0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #100 -: Септември 29, 2016, 15:24:21 pm »
Какво да кажа?! Българинът го е страх от две неща: да не настине и да не се мине. И ние сме изнежени като деца. Все парното, все да е топло и така. Но от друга страна, играли сме навън и то през зимата. Когато в студено, една кратка разходка пак е добре. :-) И аз мисля, че това е ключово за здравето на детето (а и за възрастните).

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #101 -: Септември 29, 2016, 15:47:26 pm »

А не трябва да казват подобно нещо !! Нима Ния имаща пет ката сополи не е болна ?? Не вдига температура и всичките му там екстри но два пъти ми кихна в лицето и се трупясах буквално два дни след като беше сополива . Аз вирусите ги карам в пъти по зле от нея , слава богу!
И не понасям да ми се казва ,че видиш ли заради едни сополи не можели да спират децата ,щото работят . Ми и ние с мъжа ми работим и кви ле не лупинги правим да я гледаме .

Дидомира, колкото родители - толкова и лични убеждения, "аз мисля/не мисля" и "според мен" съществуват. И точно по тази причина, си има унифицирани правила за допуск до детските заведения. Като същите са установени от хора, които наистина знаят кое, как и защо. Каквито са въпросните у нас, такива са и в Германия (позовавам се на Блу в случая). Пък, че диагноза "сопол" сама по себе си не съществува - ами не съществува наистина. Има десетки видове сополи и причини за същите.
Значи аз с тоя хроничен синузит, дето гъгна почти нон стоп и смъркам дори сред лято, като все пак съм в цветущо здраве, ако бях във възрастта за ходене на ДГ в днешно време - би следвало да не бъда допускана никога там.  :lol: За лош късмет на Дани - бая от смотаните ми гени е обрал, та след всичките премеждия и чуденки защо така му е слабо място носа баш - оказа се същия като мен. Това няма да му мине цял живот.

Преместихме го в общинска градина и от понеделник започва там. Приказна е градината наистина, директорката й е от все по-малкото (за жалост) останали истински професионалисти в тази система, имам много позитивни очаквания за ходенето му там... Обаче, като си помисля само, как идва сезона в който ще започне още по-усърдно от сега да гъгне, прихърква и да точи бистри секрети със седмици и върви ти обяснявай на майките, за които всеки сопол и смъркане е равносилен на "болно и заразно дете" и направо ми призлява. Досега с други родители нямах досег, понеже с автобус ходеше и се връщаше от градината, ама сега ще трябва да го водя, взимам и неизбежно ще се засичам и с други родители. И съм сигурна, че няма да се размине някоя "капацитетка по сополите" да ми състави реплика и още отсега психически тренирам с: "Просто ще си мълчиш и няма да реагираш, оммммм".  :lol:
Аз нямам никакъв проблем да си оставя детето у дома, дори месеци наред, ако е наистина болно. Оставям го дори, когато имам съмнения, че може и да се разболее сериозно (преди да се е случило), за да го наблюдавам и да взема моментално мерки, ако се налага. Държа поне една работна седмица у дома, след като е оздравял, точно с цел да укрепне. Все пак след преболедуване на нещо - е много по-уязвим за лепване на ново нещо. И при това положение, никак не би ми било драго, да ми се заджаска някоя майка, че водя болно дете на градина и как не ме е срам, само щото хърка и смърка и то според НЕЯ - просто е болно и заразно. Отделно, че не считам за нормално ползващите дадена услуга, каквато е ДГ - да определят по собствено усмотрение, какви следва да са правилата за ползване на същата. Правилата ги определя самата ДГ, ако искаш ги приемаш, ако не искаш - свободна си да си гледаш детето у дома, с бавачка, както намериш за добре и тогава вече - можеш ти да определяш правила. Другото за мен е неуместно поведение, да не кажа направо невъзпитано. Да не говорим пък, какъв пример се дава на малки деца, когато две майки се овикват и обиждат пред очите им на входа на ДГ на тема, кой си води детето болно, кой е безотговорен, нахален, как може, как не ви е срам и пр. Т.е. все едно на каква тема ще го направят - това за мен е откровена пейзанщина. А за жалост, през ден някой познат ми споделя за такъв случай, кой в ролята на овикания, кой в другата и това вече взехме да го приемаме за нормално. А то никак не е.

Наясно съм разбира се, че има % родители, които биха завели на ДГ наистина болни и заразни деца, без да им пука за другите. Но изобщо не считам, че те са преобладаващия. И лично аз - хич не съм склонна на такива да им "плащам сметката", понеже детето ми просто е унаследило някакво състояние (не заболяване) от мен, че да им се обяснявам, че да търпя да ме унижават и да ми се троскат. Ако някой счита, че наистина градинския персонал си затваря очите и допуска деца в нарушение на собствените им правила - има си съответен ред по който да се действа. Първо при директора, ако няма ефект - жалби, предизвикване на проверка и пр. Ама на ся, то това било трудно, отнемало време, на никой не му се занимавало, ама то само ми е до това, аз едвам смогвам с работа, домакинство и дете, че ся нали.... И "решението" се явява какво? Грозни сценки и реплики на входа на градината пред децата?

П.П. Да не се приема писаното напред, като твърдение, че някоя от вас прави този тип панаири на входа на детското заведение на детето си.  :lol: Обаче всички знаем, че такива има и то масово и най-редовно. Пък мен, ако питате - трябва да е в правомощието на директорите, да отстраняват нечие дете от детското заведение, ако неговите родители Х броя пъти сътворят подобна сценка. Щото нали - същите тези родители имат космически претенции към учителките и целия градински персонал, ама как им възпитавали децата, ама не било добре, ама това и онова... Но уви към себе си и собственото си държание - май нямат никакви.  :?

П.П.-2 На срещата си с директорката на новата градина, взех че попитах, дали извеждат децата навън редовно, дори в хладно, че и студено време. Понеже много държа моето да бъде извеждано редовно и всъщност - настоявам това да се прави. Ей, жената (26 години е директор само в тази градина) направо се просълзи, без майтап. И ми казва: "Вие сте първата майка от години, която иска това и даже настоява. През ден идва някоя да ми крещи, че детето й се било разболяло, понеже тук ги извеждаме всеки ден и на - простудили сме го". След хиляди панаири по темата, жената се принудила да реорганизира дейността, в началото на учебната година всеки родител да кажел иска, или не иска да му извеждат детето и за извеждането - да прави "сборни групи" водени от различни учителки на ротационен принцип. Изводите - за вас.  :? А темата тръгна от това, че тази дама, много леко и деликатно по повод облеклото му в ДГ опита да ми каже да не го навличам. "Все пак тук сме общинска градина, всичко е чисто ново - дограми, изолации, газифицирано е, не се пести от нищо, камо ли от отопление, та няма нужда да го водите с чорапогащник под панталона и три блузи отгоре...". Мога само да й се поклоня на жената, че явно наистина й е призвание професията и все още си причинява това. Аз на нейно място - отдавна да съм напуснала системата и да не искам да си спомням даже, че съм била в нея.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #102 -: Септември 29, 2016, 15:52:35 pm »
Да, не само играехме навън, ние не се прибирахме :lol:
За съжаление обаче сега това е невъзможно, защото няма как да оставиш деца под 10-12 г. навън сами да обикалят с часове, а не всеки родител има възможност да стои цял ден с тях по паркове и градинки, а и да ги води често на балкан или море, примерно :(
Поради тази причина не давам подобни съвети, но е грехота елементарни неща да ни мързи като родители да правим. Това че на мен ми се стои в къщи на дивана пред телевизора, вместо да изведа децата в парка за 1-2 часа наистина не го разбирам. Не че съм от най-самоотвержените родители, не разбира се, дори съм скатавка, ако мога го правя, но съм отговорна за тях, поне още някоя друга годинка. Искам да отгледам здрави и мислещи хора, защото не е лъжа като се казва - здрав дух, здраво тяло! :)
Ай разписах се много днес, извенете ме :lol:

ПП. Ей Сис, евала на тая женица, има ги явно още, но за съжаление са малко :( И моите деца, както писах по-напред имаха късмета да бъдат с такива госпожи. :)
« Последна редакция: Септември 29, 2016, 16:01:30 pm от StefiZ »
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #103 -: Септември 29, 2016, 16:15:59 pm »
Jbrul, понеже се обърна към мен , та да се доизясня и аз по темата -"алергии" .Първо , искрено съжалявам, че имате подобен род заболявания с твоето дете . Предполагам колко е гадно , защото Ния така се влачи 1 месец, до като изпробваме всякакъв вид капки и илачи и всичко квот се сетиш . Тогава да до уточня ,че на градина не ходеше даже . Та тегля си от главата , но вече знам .... директно на специалист и педиатърът от тогава го ползвам само за направления . Та ... да поясня само . Предполагам ,че в повечето градини , но ще говоря за нашата в случая, деца с доказани вид алергии ,независимо от какъв род са, се знаят .Та ..... госпожите знаят защо на това дете вечно му тече носа и защо киха непрекъснато от праха там да речем . Разбира се ,че никога не е късно някое от децата да има подобен вид алергия и да не е ясно още даже за самият родител .Говорех единствено и за това ,че  лично   от майки по площадките , от майки от градината и въобще от каквито и майки познати около мен , съм чувала и  коментират ,че децата им ходят с хрема и сополи и ,че не могат да си спират децата от градина само и единствено заради това .Нищо повече . Слава богу , дали защото Ния е по -голяма ,или пък вече децата в нейната група боледуват по -малко или по -леко , но аз рядко съм виждала видимо болно дете до като я взимам вечер . Но в яслата , о божееее , там романи мога да изпиша колко бяха болни децата , които виждах и въпреки това ходеха . Аз и за това я спрях ,де . А да се разправям с някоя майка , това е под нивото ми отвсякъде .
Била съм отсрещната страна , когато сме били на площадка и майка на друго дете ми е правила забележка ,че Ния има сополи и защо съм я водила НА ВЪН и точно на тая площадка  . Е,това вече не го разбирам и съм готова и да се  карам даже , без да ми пука .
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #104 -: Септември 29, 2016, 16:22:30 pm »
Беата, браво, че сте овладели положението. Какъв заместител на инхалатора измисли? Ние така покрай едни празници по спешност купихме инхалатор и у свекървата :) Но пък свърши работа и не се наложи преждевременно прибиране. Явно трупаме опит като родители и вече не търчим спешно обратно вкъщи.
Да, овладяхме положението, но пак се наложи да си останем вкъщи с Пепи тези дни, защото има хрипове. Мама се сети да купи Вентолин сироп (като заместител на инхалациите с Вентолин), но пропусна сиропа за кашлица. Късно ми е да запиша "Медицина" и да специализирам "Педиатрия" :). И аз не смятам хремата за болест, но при нас никога не приключва само със сополи. Пепи си е вече "рецидивист" по отношение на бронхитите (по думите на един доктор). При него веднага започваме с инхалации с физиологичен разтвор и при нужда Вентолин. Ани започна да се справя дори и без зачервено гърло.
И аз се опитвам да ги калявам. Доколко успявам - не зная. Извеждам ги почти при всякакви условия. Имаме гумени ботуши, гумени панталони и за тях е голяма забава да цопат в локвите. През зимата си газим в снега. Тази зима ще организирам почивка в планина, ако се задържим без бронхит. И в нашата ясла рядко ги извеждат. Ама и тя има един малък двор, в който няма почти никакви играчки. Разчитам на градската градина :). Аз съм от любителите на ходенето пеша. Мразя зимата, но бутах количка на минус 10 градуса  :lol:.

Сега една мама ми каза за смес от мед, пчелен прашец и още нещо-си, която помага на имунитета. Мисля да опитам. Не съм установила да имаме алергия към пчелни продукти.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #105 -: Септември 29, 2016, 17:11:36 pm »
Стеф, знаеш че не съм по "лириката", ако и да съм с логорея... :lol: Обаче толкова рядко попадам вече на такъв вид хора (чисто като хора) пък в добавка и истински професионалисти, че не устисках да го споделя.

Аз отидох на срещата, с очакване да бъда гледана на криво (за старт), за 2-3 мин. да ми се просъска телеграфно какви документи още да донеса, те какво искат от мен, да правя, купя и пр. и припряно да бъда изритана от кабинета. Даже си повтарях по пътя натам най-важните за мен въпроси и се навивах да изнахалствам колкото и да ми е омразно и да си ги задам, ако ще да ме гледа тази жена така, че да изгоря мигом, ако това ставаше с поглед.  :lol: (поредната досадна патка нали...)

Така, ама влизаме с Иван, получаваме извинение, че се наложило да почакаме някакви няма и 10 мин. отгоре на часа, който е уговорен, но възникнало нещо спешно по повод дейността на поверената й градина, поканени сме да седнем удобно и сигурно следващите 15-ина минути съм изглеждала така:  8O 8O 8O Понеже тя започва да ме разпитва за Дани, неговите навици, темперамент, нужди, някакви специфики на характера има ли, какви, доколко е адаптивен според мен, какво обича, не обича, какви са му интересите.... Аз отговарям и в един момент казвам на госпожата, че не очаквам никакви проблеми с неговото местене, той е много адаптивен, комуникативен, обича да ходи на ДГ, от седмица знае, че е ще е в нова и всеки ден вади душа кога ще ходи там (което е така). Тя ми обяснява, че за тях детето е най-важно и не е задължително на ново място то да плаче и да е стресирано, а може да е превъзбудено от вълнението и да не спи спокойно да кажем седмица, да го имам предвид, да не ме тревожи това, а те ще направят всичко възможно да му е максимално комфортно... Абе педагог бе човек, който си обича работата и децата обича и това вади очи просто. Казва ми, че мога да звъня и да искам инфо, на нея, в канцеларията, понеже е забранила учителките да ползват телефони докато са на работа, ако ще на 30 мин., да не се притеснявам да го правя, никой няма да се отнесе зле към това, да не се опасявам изобщо, че някакви мои изисквания и претенции, въпроси за детето ми,  биха рефлектирали върху него -  във вид на негативно отношение, че те държат на комуникация и обратна връзка с родителите, децата да са добре е важното.... Идваше ми да се ощипя, без майтап. И отвисях на ей такъв лаф в кабинета й час и половина. Не да си говорим за плетки, а за новото дете, което ще идва при тях. "Впечталена съм" е доста слаб израз в случая.

Пожелавам си т.е. на всички ни пожелавам - повече такива хора, във всички сфери да има. По стечение на обстоятелствата просто, предишните дни се сблъсках с откровени идиотщини, идиоти и непочтеност и тази жена ми дойде като балсам за душата и ми върна силно повехналия оптимизъм. :) А фактът, че съм така смаяна, че някой подходил към работата си баш както би трябвало - мисля говори сам по себе си.

Извинете ме за този спам, пожелавам на всички здрави деца и хубави емоции!


Дидомира, взех повод от твоя пост, за да кажа нещо по темата, не го приемай лично, или като упрек към теб в някакво поведение нередно. През ум не ми е минало такова нещо :) Както и сама казваш - мед. лице в детското заведение, както и персонала - са уведомени (в нашия случай и рентгенова снимка е приложена) за специфични мед. състояния при някои деца. Това при Дани не е алергия, друг вид проблем е, но пак си изглежда - смъркащо, сополено понякога и за лаик - "той е болен и заразен". Затова съм против, ама много - родителите в такива ситуации, да "взимат правосъдието в свои ръце", да лепят диагнози на око и да има грозни сценки и саморазправа с други родители по такива поводи. Нищо повече нямах предвид в предишния си пост. И наистина се страхувам, че ще ме споходи такава ситуация, а така ми пуши главата и са ми изтънели нервите по други причини, че не желая да си причинявам такива неща. Това е всичко.
"Хрема и сополи" - не са заразно заболяване и да, няма защо някой да си спира детето от ясла/градина САМО по тази причина и това е разписано в наредбите по въпроса. Ако хремата и сополите са съпроводени и с други неща - вече е "друга бира" и тогава може да ти откажат да го пуснат детето и то с право, съобразно законовия регламент по въпроса. Това, че в медицината не съществува диагноза "настинка", както знаеш не пречи на много хора, вкл. тук да обясняват, че те, или децата им страдат от подобно "заболяване".  :lol: Обаче убежденията им по темата - не превръщат същите във факт, нали разбираш. И за хремата и сополите не е по-различно. Разбира се, че не съм ОК, някой да си пуска в детско заведение детето, което има Т, дриска, повръща, а персоналът там да затваря очи по въпроса. Но не съм ОК и с новата мода, да бъдат връщани деца, без реална нужда с мотива: "ми другите родители недоволстват, щото са убедени, че вашето е болно". Те може да се убедени и, че земята е плоска, тяхно право, ама мен не ме интересуват убежденията им изобщо. И няма защо да ме интересуват, както и теб. Има си правила и толкова - каквото може според тях - това, каквото не може - не може. Не виждам нищо сложно. Пък, ако не ти се нравят правилата - си намираш алтернативи. Когато реших да пусна Дани в детско заведение изобщо, той нямаше 3, ползваше памперс, държеше да пие вода от шише с БИБЕРОН и да си мъкне навсякъде Мечо. В държавните ясли - това не беше опция, в градините да не говорим. Аз реших, че не желая да го юркам и насилвам, и близо 3 години - сме дали към 9 000лв. за частно детско заведение, където можеше каквото аз искам. Тази "екстра" ми е струвала 2-3 пропуснати почивки и поне едно ходене в чужбина - въпрос на приоритети. Ако сега ме тревожеха смъркащи и сополиви деца в градината му - щях да си го държа в къщи (на съответната за мен цена). Всичко останало ми е доста нахално, като поведение. Лично мое си мнение. Да не говорим за някакви 60лв. на месец дето ще давам сега пък, да късам нервите на хората с някакви мои лудости и лични убеждения.

И въпреки, че и аз съм в кюпа "БГ-родител", по-нагла твар от масовия български такъв - май не съм виждала през последните години. То не, че е отскоро това, ами преди да имам дете - не ме е вълнувала темата, че да й обърна внимание просто...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #106 -: Септември 29, 2016, 21:58:55 pm »
Абе Жбрул и в частните не е бсш "както аз искам", щото мен са ме правили на луда калинка с тези бележки от ЛЛ, по едно време в сряда и петък като на дежурство. Понеже ФретенЗии много, ама много, но нали - към чуждите деца,  собствените обаче не им виждаме сополите, имаше случай за опит за прикриване на варицела, майката иначе не мож й затвори устата преди това. Голям скандал , имаше напуснали и онези от яслата се чудят как на всички да угодят, за да няма напуснали , че с тези малки групи хич няма да им се вържат сметките. И  микробиологии съм им носила даже, да се види че няма кьорав бацил. Отделно медицинската сестра на заведението - и медицинска сестра на педиатърката , та няма хънта мънта. А най ме е било яд баш в най - грипавия сезон  , кога и училища затвориха, да зависна с Нора в коридора както е претъпкан с наистина болни хора и деца заради пустата му хрема. Ей тъй на - да си хванем нещо по - сигурно. Вайбъра полудяваше вечер майките като започваха анаизите , пък как се разхвърляха антобиотици като Панацеф например , за нищо бе, поти като витамин Ц ... за профилактика просто  8O

Абсолютно съм  съгласна с всичко както си го написала. А ти умееш  :wink: Ако за всеки път протекъл нос трябваше да взимам болничен, по добре молбата и айде на борсата. Всички знаем майките на малки деца как ги "тачат" частниците. Не знам колко са онези, които знаят, че детето им е болно с температура или дриска и ПАК ще го заведат на ясла. Ми , вероятно са единици някакви, не познавам такива.'
Много ме изнервиха накрая и поради други причини, примерно , че още от май трябваше да предплатя за септември, а юли и август нищо,  че нямаше да я водим Нора на ясла - пак пълни такси, за да се пазело мястото, групите якко набъбнаха, нашата стана  през юни  19 деца ги преброих, ама то така ставало лятото. .. много ме ядосаха Сега сме на държавна, да видим дало ще изкараме там до градина, че мъжа ми много дудне недоволен. Разлика голяма ама ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #107 -: Септември 29, 2016, 22:41:38 pm »
Авалон, "както аз искам" е казано с условия разбира се. Буквално е било така, когато съм плащала на бавачка. Когато опрях до детско заведение (защото на детето ми му беше просто скучно вече само с мен у дома и категорично имаше нужда от компания на други деца) - нямах много варианти. На онази му възраст и етап на развитие - предлаганото ( и изискванията ) на държавните детски заведения - не ми вързваха на разбиранията по темата и затова потърсих най-добрата алтернатива. И за онази му възраст и тогавашни нужди я намерих, на съответната цена. Частната градина си изпълни всички функции перфектно, но сега - нямам нужда от нито една от тях предвид възрастта му. Отделно, че новите му нужди на тази възраст - ще са много по-удовлетворени в избраната общинска такава. При нас всички градини са прекрасни като база, знам че в други градове не е баш така. Откъм персонал - май извадих късмет и този път, естествено че не навсякъде е така.

За протокола, в частното детско заведение - веднъж съм носила бележка от ЛЛ при първото боледуване. За да удостоверя уважителна причина за отсъствието му. После бързо разбрах, че тях не ги интересува защо го е нямало, разлика в цената от това почти нямаше, та хич не съм се занимавала повече. Решавам да ходи - ходи, решавам да не ходи - не ходи, плащането си върви. Имат си мед. лице на щат там, ако прецени, че не е за допускане - ще го върне (никога не се е случвало това) та с тия идиотщини и бележки не се занимавах повече. Дали са пускали, или не болни наистина деца - не зная. Изключително избягвах комуникация с други родители и даже не съм ги виждала, какъв вайбър, какви 5 лв.?  :lol: Последната година ми се прибра веднъж с покана за РД на момиченце от групата, втори път майка на друго дете ми беше издирила телефона за да го покани на РД на сина си. Явно се е сближил и с двете деца, отзовах се на поканите, беше пълен кошмар, ама както и да е... За мен беше кошмар де, не за него хахахах

В нашата вече бивша ДГ, опитаха да извиват ръце по следния начин. Ако не греша, документи за общинските се подават преди началото на лятото и класиранията излизат юни. Ние сме подписали някакъв договор, когато е постъпвал, в който пише, че таксата се плаща месец за месец, имаш право до три месеца да плащаш само за пазене на място. На 15-и септември го пращаме и той се прибира с връчен нов договор в ръцете с баси интересните условия. 12 месечни такси, напред и накуп, ако щеш.... Явно се е разчитало на това, че в края на септември - ще ни е непосилно да го преместим в общинска градина и де ще идем? Снасяме и това е. Доста крива сметка от тяхна страна де.... Аз бях в София тогава, баща му ми го казва, очаквайки че едва ли не, аз ще се запъна да го преместим.  :lol: Аз обаче така се вбесих от това безочие и селски номера, че казах, че ще го гледам тази година у дома, ако няма начин за друга градина, ама тия да ме извиняват. Щото са нагли!!! И не се прави така просто. Принципен е въпросът. Иначе - щях да си го оставя там още 2 години до 1-и клас, не е толкова дерт за парите. Мислех, че ще му е травма да го местя да ти кажа, отдалеч тръгнах да го убеждавам защо ще се случи... Излишно беше. То това мое дете никога не спира да ме изненадва де хахахах

Относно разликата и, че е голяма между частната и общинската градина... До момента поне каквото видях - голяма е, ама в моя случай в полза на общинската градина. Колкото и да ти е странно - дори като битови условия, общинската е в пъти по-луксозна, а за персонала мисля подробно си казах впечатленията дотук. Надявам се само да е здрав и да си ходи с кеф и редовно. Но и в едната и в другата градина - Кретенции, като описаните на някои майки - не съм имала и не бих си позволила да имам. Това са все пак организирани форми на отглеждане на деца, няма как на всеки на лудостите да се угажда, а и нужда няма.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #108 -: Септември 30, 2016, 08:46:52 am »
Jbrul, тази новата общинска градина е голямо изключение май. Радвай се наистина, че сте попаднали на такава. Ама изчакай и да мине малко време, че не винаги първите впечатления се запазват.
Вчера с колежките майки от офиса обсъждахме точно държавните градини в София и какви неща са се случвали с децата им там. Как не им дават да пият вода (можело само в определеното време за това), да ходят до тоалетна и ги наказват, ако тръгнат да ходят сами, а после ги наказват, защото не са издържали и са се напишкали, как им дърпали ушите и удряли шамарчета, как като отидат да ги вземат, крясъците на лелките се чуват чак на улицата. Като слушах всички разкази, направо се чудех в кой век живея?!?!  8O
И само в такива моменти си мисля, че това, че не са ни приели в държавна, всъщност ни е спасило до някъде. Не че и в частните не могат да се случат такива неща, но все пак по-трудно.
Ние нали сменихме една, защото се оказа, че ги държат на 14 градуса, за да пестят парно,,,,  8O
От сегашната нямам съществени оплаквания. Дори пари ни връщат, ако отсъства повече от 10 дни в месеца и не ни карат да предплащаме за напред.
Бележките от ЛЛ също не ги интересуват макар да ги прибират надлежно като им ги нося (те тези бележки са и без това голяма простотия...).

Мисля да взема билети за Маша и Мечока  :P
http://offnews.bg/news/Kultura_33/Masha-i-Mechoka-tragvat-na-obikolka-iz-Balgariia_635083.html
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #109 -: Септември 30, 2016, 09:17:07 am »
.... И отвисях на ей такъв лаф в кабинета й час и половина. Не да си говорим за плетки, а за новото дете, което ще идва при тях. "Впечталена съм" е доста слаб израз в случая.

Пожелавам си т.е. на всички ни пожелавам - повече такива хора, във всички сфери да има.
Чудесно е ,че директорката е  такава , но по-важно е  госпожите , при които ще бъде детето да са също такива . Даже ми е странно , че този подробен разговор за навиците и характера на детето не сте го провели с  тях  . Но дано и те са така всеотдайни и заинтересувани .



Изключително избягвах комуникация с други родители и даже не съм ги виждала, какъв вайбър, какви 5 лв.?  :lol: Последната година ми се прибра веднъж с покана за РД на момиченце от групата, втори път майка на друго дете ми беше издирила телефона за да го покани на РД на сина си. Явно се е сближил и с двете деца, отзовах се на поканите, беше пълен кошмар, ама както и да е... За мен беше кошмар де, не за него хахахах

 Кретенции, като описаните на някои майки - не съм имала и не бих си позволила да имам. Това са все пак организирани форми на отглеждане на деца, няма как на всеки на лудостите да се угажда, а и нужда няма.
А защо  избягваш контакта с останалите родители  ?Все пак детето прекарва  8 ч с децата им  и е хубаво да се знае с кого общува , какви  са характерите  на децата около  него  . В нашата детска градина децата са изключително привързани . Когато се срещнат из града , по паркове или площадки  деца от групата веднага се събират  да играят заедно . Даже има случаи Калоян да не иска  да отидем другаде ,а предпочита след градина да играе   с тях . Събираме се на  една близка площадка и така виждаме и децата как общуват помежду си  , ако има проблем в играта с някое дете - обиди , грубости - къде да  наблегнем и говорим на момента  и да обърнем   внимание .
За рождените дни  също се събират в детски кът .  Нямаме някакви изкрейзили родители  с безумни и луди претенции .


За материалната база -аз имам наблюдения в  няколко града и в държавните градини считам , че условията са много добри  -ремонтирани са, обновени . Проектирани са за детски градини  и  имат достатъчно широки  помещения за игра , спане и храна  ,а не някакви малки и  сбутани стаи. А за персонала - до късмет и конкретни госпожи е -  има хвалени като елитни  градини  , но  конкретния екип , ако не  работи със сърце   и не влезе под кожата на децата  , не се получава . Същото важи и за училищата. 


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #110 -: Септември 30, 2016, 10:26:56 am »
Смайли, разбира се че е рано за генерални заключения, дали е ОК новата му градина. Да походи малко, че пак ще споделя. За момента все пак - коментирам само директорката и материалната база на градината. Докато чакахме да влезем - видях и много от децата и учителки и лелки, как се държат и говорят - нищо притеснително не забелязах. Внимателно се вглеждах в хлапетата да ти кажа, защото е най-лесно и видимо при тях, дали са спокойни и щастливи тези деца, или нещо са в стрес и под напрежение. И не могат да изиграят някакво състояние, нито имат причина да го правят. От едно 30-ина хлапета, които търчаха край нас - не видях някое омърлушено.
За Стара Загора специално (нямам идея за София и други градове) - не мисля, че тази градина е някакво особено изключение. Все пак имам много приятели с деца тук, които са посещавали най-различни ясли и градини и не съм чула от никой родител оплаквания, като споменатите от теб (говорим за последните 10 години какво са ми споделяли). Преди време (т.е. преди всички тези детски заведения при нас да бъдат основно ремонтирани) - имало е оплаквания от кофти материална база на още неремонтираните, нормално. Но към момента - не знам аз поне да има някоя неремонтирана ясла, или градина при нас. За бой, тормоз и наказания - никога не съм чувала. Сега, ако някой е недоволен е от това, че групата била твърде голяма, поради което на нечие дете (според майката) не се обръщало достатъчно внимание, но това е субективно мнение от друга страна. Понеже съм питала 2-3 недоволстващи, какво имат предвид под необръщане на внимание и отговорите са ми доста странни. Учителката не била запомнила бързо, че дете Х спяло с някаква играчка и не му я дала от шкафчето преди лягане и то било ревало, докато се разбере за какво. Друго дете не било хранено в устата, ама то у тях така било свикнало и ей такива. Извинявай нали, ама малко ми е прекалено, чак такива искания да имат. Но някой да се оплаче, че детето му е малтретирано по какъвто и да било начин - не е било.

Разбира се, в нашия случай си има значение, че Дани вече е голям. Първо няма нужда от специално обгрижване и обслужване (обличане, хранене, изпишкване и пр.). Второ, че каквото и да не е наред - да кажем, че му крещят, ударят го, не са го пуснали до тоалетна, държали са го жаден и пр. - ще каже веднага. И веднага бих могла да реагирам. Когато беше по-малък и изобщо го пуснах в детско заведение и към момента считам, че беше по-добро решение да е частно такова. Чисто по технически причини. Малко дете, с все още куп бебешки навици и нужди, изискващо много повече време и усилия от страна на персонала, за да бъде обгрижвано качествено... Разбира се, че има разлика, дали двама души ще се грижат за 30 броя такива, или за 8 (както беше при него). В държавната ясла, каквато ще да е базата и колкото и да се случат хора, които да си обичат работата - те не са роботи и да искат - няма как "да огреят" толкова деца, така както, ако са 2-3 пъти по-малко тези деца. Нито пък има мегдан да "капризнича" по разни въпроси, както правех в частната. Да кажем за памперса както беше. Реших си аз, че ще го махнем, когато той пожелае, без натиск по темата, убеждения, тренировки и пр. Казах, че не желая да опитват да го учат да ходи без памперс, а искам да го сменят редовно и безропотно и когато го махнем - тогава. И те една година сменяха памперси и бърсаха дупе и точка. В държавната ясла - биха ми теглили една майна и с право, защото нямат ресурса да ми угаждат на такива щения. Пък в ДГ е УСЛОВИЕ да е без памперс. Там ги взимат на 3г., а той с памперса се мота до 3 и половина. Само един пример е това. Но да, считам все още, че за по-малките, ако е по възможностите на родителите - частно заведение е по-добре. От една възраст нататък - поне за мен частната градина си има и негативи. Дани например, е супер общителен и страшно обича други деца и то по МНОГО да бъдат.  :lol: В бившата му вече градина - я се съберат 10-ина накуп, я не се. В новата му, ще са 26 деца в групата доколкото разбрах, което от негатив преди 2-3 години, сега пък се превърна в позитив.

За бележките от ЛЛ при отсъствия - още нямам идея как се процедира. Адски мразя да ме занимават с такива ненужни бум(н)ащини и разкарвачки, дано не ги искат за щяло и нещяло се надявам. За момента - не ми искаха и нови изследвания за постъпване, а някаква бележка за прехвърляне от старата му градина и мед. картон (за ваксините). Т.е. признават направените за там изследвания и след като не е отсъствал толкова време, че да са изтекли "по давност" - приемат, че са валидни. Главната разлика от предишната градина е, че ако няма да ходи в някакъв ден - трябва да им се обадя, за да не го планират за храната и съответно след някакво отсъствие, да се обадя че вече ще ходи, пак заради храната. Ама за това второто, казаха че и да не се обадя - винаги има предвидена някоя резервна порция и няма да остане гладен. Очаквах (така съм чувала от други), че ще събираме пари за вода, т.хартия, кърпички и пр. - казаха, че са осигурени тези неща, както и учебните помагала и е забранено на учителките да искат от родителите пари за каквото и да било.

Нимика, ще има втори разговор по тези въпроси с учителката, при която ще бъде. Но това, когато го заведа в понеделник. В сряда бяхме без него, за да оправяме документи. Доколкото схванах - директорката следи лично как се адаптират новоприетите там деца и затова иска и тя да знае това-онова за тях, а не да разчита само на учителките и на мнението им, че всичко е ОК. Много съм далеч от този бранш и нямам идея какво и защо се прави и как трябва да е. При всички случаи - проявен интерес към сина ми и неговите особености го броя за нещо положително. :) Пък учителките в нейната градина - тя лично ги назначава, тя си ги подбира, така че не вярвам човек като нея и то с такъв опит в сферата - да е назначила някакви мърли. Разбрах по темата, че веднъж (преди 2-3 години) имало опит да я накарат да назначи нечие протеже. Така, ама жената хич не ставала за работата според директорката, не я е назначила, разразил се сериозен скандал, заплашила че при повторен опит да й се бъркат в работата ще метне оставка и повече никой не е посмял поне за тази градина да опитва да се бърка в назначенията. Е, разбира се, че когато избирах градина - сериозно проучих разни неща, че да се спра на тази баш ;) Макар, че ми бяха казали за директорката, каквото ви разправях напред...ми не ми се вярваше, признавам си, докато не го видях лично. А и очаквах негативно отношение, заради това че го вкарваме Дани там в последния момент, макар и приет абсолютно по регламента, без никакви измами и заобикаляне на правилата, ама да стане "за вчера" това - няма как без да се вдигнат 2-3 телефона разбира се. Няма да се правя на улава по темата сега.

За другите родители и защо избягвам контакт е дълга тема и вече ще е откровен спам да се заобяснявам и по нея тук.  :lol: Аз избягвам почти всякакви родители де, не само тези в ДГ. Даже с приятели от детинство спирам да се виждам, след като станат такива, че нещо изтрещяват (по моите разбирания) и просто не ми е приятно да си комуникирам с тях. Е, доколкото се налага, заради интересите на Дани - прежалвам се някой път. Няма как.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #111 -: Септември 30, 2016, 10:51:58 am »
Дааа , директорката е едно, госпожите съвсем друго. Аз точно заради калпаво управление смених яслата, госпожите бяха страхотних, личеше , че си обичат работата и децата. И понеже ще търся вариант да комбинирам и с английска забавачка, та въз солено щеше да ми легне. Отстъпката която й се откъсна на шефката беше ако платя за 12 мес. на куп да ми даде един бонус и един месец ваканция. Няма що, отсъствията не се броят, таксата е твърда.
На скоро споменах за сухия памперс и недаването на вода, е - очевидно се подобриха нещата. Взимат от дума значи.
« Последна редакция: Септември 30, 2016, 10:53:42 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #112 -: Септември 30, 2016, 11:49:18 am »
Авалонче, моето е толкова оправно и самостоятелно вече, а и по характер просто е такъв, че към учителките му всъщност - нямам особени изисквания. Някакви базови неща са ми важни - да не се държат грубо с него, да му се крещи, да бъде тормозен по някакъв начин, пък да ги пази Господ (тях) да му посягат. Извън тези неща - все ми е едно. Аз ДГ не я приемам за образователна институция, не разчитам на тях за тези неща (знам, че би трябвало, но все пак - не разчитам). ДГ ми е най-добрият вариант да му осигуря редовни контакти и игра с други деца, нещо което извън ДГ ми е много трудно, понякога и непосилно. Ако не беше тази функция на ДГ - изобщо нямаше да е ходил на градина. Та в този ред на мисли - за мен ДГ е най-добрата и удобна за мен "детска площадка" и нищо повече. Е, ако си изпълнят и някои от другите заложени им функции - добре дошло. Ако не - не ми е дерт, аз така или иначе се грижа за другото, защото само на себе си вярвам безусловно.  :lol: А, да! Дани нещо за футбол се е размрънкал от 2-3 месеца и точно гледах къде да го запиша, как да ходи на тренировки, оказа се че в новата градина има футбол и на място идват треньорите, та ми дойде като по поръчка това.

Иначе за частните детски заведения и таксите им...за мен не е нормално за ясли и градини конкретно, да се искат накуп въпросните и то за 12 месеца напред. За училища вече, малко по-друго е, за мен поне. Да не давам най-страшните примери (да пази Господ), ама за 12 месеца могат да се случат куп неща. Например да се наложи семейството, да се премести в друг град, или държава. И к'во? Горя с 1000-2000, или повече хиляди, защото съм ги дала напред и няма да ми ги върнат в една такава ситуация? Това са си ТД всъщност, могат и да фалират във всеки един момент и пак да изгоря с тези пари + че детето ми ще остане без ясла/градина и още 100 подобни варианта има. Отделно, че и за хора с добри доходи, които все пак са добри поради относително високи заплати, а не са собственици на проспериращ бизнес - 3000, 5000, 6000лв. (зависи от града и таксите) ей така да ги снесеш накуп - си е зорно. Дори и двамата да сте с по 2 бона заплати - пак е зорно. В нашия случай, ако не ги дадем накуп, а на 2 вноски, или на 4 - крайната сума става с 600 отгоре. Отстъпка за плащане наведнъж - не се предвиждаше. Мерсииии. Иначе пък съм съгласна, че за несубсидирани детски заведения (каквито са частните) е нормално да е твърда месечната такса, все тая дали ходи, или не ходи детето и да са предвидени 2 до 3 месеца в годината, в които да плащаш символична месечна такса за "пазене на място". В тези 2- 3 месеца влизат семейните ваканции, 1-2 по-продължителни боледувания, нормалното. Иначе пък на тях - абсурдно е да им излезе сметката, ако при всяко отсъствие по болест - не им плащам нищо. Моя първите 2 години както ходеше по 3 дни в месеца, че все болен, пък не е само той така... Та разбирам ги, че ТРЯБВА да имат нещо сигурно и, че ще вържат бюджета, ама чак пък 12 месеца предплата е другата крайност и е абсурдно искане.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #113 -: Септември 30, 2016, 12:10:46 pm »
Основно имах в предвид планираните и съобщени редварително по- дълги осъствия. Аз още април им казах, за лятото.  А май месец бях готова с времетраене и дати. А те не само, че грам не отстъпиха в таксите,  ами и предплатата ми зашиха като  възможност за някакви "компенсации" . А като набъбна групата на  19 деца  - еми съвсем ми накипя. Лятото по принцип ставали големи групите  8O)
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #114 -: Септември 30, 2016, 12:52:26 pm »
Ами какво да ти кажа... Както и за всичко друго - и в този бизнес, тепърва ще се учат кое и как трябва да се прави. Нас ни изгубиха като клиенти, не защото нещо не сме били доволни досега, или не сме плащали пак толкова като крайна сума, или сме имали намерение да го съкратим този разход... Не сме имали. Но с ехидна усмивка да ти се каже, че те променят условията едностранно (ние имаме все пак договор с тях, сключен при други условия), защото той е вече на възраст за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА предучилищна подготовка и ние щем не щем - трябва да я осигурим предучилищната. И тя (директорката) ни пожелавала била успех, "да го бутнем" (цитирам) в общинска градина след 20-и септември, като не сме били съгласни с новите им искания.... Яко наглеене и извиване на ръце е това за мен. Ама...намерила и тя черква да се прекръсти.  :lol: :lol:
Аз да попитам на свой ред, защо новият проектодоговор не ми е бил представен още април - май месец тази година? Защо не ми е казано на мен, че от септември - така и така са изискванията за таксите, ако ви устройват - ок, ако не - кандидатствайте си сега за друго детско заведение. То е ясно ЗАЩО. За да бъда поставена в стойка партер на края на септември и да нямам избор, освен да им платя както и каквото искат, за да не си оставя детето без градина. И точно това поведение и гнусна измекярщина са ми причината да реша да го местя. Главната и основната. Имам остра алергия към такива изпълнения, все едно за какво се отнасят.

А и тук не е София и госпожата БИ следвало да е наясно с това. Няма (не съм чула никога) дете, което не е било прието в ясла, или градина. Явно все още - имаме достатъчно такива за броя деца, обитаващи Стара Загора. Затруднения по темата - има за конкретни детски заведения, където е по-голям напливът само. И той е по-голям, не защото са нещо космически по-добри от други такива, а заради местоположението им. Говорим за района на центъра. Доста родители работейки в него, предпочитат детско заведение там, макар че живеят в някой от кварталите и до блока им им прекрасно такова, ама в центъра им се явява по-удобно все пак (не за водене, а за прибиране, разбирам ги). И все още има при някои убеждението от соц-а, че градина "на пъпа на града" - просто е по-добра от тези, които не са там. Което мноооого отдавна не е така, та даже и тенденцията се пообърна при нас точно. Но ти ги разправям тези неща, само за да кажа, че реално - нямаше шанс да не го вземат в някоя градина (дори да не е тази) и директорката на частната - би следвало да е наясно с това. Моето жилище е в центъра, както и това на баща му (все тая чия адресна рег. ще ползваме), та така желаните тук централни градини са ни "по район" и без това и Дани е с предимство там. Спрях се на тази по куп причини, ама и защото ми е на 7-10 мин. пеша, с колата - под 2. Много мислех за една друга, която е чииииисто нова, лукс и има и плувен басейн дори, с много добри родителски отзиви за персонала, ама пусто...пада се на такова място, че само с кола да го водя и взимам и то в час-пик през най-натоварените улици трябва да минавам, което докарва 30-40 мин. в едната посока. И само заради това се отказах де. И не мога да се начудя на една позната, не работи, клати баджак по цЕл ден у тях и тази ДГ с басейна й е на няма и 50 метра от тях...защо 1000 гимнастики направи, че да си запише детето в една градина на центъра. На ся, на центъра да бъдела, мноУ важно видиш ли ти къде се намира, а не каква е и кой работи в нея... После Нимика ме пита що избягвам контакт с други родители?  :lol: Ами не ми понасят на нервите, какво да направя....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #115 -: Септември 30, 2016, 12:59:25 pm »
Здравейте, и ние сме със сополи - първо малкият, после аз. Сега се лекуваме, но при него засега не слиза към гърдичките... /Да се включим и ние в сополивата драма  :lol: /.
Иначе и на малкия му предстои ясла - тъкмо на 07.11, един ден след като навърши 2, за подарък заминава натам. Интересното е, че не мога да се свържа с яслата и още нямам списък с дрехи и вещи, които са необходими,както и изследванията, които трябва да направим преди това. Не са му казали на мъжа ми /той подаде документите/ кога да се видим и да обсъдим поведението му например  :? Другата седмица направо с момчето ми ще отида, че телефона не го вдигат... Четох, че групите в това ОДЗ /Талант/ са големи, с много деца и от сега си представям как смогват 1-2 лелички за всички. Но важното е, че все пак го взеха /с ТЕЛК/, а как и дали ще се адапртира, предстои да видим.
Лек ден и прегръдки на всички!  :D
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #116 -: Септември 30, 2016, 16:48:38 pm »
Нимика, тихичко "честито" 3а втората лентичка :) Всичко да е 6!
Смайл, това предствление час и половина - не са ли малки нашите деца? Чудя се дали би и3държал моят, макар че на 40 мин театър си седя с голям кеф и пак иска.
Жбрул, ха добре си се 3авърнала от училището :)
3а градините и а3 имам ко да споделя, ама не ми се пише толков дълго.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #117 -: Септември 30, 2016, 23:09:04 pm »
При нас няма значение дали детето ходи или не (дали е болно, във ваканция и т.н.), таксата си върви. Дори и през лятната ваканция. Все пак учителките също имат право на платен отпуск. И в частната в Люксембург и в общинската в Германия няма разлика в това. Дори в Немско си имат 25 почивни дни годишно, градината това (за персонала не знам). 3 седмици през лятото са затворени и не предлагат алтернатива. Между Коледа и нова година също не работят. И освен това си имат някакви дни за обучение, днес например е ден за някакъв си излет на учителите, ако в четвъртък е празник, в петък не работят. Та човек ще, не ще си взима отпуска (или ако има късмет детето отива при някое приятелче на гости. Е, аз щях да гледам детето на моята приятелка, ама мъжът ми пък в петък работи от вкъщи и ми отказа да пълня къщата с деца). Иначе от отношението не мога да се оплача. Много добре се държат с децата. Дъщеря ми е влюбена в нейните възпитателки (при нас са две възпитателки, няма лелки), сутрин ги прегръща, като отива. Вчеря бях на една род. среща и директорката обърна внимание, че никое дете не се принуждава да прави нещо и че това са последните години в живота им, където наистина не са длъжни да правят каквото и да било. Направо останах изумена. Чудесно е, че не ги насилват и въпреки това не съм забелязала да има проблеми с дисциплината. Общо 150 деца са в 10 групи. В нашата група са 14 деца, като едното е със забавено развитие и според мен си има нужда само някой да го наблюдава. Иначе е дете, което е много екстровертно и се радва, когато му се обръща внимание. В съседната група на същата възраст са 16 деца.
Спирам дотук, че съвсем оспамих. Гледайте положителните неща! Разбира се, не смятам за нормално да се предплаща градина за година напред. Но не си мислете, че навсякъде всичко е идеално. За гореспоменатото дете градината получава 10 допълнителни часа седмично, за които може да назначи възпитател. А въпросното дете е там по 50. Както казах, някой непрекъснато трябва да го гледа, защото прави безброй щуротии. Да, де, ама на едната учителка детето й беше за първа година в яслата и беше често болно. Другата получаваше минимална подкрепа от колегите си. Просто е невероятно трудно, въпреки че учителките не се оплакват и се справят чудесно. Детето има напредък поне доколкото мога да преценя като лаик. И това не е заслуга на родителите. Виждала съм ги как се държат с него. То командва парада и си прави каквото си иска. С учителките не е така, защото те обясняват и казват "не", когато се налага.

Джей, твоята логорея била заразна.  :lol:
« Последна редакция: Септември 30, 2016, 23:11:36 pm от blue_sky »

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #118 -: Септември 30, 2016, 23:49:08 pm »
Джей, твоята логорея била заразна.  :lol:
А..."добър ден!"  :lol:

Бебе, мерси за приветствията за "завръщането ми", но да успокоя и теб и другите - на училище отивам в края на другата седмица, та няма да ви досаждам скоро пак. Сега инцидентно прелетях да поспамя. Напоително, защото...реномето иска грижи.  :wink:

Съгласна с Блу, че идеално по тези въпроси - няма никъде и за нищо. За мен важното е да не е зле все пак и се надявам да сме имали късмет за втори път по този въпрос. Присърбя ме да захвана и темата за интеграцията на деца със специални потребности в масовите детски заведения и училища, но наистина е дълга и излишна тема за тук точно. Ще кажа само, че не съм ОК с политиките налагани от ЕС по темата, вкл. и у нас, защото наложеното лицемерие да се поправят непоправими проблеми - не поправя същите. И по-лошото - лишава тези деца от среда и целенасочена работа със специалисти, които са наясно как да подходят и да извлекат макса за тях. За тях, в полза на самите тях. У нас (вече) ги набутват в масови детски градини, където учителката е взела диплома и що-годе знае как се работи с деца, които нямат някакви особености, а с тези които имат специфични нужди, за които тя даже не е чувала - как да работи точно? Ако не греша - то е отделен педагогически профил това изобщо. И диагнозата им я чува за първи път като дума в живота си, ама...ще бъде адекватна? Как точно? Тръскаш 29 "нормални" и само едничко с Даун на една такава "госпожа" и батакът е налице. И се почва масов рев и от двете страни (казвам, щото го видях вече). На едните децата им били пренебрегнати, заради грижите към по-специалното дете (така е), родителите на специалното дете са недоволни, че пък отношението към него не било адекватно все пак (и това е така), драгата учителка е в нервна криза, а всичките деца вкупом са в стрес. Много полезен почин, да.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #119 -: Октомври 01, 2016, 01:17:50 am »
Такива деца трябва да са с придружител, който да е обучен. Не може да се очаква от една учителка в детска градина да се справи в такъв случай.
Една от нашите възпитателки е специално обучена, другата ходи на някакви курсове в момента.
Детето при нас не е с Даун. Не знам каква е точно диагнозата. Най-грубо казано - със забавено психическо развитие, физически може би само фината моторика й липсва.