0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #120 -: Октомври 01, 2016, 02:08:43 am »
При нас (в Стара Загора) тези въпроси са "решени" така: В една конкретна ДГ, в която се набиха мнооого пари за да е привлекателна на вид - се извършва целия прием на деца със специални нужди. С ДЦП, аутизъм, Даун и каквото се сетиш още от вида. Не, няма персонален придружител за всяко едно от тях, нито специално подготвени за работа с тях такива специалисти на щат. Тцъ. Има символично по-висок брой "учителки" на щат, ама такива "редови". Оказва се, че от всички питомци на тази градина, над 30% са  деца със "специални нужди". Демек - уж ги интегрират, ама реално са ги събрали пак на едно място всички такива, всички в града явно, накуп и без нужния и адекватен за да се грижи за тях персонал. В една група - не им било по силите да се справят, затова са ги разхвърлили по няколко във всички групи. Абе...не е за приказване то.  :? Пък да ти кажа защо изобщо го разбрах това....
Тази градина се намира на около 100 метра от входа ми. Супер изглежда външно, всеки ден минавам оттам, естествено че като решихме да местим Дани - тя беше първият ми и логичен избор. Ако не беше незаконно - дето се вика сам може да ходи и да се връща  :lol: Иван ми звънна след два часа , да ми каже, че силно не ни препоръчват "компетентните по темата лица" да записваме там Дани, защото така и така... Аз ентусиаст обаче и му казвам: "Абе питай за какви точно "специални нужди" иде реч. Ако са физически увреждания - проблем нула за мен. Там ще си ходи. Но с тежки ментални и то най - различни...еми не, не съм навита. Е, оказа се "всичко коз" положението де. Ами отказах се да го пратя там, нямам проблем, ако ще възмутя някого с това си решение и причините да го взема. Не считам, че това е правилен модел по принцип, пък когато засяга собственото ми дете прилагането на такъв и то по хипер некадърен начин - съвсем нямам угризения да не съм ОК с това.

Разбира се, въпросната информация споделена нагоре - изобщо не е официална т.е. родител избиращ ДГ по каналния ред няма откъде да я знае , преди да избере тази градина. Тя е и с най-голямо текучество се оказва, защо - ясно. И цялата тази простотия защо? От чиста проба лицемерие и да не казваме на "черното - черно"?  Ами този ресурс набит там досега - набийте го по 100 бе хора. Направете едно детско заведение със съответен персонал (като брой и квалификация на кадрите) отговарящ на нуждите на деца с такива особености. Създайте им среда и комфорт да се развиват на възможния максимум за тях, за тях ще е къде по-добре от това безумие сегашното... На детето с хромозомна аномалия - няма да му помогнем с лицемерна "интеграция" и правежи, че то няма такава и ние го разбираме. Ние не го, то нас - изобщо. Пък едни 4-5 годишни - съвсем не го разбират, те са по детски жестоки към него... За мен е направо садизъм, да се причинява това на децата със специални нужди, не ми е дерт моето в случая толкова. Ама и на него - не мога да обясня адекватно на тази му възраст какво и как и защо и това също би ми било проблем.

Пиша каквото пиша, с ясното съзнание, че ще възмутя някого и ще изглеждам безсърдечна. Не съм. Просто не считам, че даден проблем се решава, когато за него не се говори и "културно" се правим, че не го забелязваме и го няма изобщо. Него си го има все пак и си има адекватни начини да се реагира на същия и да е максимално ползотворна реакцията за всички участващи в ситуацията. Това в момента, което се прави у нас...е просто безумно!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #121 -: Октомври 01, 2016, 05:57:16 am »
оффф, какво да ти кажа, децата са жестоки ако виждат реакцията на родителите си. Специално за Даун и другите тризомии, дори със забавено глобално развитие (Блу, подозирам, че това е при вашата градина), ако има обучен персонал и достатъчно такъв, няма да има проблем интеграцията да е 2-3 деца в група, а при детската градина, която описваш предполагам са много тежки случаи, с колички или не вербални, така както го описваш изглежда като втора или трета степен на умствен дефицит? поне така го разбирам.
Обаче ви съветвам да сенсабилизирате децата за различните от тях, че иначе после по-трудно разбират, че различните деца не са лоши по дефоут, ако някое дете,с мама и тате с IQ на третокласник от соц времето, ги запознае първо с идеята за различните. тя ще е доста гадна и с години няма да им я изтриете от главата. И не забравяйте, че правилно третирани от държавата, хората с умствено изоставане достигат често до пълна самостоятелност, включително живеят самостоялно, имат семейства и работят.

Много ме е яд като ви чета какво пишете, особено как изнудват вече дори частните ДГ :x Джей, дано е здрав Дани, той е пич, ще овършее градината за седмица и ще пасне идеално :)

Катерина и Ники вече по два сопола и две температури изкараха за месец и малко, така че вече и аз не броя сополите за болест.
[/url][/url]
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #122 -: Октомври 01, 2016, 14:23:02 pm »
Вени, ще ти отговоря в "моята" тема по въпроса за децата (хората) със специални нужди, че наистина много оспамих тук вече.
Аз изкарах на крак един вирус в началото на седмицата (без сополи  :lol:), по чудо не успях да го лепна и на Дани. В сряда обаче, след цял ден ходене къде ли не и срещи с кого ли не - лепнах нов, по-зловещ модел и сега съм жална картинка. И се чудя как да държа Дани настрани от мен, в неговата стая и да не го накача. С такова нетърпение чака понеделник и тръгването в новата градина миличкия и ще пукна от яд, ако го заразя и издъня мероприятието.  :? Стискайте палци да извадим късмет и да се размине това.

Навън времето е приказно, почти лятно и ще е така целия уикенд. Пожелавам на всички много разходки и хубави емоции през почивните дни (и не само )!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #123 -: Октомври 02, 2016, 13:32:59 pm »
Смайл, това предствление час и половина - не са ли малки нашите деца? Чудя се дали би и3държал моят, макар че на 40 мин театър си седя с голям кеф и пак иска.
Ако не издържи, ставаме и си тръгваме ...
Но по-скоро очаквам да издържи  :D

Да ви кажа, че в Хиполенд има промоция на Лего Дупло. Ако вземеш едно -15%, а две и повече -30%. Аналогична отстъпка има и за Лего Нинджаго, но само за 2 и повече бройки.
Мисля да започна с подготовката на коледните и разни други подаръци, че по списък обичайно имам над 10 и това само за най-близките дечица  :o

Jbrul, бързо оздравяване! Маски не ползваш ли?
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #124 -: Октомври 03, 2016, 15:17:28 pm »
При вирусите файда от "и3олация" в съседната стая 3а мен няма, а и до колкото 3нам и маските толкова помагат. Може би ако маската се сменя често... не 3нам, но тя подги3ва някак, пречи ти да дишаш (особено, ако и бе3 нея не можеш).
Ние бяхме на пикник високо в планината с братовчедчетата - прика3но време, децата щастливи, огън, скара, бране на билки. Събрахме си много бъ3 3а сироп и дано ни опа3и от бацили тая 3има ;) Не помня след годинката ли можеше да се дава вече черен бъ3, ама ще питам педиатъра другата седмица.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #125 -: Октомври 03, 2016, 16:33:44 pm »
Пробвах и аз един път с маски, хем знам, ама нали ... Хем я сменях, но съзнателно или не колко пъти я пипак, местих, намествах - файда йок.Заразата е на лице още преди да са се появили първите признаци, че я носим. А обикновените маски са евективни няма и час.
Бебе, самбукус давах миналата година по това време и помня, че беше за деца над година, би трябвало да може и домашен сироп. Обаче има един стипчиво- кисел вкус , малко недолюбван, имай на предвид за стратегия за даване  :wink:
Да, в планината беше страхотно, като за последно тази година такова слънце и температури.

На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #126 -: Октомври 03, 2016, 20:36:49 pm »
Нас маските ни спасиха поне два пъти. Нося и спя в другата стая. Ако има кашлица и кихане трябва да се сменят сигурно на половин час, но ако няма и на 2 часа мисля, че е ОК.
Аз си мия и ръцете през 10 мин буквално - при всяко издухване на нос или кихане/кашляне.
Моят мъж обичайно отказва да носи маска  :? Само ходи да спи в другата стая.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #127 -: Октомври 04, 2016, 10:16:17 am »
Аз маски не съм носила.Може би като беше съвсем малко бебе и до там.Сега по-скоро тя мен заразява с нещо си най-редовно.И дори тя е здрава, а аз се разболявам.Ужас!Последния път хванах вируса с повръщането от нея.4 дни се влачих като сопол в къщи, нашата здрава и на ясла.Което е по-добрия вариант де, ама защо така трябва да става.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #128 -: Октомври 04, 2016, 10:47:42 am »
Маги, с големия изкарах може би 90 % от всичките му болести, като почна ясла. После той спря да боледува, защото мина към година, а аз забременях със София и през цялото време като бременна направо ми се разказа играта от болести.  :(

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #129 -: Октомври 04, 2016, 11:01:20 am »
Един декември - в магазина, една госпожа ми се изкиха в лицето ... имах чуството че го видях вируса. На следващата сутрин гърлото започна да ме дразни. И докато се чудех дали не е от сух въздух в спалнята, носа ми текна. Сложих маската. На следващата сутрин Нора беше "готова", това беше първото й разболяване - на 11м.
Маги, дрискавия вирус всичките го изкарахме, ама се влачихме цял месец един след друг, аз, мм и свеки по десетина дни с неразположения. Дребното една нощ се смля да повръща, но след два дни беше тип топ. Обаче за часове  отслабна видимо.
А, днес хремата се завърна, ще се гръмна вече. За два дни в планината изчезна. Говорих с педиатърката - каза ериус да й дам, за седмица, тобрекс ( или гентазон по хард )  и хич да не й я водя само заради сопола,  защото и тя и сестрата и всичко навън в коридора грипаво и със хрема. Уф, значи, много рано се започва. Мрън.
А,  днес по медиите за битото дете - точно в същата ясла щях да записвам Нора, защото ни е под носа. Добре, че отидох да я видя. Не ме стресира толкова базата, а директорката си беше отишла. Впечатли ме, че по нищо не личеше това да е ДЕТСКО заведение освен малките мебели. Една играчка не видях (айде да са били прибрани вече) , една картинка, една лепенка, една висулка , украса никаква нямаше като за деца. Пердета, полилеи, килими .... нещичко барем детско да имаше. Това ми наговори много за персонала, защото има неща,  за които не са нужни пари, поне не кой знае колко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #130 -: Октомври 04, 2016, 11:23:00 am »
Блу, аз се оплаках на личната, че много болести ме нападнаха и тя ми каза че така ще е.Общо взето думите и бяха , че сега имам допир до много повече бацили и е нормално да се разболявам.Дерзая.

Авалон, дрисливия го хванахме аз и баща и, и двамата само повръщахме и температура.Интересното беше че аз бях болна май месец, той го хвана юли в най-голямата жега.Моника и двата пъти беше пушка.Баща и когато се разболя, остана в къщи да я гледа, че тя беше с гнойна ангина, а накрая той беше по-зле от нея. 8O

За яслата е точно така.В нашата навсякъде има рисунки, някакви животни направени от цветни листове, тематични със сезона и празниците подредби.Като влезеш и ти става едно хубаво, знаеш че е детско заведение.А и за празниците родителите носят понякога украса.Не ни карат, но за Великден бях правила едни венци с хартиени яйца и занесох и там.Много се зарадваха и после го бяха сложили на вратата на групата.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #131 -: Октомври 04, 2016, 12:20:10 pm »
И моят лл същото ми каза. Така че ще търпим. Няма начин.

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #132 -: Октомври 04, 2016, 14:05:55 pm »
Ох, значи да съм благодарна, че това с повръщането ми се размина и не го прихванах.
Дани също много леко го изкара - за два дни и хайде.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #133 -: Октомври 07, 2016, 13:31:48 pm »
Кой раздава бележки за неизвинени отсъствия , че нещо много ни се натрупаха напоследък 😹
Нещо напоследък не мога да се добера до телефона. Спи веднъж на ден, а в това време аз гледам да посвърша нещо из вкъщи. Че..кочината е пълна.

Ние бяхме на детски ендокринолог, последните 2 седмици. Пусна ни кръвни изследвания и ренгенова снимка. Според снимката всичко е наред, при кръвните, имаме завишен прогестерон..Писах на д-р Мели, за да даде и тя още едно мнение. Надявам се да не е зле работата.
Водихме Слънчогледка в зоопарка в Стара Загора. Няма такъв кеф! Успя да погали понито и едно нахално малко козле. Аз пък се вредих да пипна мъжкия тигър, който след това реши да ме маркира и насмалко да успее 😹 Та..това бяха най-добре похарчените 4 лв.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #134 -: Октомври 07, 2016, 14:55:28 pm »
Дано всичко е наред при Слънчогледка.Как понесе вземането на кръв от вената.Ако е като Моника и е било и любопитно дори.В нашия случай аз не спах 2 нощи от притеснение, а накрая тя се държа като герой :)

Браво за зоологическата.И в нашата има едни козлета, голяма атракция са.Последния път Моника оскуба тревата в радиус 10 м около клетката, да им носи да ядат :)

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #135 -: Октомври 07, 2016, 15:10:29 pm »
Маги, сравнително леко го понесе. Проплака малко и това беше. Но на мен нещо ми стана и ми текнаха сълзите. Герой се оказа и тя. Даже я похвали лаборантката.
За щастие само една лека точица остана и това беше. Че се притеснявах, да не ѝ пръснат вената.
Сега ми е леко протеснено пт резултатите, макар да го очаквах. Писах на д-р Мели, ако може и тя да даде коментар.

Иначе лудетината не се спира, вършее навсякъде, откъдето мине.
Започна да се опитва да яде сама и като не успява, се тръшка и яко ми къса нервите. Не знам в кой ден, ама най-скоро Макаренко ще заиграе по Дупенко 😂😂😂


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #136 -: Октомври 07, 2016, 15:29:11 pm »
Това предстои.Моника иска да прави всичко сама и реве ако не стане и ако аз го направя преди нея го разваля, връща всичко по местата и почва от начало.Търпение и много говорене.Щото маймуните чуват, ама не щат да правят каквото ти искаш.Вчера се тръшка например, защото съм и обелила аз мъфина.Как може въобще да си мисля да и беля мъфина!Пищя, рева, тръшка се и накрая и дадох нов, защото 10 пъти обясних на този не мога пак да му лепна обелката!После видяхме таралеж и реши да го взима в къщи и аз 15 минути обяснявах пак на ревящо дете, защо не прибираме таралежите.И така цяла вечер.Има и друго, искам мама да ме съблече(когато баща и и помага да се приготви за къпане), искам татко да ми мие зъбите(когато аз съм хванала четката и и ги мия) всичко това с писъци и крясъци.
Омммммм.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #137 -: Октомври 07, 2016, 16:33:47 pm »
И това минава. Поне като започнат да говорят, могат да си кажат смислено какво искат, а не само да пищят и да викат "не". Моята е голям инат, не е нещо временно, явно характер. Но съм й хванала цаката и рядко влизаме в пререкания (не че й разрешавам всичко). Спряла съм да й налагам какво да облича, колко да яде, ей такива. Само гледам да има подходящи за сезона дрехи. Другите ги прибирам в мазето. Иначе се опитвам да й обясня кой цвят с кой друг си отива, но се случва и да отиде като папагал на градина.  :lol: Мъжът на приятелката ми примерно не разрешава такива неща или докато децата не изядат определено от него количество, не стават от масата. Аз пък искам да се радвам на децата, а не само да си създавам излишен (според мен) стрес. Опитвам се да не съм дребнава (по мои виждания).
А докато проговорят качествено - здрави нерви за родителите.

Синеочка, точно ей този период е много труден - хем иска човек да обръща внимание на детето си, хем къщата си седи и чака (а и през деня трябва задължително да се готви нещо за малкото). И накрая нищо не съм свършила както трябва. Все едно такова чувство на неудовлетвореност ме заливаше.
« Последна редакция: Октомври 07, 2016, 16:35:52 pm от blue_sky »

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #138 -: Октомври 07, 2016, 16:51:37 pm »
Блу, и аз така процедирах с Еленка, просто прибирах несезонните дрехи и я оставях да се облича както си знае :lol: И сега се опитвам, но вече не ми дреме, оня ден беше с лятна рокля с тънки презрамки, клин и дънково яке отгоре, голям стайлинг :lol:
а за яденето никога не съм се втелявала, но може би защото не са злояди, а напротив.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #139 -: Октомври 07, 2016, 22:55:28 pm »
То пък и със злоядото нищо не може да се направи освен да му се предлага храна. А то, като иска - да яде, като не иска - да не яде. Няма да се тормозя години наред за това ядене. Брат ми също беше злояд като дете, а сега яде по половин хляб на ядене и не му стига. Единствената прилика между тогава и сега е, че е същият хърбавел.  :lol: Дребосъчкова явно на него ще да се е метнала.