0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ох, това със злоядите деца ди е голям бич. Племенницата ми беше злояда(не че сега е много ящна) и знам какво е. Сестра ми рано я записа на ПДГ в училище, защото в градината по цял ден я държали на масата да яде и тя получи стрес и с рев отиваше. Я в ПДГ ядат каквото са им приготвили родителите и на обед се прибират.
Авалон, пробвала ли си мляко от млекомат - зареждат ги от специални ферми, в които отглеждат млекодайни крави и доколкото знам ХЕИ ги следят доста изкъсо за качеството. Аз редовно вземам от такъв автомат и наистина млякото си е мляко.
« Последна редакция: Април 05, 2016, 12:26:55 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Здравейте,
според нашата педиатърка трябва да има  най- малко две млечни хранения на ден до годинката. Ние сме сутрин с АМ и вечер с кисело мляко, което правя с бисквитки и плодово пюре. Въведох киселото мляко, когато бебето беше на осем месеца и половина.  Тя сама отказа вечерното АМ, което давах преди заспиване.
Синеочка, пробвала ли си за следобедна закуска да даваш плодово-млечен шейк? Аз давах на дъщеря ми в съотношение 50:50 плодово пюре и АМ. Аз бих слагала АМ където мога -в пюрета, каши, кремчета и т.н. За кисело смятам, че ви е доста рано. И двата пъти го въвеждах около годинката.
<br />[link=http:
Според мен на пълни 4 месеца не е рано да започне захранването. Нямам намерение да спирам с кърменето, но мисля че поне едно хранене (обедното) мога да заместя. Андрея със сигурност е готова, отдавна поставя съзнателно предмети в устата си, гледа с интерес докато се храним с тати и имитира дъвченето.
*
Аз имам спомен, че се препоръчват 80%млечни хранения до края на първата година, на втората 50%
Организмът на бебето просто още не може да обработва и извлича ценните неща от храната. Захранването трябва да е запознаване с храните, а не опит да изместят млечните хранения.

Естествено това е на теория, на практика децата са различни и не се развиват нещата еднакво. Хубаво е детето да иска храна, като види, че възрастните ядат. Да не избутва лъжичката когато му се подава храна. Да се храни с лъжица, а не с шише. И последното, за което се сещам е да стои стабилно седнало без опора.
Няма за къде да се бърза с твърдите храни, все пак цял живот ще ядат, а сега им се е паднало да е мляко  :D
Авалон, точно като теб мислих до 3г. да давам АМ(моят син е кърмен до 2г. и след това го пропи), паралелно обаче опитвах да давам и прясно мляко и в един момент ми стана тегаво да се разправям и преминахме само на прясно мляко, та още си го пие в количества.
*
А Моника е на кисело мляко всяка вечер и така като гледам скоро няма да спре.То си е чист айрян нейното де, ама без него не заспива.И аз кърмих почти до 2, захраних на 6 месеца без 1 седмица, до тогава беше само и изключително на кърма.

Малката беше болна пак.Хрема, кашлица и зачервено гърло.И всичко това в събота сутринта :) Важнто е че и мина, не съм спирала да я извеждам като гледах да сме на места без деца, този път по-бързо и лесно оздравя.

*
Маги, пролетното слънце върши чудеса. И Нора в понеделник ми я върнаха от яслата със сополи. Вчера я заведох с капките пополис в ръка , колко са й слагали не знам, но цял ден са били на вън  и до вечерта хремата съвсем е намаляла.

Ами аз за млякото само сметки си правя, да видим кръчмаря какво ще реши. Тъкмо сега се замислих, че края на май смятам да пращам малката с баби на вилата и там е кощунство да не се наблегне на чисти екологични храни, та като нищо после ще откаже да се върне пак на АМ на есен. .. а много ми се ще да го пие поне до 3г.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
авалон, а защо държиш толкова на АМ?

*
авалон, а защо държиш толкова на АМ?
Заради витамините сигурно  :D
*
Ами защото като оставя отворено прясно мляко 10 и повече дни, а кисело в кофичка 3 седмици нищо им няма .... и се чудя що за млека са това. Все си мисля, че адаптираните млека са с все пак по строг контрол на производство. Нищо че са преработен продукт все пак. Отделно близка, проф. по токсикология на храните каза, че в млякото, което пием от магазина не е останало почти нищо ценно млечно в него, особено това в картонените кутии. Та такаа, не че ще опазя детенце, но някак си съм решила до 3 г. да я огранича от някои храни, не става дума за вманиачаване , примерно кисело мляко давам чат пат. За ежедневната консумация на прясно мляко иде реч най-вече. И на някои алергени , защото е доста вероятна предразположеност (от баща й).
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
В някои био магазини вече продават био прясно мляко. Аз бих купувала от там, ако имам възможност, вместо АМ.
*
Да, моите също пият био прясно мляко. Вярно, че не съм в България и сигурно контролът е по-строг. Но за мен това е решението, защото АМ си е преработен продукт, както сама казваш.
Не те карам насила да й спираш АМ, просто обменяме гледни точки.

*
Лошото в случая е, че аз далеч не вярвам на българските търговци, които ми продават био продукти. Колко да е био един млечен продукт във търговска верига с поне 10-на магазина в страната, че и да ми твърдят че е от тяхна ферма. Всеки средно интелигентен човек знае от колко литра прясно мляко се прави килограм сирене или кисело мляко или кашкавал. В цяла България няма толкова животни които да произведат био продуктите дори на една единствена млекарница с търговски обекти в страната, а какво остава за всички които се навъдиха и то с неограничен асортимент, чак био бг ементал съм виждала  :lol:
А био киселото мляко си издържа и то има няма 10 дена :wink:
Виж био прясно не съм купувала.
Всичко де що е на масовия бг пазар е направено от сухо мляко и то внос.
ако си купиш от бабата на село, да ще знаеш че е мляко, но от другаде няма никаква гаранция за съжаление.
*
Блу , разбира се гледни точки.
За БИО- то да кажа защо на етикетите не вярвам. Вилата ни е в с. Равногор, по изследвания (и то на НАСА) екологично най най - .... в Гугъла пише. Та там има мандра по ЕС,  която произвежда екологични продукти .... Да, но произвеждаШЕ, когато  млякото беше от местните крави. Сега я има 40- 50 крави я не, като млякото го продават помежду си, почти не стига до мандрата, а през лятото пък хептен. Аз най-редовно виждам цистерната с мляко да се качва от полето,. Отделно съм виждала изхвърлени чували от сухо мляко.  Хайде сега яжте и пиййте с надпис ЕКО и БИО - в случая една скъпа измама. Това знам, видяла съм и коментирам и вяра нямам, обяснимо защо -  гледна точка просто.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Употребата на АМ   в някои случаи е по-удобна - топла вода и  готово  -правиш , пие, миеш  и толкова.
На мен ми беше трудно  , когато отидем  например  на почивка  или пътуваме  и беше минал на  прясно мляко , да се чудя къде да съхранявам , как да претоплям  , че студено не пиеше  , а бе свикнал задължително   да пие ...

...био киселото мляко си издържа и то има няма 10 дена :wink:
Причината е  , че зависи с какви щамове бактерии заквасват киселото мляко .
В  киселото мляко по БДС  двата щама  -Л. булгарикус и С. термофилус  трябва да са  в определена пропорция.
Последните години   някой фирми "наложиха" заквасване с други видове  бактерии    и млечно -киселата ферментация не протича както при нашето си  едновремешно мляко  и  за това не провкисва.

Всичко де що е на масовия бг пазар е направено от сухо мляко и то внос.
Внос има даже и на  прясно мляко с цистерни  - ежедневно  от Полша, Унгария   , което се използва  в наши   мандри  за производство .

За"Био -то " у нас и аз съм на мнение като Стеф .

Аз купувам домашно  прясно мляко  , знам , че има  много хора които биха спорили - " ама как , то зарази може да има  "   , но  в крайна сметка същото мляко отива и в мандрата  .
Заквасвам и от години ядем само домашно кисело мляко  .
« Последна редакция: Април 06, 2016, 15:18:51 pm от nimika »


*
Nimika, заквасвала съм домашно с всякакви  купешки млека, вкуса и консистенцията стават различни заради различните бактерии и съотношеное между тях, но млякото се си се вкисва , най -много седмица да издържи. Купешкото кисело мляко обаче може и месец да откара в хладилника без да му стане нищо.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Безкрайна тема за био-храните.... :lol: Аз в общи линии се уреждам с такива, киселото мляко също аз си го правя, но понякога нямам просто и купувам. Та случайно в селския магазин взех едно "Каракачанка", обаче размислих какво ще готвя и не го употребих 5-6 дни. Свикнала съм купешкото и след месец като го отворя - все да е годно, то толкова е мляко де... Така, ама на това му се бяха надули капачките за няма и седмица, отварям - вкиснато. Бря!  8O За тест още няколко пъти купих и го държах да видя дали пак ще се вкисне - винаги. Та си мисля, че то поне има малко от малко истински съставки, ако и на кутията му да си пише, че и сухо мляко си има в състава. В града не съм го срещала това обаче, поне по веригите. Споделям, ако все пак ви попадне и нямате възможност сами да си правите истинско, домашно, че все по-бива от други марки.
У нас поне - прясно мляко не се консумира (освен аз с кафето), Дани отказа АМ на година и три месеца. Не е проблем - просто компенсираме с прием на всякакви други млечни продукти и то в количества, само дето не са под формата на прясно мляко (или АМ). :) Например млечната салата се харчи с кила у нас, айрян, сирене, кашкавал....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз съм на малко по-различно мнение за млеката и въобще за хранителните продукти, които ядем у нас :). Тъй де, гледна точка :). Ясно е, че това, което ни предлагат по магазините, не е баш истинско. Сухо мляко, вносно мляко, вносно замразено месо, третирани с н`ам к`во плодове и зеленчуци. Смятам, че, като не можем да си осигурим био продукти, на които да вярваме, трябва да избираме по-малкото зло. А то е да подбираме храни с по-малко консерванти, по възможност с добър вкус и качество. Пък и да са ни по джоба. В крайна сметка децата ни ще се хранят с тези храни. Това не означава да не държим да има контрол върху храните, но правим това, което е по нашите възможности. Ако ни изпадне и някоя крава - добре дошла.

При нас с млякото се получи горе-долу така. До почти 6 месеца изцяло на кърма, до почти 2 години кърмене, като така и не проверих дали биха пили АМ. Сега ядат кисело мляко, но не всеки ден. Затова пък ядат много сирене и кашкавал, защото обичат. Прясното мляко го гледам с подозрение още от малка :). После четох, че то не е насъщно за човешкия организъм и си намерих обяснение защо не ми харесва  :D. Това не значи, че не бих предложила на децата си, може пък те да го пият. Но и аз имам огромни резерви към хранителното му съдържание.

Да споделя и при нас как протича срещата с вирусите. Три дни на ясла и след това кашлица, зачервено гърло и сополи. Седмица се лекувахме у дома. И - аха - да тръгнем отново, ни пипна вирус с разстройство. Тъкмо преборихме разстройството, Пепи се сдоби с обрив. Доста се притесних, но бързо се оправи с противоалергични капки. Да кажа, че в нашата ясла не са позволени никакви лекарства, хранителни добавки и подобни. Ние си носим отговорността за лечението на децата. И личната лекарка, разбира се.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Оф, докато се напиша и сте и3писали още една страница :) 3а 3ахранването на 4 или 6м - Сияна гледаше към масата от има-няма 4-месечна. Давах и да си ближе едно парченце ябълка - колкото да участва в общото хранене :) и устискахме до 6тия месец със 3ахранването. Сега пък май се 3апече от тоя картоф и днес "яде" ябълка. Бях писала, скоро мисля, че не е проблем само невъ3можността на бебето да усвоява "поле3ностите" от твърдата храна преди 6тия месец. По-големият проблем е, че червата му са пропускливи, т.е. пре3 тяхната бариера могат да преминат вещества, които не им е мястото и3вън червата. Не го обяснявам много научно, но приемът на други храни освен кърма (АМ), особено пък белтъчини, може да доведе до алергии и автоимунни 3аболявания в по-късна въ3раст. Така съм го чела, а и в едни лекции на Гайдурков съм го чувала. Само споделям, бе3 да налагам мение :) Все пак всяка майка, особено пък с нашите така чакани дечица, прави то, което смята 3а най-добро.
Жбрул, мерси 3а инфото 3а Каракачанката. Ще пробвам другия път с нея да 3аквася и да видим как ще стане.
И ние си купуваме домашно мляко, садим си ра3ни 3еленчуци, плодове и купуваме каквото можем от по3нати на село. То грехота, като имаме такава въ3можност, да не се въ3пол3ваме. АМ 3а баткото бях купила 2 кутии - 3а слагане в домашни пюрета, кремчета. Накрая отиде вместо сухо мялко в хлебопекарната. Прояде си първо кисело домашно мляко, после прясно. А от каква въ3раст можеше да се дава прясно сирене? Или рискът от листерио3а беше само при бременни? Имаме въ3можност да си купуваме прясно сиренце и много го обичам, ама на баткото не 3нам препоръчително ли е. Макар че сигурно е по-добре от мага3инското с палмово масло и др. подобни дивотии.


*
Бебе, хубаво е да е зряло сиренето, явно солта избива гадовете  :lol: Листериозата е опасна и за децата.
Аз пък силно се съмнявам, че имаме био мляко. Кво е пасла и зобала тая крава като всичко у нас се пръска, че някъде четох, че нямало царевица без ГМО  :?
За кисело аз купувам Родопчанка и си вкисва, чак не мога да го ям и се дразня, че го продават само в кофи и не мога да си купувам постоянно прясно ами като през комунизма един път седмично  :lol: