0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
И аз да питам нещо, че напоследък само чета, а не  пиша.
Мисля след около месец да захранвам. Добре ли е да почна с оризова каша и да я давам около 1 седмица на обяд за да привикне стомаха и след това да почна да давам пюре от картоф?
Матей - 1.04.2006 г
*
Гане,
Специално за теб копвам малко съвети за приготвяне на храната:

Кулинарна обработка на хранителните продукти

Когато готвя за детето си, винаги се старая да запазя максимално хранителната стойност на продуктите. Не се придържам толкова много към рецептите за ястия, колкото до следните четиринадесет правила:
1. Никога не оставям продуктите да киснат във вода. Мия ги винаги на течаща вода.
2. Почиствам и нарязвам продуктите непосредствено преди да ги сложа в тенджерата, за да не стоят нарязани на въздуха. В целите, необелени и ненарязани плодове и зеленчуци витамините са много по-устойчиви. При белене, рязане, раздробяване от клетките се освобождават окислителни ферменти, които много бързо разрушават витамин С и А.
3. Никога не варя излишно дълго продуктите - това увеличава загубата на витамини. Слагам ги последователно в съда според това, колко време е необходимо за сваряването им:
- най-напред варивата и месото;
- после корените;
- накрая листните зеленуци и доматите.
Необходимото време за сваряване:
- на картофите е 20-30 минути, според това дали са нарязани или не;
- на зелето е 25-30 минути;
- на морковите - около 25 минути;
- на зрелия фасул - от 1ч и 30 мин до 3ч според сорта (и ако не се бели)
- на ориза - 30 минути.
4. Винаги поставям продуктите да се варят в кипяща, леко подсолена вода. Високата температура разрушава ферментите, които са главните разрушители на витамините. В хладка вода (30-40 градуса) обаче активността им, а с това и загубата на витамини силно се повишава.
5. Старая се да огранича достъпът на въздух до продуктите, като следя зеленчуците да бъдат покрити с вода, тенджерата да бъде плътно захлупена и да не я отхлупвам често. Не бъркам яденето, при нужда леко разклащам тенджерата. Между водата и капака оставям малък слой въздух.
6. Когато е възможно зеленчуците за пюре варя на пара - наливам на дъното на съда 3-4 пръста вода, над водата поставям решетъчно дъно (и голяма цедка става), върху което, след като заври водата, поставям измития зеленчук и захлупвам плътно с капак. (При варене на картофи във вода, ако са белени, в нея преминават около 25% от минералните им вещества и само 0.5% ако се варят небелени на пара.)
Колкото по-ситно е нарязан плодът или зеленчукът, толкова по-голяма част от витамините му се разрушават. Витамин С в картофите се запазва най-добре, ако се пекат или варят на пара необелени, а се разрушава най-много като се приготвят на пюре. Много подходящи за запазване на хранителната стойност на продуктите при варене са тенджерите за варене под налягане - в тях продуктите се обработват за кратко и при липса на въздух. Добавката на готварска сол, захар, киселини и сгъстяването на храната със застройка (яйце, брашно, мляко) предпазват до голяма степен витамин С от окисляване и разрушаване.
7. Никога не изхвърлям водата, в която са варени хранителните продукти, защото тя съдържа ценни минерални вещества и витамини. При варенето около 3/4 от витамините и минералните вещества на продукта се извличат и преминават във водата.
8. Не слагам хлебна сода във водата, защото в алкална среда витамини С и В1 бързо се разрушават.
9. Не употребявам ръждясали кухненски прибори и медни съдове, защото в присъствието на желязо и мед много бързо се разрушава витамин С. Най-подходящи са стъклените и емайлираните съдове. Емайлираните обаче трябва да са съвършено здрави, ненапукани и неолющени.
10. Избягвам претоплянето и продължителното престояване на храната, защото при това витамините силно намаляват.
11. Краве масло прибавям винаги накрая, след като храната е вече готова.
12. Трябва да се избягва повторното варене на млякото - след сваряване го изстудявам бързо без да го отхлупвам.
13. При приготвяне на гарнитури трябва зеленчуците да се варят на пара.
14. При приготвяне на компоти захарта се слага още в самото начало и плодовете се варят в подсолена вода.
За приготвяне на храната на детето ми винаги избирам най-пресните, цели и здрави зеленчуци, които мога да намеря на пазара.
Яйцата, които използвам, винаги са пресни - до 14 дни след снасянето им. Познавам ги по желеподобния прозрачен и неводнист белтък, неразливащия се жълтък и несъмнителната миризма. Начин за проверка на яйцата е чрез потапяне в 10% разтвор на готварска сол - пресните яйца потъват в него, а полупресните и старите - плуват или излизат на повърхността.
Яйцата, които се дават на деца трябва да са твърдо сварени. За целта е необходимо да се варят минимум 15 минути.
Месото, което избирам не е тлъсто, най-често е пилешко филе, свински шол или агнешко (телешкото месо е изключително полезно и подходящо за малки деца, но много майки го избягват заради страха си от болестта ''Луда крава''). Доброкачественото месо е почти сухо, с хубав свеж и бледорозов цвят, твърдо и еластично. Когато се натисне с пръст, вдлъбнатината му се изглажда бързо. Трябва да има приятен специфичен дъх на прясно месо. Когато купувам кайма винаги избирам месото и моля продавачките в магазина да ми го смелят. Винаги купувам месо от магазини, за които съм сигурна, че продават контролирано от ДВСК месо. След покупката измивам на течаща вода и нарязвам месото на порцийки за по едно готвене и замразявам в пликчета във фризера. За да запазя по-голяма част от хранителните вещества и да бъде месото по-сочно и вкусно, го слагам да ври в малко кипяща подсолена вода (горещата вода пресича част от белтъчините в месото, които образуват ципица по повърхността и витамините, солите и другите хранителни вещества преминават по-тръдно във водата.) Ако желая да получа богат бульон на хранителни вещества слагам месото заедно с хладката неподсолена вода на огъня. Замразеното месо оставям да се размрази за 2-3ч в захлупен съд, но най-често го слагам в кипящата вода. Не режа и не соля месото предварително. След термичната обработка го нарязвам напречно на влакната, като за целта ползвам пластмасова дъска, а не дървена (поема част от соковете на месото).
Млякото, което избирам винаги е пастьоризирано и минало през ДВСК. Преди употреба го сварявам.
Сиренето, което употребявам е бяло саламурено сирене, предварително изкиснато от мен във вода.
Солта трябва да се употребява внимателно, тъй като в по-големи количества може да доведе до тежки последици върху детския организъм. При бебета под една година бъбреците не са достатъчно добре развити, за да могат да отделят количествата сол, които не са необходими на тялото.
Стараейки се да приготвя максимално пълноценна храна за своето дете, аз влагам цялото си внимание и майчинска любов. И няма нищо по-хубаво от това след цял час въртене в кухнята да видя как детето ми изпапква цялата порцийка с удоволствие и апетит
Материалът е предоставен от ProBily
За подготовката на материала е използвана и информация от книгата на Каменова,О., Детска кухня, изд. Медицина и физкултура, София, 1978

Източникът: тук
*
Основни правила при храненето на деца от 1 до 3 години

От 8-ия месец до 1 година вашето дете би трябвало вече да е преминало от бебешките пюрета към храна, която се доближава до тази на възрастните- разбира се, спазвайки изискванията, специфични за още незрялото му храносмилане и развитието на дъвкателния апарат. Ако дотогава сте го хранили предимно с готовите бебешки храни в бурканчета, след 8-ия месец трябва да се ориентирате постепенно към домашно приготвена храна, или към детска кухня, ако нямате време или не ви се занимава с готвене на неговите порции. Ако наблюдавате детето си, ще видите,че скоро апетитът му няма да се задоволява с обичайното количество от готовата храна; то все по-често поглежда към вашето ядене и дори поисква някои неща от него,които му се струват интересни и привлекателни. Действително, производителите на бебешки храни са предвидили серия за деца над 1 година, и вие можете още известно време да продължите с нея, но постепенно бурканчетата трябва да се разреждат с домашни ястия, да ги запазите само за крайни случаи, а към 1г. и 6 месеца да се откажете напълно от тях.

Ако решите сами да готвите за детето, трябва да знаете някои основни правила. Те са близки до правилата на диетичната храна поради особеностите на детския организъм в тази ранна възраст:

- Храната трябва да бъде мека и сочна; до 1г.и половина- полукашава, но не и пасирана; зеленчуците и месото- нарязани на малки парченца,месото и рибата- почистени от костите. Всички твърди плодове и сурови зеленчуци трябва да се обелват и почистват от семките и костилките. Предлагат се настъргани, а след 1г. и половина- на малки парчета.

- Избягвайте пържени ястия до 1г. и половина! След това, никога не давайте на децата препържени или приготвени в прегоряла мазнина храни, тъй като в прегорялата мазнина се образуват силно канцерогенни вещества.

- Не трябва да се дават на децата колбаси, като салами,кренвирши, шунка, и пушени меса, риба и пушени сирена. Нитратите (селитра), с които се приготвят, са също канцерогенни, и не по тази причина трябва да се избягват.

- Както и в бебешката храна, трябва да внимавате с количеството сол. След 1 година децата вече имат нужда от малко допълнителна сол в храната, но тя трябва да си остане предимно безсолна. Това е още една причина да не се дават колбаси,тъй като обикновено те са силно солени.

- Продължавайте да употребявате краве масло, а не го заменяйте с маргарин. Наситените мастни киселини в кравето масло се разграждат и усвояват по-бързо и по-лесно от тези на маргарина.

- Основните групи храни, които трябва да присъстват в менюто на детето, са: мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни, варива и ядки,зеленчуци и плодове. Въпреки че сте сменили бебешката храна, това не е повод да се намалява консумирането на мляко и млечни продукти. Ако детето ви още обича млечните каши, предлагайте му ги редовно; давайте му мляко с какао, детски мюсли и корнфлейкс, млечни десерти,като мляко с ориз, мляко с грис и т.н.,а също така обезсолено сирене и кашкавал.

- Избягвайте силните и лютиви подправки, като черен и червен пипер, къри, индийско орехче. Подходящи са чубрицата,джодженът, босилекът, риганът, а в умерени количества- и дафиновия лист.

- Всички застройки с яйца трябва да врат поне 10 минути, поради опасността от самонелозни инфекции, които се развиват предимно в полусуровия белтък и жълтък. Не е страшно, ако яйцето се пресече.


Темата е от тук – има и няколко рецепти.
*
аз по повод захранването и вобще храненето със зеленчуци си купих съд,с който готвя на пара.иначе си нямах,а както съм казвала всичко й приготвям от нас.между другото е много удобно и става страхотно всичко,което съм правила.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Верди, злато си ти!  :balk_21: Тъкмо днес, ровейки се из библиотеката си, установих че имам книгата "Детска кухня", същата която и ти цитираш. Даже реших за утре да готвя пиле фрикасе на малкия :lol: Аз я бях взела от България, тъй като мама я е ползвала заедно с д-р Спок, но само веднъж я отворих и понеже тогава не ми трябваше, съм я забутала в другите книги. Надявам се да му харесат рецептите от тук ;)
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
от къде да си купя в София съд за готвене на пара, някой знае ли?
а картофите за първите бебешки пюрета (Verdi, ще варя, печелиш!  :D) как се варят - обелени на парченца или цели небелени, във вода или на пара?

а зайци някой да е виждал да продават? има ли опасност да не е читаво месото - антибиотици, зарази?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
„ДЖИ БИ СИ” ЕТ
Офис и склад: София, жк „Стрелбище“, ул. „Тулча“ 44
тел./факс: 02/958 23 01
e-mail: gamaelit@mail.bg
Магазини:
София, ЦУМ, ет. 3, магазин 35, тел.: 02/926 03 16
София, Технополис - „Младост 4“, тел.: 02/974 50 31
София, Сити център София, ет. 3, тел.: 02/963 40 72
София, бул. „В. Левски“ 67
София, Мебелна къща „АЙКО“, Околовръстен път, бул. „Сливница“ 441 (до Shell - Симеоново)
Пловдив, Централни хали, магазин 13
Русе, пл. „Хан Кубрат“ 5, магазин „ЕВИАН“, тел.: 082/82 98 88
Варна, Магазини „ДОМАШЕН РАЙ“, тел.: 052/60 46 49
Варна, магазин „ДОМАШЕН РАЙ“, бул. „Осми приморски полк“ 76
Варна, магазин „ДОМАШЕН РАЙ“, бул. „Владислав Варненчик“ 48

Стоки за дома - верига магазини „Гама - Елит“
Предлага богата гама от аксесоари: за кухня, за подготовка на храна, за баня, включваща кошчета за отпадъци, сапунерки, комплексни прибори, прибори за подготовка на храна, термо кани, кафеварки, негорими кошчета за отпадъци и др.
Изключителен представител за България на:
• „Брабанция“ (Brabantia), Холандия - метални кошчета за отпадъци от 3 до 60 литра, кошове за баня, кутии за хляб и продукти, пепелници и офис кошове, маси за гладене, външни простори, прибори за подготовка на храна, аксесоари
• „Валира“ (Valira), Испания - неподливащи оливиери (метал/стъкло и пластмаса/стъкло), шампаниери, тигани от лят алуминий, термоси
• „Магефеса“, Испания - супербързи тенджери под налягане от 4 до 22 литра, подноси, шампаниери
• „Heiwi“, Германия
• „Van Kempen“, Холандия



jam,
Освен специална тенджера за готвене на пара, има и по-евтин вариант – от магазин 13 на Централните хали на Пловдив за 20 лв. си купих сгъваема решетка за готвене на пара, която пасва на различни размери тенджери. Скъпички са нещата, но са със супер качество. Вчера си купих от там една маса за гладене Brabantia с 10-годишна гаранция (живот и здраве, и снахата ще глади на нея) - изръсих се много пари, но обичам да гладя. Пък краката на най-скъпата маса, която намерих в Пазарджик (китайска), се счупиха след 2-месечна употреба.
*
Еми,
Наистина е супер удобно това със замразяването на кубчета. Всяко едно е около 20 гр. и, ако имаш повече продукти, можеш да си правиш каквито искаш комбинации – за 200 г. на хранене може да са два вида храна по 5 кубчета или пък 10 вида по едно кубче.
Нарежи месото на дребно – така ще го свариш по-лесно и след това ще се пасира с бульона без проблем. След сваряването извади месото и добавяй по малко от бульона, докато получиш съответната консистенция. Ако ти остане бульон, може и него да замразиш отделно във формички за лед.
Мисля, че е рано да се правят изводи за злоядостта на Боби. Според мен просто не е готов още за твърдата храна. Неведнъж съм писала, Стефко в началото почти не ядеше твърда храна, а сега има много голям апетит и няма никакви претенции – изяжда си до последната лъжичка порциите. 

Нинче,
Сега четох за пюретата на Hipp – това от тиквички и картофи го дават с регулиращо действие, но пък съдържа и варен ориз. Тиквата по принцип разхлабва, а пък тяхното пюре от тиква и картофи (без да съдържа ориз), също го дават с регулиращо действие. ?!
Според мен, за да разбереш дали разстройството се дължи на тиквичката, направи следното – не я давай засега, продължи с друг продукт и я дай след около две седмици, като същия ден давай повече запичащи продукти – ако пак получи разстройство, значи е реакция към тиквичката. Зависи и какво е разстройството, де – може просто тиквичката да действа разхлабващо на Алекс – самостоятелно или в комбинация с друг продукт.
Идеи за друг зеленчук – пащърнак, червени чушки, карфиол, зелен фасул, грах, спанак, броколи. Иначе тиквата и Стефко я отказа категорично, но сега яде тиквеник (баница с тиква, орехи и канела), та ушите му плющаят.
Съвсем спокойно можеш да започнеш и месото вече, мисля аз. А за кашата – можеш да намаляваш малко по малко количеството на плодовото пюре в кашата (говорим за готова разстворима каша, нали?) и така постепенно да го премахнеш и да остане само каша с вода.

Габи,
Както са ти писали и другите, най-нормално е бебето да не знае да избутва с език, когато опитва за пръв път по-твърда храна.

sami,
И аз да потвърдя – не се притеснявай, щом бебките наддават добре.

jam,
Пащърнакът го има като еднокомпонентно пюре на „Sunval”, които по-принцип се водят пюрета за алергични бебета.
За елдата в някои източници пише, че е алерген, в други - че е подходяща за захранване. Аз започнах с домашна каша от кафяв ориз и после дадох елда, но нито едното, нито другото беше прието. По-късно обаче, и до ден днешен Стефко си хапва с удоволствие всички домашни каши, смесени с плодове.
Ако питаш за готовите каши на Hipp и Bebi - мисля, че спокойно можеш да дадеш на Марти.
Картофите се обелват, нарязват се на парченца и се варят по избор – на пара или в малко вода под капак.
Мен със заешко ме снабди моята свекърва, която гледаше няколко зайци в двора си. Имам познат, който работи в ДВСК (исках да давам месото за изледване), но говорих с няколко ветеринарни лекари, които ме убедиха да не се притеснявам и да давам спокойно на детето. Въпреки това, първото заешко, което опита Стефко, беше в готовото пюре от картофи с копър и заешко на „Hipp”, а малко по-късно дадох домашното. Иначе мисля, че в „Метро” съм виждала заешко месо (или май беше в „Билла”) – но при промишленото отглеждане на животни със сигурност има профилактично даване на антибиотици. В което няма лошо (като изключим кръстосаната резистентност, но това е друга тема), ако се спазват карентните срокове. Всички ние ядем такива меса всеки ден.

Силви,
В началото дадох готови пюрета на Hipp – на етикета на всяко бурканче са изписани продуктите, които се съдържат и процентното им съдържание. Примерно, си въвела вече пюре от моркови до количество 10 ч.л., а пюрето от моркови и картофи съдържа 80% моркови и 20% картофи. Можеш още първия ден да дадеш дори 10 ч.л. от пюрето от моркови и картофи.
Мисля, че никой тук няма намерение да те съди за соковете. Щом си прочела „всичките видове писания”, така си преценила и си направила своя избор за своето бебе. Но наистина има вероятност плодовите сокове да раздразнят стомахчето й. Иначе принципът е точно такъв – комбиниране на запичащи и разхлабващи храни. Но не бих те посъветвала да гониш голямо разнообразие – при толкова малко бебче, мисля, че е добре да караш по-бавно.
бебката за сега каквото дам проблем няма яде всичко наред:)-на кого ли се е метнала:)/
И ние със съпруга ми се чудим на кого се е метнал Стефко – толкова лаком!

gybka,
Оризът е един от най-неалергизиращите продукти, поради което оризовата каша е много добър избор за първа храна. А сега с какво се храните?
Джами, аз нарязвам картофите като за гонвене и ги варя в малко вода, така че да не изври всичката, но и да няма нужда да я изсипвам, защото така ще излея и порезните вещества, попаднали в нея след варенето! И така пасирам - с водата останала!
Матей - 1.04.2006 г
*
jam,  в моята книжка пише, че месо - се дава в пюре след 6 месечна възраст, а домашно приготвено след 8 месечна възраст. Аз на този етап се въздържам да давам готвено от мен месо - може би след месец два тогава.
от къде да си купя в София съд за готвене на пара, някой знае ли?

Jam - има две опции:
- или специален уред за готвене на пара, можеш да намериш в Технополис, Техномаркет, Зора, Хит, даже и Билата (ама не съм сигурна), но това е по-скъпия вариант
Например този http://www.technopolis.bg/big_prod.php?offer=824541&cat=31&f=4005
- или както те е посъветвала Верди, да си купиш специална кошничка
« Последна редакция: Януари 12, 2007, 12:43:51 pm от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Верди,
тинвичката я зарязах засега и въвеждам зелен фасул. Днес ще му е трети ден. Нарих и готово пюре с броколи така, че няма да се налага да правя домашно. Тук при нас има много беден асортимент нам пюрета за захранване(такива с малко съставки).  :?
ще заминаваме на ваканция в понеделник, та дано в испанско има други пюренца, за да не спирам захранването. Месото ще го започна като се приберем, тъкмо ще му е началото на 8 ми месец. Грах пресен не мамерих :?
Момичета, благодаря за насоките. Много сте ми милички :D

ПС. Да въвеждам ли вече глутен?
*
Аз първия път като правих картофено пюре сварих картофите небелени в малко вода и след това пасирах с превърена вода и АМ. То обаче ми свърши и се чудя: Мога ли да сложа небелени картофи да се варят в кошницата на пара? Или трябва да ги обеля?


Габи, по удобно е белени - после само пасираш!
Нина, изчакай да стане поне на 7 за глутена!
Матей - 1.04.2006 г
*
venus_melena и аз си мислех да поизчакам с глутена. Как мислиш дали ще  е по добре да въведа пъво малко месо и тогава глутен?
*
Габи, по удобно е белени - после само пасираш!
Нина, изчакай да стане поне на 7 за глутена!

Нали казват, че най-малко витамини се губят ако картофите се варят небелени, та затова се чудя мога ли да саря небелени картофи на пара.
А за глутена ми попадна следния материал: http://karmene.greatnow.com/diabet.html.  тезата не е доказана, но дали и прекомерно късното захранване с глутен не е опасно?!Някои има ли повече инфо по въпроса?


Габи, затова слагам толкова вода, че после да не се налага да се изсипва, а да пасирам с нея!
Ето ви някои рецепти :

Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.

Пюре от банани и ябълки
Половин ябълка се нарязва на дребно и се вари на пара около 20 мин. Половин банан също се нарязва на тънки кръгчета и се вари на пара 10 мин. Така сварените плодове се пасират и се добавя 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Принципът на приготвяне важи и за всякакви подобни комбинации - ябълка и морков, кайсии, праскови. По-твърдите плодове се варят около 20 мин., а по-меките - 10 тина, за да омекнат добре. Комбинациите са според предпочитанията на бебо.

Кисел от ябълка с канела - подходящ за бебета над 8 месеца!
Една голяма, сладка ябъка се настъргва на ситно ренде. Сокът се отделя, а твърдата част се сварява за около 20тина минути в 150 гр. вода, пасира се, добавят се 2 равни чаени лъжички захар и две щипки канела и се кипва отново. Добавя се сокът, в който е размита 1 равна чаена лъжичка нишесте. Бърка се до сгъстяване.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ ПЮРЕТА И СУПИ

Бульон с малко от зеленчуците от всички рецепти тук (преди да е добавен ориз, фиде или макарони) след пасиране се превръща в чудесна супа!

Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафеена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).

Пюре / супа от зеленчуци
Един голям картоф (или 2 малки), 2-3 моркова, шепа замразен грах и 1-2 стръка пресен лук се настъргва без люспите. и една чушка се обелват и нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по щипка подправки (чубрица, копър, магданоз, мащерка, риган, дафинов лист, индийско орехче, девисил, джоджен) и малко сол на вкус. Заливат се с вода (около 1.2 л) и се варят в тенджера под налягане (около 20 мин. след завирането).
Останалата част от приготовлението е същата като в т. 1

По този начин се приготвя и пюре/супа от броколи и карфиол. Съставките са броколи, карфиол, моркови и картофи. (може да се ползват замразени).
Ако пюрето се приготви и с тиквички и фиде без картофи и моркови, е с лек разхлабващ ефект.

Пюре/супа от леща и моркови - за деца над 6 месеца
3-4 моркова, 1-2 стърка пресен лук, листа от целина и 1-2 настъргани домата без люспите се задушават в малко олио, прибавят се подправки и сол на вкус, чесън на прах или 1-2 пасирани скилидки, около 1 л. вода и 1 чаена чаша леща без люспи (специалния сорт). Вари се около 30 мин в тенджера под налягане. После процедурата се повтаря, като НЕ СЕ добавят фиде, ориз или макарони. Непосредствено преди консумацията може да се сложи бучка обезсолено сирене колкто кибритена кутия.

Месните пюрета се приготвят по същия начин, като при варенето се добави бяло пилешко месо (около 1/2 охладена пилешка пържола), свинско от бут или плешка или телешко филе, а времетраенето на варенето се увеличи на 35-40 мин.

Комбинациите зависят от кулинарното въображение на мама и зеленчуците на пазара. Само трябва да се спазват няколко основни правила:

Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
Маслото, което се добавя, да е безсолно.
След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.
Плодовите пюрета между храненията много често замествах с пасирани пресни плодове, като съм правила всевъзможни миксове.

За глутена - различни мнения съм срещала :
http://ilianas.hit.bg/
http://karmene.greatnow.com/gluten.html
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=1123

Накрая аз реших да стане на 8 месеца и ще захраня - пак подходих към любимия ми метод на средноаритметичното, когато има противоречиви мнения!
Матей - 1.04.2006 г
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте момичета!
Искам да споделя с вас.
На мойте бебки от няколко дена им давам/по един път на ден/
оризова каша.правя я много рядка,и им я давам с млекото.
Ядат си много добре.Дадох им и сокче от морков и круша.Много им
хареса.Не знам с какво е най добре да се захранят бебетата,много четох, главата ме заболя толкова дни да чета,мисля че е правилно това което им давам,щом им харесва....


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
Сами, добре си започнала с оризова каша, моежш да я сгъстяваш полека-лека, после, ако искаш да продължиш, въведи морков, после сложи малко картоф в морковеното пюре и постепенно го направи 1:1!
Матей - 1.04.2006 г