0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Кашата я прескочих, по спомен - около 2 седмици след първото зеленчуково вкарах плодовите следобед. Кашата не те бърка по въпроса, освен кога и какво количество храна даваш. Щом яде каша - вкарай плодовите смесени в каша. Времето го казах.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз дадох плод след първите 5 зеленчука и така комбинирах плод и зеленчук, напр. тиква с морков и ябълка, тиква с круша. След това като въведох на по-късен етап кашите смесвах с настърган пресен плод или плодово пюре като вечеря. По моите записки съм въвела второ хранене 2 мес. след първото.


*
Аз вече съм заменила обяда със зеленчукови. Чудях се колко време след кашата се въвеждат плодовете?
Здравей  Синеочка, мисля че няма такава зависимост. Както са писали и другите момичета, можеш да сложиш плодово пюре в кашата. Аз така правя.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
а3 бях дала първо плодове и после към тях добавях ори3ова каша. "Гола" ори3ова каша така и не прояде - ни с кърма, ни с АМ - само с плод. След ори3овата дадох елда, че и тя май беше бе3глутенова.


И аз съм давала от предния ден, като съм го слагала в хладилника.Правила съм си сама пюретата.Всичко беше еднокомпонентно и смесвах точно като теб.Месото пуешко, телешко и т.н. взимах на готови пюрета само месни и ги смесвах със зеленчук, който аз съм правила. Моркова сладни и много бебета го харесват, но и запича, та препоръчвам следващото което въведеш да е разхлабващо.


Добре де, то хубаво го правиш това и друг път съм чувала, обаче някой измерва ли колко смесва? Някакво конкретно количество има ли или просто мешаш, колкото да стигне за няколко яденета?
« Последна редакция: Септември 21, 2016, 09:43:52 am от jam »
*
Някои хора за смесваме ползват мини кантарче. Аз лично имам едни разграфени кучички за детска храна с капачки и ползвах тях.

А за съотношенията гледах да е като в готовите пюрета в бурканче. Например: 15 гр. месо за 6 месечни бебета, ако не ме лъже паметта, в една порция от 180 гр.



   La vita è bella
*
И аз като Руми имах разграфени малки купички, мисля на Авент бяха.

Здравейте и от мен! Скоро ми предстои захранване и се записвам при вас. Ще следя с интерес и като ми възникнат въпроси, ще питам  :)





Бореща се за една мечта.
*
Добре дошла! За следене май няма много. Ако имаш въпроси, питай!
Привет, момичета!

Виждам, че тази тема е в застой, но тук ще си задам въпросите, пък да видим дали някой ще се отзове.

Започнахме захранването в началото на 6 м, но нещо не върви. Досега съм предлагала картоф, морков и тиква, разредени с АМ. Беба е успяла за няколко седмици опити да хапне няколко лъжички тиква и няколко лъжички морков, в останалото време просто близва лъжицата и толкоз. Когато е в настроение, дърпа сама лъжицата към себе си и успява да опита пюрето. Но като цяло не се случват нещата. Заместването на цяло хранене в момента е мираж. Цупи се беба, затваря устичката и се разплаква дори. Разбира се тогава я успокоявам и й давам АМ. Чудя се да продължавам ли със зеленнчуците или да пробваме оризова каша и плодови пюрета. Ако някоя от вас е минала през подобна фаза, споделете как се справихте. Интересува ме и дали има някъде надеждна информация кои плодове и зеленчуци и други храни към кой месец могат да се въвеждат. Засега намирам само с какво се започва и няма подробно инфо за по-нататък. Мерси!

Здравей, Mirracles,

Имам един файл на word, в който подробно е описана коя храна в коя възраст се въвежда и то според различните системи на захранване.
На мен ми беше много полезен и по него си бях направила схема кое след кое да давам (като съобразявах и сезона на зеленчуците и плодовете, разбира се). Хубавато е, че вие сте точно в сезона на повечето неща.
Ако имаш интерес ми прати мейл на лични.

Спокойно може да предложиш вече и оризова каша, и плодове. Според една от системите на захранване дори се започва с оризовата каша. Моят син много я харесваше.
Плодово пюре така и не прояде никога.

Не се притеснявай, че сте далеч от заместване на хранене. До 1 годинка може само да опитва различни вкусове и основната храна да е млякото. И моят син много късно замести цяло ядене.
Просто децата са различни. Едни заместват много рано, други не.
Благодаря ти много, Смайлс!
Пратих ти мейла си на лични.
*
Някой бебета по-бавно вървят със захранването. Картоф и морков не са най-добрите храни от моите опити. Първият път имах голям проблем с картоф, морков и ориз и изобщо не ми бяха пръв избор когато се наложи да повтарям. Захраних с тиква и се прие много добре.
Смайл ще ти прати файл, аз да дам насоки за каквото се сетя. Първо консистенцията. Не знам как приготвяш храната, но един уред на Авент мисля, че се плати хиляда пъти у нас  :lol: Понеже вари на пара и се събира течност вътре, пасирах с нея и става не много рядко, но с чудесна консистенция за моите деца, твоето може да предпочита по-гъсто или по-течно. Не съм добавяла АМ или мазнина в началото, мляко никога де, мазнина започнах да добавям може би месец след началото. Според мен е добре новите храни да се дават самостоятелно, за да може бебето да ги усети и отхвърли ако реши.
Аз кърмих, синът ми до 1г. не е изяждал  над 180мл./гр. дори и да откажа да го кърмя в това хранене, явно си е наваксвал в другите.
Не е проблем, че не яде де. Може стомаха да не е готов или така да му е по-добре.
О, да, уредът е страхотен  :P
Имаш мейл  :D
*
Аз захраних с оризова каша, безмлечна и безглутен.Прие се много добре.Но има бебета при който захранването върви изключително бавно.На сестра ми момиченцето беше така.Бебе отгледано на АМ на 6 месеца не искаше да близне храна.Бавно и постепенно се захраниха и сега е всеядно(вече е на 2г и половина).Оризова каша, тиква, морков, картоф с нещо вътре, сладки картофи, Смайли ще ти прати схемата :)

Благодаря много за съветите, момичета!

Засега предлагам на беба само купени пюрета, по препоръка на педиатъра. Започването с домашно приготвено пюре от картофи беше последвано на 4 ден от лек обрив около вратлето (по мое мнение от потене в горещините), но док каза засега да се огранича с готови пюрета за всеки случай.
Иначе моят стерилизатор за шишета също има опция за готвене на пара и имам намерение да я използвам в скоро време.

Относно гъстотата и консистенцията на пюрето, разреждам с АМ до гладка и малко по-рядка от купеното пюре, докато свикне да преглъща храната. Изпробвала съм различна гъстота, но не мисля, че това е проблема в момента. Понякога тя започва да се цупи и плаче още като види бурканчето с пюре и купичката.

Чудя се, при положение, че погълнатото количество не е голямо, може ли да се счита определена храна за ефективно въведена и проверена за ал. реакции?
*
Дори и една лъжица да е погълнала, това значи, че е тествана храната.Обринатото най-вероятно е от горещината наистина.Аз захранвах изключително с домашни пюрета, защото се получи лятото да я захранвам и имаше от къде да взема материали :)

*
Иначе моят стерилизатор за шишета също има опция за готвене на пара и имам намерение да я използвам в скоро време.
Един такъв стерилизатор ползвах по няколко пъти дневно точно 3 години. Първо за шишетата, после за варене на пара и накрая за размразяване. Чудя се, не вярвах, но издържа. Подарих го.
Аз също  захранвах с основно с домашни пюрета ей по същото време, сезона предлага всичко в момента. Опитвай с по-сладникавите зеленчуци като тиква, пащърнак, батати. Ще прояде не се притеснявай. Да -
 още е труден момента с придвижването назад към гърлото за преглъщане.
Достатъчна е и една лъжичка, на мнението на Маги съм.
Ако искаш направи малка пауза щом се цупи и след седмица, две примерно пак предлагай.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Другия вариант ти е да правиш ЗВБ.Даваш например сварен морков в ръка и я гледаш да го оближе, да си чопне малко.Същото с карфиол, броколи, картоф, банан и т.н.

Авалон,

Правя паузи. След картофа и обривчето - около седмица. После през около седмица по ден два почивка, когато започне да плаче само при вида на купичката и лъжицата, за да позабрави.

Маги,

Мислила съм и за този вариант, но педиатъра е в отпуск, а ми се искаше да го питам преди да предприемам нещо ново. Спомням си, че племенницата ми обожаваше да й дадат една пръчица краставица или сварен морков да си ги ближе и да си чеше венците. Видях в магазина и едни неща като биберон, но с мрежичка отпред, в която се слага плод или зеленчук да си смуче, а мрежичката предпазва от отчупване на прекалено голямо парче. Някой ползвал ли е подобно нещо да сподели опит?