0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ния, за фрешове смятам да изчакам още малко, защото нашите са малки още, а доколкото знам HiPP не слагат консерванти и продуктите им са Био - ще прочета етикета, разбира се, пак.
*
Сигнусче леле, а аз направо започнах с прясно изцеден - дано не съм объркала нещо, но засега нямам проблеми.Незнам, но винаги съм била резервирана към сокове в буркани.няма значение, важното е бебоците да са добре.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Е, вие сте големи, а и щом не е имало реакция значи няма проблеми. Някъде четох пресни плодове след 6 месеца, другаде след 10 месеца, а в книжката ми пише от третия месец изцеден сок от ябълка и морков, на кой да вярвам вече :)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, на бебето, душа, на бебето :lol: Всяко бебе реагира различно на това, което му се дава. На приятели бебока имаше колики от соковете, готовите. Моя - не. На кръстницата детето пие по 1 литър готови натурални сокове, така че всичко си е до дете :D Ще се нагодиш по тях. Аз за пръв път дадох пресен плод - банан чак в 8 месец.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
cygnus,
Верди, я да те попитам за тези сокчета на HiPP.
Значи, както писах, аз сокчета досега не съм давала изобщо – нито готови, нито фрешове, а само плодове. Само едно единствено сокче (0,750 л, червени плодове с желязо на Hipp) давах преди около 2 месеца (по съвет на педиатър), защото хемоглобинът ни беше малко нисък. За съжаление, не мога да ти кажа какъв му беше съставът. Тъй като в момента сме пак болни, днес купих също сок от червени плодове, но 500 мл (ябълков сок 63%, гроздов сок 33%, сок от арония 2%, сок от черно френско грозде 2%, витамин С, железен цитрат (5мг/100 мл). Плодово съдържание – 100%).
Кога се дават и по колко се дава?
Най-малките шишенца на Hipp са с вместимост 200 мл.
Ако разсъждавам логически, като разделиш 200 мл на 3 дни (колкото пише, че може да се съхранява), се получава, че бебето трябва да изпива мнинимум по 65 мл на ден. А на практика колко ще изпива детето, знаеш, зависи от него. Ако съдържа продукти, които още не са били опитвани, добре е да се започне с малко количество, както се въвежда нова храна.
За колко време може да се изпие след като се отвори, след хранене или между храненията? Мисля си дали е добре да вкарам и малко сокчета?
Неотворените сокове, както и пюретата на Hipp, се съхраняват при стайна температура, а отворените сокове – 3 дни в хладилник. Честно казано, понеже моят единствен сок беше 750 мл, а синът ми пиеше по 50-60 мл на ден, държах сока в хладилник не три дни, а една седмица (не забелязах да има промяна във вкуса), след което го изпих аз.
За това дали да се дават соковете след храненията или между тях, не мога нищо да кажа. Единственото, което се сещам в момента е, че в режимите на хранене, публикувани в сп. „9 месеца”, които принципно са според ранното захранване, соковете се дават по 30 мл (1/2 кафена кашка) половин-един час след закуската и същото количество половин-един час след вечерята. За 5, 6 месец това е само сок, за 7 месец – сок или детски нектар, за 8 месец – сок, или детски нектар, или сурово настъргани плодове.

Някъде четох пресни плодове след 6 месеца, другаде след 10 месеца, а в книжката ми пише от третия месец изцеден сок от ябълка и морков, на кой да вярвам вече :)
Най-малко вярвай на книжката, щом пише сок от 3 месец. Последователността на въвеждането и на плодовете, както и на другите храни, зависи от вида на плода, алергенността му и конкретните предпочитания на бебето.

Нинче,
Иначе, нощем като обладнее голямо сучене пада. Само ме притеснява да не се обезводни.
Щом суче добре нощем, нямаш основания да се притесняваш, че ще се обезводни.
Та мисълта ми беше, че май се оказа, че ние бързо, бързо(след седмица и половина) май минахме на 2 хранения. Ще видя утре как ще е.
Ето това имах предвид, като казвах основния ти ориентир да е детето. Само внимавай да не стане прекалено бързо – в смисъл да преяжда от лакомия и после да повръща.

Гане,
Дони, аз го държа в хладилника и после го разреждам с топлата вода, с която правя шишетата. Ако е много студен - слагам по-гореща вода. Така му намалям дозата фруктова захар  :lol:
И аз така правех, само че мисля, че не е редно да е гореща водата, просто топла.

Ния,
момичета да ви попитам, сокчетата ,които давате от вън ли ги купувате? в смисъл не правите ли фрешове. аз нямам доверие на тези консерванти и като се замисля досега не съм давала така наречените натурални сокове.Не е ли по добре прясно изцедения сок, отколкото консервирания с незнайно съдържание.Вашите бебета са още мънички, но моята Ели всеки ден пие по половин литър фреш разделен на 3 приема.Единствено без киви.
Ако моят син пиеше течности и аз щях да давам фрешове. Но той засега предпочита плодовете, нарязани на малки парченца или настъргани.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
да питам опитните майки по захранването.

от 3 дни давам на Марти на обед по мъничко оризова каша на Хип. първия ден дадох 5 грама, втория ден - 10 грама, днес - 20 грама.

какво ми прави впечатление? от както давам кашата, ака по 2 пъти на ден, а обичайно е само по един път. днес даже ака 3 пъти, като двата пъти беше с нормална консистенция, а последния път беше рядко и попило в памперса. освен това, днес при 3 от яденетата не си доизпи млякото - остави по 20-30 мл.

чудя се това зачестило акане и рядката консистенция, съчетани с леко намаления апетит дали се дължат на оризовата каша? дали трябва да спра временно захранването или няма отношение? по кожата няма никакви промени. мисля си, че оризът нали уж запичал, защо да се продриска от него...

ще питам и педитата, нмо нещо хич им нямам вяра вече и вашето мнение ми е по-ценно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Да включим и бебетата към коледното меню (рецепта, излъчена по Бон апети):

Пюре с пуешко месо и картофи
Рецептата е подходяща за над 8-месечни бебета

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
40 г пуешки гърди
1 картоф (60 г)
60-70 мл пуешки бульон
30 мл адаптирано мляко
1 с. л. готова оризова каша

 


Начин на приготвяне:


 1. Месото се слага в тенджера с кипяща вода и се вари до кулинарна готовност (около 20 минути).
 2. Свареното месо се слага в кухненски робот, залива се с бульона и се смилат заедно.
 3. Картофът се обелва и се сварява на пара. След това се пасира.
 4. В купата при пасирания картоф се сипва смляното с бульона месо и се разбърква.
 5. Добавя се оризовата каша и се налива адаптираното мляко.
 6. Пюрето се пасира отново и е готово за консумация.
 
 
 


*
Силви, и аз забелязвам, че  Александър ака по често. Май се дължи на въвеждането на твърда храна. И аз давам оризова каша. Но да кажат по знаещите.

Днес съм решила да въведа картоф. Ще сваря едно картофче, ще го смачкам и ще смеся с кърма. Как ви се вижда рецептата? Дали е правилно?
Утре ще смеся картофа в оризовата каша, а след 2 дни ше добавя към картофчето пюре от моркови(купено). Това е плана за тази седмица.

Зачетох смемата на Ганка за захранване вчера. Много ме обърка. Доколкото разбрах, първо дават соковете, тогава плодовете. По принцип, ако не съм давала сокове, проблем ли е да мина маправо на плодови пюрета(след време, де, засега ще въвеждам зеленчуците).???
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Нина, не е проблем. Може и без сокове. Аз започнах с плодове просто, а не със зеленчуци. По препоръка на лекарката ми, тъй като децата имат усет повече за сладкото отколкото за неутралните неща или за зеленчуци.
Джам, мисля си че не може да е от кашата, но пък понеже е малко количество може и да не запича. Просто не я е усвоил добре, тъй като все пак е ново нещо за организма му. Съдя по Алекс, понеже след пюрета с ориз и каши, оризова вода и т.н нямаше много ефект след разстройството.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Гане, как е Александърчо?
Джамка, Мати ака по 4-5 пъти на ден, откакто захранвам1 консистенцията е като пластелин, като пластелин, редко, рядко - просто последното не се е задържало дълго в червата и си е рядко още! Сега за ориза - би трябвало да запича, но може наистина да не я усвоява добре и затова!
Освен това намирам, е прилича на тебе!

Нина, плана ти е много добър!
Матей - 1.04.2006 г
*
Ей, Габи, изпревари ме!
Но аз все пак ще постна и другата бебешка рецепта от днес. Както и тази за коледната пуйка за останалите членове от семейството.
Само че първо ще отговоря на въпросите.

jam,
какво ми прави впечатление? от както давам кашата, ака по 2 пъти на ден, а обичайно е само по един път. днес даже ака 3 пъти, като двата пъти беше с нормална консистенция, а последния път беше рядко и попило в памперса.
Съвсем нормално е да има промяна в честотата и консистенцията на акитата след захранване. Това също е от многото индивидуални неща за всяко бебе. Чела съм, че много бебета, хранени с АМ, които са имали запек, се отървават от него след захранването. И обратно (какъвто беше случаят с моето бебе) – преди захранването акахме много често с рядка консистенция, а след захранването – разредихме честотата и сгъстихме консистенцията.
Освен това, стомахчето все още не свикнало да преработва друг вид храна освен мляко (било то АМ, или кърма) и е нормално да мине време, докато се регулират нещата.
Добре е в рамките на един ден да комбинираш запичащи и разхлабващи храни (по-горе бях дала линк към една таблица). А и на повечето готови пюрета е написано действието им върху стомаха.
освен това, днес при 3 от яденетата не си доизпи млякото - остави по 20-30 мл.
Изобщо не смятам, че това е намален апетит. Просто кашата е мнооооого по-засищаща и по-трудно смилаема (пак сравнено с млякото). Именно затова кърмачките, които нямат намерение да отбиват бебетата си и бързо да заместват хранения, дават първо кърмата, а после твърдата храна – за да може бебето да си получи нормалната порция кърма и да си дояде с твърдата храна, а пък кърмачката да получи необходимата стимулация на гърдите, за да не намалява производството на кърма.
дали трябва да спра временно захранването или няма отношение?
Питай и педитата, но, според мен, нямаш основания за спиране на захранването.

NinaE,
Днес съм решила да въведа картоф. Ще сваря едно картофче, ще го смачкам и ще смеся с кърма. Как ви се вижда рецептата? Дали е правилно?
Супер са рецептата и планът. Какво те притеснява?
Зачетох смемата на Ганка за захранване вчера. Много ме обърка. Доколкото разбрах, първо дават соковете, тогава плодовете.
Има десетки схеми. Всяка има предимства и недостатъци. Няма единен списък с храни и универсален график, по който да се въвеждат. Важното е постепенното въвеждане на всяка нова храна – като движението е от по-ниско алергенни към по-високо алергенни храни и съответно от по-малко към по-голямо количество.
По принцип, ако не съм давала сокове, проблем ли е да мина маправо на плодови пюрета(след време, де, засега ще въвеждам зеленчуците).???
Аз, както писах, не съм давала сокове изобщо, започнах направо с плодови пюрета, като редувах въвеждането им с въвеждането на зеленчуковите пюрета.
*
Ето и другите две рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:
Коледна пуйка със зеле (за цялото семейство)
Списък на необходимите продукти:
1 пуйка, 1/2 кисела зелка, 150 г бекон, 1 глава лук, 5 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пуйката се почиства и се нарязва на порционни парчета. Гърдите могат да се отделят, за да се приготви с тях детско пюре.
2. Месото се слага в тенджера с кипяща вода, посолява се и се вари около 20 минути.
3. Лукът се нарязва наситно, беконът – на малки кубчета. Сипват се в дълбок тиган с предварително загрятото олио и се задушават.
4. Зелето се нарязва наситно. Задушеният лук се подправя с червения пипер, добавя се нарязаното зеле и се налива част от бульона на пуйката.
5. След това се слага пуешкото месо, разбърква се със зелето и всичко се прехвърля в тава. Ястието се пече около 30 минути в предварително загрята фурна при температура 160 градуса.

Супа от праз лук със сирене (подходяща за бебета над 6-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
30 г сирене, 1 стрък праз лук, 1 картоф, 1 ч. л. краве масло, 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета. Празът се реже наситно.
2. Маслото се слага в малка тенджера и се загрява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват при разтопеното масло и се разбъркват.
4. В тенджерата се наливат 500-600 мл гореща вода и зеленчуците се задушават до готовност. Могат да се поръсят с щипка сол.
5. Сварените зеленчуци се пасират заедно със сиренето и супата е готова за консумация.
И аз да питам за акитата, освен гъстотата и честотата на акитата при вас променя ли се цвета?
При нас след като му започнах плодовите пюрета, акито стана тъмно зелено. Чудя се дали е нормално защото вече седмица и още са зелени макар и по-светли?!
*
P.S. Малко спам, но не можах да се въздържа, защото за първи път виждам Марти. Невероятен е! Приказен сладур!
*
Cvetelina,
И аз да питам за акитата, освен гъстотата и честотата на акитата при вас променя ли се цвета?
Няма как да не се промени цвета. Цветът зависи от продуктите, които яде бебето (както и при възрастните). Ако е яло моркови, няма как да са зелени акитата, и обратно - ако е яло спанак, няма как да са червени. Какви плодови пюрета си дала?
Ябълка и праскова на OVKO. Попитах ви защото както някои от вас може би си спомнят моята свеки е педиатър и постоянно ме плаши с нейните "разсъждения", казва че след като акито е зелено значи има здравословен проблем./ Тя преувеличава много често затова и нямам вяра/ .
Ябълка и праскова на OVKO. Попитах ви защото както някои от вас може би си спомнят моята свеки е педиатър и постоянно ме плаши с нейните "разсъждения", казва че след като акито е зелено значи има здравословен проблем./ Тя преувеличава много често затова и нямам вяра/ .

Нямай и вяра - моето педи твърди, че цвета няма значение! А в Спок така пише! Има значение консистенцията и миризмата, т.е. да са различни от обикновенно!
Матей - 1.04.2006 г
*
Cvetelina,
Попитах ви защото както някои от вас може би си спомнят моята свеки е педиатър и постоянно ме плаши с нейните "разсъждения", казва че след като акито е зелено значи има здравословен проблем./ Тя преувеличава много често затова и нямам вяра/ .
По принцип е възможно да има алергична реакция от праскова, но мисля, че е по-вероятно свекърва ти да преувеличава и в случая. Много пъти акито на моя син е било зелено на цвят след като го захраних, без да е имало абсолютно никакъв здравословен проблем.
Съчувствам ти за това, че свекърва ти, вместо да те успокоява, те плаши постоянно.
*
Цвети, и на Александър акото стана зелено откакто захраних. Иначе, понякога му беше зелено, когато пиеше само предна кърма. По принцип, при нас не приемат зеленото ако за проблем.
Да се похваля. Днес направих картофено пюре: само от сварени, намачкани картофи, пасирани във водата, в която са се варили(колкото да ги покрие). Замразих ги във формичка за лед, а като замръзнаха ги извадих оттам и ги сложих в пликче. Станах Перфектни кубчета с пюре. Направо да не повярваш. Та съм доволна от себе си де. Смятам да процедирам така и други заленчуци. Малко пипкаво ми се видя, но се надявам с времето да автоматизирам процеса. :lol:
Благодарности на Верди за това.
И да ви благодаря за подкрепата и опита, който споделяте, че голяма треска ме тресеше с това захранване. :D :D :D