0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Еми,
1. Не се притеснявай от количествата, които изяжда Боби, и от това, че не иска определени храни. И аз мисля, като Jam, че явно той още не е готов за твърдата храна. Не настоявай, когато не иска и плюе нещо. И не го предлагай пак при следващото хранене или на другия ден. Пробвай да го дадеш пак след седмица-две или повече и е много вероятно тогава да му се хареса. Щом не харесва ябълка, пробвай с круша, сливи, банан, праскови, кайсии (готови пюрета имам предвид) или пък тиква.

2. Като първи меса се препоръчват пуешкото, заешкото и пилешкото, а след това телешкото. Можеш да дадеш пюре от тиква с пуйка на Hipp, щом Боби харесва тиква. Както другите са писали, в готовите пюрета месното съдържание е между 7 и 10 %, така че, ако средно изяжда по 10 ч.л. на хранене, можеш спокойно да дадеш 10 ч.л. от готово пюре още първия ден, защото на практика ще си дала не повече от 1 ч.л. чисто месо. Но трябва да си въвела вече всички зеленчуци, които съдържа готовото месно-зеленчуково пюре. Можеш да си свариш, пасираш и замразиш месо (в предишен постинг бях описала подробно как става) и преди всяко хранене да добавяш, примерно по едно кубче, към готово зеленчуково пюре, като спазваш горе-долу съотношението като при готовите пюрета – 1 към 10. Вече по-късно можеш да добавяш и повечко месце.

При късно захранване (6 м.), в случай на проблеми с хемоглобина, може месото да се даде по-рано, при въведени само няколко зеленчука. Аз постъпих точно така, тъй като моят Стефко беше с малко нисък хемоглобин (в България се прави задължително ПКК на 6 месеца). Дадох месо (заешко – в пюре с картофи и копър на „Hipp”) малко повече от месец след началото на захранването. Преди него бях въвела кафяв ориз, круша, морков, елда, картоф, ябълка, царевица, тиква. Както съм писала, количествата бяха много малки (максимум 10 ч.л.), защото давах твърдата храна след кърмене и бебчо на практика се беше вече нахранил. След заешкото въведох банан, после пуешко, череши, карфиол, телешко, грах.

3. Нещо не разбрах точно какъв ти е въпросът. Питаш дали да смесиш готова каша с настърган плод или?


jam,
Марти много бърз, бе. Кога започнахте с твърдата храна, кога вече недолюбвате млякото?!?!


cygnus,
Верди, почти те стигам вече нали по постинг :)
Обичам такива постинги! :balk_50: Все едно аз съм го писала! :balk_602:
Много точно и подробно си обяснила принципите. Смятам да направя само два коментара:
По т. 8. – Това редуване аз много не го спазвах, пак заради ниския хемоглобин.
По т. 10 - Това не е заместено хранене, според мен. В смисъл, че щом си дояждат с мляко, значи не е заместено. Но дали ще го наречеш заместено или не – изобщо не е важно. Според моите критерии си е напълно редно, дори си е по-добре, че си пийват млекце след зеленчуците. Почти до едногодишна възраст моето дете имаше само едно напълно заместено хранене, т.е. хранене, преди което не давах кърма, и това беше закуската. След това премахнах кърменето преди вечерното хранене, а малко по-късно и това преди обедното хранене. Сега, въпреки че Стефко яде вече много месо и млечни продукти, рано сутрин и вечер преди лягане менюто е само кърма.


Perdeto,
Прочети признаците за готовност за захранване и се съобрази с твоето бебе кога точно да започнеш. Някои бебета са готови по-рано, други – по-късно.
1. Според схемата за ранно захранване, прилагана масово и по която ще те съветват всички – и педиатър, и познати, със сокчетата се започва през 2-ия месец. Тази практика е отречена отдавна в Европа и САЩ. Обяснения защо е така можеш да прочетеш в статията за сокчетата, която е постнала jam за cygnus на една от предните страници тук.
По-добре е да се дават готови плодови пюрета и след това намачкани или настъргани плодове. Едва на по-късен етап можеш да даваш сокчета – половин-един час след хранене, или по друго време, когато пожелаеш.

2. Пак по масовата схема соковете, та дори и плодовите пюрета, не се считат за захранване. Но това не е така – захранване е всичко друго освен кърма или АМ.
Постепенното увеличаване на количеството е като при захранването, ако до този момент съответният плод или зеленчук не е бил опитван от бебето. За по-голяма яснота, ти давам примерна ситуация. Да кажем, си захранила на 5 месеца и решиш да дадеш сок за първи път през 7мия. Ако през двата месеца на захранването си въвела вече ябълка, круша, сливи и искаш да дадеш сок от тези продукти, не е нужно да започваш с малко количество. Но, ако искаш да дадеш сок от боровинки (които до този момент бебето не е опитвало), ще започнеш от една-две ч.л. и ще увеличиш постепенно количеството.
Ако след 4-ия месец часовете ви на хранене останат такива, обедното хранене е 14/15 ч. На нас обедното хранене ни беше даже в 16 ч. в началото. Много е вероятно Тони да започне да огладнява по-рано и сам да си измести съответно по-рано и часовете за хранене.
Не мисля, че режимът на хранене се променя след отминаването на коликите. По скоро се променя с възрастта и израстването на бебето.

Здравейте мамчета,

Имам един проблем, който бих искала да споделя с вас и ако някой може да ми помогне.
От 1-2 седмици мъника нещо няма апетит, яде по около 100мл мляко, кашата я обожава но и на нея започна да се мръщи, незнам вече какво да правя. Отначало реших да го храня на два часа и половина, но той не беше съгласен. Не е болен, за зъби е още малък/макар че това не е гаранция/ и започвам да се паникьосвам.
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Дони, Верди благодаря ви за информацията.

При нас обаче няма готово пуешко и заешко.Има телешко, пилешко и агнешко????? 8O

Даже снощи видях в магазина само смляно телешко  пише за 6 месеца.

Ще въведа още малко зеленчуци, и почвам с телешкото
Днес Боби пробва круша и му хареса, но трудно хапва, само си подава езика, за разлика от брат си, който сам отваря устица като пиленце.Добре, че поНе единия яде.
Надявам се да се научи по-скоро и Бобчо
Верди за трета точка, това питах, направих сварена ябълка, пасирах и сложих в кашата, прие се отлично от Антъни и с умерен интерес от Боби.
Ами това е засега от нас

Още веднъж благодаря

гуш :)

ема2 :babyflips: :babyflips:
« Последна редакция: Януари 04, 2007, 18:52:25 pm от shygirl »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Cvetelina, не се паникьосвай. това са най-вероятно просто периоди в растежа. Мартин преди 3 седмици също започна да не иска да яде. зорлем изяждаше по 100, че и по-малко грама мляко на едно ядене, насила се хранехме (с прословутия сешоар!). от една седмица пак му се отвори глътка и сега не мога да му насмогна.
даже, интересно, след като е ял оризова каша с мляко, и то солидно количество - 160 грама, два часа и половина по-късно вече вие от глад. напук на педиатърът, която каза - след каша поне 4 часа пауза, че трудно се смила...

Verdi, невероятно но факт! с лъжицата се храним много лесно, отваря уста като гардже и мучи да бързам. не успявам да загребвам толкова бързо с лъжицата :) докато с биберона е орта-будала - понякога се пие жадно и без протести, друг път трябва да се прави театро. но, както писах по-горе, стачката за ядене като че ли отмина.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Джами, Лора беше същата - откак въведох лъжицата нещата се оправиха и прояде! А шишето го отказа на 7 месеца, та се видах в чудо какво да и давам вместо мляко!
Матей - 1.04.2006 г
*
Джами, Лора беше същата - откак въведох лъжицата нещата се оправиха и прояде! А шишето го отказа на 7 месеца, та се видах в чудо какво да и давам вместо мляко!
И какво направи, че е голям зор този биберон?
Започнах да давам каша два пъти на ден!
Матей - 1.04.2006 г
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте момичета!
С риск да се повторя,искам да попитам от колко месеца започнахте
 кремчетата,кашичките и сокчетата?


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Ох момичета, злато сте ми вие, Дони на теб специални благодарности за хубаво написаното разписание за захранване, точно като за идиоти като мен, че имам чувството, че второ висше ще записвам с това захранване :lol:
Да питам Вени и другите кърмачки, може ли за по 5 мин. на цица да се наяжда вече :? Че от 4-5 дни сме много бързи и пуска сама и неще повече, бута с език и това е, иначе си яде на 3,5 - 4 часа. Само дето аз имам чувството понякога, че са ми още пълни циците :(
*
Stefi, нали имахте везна? Премери я преди и след ядене и ще разбереш колко изяжда? 5 мин ми се вижда кратко, но бебешоците понякога имат периоди, в които не ядат по много.


*
Абе меря я уш, ама точно когато яде по-малко не съм :lol:
ще взема преди всяко да я меря, за да се ориентирам
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Стефи, Габи,

Мартин като е в спортна форма, изпомпва 160 мл за 3-4 минути максимум.
по 5 минути на цица прави общо 10 минути - напълно достатъчно е според лекарите.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Абсолютно е възможно, Стефи! Големи са и имат много сила, а и кърмата тече вече доста от много канали! Не и се притеснявай - тя си знае!
Матей - 1.04.2006 г
*
Cvetelina,
Не се паникьосвай в никакъв случай. Явно бебко така си е преценил – сигурно просто не е гладен или пък се заплесва по други занимания. Ние, майките, все си намираме за какво да се притесняваме – ако не е едно, ще е друго. Сигурно е период, както ти е написала jam. Имам една приятелка, която казва за дъщеря си (на 1 година и половина): „Откакто се е родила, все е в някакъв период. Като излезе от един, влиза в друг. И все не е като другите деца.”

Еми,
Чудя се как така да няма готови пюрета с месо при вас?!?!?
Не можеш ли да купиш пуешко или заешко месо от някой ЕКО-магазин (или както там се казват при вас), в който се продават чисти продукти? Вземаш бялото месо, сваряваш го с малко вода, пасираш го и го замразяваш във формички и после преди всяко хранене размразяваш колкото ти е нужно. Ако нямаш пуешко или заешко, според мен е по-добре да започнеш с пилешкото, а после да дадеш телешко или агнешко.
Ще се научи и Боби да хапва повечко. Доколкото знам, близнаците не са еднакви във всичко. Сигурно твойте юнаци ще имат и различни предпочитания към храните. Пак ти казвам – важно е да не насилваш Боби, за да няма неприятни асоциации с храненето.
А за кашата – аз не съм смесвала готова каша с плод, но не виждам проблем да се прави. Смесвала съм и смесвам и досега домашните каши с различни плодове, но пък те са безвкусни иначе.
P.S. Защо си ема2? Защото имаш близнаци?

jam,
Радвам се, че Марти има вече завиден апетит. Не мисля, че трябва да държиш детето гладно, само защото педиатърът е казало за колко време се смила кашата. Щом е гладен, значи я е смлял. Ти премести ли вече кашата следобяд или не си още? Моят Стефко от край време сутрин няма голям апетит, но затова пък (особено в последно време) в късния следобед до вечерта иска да яде през 2 часа.

sami,
С риск и аз да се повторя, ще си кажа пак – захраних на навършени шест месеца  първо с два вида домашноприготвени безглутенови каши, които не бяха приети от бебето, след което преминахме на зеленчуци и плодове. По-късно се върнахме към кашите. Сокче дадох за първи път на 10 месеца, а кремче, киселче и други подобни не съм давала изобщо до този момент (синът ми е на година и два месеца почти).

Стефи,
Ама ИЗОБЩО не се притеснявай за продължителността на сукане! Мамите, които хранят с АМ се притесняват, ако бебчето не е изпило цялото шише, а пък ние, кърмачките, понеже не можем да измерим количеството изсукана кърма, мерим времетраенето. Кърмачетата изсукват различно количество кърма – веднъж повече, веднъж по-малко. Така че, ако ще мериш Десито, мери я всеки път преди и след хранене в продължение на едно денонощие – така ще имаш по-вярна представа. Въпреки че пак не е гаранция, зашото утре може да яде повече, отколкото днес. Пък ако е спокойно дете, може да си трупа грамчетата, обаче ако не е – може да си ги изразходва набързо. Ако бях на твое място, нямаше да я меря толкова често, щото се впрягаш излишно, заради тези грамчета. Важно е наддаването да е стабилно за по-големи периоди от време.
Щом не плаче и сама пуска, значи се е нахранила. Както и Вени ти е писала, бебка има вече повече сила, не е като новородено, което се изморява бързо. Ако плаче и се сърди, тогава може да се говори за скок в растежа, когато изведнъж започват да сучат повече и се сърдят, че не им достига количеството, но това е период и за няколко дни се нормализират нещата.
Писала съм и по-рано, че досега не съм чула или прочела за такъв случай като моя Стефко – на 4 месеца правеше паузи от по 5 часа между храненията, а беше само и единствено на кърма. Доста притеснения ми костваше, но, като видях, че си наддава всеки месец повече от добре, се успокоих трайно :lol:.

*
Момичета, отново благодаря :D
от снощи я тегля всеки път и наистина си изяжда достатъчно даже по малко повечко :D явно момиченцето ми е голямо вече 8)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Sami, педиатрите препоръчват различни неща специално за захранването. В началото на темата има написани разни неща за захранването. Като цяло препоръчват да се започне със сок от ябълка и моркови, след това да се дава плодово пюре и после се въвежда зеленчуково, като най-накрая е кашата. При други школи се започва с оризова каша и след това се въвеждат останалите неща. Препоръчително е децата да имат поне 4 навършени месеца, за да започнат със сок. След като привикнат малко и няма алергични реакции се дават и останалите неща. Момичетата тук са описали какви са стъпките и как се процедира.
Хубаво е все пак да се консултираш и с педиатър за самото захранване.

П.С. Момичета, помагайте. Прибираме се в Германия, а там няма детска кухня и не знам какво да готвя на малкия. Ще имаме стачка при връщането към пюретата. Някоя от вас има ли идея от къде мога да си намеря рецептите на самата детска кухня? Малкия ги харесва ужасно много, а аз нямам никаква идея какво слагат вътре 8O Изпадам в тих ужас какво да му давам да яде :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Благодаря ви Ганка,Верди,
 аз нямам търпение да започнем да ядем
и нещо различно от млякото.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Благодаря ви Ганка,Верди,
 аз нямам търпение да започнем да ядем
и нещо различно от млякото.

Хихи, сега нямаш, ама като почнете и с другите неща, ще видиш колко по-лесно е с млякото. :D
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
П.С. Момичета, помагайте. Прибираме се в Германия, а там няма детска кухня и не знам какво да готвя на малкия. Ще имаме стачка при връщането към пюретата. Някоя от вас има ли идея от къде мога да си намеря рецептите на самата детска кухня? Малкия ги харесва ужасно много, а аз нямам никаква идея
какво слагат вътре 8O Изпадам в тих ужас какво да му давам да яде :?

Гане, намерих малко линкчета, дано да са ти от полза:
http://bgkulinar.net/searchres.php?kind=8&search14=e17
http://www.amber-bg.com/cooking/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=15&Itemid=39
http://www.pakostnik.com/recipe.php
http://www.zadecata.com/vkuhniata/Recepti/ZBD.htm

Надявам се, да съм ти от полза

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ралинко, много благодаря!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю