0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Записвам се и аз. За да не е гол запис да попитам правите ли ден пауза при въвеждането на нова храна или направо на следващия почвате? Другото, което искам да попитам е кога се заменя цяло хранене с пюре ( конкретно за обедното говоря) ?
Аз лично правих паузи поне при първите групи храни -2 дни пауза и тогава въвеждане на нова група. Цяло хранене може да се замени още след първата седмица, ако детето си хапва добре и с удоволствие това, което въвеждаш. Достигайки цялото количество, след това можеш да заместиш храненето. С дъщеря ми се получи така, със сина ми не. Той много дълго време не можеше да изяде 1 пюре, дори малките от 80 грама ги ядеше 2 дни. С него заместих хранене чак когато въведох месото.
<br />[link=http:
*
Записвам се и аз. За да не е гол запис да попитам правите ли ден пауза при въвеждането на нова храна или направо на следващия почвате? Другото, което искам да попитам е кога се заменя цяло хранене с пюре ( конкретно за обедното говоря) ?
Здравей и аз не съм правила пауза между захранването с отделните зеленчукови пюрета, но ги давах около 5-6 дни всяко. Месото и плодовите пюрета малко по-малко време -  по 3 дни. Когато започнах със зеленчуковите пюрета,  давах и кърма в обедното хранене, а после  АМ - 60-90мл. На мен педиатърката ми каза, че когато се дава зеленчуково пюре е хубаво храненето да се допълни с белтъчини и тъй като месото и жалтъкът, които са белтъчини се дават малко по-късно, първо е хубаво да се допълва обедното хранене с кърма, или АМ.
*
 Днес хапнахме първата си лъжичка домашно направено пюренце от картофче, отгледано в градината на баба :)
Много ѝ хареса, зяпаше за още, но не посмях да дам повече.
 Сега ще наблюдавам за реакции.  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
Само 1 лъжичка ли и даде? :lol: можеше поне 3-4... Според съвременните схващания 1-во с тиква се почва,после морков и тогаз картоф..навремето с Вера с картоф почнах :lol: тиквата се харесва много та ако има от градината на баба давай и.. :lol:
*
 Ами не се престраших за повече. Утре ще ѝ дам още 2.
Иначе от градината имаме тикви рекордьорки и моркови, но реших най-напред с картоф.


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, аз захраних най-напред с тиква, но всеки си преценява. София не иска да яде самостоятелно картоф и в момента й го смесваме главно с пащърнака. Аз също като Алекс мисля, че можеш да си малко по-смела, особено щом зеленчуците са домашни.
*
 Кати, нашите картофи са някакъв френски сорт и леко сладнеят не са съвсем безвкусни, може би, затова ѝ допадна.
 
Утре ще бъда по-смела :)
« Последна редакция: Януари 11, 2016, 14:09:27 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Ако детето не е алергично ( с предпоставки да бъде) - аз май бих опитала другия път със ЗВБ. Без майтап. Иначе и картоф и тиква и морков са подходящи за първа храна, както и оризова каша, безглутенов сухар - опции бол от гледна точка на алергенен потенциал, та което хареса детето - то. Ако не го хареса - следващото. Няма нужда чак от по една чаена лъжичка за 5 дни от всичко де... Така до гимназия няма да захраните. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Синеочка, аз също първо с картоф захраних Мария. Хареса го много и също зяпаше за още. И аз с някакъв сорт френски картофи дето сладнят захраних. И досегас обожава картофи.
Успех
Така е Джей, ЗВБ е мнооу мързеливо и лесно. ЗА тази вечер дребоска яде ориз, сама, три сварени в същата оризоварка с все ориза моркови и тиквена супа от семейната.

Пък тук ако ти кажа, че прясно мляко препоръчват от 1 година...въъъй, аз на Ники кисело дадох след годинка :lol:
[/url][/url]
*
Те и тук от 1г. го препоръчват прясното мляко.
*
 Днес дадох морков, но реших да го направя плавно и смесих с картофче. Едва сварвах да ѝ давам, много го хареса. Изпапа 10 лъжички, зяпаше за още , но се притесних да не натоваря много стомахчето, а и четох, че някои деца имат колики и/или повръщат от моркова. После ми се цупи на млякото. Хапна 80, а по принцип изяжда 130. Но предполагам, че е напълно нормално.
 Да попитам мамите, които са давали домашни пюрета : може ли остатъка от днешното пюре, който прибрах в бебешко бурканче от 90 г, да дам и утре? Или направо да го давам на таткото да го изяжда?
« Последна редакция: Януари 16, 2016, 12:52:09 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Синеочка, ако не си бъркала с лъжицата, с която даваш на Слънчогледка в него, т.е. още в началото си го отделила и няма досег със слюнка, може да да го сложиш в хладилника и на другия ден пак да дадеш. Но, ако просто е останало в купичката, от която си давала, не се препоръчва.
Аз лично изхвърлях всичко и всеки ден давах прясно приготвено, но това разбира се е мой избор. Много майки дават и на другия ден от същото пюре.

Дано все така й харесват пюренцата  :P
*
Смайли, благодаря ти за бързия отговор. Ще го дам на баща ѝ, т.к. половината р от купичката, а другата половина от остатъка в блендера. Аз всеки ден правя ново, но се зачудих дали може да се консумира повече от веднъж. Явно не е препоръчително :)


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, може да си правиш малки порции и да замръзяваш. После си размръзяваш и даваш. Практично е и за по-късно като смесваш няколко зеленчука/плода. Аз също съм давала от предния ден пюре като съм оставала в хладилник.


*
И аз съм давала от предния ден, като съм го слагала в хладилника.Правила съм си сама пюретата.Всичко беше еднокомпонентно и смесвах точно като теб.Месото пуешко, телешко и т.н. взимах на готови пюрета само месни и ги смесвах със зеленчук, който аз съм правила. Моркова сладни и много бебета го харесват, но и запича, та препоръчвам следващото което въведеш да е разхлабващо.

*
Благодаря ви за препоръките и напътствията. Засега нямам проблеми с моркова. Не ѝ предизвика колики или затягане, дори напротив. Откакто давам морков ходи 2-3 пъти на ден.


Всеки миг е още един шанс...
*


"Усещането, когато разбираш, че майка ти не може да готви, а ти не може да говориш".

И за да не е спам. От 2 дни започнахме с кашите. В момента давам оризова на Хумана. Харесва се и то много. Исках да попитам, кога се започва даването на плодовите пюренца?


Всеки миг е още един шанс...
*
За плодовите - зависи дали с плодови ще започваш, или със зеленчукови. Ако ще е с плодови...скоро :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз вече съм заменила обяда със зеленчукови. Чудях се колко време след кашата се въвеждат плодовете?


Всеки миг е още един шанс...