 ч. – кърма
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Боже, Гане много стриктне, бе! А 4-5 нощни похапвания къде се вписват?! :lol:
В интерес на истината Лора беше точно по тази схема!
Матей - 1.04.2006 г
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Вени, това е по схемите на една приятелка педиатър. А пък нощните похапвания никъде ги няма в учебниците :)

Седми месец – детето се храни 5 пъти през около 3 1/2 часа. Към края на месеца още едно кърмене постепенно се замества с попара от сухар и изкиснато сирене, масло и захар.
6.30 ч. – кърма (адаптирано или пълномаслено сухо или квасено мляко с 5 % захар по 150-200 мл)
10 ч. – попара със сирене (150-200 гр.) + 1 кафена чашка плодов сок или детски нектар
13.30 ч. – зеленчуково или през ден готово месно-зеленчуково пюре (150-200 гр.) и през ден 1/2 твърдо сварен жълтък
17 ч. – млечно-плодова каша СЛЪНЧО или др. подобни готови каши (МИЛУПА, НЕСТЛЕ и др.) евентуално каша с грис (150-200 гр.) + 1 кафена чашка плодов сок или детски нектар
20.30 ч. – кърма

Осми месец – хранене 5 пъти през около 3 1/2 часа. Същата храна. На обяд преди пюрето се дава по 1/2 кафена чашка зеленчукова или месна супа (30 гр.). вместо сокове могат да се дават и настъргани плодове.
6.30 ч. – кърма (адаптирано или квасено мляко с 5 % захар) – 200 гр.
10 ч. – попара със сирене (150-200 гр.) + 1 кафена чашка плодов сок или настъргани плодове
13.30 ч. – 1/2 кафена чашка супа + зеленчуково или месно-зеленчуково пюре (150-200 гр.), три пъти седмично по 1 сварен жълтък, коричка хляб
17 ч. – млечно-плодова каша (200 гр.)
20.30 ч. – кърма (квасено мляко с 5 % захар)

Девети и десети месец – същият хранителен режим. На обяд се дават и по няколко лъжички от храната на възрастните ако е подходяща (със смляно месо, нетлъста, без запръжки и дразнещи подправки).

Единадесети месец – детето се храни 5 пъти през 3 1/2 - 4 часа, като едно кърмене се замества с квасено мляко с 5 % захар и една бисквита.
6.30 ч. – кърма (или квасено мляко, с 5 % захар при изкуствено хранене – 200 гр.)
10 ч. – попара със сирене (200 гр.) + плодов сок или настъргани плодове (50 гр.)
13.30 ч. – 1 кафена чашка супа + зеленчуково пюре (150-200 гр.) или около 150 гр. Ястие от зеленчуци и смляно месо (пълнени чушки, кюфтета със сос) или зеленчуци с яйца или извара (бъркани яйца с домати, тиквички с ориз и др.) и няколко хапки хляб, настърган плод
17 ч. – млечен крем или мляко с ориз или грис (200 гр.) или кисел с 1/2 чаша айрян (или нектар, настъргани плодове и др.)
20.30 – квасено мляко (200 гр.) с една бисквита

Дванадесети месец – детето се храни 4-5 пъти дневно през 3 1/2 часа и се отбива, като и последното кърмене се замества с квасено мляко с бисквита и малко постно зеленчуково ястие. Закуската и обедът се разнообразяват.
6.30 ч. – 200 гр. Квасено мляко с 5 % захар и 1 бисквита или парче кифла, кейк или попара с мляко и др.
10 ч. – попара със сирене (200 гр.) + настъргани плодове (50 гр.)
13.30 ч. – 1 кафена чашка супа, около 150 гр. Ястие от зеленчуси със смляно месо или яйца и млечни продукти (сирене, извара) и няколко хапки хляб, 1 кафена чашка сок или компот
17 ч. – 200 гр. млечен крем или мляко с ориз (грис), кисел, готови млечно-плодови каши или 1/2 кифла с мляко + кейк или друг десерт и настъргани плодове
20.30 ч. – постно зеленчуково ядене (150 гр.) и квасено мляко (100 гр.), евентуално 1/2 филия бял хлб

Когато детето се храни изкуствено, желателно е майчиното мляко да се замества с адаптирано мляко (БЕБЕ, ФРИЗОЛАК Н, НАН, МИЛУМИЛ, АПТАМИЛ, НУТРИЛОН и др.) поне до навършване на 6-месечна възраст, но за предпочитане и до 10-месечна възраст.
Квасеното мляко с 5 % захар се понася добре след 5-месечна възраст, но не е така пълноценна храна.
« Последна редакция: Октомври 03, 2006, 15:01:59 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ще ви пусна и няколко лесни рецепти за кисели и пюрета, ако не купувате готови и имате желание да си правите сами. Сега е момента, който няма пасатор, да се снабди с това чудо :lol:Това е един от уредите-спасители за млади майки ;)
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Давай, давай!
Матей - 1.04.2006 г
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Кисели

Млечен кисел – 200 гр.

Продукти: 60-70 гр. пресни или 40 гр. сухи плодове (60-70 мл. нектар или 1/2 бурканче готово плодово пюре), катофено или царевично нишесте – 2 пълни ч.л., захар – 3 ч.л., прясно мляко 1/2 ч.ч. (за по-малките адаптирано мляко)

Кисел от сушени или твърди плодове (дюли, ябълки, круши, шипки и др.)

Плодовете се почистват и се сваряват в непълна чаена чаша вода (леко подсладена) до омекване. Пасират се във водата, в която са варени. Нишестето се размива в малко студена вода, след което се излива във врящата плодова смес. Вари се 5-6 минути при непрекъснато бъркане до получаване на гъста плодово-нишестена каша. Когато поизстине, към нея се прибавя предварително свареното и охладено мляко, като се разбива добре.

Кисел от меки, сочни плодове (ягоди, малини и др.) – след 1 година

Грижливо измитите плодове се намачкват и се прибавят към сварената гъста каша от млякото, нишестето и захарта, след което се кипват. За деца над 6-7 месечна възраст плодовете могат да се използват и сурови.

Кисел от нектар или готово плодово пюре

Нишестето се сварява с млякото и захарта на гъста каша към която, като поизстине, се добавя 1/2 бурканче готово детско пюре или детски нектар

Кисел от компот

За приготвяне на кисел през зимата могат да се използват и различни компоти. Взема се около 1/2 чаша компот, като плодовете се пасират. Нишестето се размива с малко студена вода и се сварява в пасирания компот на гъста каша. Захар не се добавя, понеже компотите съдържат достатъчно захар. Като поизстине, се прибавя постепенно 1/2 чаша сварено мляко, като се разбърква добре, за да се получи гладка смес.

Готовите млечно-плодови каши СЛЪНЧО и др. всъщност представляват готови сухи кисели, които само се разтварят в преварена вода, без да се варят.
Киселите се дават от 4-5 месечна възраст на детето по 1 път дневно. Могат да се редуват през ден с различни каши. Желателно е плодовете максимално да се разнообразяват.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю