0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #80 -: Септември 26, 2016, 22:19:24 pm »
Беата, браво, че сте овладели положението. Какъв заместител на инхалатора измисли? Ние така покрай едни празници по спешност купихме инхалатор и у свекървата :) Но пък свърши работа и не се наложи преждевременно прибиране. Явно трупаме опит като родители и вече не търчим спешно обратно вкъщи.



   La vita è bella
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #81 -: Септември 27, 2016, 10:47:50 am »
Моника е болна. Кашля, с лека хрема и зачервено гърло. Почнахме с инхалации и лекове. Поне изкара три седмици на ясла. Да се радвам ли не знам.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #82 -: Септември 27, 2016, 11:01:57 am »
Ох, Маги, бързо да се оправя Моника и дано разреди тази година.
Нашата хрема уж понамаля, но нещо гласа като пресипнал, дрезгавее един такъв. Давам вит С, започнах и прополис. Дават го хубаво време и уиенда  ще я заведем на балкан и ако сополите не минат до тогава, почти е сигурно, че там ще изчезнат ... какъв въздух дишаме само.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #83 -: Септември 28, 2016, 15:26:44 pm »
Авалон, ние живеем в Балкана - две къщи над нас почва гората. И пак си боледуваме - и децата, и а3 покрай тях. Сега малката е с хрема 9 дена и ни и3писаха АБ носни капки, че много се проточи. Поне гърло, уши, гърдички са чисти. И а3 се оправям още от нейния бацил. При нас сякаш лятото морският въ3дух подейства добре, но не 3нам ако сега ходим, дали ще има хубав ефект.
Сега Сияна е в пъл3ящо-и3правящ и яко-падащия период, Много ми е страшно. И с баткото бях така притеснена с те3и постоянни падания, а хлъ3гавият ламинат не улеснява нещата. Минута не мога да я оставя бе3 над3ор.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #84 -: Септември 28, 2016, 21:21:10 pm »
Бебе, то си е индивиуално. Аз подозирам някакъв алергичен ринит, защото Нора не боледува много, въпреки яслата (изпила е един антибиотик). Обаче,  носа й е слабото място. Безкрайни са й сополите като започнат, без да водят до кашлица и гърло. На два пъти се случва да спират след като отидем на планина, макар и само за уикенда.  Ама на планина  към 1400 надморска. Отделно докато бях в майчинство с месеци и то студени сме стояли ... е как ни хрема,  ни гърло, ни кашлица  , ни температура не видяхме. Та за това така съм настроена. Тук, в града живеем на отвратително мръсно място. Тъкмо тази вечер нещо ми мина през ушите, че пак дишаме най-мръсния въздух в Европа.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #85 -: Септември 29, 2016, 08:40:51 am »
Здравейте, момичета!

И Дани мина през поредното боледуване. Вече си знам урока. Първо му пускам кръвни изследвания (ПКК и CRP) и тогава го водя при педиатърката. Защото в противен случай, тя като чуе, че има симптоми вече 3 дни и направо изписва тежки лекарства - я Изопринозин, я АБ. А изследванията обичайно показват, че няма необходимост.
Този път имаше доста сериозна кашлица. Като започне да кашля и не може да се спре, особено нощем. За съжаление не даваше да му слагам инхалатора. Страх го е от парата, която излиза. Един път само го понатиснахме насила, цялата ми блуза беше в сълзи и сополи след това. Как да не ти стане жал  :(
И аз мисля, че мръсният въздух в София много допринася за боледуването. Например кашлицата изчезва като с магическа пръчка като мръднем някъде встрани.

Иначе аз започнах Имунобора. Миналата зима бях доволна от него. По някое време може да включа и витамин Д.
Междувременно започнахме и да привикваме свекървата да гледа Дани докато е болен, за да не отсъствам от работа.

Бебе, тези АБ капки за носа и нашата педиатърка ги изписва от време на време. Като отида в аптеката с рецептата и гледат много лошо по този повод. Казват, че след такива капки на носната лигавица й трябват 6 месеца да си възстанови обичайната флора и междувременно детето е много податливо на нови вируси през носа. И аз на своя глава не ги давам. По някое време хремата изчезва сама.
Давала съм и носен секрет да се види дали няма бактерия и се е оказвало че няма.

Авалон, това с водата в яслата направо не знам как да го коментирам. За мен си е направо престъпление ....

Момичета, ако сте чували добри отзиви за ясли в София, моля да споделите.
Много съм доволна от нашата, защото жените са много мили и с голямо внимание и обич се отнасят с децата, но има един огромен недостатък - няма двор и не ги изкарват навън.
Зимата ще си я изкара там, но на пролет се замислям да го преместя.
Много се запалих по Монтесори и гледах яслите, които възпитават по този метод, но са все на едни неудобни места спрямо нашия квартал (Дружба).
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #86 -: Септември 29, 2016, 10:08:21 am »
Безкрайна е темата за сополите и романи са се изписали за тях по този повод ...  :D .
Миналата година се запознах с една майка от групата на дъщеря ми.Заговорихме се и казвам, че Ния не е ходила много на градина до момента , щото ходи седмица и е ... болна . Та се хвали ,че нейното дете е здраво и само веднъж е отсъствало ,че било с бронхит . Казвам й - брей , как само моето вечно е със сополи на втората седмица , а тя -ааа, ама ти сополите за болест ли ги смяташ .Тя мойта вечно е сополива , говоря ти за сериозно боледуване . Та мисълта ми е ,че сополите както всички знаем не се смятат за болест . Значи моето дете е адски здраво , щото да чукам на дърво друго не е имала,т.е хрема  . Обаче пак я спирам за седмица от градина като й текнат и сополите ,не че е щото мисля за другите деца да не ги зарази ,а защото не си представям да ходи така на градина . Та тя си има хрема и не й е комфортно.

Авалон и ние ходим много по планини и то в най -големите студове и до като Ния не е била на градина не е боледувала . В яслата беше вечно болна и затова реших ,че няма да си го причинявам това и я спрях доста бързо . Напуснах работа ... и о,чудо забравих за сополите , въпреки че живеем в София и продължи да диша мръсния въздух тук , с тая разлика че няма контакти с болни деца .Въздуха в Сф е мръсен , безспорно , но едва ли е главната причина децата ни да боледуват като тръгнат в такива заведения.
За алергичен ринит - веднъж е имала да , но той се установи от лекар веднага ,така че ... смятам ,че това се вижда при детето . Ако питам майките в градината на детето ми ... то всички са с алергии там и затова соолите им висят до колената . Хубавото е ,че колкото повече растат боледуванията им разредявят .Говоря от опит вече с по -голямо дете .
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #87 -: Септември 29, 2016, 10:33:02 am »
А, Дани никога не е имал само сополи (може би само веднъж). Винаги има и още нещо.
Иначе и в нашата градина са ми казвали, че ако има само сополи и няма Т, гърло, разстройство, повръщане, мога да го водя.
Да, ама такъв сценарий е нямало.
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #88 -: Септември 29, 2016, 10:39:09 am »
А, Дани никога не е имал само сополи (може би само веднъж). Винаги има и още нещо.
Иначе и в нашата градина са ми казвали, че ако има само сополи и няма Т, гърло, разстройство, повръщане, мога да го водя.
Да, ама такъв сценарий е нямало.

А не трябва да казват подобно нещо !! Нима Ния имаща пет ката сополи не е болна ?? Не вдига температура и всичките му там екстри но два пъти ми кихна в лицето и се трупясах буквално два дни след като беше сополива . Аз вирусите ги карам в пъти по зле от нея , слава богу!
И не понасям да ми се казва ,че видиш ли заради едни сополи не можели да спират децата ,щото работят . Ми и ние с мъжа ми работим и кви ле не лупинги правим да я гледаме .
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #89 -: Септември 29, 2016, 10:46:21 am »
3а това и а3 се въ3държам още от капките, макар те да били "много леки-слаби - тобрадекс - и да не вредели". Личният, предивид че по3нава цялото семейство и как боледуваме, не препоръчва в момента други капки освен морска вода. Педиатърът, явно от опит с по-серио3но боледуващи дечица, и3писа тоя тобрадекс. Пръскам сега още фи3. ра3твор, а капките чакат в шкафа.
Дидомира, и а3 имам по3нати майки, дето техните деца са все с алергии и понастинали, пък нашите - все са сууупер 3ара3ни след едно кихване само ;) Честно ка3ано и а3 не спирам баткото 3а лека хрема от градина, ако е жи3нен, играе, яде и си иска да ходи. Ако има нещо повече от сополи, или е отпаднал, кисел, омърлушен - си го оставям вкъщи. До колкото 3нам, ако е вирус, детето е 3ара3но още преди да му проличи - т.е. вече си е обменило бацилите с другите деца, а и най-вероятно от някое друго си е хванало и то. Т.е. да го спра, че да не 3ара3и другите, е бе3смислено вече. Блу и Вени са ка3вали как в по чужбинско - никой не прави карантина 3а хрема, примерно.
Смайлс, нашата градина има голям двор, плюс че е в село и спокойно могат да ги ра3ходят даже и по улиците, ама ей на - пак като е малко по-студено и не ги и3карват. То и майките нямат угодия - половината и3падат в ужасТ, че в тоя студ (примерно 9-10 градуса) са им и3карали децата да ги ра3боляват! Другите искаме всеки ден да са навън поне 3а половин час - то пък много хубаво да си дишат мири3мите и бацилите цял ден 3атворени. Гледам да компенсираме с ра3ходка след градината, пре3 почивните дни.


Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #90 -: Септември 29, 2016, 10:55:10 am »
Бебе , то аз и затова писах , че не мисля за другите деца ,че ще ги зарази , та видиш ли за това я спирам . Колкото и гадно да звучи е така . Та тя е заразила вече другата половина от децата през деня , до като е била там.
Шефа ми , понеже идвам с нея до офиса , като се налага да свърша нещо - казва ,че "на това дете не му личи да е болно " -цитирам, хаха. И слава богу,че е така , но лично аз смятам ,че за да се възстанови бързо ,просто трябва да си постои у дома поне до като минат три дена .  Да не говорим ,че там и не спи и как аджеба да си почине малко този организъм .

От УНГ знам,че за най безобидни АБ капки за нос се водят гентазона. Тобрадекса е доста силен АБ и аз лично не го ползвам .

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #91 -: Септември 29, 2016, 13:14:05 pm »
Значи като дойде сезона на болестите и сополите стават тема номер 1.Лошо няма де.Идват нови майки да четат и да се учат :)
Моника, никога не е имала само сопол.Тръгне ли сопол и следва гърло точно за ден.Но познавам деца, дето са със сополи по седмици и нищо друго.И не им пречат сополите.Виж аз ако имам хрема съм труп.Не мога да спя, да дишам, да мисля, главата ми тежи и съм не адекватна.Последния път се лекувах с инхалации, редом до дребната.За два дни почти без капки ни мина и на двете хремата.Чудо!

На нас веднъж са ни изписвали Тобрадекс, но положението беше мноого зле.Хубав зелен сопол и никакъв пробив в дишането.И с инхалации и без положението беше ужасно.Тия капки след второто накапване разредиха секрета и на третия ден детето дишаше.

Иначе ние сме добре.Моника е здрава според мен, но ще отиде на ясла в понеделник.Виждам огромно развитие в нея последните седмици.Много се занимава сама, играе си.Вече по-лесно контактува с деца.Е бият се, скубят се ама това е нормално.Ако премине и етапа мое и пищенето до небето ще е рай.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #92 -: Септември 29, 2016, 13:48:41 pm »
Дидомира, при нас децата не могат да ходят на градина, ако имат температура, повръщане, диария или конюктивит. На повечето им текат сополите през зимата почти непрекъснато, на някои и целогодишно. С възрастта намаляват и боледуванията, сополите - също. Ако е много зле положението, слагам капки (с ксилометазолин), иначе само промивам. Като цяло, не смятам, че са по-болни от децата в България. Може би, защото тук повече ги каляват. В градината са всеки ден навън, дори когато е студено или времето е лошо. Имат си гумени панталони и ботуши и пак излизат. През зимата са с грейки. Веднъж седмично имат спорт във физ.културния салон, веднъж - музика и в понеделник ходят винаги до парка, който е съвсем наблизо, и вървят дълго време пеша.
Мъжът ми винаги проветрява преди да си легнат децата. Още като бебета и влизаха да спят на току-що проветрено. Майка ми изпадаше в ужас в началото и после каза, че е добре за тях, трябва са свикнат с климата, където живеят. Между другото, няма голяма разлика със софийския. Може би тук не става толкова топло през лятото и е една идея по-облачно, иначе другото е подобно - континентален климат.

Хубав ден и здрави деца! И не се тормозете толкова за сополите! Щом не им пречат да спят, значи не е толкова зле положението.



*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #93 -: Септември 29, 2016, 14:07:19 pm »
.... В градината са всеки ден навън, дори когато е студено или времето е лошо. Имат си гумени панталони и ботуши и пак излизат. През зимата са с грейки. ...

Как  се надявам  и в БГ да се възприеме тази практика ,но  ще е проблем да се съгласят   доста от родителите , щот детето щяло да настине .

Вчера  сутринта   в  детската градина   госпожата каза ,че  нямало да ги извежда да правят гимнастика на двора   , че било вече студено -колко студено -децата са с тънки якета и или суитчери , какво пречи да  се раздвижат на въздух , бил и по-хладен . Хем говоря за деца 3та група, които могат да кажат кога им е топло или студено . За зимата  да не говорим .
Масово родителите си водят децата с кола и пак навлечени  са .А едно време си ходехме пеш- и през зимата в снега  и това беше , но разбира се сега  и фактора бързане и "няма време"  влияе за   малката подвижност .
« Последна редакция: Септември 29, 2016, 14:24:03 pm от nimika »


Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #94 -: Септември 29, 2016, 14:10:28 pm »
Смайлс, нашата градина има голям двор, плюс че е в село и спокойно могат да ги ра3ходят даже и по улиците, ама ей на - пак като е малко по-студено и не ги и3карват. То и майките нямат угодия - половината и3падат в ужасТ, че в тоя студ (примерно 9-10 градуса) са им и3карали децата да ги ра3боляват! Другите искаме всеки ден да са навън поне 3а половин час - то пък много хубаво да си дишат мири3мите и бацилите цял ден 3атворени.
Тъй, тъй, то и в моето семейство има противоречие по въпроса (мъжът ми е един изнежен), а камо ли между родителите в групата.
Аз затова ще изчакам зимата да мине, защото зимата и без това на много малко места ги изкарват. Не е както при Блу в Германия.

Дидомира, и а3 имам по3нати майки, дето техните деца са все с алергии и понастинали...
Сигурно има такива майки дето лъжат, но наистина има все повече деца с алергии.
Моят племенник има и сестра ми има голям проблем с градината като й кажат, че е болен и искат да го връщат, а той не е. И тя не може всеки път да търчи при педиатърката да й дава бележка, че нищо му няма.
Или ако някоя майка го види да влиза в градината и той се изкиха и му потече сопола и й правят скандал.
Сега му пусна пълен набор изследвания за алергии, на половината от които показателите са му 5 от максимални 6.
Така че не бързайте да ги съдите тези майки. Децата наистина изглеждат като лепнали вирус, но не са.

Ако премине и етапа мое и пищенето до небето ще е рай.
Аз се успокоих като прочетох една статия, че между две и три години усвояват принадлежностите и "това е мое" и не може да очакваш от тях да искат да си споделят и дават играчките.
Това ставало след 3-тата година, та сега ще чакам  :lol:
В момента целият свят е негов. "Това е моята кола" (за служебната кола на баща му), "Това е моят автобус" (за автобуса от градския транспорт), "Това е моят МОЛ" (за the Mall) ....
Въобще нашето семейство се оказа доста имотно  :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #95 -: Септември 29, 2016, 14:20:03 pm »

Ако премине и етапа мое и пищенето до небето ще е рай.
Аз се успокоих като прочетох една статия, че между две и три години усвояват принадлежностите и "това е мое" и не може да очакваш от тях да искат да си споделят и дават играчките.
Това ставало след 3-тата година, та сега ще чакам  :lol:
 ....
Въобще нашето семейство се оказа доста имотно  :lol:
Сигурно е  до родител и дете  -  около нас  има една майка , чието второ дете е на  2г и 5м - не спирам да се изумявам и възхищавам   , как това дете отива и пита  : Може ли  , и ако й отговорят не  , просто се обръща . Ако много желае въпросната количка  , буталка и т.н.  отива и пак моли и пита  , но  съвсем разбираемо възприема отказа  и обяснението , че не е нейно . Но  майката не спира да говори , повтаря и обяснява . 

 47 Smiles, а  някой хотел  , Спа  център  или бензиностанция нямате ли - така леко да ви  погостуваме :)


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #96 -: Септември 29, 2016, 14:21:38 pm »
Явно моите деца са попаднали на нормални госпожи, или пък не толкова нормални, знам ли, защото те твърдяха че като са навън с децата им е по-добре и спокойно на всички :lol: Извеждаха ги и зиме и лете в двора на площадките.
А това с нямането на време, не знам, човек ако иска решение има почти винаги. Всички знаем или сме чували за трафика в София. Аз лично не мога да си позволя да си загубя 2 часа в път до вкъщи, затова ходя пеш, по-бързо и по-приятно ми е. Съответно и децата ми ходят пеш по 2-3 км всеки ден от училище до вкъщи, след което играят още поне час навън. Вчера едната си съблече ризата и ходи по потник, другата по тениска, доста погледи събрахме, все пак става дума за 18.00 часа следобяд :lol: Спят на отворен прозорец прозорец още и категорично не вярвам, че децата настиват. Единствено вирусите ги морят, но когато детето е калено се справя с болестта за 2-3 дни. Няма деца които да не боледуват, важното е да им минава бързо и без усложнения.
То аз съм досадна на всички вече във форума, но каляване, движение, добра храна и резултата гарантирано е здрави деца :wink: Но под движение нямам предвид да ходи из къщи от стая в стая цял ден :P
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #97 -: Септември 29, 2016, 14:38:08 pm »
За съжаление масово родителите не искат децата им да се извеждат, да се проветрява стаята за игра и т.н.А аз събирам ежедневно погледи на състрадания и изумление като кажа, че прибирам Моника пеша.Наистина яслата не е в квартала ни, и ходенето е доста, но и за мен и за нея това е добре.Научи се на много неща, имаме си ритуали вече.Ще минем да видим една чешма, после да съберем кестени или джанки според сезона.И да ви кажа чакам зимата с нетърпение.В групата в яслата само моето дете има гумени ботуши, а и на входа не съм засичала друго дете с такива.Даже онзи ден една лелка ни се смя и радва, че и аз с гумени ботуши и тя, и Моника нарежда, сега мама и Моника ще влизат в локвите.Излизаме всеки ден на вън, дори като вали с чадър и облечени.Аз откачам вътре.Но плюса на малкото населено място е, че стигам навсякъде бързо.Все си мисля, че ранното и боледуване още на 47 дни, даде отпечатък и за това е по-податлива, но времето ще покаже.Сега само се надявам да е попораснала и болестите да минават по-леко.

Нимика, може би защото е второ дете е по-разбрано.То е свикнало по подразбиране да дели.Докато нашите единачета какво да кажат, всичко е само тяхно.И ние имаме магазин, кола, рейс ;) Най-весело е като се срещнат пред блока три на една възраст и всяко пищи хванало своята играчка и на другарчето.И не пускат бе, не пускат.

Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #98 -: Септември 29, 2016, 14:48:17 pm »
Nimika, Дани също като това дете има респект към чуждите играчки. Той не ходи да пипа чужди неща, нито ги иска, дърпа и т.н.. Той просто не иска да пипат неговите  :lol:
Обяснява му се непрекъснато... че да, играчката е негова, детето само малко ще си поиграе и ще му я върне. Не и не.... Дори на братовчед си, който му е много близък, мнооого трудно дава играчки.
Когато отидем на площадката и няма деца и той се пързаля придобива собственическо чувство към пързалката и като се появи някое дете на нея, започва да пищи: "не, моя е..."
Това не се случва, ако когато сме отишли, вече е имало други деца на пързалката...
Луда работа, общо взето  :lol:

Стефи, прочетох в другата тема, че ги водиш сутрин леко облечени и направо ти се възхитих. Аз уж се имам за калена, но сутрин умирам от студ. Като излизам е 6 градуса и това, че после става 20 хич не ме грее тогава...  :lol: Като си нося кафето към офиса така ми трепери ръката от студ, че си го разливам  :lol:
А се обличам и с жилетка или сако над късия ръкав и с шлиферче отгоре.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #99 -: Септември 29, 2016, 14:56:23 pm »
О Смайли, ако знаеш аз колко съм зиморничава :lol:
Но още като се роди Деси се зареках, че детето ще се облича както се облича баща й, а той цяла зима ходи по къс ръкав и памучен суитчър, якето е до колата само, разкопчано :lol: Да са ми живи и здрави, но вече 10 г. нито едната от тях, не е обличана с чорпогащник и панталон отгоре, примерно. За големите студове съм им купила по две по дебели клинчета и туй то. Но все пак ако му тракат зъбите на детето няма как да го пуснеш по потник, просто аз извадих късмет, че приличат на баща си :lol:
Просто се води по детето, не по теб, а той е вече достатъчно голям, за да си каже топло ли му е или студено  :)