0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #160 -: Октомври 10, 2016, 19:48:07 pm »
Привет и от нас!

В последно време успявам само да ви прочета и до писане не стигам.

Ние надписваме дрехите за детската градина с перманентен маркер. Добре е да си имат име че поникога се събличат и сами и си захвърлят дрехите и в съседни шкавчета  :lol:. А при нас има и заместващи лели и бъркат гардеробчетата на децата, ако не са надписани дрехите става голяма обърквация.
Това с избирането на дрехи ми е болна тема от пролетта при Марти. В детската градина като почне едно перчене от страна на няколко деца какви блузки имат, имаме протест да се носят обикновенни дрешки, а само с определени герои. А на мен например дрехите със Спайдър Мен и тем подобни, Костенурки Нинджа, Междузвездни бойни са ми много кичозни и неподходящи за малки деца. Да не говорим за тези в момемнта така нашумели героини от Леденото кралство. Опитвам се да насочвам вниманието, скривам дори и оставам няколко и казвам че останалите са в момента за пране. Например ако не се обуват якето и обувките казвам че тръгвам и те остават в къщи сами, казвам "Довиждане" и след тази фраза са доста бързи. Виждам че и Габи почва леко да се опитва да си избира дрехи, макар че е на 2,5 г. :? . Сутрин ми реве да е с рокли. А нали ги извеждат навън и ще и е студено по чорапогащник на 10°. Но трябва май да си обуваме панталони и да ги събуваме в градината, само дано на двора да и обуват и панталоните. Но съм чувала че има деца дето сутрин са направо ужасни, нашето се търпи все още. Дъщерята на шефа ми ходеше доста често с пижамата на детска градина  :lol:.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #161 -: Октомври 10, 2016, 22:45:39 pm »
Мда, и моята е стигала по пижама до асонсьора, но все пак здравия разум надделяваше над ината и се връщаше да се облече :lol:
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #162 -: Октомври 11, 2016, 08:45:14 am »
За сега сутрин успяваме да се обличаме, но вечер е някакъв ад.Не иска да се къпе, гоним се из апартамента, не иска да се съблича, после едва и обличам пижамата.Въобще ми иде да се гръмна на моменти.Снощи бях много изморена и заспах преди нея.В един момент се събудих защото тя падна върху мен.Значи девойката обикаля из стаята, катери се по леглото и мен и хич не и пука, че е тъмно и аз спя.Само си повтарям ще мине и това.

Другата веселба е Аз, искам сама, не не ми помагай.И се ядосва, и се мъчи и реве от яд.Аз я оставям, но като бързаме за някъде докато я убедя да и помогна ми избива пяна на устата.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #163 -: Октомври 11, 2016, 09:56:57 am »
Ох, чета ви в последно време, но все не остава време за писане.

Това с истериите, не искам това, не искам да се обличам, не искам да се събличам и т.н. ме застигна и мен. Госпожицата от няколко седмици се тръшка .... е, не за всичко, но за повечето неща. Последните няколко дни се събужда към 4 сутринта и реввввв ... Не се знае точно защо, или поне ние не можем да разберем. Да не я вземаме от леглото, ама да не е и в леглото. Иска "Таааам", иска да е светло, после иска да е тъмно - и така рев до към 5. После заспива, ама ние с баща ѝ вече сме на ръба. Онзи ден ги водихме в зоопарка, и там се тръшна - съблече се, свали обувки, чорапи, въргаля се по земята ... 30 минути крясъци и после все едно нищо не е било, продължихме си обиколката. Дрехите сама си ги избира, ама не винаги иска да се облича. Вкъщи я оставям, ама навън не мога да я оставя гола и боса. Добре поне, че младежа още не го е хванала тази вълна, че двама тръшкащи се няма да изтърпя.

Иначе близнаците ходиха 2 дена на ясла и вече 12-ти ден са вкъщи със сополи. Слава богу не кашлят, ама си мисля, че това е до време. Ходим през 2 дена до личната, сменихме 2 вида капки за нос и няма подобрение. Според докторката така щяло да е цяла зима, да се въоръжа с търпение, добре е че не слиза надолу ... поне засега. И както обяснявах в работата, че съм на линия, защото децата тръгват на ясла, така поради същата причина не съм на работа. Ясно е, че трябва да минем и през това, ама защо да е такъв зор ...
Хубава есен и здрави дечица пожелавам, дано имаме и някой слънчев ден през този месец.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #164 -: Октомври 11, 2016, 10:23:05 am »
maury сложи някакви АБ капки според мен.

Като чета и се сещам, че и при нас е имало периоди на не искам да ме обличаш или събличаш и търченето след баня. Оставям 1-2мин. да си потича и казвам "Хайде". Търпение, търпение и пак търпение. Докато си търчи аз "изключвам", защото ще излезе оная лудата и ще го набие до синьо  :lol:
По казуса на Смайл с едната и другата ръка, пак търпеливо. Не разрешавам излизане ако не е всичко ок или на улицата питам "Няма ли да те е срам да те нашамаря пред хората" Много ми е омразно това с "Кво ще кажат хората" и "Виж Гошко къв е примерен", заричала съм се да не ги ползвам и са ми крайна мярка, но ги включвам. Винаги съм тръгвала с голям аванс от време, за да не се изнервя и да разваля постигнатото със спокойствие.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #165 -: Октомври 11, 2016, 10:53:55 am »
м-и, не искам на своя глава да ги давам, а личната им лекарка го дава много спокойно, вероятно защото не се влошават. Не се съмнявам, че иначе би взела мерки. Ама с тези сополи в яслата не ги искат - директно ми казват "Болни са, заведете ги на лекар". И така си се гледаме вкъщи втора седмица вече. Днес пак ще се консултирам с лекарката, да видим какво ще измислим. Миналата есен пак така изкарахме няколко поредни вируса и само Макситрола ги отърва от сополите, ама след месец коларгол, грипстоп, морска вода и подобни.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #166 -: Октомври 11, 2016, 11:39:49 am »
mauri, само споделям - ако само заради хрема  ми връщаха Нора от яслите, то отдавна да са ме изгонили от работа. Да, правеха забележки, но аз им носех микробиология. Изследвах и за собствено спокоийствие. АБ рядко слагам, и то след консултация, без гаранция,че ще има ефект  - от опит. Страховете ми са, че глътне ли някоя гадина, сополивата среда е перфектна за развитието им.
А, като ти ги върнат от яслата и ЛЛ прецени и даде бележка  , че няма проблем ? Говори с ЛЛ. Нашата винаги я питам, тя е човека, който може да каже болно ли е детето или не е.
Тъкмо се отървахме от първата за сезона хрема ... да видим до кога. Повече от две седмици, със солена вода и лайка промивах, изсмукване с помпата и това не знам по колко пъти на ден. Нерви да има само.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #167 -: Октомври 11, 2016, 12:30:22 pm »
Маги, затова като знам, че имам да излизам със София, просто си предвиждам повечко време, че да й остане за тръшкане и все пак да не закъсняваме безумно. Защото, ако се вбеся, че бързаме и тръгна насила да я обличам, тогава изпада в огромна истерия, от която много трудно се успокоява. А момичешките писъци са нещо ужасно!  :lol: Веднъж много се беше замотала, щях да я грабна и да я сложа по пижама в колата, защото брат й щеше да закъснее заради нея за училище. Но най-накрая се остави той да я убеди и да й помогне да се облече (не че не може сама, просто не помня вече какво я беше прихванало тази сутрин. Обикновено става и се облича веднага.).

При нас, ако искаха децата без сополи и кашлицата, трябваше яслата направо да я затворят.  :lol:

Маури, писахме и по-горе. Знам, че някои майки виждат нещата по друг начин, но самият течащ нос сам по себе си не е заразен. Когато изляза навън и наистина се намръзна, може и аз да се сдобия с хрема. Тя заразна ли е? Разбира се, че не.
 И за съжаление, поне първата година на ясла или градина всички боледуват. И повечето боледуват доста често. Най-добре помисли за някакъв вариант - работа от вкъщи, баба, жена, която да ги гледа, когато са болни, или с мъжа ти поне да се редувате, за да не отсъстваш само ти от работа.
Аз живея в Западна Европа и при нас връщат детето, ако има температура, разстройство, повръщане или конюктивит. Хремата и кашлицата не са причина да не ходи.

Хубав ден и здрави дечица! И на дъщеря ми едната приятелка е болна, хем е вече за четвърта година на ясла. Просто си има деца, които по-често боледуват, и тя е от тях.
« Последна редакция: Октомври 11, 2016, 12:39:37 pm от blue_sky »

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #168 -: Октомври 11, 2016, 13:42:02 pm »
Блу, пищи пронизително и силно.Тъпанчетата ми направо заминават.  :lol: И аз предвиждам време, оставям я да се натутка, но понякога наистина бързаме.Вали дъжд, а тя иска да събира кестени, или трябва сутринта да я заведем на лекар преди работа.Тогава имаме точно определено време.Иначе имам дрехи и ботуши за дъжд, ама под проливен дъжд няма как да я оставя да си събира кестените.И без това събрахме 2 кофи с тях вече.А ако ви кажа че цялата къща е в листа ще се смеете.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #169 -: Октомври 11, 2016, 14:44:21 pm »
Маги, сега да те поуспокоя, че манията с кестените не минава, у нас вече 7 г. върлува :lol: :lol:
Пълни си и ученическата раница вече, и е много доволна, защото си има чанта под ръка :lol:
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #170 -: Октомври 11, 2016, 15:00:09 pm »
Да се запиша и аз в отбора на майките с тръшкащи се деца  :lol:! Слава Богу, само едно от две възможни. Маги, моята Ани много ми напомня на твоята Моника по темата "Аз искам сама". Иска да прави нещо сама, и то по начина, по който на нея й се струва правилен. Ако съм избързала и съм свършила нещата донякъде, трябва задължително да се върнем от самото начало, че да може тя да си го направи. Иска да се случат едновременно две противоположни неща. Вчера си свали шапката, защото й било топло, а после се размрънка, че й мокрело от дъжда. На забележката ми, че точно затова трябва да е с шапка, тя каза да спре да вали  :).

blue_sky, и момчешките писъци не са за подценяване  :). При нас Пепи пищи по-пронизително и дава тон. А хоровото пищене направо пука тъпанчета  :lol:. Моите щурчета обаче го правят, за да се забавляват, като виждат, че това ни вади от кожите. Излизането от стаята понякога помага, но когато сме на обществено място, се опитвам да ги разсея или им говоря за останалите хора, които не са длъжни да ги слушат. С това неистово пищене си изкарах кавга на морето с един разярен татко.

maury, можеш да опиташ и с прополисови капки - физиологичен разтвор с капки прополисова тинктура. При нас действат добре. Имат сополи, но не им текат носовете непрекъснато, дишат и спят спокойно.
На нас в яслата никога не са ни правили забележка за сополите, камо ли да ги върнат заради това. Не съм попадала и на нервни майки, които смятат, че точно от нашата хрема собственото им дете се е заразило с грип.

Надявам се да се окажат прави прогнозите, че през втората година в яслата разболяването ще е по-рядко и по-леко. Миналата есен и зима на Пепи му се събраха общо шест дни в яслата. Три дни ходи, на четвъртия сме за болница. Сега за месец и половина е отсъствал само 4 дни. Мисля си, че не е само заради профилактиката - природна, медицинска и всякаква, - която му прилагам, а и защото расте и укрепва. Все още не смея да успокоявам майките с деца, току-що тръгнали на ясла, че само в началото се боледува повече, но има надежда  :). И аз като maury си мислех, че ефективно ще се върна на работа, а децата ще са на ясла, но сметките ми излязоха криви. Вече се налага да взимам болнични с лекарска комисия. Добре, че това не е проблем в работата засега.

Казаха ми полезно приложение на кестените. Слагат се в гардероба, за да гонят молците. Дали помага ще ви кажа напролет  :).
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #171 -: Октомври 11, 2016, 15:22:58 pm »
Блу, пищи пронизително и силно.Тъпанчетата ми направо заминават.  :lol: И аз предвиждам време, оставям я да се натутка, но понякога наистина бързаме.Вали дъжд, а тя иска да събира кестени, или трябва сутринта да я заведем на лекар преди работа.Тогава имаме точно определено време.Иначе имам дрехи и ботуши за дъжд, ама под проливен дъжд няма как да я оставя да си събира кестените.И без това събрахме 2 кофи с тях вече.А ако ви кажа че цялата къща е в листа ще се смеете.
Няма да се смеем .
Преди време след всяка разходка се прибирахме у дома  с наръч пръчки -  на костенурките нинджа играли , мечове  били    или просто му  бяха мания  . Прави оборка  под дърветата и ми ги носи у дома и струпва до вратата . И така - докато събрах чувал и като позабрави ги изхвърлих.  После пак събира , ако имахме  камина - готови разпалки   осигурява .

Колкото и време да предвидите , все не стига  -  така да знаете . Все ще намерят  още нещо , за което да ревнат .
Ситуация : тръгваме и на вратата - искам си оная  малката количка  . Е , коя е точно тази малката и  по-  сложния въпрос  къде е ,  познайте  ...
Но определено ние като се изнервим и ни усетят , че бързаме  , тогава  става още по- лошо   .  Когато не бързаме  , нещата стават по-спокойно . За съжаление с работещи родители , гонещи работно време  , е неизбежно .

Кестените  отдават положителна енергия  и    премахват отрицателната -така , че  нека събират и носят в джобчета ,в  ранички :)


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #172 -: Октомври 11, 2016, 19:56:24 pm »
Моите са фенове на пръчки и камъни. Гледах клипче как да си направи човек течен прах за пране от кестени. Ще го потърся и ще ви го пусна тук.

Беата, и мъжко си имам, но чак така не са ми се пукали тъпанчетата от неговите писъци. Както казва една приятелка, откакто имам дете, значително съм оглушала.
« Последна редакция: Октомври 11, 2016, 21:10:10 pm от blue_sky »

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #173 -: Октомври 11, 2016, 21:02:39 pm »
Хахаха  :lol:, аз в понеделник отивам на работа и извадих един куп кестени и жълъди от дамската си чанта, дето сме ги събирали в неделя  :lol:
Колегите ми и те така казаха, че помагали срещу излъчването от ел. уредите и си ги оставих да стоят до компютъра.

Голяма радост с този дъжд. Яко цопа в локвите. Сега сушим якетата.  :)

И аз днес как се усмелих да му помогна да натисне копчето на асансьора (че нещо не му се получаваше). Направо отнесох едни гневни изблици по въпроса.  :lol:

Поръчах един мега скъп и "ултра добър" имуномодулатор да давам на дребния...
В моя офис един куп доволни от него миналата зима. Така се надявам да боледува по-малко от миналата зима  :(
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #174 -: Октомври 11, 2016, 21:47:04 pm »
Днес ни боцнаха за манту и помолих ЛЛ да погледне дупето на Анди. Изписа Тридерм и в петък като идем да ни отчетат пробичката, ще види дали се повлиява и какво да правим нататък.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #175 -: Октомври 11, 2016, 22:15:54 pm »
И ние събираме кестени. По-лошото е, че май ги сади из двора  :lol: :lol: :lol:
Нашата градина явно по западноевропейски тертип явно работи, защото за хрема и кашлица не ми го върнаха, дори аз си го водих на лекар, в последствие разбрах, че сестрата го е преглеждала.
Лично аз течащ нос 2-3 седмици или месец не бих оставила. Единственият ми такъв опит да си слушам педиатърът приключи с 2 изпити АБ. Избирам по-малкото зло и това е. Тобрекс ми даде педиатъра като настоях, за два дни пресъхна, Макситрол е тежка артилерия.
Нелка, вие защо правите манту? Аз в последните години чувам, че не прави белег БЦЖто. Синът ми имаше нещо като подкожно синьо топче като го проверяваха на 6м., сега няма нищо. При бебите бяха дори по-малки точиците и пак нищо не се вижда вече.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #176 -: Октомври 11, 2016, 23:43:41 pm »
Вчера си свали шапката, защото й било топло, а после се размрънка, че й мокрело от дъжда. На забележката ми, че точно затова трябва да е с шапка, тя каза да спре да вали  :).


beata, гениално изказване :) За темата с бисерите е :)

47 Smiles, това с асансьора и аз съм го играла - рев и тръшкане, че аз съм извикала асансьора, а трябвало той. Съответно отиваме до следващия етаж, че да може той да си го натисне сам копчето :) Всякакви циркове, но с времето ставаш все по-изобретателен в решението на такива жизненоважни проблеми за 2-3 годишните. И доста по-търпелив.



   La vita è bella
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #177 -: Октомври 12, 2016, 09:48:23 am »
Пожелахте да видите:

https://m.youtube.com/watch?v=gCc9PnKfqJY

За бяло пране по-добре да избелите кестените. А ако ги накълцате на по-дребно, ще пуснат повече сапунин.

Успех! Резултатът бил много добър.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #178 -: Октомври 12, 2016, 14:32:07 pm »
И ние нямаме белег от бцж и миналият месец ни правиха тест. Излезе положителен така че нямаше нужда от имунизация. Нелка вие тест ли правихте или имунизация? Дано Андреа да е по-добре в петък.





Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #179 -: Октомври 12, 2016, 19:27:40 pm »
Манту (проба) правихме, защото няма белег от ваксина. Ще видим в петък какво ще покаже. Относно дупето... след мазане снощи и тази сутрин с Тридерм вече е доста по-добре. Дано мине бързо, че ѝ е много доскомфортно.