0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #60 -: Септември 19, 2016, 23:02:43 pm »
И аз децата ги оставям отвити. Марти почва вече да се усеща и се завива по някое време. През зимата са с дълги крачоли и ръкави и чорапки, лятото сме пак с пижами къси без чорапи. Само минавам да ги завия преди аз да си легна и баща им ги наглежда преди да легне, и това е. През лятяо в къщи стига до 26°C при затворени прозорци, а зимата през ноща температурите не падат повече от 18°C.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #61 -: Септември 19, 2016, 23:16:23 pm »
И аз ги завивам преди да си легна. И двамата са почти винаги отвити. Не мисля, че е чак такъв проблем.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #62 -: Септември 20, 2016, 09:09:18 am »
У нас малкият даже няма завивка :) Големият се сдоби със завивка някъде около 3 годинки и то само, защото ни стана някакъв ритуал преди да заспи да го завия. Сега пък има любима завивка с Катерицата от Ледена епоха и даже си я носим с нас като пътуваме.



   La vita è bella
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #63 -: Септември 20, 2016, 09:19:25 am »
Почти от новородена Нора я напъхах в чувал и завивки не съм ползвала.  Зимни ( с ръкави,  без ръкави), пролетни и летни чували. Преди няколко дни в хладна вечер на балкана отказа да влезе в летния чувал - захитря. Дано не е за постоянно този отказ, много удобно нещо, като се има в предвид, че зимата спим на доста хладно и определено ще е проблем отвиването
« Последна редакция: Септември 20, 2016, 10:13:07 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #64 -: Септември 20, 2016, 09:45:15 am »
Здравейте, не ми остава време напоследък въпреки,че не съм си взела още Алек...с каката и нейните уроци и училище се занимавам,а и моето учене...оффф,намрънках се :lol:
Алек и той се отвива и за това е в чувал,но в яслата чували няма та очаквам бойкот в скоро време :lol:
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #65 -: Септември 20, 2016, 10:38:30 am »
Здравейте!
Ра4ко и Beata, радвам се да ви видя тук, че скоро май не съм...  :P

Аз доживях снощи да го намеря със студен нос и студени крака и тогава го завих вече.
Той все още спи при нас и мога да го проверявам често...
Чувалът отдавна го бойкотира. Изобщо не дава да са му завити краката. Дори одеалото го слагам само до колената (затова ползвам късата му страна).

Ние тази седмица сме сами и аз го водя и го вземам от ясла.
Не му позволявам да ме разгиграва, както прави с баща си сутрин. То са едни игри при тях, едно мудно оправяне. И като стане в 7.30, чак в 9.30 го води.
Аз сега го будя в 7 ч. (пускам му Франклин за разбуждане в леглото и за да не стане кисел). Става, чай, закуска, зъби, дрехи. После го слагам в раницата, за да не вървим 30 мин до яслата, а само 5  :lol: и в 8 без 15 сме там.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #66 -: Септември 20, 2016, 12:38:00 pm »
Е, аз за зимата се замислям. Сега през лятото си спят отвити през повечето време. Преди ползвах пижамки със затворено ходило за зимата, вече не. И аз не ставам специално, за да ги завивам, но щом на мен ми става студено, би трябвало и на тях да им става :).

47 Smiles, не закусва ли в яслата? Завидях ти за организацията сутрин :). Моите и без закуска се мотаят достатъчно, че да не можем да стигнем до 8:30.

Не знам дали се похвалих, но ние сме пешеходци от април  :D. Е, доста зор ми беше в началото, но вече имаме голям напредък. Такова облекчение ми дойде да не се разправям с количката! Много си я харесвам, бих я препоръчала с две ръце на всяка майка на близнаци, но са си 15 кг, които да свалям и качвам, да товаря и разтоварвам... Принцесата ми си е все така инатлива за глупости, но лека-полека разбра, че е по-добре да се държи за мен, отколкото да търчи и да се дърпа баш на улицата. Понякога се возим и на метрото тримата  :D.
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #67 -: Септември 20, 2016, 13:11:42 pm »
47 Smiles, не закусва ли в яслата? Завидях ти за организацията сутрин :). Моите и без закуска се мотаят достатъчно, че да не можем да стигнем до 8:30.
Закусват, но той и вкъщи си търси закуската  :D. Обича да си похапва като цяло.
Вчера например яде само банан, а днес няколко хапки филия с домашен кътък. Т.е. не е нещо прекалено солидно.

Количката спряхме да я ползваме миналата есен още като беше на 1 г. и 5 м, но защото имаме алтернатива - раницата.
Това лято обаче се наложи да я извадим два пъти. Единият път за морето, че от хотела до плажа имаше 400 м. вървене по една пътека от дървени дъски. И не ми се мислеше как ще нося дете, което не му се върви, и чанти с играчки, дрехи и хавлии. Добро решение се оказа.
И аз си преоткрих всички предимства на количката и отново си я харесах, все едно за пръв път си я купувам  :lol:

Пешеходни с две деца обаче сигурно е купон, особено като решат да тръгнат в различни посоки и всяко да се спре и да разгледа някое камъче или шахта.
Браво, че се справяте!  :P
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #68 -: Септември 20, 2016, 13:28:04 pm »
Beata, моето момче също хапва нещо малко сутрин преди градина - може да е само плод, кисело мялко, кремче. Нещо не му стига сякаш там храната, а той не е някой супер ящен. На 3г е 13-13.5 кг манекен. Вечер, като го в3емам а3, винаги пита първо "Мамо, в3е ли ми нещо 3а ядене?" И а3 все гледам да нося плод, или нещо домашно приготвено. Хем им давали и допълнително. 3а пешеходството - явно си е 3ор с двойна количка, ама пък с едно дете си е голямо удобство - хем да не ми бяга дребосъчето вър3ано, хем багажите да не мъкна на ръка ;)
Принцесата ни с яка хрема, червено гърло, надути венци... и не спахме всички та3и нощ, щото тя не можа да спи. Дожаля ми 3а баткото, че и той в просъница се мяташе 3аради нея, ама тая нощ ще го местя в друга стая да спи, ако пак не спи сестра му. 3а сега отлагаме по-серио3ни лекове и утре пак ще я види докторът ни, че много мра3я да търсим д-р пре3 почивни дни. Дано до утре се е подобрила миличката.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #69 -: Септември 20, 2016, 13:53:08 pm »
И моите сутрин понякога искат да хапнат, но гледам да давам само нещо дребно в движение. Иначе след ясла винаги са гладни  :D. Вече си имаме ритуал - по пътя до градинката/люлките ядем ябълка или морков, а там си дояждаме с милинка, седнали на някоя пейка. После се чудя що вечеряме късно  :wink:.

Да, двойната количка си е все пак тежичка. Аз толкова се бях усъвършенствала да я прекарвам откъде ли не, да мъкна оптимално количество багаж. А накрая децата сами се качваха и слизаха, та не се налагаше и да ги вдигам. Чак като тръгнахме пеша, усетих колко всъщност ми е тежало  :lol:. 47 Smiles, купон си е с двамата за ръка, но съм доволна, че все по-добре ни се получава. На морето им се наложи много да ходят на милите, че хотелът си беше далече от плажа, но си имаха тренинга от София  :D.

bebe_13+15, и ние сме с хрема от 2-3 дни. При Ани май удържахме положението, но за Пепи винаги има риск хремата да слезе надолу, та днес ще ходим на преглед. По празниците ще пътуваме и не искам да се влоши. Дано твоята хубавица се размине само с това.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #70 -: Септември 20, 2016, 14:12:32 pm »
А при нас деня не може да започне без мляко, не може и да свърши без млякп. В яслата казвам на госпожите да й взимат поне половината от хляба. Плод или фреш винаги след като се прибере. Бабите лятото "хубава"  я свършиха - 16 кг. :x
А с количката още не мога да се разделя, не си и помислям.
Бебе, не вярвх, ама за зъби Дентокинд много помогна, кътниците голям зор бяха ,  за всички останали зъби не разбрах , но тези последните беше кошмар. Чак накрая се реших да пробвам и  "о, чудо".
Беата , близнашките майки сте героини. Хич не се шегувам.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #71 -: Септември 20, 2016, 14:39:11 pm »
И Моника е млекопитаеща.Без мляко не ляга.За това и махането на нощния памперс още ми е мираж.Имаше моменти се будеше и искаше да пишка, но от морето насам не се буди, ако се буди реве опикана цялата.Опитах се да я изпишкам аз, но тя се усеща и започва да реве, да ме бута и така.Ще го махне!

Сутрин преди ясла не закусва, но на прибираме гледам да имам плод.Тя си е 15кг, лятото все боклуци и купуваха и сега съм ги ограничила на макс.Вярно е че е висока, но все пак не е заслабнала девойката.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #72 -: Септември 20, 2016, 16:59:52 pm »
Авалон, давам дентокинд и на баткото давах. Ама госпойцата освен че я мъчат 3ъбите, си е и с характер и е кисела щом не стане на нейното. А сега 3ъби + вирусче... направо сама не може да се трае и тя. Да минава поне вирусът бър3о и леко.
Маги, и Божидар го и3пикавам сънен, но при момчетата е по-лесно ;) Даже не си отваря очите и сигурно и не помни, че съм го вдигала.
При нас сви един стуууд и вятър. "Отива си лятото, идва есента". Ооох обичам топличкото :(


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #73 -: Септември 20, 2016, 17:04:23 pm »
Ох, бързичко да минават течащите носове  :crossfingers: Само като си помисля, че почва сезонът на настинките, и ми е неприятно

Аз да споделя за нашата алтернатива на количката - колело за мама с детска седалка отзад за бебе/батко :) Преоткрих колко е приятно да се вози на колело човек, голяма мания ми е. Специални благодарности на Стефи, която ни даде седалката за детето :)



   La vita è bella
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #74 -: Септември 25, 2016, 14:26:25 pm »
Привет момичета, страхотен ден. И се задават още такива според синоптиците.
При нас казуса със сухия нощен памперс се оказа НЕ даване на вода в яслата. В нощите на укенда пмперса си е доволно пълен. Казах на госпожите, те премислили през деня и вечерта, когато тати прибирал Нора, му казали, че имало проблем. Детето говори английски и те не го разбирали. Утре ще ги питам как разбират едногодишните, че искат вода?! Заведението е ясла все пак.
За придвижването без количка  - вече имам надежди,  че може да се случи  ОБАЧЕ, условие е да няма шадравани  наоколо, значи намразих ги. В градската ни градина са 8 и няма място, от което да не се вижда вода. Поне сухите да ги бяха спряли вече.
И течащ нос си имаме вече. Оф аманн, започва се .... Мрън.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #75 -: Септември 25, 2016, 22:35:50 pm »
Не знам дали от Марс падам, ама толкова думата "вода" на английски ли не знаят учителките?  8O Напиши им на едно листче основните думи, които детето казва, заедно с превод на български.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #76 -: Септември 25, 2016, 22:49:32 pm »
avallon, пак се оказва, че майката най-добре познава детето си. Браво за разследването :) Но пък как е възможно такива неща да се случват - детето да е жадно в яслата? При нас е точно обратното - в градината Мони яде и пие много добре. Свикнала съм да разчитам на това и вечер не настоявам нито за вода нито за храна. Той, между другото, ходи в двуезична детска градина - всичко, което говорят на български, го казват и на английски. Но момчето упорито си говори на български. Даже го водихме на море в хотел с обслужване на английски, но не успя да се отпусне и да говори на английски. Явно си е до дете. То, английският не ми беше сред основните причини да го запиша в тази детска - повече държах на малките групи и съответно по-малко боледуване.



   La vita è bella
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #77 -: Септември 25, 2016, 22:55:47 pm »
Руми, спокойно! Ще проговори и на английски. Дай му време! От опит ти казвам. София е по-голяма от него и вече трета година ходи в двуезичната градина, но френски говори много малко. Като гледам брат й обаче, има надежда. В предучилищната много му се подобри френският. Сега класната все го хвали, а и като бяхме във ваканция във Франция, чудесно говори детето. Сега се надявам, че и българският му ще стане достатъчно добър. Всеки с грижите си.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #78 -: Септември 26, 2016, 09:26:55 am »
Не знам дали от Марс падам, ама толкова думата "вода" на английски ли не знаят учителките?  8O Напиши им на едно листче основните думи, които детето казва, заедно с превод на български.
Блу, то е ясно,  че "аргумента" им е просто за оправдание.

Руми,  и до дете е. Това което е научило детенце в градината си остава, ще го "извади" някой ден наведнъж. Не се притеснявай.
Точно по същия начин Нора категорично отказва да каже нещо на български. Всичко разбира, но .. инат ли е, какво е не знам, или  е прекалено малка и мозъка й не може да "проговори" двуезично. По същия начин и аз държах заради малките групи, респективно по-малко болести (евентуално). Една майка извън правилата малко със зор и на по- високи такса премести сина си зимата в по- горна група точно заради езика . В събота се срещнахме на площадката, оплака че, че абсолютно нищо не е казал още.Много интересно беше защото се разпознаха двамата и чудесно се разбираха на два езика. А мамата  8O . Просто си е до дете и не бива да се пришпорва.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #79 -: Септември 26, 2016, 16:40:53 pm »
Това с недаването на вода, защото детето не знаело как да си поиска, е безотговорен аргумент. То и с мучене може да покаже, че е жадно. Госпожите са тези, които трябва да се сещат да предлагат вода.

Според мен проговарянето на чужд/друг език става и по необходимост. Детето разбира другия език, но не проговаря на него, защото знае, че и така ще го разберат. Наше приятелско дете е от двуезично семейство. Еднакво добре разбира и двата езика, но говореше само на български, независимо на кой език й говорят родителите. Когато на гости дойде небългарската й баба, детето проговори с нея на единствения език, на който бабата ще я разбере  :).

И аз се надявам на хубаво време, че не ми се иска отсега да започваме с болестите. Както и предполагах, от хремата при сина ми тръгна кашлица. А уж при прегледа нещата изглеждаха добре. Заминахме, запасени с всички нужни илачи. Той се разкашля, направихме инхалация. Позната процедура. Е, да, ама щурчо счупи инхалатора. Изкарахме една нощ в търсене на временно решение. Добре, че се сетих за възможен вариант и той проработи. Май все пак детето е заякнало и успяхме да изкараме една много спокойна почивка  :).