0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Сестра ми с дребната, така и даваше плодове, точно щото имаше проблем със захранването.Много добре се получи при племенницата.При тоя метод на захранване просто трябва да внимаваш да не отчупи по-голямо парче.

*
За захранване, водено от бебето, вече има книга на български: Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно! на Мария Нориега. Не съм я ползвала, когато захранвах, но в нея намерих отговор на въпросите, които си задавах по време на нашето захранване. Подарих я на приятелка, която е в този период в момента и чакам отзиви.
*
Не са ми много хигиенични тия мрежички и не съм ползвала, а ЗБВ е за хора със здрави нерви и силни сърца според мен  :lol: аз това го прилагам в по-късен етап, когато се отказва ядене.
Педиатъра изобщо не съм го питала с какво и как да захранвам. Той не е специалист по хранене. Ако е мъж пък съвсем няма представа от съдържанието на буркана вероятно. Тия купешките зеленчуцкови пюрета ми миришат на едно и също и са ми неприятни. Плодовите основно са пълни с оризова каша и нишесте. Всички съм захранвала с домашни и сезонни продукти или замразени ако са извън сезон. Синът ми в някакъв момент отказа тотално храненето и минах на бурканчета, просто за да не готвя и изхвърлям, момичетата тотално отказват да ядат купешки пюрета, купувала съм само Хип.
*
Мира, не знам дали ще има ефект, но пробвай да сложиш пюренцето в шишето й за мляко и от него да й даваш с лъжичката. Тя си го познава и може да й е по- приятно, понеже го свързва с храна. Може да смениш различни марки лъжички, също.
Мими си има любима лъжичка, колкото и да е странно. С нея й давах купищата капки за колики, за желязо, за не знам какво още и си беше свикнала с нея още преди захранването. За захранването купих една по-дълбочка/ извита, по-маркова :) ... еми не я хареса, а с първата й лъжичка нямаше проблем.

Да допълня, че забравих:
При нас пюре разредено с АМ не се хареса. Също започнах с купешки пюрета на хип и на гербер, докато не стана продукцията от мамината градинка. Пюренцата са с такава консистенция, че няма да има проблем с преглъщането.(и мен ме беше страх)
« Последна редакция: Юли 29, 2017, 17:24:51 pm от rosss »


Привет, Рос!

Много се радвам, че писа! Как е сладуранката Мими?

Изпробвала съм и с различни лъжички и с тази, с която й давам хомеопатичните за зъбките има някакъв успех, но и от другите близва. Имам арсенал от купички и лъжички, но май не там е ключа при нас. Пробвах и да й давам да държи лъжицата до моята ръка, за да участва. Така й е най-интересно.

Лека полека ще се случат нещата, то е ясно. Просто захранването й съвпада и с активирането на зъбките (вече имаме 1 брой :) ) и това вероятно също е фактор, защото има дни, в които и мляко не й се пие много много.
*
О щом са тръгнали зъби очаквай дни дето ще е на фотосинтеза.Въвеждай нови храни само като е спокойна иначе няма смисъл и за двете ви.
Успех!

*
Добре сме, Мира! :)
Вече сме наваксали недоносването и не ни смятат коригирана възраст :)

Еййй, тия зъбки, бе! На нас не ни пречат на яденето (8ми е на път да никне), но доста майки се оплакват, че децата отказват храна.
Дано да й действат капките, които й даваш и да папка повечко бебешорка!
Маги е права, че трябва да е спокойна и тогава да й даваш пюренца. Но ти сигурно знаеш това.
Сигурно си пробвала, но ако си пропуснала: пробвай да й дадеш първо млякото, когато изпие горе-долу половината да й го отнемеш  да й дадеш няколко лъжички и после да си изпие останалото мляко.

Дано следващите зъбки да не ви тормозят и сладураната да папка и да расте!
  :bighug:


Благодаря много за съветите, Рос! Радвам се, че Мими е наваксала бързо и зъбките не й пречат да си хапва :)

Момичета, как отмервате количеството каша/пюре, когато не е в готово бурканче? Освен да слагам кашата в едно от бурканчетата от пюре за ориентир. От вчера започнахме с оризова каша следобед и се прие добре. Хапна 3-4 лъжички от нейните си. Реших да не я започвам с 2 лъжички при положение, че забелязах, че в някои от зеленчуковите пюрета, които сме пробвали има оризово брашно. Обаче дори и половината от пропорцията от рецептата на кутията идва много за едно хранене. Пише в различните книги да се стигне до 170-180 мл каша или пък до 100-150 гр. Вие как се ориентирахте за количеството каша?
*
Пюретата ги слагах в бурканче или мерителна чаша на Авент, така правех и с кашите.Аз захраних с оризова каша, но след това смесвах каша и пюрета и преминах само на пюрета.Каша чиста за следобедна закуска дадох доста по-нататък и правех на око, колкото изяде.

*
Miracles, всичко на око съм правила, горе долу спрямо това колко събира едно бурканче. 20- 30 грама разлика не е фатална.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Маги,

Мерси за напомнянето, бях забравила, че и аз имам такава мерителна чашка на Авент.

Авалон,

Аз също на око, но като прохождаща в захранването се притеснявам да не натоваря стомахчето на детето увлечена в еуфорията, че е прояло някакъв вид каша или пюре. Е, разбира се, всичко се въвежда постепенно, но все пак.

Да ви питам, замразявали ли сте домашно плодово пюре и колко може да издържи във фризера? Има чудесни плодове сега, които още не сме въвели, а когато ги въвеждам вече няма да има пресни. Споделете опит, моля.

И друго. Когато един зеленчук е въведен с купешко пюре, а после си го правиш на домашно пюре, пак ли постепенно се въвежда или се счита за вече въведен? Все пак домашните пюрета нямат нищо общо на вкус с купените.
« Последна редакция: Август 04, 2017, 15:28:41 pm от Mirracles »
*
Замразяваше 47Smiles по спомен.Няма проблеми да замразяваш.Вариш, пасираш, слагаш във формички за лед, после изсипваш в един плик и във фризера.Аз ги ползвах около 3-4 месеца така замразени или стерилизирани.Без захар, без нищо.Слагах в кисели, в нишестета в грис, навсякъде.
Когато един зеленчук е въведен, той е въведен, няма значение с какво.В повечето купешки пюрета има ориз, сол, масло и т.н.За това им е различен вкуса.

Маги,

Като спомена масло се сетих и друго. В домашните зеленчукови пюрета слагате ли някаква мазнина, ако да каква и от кой месец. Четох рецепти в блога на една педиатърка и се учудих, че тя дава зеленчуковите пюрета да се правят с прясно краве мляко и краве масло, а аз знам, че те се въвеждат доста по-късно. Има ли тук тема, в която да видя рецепти на пюрета?
*
В началото не слагах нищо.Пюрето за мен беше отвратително на вкус, но дребната ги ядеше  8O Сложих краве масло някъде към края на 7-ми месец мноого малко.По-късно добавих сирене и чак след това кисело мляко.Общо взето зеленчуците беше варене, пасиране, ядене.После с месото стана по-сложно.А като прояде всичко и готвех и гледах рецепти по частните кухни и импровизирах.Ядеше дребната моето, на кухнята тцъ.

*
И аз въведох мазнина около месец след захранването. Първо зехтин и кокосово масло. Прясното мляко моите го повръщаха и отказваха, давала съм млечни каши на Хип около годината и чак сега година по-късно го приемат добре във фрикасе. Може би добавяне на кърма или АМ е удачно, но аз не съм.
Рецепти има във форума, но те не са за захранване или може би няма да са по месеци. Виж в Рецептурника. Има раздел и линкове към рецепти, които са на различни места във форума.
Миракълс, аз теглех купичката с каша, пюре на електронната везна преди и след ядене. Така се ориентирах и колко е изял, освен колко грама е приготвеното.

Аз замразявах така и плодови, и зеленчукови пюрета. Точно заради сезонните домашни неща.
Както са ти писали - до 3 месеца, повече не е препоръчително.

Мерси много засъветите, момичета!
*
Мира, моята педиатърка в Германия казваше да слагам малко олио от рапица в зеленчуковото пюре, но не помня точно колко беше малкото. Имало детето нужда от мазнина. Искаш ли да потърся?

Да благодаря, Блу!
Ще ми е полезно за ориентир.
Намерих информация, която много се различава - от капки до чаена лъжичка. Говоря за инфо от книги и сайтове на педиатри. Нашия педиатър е още в отпуск, а и не е много разговорлив на тема захранване.
*
Една лъжичка е препоръчителна знам аз, но винаги съм слагала на око. Според една приятелка подпомагало изхождането и тя слагаше по две дори, малко прекалено ми се струва, но всеки си решава.