0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
някъде четох, че нямало царевица без ГМО  :?
М-и, бъди сигурна,  от достоверен източник  знам, че вече няма царевица без ГМО. Имам приятели, които са "зърнари"  - Добрич, Г. Тошево и кнежа. Едната мадама работеше до сскоро в земеделския институт в Добрич баш с царевица. Ама то и с житото така.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Едит, няма ли да е по-лесно да вземе гражданството на баща си, за да й оправите документите, а после и българско?

И този вариант сме го мислили, но тяхното посолство са по-мудни и от нашето. Освен това днес говорих със служителка от посолството, която каза, че без бълг. акт за раждане немогат да ми издадат пасаван или паспорт. Така че първо трябва да изпратя тукашния акт в БГ, майка ми да го преведи, легализира, да оправи нещата в общината по местоживеене и след като е готов бълг. акт да го изпратят в тукашното посолство, едва тогава започваме процедура по изготвяне на документи :( . Ще го мислим, но вече нямам сили да обикалям и да се ядосвам, каквото Господ покаже - това ще е.

Следя дебатите по темата за захранването :) . И ние сме на изключително кърмене и до 6 м. не смятам да я захранвам, дано кърмата ми да е все така като количество и качество. Иначе бебка ни заглежда като се храним или пием нещо, но не е чак заинтересована от това  :lol:
За био храните ...тука ако ви кажа на какъв хляб съм попадала...бях забравила няколко филийки в хладилника в една торбичка, престояли около 10 дни, нищо му нямаше на хляба. Направи ми впечатление и нарочно оставих още няколко за повече време, за да видя кога ще вземе да мухлясва. Ами искам да ви кажа, че две седмици по-късно си беше като нов, само малко сух   :D , та ям сега един уж черен го водят, хубав е на вкус, а и след няколко дни мухлясваше, тъй че приемам че е по-добре от онзи вековния  :lol:.
*
А, стига, бе. Всичките ми колеги, които си правеха на децата пасаван, разбира се, че нямаха акт за раждане. Те нали с тази цел се прибираха в България?! Сега ще попрочета малко на сайта на Външно. Струва ми се, че нещо те пързалят.  :x
Това е за Германия, но мисля, че и за Турция би трябвало да е същото. Иска се актът за раждане, издаден от местната община, да е преведен и легализиран на български.
http://generalkonsulat-bulgarien.de/bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8:2009-07-30-23-12-45&catid=3:2009-07-30-22-50-01

Прочети 8 подточка!
http://www.mfa.bg/bg/pages/44/index.html

Имам приятелка, която е била консул. Утре ще й се обадя да я питам.
 Единственото, което прочетох, заради което биха могли да ти откажат, е ако нямат машина за снимки. Но в тази голяма страна много се съмнявам. А и за пасаван не съм сигурна дали не става биометрична снимка от някое фото. Поне преди години ставаше.

Иначе преводът на акта за раждане става и за един ден дори, но искат непременно да е с апостил актът за раждане (предполагам и за Турция, моят опит е само със страни от ЕС). После в моята община в София отнема точно седмица от подаване на документите до получаването на българския акт за раждане в общината. За подаването от друг човек искат пълномощно. Не отнема безумно много време, но не ми се вижда никак редно, при положение, че в други страни издават пасавани. Изчети всичко, което ти пратих! Ти май си в Истанбул, а консулството е в Анкара, нали? Иначе бих се вдигнала дотам или поне бих се обадила (все едно, че не си питала, направи се на ударена) и питай пак! Вероятността да ти вдигне друг служител е голяма. Ако ти откажат, настоявай да ти обяснят защо! Потърси точката от закона и им го цитирай! Стискам ти палци да стане с възможно най-малко разправии.

В хладилника трудно ще мухляса хляб или поне ще отнеме доста време.
« Последна редакция: Април 06, 2016, 22:36:20 pm от blue_sky »

*
edit, баш хубавия хляб не мухлясва и не започва да лепи на 3-я ден :wink:
не знам колко си голяма, но хляба от моето детство, печен в селска фурна баш така си беше, просто си изсъхваше и баба го правеше на сухари. В къщи повече от 7г. не е влизал купешки хляб, правим си го в хлебопекарна сами, та съм си правила експерименти и точно така остарява хляба, изсъхва без мухъл и не лепи. Това е защото няма изкуствени набухватели, консерванти оцветители и т.н. А този уж черния, повярвай, хич не е черен, ами се боядисан.
*
Блу, жената каза, че от 01.04.2016г. имат нова наредба и в нея било изрично забранено издаването на документ без акт за раждане. Сега колко е вярно и аз не знам, може и да ме пързалят. Ако можеш питай все пак, ще съм ти много благодарна!
Срефи, за хляба печен в селска фурна и аз съм съгласна, на село беше така както го описваш, помня го. Но не мисля, че този го правят така. Просто тук ''истинският'' хляб, поне този, който водят за такъв е доста по-скъп и си мирише баш като от селската фурна, ей тъй само със сиренце да си го хапваш. Тоя дето не мухлясва, не стига че е евтин, а и като го натиснеш си остава така сплескан, не е вкусен даже, ама ММ го харесва и си купува.
*
Ами, ще я потърся тази нова наредба. Не може да я няма обнародвана в "Държавен вестник". Ще ме накарат утре да сляза до моето посолство да ги питам дали са чували за такава дивотия.  :x
Моята приятелка в момента е по майчинство. Може би преди 7-8 години е била консул в страна от ЕС. Ще я питам все пак.
Имате консулство в Истанбул. А на сайта им нищо не пише за деца на български граждани, родени в Турция.  :x
http://www.mfa.bg/embassies/turkeygc2/bg/3712/index.html
А новата наредба също я няма никъде.

В последния брой на ДВ пише за промяна, но става въпрос за дипломатически и служебни паспорти:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135478558

На твое място бих подготвила акта за раждане, легализиран и с апостил, с превод на български, бих снимала бебето, на сайта пише каква снимка искат и хващам мъжа ми подръка и да видим какво точно ще ми кажат. Като видят чужденец, яко се спичат. Изпробвано е.  :lol: Ако пък въпросният знае и някоя дума на български, съвсем.

Или пиши имейл до МВнР! Да видим какво ще ти отговорят!

Здраво яхнах метлата тази вечер май.
« Последна редакция: Април 06, 2016, 23:18:29 pm от blue_sky »

*
Здравейте!
Редовно ви чета но все не остава време да се включа.
Синеочка, прекрасна е малката кукличка!
Едит, и ние сме все така само рев по цял ден :(
Кърмата ми почти спря от всичко това. Аз не издържах на напрежението и от два дни си купувам цигари. Тъкмо бях решила, че съм се отървала :(
Алекс, честито ви християнче! 
Да се включа и аз в темата за хранене.
Цитирам доц.Калайков от Българската Педиатрична Асоциация. На лекциите за хранене  много държеше захранването да става между 4-ти и 6-ти месец. Много дебело подчертаваше, че е желателно да става през  4-ти Ако е на естествено хранене може да се отложи с 2 седмици. Причината да се захрани след 4-ти е изчерпването на желязото в организма ( към 4-5 месец ) и недостатъчен внос на калории. И най-важното това да става с готови пюрета. Мнение защо с готови не изказа.Но предполагам е свързано точно с качеството на храната изцяло а не само на млякото :)
Аз съм на мнение, че всеки сам решава най-добре като си се води по бебшока.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 10:09:05 am от milch »
*
Милх, нямам поглед над други деца, но синът ми беше със завиден хемоглобин на 6-ти месец. Аз моите смятам с домашни пюрета да ги захраня, но пък и продуктите ще са домашни. Не е задължително да ми се получи, голямото ядеше купешките боклуци дето на едно и също миришат, а домашните не  :lol: та не си го слагам на сърце с готвенето и чистата храна.

Авалон, баш от тук и аз знам, но то ГМО не винаги е лошо, прави се и за да са по-устойчиви или по-добивни растенията. Но просто като чуя БИО и се изприщвам вече  :lol:

ПП Много ми е интересно защо препоръките официални за захранването са различни. Като ги намеря ще кача.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 11:32:13 am от м-и »
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
и3ненадва ме то3и професор, освен ако не е рекламно лице  :lol: С3О, по-съвременните лекари - всички са 3а на 6м да се 3ахранва, или поне бли3о до 6м. На баткото готвех и сега пак 3а бебка. Имам някои домашни продукти, кеф ми е, а и купеното не ми харесва на мен - опитвам всичко преди да дам. Пък и сега им и3граждаме вкусови навици, според мен- да свикнат с прясна, готвена храна. Които продукти нямам и не са в се3он да купя пресни, от тях в3емам бурканче. Това е моят подход и само споделям. Всеки действа, както му е на сърце :)
Принцесата хареса картофче, морковче и с малко кърма - кара ми се чак да и давам. Малко се дави още, ама пак 3япа :)


*
Затова генните инженери да се хванат и да направят генно модифицирани крави с размери на котки, ще си вземе всеки по една вкъщи, хем ще му е домашно животно, хем ще дава био мляко.... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
*
Затова генните инженери да се хванат и да направят генно модифицирани крави с размери на котки, ще си вземе всеки по една вкъщи, хем ще му е домашно животно, хем ще дава био мляко.... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Кати, шИ мЪ умориш от смях. С глас се смея.😂😂😂

Алексче, с малко закъснение - честито ви християнче. Много сте хубави пу пу!

Милх, радвам се , че се появи:)

Относно захранването - с нашата педиатърка си говорихме и тя е на мнение, че бебетата на изключително кърмене трябва да се захранят към 6 месец, а тези които са на АМ в средата 4 месец , ако детето има готовност за това.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 12:04:10 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
М-и, те нялакви две школи, стара и нова, съответно ранно и късно захранване. Нас на времето още на по 2 месец са ни подкарвали със сокчета и като гледам ОК сме си.
Да ви кажа аз ползвах при захранването един уред 3 в 1 за никакви пари - стерилизатор, варене на пара и размразяване. Ей, това "животно" още работи след такава бясна експлоатация. Супер съм доволна ,  взех го докато бях в родилния дом на принципа "до когато издържи", защоро в последния момен се усетих, че съм забравила стерилизатор да купя.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Относно захранването - с нашата педиатърка си говорихме и тя е на мнение, че бебетата на изключително кърмене трябва да се захранят към 6 месец, а тези които са на АМ в средата 4 месец , ако детето има готовност за това.

Ами всъщност - има обратната логика, чисто медицински. Понеже АМ е натъпкано с всякакви добавки, вкл. желязо, а кърмата баш на желязо не е богата, поради което кръвните на изключително кърмените бебета са с обичайно по-нисък хемоглобин... Това го казват винаги педиатрите на първите кръвни, за да не се шашкат майките и, че е в реда на нещата. Та по този повод - точно за бебета на АМ късното захранване е по-уместно от гледна точка набавяне на всякакви там нужни вещества. Кърмата си има други предимства и занижен хемоглобин при кърмаче - не е дерт като цяло. Единствено, ако е много под дадена граница - тогава се препоръчва по-ранно захранване, или при тежък рефлукс, или пр.

Лично за мен да ви кажа - просто е по-удобно за мама - на гърда, или с шише колкото може по-дълго, та затова и захраних на почти 6 месеца. Ако можеше да я кара на АМ до 4-годишен - хич нямаше да го мисля  :lol: То е една цапотия и хамалогия месеци наред, та няма що да бързате с това, ако няма здравословна причина налагаща да захраните по-раничко. Уверявам ви - ядат нормална храна оттам - насетне цял живот, има време да се наслаждавате на процеса до втръсване.  :lol:

За незряло сирене - някъде преди да стане на 2 години дадох аз специално. Тогава се случи да ми доставят домашно, овче. Казвам го информативно само, не като правилно/неправилно. Не е имало проблем. Напоследък яде пък моцарела на кило, но е на 5 де... Макар, че то листериозата моЕ се лепне винаги, на всякаква възраст и от какво ли не.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Едит, пак съм аз.
Моята приятелка каза, че не е сигурна дали ти трябва апостил за Турция. Да се обадиш да питаш в консулството! Тя смята, че акт за раждане няма как да ти издадат от посолството. Но могат да издадат едно удостоверение, с което да се направи пасаван за един месец и там да го дорегистрирате. Могат и от посолството да ти приемат документите и да ги изпратят до общината ти по местоживеене в България (където си регистрирана по постоянен адрес). Имай предвид, че ползват дипломатическа поща и законовият срок е 3 месеца. Би било добре според нея да направиш пълномощно на близък или приятел, който да регистрира детето в твоята община по местоживеене. Пълномощното можеш да си го напишеш сама или може и да имат някакви бланки в посолството. Аз моите си ги подготвям и те само ми слагат печат. Не забравяй, че актът за раждане трябва да бъде преведен, това може да стане и в България. На мен ми искаха апостил на оригиналния акт за раждане, но както казах, това беше страна от ЕС.
Но най-добре да отидеш на място до консулството и да си запишеш точно какви документи да им представиш. Не по телефона, защото може да остане нещо недоразбрано. 

Дано да си оправиш скоро нещата, че е огромна досада.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 15:52:53 pm от blue_sky »

*
А не може ли, ако чак пък толкова се изчерпва хемоглобина, това да се провери с изследване и тогава да се премине към захранване на 4 месеца? При задължителното изследване на 6 месеца при нас хемоглобинът беше супер, а си бяхме само на кърма. Не разбирам зора да се захранва рано. Има си показатели (не само нивото на хемоглобина), които могат да наложат ранно захранване. Но, ако детето си е здраво и не дава признаци, че млякото не му достига, тогава що да се кахърим?

Педиатрите не са специалисти по хранене и аз нашата, след първоначалните й съвети по темата, престанах въобще да я уведомявам какво и колко ядем. Важното за нея беше да наддават нормално, другото си беше моя грижа.
*
А не може ли, ако чак пък толкова се изчерпва хемоглобина, това да се провери с изследване и тогава да се премине към захранване на 4 месеца? При задължителното изследване на 6 месеца при нас хемоглобинът беше супер, а си бяхме само на кърма. Не разбирам зора да се захранва рано. Има си показатели (не само нивото на хемоглобина), които могат да наложат ранно захранване. Но, ако детето си е здраво и не дава признаци, че млякото не му достига, тогава що да се кахърим?

Педиатрите не са специалисти по хранене и аз нашата, след първоначалните й съвети по темата, престанах въобще да я уведомявам какво и колко ядем. Важното за нея беше да наддават нормално, другото си беше моя грижа.
Ако има белези, че хемоглобина пада правят изследване. И нашият педиатър не се меси.

Авалон, кажи какъв е уреда. Точно такъв за малко пари търся, че ако не го ползвам хич или много да не ме е яд  :lol: От два дни уреди гледам, явно повлияна от темата тук  :D
Жбрул, моцарелата не знам що си мисля, че има термична обработка и аз я давам смело, пък и съм доволна, че е без сол  :lol:
*
Марго, без бой си признавам, че нямам хабер как точно се приготвя моцарелата, но се води "незряло сирене" и ми беше в "забранителния списък", когато бях бременна. Та затова го броя наравно с останалите неузрели сирена (родно производство). Притеснения не съм имала да давам такива де, проблеми - също. Не познавам и пострадали от консумация на въпросните, ама не съм НСИ все пак  :lol:

За уреди за готвене на пара (ама само това), аз от години ползвам следното: http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Cooking-accessories/44809/45940/  :lol: Не, не е поредния уред, който да се чудя къде да прибирам, ама няма и нещо, което да трябва (да съм искала) да сготвя на пара и да не съм успяла с тая джаджа, която е "за без пари". Така и не се начудих кой и защо дава пари за някакви пластмаси на три нива и с егати обема и то на цена от по 100-200лв., като същото се постига и с тази приставка. Не вярвам някоя от вас да няма м'найсе тенджери от всякакви размери все пак ;) Една дружка ми обясни, че избухала 200 и нещо за пластамси на "Авент", ама било на 3 нива и тя така можела едновременно три там неща да готви на пара (не, че някога го е правила, ама за принципа). Е не мога да си купя три такива приставки за по 6 кинта и нямам 3 тенджери у нас, та ако 3 неща ще готвя на пара наведнъж (веднъж на 10 години) - аууу няма как без "уред". Но на който му е много мерак - мятайте се в OLX - такива има бол, почти неползвани за смешни пари. ;)

Това го пиша, като човек дето е купувал де що домакинска дивотия излезе (както знаят някои от вас поне) и нали....от позицията на натрупан опит просто. Пък да бъдем реалисти, като приключи манията със захранването  и чалдисването по този въпрос (където я има изобщо) - убили сме се да готвим на пара всичките.  :lol: Като гледам готварската тема - само на пара се готви, без тесто , мазно, пържено пък сладко и захар - сЮвсем няма.... ;) Та, ако ще е уред все пак - секънд, хенд, куча марка, до 30-40кинта ми е съвета и после да не ви е яд.

П.П. Изписаното дотук - не се отнася за вегани и хора луди на тема полезно хранене, кълнове и пр.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Здравейте, моля да ми препоръчате добър ортопед, работещ с деца  във Варна. Благодаря предварително!
*
Жбрул по принцип съм съгласна с теб, но в случая не. Това нещо го използвам вече почти 2 г. и 3 м. ката ден, преди по  2- 3 пъти, сега само по 1 път.  Първо стерилизирах в него. После дойде захранването. Варила съм и плодовете за  междинните, варих и вс. зеленчуци,т.е. съвсем в началото когато и плодовете не се дават в суров вид имах две  плодови хранения като междинни закуски и две основни  - обяд и ввечеря. Общо взето тенджерки и тиганчета рядко ползвах. Сега всяка вечер размразявам вечерята на Нора , щото ходя на работа и й готвя вечерите за седмицата в уикенда и ги замразявам в контейнерчета. Ако останат с баща си сами той пак в него й приготвя храната. Така че наистина си е яко експлоатиран въпросния уред. Купих го тогава за 60 лева и категорично до сега някилко пъти си изплати парите и не знам още колко ще го ползвам. Когат го купувах от нета въобще не мислех за по-надалече от стерилизирането. Не исках да стерилизирам в микровълновата, помня че на Авент електрическите ми се видяха бая скъпи за има няма 5 мес. ползване.

М-и, нещо не ми се получава да копна линка от телефона, но ако напишеш в гугъла Стерилизатор 3 в 1 Joycare ще излезе. Варях за кратко плодовете в него и после съм добавяла към каши, овесени ядки, грис и въобще където се сетя. Зеленчуците - всички, че и зелените подправки барабар с дръжките по към края пусках, и лапад, спанак, цвеклови листа, селъри,  грах също .. , намачквам добавям масло, сирене или там каквото , малко вода и готов обяда/ вечерята. Режех на големина според скоростта на увиране на конкретния зеленчук. Добавях и към преварително сварени зърнени - елда, жито, ръж, булгур, лимец, също нахут, киноа,  .,.. много са комбинациите. И се мие в миялната.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
За готвене на пара имам една джаджа от метал, която прилича на сито. Някъде 20 евро беше, още я ползвам. Става на всякакви размери тенджери. Ей такова подобно, моето не помня вече каква марка беше.

http://www.ebay.de/itm/like/361471726678?lpid=106&chn=ps&ul_noapp=true