0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Честит ден на хумора и шегата!
Да са здрави, жизнерадостни и усмихнати най-малките и техните родители.
Много смешки пожелавам в темата.

И сега по темата:
Иво ми разказва, че в яслата пипал заедно с Мони в чуждите гардероби. Задавам въпрос - Ти какво търсиш там, оставил ли си нещо?
Отговор - Да, багаж.
Та... хем ми е смешно, хем му се карам, че не се пипа навсякъде.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Запис и от мен. С пожелание за един наистина слънчев и топъл април, изпълнен само с положителни емоции и усмивки.

Ртф, Иво опознава света и затова иска всичко да види и пипне ;) Приключенец голям.

 Хайде и аз да ви развеселя. Слънчогледка има едно костюмче, с което прилича на кукла Baby born. Вчера в градинката, в която я разхождам идва майка с момиченце на около 2,5 години и бута детска количка с кукличка. Идва и сяда до мен и ми вика :"Тойта кука могу ляма, ама и ти си ляма"( Твоята кукла е голяма, ама и ти си голяма). После обясни на майка си как и тя като станела голяма щяла да си има такава "кукла". Така де, всяко малко момиченце си мечтае един ден да стане мама 💖💖💖

Прикачам ви моето  Baby born ;)



Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, прекрасна е :)

Слънчев ден на всички.
Бъдете здрави, ние отиваме на лекар да видим след 5 дни лечение кои е оздравял и кои не. Аз вече съм без температура, от 5 часа, но пак е постижение. Малката още е със сополи и даже като издухваме носа от едната ноздра от снощи излиза кръв, та ми е притеснено.
Запис и от мен,не пиша много но ви чета:-)
Стоека може да има раничка вътре,от духането на сополите да се е разранило нещо и за това да има кръв.дано всичко е наред
Синеочка мн сте сладки! :-)
*
Нинка, връщат ми от неоригване на време или след хранене, хранят се нервно само като са прегладнели и тогава следва това връщане. При баткото имаше нервност и след като е нахренен и връщаше до следващо хранене. Дали ще е от помощ на някой, който като мен първият път хал хабер няма от бебета не знам :) но то някак усещаш, че е проблем.
Честита нова тема! И дано е така слънчев април кано днес, но да не забравяме как го наричат тоя ден ;) Ние печем кълки вече :D
При Стоека няма да е раничка, а просто легавицата е раздута от хремата и кръвоносните съдове са нежни и също разширени. Казвали са ми да капя вит. С но много жестоко ми се струва,  защото щипе.
Привет на всички  :P
Ние се възстановяваме от един МЕГА ГАДЕН вирус, който така ни натръшка всички... Включително и мен, дето все се тупам в гърдите, че лесно ми минава... Този път бях 4 дни с температура... Не можех да стана от леглото. В гърлото все едно имах бръснарски ножчета. Загубих си гласа. Напрово ми изпи силите. Лошото е, че и детето не успяхме да опазим, а така му се радвах, че 5 седмици не беше боледувал вече.
Сега вече сме добре всички.
Много се радвам на подранилото лято  :P

Синеочка, прекрасна е тази Слъчногледка.

Свате, пиши след прегледа как сте. И ние днес ще минем контролно през нашата лекарка.
*
Синеочка, малката е по-сладка от куклата!  :D
Стоека, бързо възстановяване на теб и малката!
Слънчев Април на всички! Надявам се времето да е хубаво този месец, че март ни измъчи.  :(
Аз да попитам кога оставихте бебетата си да се хранят сами? Ние днес пробвахме и стана голямо мазало......
*
Благодаря момичета. :)
Мария в добре, ушите, гърлото само още малко сополи но е добре!  Важното е, че тя не вдигна температура. Тя се разболя, след нея аз, но както казва и Смайли, аз не можех да стана от леглото с близо 40 градуса температура три дни. За гърлото не ми се говори, та аз продължавам с антибиотика още 5 дни, а детето се оправи само без такъв. Лошото е, че сега мама кашли и днес тя започва терапия. А навън едно слънце.. а няма кой да заведе детето на пързалките и мама и баба болни.

Свате, каво ви казаха на вас?
*
Запис и от нас в априлската темичка.
Малката Синеочка е наистина като кукла!
Аз не смея да се похваля, но моето бебче наистина само премина от 2 1 нощно хранене. Дано не е временно явление, защото определено аз така вече се наспивам и е съвсем друго.

Бързо оздравяване на болните!

Едит и Сол, къде изчезнахте? Вие сте ни връстници и ни липсвате.





Здравейте и от нас. Синеочка, малката кукла е много сладка.
Ние снощи си спретнахме разходка до спешното. Андрея вдигна 38°, звънях на личната и тя ни прати към спешното. Прегледаха я, само зачервено гърло. Констатираха че сме "лепнали нещичко" и изписаха антибиотик Аугментин.
*
Нелка, от спешното ли ви го изписаха антибиотика или педиатърката? Малко крайно ми се вижда АБ.
Ти опита ли да понижиш с Панадол/Нурофен?
Надявам се скоро да се оправя малката и да не се повтарят разходките до спешното.

Благодаря на всички за милите думи за моето Слънчогледче. Тия дни е много крива и почти нищо не яде. По 30-40 грама пюре и по толкова каша (а тя обожава каши), АМ почти го е отказала, яде само вечер и то 100-120 мл. Предполагам, че е заради пустите зъби. 


Всеки миг е още един шанс...
*
Нелка, от спешното ли ви го изписаха антибиотика или педиатърката? Малко крайно ми се вижда АБ.

Не е крайно, при такова малко бебе - риск не се поема. Никакъв и няма мегдан за "да видим какво ще стане, да почакаме ден-два", че...хайде с абокатче и в болницата.

Синеочка, не знам каква е тази кукла (като вид), ама твоята жива кукла е много сладка. Да ти е здрава!  :D

У нас е класиката де - на село и 10 дневен курс с АБ и други екстри. Обаче аз поне съм свикнала отдавна на тези неща и хич не се впечатлявам  :lol: Наслаждавам се на двора, градината, садя си цветята и другите растения по план, чета си за изпити и пр.

Пожелавам на всички целия април да ни е такъв топъл и слънчев и да няма болни!

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Стоека, и на моите деца им се е случвало при продължителна хрема да започне и кръв да им тече от носа. Била се раздразнила лигавицата.

Нелка, аз също мисля, че е малко пресилено за едно зачервено гърло веднага да дават антибиотик, но това съм аз и не съм лекар.

в спешното за температура и антибиотик за червено гърло наистина ми иде в повече. Катерина направи отит баш на празниците тук и почакахме за преглед, но чак като установиха отит дадоха антибиотик. Само за Т нямаше да дадат. Същата нощ баткото направи реакция срещу менингитната ваксина, която му биха в събота и като каза, че го боли врата и вдигна 40 градуса....даже Адвил - 3 за 7 часа- не я свалиха. Добре, че е Хексалгина :? Отидохме на лекар, казаха до три дни ако не мине да ги посетим, а аз вече си представях лумбални пункции за установяване на менингит :(

Синеочка, много е сладичка, наистина е жива кукла :)

Нашата е крива та крива, зъби та зъби...в четвъртък сутрин ми беше след 4-5 нощ сън 2-3 часа, буквално бях смъртно, ама толкова уморена никога не съм била, смъртно уморена в училище. След третото кафе просто си разтворих 1/5 бурканче нескафе в 300мл. вода, казах си, че засега имам здраво сърце и така добутах деня.

Уф, забравила съм така ли беше с малките бебета?
[/url][/url]
Нелка, от спешното ли ви го изписаха антибиотика или педиатърката? Малко крайно ми се вижда АБ.
Ти опита ли да понижиш с Панадол/Нурофен?
Надявам се скоро да се оправя малката и да не се повтарят разходките до спешното.
В детско отделение (където ни препратиха от спешното) ни изписаха антибиотика. Бях дала Нурофен и реално при прегледа температура нямаше. На сутринта се чух с личната, тя се съгласи с лечението и в понеделник ще ни види.
*
Синеочка, много сладка голямата кукла :*
И какво значи, че на вас ви се вижда странно и много изписаното лечение?! Гледал лекарят, преценил. Аз лично нямам едицинско образование и не смятам за удачно аз да правя преценки. При нас педиатърът пуска и изследвания преди да каже да давам ли АБ, но все пак те имат и наблюдение какво се носи в момента из града и си знаят как да реагирят.
*
Едит и Сол, къде изчезнахте? Вие сте ни връстници и ни липсвате.

Здравейте :) , напоследък нямам много време да влизам да чета дори, имам си ядове с ваксините, а и зъбите ни мъчат и ми идва в повече. Каня се от няколко да питам за тези ваксини. След няколко дневно разтакаване и няколко неприятни разговора с педиатъра, се оказа, че тук ни отказаха да бият на бебка ваксините от втори месец нататък.  Трябвало първо да й направим турски документ за пребиваване, това че била родена тук и има акт за раждане (тукашен) не означавало нищо, а този документ ще бъде готов в най-добрият случай в срок от 1 до 3 месеца. Но никой не се постара да ми обясни това нещо още в началото като я родих, досега щяхме да сме готови. Както и да е, въпросът ми е с колко месеца мога да забавя ваксините от втори месец, а и следващи ако има. До момента от болницата са й били само двете за хепатит Б. Обмислям вариант да се прибера в Бг и да й ги бият, защото може би ще стане по-бързо издаването на пасаван от консулството, но в БГ като не сме регистрирани при педиатър, как можем да си ги набавим, предполагам че ако си ги купим и на частно да си платим при някой педиатър би могло да стане. Но това са само мои разсъждения и изобщо не зная дали мисля правилно. Моля, ако някой знае да каже.

Иначе бебката е добре, тежи 5,800кг вече и е 61 см, хапва си добре :) . Но от 22-23 март имаме проблем със заспиването, първо се започна през деня почти не спи, а с нощното заспиване има трудност от както смениха времето, то едва ли има връзка, но ми се запечата като дата. Мъчат я зъби, мрънка, хленчи и накрая я избива на рев. Купих й чесалки за венците от аптеката, но и това я залъгва за няколко минути само. Вечер започваме с приспиването  от 8 без нещо като я изкъпя и продължава до 22.30ч. После се започва будене през два часа и единствено се успокоява на гърдата като я сложа и засмукването й е много болезнено. Тъкмо сама си беше спряла нощното хранене в 1.00-2.00ч. и се будеше чак след 4.30 и сега пак старата песен, че и по-зле. Ама ще мине, то нали всички сте минали през това, и ние ще минем. Гушкам постоянно, пея песнички и така се успокояваме...едва успявам да сготвя нещо и за "голямото дете" , че и то като се върне от работа и то си чака ядене да му сложа  :lol: .
Болничките да оздравяват бързо и дано времето да не е толкова променливо!
Синеочка, аз твоята Слънчогледка ще я набарам някой ден и ще й нацелувам сладката физиономийка, много е хубаво детето пу-пу.  :)
*
Edit, повечето ваксини на Мария са бити със закъснение. Като се роди, пак нямаше ваксини и т. Н и реално само за шарките е бита в срок. Но педиатърът спазваше срокове за интервал между първи, втори и трети прием.. Тя е родена в началото на юли, ваксинирана в болницата и в края на септември започнахме с ваксините.

Да питам кога започват да разпознават цветове?  Аз не съм я учила, но днес по много смешен начин разбрах, че познава зелен и жълт цвят.
От сутринта повтаря иска (обожава тази дума :) ) боб. Накрая показвам белия боб и питам това ли да сготвя?  Тя не е яла бял боб до сега. Твърдо не и пак иска боб, накрая фучи пуфти и казва "иска енко боб"  Тук ме довърши, питам, показвам не и не. Изчезна в другата стая и след малко мъкне едни рекламни брошури и сочи зеления боб и казва с натъртване "мамо, енко боб". Сметва ми на мене, че е зелен боб, тя го обожава. И казвам я ми донеси всички зелени топки (има 100 пластмасови топки за игра, цветни). Отдели всички зелени с най голямо старание, после сортира и жълтите и казва "ело топи" За нея топката е топи. Аз казвам жълто, тя не - ело. Та се усетих, че го казва съкратено от английски, защото гледа едни клипчета на таблета с едно бебе и разни цветни топчета и показват и изговарят цветовете. Но аз мислех, че гледа заради бебето. Та цял ден ходи и показва енко и ело :) Явно, трябва да почна да я уча на цветове.
*
Стоека, на три години трябва да могат да сортират по цветове, т.е. в червената дупка пускат червените топки, но не е нужно да могат да ги назовават (това при педиатърката при профилактичния преглед за развитието на тригодишно). Моята от съвсем скоро ги познава и наименува правилно. Брат й май можеше към 2,5 г. Все пак моите не са мерило, защото са многоезични и започнаха да говорят по-късно. Синът ми на 2 г. и то със срички само. Дори на рутинните прегледи логопедката ми обясняваше, че бил назад. Добре, че не й се вързах. Сега не мога да му затворя устата. На сестра му също.

Едит, не се притеснявай толкова! Мисля, че само за ваксината за ротавирус има срок. Трябва да се сложат двете дози преди детето да навърши 6 месеца. Аз пък имах разправии със здравната каса на малката и така пропуснахме едната доза. Бях забравила, че има срок, иначе щях да си я купя сама. За останалите ваксини не е проблем. Така или иначе, ако детето е болно, няма как да се сложи в срок. А последното се случва. В Германия има и педиатри, които не следват особено ваксинационния календар. Много било рано според тях на 2 м. да се почва с ваксини. На една приятелка детето започнаха от 9-месечно да го ваксинират. Не е имало проблеми, освен че трябва да го пазиш от болни, както и от неваксинирани деца и възрастни.
« Последна редакция: Април 03, 2016, 00:39:24 am от blue_sky »

*
Аз и друг път съм писала. Моят син почти на 5 вече, различава цветовете отдавна, но не им харесва имената  :lol: жълтото е слънчев, червено-огън, зелено-трева, синьо-облак :) това за основните с другите е съгласен  :lol:
Едит, не е проблем за ваксините. Както Блу е писала само ротавирусната е до 6 месеца.  Някой нарочно започват ваксини след 1г., защото така се редуцира приема, примерно от пневмококовата, която дава странични ефекти ( висока Т май предимно) се слагат само 2 приема в този случай.
Запис и от мен в новата тема  :)
Дано да е все така слънчево и топло и да са здрави децата и родителите им :)
Едит и при Алек забавихме ваксините и не е проблем това..
Синеочка,страхотна е слънчогледка :lol:
А пък ние от вчера си имаме още едно християнче вкъщи  :lol:  Вера замина днес с майка ми за Кърджали,а утре Алек ще замине със свекърва ми на село та мама ще си почине малко и ще учи за петъчния изпит :lol:
*
Едит, защо смяташ че я мъчат зъбки? Не е ли рано за тях? Всичко друго, което описваш, се случва и при нас. Денем спи по-малко и аз нямам време да свърша нещо вкъщи, да сготвя и т.н. вече не заспива с люшкане както беше, само като дойде време за кърмене се надявам да заспи, но през деня трудно. Или заспива за кратко. А вечер заспива само след кърмене.





*
Едит, моят син беше голям ревльо. На тази възраст е трудно да се каже точно какво им е. Освен всичко останало обработват преживяванията си от деня често с рев. Със сигурност не са били зъби при него. А и коликите вече бяха минали. При тях пък имаше ежедневни концерти по четири часа вечер. Като спре да реве, чак ми се стори странно. А той беше станал на 3 месеца.  :lol:

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Алекс, честито сладко християнче. Много е сладък :)
Edit, права е Блу, че не винаги имат ра3умна по нашите критерии причина 3а рев бебешоците :) И моята принцеса от десетина дни по-малко спи денем, вечер по-трудно 3аспива и се буди по-често. И а3 на 3ъби го отдавам - ама то при нея вече е време. Иначе на вашите месеци 3апочна да си гри3е ръчичките, но до колкото ра3брах, това може да е само опо3наване. Сега пък си ги гледа понякога с такъв интерес, че им и говори :) Он3и ден вечерта бяхме на гости и едното дете ря3ко го 3аболя ухо, пре3 нощта гърло, повръщане... На другата вечер бебка реве, мята се, не 3аспива. И3тръпнах, че е същият вирус и аха да подкараме към спешното. Ама 3аспа и после не е имало и3пълнения. Та друго е било нещо.
Мария в добре, ушите, гърлото само още малко сополи но е добре!  Важното е, че тя не вдигна температура.
До колкото 3нам, е хубаво да се вдига температура при вирус - убивала го. Е, да не е 40 градуса и със страхотии като гърчове... Ама до 38-38.5 даже не пием нищо. А пък най-хубаво е да сме 3драви всички и най-вече децата ни.
Божидар не по3нава още цветовете, а наближава 3г :( Пока3вам, ама сякаш не му е интересно ли, не 3нам.
Кати, ами ма3ало е в началото с храненето :) То ние се капем, а 3а дребосъците какво може да е :) Щом има желание, давай сама да яде, че ако и3пуснете тоя момент, съм чувала, че до доста голяма вър3раст не иска само да яде детето. Много се нервех а3 на мацаниците в началото...
Моята принцеса днес става на половина годинка и ще яде картофче по то3 случай :)


*
По спомен около 3-тия месец с Моника беше моя ад.Ревеше постоянно безпричинно според мен.Успокояваше се само като я носа и гушкам.Заспиваше и спеше по 15 минути след което се събуждаше още по-ревяща. Тогава аз лично си взех ерго раница, че малката тежеше много и нямах ръце да я разнасям.
Да не сме капо и Моника е болна.Задна хрема, кашлица от нея и зачервено гърло.Дано успеем да спрем слизането на долу и да минем без пристъпи, че предния път ми изправи косата.Лошото е че и аз се разболявам и довечера двете ще се обзаведем с компреси на гърлото :)

*
Момичета, благодаря за отговорите!  :bighug: Определено ми олекна, но в крайна сметка се оказа, че за да й направим тукашни документи, ще е необходимо пак български паспорт, така че сега действам нещата за пасаван и да се приберем в Бг. За ваксините къде да ги бием ще го мисля като се приберем.

Руми, Блу, според мен са зъбите, защото от една седмица много сериозно се лигави и сменям по няколко лигавника, защото буквално са мокри. Пъха юмручето в устата и търка наред, като й дам чесалките за венците опитва се да ги търка, но явно не улучва и се изнервя и започва да мрънка. Моето бебе е много спокойно бебе принципно, за три месеца е плакала може би 5-6 пъти, дори като имаше колики само се сгъваше повечето случаи и издаваше звуци като ръмжене  :D, рядко се е разплаквала, но и тогава за 1-2 минути като я гушна и минава всичко. А сега просто я виждам колко е напрегната и неспокойна. Също така четох, че мулатчетата се развиват по-бързо и е възможно да избие по-рано зъбче, както и било характерно много скоро след раждането да държат главите си изправени. Нашата бебка още от първия месец я държи изправена, независимо в легнало или изправено положение е тялото, което ме кара да вярвам на написаното.
С друга мама обсъждахме трудното заспиване и според нея може да е от изграждането на режима, т.е. все още да си напасва режим кога да заспива и да се буди, а и емоциите които преживява през деня не са за подценяване, както е писала и Блу . Вчера положението беше по-спокойно, след обяд е спала почти три часа с малки прекъсвания за биберона, имах време да изчистя основно, но вечерта пак си заспа в 22.00ч. :)

Алекс, честито ви християнче, да е жив и здрав  и Бог да е с него! Голям сладур е :)
*
Едит, точно в този период започват да си лапат неистово ръце, пръсти и да смучат звучно и силно.Нормално е защото така опознават света, тялото си, откриват си ръцете, краката.Мисля, че не са зъби и аз бях се ошашкала като теб. Да спокойното бебе става ревливо, след това става усмихнато, след това пълзящо.Всеки ден ще се мени :)

*
Едит, няма ли да е по-лесно да вземе гражданството на баща си, за да й оправите документите, а после и българско? Синът ми се роди в държава, която не беше нито моята, нито на мъжа ми. Ние нямахме посолство там, а в немското много бързо му направиха паспорт. Българско гражданство получи, когато се прибрахме в София. По същия начин и със сестра му, въпреки че тя е родена в град с наше посолство, но там пък щяха да искат да правя пълномощни, да разкарвам мои близки в София. Прецених, че не си струва. И до момента двамата са само с гражданство, нямат български паспорт, защото си пътуват с немския. Питах в МВР дали съм длъжна да им правя паспорт, не съм била. Е, не им трябва, затова и нямат. За всеки случай, като пътувам до България, си имам копие от акта за раждане. Да не ви се налага, но в България децата се лекуват безплатно в болница, но трябва човек да им знае ЕГН-то (а аз не им го знам наизуст).
Подкрепям Маги за ръцете. И моите много ли ядяха ръцете, като изпадаха в ярост, ако не можеха да си напъхат целия юмрук в устата.  :lol: За зъби е наистина рано още.

*
Едит, точно в този период започват да си лапат неистово ръце, пръсти и да смучат звучно и силно.Нормално е защото така опознават света, тялото си, откриват си ръцете, краката.Мисля, че не са зъби и аз бях се ошашкала като теб. Да спокойното бебе става ревливо, след това става усмихнато, след това пълзящо.Всеки ден ще се мени :)
Ще допълня само следното: нашият педиатър каза че се лигавят повече защото вече им работят слюнчестите жлези и дори може да се давят от слюнка. Аз също го питах не са ли зъбки. Ние слагаме и двете ръце едновременно в устата, ако успеем да ги напъхаме  :lol: Хапем играчките и им се караме на висок глас  :lol:





Засега и аз няма да вадя бг паспорт Катерина Мари ще пътува с канадския. А като стане на 14 трябва ли да вадя лина карта и паспорт?
[/url][/url]
Ще допълня само следното: нашият педиатър каза че се лигавят повече защото вече им работят слюнчестите жлези и дори може да се давят от слюнка. Аз също го питах не са ли зъбки. Ние слагаме и двете ръце едновременно в устата, ако успеем да ги напъхаме  :lol: Хапем играчките и им се караме на висок глас  :lol:
И ние сме така, голяма врява вдигаме, а играчките все непослушни :)
Днес бяхме на преглед при ЛЛ, гърлото е чисто, нее слязло нищо надолу и спираме утре антибиотика (пълни 5 дена). В четвъртък остава консултацията, но ваксината отлагаме за през май. Забравих да попитам кога мога да започна да захранвам в този случай, дали следващия понеделник е твърде скоро след боледуването. Дано в четвъртък не забравя отново.
Скорошно оздравяване на малки и големи.
*
Нелка, не е ли рано за захранване? Аз смятам да си чакам 6 месеца.

Лапането на ръце било задължително да се случи и не било зъби или глад, а просто детето се учело да се самоуспокоява така.
*
Засега и аз няма да вадя бг паспорт Катерина Мари ще пътува с канадския. А като стане на 14 трябва ли да вадя лина карта и паспорт?

Не знам аз. Моите са с двойно гражданство, защото с мъжа ми сме с различни, но вие сте и двамата българи. А и за Канада не съм наясно изобщо.

*
За захранването питах и на мен ми казаха да чакам 6-тия м.





*
И аз захраних малко преди 6-тия месец. Водете се по детето, то ще ви покаже дали е готово за захранване. Моника беше готова някъде около 5 месеца и половина, аз отложих заради пътуване и престой на чуждо място.Не ми се рискуваше да тичам за доктори там.

*
Нелка, ти нали си на изключително кърмене? Не е ли добре да изчакаш поне до 5 месец?
Съгласна съм с описаното от Маги, че трябва да се водим по детето. Аз захраних в средата на 4 месец и не съжалявам, защото Слънчогледка беше готова за това. Ако бяхме на кърна щях да отложа за по-късен период, но т.к. сме с АМ не виждах смисъл да бавя при положение, че виждах и готовността на детето. Имах страшни притеснения как и дали ще се справя, но се оказа че са напразни. Захраних лесно, след около 2 седмици замених обяда (тя отказваше АМ и гледаше все към буркана, зяпайки като малко гардже). В 5 месец въведох кашите, още на следващия ден замених следобедното - пак по нейно желание. Така се притеснявах да не я запека, но тя плюеше ам и все гледаше към купата с кашата. Не я запекох.
В 6 месец замених предиобедното хранене, а накрая и  закуската. В момента имам заменени 4 от 5 хранения. Не съм бързала, не е било цел, просто се случи. Но моето дете е такова. Внимавам много за алергии, защото сме с АД, за щастие от храни до сега не сме се изривали (само от една марка АМ, която смених). В началото въвеждах нова храна 6 дни, защото беше малка и не исках да я претоварвам, сега въвеждам новата храна по 3 , а понякога и 2 дни.
Не съм най-добрият пример за захранването, може би много от вас тайничко или явно ще ме осъдят, но за себе си чувствам, че не съм сбъркала, защото се водех по детето си.
« Последна редакция: Април 05, 2016, 11:20:37 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, в първата година от живота си детето трябва да остане изключително на млечни хранения. Не само кърма, АМ, но и каши и други подобни, приготвени с адаптирано мляко, например. Пиши в темата за захранването и момичетата ще ти обяснят. Моите пиеха сутрин и вечер АМ, особено девойката почти не е била кърмена, за съжаление. След годинката минаха на краве мляко и сутрин вкъщи и следобяд в градината все още пият. Синът ми всъщност пие само сутрин, но той е вече почти на 7 г. И двамата обичат кисело мляко. Но не знам дали твоето момиченце не е малко за него. Аз дадох малко преди годинката.
Не помня точно колко мляко трябваше да поемат до годинка, но съм сигурна, че има други с по-добра памет от мен.
« Последна редакция: Април 05, 2016, 11:36:08 am от blue_sky »

*
Блу, аз предлагам, не е като да не ѝ давам. Сутрин сама го отказа, а вечер го намали от 150 на 100-120. Кашите ги правя с АМ. Наясно съм , че трябва да приема повече АМ/кърма, ама като го плюе през деня и стиска уста. Против съм храненето насила и с рев. Питала съм и педиатърката, каза да не се притеснявам , имала е и други подобни случаи и децата са си съвсем наред.Просто се вкарват в такъв случай по-рано млечните продукти. А от тях съм въвела сирене и извара, киселото мляко го отлагам още. Може би другия или по-другия месец.
« Последна редакция: Април 05, 2016, 11:44:33 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Да, да, не трябва да се насилват децата да ядат. То не че става. Имам си едно злоядо вкъщи. Освен да му се предлага храна, друго не може да се направи.
Имам една приятелка, която още помни как в градината са я хранили насила.  :x

*
Върти ми се някакъв половин литър в главата, но и млечните продукти в т.ч.
Аз до сега прясно мляко в матурален вид не съм дала, защото не знам кое му е прясното и кое му е млякото . Все още сутрин и вечер АМ и се надявам поне до 3те години да е така.
Нелка, и аз мисля, че няма за къде да бързаш. Особено ако сте на кърма. Наистина найй-добре е да се водим по детето, но кърмата си е кърма и на тази възраст няма по- ценна храна.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Ох, това със злоядите деца ди е голям бич. Племенницата ми беше злояда(не че сега е много ящна) и знам какво е. Сестра ми рано я записа на ПДГ в училище, защото в градината по цял ден я държали на масата да яде и тя получи стрес и с рев отиваше. Я в ПДГ ядат каквото са им приготвили родителите и на обед се прибират.
Авалон, пробвала ли си мляко от млекомат - зареждат ги от специални ферми, в които отглеждат млекодайни крави и доколкото знам ХЕИ ги следят доста изкъсо за качеството. Аз редовно вземам от такъв автомат и наистина млякото си е мляко.
« Последна редакция: Април 05, 2016, 12:26:55 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Здравейте,
според нашата педиатърка трябва да има  най- малко две млечни хранения на ден до годинката. Ние сме сутрин с АМ и вечер с кисело мляко, което правя с бисквитки и плодово пюре. Въведох киселото мляко, когато бебето беше на осем месеца и половина.  Тя сама отказа вечерното АМ, което давах преди заспиване.
Синеочка, пробвала ли си за следобедна закуска да даваш плодово-млечен шейк? Аз давах на дъщеря ми в съотношение 50:50 плодово пюре и АМ. Аз бих слагала АМ където мога -в пюрета, каши, кремчета и т.н. За кисело смятам, че ви е доста рано. И двата пъти го въвеждах около годинката.
<br />[link=http:
Според мен на пълни 4 месеца не е рано да започне захранването. Нямам намерение да спирам с кърменето, но мисля че поне едно хранене (обедното) мога да заместя. Андрея със сигурност е готова, отдавна поставя съзнателно предмети в устата си, гледа с интерес докато се храним с тати и имитира дъвченето.
*
Аз имам спомен, че се препоръчват 80%млечни хранения до края на първата година, на втората 50%
Организмът на бебето просто още не може да обработва и извлича ценните неща от храната. Захранването трябва да е запознаване с храните, а не опит да изместят млечните хранения.

Естествено това е на теория, на практика децата са различни и не се развиват нещата еднакво. Хубаво е детето да иска храна, като види, че възрастните ядат. Да не избутва лъжичката когато му се подава храна. Да се храни с лъжица, а не с шише. И последното, за което се сещам е да стои стабилно седнало без опора.
Няма за къде да се бърза с твърдите храни, все пак цял живот ще ядат, а сега им се е паднало да е мляко  :D
Авалон, точно като теб мислих до 3г. да давам АМ(моят син е кърмен до 2г. и след това го пропи), паралелно обаче опитвах да давам и прясно мляко и в един момент ми стана тегаво да се разправям и преминахме само на прясно мляко, та още си го пие в количества.
*
А Моника е на кисело мляко всяка вечер и така като гледам скоро няма да спре.То си е чист айрян нейното де, ама без него не заспива.И аз кърмих почти до 2, захраних на 6 месеца без 1 седмица, до тогава беше само и изключително на кърма.

Малката беше болна пак.Хрема, кашлица и зачервено гърло.И всичко това в събота сутринта :) Важнто е че и мина, не съм спирала да я извеждам като гледах да сме на места без деца, този път по-бързо и лесно оздравя.

*
Маги, пролетното слънце върши чудеса. И Нора в понеделник ми я върнаха от яслата със сополи. Вчера я заведох с капките пополис в ръка , колко са й слагали не знам, но цял ден са били на вън  и до вечерта хремата съвсем е намаляла.

Ами аз за млякото само сметки си правя, да видим кръчмаря какво ще реши. Тъкмо сега се замислих, че края на май смятам да пращам малката с баби на вилата и там е кощунство да не се наблегне на чисти екологични храни, та като нищо после ще откаже да се върне пак на АМ на есен. .. а много ми се ще да го пие поне до 3г.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
авалон, а защо държиш толкова на АМ?

*
авалон, а защо държиш толкова на АМ?
Заради витамините сигурно  :D
*
Ами защото като оставя отворено прясно мляко 10 и повече дни, а кисело в кофичка 3 седмици нищо им няма .... и се чудя що за млека са това. Все си мисля, че адаптираните млека са с все пак по строг контрол на производство. Нищо че са преработен продукт все пак. Отделно близка, проф. по токсикология на храните каза, че в млякото, което пием от магазина не е останало почти нищо ценно млечно в него, особено това в картонените кутии. Та такаа, не че ще опазя детенце, но някак си съм решила до 3 г. да я огранича от някои храни, не става дума за вманиачаване , примерно кисело мляко давам чат пат. За ежедневната консумация на прясно мляко иде реч най-вече. И на някои алергени , защото е доста вероятна предразположеност (от баща й).
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
В някои био магазини вече продават био прясно мляко. Аз бих купувала от там, ако имам възможност, вместо АМ.
*
Да, моите също пият био прясно мляко. Вярно, че не съм в България и сигурно контролът е по-строг. Но за мен това е решението, защото АМ си е преработен продукт, както сама казваш.
Не те карам насила да й спираш АМ, просто обменяме гледни точки.

*
Лошото в случая е, че аз далеч не вярвам на българските търговци, които ми продават био продукти. Колко да е био един млечен продукт във търговска верига с поне 10-на магазина в страната, че и да ми твърдят че е от тяхна ферма. Всеки средно интелигентен човек знае от колко литра прясно мляко се прави килограм сирене или кисело мляко или кашкавал. В цяла България няма толкова животни които да произведат био продуктите дори на една единствена млекарница с търговски обекти в страната, а какво остава за всички които се навъдиха и то с неограничен асортимент, чак био бг ементал съм виждала  :lol:
А био киселото мляко си издържа и то има няма 10 дена :wink:
Виж био прясно не съм купувала.
Всичко де що е на масовия бг пазар е направено от сухо мляко и то внос.
ако си купиш от бабата на село, да ще знаеш че е мляко, но от другаде няма никаква гаранция за съжаление.
*
Блу , разбира се гледни точки.
За БИО- то да кажа защо на етикетите не вярвам. Вилата ни е в с. Равногор, по изследвания (и то на НАСА) екологично най най - .... в Гугъла пише. Та там има мандра по ЕС,  която произвежда екологични продукти .... Да, но произвеждаШЕ, когато  млякото беше от местните крави. Сега я има 40- 50 крави я не, като млякото го продават помежду си, почти не стига до мандрата, а през лятото пък хептен. Аз най-редовно виждам цистерната с мляко да се качва от полето,. Отделно съм виждала изхвърлени чували от сухо мляко.  Хайде сега яжте и пиййте с надпис ЕКО и БИО - в случая една скъпа измама. Това знам, видяла съм и коментирам и вяра нямам, обяснимо защо -  гледна точка просто.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Употребата на АМ   в някои случаи е по-удобна - топла вода и  готово  -правиш , пие, миеш  и толкова.
На мен ми беше трудно  , когато отидем  например  на почивка  или пътуваме  и беше минал на  прясно мляко , да се чудя къде да съхранявам , как да претоплям  , че студено не пиеше  , а бе свикнал задължително   да пие ...

...био киселото мляко си издържа и то има няма 10 дена :wink:
Причината е  , че зависи с какви щамове бактерии заквасват киселото мляко .
В  киселото мляко по БДС  двата щама  -Л. булгарикус и С. термофилус  трябва да са  в определена пропорция.
Последните години   някой фирми "наложиха" заквасване с други видове  бактерии    и млечно -киселата ферментация не протича както при нашето си  едновремешно мляко  и  за това не провкисва.

Всичко де що е на масовия бг пазар е направено от сухо мляко и то внос.
Внос има даже и на  прясно мляко с цистерни  - ежедневно  от Полша, Унгария   , което се използва  в наши   мандри  за производство .

За"Био -то " у нас и аз съм на мнение като Стеф .

Аз купувам домашно  прясно мляко  , знам , че има  много хора които биха спорили - " ама как , то зарази може да има  "   , но  в крайна сметка същото мляко отива и в мандрата  .
Заквасвам и от години ядем само домашно кисело мляко  .
« Последна редакция: Април 06, 2016, 15:18:51 pm от nimika »


*
Nimika, заквасвала съм домашно с всякакви  купешки млека, вкуса и консистенцията стават различни заради различните бактерии и съотношеное между тях, но млякото се си се вкисва , най -много седмица да издържи. Купешкото кисело мляко обаче може и месец да откара в хладилника без да му стане нищо.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Безкрайна тема за био-храните.... :lol: Аз в общи линии се уреждам с такива, киселото мляко също аз си го правя, но понякога нямам просто и купувам. Та случайно в селския магазин взех едно "Каракачанка", обаче размислих какво ще готвя и не го употребих 5-6 дни. Свикнала съм купешкото и след месец като го отворя - все да е годно, то толкова е мляко де... Така, ама на това му се бяха надули капачките за няма и седмица, отварям - вкиснато. Бря!  8O За тест още няколко пъти купих и го държах да видя дали пак ще се вкисне - винаги. Та си мисля, че то поне има малко от малко истински съставки, ако и на кутията му да си пише, че и сухо мляко си има в състава. В града не съм го срещала това обаче, поне по веригите. Споделям, ако все пак ви попадне и нямате възможност сами да си правите истинско, домашно, че все по-бива от други марки.
У нас поне - прясно мляко не се консумира (освен аз с кафето), Дани отказа АМ на година и три месеца. Не е проблем - просто компенсираме с прием на всякакви други млечни продукти и то в количества, само дето не са под формата на прясно мляко (или АМ). :) Например млечната салата се харчи с кила у нас, айрян, сирене, кашкавал....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз съм на малко по-различно мнение за млеката и въобще за хранителните продукти, които ядем у нас :). Тъй де, гледна точка :). Ясно е, че това, което ни предлагат по магазините, не е баш истинско. Сухо мляко, вносно мляко, вносно замразено месо, третирани с н`ам к`во плодове и зеленчуци. Смятам, че, като не можем да си осигурим био продукти, на които да вярваме, трябва да избираме по-малкото зло. А то е да подбираме храни с по-малко консерванти, по възможност с добър вкус и качество. Пък и да са ни по джоба. В крайна сметка децата ни ще се хранят с тези храни. Това не означава да не държим да има контрол върху храните, но правим това, което е по нашите възможности. Ако ни изпадне и някоя крава - добре дошла.

При нас с млякото се получи горе-долу така. До почти 6 месеца изцяло на кърма, до почти 2 години кърмене, като така и не проверих дали биха пили АМ. Сега ядат кисело мляко, но не всеки ден. Затова пък ядат много сирене и кашкавал, защото обичат. Прясното мляко го гледам с подозрение още от малка :). После четох, че то не е насъщно за човешкия организъм и си намерих обяснение защо не ми харесва  :D. Това не значи, че не бих предложила на децата си, може пък те да го пият. Но и аз имам огромни резерви към хранителното му съдържание.

Да споделя и при нас как протича срещата с вирусите. Три дни на ясла и след това кашлица, зачервено гърло и сополи. Седмица се лекувахме у дома. И - аха - да тръгнем отново, ни пипна вирус с разстройство. Тъкмо преборихме разстройството, Пепи се сдоби с обрив. Доста се притесних, но бързо се оправи с противоалергични капки. Да кажа, че в нашата ясла не са позволени никакви лекарства, хранителни добавки и подобни. Ние си носим отговорността за лечението на децата. И личната лекарка, разбира се.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Оф, докато се напиша и сте и3писали още една страница :) 3а 3ахранването на 4 или 6м - Сияна гледаше към масата от има-няма 4-месечна. Давах и да си ближе едно парченце ябълка - колкото да участва в общото хранене :) и устискахме до 6тия месец със 3ахранването. Сега пък май се 3апече от тоя картоф и днес "яде" ябълка. Бях писала, скоро мисля, че не е проблем само невъ3можността на бебето да усвоява "поле3ностите" от твърдата храна преди 6тия месец. По-големият проблем е, че червата му са пропускливи, т.е. пре3 тяхната бариера могат да преминат вещества, които не им е мястото и3вън червата. Не го обяснявам много научно, но приемът на други храни освен кърма (АМ), особено пък белтъчини, може да доведе до алергии и автоимунни 3аболявания в по-късна въ3раст. Така съм го чела, а и в едни лекции на Гайдурков съм го чувала. Само споделям, бе3 да налагам мение :) Все пак всяка майка, особено пък с нашите така чакани дечица, прави то, което смята 3а най-добро.
Жбрул, мерси 3а инфото 3а Каракачанката. Ще пробвам другия път с нея да 3аквася и да видим как ще стане.
И ние си купуваме домашно мляко, садим си ра3ни 3еленчуци, плодове и купуваме каквото можем от по3нати на село. То грехота, като имаме такава въ3можност, да не се въ3пол3ваме. АМ 3а баткото бях купила 2 кутии - 3а слагане в домашни пюрета, кремчета. Накрая отиде вместо сухо мялко в хлебопекарната. Прояде си първо кисело домашно мляко, после прясно. А от каква въ3раст можеше да се дава прясно сирене? Или рискът от листерио3а беше само при бременни? Имаме въ3можност да си купуваме прясно сиренце и много го обичам, ама на баткото не 3нам препоръчително ли е. Макар че сигурно е по-добре от мага3инското с палмово масло и др. подобни дивотии.


*
Бебе, хубаво е да е зряло сиренето, явно солта избива гадовете  :lol: Листериозата е опасна и за децата.
Аз пък силно се съмнявам, че имаме био мляко. Кво е пасла и зобала тая крава като всичко у нас се пръска, че някъде четох, че нямало царевица без ГМО  :?
За кисело аз купувам Родопчанка и си вкисва, чак не мога да го ям и се дразня, че го продават само в кофи и не мога да си купувам постоянно прясно ами като през комунизма един път седмично  :lol:
*
някъде четох, че нямало царевица без ГМО  :?
М-и, бъди сигурна,  от достоверен източник  знам, че вече няма царевица без ГМО. Имам приятели, които са "зърнари"  - Добрич, Г. Тошево и кнежа. Едната мадама работеше до сскоро в земеделския институт в Добрич баш с царевица. Ама то и с житото така.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Едит, няма ли да е по-лесно да вземе гражданството на баща си, за да й оправите документите, а после и българско?

И този вариант сме го мислили, но тяхното посолство са по-мудни и от нашето. Освен това днес говорих със служителка от посолството, която каза, че без бълг. акт за раждане немогат да ми издадат пасаван или паспорт. Така че първо трябва да изпратя тукашния акт в БГ, майка ми да го преведи, легализира, да оправи нещата в общината по местоживеене и след като е готов бълг. акт да го изпратят в тукашното посолство, едва тогава започваме процедура по изготвяне на документи :( . Ще го мислим, но вече нямам сили да обикалям и да се ядосвам, каквото Господ покаже - това ще е.

Следя дебатите по темата за захранването :) . И ние сме на изключително кърмене и до 6 м. не смятам да я захранвам, дано кърмата ми да е все така като количество и качество. Иначе бебка ни заглежда като се храним или пием нещо, но не е чак заинтересована от това  :lol:
За био храните ...тука ако ви кажа на какъв хляб съм попадала...бях забравила няколко филийки в хладилника в една торбичка, престояли около 10 дни, нищо му нямаше на хляба. Направи ми впечатление и нарочно оставих още няколко за повече време, за да видя кога ще вземе да мухлясва. Ами искам да ви кажа, че две седмици по-късно си беше като нов, само малко сух   :D , та ям сега един уж черен го водят, хубав е на вкус, а и след няколко дни мухлясваше, тъй че приемам че е по-добре от онзи вековния  :lol:.
*
А, стига, бе. Всичките ми колеги, които си правеха на децата пасаван, разбира се, че нямаха акт за раждане. Те нали с тази цел се прибираха в България?! Сега ще попрочета малко на сайта на Външно. Струва ми се, че нещо те пързалят.  :x
Това е за Германия, но мисля, че и за Турция би трябвало да е същото. Иска се актът за раждане, издаден от местната община, да е преведен и легализиран на български.
http://generalkonsulat-bulgarien.de/bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8:2009-07-30-23-12-45&catid=3:2009-07-30-22-50-01

Прочети 8 подточка!
http://www.mfa.bg/bg/pages/44/index.html

Имам приятелка, която е била консул. Утре ще й се обадя да я питам.
 Единственото, което прочетох, заради което биха могли да ти откажат, е ако нямат машина за снимки. Но в тази голяма страна много се съмнявам. А и за пасаван не съм сигурна дали не става биометрична снимка от някое фото. Поне преди години ставаше.

Иначе преводът на акта за раждане става и за един ден дори, но искат непременно да е с апостил актът за раждане (предполагам и за Турция, моят опит е само със страни от ЕС). После в моята община в София отнема точно седмица от подаване на документите до получаването на българския акт за раждане в общината. За подаването от друг човек искат пълномощно. Не отнема безумно много време, но не ми се вижда никак редно, при положение, че в други страни издават пасавани. Изчети всичко, което ти пратих! Ти май си в Истанбул, а консулството е в Анкара, нали? Иначе бих се вдигнала дотам или поне бих се обадила (все едно, че не си питала, направи се на ударена) и питай пак! Вероятността да ти вдигне друг служител е голяма. Ако ти откажат, настоявай да ти обяснят защо! Потърси точката от закона и им го цитирай! Стискам ти палци да стане с възможно най-малко разправии.

В хладилника трудно ще мухляса хляб или поне ще отнеме доста време.
« Последна редакция: Април 06, 2016, 22:36:20 pm от blue_sky »

*
edit, баш хубавия хляб не мухлясва и не започва да лепи на 3-я ден :wink:
не знам колко си голяма, но хляба от моето детство, печен в селска фурна баш така си беше, просто си изсъхваше и баба го правеше на сухари. В къщи повече от 7г. не е влизал купешки хляб, правим си го в хлебопекарна сами, та съм си правила експерименти и точно така остарява хляба, изсъхва без мухъл и не лепи. Това е защото няма изкуствени набухватели, консерванти оцветители и т.н. А този уж черния, повярвай, хич не е черен, ами се боядисан.
*
Блу, жената каза, че от 01.04.2016г. имат нова наредба и в нея било изрично забранено издаването на документ без акт за раждане. Сега колко е вярно и аз не знам, може и да ме пързалят. Ако можеш питай все пак, ще съм ти много благодарна!
Срефи, за хляба печен в селска фурна и аз съм съгласна, на село беше така както го описваш, помня го. Но не мисля, че този го правят така. Просто тук ''истинският'' хляб, поне този, който водят за такъв е доста по-скъп и си мирише баш като от селската фурна, ей тъй само със сиренце да си го хапваш. Тоя дето не мухлясва, не стига че е евтин, а и като го натиснеш си остава така сплескан, не е вкусен даже, ама ММ го харесва и си купува.
*
Ами, ще я потърся тази нова наредба. Не може да я няма обнародвана в "Държавен вестник". Ще ме накарат утре да сляза до моето посолство да ги питам дали са чували за такава дивотия.  :x
Моята приятелка в момента е по майчинство. Може би преди 7-8 години е била консул в страна от ЕС. Ще я питам все пак.
Имате консулство в Истанбул. А на сайта им нищо не пише за деца на български граждани, родени в Турция.  :x
http://www.mfa.bg/embassies/turkeygc2/bg/3712/index.html
А новата наредба също я няма никъде.

В последния брой на ДВ пише за промяна, но става въпрос за дипломатически и служебни паспорти:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135478558

На твое място бих подготвила акта за раждане, легализиран и с апостил, с превод на български, бих снимала бебето, на сайта пише каква снимка искат и хващам мъжа ми подръка и да видим какво точно ще ми кажат. Като видят чужденец, яко се спичат. Изпробвано е.  :lol: Ако пък въпросният знае и някоя дума на български, съвсем.

Или пиши имейл до МВнР! Да видим какво ще ти отговорят!

Здраво яхнах метлата тази вечер май.
« Последна редакция: Април 06, 2016, 23:18:29 pm от blue_sky »

*
Здравейте!
Редовно ви чета но все не остава време да се включа.
Синеочка, прекрасна е малката кукличка!
Едит, и ние сме все така само рев по цял ден :(
Кърмата ми почти спря от всичко това. Аз не издържах на напрежението и от два дни си купувам цигари. Тъкмо бях решила, че съм се отървала :(
Алекс, честито ви християнче! 
Да се включа и аз в темата за хранене.
Цитирам доц.Калайков от Българската Педиатрична Асоциация. На лекциите за хранене  много държеше захранването да става между 4-ти и 6-ти месец. Много дебело подчертаваше, че е желателно да става през  4-ти Ако е на естествено хранене може да се отложи с 2 седмици. Причината да се захрани след 4-ти е изчерпването на желязото в организма ( към 4-5 месец ) и недостатъчен внос на калории. И най-важното това да става с готови пюрета. Мнение защо с готови не изказа.Но предполагам е свързано точно с качеството на храната изцяло а не само на млякото :)
Аз съм на мнение, че всеки сам решава най-добре като си се води по бебшока.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 10:09:05 am от milch »
*
Милх, нямам поглед над други деца, но синът ми беше със завиден хемоглобин на 6-ти месец. Аз моите смятам с домашни пюрета да ги захраня, но пък и продуктите ще са домашни. Не е задължително да ми се получи, голямото ядеше купешките боклуци дето на едно и също миришат, а домашните не  :lol: та не си го слагам на сърце с готвенето и чистата храна.

Авалон, баш от тук и аз знам, но то ГМО не винаги е лошо, прави се и за да са по-устойчиви или по-добивни растенията. Но просто като чуя БИО и се изприщвам вече  :lol:

ПП Много ми е интересно защо препоръките официални за захранването са различни. Като ги намеря ще кача.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 11:32:13 am от м-и »
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
и3ненадва ме то3и професор, освен ако не е рекламно лице  :lol: С3О, по-съвременните лекари - всички са 3а на 6м да се 3ахранва, или поне бли3о до 6м. На баткото готвех и сега пак 3а бебка. Имам някои домашни продукти, кеф ми е, а и купеното не ми харесва на мен - опитвам всичко преди да дам. Пък и сега им и3граждаме вкусови навици, според мен- да свикнат с прясна, готвена храна. Които продукти нямам и не са в се3он да купя пресни, от тях в3емам бурканче. Това е моят подход и само споделям. Всеки действа, както му е на сърце :)
Принцесата хареса картофче, морковче и с малко кърма - кара ми се чак да и давам. Малко се дави още, ама пак 3япа :)


*
Затова генните инженери да се хванат и да направят генно модифицирани крави с размери на котки, ще си вземе всеки по една вкъщи, хем ще му е домашно животно, хем ще дава био мляко.... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
*
Затова генните инженери да се хванат и да направят генно модифицирани крави с размери на котки, ще си вземе всеки по една вкъщи, хем ще му е домашно животно, хем ще дава био мляко.... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Кати, шИ мЪ умориш от смях. С глас се смея.😂😂😂

Алексче, с малко закъснение - честито ви християнче. Много сте хубави пу пу!

Милх, радвам се , че се появи:)

Относно захранването - с нашата педиатърка си говорихме и тя е на мнение, че бебетата на изключително кърмене трябва да се захранят към 6 месец, а тези които са на АМ в средата 4 месец , ако детето има готовност за това.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 12:04:10 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
М-и, те нялакви две школи, стара и нова, съответно ранно и късно захранване. Нас на времето още на по 2 месец са ни подкарвали със сокчета и като гледам ОК сме си.
Да ви кажа аз ползвах при захранването един уред 3 в 1 за никакви пари - стерилизатор, варене на пара и размразяване. Ей, това "животно" още работи след такава бясна експлоатация. Супер съм доволна ,  взех го докато бях в родилния дом на принципа "до когато издържи", защоро в последния момен се усетих, че съм забравила стерилизатор да купя.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Относно захранването - с нашата педиатърка си говорихме и тя е на мнение, че бебетата на изключително кърмене трябва да се захранят към 6 месец, а тези които са на АМ в средата 4 месец , ако детето има готовност за това.

Ами всъщност - има обратната логика, чисто медицински. Понеже АМ е натъпкано с всякакви добавки, вкл. желязо, а кърмата баш на желязо не е богата, поради което кръвните на изключително кърмените бебета са с обичайно по-нисък хемоглобин... Това го казват винаги педиатрите на първите кръвни, за да не се шашкат майките и, че е в реда на нещата. Та по този повод - точно за бебета на АМ късното захранване е по-уместно от гледна точка набавяне на всякакви там нужни вещества. Кърмата си има други предимства и занижен хемоглобин при кърмаче - не е дерт като цяло. Единствено, ако е много под дадена граница - тогава се препоръчва по-ранно захранване, или при тежък рефлукс, или пр.

Лично за мен да ви кажа - просто е по-удобно за мама - на гърда, или с шише колкото може по-дълго, та затова и захраних на почти 6 месеца. Ако можеше да я кара на АМ до 4-годишен - хич нямаше да го мисля  :lol: То е една цапотия и хамалогия месеци наред, та няма що да бързате с това, ако няма здравословна причина налагаща да захраните по-раничко. Уверявам ви - ядат нормална храна оттам - насетне цял живот, има време да се наслаждавате на процеса до втръсване.  :lol:

За незряло сирене - някъде преди да стане на 2 години дадох аз специално. Тогава се случи да ми доставят домашно, овче. Казвам го информативно само, не като правилно/неправилно. Не е имало проблем. Напоследък яде пък моцарела на кило, но е на 5 де... Макар, че то листериозата моЕ се лепне винаги, на всякаква възраст и от какво ли не.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Едит, пак съм аз.
Моята приятелка каза, че не е сигурна дали ти трябва апостил за Турция. Да се обадиш да питаш в консулството! Тя смята, че акт за раждане няма как да ти издадат от посолството. Но могат да издадат едно удостоверение, с което да се направи пасаван за един месец и там да го дорегистрирате. Могат и от посолството да ти приемат документите и да ги изпратят до общината ти по местоживеене в България (където си регистрирана по постоянен адрес). Имай предвид, че ползват дипломатическа поща и законовият срок е 3 месеца. Би било добре според нея да направиш пълномощно на близък или приятел, който да регистрира детето в твоята община по местоживеене. Пълномощното можеш да си го напишеш сама или може и да имат някакви бланки в посолството. Аз моите си ги подготвям и те само ми слагат печат. Не забравяй, че актът за раждане трябва да бъде преведен, това може да стане и в България. На мен ми искаха апостил на оригиналния акт за раждане, но както казах, това беше страна от ЕС.
Но най-добре да отидеш на място до консулството и да си запишеш точно какви документи да им представиш. Не по телефона, защото може да остане нещо недоразбрано. 

Дано да си оправиш скоро нещата, че е огромна досада.
« Последна редакция: Април 07, 2016, 15:52:53 pm от blue_sky »

*
А не може ли, ако чак пък толкова се изчерпва хемоглобина, това да се провери с изследване и тогава да се премине към захранване на 4 месеца? При задължителното изследване на 6 месеца при нас хемоглобинът беше супер, а си бяхме само на кърма. Не разбирам зора да се захранва рано. Има си показатели (не само нивото на хемоглобина), които могат да наложат ранно захранване. Но, ако детето си е здраво и не дава признаци, че млякото не му достига, тогава що да се кахърим?

Педиатрите не са специалисти по хранене и аз нашата, след първоначалните й съвети по темата, престанах въобще да я уведомявам какво и колко ядем. Важното за нея беше да наддават нормално, другото си беше моя грижа.
*
А не може ли, ако чак пък толкова се изчерпва хемоглобина, това да се провери с изследване и тогава да се премине към захранване на 4 месеца? При задължителното изследване на 6 месеца при нас хемоглобинът беше супер, а си бяхме само на кърма. Не разбирам зора да се захранва рано. Има си показатели (не само нивото на хемоглобина), които могат да наложат ранно захранване. Но, ако детето си е здраво и не дава признаци, че млякото не му достига, тогава що да се кахърим?

Педиатрите не са специалисти по хранене и аз нашата, след първоначалните й съвети по темата, престанах въобще да я уведомявам какво и колко ядем. Важното за нея беше да наддават нормално, другото си беше моя грижа.
Ако има белези, че хемоглобина пада правят изследване. И нашият педиатър не се меси.

Авалон, кажи какъв е уреда. Точно такъв за малко пари търся, че ако не го ползвам хич или много да не ме е яд  :lol: От два дни уреди гледам, явно повлияна от темата тук  :D
Жбрул, моцарелата не знам що си мисля, че има термична обработка и аз я давам смело, пък и съм доволна, че е без сол  :lol:
*
Марго, без бой си признавам, че нямам хабер как точно се приготвя моцарелата, но се води "незряло сирене" и ми беше в "забранителния списък", когато бях бременна. Та затова го броя наравно с останалите неузрели сирена (родно производство). Притеснения не съм имала да давам такива де, проблеми - също. Не познавам и пострадали от консумация на въпросните, ама не съм НСИ все пак  :lol:

За уреди за готвене на пара (ама само това), аз от години ползвам следното: http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Cooking-accessories/44809/45940/  :lol: Не, не е поредния уред, който да се чудя къде да прибирам, ама няма и нещо, което да трябва (да съм искала) да сготвя на пара и да не съм успяла с тая джаджа, която е "за без пари". Така и не се начудих кой и защо дава пари за някакви пластмаси на три нива и с егати обема и то на цена от по 100-200лв., като същото се постига и с тази приставка. Не вярвам някоя от вас да няма м'найсе тенджери от всякакви размери все пак ;) Една дружка ми обясни, че избухала 200 и нещо за пластамси на "Авент", ама било на 3 нива и тя така можела едновременно три там неща да готви на пара (не, че някога го е правила, ама за принципа). Е не мога да си купя три такива приставки за по 6 кинта и нямам 3 тенджери у нас, та ако 3 неща ще готвя на пара наведнъж (веднъж на 10 години) - аууу няма как без "уред". Но на който му е много мерак - мятайте се в OLX - такива има бол, почти неползвани за смешни пари. ;)

Това го пиша, като човек дето е купувал де що домакинска дивотия излезе (както знаят някои от вас поне) и нали....от позицията на натрупан опит просто. Пък да бъдем реалисти, като приключи манията със захранването  и чалдисването по този въпрос (където я има изобщо) - убили сме се да готвим на пара всичките.  :lol: Като гледам готварската тема - само на пара се готви, без тесто , мазно, пържено пък сладко и захар - сЮвсем няма.... ;) Та, ако ще е уред все пак - секънд, хенд, куча марка, до 30-40кинта ми е съвета и после да не ви е яд.

П.П. Изписаното дотук - не се отнася за вегани и хора луди на тема полезно хранене, кълнове и пр.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Здравейте, моля да ми препоръчате добър ортопед, работещ с деца  във Варна. Благодаря предварително!
*
Жбрул по принцип съм съгласна с теб, но в случая не. Това нещо го използвам вече почти 2 г. и 3 м. ката ден, преди по  2- 3 пъти, сега само по 1 път.  Първо стерилизирах в него. После дойде захранването. Варила съм и плодовете за  междинните, варих и вс. зеленчуци,т.е. съвсем в началото когато и плодовете не се дават в суров вид имах две  плодови хранения като междинни закуски и две основни  - обяд и ввечеря. Общо взето тенджерки и тиганчета рядко ползвах. Сега всяка вечер размразявам вечерята на Нора , щото ходя на работа и й готвя вечерите за седмицата в уикенда и ги замразявам в контейнерчета. Ако останат с баща си сами той пак в него й приготвя храната. Така че наистина си е яко експлоатиран въпросния уред. Купих го тогава за 60 лева и категорично до сега някилко пъти си изплати парите и не знам още колко ще го ползвам. Когат го купувах от нета въобще не мислех за по-надалече от стерилизирането. Не исках да стерилизирам в микровълновата, помня че на Авент електрическите ми се видяха бая скъпи за има няма 5 мес. ползване.

М-и, нещо не ми се получава да копна линка от телефона, но ако напишеш в гугъла Стерилизатор 3 в 1 Joycare ще излезе. Варях за кратко плодовете в него и после съм добавяла към каши, овесени ядки, грис и въобще където се сетя. Зеленчуците - всички, че и зелените подправки барабар с дръжките по към края пусках, и лапад, спанак, цвеклови листа, селъри,  грах също .. , намачквам добавям масло, сирене или там каквото , малко вода и готов обяда/ вечерята. Режех на големина според скоростта на увиране на конкретния зеленчук. Добавях и към преварително сварени зърнени - елда, жито, ръж, булгур, лимец, също нахут, киноа,  .,.. много са комбинациите. И се мие в миялната.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
За готвене на пара имам една джаджа от метал, която прилича на сито. Някъде 20 евро беше, още я ползвам. Става на всякакви размери тенджери. Ей такова подобно, моето не помня вече каква марка беше.

http://www.ebay.de/itm/like/361471726678?lpid=106&chn=ps&ul_noapp=true

*
Re: (априлска тема за най-малките, 2016)
« Отговор #80 -: Април 07, 2016, 23:04:14 pm »
Извинявам се, че "нахълтвам" така между коментарите за готвенето 😊.
Блу, много ти благодаря за информцията и загрижеността! 😊 Днес ходих до посолството и направихме нотариално заверено пълномощно за майка ми, ще го пратя в понеделник и след като й издадат българския акт можело по служебен път да се прати от общината по факса в посолството. След което ще ми издадат пасаван и ще можем да се приберем в Бг за изготвяне на паспорта. Благодаря отново и имаш от мен почерпка с каквото турско сладко си избереш 😃😃😋.
*
avallon, "спор" нямаме грам по въпроса, аз уточних, че САМО за готвене на нещо - става и приставката. Вече за стерилизиране, размразяване и ...5 в 1 + готвене на пара - няма как.  :D Аз ползвам ударно микровълнова за размразяване и топлене обаче и захранвах с готви пюрета. За съвестни майки, вероятно уред като твоя си е добра инвестиция, да. Но и за такъв - втората употреба си е добра опция мисля, или поне бива да се провери първо това. На повечето са им безумни цените чесНо, а нищо кой знае какво няма - пластамаса на решето и два реотана все пак.

Блу, това от твоята снимка в магазина на селУ струва 13 лв., не спят китайците, не спяяят . Знам колко струва, защото баба го купила вместо сито, била без очила  :lol: Една съседка си го купила и тя, с очила била, ама си го взела за гевгир....те тук не готвят на пара, сещаш се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Едит, няма за какво. Важно е да се свърши работа с възможно най-малко нерви и разкарване. Че с това малко бебе хич не е лесно.
Спомням си как ходих веднъж до посолството да заверявам пълномощно. И щерка ми, тогава на месец и малко, може би два, орева орталъка. Хем не беше ревлива, какво й стана тогава, не знам. Една млада жена ме заговори на опашката. Също имаше бебе, но малко по-голямо от моето. Каза ми за една група във ФБ, където пишат родители, живеещи в същия град. Все още поддържам връзка с нея, дори бяхме на концерт на Б.Т.Р. заедно преди три седмици. А благодарение на нея се запознах с една друга жена, която е съосновател на съботното българско училище, на което синът ми ходи. Този път, като си бяхме в София, забелязах колко много е напреднал с езика и съм сигурна, че е заради училището. Всеки ден благодаря на съдбата за тази случайна среща в посолството.  :heartbeat:
Турските сладки работи много ги уважавам. Тъкмо си отглеждам пояс за лятото. Да не взема да потъна! Имах една колежка, която тежеше около 100 кг. Много е забавна и с чувство за хумор. Разказа ми, че в Турция мъжът й никъде не я пускал да ходи сама. Колко много средства и усилия били вложени в нейната фигура. Да не вземе сега някой да му я открадне!  :lol:

Спирам, че ще трябва да се банна сама.

Джей, ама инженерът у дома ще ти разясни защо китайското струва толкова, а оригиналното - повече. Все ще му намери някой кусур.  :lol:
И за гевгир става. Правилно се е ориентирала бабата.
« Последна редакция: Април 08, 2016, 00:15:10 am от blue_sky »

*
А, аз не инженерно ще ти разясня разликата в цената  - това тук е алуминиево, не е хром-никел зер, ама за гевгир им е екстра, хеле на тая цена ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз точно с тази приставка от 6лв.си готвех на Мария. Само дето я взех за 5лв. :) И сега я ползвам за броколи, карфиоол на пара и т.н. перфектно ми свърши работа.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Още не съм къмто бабите, но и аз съвсем умишлено си готвех за пюретата на пара
в един малък гевгир  :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
 Това ме кефи на тукйшната система: кога да захранвам? Когато искаш след 4 месец с каквото искаш. Важно е да въведеш естествен източник на желязо и да избягваш сокове. По каква система? По която искаш. Изследвания нещо??? Абе жизнено и здраво е детето,що го тормозиш? Ама пюрета или зеленчуци на пара?  По-добре да си спокойна избери което искаш. Давай на бебето от вашето готвено. Ма солта? Ми няма бебе умряло от щипка сол. Ама захар? Избягвай ама не е кроя на света. Ама мляко ама какво сирене?  Е, не синьо сирене ама не се впрягай.
Катерина се захрани и с малини и ягоди , белтък и мляко абе всички алергени и щъка весела тук.  Малко в повечко се впрягаме зй захранването в Бг.
[/url][/url]
*
Здравейте, моля да ми препоръчате добър ортопед, работещ с деца  във Варна. Благодаря предварително!
Кати за дете или възрастен? Знам, че детските са двама и работят само на частен прием. За възрастен мога да препоръчам д-р Григоров в 4то ДКЦ нямам идея работи ли с деца в смисъл под 5г и дали е нужно да е детски. Даже смятам да му звъня, да водя бебите там.

Жбрул, имам приставката, ама тенджерите са си тенджери, следва пасиране и съм омазала половината къща, съответно трябва да ги измия на ръка(поне пасатора де, айде от другите имам количества). Не ми се занимава с тях. Искам нещо да готви и пасира, уреда на Авалон не пасира май, но намерих един турски, който и това прави. Ориентировъчно същите пари, само трябва да го намеря тук или да поръчам от Турция. На Авент уреда и втора ръка минава 100кинта и ако не ми вдъхне някоя обява доверие по-скоро нов. Имам време и ще следя обяви, ще мисля.

Вени, може и да си права  :lol: аз съм чувала, че децата не ядяли каквото не трябва. На приятели децата им проядоха ягоди на година, моя на 3, но кайсии и праскови още не иска. И в тоя ред на мисли се чудя да му дам ли да изяде колкото иска яйца, защото винаги има борба за повече...
*
М-и, за моето бебе става въпрос. Педиатърката онзи ден ми разправяше някакви неща, така и не ги разбрах, та трябва да идем на ортопед и той да си каже мнението. До колкото разбрах най-добрите са доц. Райков и д-р Живков. Правилно ли съм разбрала?
*
Вени, по мое наблюдение човек в БГ не вярва на лекаря си, търси 100 мнения и накрая е толкова объркан, че не знае на къде да тръгне.Масово се прекалява и злоупотребява с много неща.КОлкото до алергените всичко зависи от детето.И аз дадох ягоди на година и малко ама резултата не беше добър, та внимавам много с храните.

*
М-и, за моето бебе става въпрос. Педиатърката онзи ден ми разправяше някакви неща, така и не ги разбрах, та трябва да идем на ортопед и той да си каже мнението. До колкото разбрах най-добрите са доц. Райков и д-р Живков. Правилно ли съм разбрала?
Чувала съм, че и двамата са добри, то като няма други детски масово мами с бебета се насочват към тях. Аз понеже мисля, че нямаме проблем и така между другото предпочитам да минем, но ако нещо ме притеснява задължително при някой от тях. Райков е доста посещаван и поне месец напред ти трябва час. За Живков не знам дали е така натоварен. Ти прецени как ти е удобно или спешно.
*
Добро утро, момичета и Рачо :)
Бързам да ви почерпя - днес мъничкото ми момченце става на една годинка. И той вече не е съвсем мъничък :)



   La vita è bella
*
Честито Руми! Да ти е здрав и изпълнен с енергия!
Рачо, честито ходещи крачета! Възможно най-малко контузии ви желая!
*
Руми, Честит Рожден ден на Теодор! Да е здрав, весел и послушен!





*
М-и, за моето бебе става въпрос. Педиатърката онзи ден ми разправяше някакви неща, така и не ги разбрах, та трябва да идем на ортопед и той да си каже мнението. До колкото разбрах най-добрите са доц. Райков и д-р Живков. Правилно ли съм разбрала?
Чувала съм, че и двамата са добри, то като няма други детски масово мами с бебета се насочват към тях. Аз понеже мисля, че нямаме проблем и така между другото предпочитам да минем, но ако нещо ме притеснява задължително при някой от тях. Райков е доста посещаван и поне месец напред ти трябва час. За Живков не знам дали е така натоварен. Ти прецени как ти е удобно или спешно.
Благодаря!
*
Руми, да е жив и здрав малкият и много да ви радва!  :balk_19: :balk_12: :balk_9:
*
Руми, честит рожден ден на малък Теди. Да ви е жив и здрав и много да ви радва.


Всеки миг е още един шанс...
Руми, честит рожден ден на малкия голям Теди  :heartbeat:
Да е много здраво и щастливо дете!

Дани и той ще е рожденик след една седмица и малко по малко организирам празника  :P
Направих му един надпис "ЧРД Дани 2 г" и го докарах без да искам като лозунг на БСП на визия  :lol:

*
Руми, да е жив и здрав малкия бандит.Да расте усмихнат и щастлив.

*
rumyanau, да ви е жив и здрав рожденника! Пожелавам му щастливо детство и безгрижни игри. :ballons:
Аз докато се наканя да се запиша в априлската седмица и ще мине месеца  :lol:. Но тази седмица времето беше прекрасно и ние след детска градина сме на детската площадка. От вчера Габи е с температура. За сега давам само нурофен и наблюдавам, но ако температурата остане висока ще трябва да се водим в спещното  :(. Но то и времето при нас е едно такова уж е топло, изпоти се човек и в същото време подухва и лек ветрец. А те тази седмица в детската градина имаха зелена седмица и ходиха всеки ден на излет, не навличах но кой знае.
Темата за захранването пак сте я подхванали. Тук лекарите не препоръчват захранване по навършени 5 мес., а при изцяло кърмени бебета и след 6 мес. Аз винаги си готвех и не ми е пречело, на по-късен етап имах и готови пюрета. След първата година включих прясно мляко, защото в АМ има захар. Гледам да се движа в златната среда - не сме изцяло само на БИО продукти, но и разрешавам понякога и шоколад. Проблемът на днешните деца е че в продуктите има голямо съдържание на хормони, което води до напълняването им и ранното навлизане в пубертета.  :(

Приятна съботна вечер на всички!


Лелеее,два дни не съм влизала и ще изтърва всичко :lol:
Руми,да ви е жив и здрав малкия юнак,да расте умен и да има много късмет!
Рачо,честито ви прохождане...в скоро време ще тичате :lol:
Относно захранването с Алек в 5 месец започнах....сестра му бе по-старата система на 40 ден сок,а на два месеца плодово пюре,нищо и няма на 13 г. стана миналата седмица :lol: а горкия Алек още сок не е пил... :lol: яде плодове и до там...та кой каквото си реши според мен
Аз да се похваля си взех изпита и си починах от децата :) днес се връща каката,а Алек ще остане още 1 седмица на село на въздух,чудно му било каза баба му по цял ден на вън и ме изнуди да го оставя още малко при нея... :lol:
привет
« Отговор #101 -: Април 11, 2016, 17:12:03 pm »
Златна баба имате, Алекс. А на децата на тази възраст вече наистина им е много добре на село.
Първо трябваше да кажа "здравейте" на всички. Липсвате ми много. Но работата ме е натиснала яко. И все за нещо някъде има да се тича с тези три деца. Например утре- ваксини на малките, в сряда - в Пловдив на УНГ за баткото, че педиатъра ни убеждава да му вадим сливиците, пък ние не щем и сега ни следи една доц. в Пловдив, хем приятелка на сестра ми, та разчитам на обективно мнение. И така-денем търчане и работа. Нощем - неспане, че на Митаче последния кучешки пробива и явно много го боли детенцето. Час-час и нещо поспи и ревне, едно жално - жално. Гушкаме се, мажем гелче, задреме и после пак. А Кирето повечето нощи продължава да реве по няколко пъти и да се мести - от кошарата-на спалнята, от спалнята - в хола на дивана, ако не му хареса, че там е таткото му - почва да врещи за мене и се сменяме. Никога не знам в кое легло и с кого се намирам.  :)Ама карай, да е весело.
Другият път ще ви разкажа някои по-забавни неща от нашето ежедневие. Сега изчезвам, че бързам да освобождавам детегледачката.
Ех,Хоупче как добре те разбирам :) ама само да сме здрави и това ще отмине :lol:
*
 hope-love, понеже темата "сливици" ми е актуална, да ти споделя малко инфо, пресничко. Третата да се извади - няма дерт т.е. съпътстващи щети от отстраняването й. С другите две обаче не е баш така, знаеш. Та преди 10 дни водих Дани на консултация, при лекаря, който му извади третата сливица преди две години (в Пловдив). Нашите "върховни спецове" в Ст. Загора ми заявиха, че тя пак си била поникнала и затова пак сопорляци и пр. и аз отидох с идея да уговорим повторна операция. И ти да видиииш - ми няма такова нещо, не е поникнала пак. Това го споделям само по познатата на всички ни до болка тема, колко е важно да подбираме лекарите си.  :x  Та Дани беше пак яко болен в този момент и съответно и другите му две сливици се бяха пораздули. Лекарят ме пита такива ли са обикновено като размер и цвят, обясних, че не, та оттам се заговорихме за ваденето на въпросните (по принцип). Какви са показанията за да се прави, кога не бива, кога е "на кантар"... И му казвам аз, че за третата съм ОК, ако пак е за вадене, или т.нар. ревизия - нямам дерт. Но за другите две - склонност да ги махна нямам. И ми обясни човека, че при тях вече - напълно отстраняване на тези двете сливици се практикувало в много редки случаи и при определени там показания, дето...просто няма накъде вече и друго няма да помогне. Но в общия случай, при проблемни две такива, откъм обем - намалявали ги и готоУ. Казано на прост език, "поодялкат ги" там с лазери и пр. супер модерни инструменти имат в УНГ-клиниката на тази болница и после всичко е ОК. Самата операция минава леко, без последващи болки и драма, което също е важно. Казвам ти го, в случай, че с теб не е коментирано подобно решение за сливиците, или там където го водиш детето - просто не се прави. Ако искаш - пиши ми да ти дам координатите и на нашия лекар, ей така за второ мнение да отидете поне, не вреди. Аз рядко си позволявам да препоръчам лекар точно, че и съм егати махнаджийката  :lol:, но за този конкретно - доброто ми мнение не е само от личен опит. Доста приятели и познати и децата им са му били пациенти и всички го благославят.

Алекс, по-раничко почва сесията при вас, на мен целия ми юни ще бъде "много весел" с моята. Все така да ти върви с изпитите!  :D За детето на село, аз като "видна селянка"  :lol: да потвърдя - нищо по-добро не може да се осигури на едно дете за мен, каквито ще супер условия да имаш в града...град ли е - не ми го хвали. Аз се чувствам голяма късметлийка, че моята селска къща ми е на 25 мин. с кола от С.З. и то по хубав път, та можем с Дани да си идваме честичко, или просто да си стоим тук със седмици и месеци. Към момента сме си тука трета седмица вече. Ако направя една сметка груба за неговите 5,2 години живот - май половината време съм го гледала тук. Тук никога не ми се разболява в добавка, въпреки че е постоянно контактен с болни. То много бели деца тук няма, само чат-пат при баби, или с родителите си идват, така че яко го интегрирам и си играе с децата на братята роми най-редовно. 90% от тях са постоянно болни от нещо, точенето на зелени сополи е нещо обичайно, ама нъц - никога не ми се е разкекал тук. На "великата" си частна ДГ, с белите и добре гледани деца - за три дни е готов.  :?  Отдавна съм се отказала да търся логични обяснения, камо ли научни за споделеното, затова само ти го казвам като факт. Като имаш село и баба желаеща да гледа там дребния - оставяй го за по-дълго, като има такава възможност. На детето му е супер там, а ти малко от малко можеш да вземеш въздух междувременно. За жалост в моята къща - няма баби и постоянно живущи, ако имаше - ехееее вече щеше да е идеалнУ за мен. Не, че и аз не обичам да вися тук, ама когато всичко на мен чака, а това е къща с двор все пак, не апартамент....постоянно нещо имам да правя. Не, че не съм помъкнала всичките бумаги да чета, за да не ми е нанагорно юни, ама в града - къде по-лесно ми се получава и имам повече време за целта. Направо шапка ти свалям, че с две деца и то едното е бебе - успяваш И да четеш ефективно за изпити. Аз съм супер смотла в това отношение, като забия с бумагите и потъвам в тях и ми трябва абсолютно спокойствие за тази дейност. Хич ме няма в схемата сега чета час, след няколко часа пак и така "на час по лъжичка".  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Jbrul,нямам избор реално :lol: а,инак и аз юни ще съм така :lol: само този изпит ни го изтеглиха сега при все,че имаме дата за юни :lol: бе им по-лесно вместо 10 дни лекциите ни да са 3 дни и на десетия изпит :) абсурдите в нашия университет нямат край :lol: знаеш :wink: от друга страна е добре по-рано ще свърши сесията и ще ида по-рано на море :lol:
Оспамихме пак с теб темата :lol:
А инак съм наясно,че там му е най-добре на детето ама ми домъчнява за него и няма как да е все там :)
*
Ахаааа ( да дооспамя), значи не е прецедент това с "изтеглянето на изпит" ;) Дружката дето е година преди мен, ме утрепа на последните очни с инфото, че имала изпит (насред лекциите). Питам нещо поправка ли (пък тя отличничка) и как насред сесия... Ми не - 3 дни лекции и на 4-я изпит, че да им се махат от главата. Яко оценка на знания, обективна мноУ ясно, за 3 дни нали си научил перфектно всичко...страшно образУвание получаваме с тебе - дума да няма.  :lol:

За малкия - нямам предвид да го засилиш на село с месеци разбира се, ама седмица-две да седи, като има чалъм, после си го вземи за месец. Според зависи как ти е другия график. Ние с Дани явно така сме си писнали, щото сме все двамата, че при първата ни раздяла за дълго време (месец и нещо) на мен по някое време ми домъчня за него (не до сълзи и нервна криза, ама все пак  :lol:). И насред сесията бях решила да си дойда за два дни да го видя поне, чувам го по телефона и питам трепетно: "Искаш ли мама да си дойде?". Очаквам радостни възгласи и пр. мноУ ясно... ОбачИ бях порязана с: "Ами не. Ти нали имаш изпити? Стой си там да учиш и трябва да имаш само шестици и после да имаш заплата, за да ми купиш Лего стар уорс и новите костенурки нинджа...". Мама, мама, ама къде ще се меря аз с някое "лего".  :lol: :lol: :lol: После ме допочерпи, че всъщност при бабите му било "по-яко", защото те му разрешавали всичко и не му се карали и те така. Аз очаквам да му липсвам - то се радва, че "цербера" се е разкарал за цяяяял месец.  :lol: ама нали той е по-големичък вече и хитричък все пак. Е, за щастие много ми се радваше, когато се прибрах, аз по едно време наистина се бях задертила, че няма да ми се радва. За да съм сигурна, че се радва на мен точно - подаръците му ги дадох едва на другия ден, не още когато се прибрах.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

И аз за да дооспамя явно за административното право и при нея става на въпрос :lol:
А Вера и до сега предпочита да е далеч от "цербера"  :lol: сигурна съм,че и Алек ще е така след време...лиготиите при бабите са за предпочитане пред нас спор няма :lol:
*
Леле в последно време тая тема много празна :) Предполагам е заради хубавото време.

И аз да кажа за сливиците, моите ги извадиха като бях на 6, но положението беше много тежко.Те дават отражение и при мен беше започнал някакъв вътрешен възпалителен процес по ставите от тях.Но аз нямах месец без ангина.

Ние село за съжаление нямаме.И аз и Мерал сме градски деца и това ни е голям минус.Лошото е че и аз така не съм свикнала на кърска работа, че и да отида там предпочитам а се скатавам.Срещата със земята, ровене, копаене и т.н. просто не са за мен.

Иначе ние минахме през поредната хрема, кашлица и зачервено гърло.Оправи се детето сега е на ясла, пак :)

сливици и на село при баба
« Отговор #108 -: Април 12, 2016, 13:53:23 pm »
Жбрул, благодаря за инфото за сливиците. Нека мине и утре прегледа при нашата докторка и може да се възползвам от предложението да посетим и вашия.
А при бабите - наш Гошко от около 4 годишен до сега яко се кефи да е на село при баба/баба и дядо. Голямо облекчение беше,че може да иде там през ваканция или, когато пътувах до София за процедури, а по време на бременността ми колко време изкара на село - ако беше болен или просто така реши да постои няколко дни и да не ходи на градина. Дерт ми е само, че малките са двама, а бабите ни остаряват, та не знам дали ще могат да се оправят в бъдеще сами с близнаците :)Иначе и те от сега се радват като чуят, че ще ходим на гости на село при баба и се чувстват прекрасно на свобода на двора.
*
Леле в последно време тая тема много празна :) Предполагам е заради хубавото време.

И аз да кажа за сливиците, моите ги извадиха като бях на 6, но положението беше много тежко.Те дават отражение и при мен беше започнал някакъв вътрешен възпалителен процес по ставите от тях.Но аз нямах месец без ангина.


А баш! Сред показанията за напълно отстраняване на тези сливици са споменатите от теб. На майка ми на втори братовчед му ги извадиха накъм 55г. Човекът се почупи от ходене по ортопеди заради проблеми със ставите и не намират причина и не намират... Та накрая майка ми се присети, че може да е от сливиците и точно това се оказа. Сега си е съвсем ОК човека. Но нашият лекар поне, казва че чак такива случаи са малък процент и в повечето - тази процедура с просто намаляване размера на въпросните сливици била напълно достатъчна. За мен лично - това (че има такава) е новина, ама все пак той е УНГ с много стаж и пациенти, така че говори от опит и на база доста хора минали през болницата. И аз викам нали да споделя, понеже аз като не бях чувала за такава опция, допускам че и други хора, които лично ги касае такъв проблем може да не са.

За селото и кърските занятия..., ами май е "всичко с времето си".  :lol: Ние цял живот сме имали село, ама докато имаше жива рода тук да се занимава с тия неща - редовно ни мъмреха с майка ми, че сме "егати принцесите". И то така беше де. Идваме, вирнем кълките, пием кафета по цял ден и баба слугува и вдига и слага цял ден софри с ядене по поръчка. Толкова нищо не разбирахме, че плевел от коренче домат не можех да различа, поради което веднъж ми дойде муза да помогна на баба в градината и така "оплевих" та й изкорених два реда домати, докато ме види какви ги върша. Това с бурканите пък ми беше чисто мистична дейност, на която гледах с някаква смесица от надменност и отвращение...И изобщо нали всичкото това ми беше "тия неща не са за мен", пък да съм им свикнала и дума не можеше да става, не бях ги помирисвала.
Е, когато се роди Дани и си дойдох първото лято - да видиш как малко по малко се зарибих за всички такива "селски неща". ;) То някак те увлича, хем като гледаш другите хора, хем по целесъобразност. Това ти дадат био, онова, налага се да го съхраниш някак. Като наемеш технологията - присърбява те и други неща да си консервираш. Аз това с бурканите чисто го обърнах на хоби последните три години, супер релаксиращо ми действа на психиката, колкото и абсурдно да звучи. После дойде и ред на "копането" по същата схема. Първо засях един магданоз само, ей така да си имам пресен. Като ми се получи, ми хайде да бучна корен доматче да видим дали ще се хване изобщо - хвана се, ми дай и малко краставички и те така - мини зеленчукова градина си правя вече (само за прясна консумация е моята, не е голяма) ама е страхотен кеф за душата. Тази година вече професионално постъпих, начертах си "засадителен план", на коя площ какво ще е, кога следва да се сади, имам ранни сортове (разбирай имам цъфнали вече розови домати), късни сортове съм си поръчала. Пък като дойде някой на гости и му покажа великата си "плантация", идва ми да се пръсна от гордост чак  :lol: :lol: :lol: Майка ми дето беше още по-голяма принцеса, 2 часа свободни да има и долита, та се научи и дърва да цепи и да коси и... "комбайна-вършака" е положението.

Обаче най-важното за мен от всичко това е Дани и отношението, което му се изгражда към тези дейности. Не, защото очаквам да се реализира като работник на някое поле...Просто вижда колко бавно и трудоемко се добиват всичките тези благинки и не вярвам някога да има надменното и типично за доста градски хора отношение към "селяните". Което ми е от значение относно неговото възпитание. За него е и забавно да участва в такива дейности (както може), има лейка в подходящ за него размер, една мини-мотичка и пр. А как овика едни приятели, които по невнимание ми нагазиха в магданоза - паднах от смях. "Ама внимавайте къде стъпвате!!! Мама цяла сутрин плеви този магданоз и го полива, знаете ли колко трудно се гледа?!!!"  :lol: Та то пребиваването на село, освен чист въздух и здравословен живот за децата си има и други положителни аспекти де.... Които аз открих на дърти години, ама се радвам, че все пак ги открих.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

пак за сливиците
« Отговор #110 -: Април 12, 2016, 14:36:00 pm »
Правихме едно изследване за предразположеност към ревматизъм и пр. Добри са му показателите на детето. това беше важно за докторката във връзка със сливиците. Ангини е правил 2-3 пъти в живота. Просто сливиците, особено едната, му били по рождение много големи и можело да му пречат. Иначе рядко са възпалени. Но и в спокойно състояние пак били големи- анатомична особеност просто. ще видим какво ще направим накрая. Трябва да обсъдя това за намаляването с лазер. Още веднъж благодаря Жбрул!
*
Хоуп, струва ми се, че сте идеален пример, че сливиците на детето следва да бъдат смалени, а не отстранени.
Синът ми също беше така. Хъркаше, докато спеше. Кашляше без да е болен. Педиатърката не намираше нищо странно. Точно тогава се преместихме, сменихме и педиатърката. Новата ни прати на УНГ. Детето беше тогава на 3 г. Едно от нещата, които установи лекарят, бяха точно големи сливици, които при сън се доближаваха, секретираха повече от нормално и причиняваха кашлицата. Каза, че е анатомично, ще отмине, когато детето поотрасне и главата му стане достатъчно голяма. Даде ни някакви супер гадни капки за нос, едни кафяви (те май бяха заради полипите в носа), после каза, че не са подействали. Тогава се роди малката и докато успея да го заведа пак на преглед, докторът беше във ваканция и прочие, така мина почти една година. През това време нещата бяха минали от само себе си. Иначе беше препоръчано операция за смаляване с лазер на сливиците, премахване на полипите от носа, както и да се източи течността от ушите, защото му пречеше да чува добре.
Не е боледувал прекомерно. В живота си е имал една херпангина.
Когато бях дете, много ме мъчеха сливици и гърло. И досега си имам хроничен фарингит, който утихва през лятото и се активизира през зимата, когато е студено. Не е болка за умиране, но се консултирах с един УНГ преди десетина година. Каза ми, че ако правя повече от 5-6 ангини годишно, тогава има смисъл да се махат сливиците.

След всичко казано дотук, продължавам да си мисля, че трябва да се консултирате с още специалисти.

*
Хоуп, само да добавя... Моите сливици са също огромни, ей така анатомична особеност, но и до ден днешен - никога не съм имала проблем с тях и с гърло изобщо. Когато ме е подразнило нещо (не и да ме боли)  - е било от препушване само  :oops: Едно време обаче (старата школа) е предлагала, та и настоявала да вадим и тях заедно с третата, само щото били големи. Майка ми е отказала, с мотива, че щом не ми правят проблем - значи няма нужда да ги пипаме. Светилата са я уверили, че ще дотърчи скоро време с молба да ги махаме и тях, но явно са били в грешка де ;) Нашият лекар също каза, че сам по себе си размерът - не е показание за вадене, че дори намаляване АКО няма нищо друго, или чат-пат някоя ангина само, ама рядко.
Дани като зяпаше ме извика да погледна и ми показа. И неговите са големички, ама има все пак разстояние между тях. Каза ми, че когато са прилепени вече т.е. няма никакво разстояние помежду им - бивало да се намали размера, ама не заради ангини, ами нещо с дишането и как звучи гласът на човек. "Патешки глас" мисля го нарече т.е. по-носово и ниско е говоренето... Не запомних всичко в детайли, понеже беше ясно, че не се отнася за случая на Дани това.
Но ти препоръчах консултация поне и с него, вкл. защото ще ти обясни всичко по въпроса, разбираемо, ще ви отдели време, даже ти рисува на листче за какво говори ;) Другото, което ми хареса, че не е от типа лекари готови да оперират, ей така за да оперират. Точно напротив, ако счита, че показания за операция няма, или поне в този момент - не са достатъчно категорични и ясни - полага усилия да те убеди да няма интервенция засега. Както и обартното, ако вижда, че няма друго решение - ясно и точно ти казва, че няма и защо няма, но решението си е лично твое. Няма ги тия приказки с "ще видите, ако не ме послушате..." и пр. дето не ги понасям. Въпреки, че взима някой лев, ако има операция и си платите избор на хирург и да е той точно - не го блазни това човека, че да те убеждава без нужда да режете, ей така да прибере 50-100лв. отгоре. Казвам го, щото нали...все по-рядък случай е това за жалост.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

И моята дъщеря има огромни сливици. Консултирана е няколко пъти с различни УНГ специалисти. Мнението им беше, че ако не прави чести ангини или друг вид боледувания свързани с гърло, не трябва да ги махаме. Тя никога не е имала ангина и много рядко боледува като цяло. факт е, че хърка като спи, сега по-малко, но преди доста повече и диша повече с отворена уста докато спи. Свекърът ми страшно настоява да ги махнем, всичките й проблеми щели да свършат след това. Според неговата теория точно тези големи сливици й пречели да говори добре и заради тях и късно е проговорила и ред подобни неща. Нито един логопед не ми е споделял подобна теория за сливиците. личното ми усещане е, че ако нещо не създава проблем, не трябва да се пипа. От вас обаче разбирам,че можело да се намалят с лазер. Може да проуча тази възможност.
<br />[link=http:
Хайде да се включа и аз като майка на дете с големи сливици. Когато е болен буквално са като орехи и почти се допират. В нормално състояние пак са големи.
Никой досега не ни е предлагал нито намаляване, нито отстраняване, а покрай боледуването зимата доста лекари посетихме.
Обръщат внимание на този факт, но само това. Не са ни предлагали нищо.
Re: прегледа на сливиците
« Отговор #115 -: Април 13, 2016, 16:53:01 pm »
Днес доцентката каза, че сливиците са по-добре от преди. Имаше студенти на упражнение и на тях показа :)с обяснението, че това не са чак толкова много уголемени сливици и има разстояние между тях, не се доближават една до друга /тя всъщност лявата е по - големичка/. Каза, че го оставя така цяло лято и на есен ще се видим отново. Тя в никакъв случай не е настоявала от началото до сега за махането. Проследява го. Педиатърката по-скоро беше по-настоятелна, но тя е в някаква заблуда, че му е голяма и носната /не знам защо и не искам да коментирам/.Но нали ние за това си потърсихме мнението на специалист, а тя още при първия преглед  каза, че носната му се е "стопила" и добре сме направили, че сме ги задържали до сега, а не сме тръгнали да ги махаме всички, само заради това, че са били уголемени, а детето не е имало чести боледувания и пр. оплаквания. Каза нещо, което до сега не бях чувала - сливиците били важи за изграждане имунитена на детето до навършване на 6 г., след това не били от такова значение. Признавам си, че ми се стори странно и непонятно, но някак си нямам време и сили да се задълбочавам и да търся повече информация по този въпрос. Ако на някой нещо му попадне или има възможност да го коментира с УНГ-специалист, пишете, мисля, че е интересно и би било полезно.
*
Полезно е, определено. И моят големият е с уголемени сливици. Явно често се случва.



   La vita è bella
*
хоуп, доколкото ми е обяснявал УНГ специалист, до 5-6-годишна възраст сливиците действат като бариера за инфекцията, после били като предверие и ако човек много боледува, пет ангини годишно беше бройката, трябвало да се махнат.

*
Де се изпокрихте всички?

Аз да споделя нашите ясленски истории. Моника посвикна.Не че е ходила много една седмица там, една седмица в къщи.За сега рекорда и е две седмици плътно на ясла след което една в къщи :) но аз това го очаквах. Важното е че свиква, впуска се да играе.В началото седеше пасивно и наблюдаваше децата, а това мен ме притесни. Иначе яде всичко, тя е прахосмукачка по принцип де. Най-голямия проблем е че влезе във фаза не, не искам, няма.Всичко това е придружено с рев, писъци и тръшкане и то на най-невероятни места, за най-голямата глупост на света, която за нея е важна. Обяснявам, говоря, до един момент, после я оставям да се нареве.Всичко това е придружено с едни писъци високи дето ме боли глава от тях. Дишам дълбоко и викам ОММММ, хахаха

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Ох, Маги, това с НЕ-то ми е толкова по3нато. Слава Богу, не е нон стоп, ама като вле3е в НЕ-фа3а и ме влудява. Сега пък му и3биват кътниците - 3 от 4 - и направо сам не може да се трае. Опитваме се да сме търпеливи, да гушкаме, обясняваме като се 3атръшка 3а някоя дивотия.. Но на моменти направо не ни и3държат нервите. Не 3нам правилно ли е, може ли нещо да го стресирам, но го 3авеждам в другата стая (светло е, отворени вратите към нас) и му ка3вам като се нареве да дойде. След 2-3 мин. идва, гушва се и се и3винява, че се е тръшкал. И на мен ми става много мъчно, че е толкова жален и добричък. Дано да и3ибват скоро те3и 3ъбки, че се успокои детето.
Дребосъчка я 3ахранвам, ама по-точно само опитваме. Повече от 2-3 к.л. на ден не и3яжда. Има уж мерак, ама малко хапне и после 3апочва да и се гади сякаш. Че и 3апочва да ми се кара - умирам от смях с нея, как бърбори. И с баткото ми беше 3ор, ама тогава много се нервирах и тиках насила те3и пюрета - той реве и а3 с него. Сега давам докато иска и гледам да съм спокойна.


На 6 години пак има Не-фаза. Чаша вино на балкона докато се тръшко и вика че Не' няма да си ляга, яде, къпе , спасява положението да не го стиснеш зя гушата и да вярваш че и по-добри времена идат. Тренирайте от сега  8)
[/url][/url]
Здравейте!

Ние си имаме един пораснал батко вкъщи. Вече на цели 2 години!
Той беше много щастлив на рожденния си ден. Заради гостите, заради подаръците, заради ресторанта с големите пързалки  :P Изобщо даже не седна на масата.
Имахме си веганска торта с пълнозърнесто брашно и нерафинирана захар (че имахме и гости, които постят, а и уж да е по-здравословно).
Нека да ви почерпя с нея  :P Изглежда странно, но това е защото е само с естествени съставки. Без изкуствени оцветители, овкусители, консерванти.

Маги, и ние сме във фазата "не икам" и отново се тръшка като за световно (беше поспрял за няколко месеца). Рита и маха с ръце и крака. Удря. Не дава да го държиш, но не иска да стои и стъпил на крака или седнал и направо ляга на земята (без значение къде сме). Слава богу поне не пищи.
Нормално е Мони да боледува. Ако не стигате до по-сериозни лекарства, тогава си е направо добре :)

Дани много започна да говори. Прави по-лесни изречения, като "Не икам на гадината, икам на атобуса"  :lol:
Умира да се вози на градския транспорт и най-вече в метрото. След градина обикаляме по час и половина напред назад и все не му стига и накрая се тръшка, че сме слезнали.
*
Здравейте и от нас!

Честит двегодишен господин на Смайлс! Да расте здрав и бързо да премине през "пубертета"!

Темата със сливиците и мен ме вълнува. Засега само информативно. Пепи има някаква анатомична особеност с тях, но май не са уголемени. Не хърка, когато спи, но, когато кашля, стига до повръщане. Това сякаш не му пречи засега. И той изкара ангина, въпреки че не ходи на ясла и поне два пъти преди това му преглеждаха гърлото, без да видят проблем. Така или иначе все още сме си у дома тримата, а Ани се пазари да я вземам от лелите и да я водя на люлките  :). Видимо растат и поумняват, да не кажа нахитряват. Ани е във фаза "Не" на почти всичко, но само номерът с дърпането на улицата, когато пресичаме, не й минава. Говоря, обяснявам, показвам. Върнахме се у дома заради нея, без да ходим на разходка, за да й покажа, че улицата се пресича само с мама за ръка. И на следващото излизане пак се задърпа. Явно трябва заедно да израстем този период, но и моето голямо търпение се топи.

Забранила съм си да ги удрям и заплашвам с бой, но се случва понякога да ги тупвам по дупетата (т.е. все още по памперсите) и да им викам. Как бихте постъпили, ако заварите прекрасната си принцеса с интерес да чопли клавиатурата на лаптопа ви и да опитва отчупените клавиши  :lol:? И това след Н на брой забрани, че компютърът на мама не се пипа! Сега тук ми се зъбят две дупки от липсващи клавиши :). Е, не я набих. Разкрещях се, заведох я в другата стая и я затворих, за да разбере, че е направила нещо лошо. Тя може да си отвори вратата, но си остана там. А Пепи (който този път не участваше в белята) отиде да я утешава. По-късно тя ми обясни: Ани чупи мама (думата й за компютър не мога да я изпиша точно :)), Ани купи мама нов. Е, тук вече ми се изпари и гнева, и разочарованието. Всички растем в това общуване :).
*
Честита втора годинка на Дани, 47 Smiles :) Много много да е здрав и понякога и да те слуша :)

Сладурчета са двегодишните, спор няма. Но трябва търпение неизчерпаемо :)



   La vita è bella
*
Здравейте!

Ние си имаме един пораснал батко вкъщи. Вече на цели 2 години!

Смайли, да е жив и здрав Дани, много да ви слуша и да е мноого, мноооого щастлив!
 :balk_19: :balk_12: :balk_9: :balk_20: :balk_7:
Смайл,да ви е жив и здрав Дани и да го слушате много :lol:
Ние се прибрахме вчера от село и ще видя как ще е днес тук,че там като се събуди и е навън,чудно му е,но баба му да почине малко и пак ще отидем..
Здравейте и от нас. Ние сме при мама втора седмица. За малкия вече е трета. Ееееее, няма такава радост, чист въздух, по цял ден навън, дядо и баба само на пързалки го водят... Аз успях да напиша курсовите работи и се успокоих...  :wink: Днес съм рожденичка и сме без мъжа ми и ми е малко кофти, но довечера като заспи малкият, ще пийна все пак за повода  8)
Здраве за всички мъници и родителите 😊
*
Наистина времето е прекрасно, и ние сме навън почти по цял ден  :D

Вчера бяхме на една среща с приятели и техните дечица, срещата беше в заведение с детски кът. Ами за пореден път се убедих, че моите деца нещо не могат да се забавляват добре в такъв детски център. А и не искат да стоят там без мен.
Та, като влязохме в детския кът в началото гледаха с интерес как другите деца се катерят по пързалката и меката катерушка, надявах се че ще се включат.... ами не, седнаха до мен на масичката с листовете и моливите, нарисувахме по нещо и поискаха да излизат.

.... Как бихте постъпили, ако заварите прекрасната си принцеса с интерес да чопли клавиатурата на лаптопа ви и да опитва отчупените клавиши  :lol:? И това след Н на брой забрани, че компютърът на мама не се пипа! Сега тук ми се зъбят две дупки от липсващи клавиши :)......
:lol: да не разказвам и аз как всеки ден  n- на брой пъти повтарям едно и също  :lol:, че клавиатурата на мама не се пипа, кабелите не се пипат, не се катерим по столовете, не сядаме върху масата, и т.н.
За някои неща вече и сами се сещат, но се случва и нарочно да правят каквото е забранено, просто за да ми привлекат вниманието и да им обяснявам отново защо не трябва  :), от всичко си правят игра :).

Честит рожден ден, bonbolini, желая ти здраве и много обич!  :)

« Последна редакция: Април 18, 2016, 10:38:36 am от marsi »

*
Честит рожден ден, bonbolini! Много здраве, усмивки и късмет за теб и твоето семейство :)

Marsi, ще им дойде времето и на детските клубове. Моят големият син така беше, но сега като че ли е по-добре, имаме напредък :)

Тази седмица за първи път малкият ми син е на гости при баба сам. Сега сме си само с големия, но той си ходи на градина. Аз ще отхвърлям задачки, но пак си е почивка. Не си давах сметка, колко внимание и енергия е взел да узурпира малкият...



   La vita è bella
*
Честит ден Бонболини :) здраве, щастие и късмет.

Марси, моята дивачка е коренно различна, не мога да я измъкна от детския кът.Но виж аз съм много резервирана към такива места и изключително негативно настроена, заради обмена на бацили, сополи и т.н. Та предпочитам в парка, тримата, да тича на воля детето.

Ние днес я водихме да и взимат кръв от вената.Майка и и баща и бяха по-стресирани от нея.Тя гък не каза.

Браво на смелата Мони.
Да расте здрав и щастлив Дани! Като батко го чувствам аз тук на моите. Месеците разлика все още имат голямо значение.
Ч. Р. Д. на Бонболини!
Ние с Кире и Мите два дни по няколко часа бяхме на детска градина-направихме си от типа "родителски кооператив". Странно е, защото са още мънички и всичко им е ново и непознато. Ще разказвам, като натрупам повече впечатления.Ще свикваме плавно-първо с мен, после сами до обяд и чак тогава по цял ден. Дано са и здрави. Давам сушлерови соли профилактично и цветен прашец. И когато успея фреш от ябълка, морков и малко магданоз   :)Дано успея да им помогна да си изградят съпротивителни сили. И дано стресът е по-малко от новата ситуация, защото съм на мнение, че това допринася в голяма степен да се разболяват децата, тръгвайки за пръв път на градина или ясла.
ЧРД на Дани и на Бонболини :)

Тук беше лято този уикенд, та не се прибрахме :) Ходихме на басейн семейно (затворен де). След като Катето реши, че няма да я давим спря да врещи до небесата :lol:
[/url][/url]
*
Здравейте и от нас!

Честит рожден ден на патерици на Дани и bonbolini!

Ние предната седмица пък бяхме болни, Габи имаше ангина и се гледахме двечките в къщи. Да не казвам че и аз явно нещо прихвах и още се влача  :(. Иначе не се спираме от игри в парка. В събота и неделя бяхме на гости на прятелчета на децата.
И аз не ги харесвам тези детски кътове че при нас е пълно с големи деца оставени без надзор от майките, а те никак не пазят малките на възрастта на Габи. Затова като е лошо времето си стоим в къщи и печем курабийки например :). Марти в събота ще ходи с баща си на цирк, дано му хареса. Мисля че Габи няма да може да устиска 2ч. на едно място.

Лека вечер на всички!


*
Здравейте, отдавна не бях влизала, така и не намерих време и направо не мога да ви изчета!
Rumito, и аз вече се наспивам, от известно време Лорена прави 6 часова пауза през нощта, а за заспиването вечер и тя заспива така както при вас след кърмене, дори по време на кърмене, както си суче и заспива :)
Иначе аз бях писала, че имахме големи проблеми с храненето, след смесено хранене минахме само на кърма 4 дни, после обаче пак се наложи да й давам понякога АМ, а от вчера сме отново само на кърма и много се надявам да си останем така, защото смеся ли ги и започват проблемите. Тези дни като е спяща суче и се нахранва, като е будна започва да се сърди, че й е бавно явно и аз я полюшвам да задреме за да суче, изобщо такива схеми беше с това хранене, че направо луда станах, а АМ изобщо не иска да пие.  Дано вече да не се налага да й давам. Явно си й стига вече кърмата, но, аз нямам в изобилие де, давам й от двете гърди, защото от една не й стига и се кърмим на два часа, но пък днес веднъж изкара и три часа пауза и вчера също.
Видях, че сте писали за лапането на ръце, от известно време Лори непрестанно си лапа ръцете и смуче яко пръстите понякога. А, аз си помислих, че това го прави от глад, но, като ви прочетох разбрах, че не е и се успокоих. А, искам да попитам мамчетата на бебчетата, които също си лапат ръцете ползват ли биберон залъгалка? Лори по едно време ползваше, но, сега не иска, плюе го и аз не й давам, а лекарката каза, че защото не ползва биберон затова си лапа ръцете.
Днес бяхме на ДК, Лори е вече 5,100 кг и 59 см. Пъпчето й се оправи от пъпната херния, биха й ваксината, добре е за сега, сменям лепенките малко преди да мине 4-я час. За захранването док каза да започна 5-и месец. Отивам да сменям лепенките, че ще им свърши действието и ще стане лошо. Спокойна седмица на всички и само здрави дечица!
*
Пропуснах да кажа, че док видя, че е тръгнало зъбче, но, каза, че може да избие или сега или по-късно, към 7-8-и месец.
*
Здравей Sol, София си лапа ръцете и то упорито, но също така си има и биберон залъгалка. Него й го давам, когато иска да се приспи, или когато сме на разходка и се размрънка.
*
Sol, толкова много неща се случват при вас :) Колко динамичен е животът с малко бебе... Радвам се, че всичко е наред :)

И моят бебок ползва биберон залъгалка и си тъпче всичко в устата. Не мисля, че има връзка между двете. И не мисля, че трябва да се съпротивляваш срещу естественото желание на бебетата да вкусят всичко. Те така опознават света. А за смукането - също специалисти са ми казвали, че им е необходимо. Но теории има много - ти можеш да прецениш най-добре :)



   La vita è bella
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Давам сушлерови соли профилактично и цветен прашец. И когато успея фреш от ябълка, морков и малко магданоз :)
Какви Шуслери даваш профилактично, Хоупче.
Сол, кърмени бебета май много не уважават биберони ;) От мойте поне - ни едно не прие и то при и3бир от 5 ра3лични вида. Ама пък поне ми се ра3мина отучването от биба.
При нас нищо интересно - дребното по малко го 3ахранвам, голямото е кисело от 3ъбоникнене и така.


*
Мили момичета - нямам много време да чета затова да питам - давате ли вода, на каква възраст започнахте, подслдена или не на бебета, хранени само с АМ;-))
*
Мили момичета - нямам много време да чета затова да питам - давате ли вода, на каква възраст започнахте, подслдена или не на бебета, хранени само с АМ;-))

Здравей, аз започнах да давам вода в периода на захранването. Преди това, тъй като моето бебе беше на кърма не съм давала.
*
Здравейте и от нас. Честито със закъснение на рождениците. Да са живи и здрави и много щастливи.

Ние сме в болница от няколко дни. Живот и здраве ще ни изпищат утре. Малката направи остър ларинго-трахеит и сме на серия от инжекции с АБ(Цифолизин)  и Урбазон и инхалации с Вентолин+ФР.
Накратко в събота имаше диария, намален апетит и беше кисела. Реших, че са симптоми на зъби. В неделя вечерта обаче почна да кашля и вдигна ТТ 37,5 и гласът ѝ се смени. В понеделник я заведох при педиатърката и при прегледа не останови нищо протеснително и тъкмо щеше да заключи, че е от зъбите , когато тръгвайки да я обличам тясе разплака  и получи спазъм, от който спря да диша за около  10 сек и посиня, после се закашля и док останови, че е ларинго-трахеит , веднага сложи урбазон и ни даде направление за хоспитализация. В болницата потвърдиха диагнозата и сега Слънчогледка е на Спа процедури по няколко пъти на ден. Иначе тук си намерихме кандидат-гадже с 13 дни по-младо от нас  - рус и синеок и двамата много се забавляват, та поне не ни е скучно.
Кати, подготвяте ли се за 1 РД на Софи? Как си решиланда празнувате?

Дописвам, заради Танита. Аз запипнах да предлагам вода още от самото начало, защото малката е родена в топлите месеци. В началото с много мъничко кафява захар, а после я махнах, защото четох че не било добре да се дава подсладена вода. Давала съм и чай за колики вместо вода. Пиеше си без проблем. В началото по 30 мл на ден, а сега вече по 2 шишета по 120 мл.
« Последна редакция: Април 20, 2016, 11:30:12 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, големи премеждия  :? Бързо да се оправяте.
Танита, предлагах вода още от самото начало, нищо, че Нора е януарско бебе. Бяхме на смесено хранене. Не съм слагала никаква захар.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Танита, моето дете също започна да пие вода, неподсладена от раждането си. Пиеше и един чай на Хип за колики. На АМ беше, кърма пак приемаше с шише.

Много съм щастлива, приеха Мария в яслата която исках, през един блок от квартирата. Приемът е от 01.09.
*
Синеочка, бързо да оздравява малката! Да, приготвяме се. Ще правим фотосесия, а после в семеен кръг на заведение. На Великден мислим да правим и прощъпулник, тъй като тя проходи самостоятелно наскоро.
« Последна редакция: Април 20, 2016, 13:05:53 pm от kati_vm »
*
Танита, можеш да предлагаш непосладена вода, както са ти писали и другите. Аз се включвам за друго. Синът ми беше на АМ през повечето време и не искаше изобщо да пие вода. Научи се чак в яслата на 1,5 г., когато на всяко дете по определено време му се връчваше собствената му чаша с вода. Мисълта ми е да предлагаш, но да не се тормозиш, ако не искат да пият.

Танита и аз давах вода от началото,първия месец подсладена,че бе с жълтеница..
Синеочка,бързо да оздравява слънчогледка
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Вода съм предлагала - НЕподсладена, даже и с жълтеница като беше. Само на кърма беше, но пропи сега чак покрай твърдата храна - от чашка и с голям кеф ;)
Синеочка, бър3о да се оправяте и следващото вли3ане в болница на Слънчогледката да е чааак когато дойде време тя да си има бебе!
На баткото ни първият РД беше на една вила с най-бли3ки роднини. С преспиване, с купон и се получи прекрасно. Само фотосесия не се сетихме да направим професионална, но пък компенсирахме на кръщенето.


*
Моите и двете деца от самото начало бяха на смесено хранене, а от 6 мес. изцяло на АМ. Вода неподсладена започнах да предлагам като започнах със захранването. И двете деца си пият доста вода в момента. Чаят за колики го смесвах с АМ. В Австрия по принцип се препоръчва водата при захранването, а при жълтеница не са ни карали да пием посладена вода (Марти беше с много високи стойности на билирубина, дори беше едно денонощие в специален кувьоз за облъчване.).

Синеочка, бърчо оздравяване и прибиране в къщи.


*
Синеочка, и от мен бързо възстановяване и да се прибирате у дома  :hug2:

*
синеочка, бързо да се оправя малката и да нямате повече тревоги  :)
Момичета, не се връзвайте и не се самозаблуждавайте с тия зъби, как пък не разбрахте че диария, сополи, кашлица, темпераура и прочие болестни състояния НЕ са от зъби. Това са врели некипели.
Ей на, две деца, не са много, ама съм поизгледала, т.е. по 24 зъба са 48 зъба съм преживяла, как пък веднъж нямаха сопол от тия зъби или друг такъв симптом. Честно не знам и що за доктори ви ги говорят тия неща. Айде ние майките не сме лакри, нормално, опитваме се да се замоуспокояваме, от зъбче, ще му мине, нищо му няма и пр. глупости, ама лекар да ви каже че детето дриска, има Т и всичко това е от зъб, е прощавайте, сменям го веднага.
*
Синеочка, бързо да се прибирате в къщи.

И аз да подкрепя Стефи, всеки път щом ми се разсополивеше и някой ми кажеше, а от зъби е, след няколко часа вече е била с кашлица или след ден максимум.Не вярвам на тия теории.Вярвам, че покрай никненето на зъбите имунитета отслабва и много лесно се разболяват.

*
Ами не знам, не искам да споря но .... Когато Нора вадеше четирите кучешки зъба на веднъж близо месец си ходй със сополи. Не вдигна температура, не се разболя, капах й какви ли не капки при педиатъра ходихме, микробиология правихме -  нищо не излезе. Един ден ми я върнаха от яслата с температура 37.4 държах я два дни в къщи   - нищо не разви, пак на педиатъра за бележка, пак микробиология , и пак нищо. Сополите както се появиха, така и си изчезнаха като пробиха зъбите. Та за мен теорията за връзката зъби - сополи е вярна , може да е рядко срещано но се случва явно.. По същия начин заедно с въпросните сополи й се появи и зверско зачервяване / подсичане на дупето точно през същия период. Вмятам , че никога не сме имали проблеми със зачервяване на дупе, камо ли подсичане. Не знам дали имаше нещо с което да не я мазах и промивах, само пиоктанин не . И зачервяването изчезна с пробива на зъбите.  От скоро започнаха кътниците и картинката е почти същата - сополи и зачервяване на дупето. За сега е в по-слаба форма и се надявам така да остане, но никне само един кътник.
Та така момичета. Казвам как беше и как е в момента при нас. Нора е на ясла от 16септември и до сега се е разболяла два пъти , първия през ноември,  тогава мина с пнадол и нурофен. Втория път през януари и вече беше с  АБ. Зъбите не никнеха в тези моменти.
А, да - кашлицата от сополите си я имаше след сън.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Благодаря ви за отговорите :),  Rumyanau, благодаря ти :)
Bebe_13+15, ти с какво точно започна захранването? Ще се радвам и други мамчета да споделят с какво за започнали захранването.
Водичка неподсладена аз давам от вторият месец, но всъщност много рядко й давах, а сега взех по-често да й давам.
Кati_vm, ти кърмиш ли още?
Синеочка, бързо да оздравявате и да се прибирате вкъщи!
Stoeka71, хубава новина за яслата на Мария :), радвам се за вас!
*
Авалонче, ми то не е задължително децата да боледуват тежко при всеки вирус, например. Моята голямата е вдигала Т сигурни не повече от 3 пъти в живота си. Като хване някой вирус, точи една седмица сополи, подкашля 4-5 дни и туй то, всичко на крак, пък зъбите й отдавна изникнаха :wink:
Малката и тя е така, само дето не кашля, ами й се зачервява гърлото.
Просто детенцето ти се е преборило успешно с някои вируси без усложнения.
« Последна редакция: Април 21, 2016, 14:01:49 pm от StefiZ »
*
Сол, ето тук има доста информация за захранването http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=27.0 може да питаш директно в темата.А и да прочетеш.Аз лично захраних на почти 6 месеца с оризова каша.След това дадох каша с картоф, после картоф и морков, картоф и тиква и така.

*
Стефи, може и така да е, ама как така съвпаднаха тези сополи със зъбоникненето точно по време и то цял месец сополи, не 4-5-7 дни.  И не е нещо да се заблуждавам , щото нали виждат се добре кучешките зъби, отделно характерната нервност и сприхавост от болката.
Сега след като пак се разополеви и зачерви дупето онзи ден едвам я забаламосах на люлката, та успях да видя, че е
побелял единия кътник.
Много съвпадения и затова съм склонна и го отдавам на зъбите. В момента нищо не капя, само промивам с разтвор и изсмуквам сополите. Вече сама ми носи помпата  :lol:

Sol, захраних с пащърнак. После тиква, морков, картоф и т.н.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Здравей Sol! Не, не кърмя. Схрях 7 -я месец, когато давах и АМ, а и бях започнала със захранването. Аз дадох първо тиква.
« Последна редакция: Април 21, 2016, 15:15:14 pm от kati_vm »
*
Ние сме си у дома вече. Най-накрая :) Друго си е вкъщи.

Благодаря ви за пожеланията. Надявам се до края на другата седмица вече да сме напълно здрави. У дома продължаваме с АБ и сироп за кашлица + Биозин кидс.

Кати, честити ходещи крачета! Много се радвам, за порасналото ти момиче.

Сол, аз захраних по схемата зеленчук-каша-плод-месо-глутен. Започнахме с картоф, след това морков, тиква, пащърнак, тиквичка и т.н. :) В темата за захранването има много полезна информация.


Всеки миг е още един шанс...
*
Благодаря, Синеочка! Радвам се, че сте вкъщи вече.
Ние в понеделник започнахме захранване - първо морков, а днес дадох и картоф. Яде ги с голямо желание и апетит. От вчера я слагам и на гърнето, когато я усетя.
*
Благодаря ви за отговорите, момичета :)
Синеочка, радвам се, че сте се прибрали :)
Кати, честито и от мен за прохождането на Софи! :)
*
Много благодаря на всички, които се включиха относно даването на вода.
*
Благодаря ви за отговорите, момичета :)
Синеочка, радвам се, че сте се прибрали :)
Кати, честито и от мен за прохождането на Софи! :)
Благодаря!
*
Добро утро!
Кати, честито ви прохождане!
Синеочке, бързо възстановяване!
Сол, малката вече си маха бибата от устата за да си пъха ръцете :) Баткото го захранвах с картоф, морков и т.н
Танита, вода давам неподсладена от раждането. Не предлагам много често, но виж свекървата като дойде много обича да я налива :) :) :) по шише изпива.
От три дни не се кърмим и е много неспокойна. Надявам се скоро да отмине.
Канена съм на погача и вчера цял ден се занимавах с подаръка. Моето творение  :D :D :D


« Последна редакция: Април 23, 2016, 10:35:33 am от milch »
*
Благодаря, Милх! Много хубав подарък си направила!
*
Здравейте мами, тези които сте на АМ споделете моля колко дълго сте ползвали кутия HIPP 1 след отварянето? Имам предвид, че на кутията пише до 3 седмици, а ако е по-дълго какъв е проблемът?





*
Здравейте мами, тези които сте на АМ споделете моля колко дълго сте ползвали кутия HIPP 1 след отварянето? Имам предвид, че на кутията пише до 3 седмици, а ако е по-дълго какъв е проблемът?

Никакъв, ако е съхранявано в хладилник и не са минали 3 месеца от отварянето де... ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

 :? Аз даже в хладилник не съм го слагала  :? Не е имал проблем. Сега е на 3ка и като отворим кутията , минават повече от 3 седмици, защото пие вече много малко. Май е по- добре в хладилника да го сложа
*
Да знаете, че Хипп промениха номерацията. Сега новата 3 е от 1 до 2 години (преди беше 10 месеца до 1 година)  А новата 4 е над 2 години (преди беше над 1 година)
*
Здравейте,мами! :D Да се похваля! И ние правихме прощъпулник миналата събота! :D :D Хвана се за калкулатора!!?? Каквото и да значи- финанси,точни науки или друго.. :) За това го бяхме нарекли,та даже и два пъти си го избра. :lol: Ако е като Хампарцунян,няма да ни е зле,а... :lol: :lol: Сега ни предстои кръщене!  :)  Синеочка,да прогоните болестите надалеч!!! :x Пролет е да играят децата,не да боледуват! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Здравейте,мами! :D Да се похваля! И ние правихме прощъпулник миналата събота! :D :D Хвана се за калкулатора!!?? Каквото и да значи- финанси,точни науки или друго.. :) За това го бяхме нарекли,та даже и два пъти си го избра. :lol: Ако е като Хампарцунян,няма да ни е зле,а... :lol: :lol: Сега ни предстои кръщене!  :)  Синеочка,да прогоните болестите надалеч!!! :x Пролет е да играят децата,не да боледуват! :D


Хахаха! И моят син хвана калкулатора, а щерка ми - термометъра за ухо и веднага взе да си мери температурата.

*
Имам вече първия подарък от ДЯ и първата картинка/апликация.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Раче,и на кръщенето е забавно..
Ртф,браво от тук насетне колко много такива подаръци те очакват  :)
*
Ртф,приготвя голяма кутия за подаръците,че скоро ще завалят. :lol: Поне такива са ми страничните наблюдения. :wink: Ама пък е хубаво...... :D
Алекс,съвсем скоро ще разберем :lol:!.........днес! :wink:
Като се върнем,че разказвам! Хубаво настроени ви желая! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Ртф, да, приготвяй по- големичка кутия. Аз вече доста съм събрала. Всеки петък Нора ми я връщат с нещо правено в яслата. Апликации, очертания на ръчичка, подобие на рисунка и т.н. . Тематични, като на гърба има стихче по темата, което са "учили". За осми март имам сърчице в плик и хартиено цвете. Пределно ми е ясно колко е възможно това да се изработва от децата, но все пак участват някак си в процеса, вижда се от снимките във фейсаа, които пускат. Утре трябва да нося три твърдо сварени яйца и ... подходящо облекло, ще боядисват. Голямо мазало ще е   :lol:
Рачо , чудесни празници около вас :D
Ние се забаихме с кръщенето, но само да се постопли и ще поправяме грешката.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
 Благодаря ви, че сте ни мислили. Слънчогледка вече е добре, но взе че пропълзя и няма спирачка. По цял ден гони исе (котките, така ги нарича), ако докопа някоя следва голям гърч, милите животинки, колко са търпеливи с нея. Почна и да казва първите си осъзнати думички - татеее, баба и исе. Мама кучета я яли, кой знае кога ще ми каже така.
Милх, душо, голяма си майсторица.Разкошен подарък!
Ртф, честит ти страхотен подарък. Сложи си го в рамка, за спомен. Толкова са мили тези първи нещица.
Капитане, честито ви кандидат-финансист/одитор/счетоводител. Ще го пращате на стаж при леля Смайли някой ден.
Смайли, губиш се и ти напоследък. Дано не се претоварваш много.

Днес рожденичка е малката Софи на Кати. Боже, колко бързо лети времето. Сякаш вчера се роди. Да е жива и здрава и много да радва мама и тати
« Последна редакция: Април 27, 2016, 18:10:50 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, благодаря много за хубавите пожелания! Вчера не можах да се включа, че беше доста напрегнато. Заповядайте да се почерпите с виртуална тортичка.
ЧРД
« Отговор #177 -: Април 28, 2016, 14:12:07 pm »
Честито на 1-годишната Софи! Здраве, любов и красота около нея да има само!
*
Re: ЧРД
« Отговор #178 -: Април 28, 2016, 15:27:56 pm »
Честито на 1-годишната Софи! Здраве, любов и красота около нея да има само!
Благодаря много!
Честита 1-ва годинка на Софи ,Кати!Желая и здраве,щастие,радост и едно вълшебно детство
« Последна редакция: Април 28, 2016, 19:30:34 pm от shinzou »

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Честит Рожден ден на малката Софи! Да е жива и здрава, прекрасно детство и неспирни игри.
 
Честити ходещи крачета и на малкия Тео! Да не спира да тичка от сега нататък. :lol:


*
Кати, честит първи рожден ден на малката принцеса :)

Как лети времето :)



   La vita è bella
*
Кати, честит 1-и рожден ден на Софи и от мен! Да расте много здрава, да има прекрасно детство и да сте много щастливи всички! :)
Кати честита 1-ва год и от мен :-) да е здравичко другото ще се нареди:-) аз да ви питам нещо,на едното ми бебче последно време забелязвам че на едното му око долните миглички му влизат навътре в окото,това се получава когато и се приспи,подуят и се очичките а не може да заспи,та нормално ли е така да и влизат миглите в окото? Направо и залепват вътре на самото око? Не винаги е така,но се случва!
Днес бяхме на последната имунизация за сега,едната е 6.900/ 67 см,а другата 6.500- 65см:-):-) 
*
Благодаря ви много момичета за хубавите пожелания! :bighug:
*
Кати,честита ви годинка/макар и със закъснение/! :D да е жива и здрава малката Софи! Много да ви радва! :D :D А и подарък ви е направило детето.... :lol: Да ходи,да ходи,по целия свят! Само на хубави места и с хубави хора да се среща! :D
Весели празници,мами! Радвайте се на дома и семействата си! Ние тези дни "сколасахме" и нашия юнак вече е християнче! :D Алекс,много познаваш!! Имаше си доста рев,ама накрая станаха приятели с отчето.... :lol:
Да сте живи и здрави всички и благословени.
/www.mamaibebe.com][/url]
Честита годинка на Софи :) Да расте здрава и щастлива :)

Ние в събота освен яйца и прощъпулник ще правим :)
[/url][/url]
Здравейте на всички  :P

Кати, честит първи рожден ден на София на патериици! Да е весело и усмихнато дете, с мнооогоо късмет в живота!

Ра4о, честито ви християнче! Да го пази винаги Господ и от здраве да не се оттърве  :P

Синеочка, губя се нещо аз покрай работата. Направих вече две седмици там. Напасваме още графика.
Сутрин ставам и ходя рано на работа, а мъжът ми оправя и кара Дани на ясла. Приготвям им от вечрта всичко необходимо и им пиша списък, за да не забравят да направят нещо  :lol: Вечер си тръгвам по-рано от работа съответно (успях да направя такава уговорка с работодателя си) и го вземам към 18 ч., което си е направо супер. Дано и за в бъдеще успявам, че сега не ни е най-натоварения сезон. Като го взема се возим на автобуси, на тролеи, на метро (обожава направо) и после отиваме на пързалките, ако е хубаво времето.
Не ми остава време да готвя. Само събота и неделя. Като ставам рано и не искам и вечер да стоя до късно да се занимавам с тези неща.

Много бърбори и продължава да се тръшка. Понякога направо ми писва, защото ляга на земята и целият става мръсен  :lol: Взе да удря и децата на това отгоре :(

Преживя малко стрес покрай тръгването ми на работа, защото сутрин като стане и ме няма. Започна да се буди много рано, за да не ме изпусне, а вечер не иска да ляга и с 300 зора успява да заспи към 22.30-23 ч., а сутрин в 6 ч. вече е станал. Слава богу, последните 2-3 дни спи до 7 ч. и не се буди толкова нощем.

Разреди малко боледуванията (да чукам на дърво). От началото на февруари насам един път е бил болен. Аз пък пипнах някакъв вирус от работа и сега 4 дни вече ходя с маска вкъщи. Гърлото ми мина с компреса с извара, но още имам хрема и кашлица. От днес пия лимон с мед и глицерин. На Дани много добре му действа за кашлица. Да видим на мен как ще подейства. 

Весели и светли празници на всички!  :balk_40:

ПП. Вени, честита ви проходила госпожица  :P
*
Рачо, Смайли, Вени благодаря ви многъ за пожеланията!
Рачо, честито християнче!
Вени и ние ще правим прощъпулник на Великден. Честита проходила Катеринка!
*
Весели Великденски празници на всички! :balk_44: :balk_40: :balk_44:
*
Кати, честито и от мен! (Със закъснение :) )
Да е жива, здрава и много да ви радва!
Рачо, честито християнче! И ние се готвим за кръщене и е голям зор :)
Весели празници! :balk_40:
*
Здравейте, пускам линк към Майската темичка: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51598.0#new