0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Зеленчукови пюрета

Зеленчуковите пюрета трябва да се дават ежедневно на детето от 5-6 месечна възраст. С тях се внасят повече желязо, микроелементи и витамини, необходими за предпазване на кърмачето от анемия.
Пюретата се разнообразяват, като според сезона се използват всички достъпни пресни зеленчуци, а при липсата им зиме се заместват със зеленчукови консерви (стерилизирани в буркани, замразени или изсушени). Първоначално се използват по-лесно смилаеми зеленчуци (картофи, моркови), а после и всички други (спанак, коприва, лапад, грах, зелен фасул, тиквички, домати, зеле, чушки и др.). особено подходящи са смесените пюрета от няколко вида зеленчуци. Добавката на моркови е особено ценна, понеже улеснява смилането и на другите зеленчуци
Към пюретата за кърмачето не се добавя сол! Зеленчуците, кравето мляко и месото съдържат 4-6 пъти повече сол от майчината кърма и с тях нуждата на организма се задоволява.
Готовите зеленчукови пюрета (в бурканчета) имат предимството, че представляват смес от няколко различни зеленчуци, които са много финно раздробени и затова са по-лесно смилаеми и по-добре поносими от домашно приготвените.

Пюре от картофи – 200 гр.

Продукти: картофи – 2 средно големи, да не са прорасли, зелени), захар – 1-2 ч.л., краве масло – 1/2 ч.л., прясно мляко – 1 непълна чаша (адаптирано мляко)
Добре измитите, необелени картофи се сваряват в неголямо количество гореща, леко подсолена вода. Докато са още горещи, се обелват, пасират се и се смесват с горещото, леко подсладено мляко. Разбиват се добре (пасират се) и сместа се оставя да кипне. Накрая се прибавя кравето масло, което само се разбърква, за да се разтопи в пюрето.
Пюрето трябва да се приготвя, докато картофите са топли, защото като изстинат, стават на зърна. То е бедно на целулоза, понася се добре и може да се дава от 4-5 месечна възраст по един път дневно.

Пюре от моркови (тиква, грах, спанак или други зеленчуци) – 200 гр.
Продукти: зеленчук – около 120 гр., препечено брашно – 2 ч.л., захар – 1-2 ч.л., мляко – 1 непълна чаша, краве масло – 1/2 ч.л.
Зеленчуците се измиват добре на течаща вода, без да  киснат. Почистват се и се варят в малък захлупен съд в кипяща вода. Като омекнат, се пасират или се разбиват с миксер. Препеченото брашно се размива с малко от водата, в която са варени зеленчуците, след което се сварява на каша с млякото и захарта. Прибавят се 12 лъжички от пасирания зеленчук, разбърква се всичко и се оставя да кипне. Ако е необходимо да се разреди, използва се водата, в която са варени зеленчуците. Към горещото пюре се прибавя кравето масло и се разбърква да се стопи.
По същия начин се приготвя и пюре от спанак, от коприва и други зелени листни зеленчуци. Те се задушават в захлупен съд с много малко вода и се пасират.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Смесено пюре от картофи, моркови и грах – 200 гр.

Продукти: картоф – 1/2-1, морковче – 1, грах – 1-2 ч.л., прясно мляко – 1 непълна ч.ч., захар – 1-2 ч.л., краве масло – 1/2 ч.л.
Зеленчуците се почистват, нарязват се и се сваряват в малко гореща вода до омекване. Пасират се и се прибавят към горещото мляко със захарта и се разбъркват. Варят се още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. В горещото пюре се разбърква маслото. Когато в пюрето има картофи, те го сгъстяват и не е нужно да се добавя брашно

Смесено пюре от картофи, зеле (или карфиол) и домати – 200 гр.
Продукти: картоф – 1, парче прясно зеле, домат – 1/2, прясно мляко – 1 непълна ч.ч., захар – 2 ч.л., краве масло – 1/2 ч.л.
Зелето се нарязва и се задушава в малко кипяща вода в захлупен съд до омекване. Смила се 2 пъти с пасатор. Картофът се сварява необелен в малко вода до омекване. Обелва се още горещ и се намачква добре с вилица в горещото подсладено мляко. Прибавя се смляното зеле. Сместа е добре да се пасира, след което се вари 2-3 минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Към готовото пюре се добавят маслото в прясно изцедения доматен сок или настъргания домат и се разбърква добре.
Дава се на деца над 6-месечна възраст.

Смесено пюре от спанак (лапад, коприва) и картофи – 200 гр.

 Продукти: картоф – 1, спанак или коприва – 2 супени лъжици, мляко – 1 непълна ч.ч., захар – 2 ч.л., краве масло – 1/2 ч.л.
Картофът се измива, обелва се и се нарязва на кубчета. Залива се с кипяща вода, която да го покрие, и се вари в захлупен съд до омекване. Прибавя се добре измития и нарязан спанак и се задушава няколко минути. Сварените зеленчуци се заливат с горещото и подсладено мляко и се пасират, след което се кипват. Накрая се слага и маслото.
Пюре от спанак не бива да се дава на деца до 4-месечна възраст поради рискове от отравяне с нитрати при силно натоварване на почвата с амониева селитра.

Зеленчуково пюре с месо или риба

След 7-8 месечна възраст 3 пъти седмично към всяко зеленчуково пюре могат да се добавят по 2-3 чаени лъжички сварено и ситно пасирано крехко телешко или пилешко месо, риба или черен дроб. Тогава захар не се слага.
Готовата кайма е много тлъста и не е подходяща за кърмачета. Готовите месни-зеленчукови пюрета (в бурканчета) са фино хомогенизирани, по-лесно смилаеми и по-добре усвоими и могат да се дават от 6-месечна възраст.

Попара със сирене и масло – 200 гр.

Надробяват се в купичка малка филийка леко препечен бял хляб или сухар и малко парче изкиснато сирене. Прибавят се 2 чаени лъжички захар и непълна чаена лъжичка краве масло. Всичко се залива с чаша гореща вода или шипков чай и се захлупва за няколко минути да се задуши хлябът. Размачква се добре, първоначално може и да се пасира.
Попарата е висококалорична храна. Дава се обикновено за закуска след 7-8 месечна възраст. Някои деца по-трудно свикват с нея. Не настоявайте много. Може да я заместите с кифла или козунак с мляко, ако детето ги предпочита.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Мацки да питам тук - от кой месец вече не е необходимо кашата да е безглутенова?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Мацки да питам тук - от кой месец вече не е необходимо кашата да е безглутенова?

Ако през 5-ия месец е захранено с каша, през 6-ия месец се дава пюре. Кашите и киселите също трябва максимално да се разнообразяват. Вече могат да се дават и смесени, съдържащи глутен брашна. По този начин се избягват евентуални рискове от недоимък на отделни вещества.

Дони, аз почнах да давам към края на 7-мия, за по-сигурно
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
И аз така мисля, като започне 8-мия!
Матей - 1.04.2006 г
*
А аз искам да попитам кое е първото плодово сокче, което се дава на кърмачето. Винаги ли е ябълка?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Бе напоследък са много противоречиви мненията с даването на сок толкова рано. Аз лично се въздържам, а всички ме гледат като извънземно...
*
Бе напоследък са много противоречиви мненията с даването на сок толкова рано. Аз лично се въздържам, а всички ме гледат като извънземно...
Ми ще те гледат я, те и мен ще гледат после. Бургаската школа явно е ЗА даването на сокчета в ранна кърмаческа възраст. Моята приятелка, която роди в 33 г.с  и сега бебето е на два меесца и половина, педката й казала да дава сокче, моля ти се. И на милото  му започнаха тепърва сега коликите, като се гърчи и плаче, но щом казала педката то значи е така според моята приятелка. Ми аз взех да се плаша вече... Какво ще правя след като се ради малкия, няма да имам време да чета, пък сега като чета сто на сто ще съм го забравила като му дойде времето.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Перденце няма страшно. Нали ще идва педиатър у вас, ще питаш него, те също дават ценни съвети. Аз също не съм чела и не съм се придържала към книги, а по скоро съвети от приятелки и познати. Аз започнах с чаена лъжичка сок от ябълка и след 3 дена морков. Като видях, че няма проблеми продължих да увеличавам дозите.Мисля, че беше на 6 месеца като включих и плодовите каши на  Слънчо и Фризо, въпреки, че и за тях има стотици мнения - положителни и отрицателни.Успоредно с кашите правих и плодови кисели.Много са вкусни и ти отнема не повече от 15 мин за приготвянето им. Разбирасе ги правих с плодове, които съм давала и знам, че няма проблеми. Въпреки, че никога не е късно да се прояви някаква алергия.Така си мисля, може би защото имах проблем с пустата алергия.Друго важно е даването на капките Вигантол.Твоето бебе, като моето ще е зимно и трябва да се обърне внимание на дозите. При Ели по едно време се появи едно неспокойствие докато спи ,едно хаотично махане на ръцете като се събужда и беше на крачка да развие рахит. Увеличиха дозите на капките и всичко мина за около 3 седмици.Детето стана спокойно, все едно нищо не е имало.Питай ако те интересува още нещо, въпреки че въпросите ти тепърва ще излизат с появата на бебето.Но бъди сигурна, че ще се справиш.Най важното - следай майчнития инстикт.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Добре де, Ниа, аз да попитам - тоя вигантол за какво е? Защото това, което описваш за неспокойното спане и при нас го има. Нощем така маха и плаче - ужас. А не е гладен, защото хапва точно преди спане и то сериозна доза.
Наде, аз карах по съвети от приятелки и каквото съм прочела в нето, докато спи малкия. Няма да се объркаш. Така или иначе, като питаш - винаги ще ти кажат. А че в България са напред със захранването и даването на сок, напред са. Аз почнах в 4 месец, защото ме беше страх да не направи някоя алергия. И започнах с ябълка, а после дадох морков. Навсякъде пише, че моркова се дава за по-лесно смилане на всичко, което поема детето.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
вигантола е вит. Д. нали се дава против рахит при всички бебета и особено важно при зимните.аз явно го започнах късно и в по малки дози и започна едно неспокойствие,едно ръкомахане хаотично, хвърляне от едната страна на леглото към другата, но не се събуждаше да плаче.също много си въртеше главата - просто като виждах лошо ми ставаше. видях , че няма да се справя без д-р и когато педиатъра дойде и я прегледа каза че е от липса на вит. д и увеличи дозита за 3-4 седмици. от тогава до сега, вече почти 1 г е минало няма никакъв проблем, а и фонтанелата е почти затворена.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Добре де, на нас ни дават само зимафлуор д и казаха, че там има витамин д. Ние пием по едно на ден. А иначе и той много се мята, криви си главата, крие се в ръбовете на леглото и от време на време изпищява все едно го боли или е гладен. А по принцип е много живо дете и винаги е в движение. Той не спира даже като спи. И ти сега ме хвърли в размисъл дали да не се обадя на лекаря и да го питам за това.
А пък от 2-3 дни се появи един обрив на крачето му като пътечка, точно където му биха последната ваксина и се чудя сега от ваксината ли е или е нещо друго :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Ния, това с въртенето на главата от липса на вит. Д ли е? Щото давам  по 2 капки и  на двамата в момента Вигантол, ама по думите на педиатърът дозата я увеличи, защото много бързо наддват.
*
Вагинтола от кога се дава не бебчето, веднага или след месец?
Честно да ви призная хич нямам вяра на нито един бургаски лекар и напарво съм изпаднала в див ужас, как да им доверя здравето на детето си. :(

Дони, ти защо даваш от тези капки, вие поне слънчице видяхте :D или просто се дава на всички бебета вит.Д няма зиме няма лете.
« Последна редакция: Октомври 08, 2006, 11:09:11 am от Perdeto (бивш Nadin74) »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Над, започва се на 1 месец и се дава на всички като лекаря следи развитието на фонтанелата и колко качва бебето и казва по колко и до кога! Ние например вече не пием, защото на Мати фонтанелата вече се затвори!
Матей - 1.04.2006 г
*
Мдааааа сега съм си уж в къщи, но все нещо се случва и немога да порчета нито ред. Да не говорим, че се схващам на моят смотан стол пред компа, но ще положа усилия и ще започна да се информирам.
« Последна редакция: Октомври 08, 2006, 21:12:37 pm от Perdeto (бивш Nadin74) »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Сигнусче, при нас се оказа, че е от липса на вит. Д вътренето на главата. аз давах по 1 капка, после по 2 , и като се започна това безпричинно неспокойствие и докторката увеличи на 4 на ден за около 20 дена и се оправи. вече е на 1 г и 8 м и е почти затворена, но продължавам по 1 капка сутрин.Този месец има имунизация и ще я попитам дали да го спирам.
  Перденце аз също не вярвам на докторите в Русе. Вероятно са като ваще или още по зле. Личната на детето я ползвам само за имунизации и мерене и теглене - нищо друго.И да искам друго, тя горката не разбира.Познавам една педиатърка с близо 30 г стаж в кърмаческо отделение и от петия ден от как се върнахме от София я викам на месеца един път у нас срещу 10 лв. Пиша си въпроси на лист,и питам каквото ме интересува.Повечето въпроси са свързани относно храненето. Е това разбирасе като беше бебе.До сега с изключение на алергията не се е разболявала, но жената като я викна я преглежда много щателно - преслушва, гледа гърло, корем, ч. дроб, лимфни възли, крачетата и така в продължение на 1 година съм я викала всеки месец.Също я гледаше и за рефлексите и реакциите й, дали отговарят на съответните месеци.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Ния, Вигантола  му беше 3 капки, но след последния преглед като му гледа фонтанелата реши да го  намали на 2 пак. Дали да не давам пак 3 на своя глава до следващата консултация? Главата си я върти преди да заспи предимно. Мислех си че го сърби нещо та сега ти като ми каза пуснах търсене в мамата и видях, че много бебета си въртят главите кой от лиса на вит Д, кой от вода в ушите,  кой за забавление, аз как да разбера.
*
Ели си въртеше главата преди да заспи и по време на сън съм я гледала  нарочно за да знам какво да кажа на педиатъра. но при нас определено беше от липсата на витамина, защото като увеличи на 4 и след време се оправи. питай все пак доктора. също така я огледа и по косата, дали няма оформени петна от косопад - това също било признах на начален рахит, но при нас нямаше петно.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
И аз не виждам такива. Дозата на Вигантол я беше увеличила на 2-я месец, защото беше наддал за малко време доста, на него 3, на нея 1, а следващия месец каза на двамата да давам по 2. Абе ще я питам и ще му давам пак по 3 за всеки случай. Особено пък напоследък, както не мога да ги изкарвам всеки ден навън.