0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, заповядайте в новата тема!

Линк към старата: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50577.0


Здрави и ящни бебета ви желая!  :D

*
Запис
И въпрос, освен картофи, морков, ориз, банан, какво мога да дам за разстройство. По точно веднъж акото е меко, друг път на вода и това все в рамките на един ден.
*
Сухари, на моите им давам и солети, но Мария не знам дали няма да се задави с тях.
И преварената вода от ориза, ако я пие.

*
Запис
И въпрос, освен картофи, морков, ориз, банан, какво мога да дам за разстройство. По точно веднъж акото е меко, друг път на вода и това все в рамките на един ден.
Според мен може да е инцидентно, аз не бих прекалявала със запичащите храни и само бих следила.
*
Аз ударих на камък с детските кухни засега, но си продължаваме захранването :)
Искам да попитам кога дадохте свинско и кога кашкавал? За това съм се сетила сега....
Също така какво мога да направя с булгур (освен каша) - нещо кюфтета, бисквити?
Искам да попитам кога дадохте свинско и кога кашкавал? За това съм се сетила сега....
Аз дадох след годинката. Свинско дори май само 2 пъти съм давала. Основно телешко му правя, но то защото и ние много ядем и пилешко, разбира се. От време на време патешко (когато има в Лидл). Най-обича май рибата.
Аз дали се похвалих, че откакто му спрях АМ през деня, започва да си хапва не само по 5-6 лъжички манджички...  :lol:

Mousyt, аз питах онези майки защо са се отказали от Беборани. Едната, защото готвели еднообразно и защото носили храната в неподходящ за нея час, а другата защото детето не я ядяло. Но и двете казаха, че не е лоша и трябва да се пробва.
*
47 Smiles, много искам да ги пробвам Беборани, защото за всички кухни има противоречиви мнения, но по "меню" от сайта им най-ми пасват като количество и прочие. Оказа се, че не доставят в нашия пункт обаче, сега ще видя дали има някъде другаде. В нашия магазин доставят Българче, Хер Бебе, Вълшебник,... но днес им четох менютата за тази седмица и ни един ден не ми пасна. :? Имаше основно свинско, зрял фасул и някакви неща дето и аз знам че по-натам се дават и ми стана странно...
Държавната в квартала много ми я похвалиха, ама мога да я почна от септември и то ще е за месец, че после се връщам на работа и няма кой да я взима...
Иначе браво на Дани с яденето :) Аз имам опасения, че Матей му идват повече 5 хранения, но ще питам и докторката утре. Спря да повръща по цял ден, само след следобедната закуска задължително и не знам да не му натежава...
Беборани мисля, че я карат до вас на цената, на която другите доставят до пункт.
*
Смайли, на сайта им има две различни цени - 2.5 на място и 3.5 с доставка. Открих им пункта, ама тя и жената в него не беше в час много, явно от скоро работят :lol: Ще пробвам другата седмица ;)
Мислех си тези дни, че на мен хич няма да ми е зор да му сготвя нещо, ако знам какво и имам меню за седмицата :lol: Трябва да си направим бебешки рецептурник ;)
А вие като правите ядене/попара по колко сирене и масло слагате? Аз го раздавам на вкус и цвят по мое му, но се тревожа дали някой път не е в повече и нещо да го натоварва...
По-нагоре някъде някой писа за киселото мляко и рефлукса - аз не наблюдавам никаква промяна.
също да питам има ли особености при даването на диня/пъпеш, че при нас са много тачени плодове през летния сезон :lol:?
От миналата събота и ние сме в отбора на захранващите се :D Досега хапвахме тиква, а от днес към тиквата прибавихме и морков. Харесва му на младежа, днес изяде 12 лъжички и си изпи 190 мл. мляко след това. Въпросът ми е в предиобедното хранене ли се дават плодовете, с които искам да захраня? Освен това се чудя след моркова дали да дам картоф или някакъв плод, защото в края на месеца отиваме за 2 седмици при баба и дядо. А там ще има и картофки и тиквички домашно производство и предпочитам тогава да ги дам.
Трябва да си направим бебешки рецептурник ;)
А вие като правите ядене/попара по колко сирене и масло слагате? Аз го раздавам на вкус и цвят по мое му, но се тревожа дали някой път не е в повече и нещо да го натоварва...
...
също да питам има ли особености при даването на диня/пъпеш, че при нас са много тачени плодове през летния сезон :lol:?
Mousyt, то има в рецептурника подобна секция, но е за деца, не само за бебета и някои неща не са подходящи, но това не пречи да го разгледаш.

Масло и сирене и аз на око слагам. За маслото бях чела, че в началото трябва да е колкото грахово зърно, но аз съм давала повечко, даже доста повечко.

При динята и пъпеша няма особености според мен. Само семките на динята се чистят, но това си е ясно де  :lol:

Въпросът ми е в предиобедното хранене ли се дават плодовете, с които искам да захраня? Освен това се чудя след моркова дали да дам картоф или някакъв плод, защото в края на месеца отиваме за 2 седмици при баба и дядо. А там ще има и картофки и тиквички домашно производство и предпочитам тогава да ги дам.
Ariadna, плодовото пюре май се дава между храненията, тъй като не служи за наяждане. Добре е като е за първи път да го дадеш най-късно до ранния следобяд (т.е. не пречи и преди обед да е), за да може, ако има някаква реакция да се прояви в рамките на деня, а не през нощта. Когато стигнеш до въвеждането на разни каши, може да го смесваш с каша.

Според мен няма проблем след въвеждането на моркова да въведеш плод и после пак да се върнеш на въвеждането на зеленчуците.
Аз също държах да са домашни (разбира се само, ако имаме налични).
*
Аз не знам защо все нещо не мога да го открия този рецептурник. Уж си го и записвах някъде и... Може ли линкче, 47 Smiles, или указания къде да намеря тази секция бебешка, че тези дни ми върви на готвене и графикът и детето позволяват, поне да го разнообразявам малко :)
Ariadna, аз да ти кажа Матей доста дълго време следобедното му хранене си беше чисто плодово пюре :lol: и не огладняваше по-бързо, явно му издуваше стомахчето. Ако не трябваше да нададва повече кг и да бях наблегнала на кашите сигурно щях да си продължа да е на чист плод, защото лично аз не одобрявам навикът с калорична следобедна закуска (при по-големите де, ама то нали от начало се свиква). Виж ме мен-цял ден се тъпча и то все с вредни храни и съм станала 100кф от как съм вкъщи :x
*
Привет:)

Ние започнахме кашите и давам безмлечна оризова и една пак безмлечна зърнена с ябълки на хумана открих.Тие млечните каши мога ли да давам и с ам ли са или? Нещо не схващам......
Нали елда може и взех елда с круша на Хумана, но е млечна безглутенова.
*
Със сухо мляко са млечните каши мисля.
*
Конкретно тази каша на Хумана Елда и круша аз я дадох по-рано, защото като теб реших, че млякото е АМ, но това никъде не е посочено и въпреки, че на кашата пише от 4м. се съмнявам да е АМ. Лактозата е нормално да я има мисля и в АМ.
*
Аха, не пише да
Мерси много, М- и :)  Много помагаш:)
Е днес на консултацията решик, че стига съм чела и разучавала и ще питам педиатъра за всичко дори и да плачат бебоците, но не тя все бърза през нея говоря тя все едно не ме чува........ Та пак благодарение на момичетата които сте насреща знам дори и повече от нашия доктор което не е добре ..........
*
За храненето нашият педиатър не се е месил. Пита ме дали съм захранила на 6-тият месец и това беше.
За говоренето през теб и усещането, че си на конвейр те разбирам, защото и ние бяхме така. Отваря ни вратата, заповядайте, мери, тегли, слуша, евентуално казва нещо на сестрата да запише, пита това онова и аз докато го облека ми е отворил широко вратата и аз забравям какво щях да питам  :lol:
*
Също така какво мога да направя с булгур (освен каша) - нещо кюфтета, бисквити?
Всичко каквото се прави и с ориз - всякакви комбинации с месо, със зеленчуци, с масло и сирене също е вкусен.
mih,  щом децата отговарят на възрастта написана на кутията можеш да даваш кашата, стига да нямат някаква установена непоносимост. На кашите не съм добавла АМ, независимо какви са били, но и май повече от веднъж седмично каша не съм давала, след годинката още по-рядко.
На тези кухни толкова им се "точих", накрая се оказа, че не е проблем храната на детенце, макар, че вече тръгнах на работа и все още повечето готвя отделно за детенце. Това със съчетаването на времето на доставка или ходенето да се взима се появиха като проблем.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
М- и, да точно като отвори вратата и всичко съм забравила каквото щях да питам или половината хахА
То не е смешно трагично е ама..........

Авалон, аз в оризовата безмлечна слагам ам. Мисля да им давам каша следобед всеки ден. И забелязах като ядат после памперсите празни не пишкат.....? А вода не искат още.
*
Мих, ами той оризът се раздува и поема още вода в коремчетата  :lol: Не се притеснявай за пиенето на вода, повечето не пият докато са на АМ/кърма. Моят син до годината поне повече от 30мл на ден не е изпивал.
*
Здравейте :)
Ние от известно време си хапваме детска кухня и захранването ни върви чудесно - менюто им е тамън да има по нещо ново ама не всеки ден, а малчо си хапва всичко с апетит, та не съм имала много въпроси :) Започна обаче да яде и супа и вече трябва да поръчвам голямото меню и със супа а в него има някои неща дето не са ми известни като захранване имат ли някакво изчакване и не съм давала, та ще се радвам да споделите опит какви са насоките за въвеждане на следните храни и подправки:
свинско
олио
целина
чубрица
дафинов лист
джоджен
маслини
бакпулвер
На другата кухня дето съм и хвърлила око пък доставят супа с основно без десерт за неговата възраст (защото десерта им е с прясно мляко предполагам), та това е другия вариант, но тогава трябва аз да мисля следобедно а тамън ми харесаха тези десерти, че не са някакви тежки както като му правех каша и така дори и по-късно да яде следобедна закуска после има място и за супичка :)
И ако може да ме ограмотите какво е "яйчен меланж" 8O, че го видях в менюто на не помня коя кухня а за първи път виждам такова нещо...
*
Яйчения меланж предполагам е яйчен прах, присъства в доста от купешките сладки. Не че е алерген по-голям от яйцата  :lol: ама аз такива "боклуци" ги избягвам. Иначе цяло яйце след годината вероятно не е проблем (моят син се изриваше от белтъци и ги делях, като периодично съм давала)
Свинско-не виждам причина да ограничаваш
Олио-до сега не е ли имало никаква мазнина в това, което е ял?! Купешките пюрета често имат от рапица.
целина, чубрица, дафинов лист, джоджен - не са някакви сериозни подправки, а и ще са в минимални количества, само за целината мисля съм чувала, че е алерген, но пак 5 листа на един казан не смятам за проблемни.
маслини-евентуално ако са солени, ама ще разбереш от първия път  :lol:
бакпулвер -честно, нямам идея дали би бил проблем, аз печива на моят син мисля чак към 1.5г съм давала, но не за да не давам бакпулвер, а просто кексовете някак не ми се вписваха в менюто, отделно, че и ние не ядем(не обичам и не правя).
*
м-и, яде  готови пюрета с олио от рапица, но кухнята която ползвам готви с краве масло, а аз или с масло или със зехтин - слънчогледово олио не съм давала. Не вярвам да е проблем, защото готвят доста постно (мазнината изобщо не се усеща, явно е колкото да я има), което на мен ми харесва, но все пак да си питам :)
За яйчения меланж и аз това открих в Гугъл, ама това значи че има и белтък вътре, а още не съм му дала... Маслините са част от ризото или нещо такова - не в чист вид, така че едва ли ще ги усети някак, просто да не са тежка храна за него се замислих. А свинско гледам че и кухните в менюто за малки бебета го избягват и предполагам, че защото е по-тлъсто се изчаква, ама това са само мои размишления :lol: Иначе той яде пилешко, пуешко, телешко, заешко, риба :)
*
Максимум колко кисело мляко 2 % може да се яде на ден?
 Мария само да види кофичката и трепери за мляко. Праскови круши кисело мляко и хляб- това може цял ден да яде. Харесва храната от кухнята и вече мисля и десертите с прясно мляко да й дам.
*
Стоека, моята педиатърка ми е казала, че трябва да ядат пълномаслени продукти, а не обезмаслени. Те са малки, растат и имат нужда от тези мазнини.

*
Блу, т.е. да взимам кисело мляко с по висок процент ли?
И все пак как количество е нормално?
Ако я оставя и цялата кофичка ще изяде.
*
Стоека, колко и е една порция по принцип? То според мен е проблем да не преяде и да връща или да я боли, не друго. Иначе и аз съм давала 3.6 предимно.
Mousyt, предполагам, че ще са безсолни маслини или ще са в минимум количество. Мазнините не ги мисли, а свинското не знам защо го избягват, но надали ползват мазно месо за децата.
*
Стоека, аз му давам максимум една порция 190гр с бисквити за закуска например и го хващам, че му идва тежко понякога. Иначе наистина навсякъде препоръчват да се дават само пълномаслени млечни продукти май до 2 или 3 годинки. Най-високото в магазина май е 4,5%, но аз имам съмнения че слагат сметана в него за да стане толкова и бих предпочела 3,6  :)
М-и, благодаря за мнението, и аз така мисля. Тази седмица има други работи дето не е ял в менюто и пак не поръчах дните със свинско, но следващата седмица може вече да му дам :)
Една от кухните готви изцяло със зехтин и го изтъква като голям плюс, но аз като съм готвила е било без мазнина, а неговите манджи слагат зехтин, но накрая. Вие какво мислите за и против готвенето с масло или със зехтин?
*
Някой от зехтините не са подходящи за термична обработка (като екстра върджин примерно), отделно, че при загряването им добиват тежък аромат и на мен не ми е и приятен. Тъй че в кухнята вероятно ползват Помас, което лаишки казано е слънчогледово олио, през което са прекарани маслините за да се извлече максимално зехтина  :lol:
Дали някоя от мазнините е по-подходяща не знам, всяка си има плюсовете и минусите сигурно. Във времето в което готвих само с масло и зехтин си залепих 5-6 кила, та имам едно на ум  :lol: За детето предимно масло използвах.
*
Mousyt, и аз като м-и не мисля че има проблем да му даваш храна с изброените продукти. Свинското при всички случаи в детската кухня ще е постно месо, а не сланина :). И зехтина ще е в минимални количества.
Stoeka71, млечните продукти се дават при малките деца само с пълномаслено мляко, но кисело мляко около 150-200 г на ден, че е тежко за стомахчетата на бебетата. А при рефлукс трябва да се внимава с него, че го възбужда. Не е хубаво да се дава кисело мляко след 16ч.


*
А при рефлукс трябва да се внимава с него, че го възбужда. Не е хубаво да се дава кисело мляко след 16ч.

Това при нас не се оказа вярно, въпреки киселото мляко не му се дразни рефлукса. И все пак внимавам да не е много и да е само сутрин, че нали следобед нещо по-леко :)
Момичета и аз да споделя какво съм давала/давам.
Краве мляко давам 4.5%. Бях започнала с 3.6%, защото и аз четох, че трябва да е пъломаслено, но като го пасирам с овесени ядки и плодове става съвсем на вода и затова предпочетох да е още по-гъсто.
Като готвя и аз ползвам основно студенопресован зехтин (слагам го като Mousyt, след като яденето е сготвено и не е вече толкова горещо) или масло.
Свинско почти не съм давала, макар че сега като бяхме при свекърите, те много държаха да му правят разни неща с свинско и то със кайма, защото така са свикнали.
Иначе една от причините да не съм голяма фенка на детските кухни е, че използват такива заготовки като яйчен меланж.

Иначе Дани започна да си хапва доста, но той и се движи много повече от преди. Само да види, че някой яде и той се нарежда на масата. А за АМ направо умира. Като започна да му го правя и той види, направо изпада в истерия докато стане готово. А нищо, че може да е ял друго съвсем скоро.
Давам му всичко без пържено и без сладко (с долното изключение).
Знам, че е рано, но вече 2-3 пъти давах и мед по половин чаена лъжичка в овесените ядки.
*
Не е рано за мед след годината, на нас сигурно бибероните ни са топили, ама сега с тоя ботулизъм и притеснително и доста майки го дават късно, както и аз.
За каймата сигурно е нормално, да предлагат да е кайма, те и кухните вероятно мелят, а яйчния меланж аз съм изненадана, че изобщо присъства там. Моя близка беше дълги години домакин в една кухня и спазваха изисквания от-до, та за яйцата знам, че са били пресни и се мият с препаратите.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
И ако може да ме ограмотите какво е "яйчен меланж" 8O, че го видях в менюто на не помня коя кухня а за първи път виждам такова нещо...
това е прах , сушени  жълтъци и белтъци .
Ето  обяснение : http://mpp.bg/index.php?page_id=3111&show=50106
Предполагам лятото има санитарно изискане за яйцата  от страна на РИОКОЗ , и за това използват  сушен меланж. Със сигурност е  одобрен и разрешен продукт  , не е толкова  страшна химия , споко :)

Даже не знам,  захранвайки с белтък по този начин дали няма да е по-безопасно , отколкото директно с яйце , ако има алергична опасност.
За подправките -  аз не виждам проблем  -специални насоки  едва ли има :)  .
Макар   аз  да ги включих по-късно , защото доста време си  готвех отделно за него  и не слагах. В един момент , когато започна да яде от нашата храна  -  , вече се съобразявах да не слагам много и пикантни  подправки и за нас  и неусетно  му включих всичко , без да съм  писала и мислила кое кога.
Бакпулвера  го има и в някой бебешки бисквити  . Същото е като с маята  -ами има си я  в хляба и  не мислим отделно  дали сме въвели мая :)



И зимата някои кухни слагат яйчен меланж.

М-и, аз за меда съм чела, че след втората годинка се дава.
*
За яйчния меланж - чела съм, че се дехидрира по химичен път, както и доста от зеленчуковите бульони и т.н. Що да го давам, като мога да не го давам :)
Смайли, аз не пропагандирам че трябва по-рано да се даде :) Доста неща, съм дала доста по-късно, просто не ми е било зор да бързам :) реално и бонбони го научи да яде периатърът ни, не аз :)
*
Благодаря за мненията. Аз изчетох менютата на доста кухни и това забелязах, че някои не използват нито яйца нито меланж и дори твърдят, че така е по-добре, други са изцяло на меланж, което според мен е щоти е по-лесно.... Кухнята, от която аз взимам има в някои от десертитв за по-големите дечица такъв прах, но аз веднъж взех и имаше някаква кифла и според мен си беше готова купешка кифличка, та нищо чудно  :lol: Иначе готвят със сухо мляко, което засега ме устройва, защото не съм въвела прясното мляко, а подправките и дори самите храни отдавна вече ги въвеждам като просто му дам ядене с такова нещо в него, а не по лъжичка две. Миналата седмица бяха направили коприва с картофи и малкия облиза паницата :lol: (ако готвех аз сигуно щеше да опита коприва като се ожени  :lol:). Така че засега съм доста доволна. Днес сме почивка от кухнята, че не ми хареса менюто за днес, а и имам доста буркани вкъщи да чистя...
Ахах  :lol: Mousyt, а при нас обратно. Колко коприва изяде само Дани. А тези дни бяхме наблегнали на лапад, че е под път и над път.
*
Здравейте! Аз имам една чуденка и да ви попитам при вас как е. Заместих обедното хранене със зеленчуково пюре и от скоро и с месно пюре и следобед давам каша. Раличка обаче не е от много ящните и на обяд обикновено яде максимум 100гр.пюре, та от два дни й давам вечер към 7,30-8ч да си дояде зеленчуковото пюре и тя си го хапва с охота. Според вас това дали е правилно или трябва да й давам мляко или някаква пак каша? Това го правя с цел да имам повече кърма за последното хранене, преди да заспи, макар че тя се буди доста често нощем и това също ме навежда на мисълта дали й стига кърмата. И още един въпрос имам - кога се въвежда сирене? Аз досега съм въвела зеленчуци, плодове, месо и млечни каши. Първо сирене ли да въведа или глутен?

*
Аз въведох първо глутен, на 7м рано ми се вижда за млечни, но ти си решаваш. Това, че детето се буди нощем не е задължително да е от глад като е на кърма, може да са зъби, може да е жадна в тия жеги. Аз трето хранене около годината, може би и след въведох, но моето дете беше с предпочитания към млякото и може би просто според ситуацията така съм преценила.
*
Reeves, нашите деца са на еднаква възраст.
Аз също дадох първо глутен и то преди няколко дни. Сега ще дам месо и едва тогава сирене. С баткото бях въвела малко по-рано месото, но за бебето се усъмниха за някаква алергия, та поизчаках около 2 седмици. Всичко се оказа фалшива тревога и сега сутрин и вечер пие АМ, на обяд - зеленчуково пюре, следобед каша (безглутенова или глутенова) с плод. Никола яде 4 пъти. През нощта не се храни, за разлика от батко си, който до 1.5-2 г. пиеше мляко и през нощта.


*
Благодаря ви, момичета. Явно бързам да порастне малкото човече и я форсирам с храненето - иска ми се вече да може всичко да яде   :) Ще въведа полека месото и после и глутена. Тя си пие кърма между храненията, защото заспива на гърда  :oops: Смятам да се възползвам максимално дълго от този удобен за мен начин на заспиване  :) Много ме изморява това нощно събуждане на всеки 1-1,5-2ч, но ще потърпя още.
Каката между другото пиеше АМ до преди месец.

*
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=15205.0
случайно попаднах на тези рецепти ако някой търси идеи за разнообразие
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
*
Да ви попитам - имал ли е някой проблем с въвеждането на АМ? Според мен кърмата ми вече не е достатъчно, а и от другата храна не хапва кой знае колко, та ми се ще да й давам поне вечер да си хапне АМ, но човечето категорично отказва. Пробвах два вида АМ, но не ще и не ще. Само като види бутилката с мляко и започва да стиска устата, пробвах даже и като е сънена, но пак се събужда. Още като усети вкуса и край. Притеснявам се, че не наддава и ми се ще да й засиля малко храненето. Ще съм благодарна, ако някой сподели опит. Вечер си е гладна, а аз не знам какво да й предложа да яде. Кашите също отказва и то най-вече млечните. Единствено яде плодове с каша от просо.

*
Това да ти се струва че нямаш кърма и тя наистина да не достига са две различни неща. Те не могат да качват по кило на месец до годината :) има си естествено и слаби или злояди деца. В случая според мен важното е, че ти предлагаш, ако е гладно ще яде. Моят син прояде АМ доста след като започнах да предлагам, единственото което прояде беше Нестле, ако мислиш че нещо е от марката, препоръчвам го това.
*
Това да ти се струва че нямаш кърма и тя наистина да не достига са две различни неща. Те не могат да качват по кило на месец до годината :) има си естествено и слаби или злояди деца. В случая според мен важното е, че ти предлагаш, ако е гладно ще яде.

Точно така. И ако се буди нощем, не значи, че е от глад.

И двете ми деца спят зле нощем точно на тая възраст, будене през час-два като твоето, включително в момента. Приела съм го като вреда от кърменето. А денем бебето ми яде на корем - суче поне 4-5 пъти, 2-3 хранения със зеленчуци, месо/риба, зърнени и плодове. Това ми е късметът, да не спят, пък аз покрай тях изобщо. Ама пък ядат всичко и наддават, с това се успокоявам.

Отчети и отказа да пие от бутилка изобщо, не само АМ, но и кърма. Предлагала ли си изцедена кърма в шише? Първото ми дете го научих отрано, с второто изпуснах влака, и сега не приема бутилка. Вече почти се научи да пие от чаша с накрайник - това ми е спасението за вода, кърма и сок от варени сушени сливи срещу запек.

Аз не разбирам нищо от АМ, но не може ли да се смесва с плодово пюре или зърнена каша? Така хем ще си поема протеините и мазнините от млякото, хем ще понапълни корема с каша, за да изкара в сън първите няколко часа от нощта. Аз вечер давам пюре от плодове с оризова или овесена каша, после кърмене преди заспиване.
« Последна редакция: Август 27, 2015, 17:52:02 pm от цигу »
*
Може в самите каши да се добавя АМ, на пюре сякаш няма да е ок или аз не го приемам за себе си и не съм предлагала  :lol:
*
Здравейте,
в нета чета, много разнообразни подходи за захранване. Моля, споделете мнения, кое е по-добре според вас:
1. Захранване с картофено пюре
2. Захранване с оризова каша
3. Захранване с плодово пюре
И също кога да се даде храничката, преди кърмене, или след кърмене, или между храненията?

Благодаря предварително!

 
*
Кати, на колко месеца сте?
Аз първият път започнах с оризова каша. Може и от детето да е, но много трудно и тегаво захранване. Не искаше да изяде повече от 50мл., а аз изчаквах да направи едно пълно хранене за да сменя храната. Е, след 2 седмици спиране и нови опити, преминах на картоф, също лош избор или просто бебето ми не го хареса :) Моя приятелка захрани с тиква. До някаква степен се води неутрален продукт, ползва се и за плод и за зеленчук. Нейното детенце много я хареса, както и други дечица захранени с нея. Сладка е и може би това ги привлича, също е от регулиращите храни, а в някакъв момент има нужда от тях, защото започват да се запичат от пюретата. Та от години съм решила, че при второ бебе ще захранвам с тиква, да видим, какво ще се случи с плановете :)
Първото дете захраних със зеленчуково пюре -морков. Много лесно и безпроблемно захранване. Второто дете поради факта, че не наддаваше нищо и съвет от педиатъра захраних с оризова каша. Нищо общо с първото дете -трудно захранване и минимални количества изядени накрая. Сменях много марки каши докато не взех Милупа и нея я хареса страшно много, но пак не изяждаше нужното количество. Картофът според мен не е добър вариант -доста безвкусен и неприятен като за първа храна. Моят син въобще не го харесваше и в последствие, чак до откритието на пържените картофи, ама това е друга тема. Ако започваш със зеленчук, моят съвет е с морков или тиква. И винаги преди кърмене, най добре по обяд, за да проследиш евентуално за някаква реакция. Успех.
<br />[link=http:
*
Благодаря ви много!  :bighug: :bighug: :bighug: Ние вчера направихме 4 месеца, мисля към края на четвъртия месец да да пробвам със захранване, да видим какво ще се получи.  Убедихте ме за тиквата, ако не нсмеря тогава, макар че сигурно вече ще има, ще пробвам с морков.  :)
*
Писах, писах и къде отиде....По принцип си пие изцедена кърма от шише. Преди две седмици я оставих за два дни на свекърва ми и си е пила кърма от шише без проблем. Сега предложих кърма в шише и отказа. Дали защото я мъчих с АМ, не знам. Днес успях в сънено състояние да й дам 20мл кърма от шише, та да видим. Предлагала съм няколко вида млечни каши и тях не харесва. Пробвах и да слагам малко АМ в зеленчуковите пюрета - яде ги. Ще продължавам с опитите.
А относно захранването - моите момичета и двете са захранени с тиква. Прие се много добре и продължават да си я харесват. Та и аз препоръчвам с две ръце.

*
Благодаря ви много!  :bighug: :bighug: :bighug: Ние вчера направихме 4 месеца, мисля към края на четвъртия месец да да пробвам със захранване, да видим какво ще се получи.  Убедихте ме за тиквата, ако не нсмеря тогава, макар че сигурно вече ще има, ще пробвам с морков.  :)
Не избързвай със захранването. Ако смяташ да започнеш преди шестият месец следи поне бебето да е готово за захранване.
*
М-и, благодаря ще го имам предвид.
запис !смятам края на 5 -ти начало на 6 ти месец да захраня,ама с морков.не искам с тиква че не си падаме по нея
Кати не е ли рано в 4-ти месец да захранваш?само на кърма /АМ ли сте?

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Не храни детето с идеята, че вие нещо не обичате. Давай всички плодове и зеленчуци. Ако ти ще правиш пюретата, купуваш една малка тиква, режеш я на кубчета, в торбички и във фризера. Аз проядох доста неща на принципа, че  детето трябва да ги яде, дори сега забранявам на мъжът ми да яде различна храна или да казва "Аз това не го обичам"
Кога "захранихте" със сладолед?  :lol:
Аз вече му дадох, че всички около него ядат и не мога да ги моля да се крият...
*
     Аз вече му дадох, че всички около него ядат и не мога да ги моля да се крият...
    Никога не се водете от тази фраза! Не трябва да се крие храната от детето, а да се обяснява
    защо не трябва да я яде. То около него предполагам има и хора, които пушат и пият алкохол, но
     предполагам не му даваш, защото вижда ;)
     И за да не ме разберете погрешно - не става въпрос за сладоледа - близнал един път, голяма
     работа, става въпрос за храни, които знаем, че са "боклуци" или все още не са подходящи за
     възрастта, например ядки и шоколад преди 3г.
     Говорене му е майката от самото начало.
Ами моето още не разбира от обяснения.
Като поиска алкохол му давам празна чаша или шише като тези, от които ние пием.
*
Имам една много неприятна случка с това "другите". Беше на около 2г. имаме гости с дете на неговата възраст и майката му дава да пие от нейното безалкохолно. Моят го пита "Ти какво пиеш?" и детето отговаря "Сок" и съответно той се обръща към мен, че също иска. Казах "Не, това е газирано", не посегна и не се тръшка, но му се напълниха очите със сълзи. Никога не съм давала да опитва алкохол, казвам какво е и интересът е до там. На 2г. в магазина боклуците не ги и отразяваше, но ние не ядем и не купуваме такива неща, като е постоянно заобиколено детето и "другите", които смята за равни ядат е сложно :)
*
      Разбират, разбират, ако знаеш колко добре разбират ;)
     Няма как сега докато си мислиш, че не разбира, да даваш нещо за залъгване, което уж е същото
     (примерно иска ракия ти му даваш чашка с вода), а утре като започне да разбира, да му
     кажеш "Не". Тогава "Не"- то няма да върши работа и ще има тръшкане. Започни отрано - "Не"
     винаги трябва да бъде "Не", но обяснявай, говори.
      След 5 години ще бъдеш спокойна и доволна :) Говоря от опит.
*
запис !смятам края на 5 -ти начало на 6 ти месец да захраня,ама с морков.не искам с тиква че не си падаме по нея
Кати не е ли рано в 4-ти месец да захранваш?само на кърма /АМ ли сте?
Здравей, не няма да захранвам сега. Само се интересувам. След като попрочетох, мисля да почна в средата на петия месец с тиква. За момента сме на 4 хранения с кърма.
Mimi, той от "не" разбира, но не разбира още защо е "не".
Според мен е много жестоко някой да яде до него сладко, сладко (и то друго дете) и да не му давам.
Достатъчно съм го ограничила откъм сладко в момента - изобщо не присъства в менюто освен под формата на плодове. Не мисля, че като изяде 200 гр сладолед за цяло лято ще му стане нещо.
А вие още ли не им давате сладолед?
*
Аз давам, може би след втората година започнах, не помня. Вече не го и избирам, то свестен няма на пазара.
*
        47 Smiles, не си ме разбрала правилно :) Писах принципно, не конкретно за сладоледа. Както
        вече казах от малко сладолед нищо няма да му стане.
        Естествено, че давам, но примерно се събира количество една кутия за двамата за цяло лято. 
        Преди като бяха на вашата възраст, ако на мен си вземех сладолед, на тях взимах само
        вафлена фунийка ;) В къщи им правих кисело мляко с плодове или крем и ги слагах също във
        фунийки (зимата все още такъв "сладолед" правим).
        А за това дали е жестоко или не, аз имам явно малко по-различен поглед на нещата заради
        алергиите им. И децата (за разлика от мисленето на много хора) приемат доста добре и
        спокойно факта, че не могат да ядат всичко и сами се ограничават и контролират, защото
         знаят че последствията влияят на техния комфорт и състояние.
Mimi26, да разбрах ти мисълта за говоренето и обясненията. Цяла една книга прочетох по темата дори :lol: Просто нямам усещане, че има разбиране от обратната страна  :lol:

Искам да ви питам сега за АМ-то. Докога давахте? Вие ли го спряхте или децата сами го отказаха?
Дани много обича АМ. Направо трепери като види шишето. Имам усещане, че може и до 3 години да си пие. Проблем ли е да се дава прекалаено дълго.... Аз все още му давам сутрин и вечер.
*
Смайл, моят го кърмих до 1.10м  :lol: после мина на АМ и някъде на 2.6м към прясно мляко. Последното има дни, в които и сега го пие по литър  :D
*
Смайл, моите все още всяка сутрин пият по чаша прясно мляко. Имам чувсто, че ще махнат млякото чак като пропият кафе и бира :)
запис !смятам края на 5 -ти начало на 6 ти месец да захраня,ама с морков.не искам с тиква че не си падаме по нея
Кати не е ли рано в 4-ти месец да захранваш?само на кърма /АМ ли сте?
Здравей, не няма да захранвам сега. Само се интересувам. След като попрочетох, мисля да почна в средата на петия месец с тиква. За момента сме на 4 хранения с кърма.
на колко станахте че ядете 4 пъти само? на 4 месеца не ядат ли бебетата по 850 мл. на ден?а това са горе-долу 5-6 хранения поне така мисля де та затова питам.пък може и да се наяжда с кърмата.моя позната дава на 4ти месечния си син сокче ама няколко лъжички.не го захранва разбира се ама се оплаква че все не му стига яденето и не прави нощна пауза повече от 3 часа все гладен.аз не мога да кажа нищо защото сме на почти 3 месеца 6 пъти яде кърма и имам едно дохранване с АМ защото неедрее.

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
запис !смятам края на 5 -ти начало на 6 ти месец да захраня,ама с морков.не искам с тиква че не си падаме по нея
Кати не е ли рано в 4-ти месец да захранваш?само на кърма /АМ ли сте?
Здравей, не няма да захранвам сега. Само се интересувам. След като попрочетох, мисля да почна в средата на петия месец с тиква. За момента сме на 4 хранения с кърма.
на колко станахте че ядете 4 пъти само? на 4 месеца не ядат ли бебетата по 850 мл. на ден?а това са горе-долу 5-6 хранения поне така мисля де та затова питам.пък може и да се наяжда с кърмата.моя позната дава на 4ти месечния си син сокче ама няколко лъжички.не го захранва разбира се ама се оплаква че все не му стига яденето и не прави нощна пауза повече от 3 часа все гладен.аз не мога да кажа нищо защото сме на почти 3 месеца 6 пъти яде кърма и имам едно дохранване с АМ защото неедрее.
Здравей, на 4 месеца и една седмица сме.  Нямаме нощно хранене. Преди когато 4 не й  стигаха, се будеше към два през нощта за хапване, като от месец и половина спря. Ако имахме 5 хранения, през нощта не се будеше изобщо.  Сега очевидно 4 хранения са й достатъчни. Нямаме проблем  с прираста.
*
Смайли, и Мишо си пиеше АМ до към 1.8 г. После започнахме с прясно мляко и все още пие по 250 мл мляко преди заспиване.
Бяхме на море и там не е пил мляко, защото имаше само сухо и вече към края една вечер ме пита малко глезено:
Мамо, кога ще си ходим в София?
Аз съответно питам Защо, не му ли харесва на морето, а той ми отговаря:
Тъжно ми е за Никола, за бабичка ииииии...... Искам да пия мляко  :lol:

Та не смятам да му го спирам, както казва мими, ще се откаже сам от него като пропие бира  :lol:

Shinzou, всички деца са различни. Мишо ми се хранеше по 6-7 пъти на денонощие до 1.5 г., Никола се храни 4 пъти от 3-месечен. Не е слаб, напротив - пухкаво бебче си е, има къде да го щипка и гризка човек.  :lol: На 9 месеца е 9.860 кг и 75 см. Води се по детето, то най-точно си показва как се чувства добре.
« Последна редакция: Септември 04, 2015, 17:05:51 pm от mgstra »


Момичета, аз прясно мляко за пиене не смятам да давам, така че ако продължава да пие до толкова късно все адаптирано ще е. На айряна не се радва така, иначе бих заменила с айрян.
*
Имам усещане, че може и до 3 години да си пие. Проблем ли е да се дава прекалаено дълго.... Аз все още му давам сутрин и вечер.
Не е проблем и на 3г. да пие АМ.
Аз давам и ще давам сутрин и вечер докато си го иска.
Онова в кутиите не съм убедена много нито да е прясно, нито да е мляко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Абе мляко си е, а и моят син за някакъв период изкара на мляко сигурно седмица, та литри АМ нямах в къщи и така премина на кутиите. То пък като купувам от някой много знам какво е  :lol: примерно от 2г не купувам, защото не познавам човек който да поддържа добра хигиена от имащите крава.
Разказвала съм една случка. Много обичам прясно сирене, от цедилката направо. И тук един човек правеше, доста наши приятели купуват и ядат от там сирене, брат ми дори беше супер обиден, че не искам да му купя, моят мъж ми обясни, че имал оборудване за мандра и т.н. и аз патицата реших, че трябва да е ок. Пращам го сутринта да вземе сиренето, преди да са го осолили, то продължава да тече, слагам го в една кутия и периодично отцеждам, по едно време от буцата се показва тлъст червей  :x
*
Малее, това с червея е много гадно.  :( 8O А, извинявайте за глупавите въпроси, защо след годинката да не се дава вече прясно мляко? То дали ще е прясно мляко от кутия, или АМ, химията не е ли една и съща?
« Последна редакция: Септември 05, 2015, 09:51:54 am от kati_vm »
*
Кати, по принцип заради ценните вещества и витамините в АМ. Обогатени са според възрастта на детето уж.
*
А да попитам, каква АМ бихте ми препоръчали? Аз имам около 1л замразена кърма, но тя е доста малко и явно като почнем захранването ще трябва да купувам и АМ. Аз съм се ориентирала към Аптамил по принцип.
*
Лично и субективно ми е мнението. Аптамила оставаше като стружки при мен, отделно отвратителен за моят вкус. Давала съм и фризо също не се разбиваше винаги. Единственото АМ, което моят син пропи с удоволствие е на Нестле. Разбива се без проблем и със студена вода(просто в един момент спрях да я притоплям).
*
Лично и субективно ми е мнението. Аптамила оставаше като стружки при мен, отделно отвратителен за моят вкус. Давала съм и фризо също не се разбиваше винаги. Единственото АМ, което моят син пропи с удоволствие е на Нестле. Разбива се без проблем и със студена вода(просто в един момент спрях да я притоплям).
Хм, Nestle  не използват ли ГМО в продуктите си? Малко съм ги намразила тях. Бяха ми препоръчали и това Фризолак между другото.
*
Никога не можем да сме сигурни кой какво използва в продуктите си. Аз също бях резервирана към тях и това ми беше последният опит, вече не съм предубедена към непробвани неща де  :lol:
*
От както се е родила и досега Мария пие мляко Хип. В момента е на Хип 4, вкусно е и въобще не е сладко. Тя мрази сладки неща, яде само плодове.
С това АМ не е имала проблем.

Точно Хип Комбиотик пие.
Пробвах веднъж Лактана и Нан докараха и запек и веднаха се върнах на Хип. Тези две млека бях ги купила по спешност, че беше свършило АМ и само това намерих.
« Последна редакция: Септември 05, 2015, 23:44:10 pm от stoeka71 »
*
Тъкмо щях и аз да се запиша за АМ, ама вие вече сте ми отговорили :lol:
Аз му давам прясно мляко в храни и закуски, но сутрин и вечер пие по едно шише АМ на Тьопфер а 12м+. Много си го харесва  аз също мисля да продължа с АМ засега основно заради добавените витамини и минерали, желязо,.... неща дето на моето дете биха му били от полза. Иначе нямам задръжки към прясното мляко и по-натам ще мина на прясно, но смятам да продължи да си пие мляко докато му харесва :)
*
За Мишо педиатърката ни препоръча АМ ХИП Комбиотик. Започнах с него, прие се от детето и си го пи дълго време и с удоволствие.
За Никола не съм и питала. Директно започнах с него и той също си го пие с удоволствие.
Не съм сменяла АМ и не мога да сравня.
Решаваш с кое искаш да започнеш и го даваш, ако бебо не го харесва, ще разбереш много бързо и ще се наложи да го смениш. Има и деца, които въобще не искат да пият АМ. Всичко е до дете.


Катиаз му давам Фризолак веднъж дневно.харесва го и го пие.нашата Педи каза че ако не му хареса Фризо да му давам Нан на Нестлето.чувала съм от някои майки че децата им се запичали от Фризото ,но при нас такъв инцидент не е имало засега

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
Момичета, препоръчайте ми някакви готови храни (каши или друго), които да стават за по-големи бебета, че ще пътуваме и искам да имам под ръка.
*
Смайл, ако яде някоя от кашите за бебета, голяма работа, че са бебешки :) Иначе грис, качамак са варианти. Сухари за попара. Плодове, но то няма нужда да ги носиш. Бурканчета с пюрета, стига да ги яде. Няма ли да можеш да му готвиш там? Пюре, супа някакви с по-малко компоненти стават бързо.
Каши съм чувала, че има някакви течни в кутии, готови.
Някой ползвал и е да препоръча :)
М-и, няма да имам възможност да готвя. Пюренца отдавна не яде. За попара продукти не знам дали ще намеря и дали ще можем веднага като пристигнем да отидем на магазин. А в куфара масло и сирене не ми се носи ...
*
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочаквани бебета.
« Отговор #93 -: Септември 07, 2015, 11:24:27 am »
Смайли, аз съм правила заготовки за попара в бурканчета - натрошен сухар, сирене и масло. На място само заливам с гореща вода и готово. Ако не е удобно да мъкнеш стъкларии може да вземеш АМ и бисквити и като начало да правиш попарка с бисквити, докато се ориентираш в обстановката, но специално по хотелите попара и в ресторанта се прави без проблем. На блок масите винаги има сирене, препичаш филии на тостер, дробиш и става чудна попара. Ако имат и билков чай, да я залееш с нея още по-добре. Може и бъркочи с кисело мляко да му правиш - обикновено има големи купи с кисело мляко, мюсли, пресни плодове. Той вече не е толкова малък, яде всичко. За основаните хранения мисля също няма да имаш проблеми - задължително има супички, пресни зеленчуци за салата, не пречи и от мръвките да му предложиш.  :wink:
*
Такива тип течни каши съм купувала на Нестле. На мен малко на нишестяно кремче ми приличат :) Има и в бурканчета на Хип мисля, пак тип плодова каша се води, отгоре стои този крем и се разбърква преди да храниш, втечнява се леко ако се забавите с храненето, да не помислиш, че се е развалило.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Смайл, на първото ни море бяхме на вашата въ3раст. Бях му направила няколко вакуумирани бурканчета с мое готвено пюре - картоф с месо, постно 3еленчуково. В хладилната чанта и после в хладилника на хотела. По това време вече и кисело мляко му давах, та правех и мляко с бисквитки. Отделно в ресторанта, ако харесах нещо готвено, му давах. Предполагам, че вече сте въвели достъчно храни да не се притесняваш, освен ако нямате някаква алергия.
Гадното е не да откажеш на детето си нещо неприемливо 3а ядене, а да ядеш нещо пред малко дете, ако не си сигурен, дали му се дава, дали не е алергично  :x много ме е яд в такива ситуации, но това е друга тема.
Божидар АМ е пил 2 кутии всичко на всичко - една с някакво регулиращо Ам при ра3стройство и една, дето му слагах от нея в пюретата. Някъде около годинката му дадох кисело мляко - а3 си го квася и подслаждам с мед. 3нам, че над 2г се дава мед, но го предпочетох пред 3ахарта. Но основното му млечно хранене си беше кърмата до 1г и 8м. Сега си яде кисело мляко и пие прясно - нищо не отка3ва.
И само още мещо - 3ахранването е 3а 3апо3наване с храните и тест 3а алергии. Не е нужно гонене на количество, 3ащото млякото си е до годинката поне основната храна. Така поне а3 3нам. Ние се 3ахранихме с круша, че имахме 3ор с акането, после ябълка, ори3ова каша, картоф, тиква и т.н. Във форума май ме бяха посъветвали да и въведа нещо ра3хлабващо и нещо 3атягащо, че да мога да регулирам стомахчето при нужда ;)


*
Каши съм чувала, че има някакви течни в кутии, готови.
Някой ползвал и е да препоръча :)
М-и, няма да имам възможност да готвя. Пюренца отдавна не яде. За попара продукти не знам дали ще намеря и дали ще можем веднага като пристигнем да отидем на магазин. А в куфара масло и сирене не ми се носи ...

Смайли, аз ползвам тези: http://www.nestlebaby.bg/products.asp?lm=18&cat_id=5 и съм много доволна. Удобна е доста, само късаш и сипваш в шише, но ти трябва биберон с голяма дупка - на Авент или Y или 1-2-3 :) Аз не ги ползвам често, но си имам една кутийка в чантата за спешни случаи, много ме е спасявала :lol: Има и такива удобни : http://www.nestlebaby.bg/products.asp?lm=18&cat_id=7. Има ги в Метро и Вис Виталис със сигурност ;)
47 Smiles  защо точно течна каша, а не такива в бурканчета. Има на Хип, на Бебевита също доста хубави. А пък и кашите специално се правят лесно -трябва ти само термус с вода  и предварително изсипана доза от инстантна каша в контейнер за храна. Така съм правила за Явор навън по време на рзходка. Иначе всички видове пюрета -тип меню за по-големи бебета са чудесен вариант.
<br />[link=http:
*
47 Smiles  защо точно течна каша, а не такива в бурканчета. Има на Хип, на Бебевита също доста хубави. А пък и кашите специално се правят лесно -трябва ти само термус с вода  и предварително изсипана доза от инстантна каша в контейнер за храна. Така съм правила за Явор навън по време на рзходка. Иначе всички видове пюрета -тип меню за по-големи бебета са чудесен вариант.
Аз като черна радиостанция да се включа, ама може би иска да може да се храни в движение? 8) Аз поне за такива случаи ги ползвам - за да не го вадя от стола на колата ако не е подходящия момент за спиране за почивка. Не че не съм го хранила и с лъжица и с бурканче Хип по същия начин де, но когато се возеше назад беше по-лесно, сега едно че на мен ми призлява, второ че баща му не кара особено внимателно и рискувам на някоя дупка да му бръкна в гърлото  лъжицата... но моето си е малко прекалено, едва ли много майки го биха пробвали :lol: :lol: :lol:
*
Аз не съм прочела да не иска буркани. Просто пита за варианти или идеи, с които не е запозната.
За хранене в колата съм без думи, аз и вода не давам в движение  :lol:
*
Аз не съм прочела да не иска буркани. Просто пита за варианти или идеи, с които не е запозната.
За хранене в колата съм без думи, аз и вода не давам в движение  :lol:

Е, аз затова си признавам плахо-плахо  :wink: :oops:
Да кажа, не толерирам и не съветвам никого да го прави :lol:, просто бяха извънредни ситуации, но това ми хрумна :lol:
Права си, че Смайли не е казала че не иска буркани, ама някой спомен течните каши и аз нали чета по диагонала днес запалих :lol:
*
Абе всеки си решава. Просто моето се давеше и с вода без да се движим, та през ум не ми е минало да храня. Отделно ми е ок да ми е чиста колата ;) И сега пък като съм го научила да чака и да не ми мрънка, що да развалям хубавата работа  :lol:
*
Здравейте, вчера започнахме процеса по захранването с две лъжички тиква, които много се харесаха на бебка.   :D Днес пак мислим да дадем 2-3 лъжички, не повече,
 и така около седмица, до десет дни.
Бих искала да ви попитам какво е мнението ви относно въвеждането на втората храна - дали да я дам самостоятелно пак като започнем от няколко лъжички, или да я комбинирам с тиквата, като постепенно увеличавам количеството на новата храна и намалявам това на тиквата? По принцип мисля втората й храна да е морков.
*
Мисля 5 дни са съвсем нормален период за въвеждане, 10 дни е много. Първите четири-пет зеленчука ги въведох самостоятелно и след това започнах да комбинирам с вече познатите и нови.


*
Аз въведох някой неща самостоятелно. Примерно започнах с оризова каша и не ми се стори удачно да я комбинирам с картофи. Нищо не съм въвеждала по повече от 4 дни де. То с въвеждане на 10 дни ще се захрани детето към 4-тата година :)
*
Здравейте, днес дадох на бебка за пръв път пюре от морков - 5 лъжички, но след това цял слетобед и вечерта повръща, включително пюрето, кърмата от обедното хранене и АМ от слетобедното. Минахме на смесено хранене, защото кърмата ми не стига, иначе сме здрави, нямаме температура и др. Оплсквания. Това е третият зеленчук, с който захранвам. Някой да е имал проблем с морковите  при захранване?
*
За първи ден ли даваш морков? Какъв е морковът -домашен,варен и пасиран, от бурканче отворено днес или? Моят син като го захранвах направи проблем с картоф, бях го купила от пазара и готвен в къщи. Освен, че го повърна имаше и обрив после. Та в случая не беше от първото даване и вероятно картофът е бил пръскан с нещо. Изчаках някакъв период да се успокои коремчето и отново започнах да давам, като си избирах до колкото мога естествено.
*
За първи ден ли даваш морков? Какъв е морковът -домашен,варен и пасиран, от бурканче отворено днес или? Моят син като го захранвах направи проблем с картоф, бях го купила от пазара и готвен в къщи. Освен, че го повърна имаше и обрив после. Та в случая не беше от първото даване и вероятно картофът е бил пръскан с нещо. Изчаках някакъв период да се успокои коремчето и отново започнах да давам, като си избирах до колкото мога естествено.
Здравей, да вчера беше първи ден морков от био пюретата на Hipp, неотваряно бурканче в срок на годност. Но, явно нещо не й е понесъл. Нямаме обрив, днес сме добре след кърменето сутринта не е повръщала. Мисля днес да дам тиква, с нея я захранихме и тя много я хареса.
*
Можеш да захраниш с други неща сега и после да опиташ пак моркова, дори и с месец да го отложиш мисля, че не е проблем.
*
Можеш да захраниш с други неща сега и после да опиташ пак моркова, дори и с месец да го отложиш мисля, че не е проблем.
Благодаря за консултацията и аз така си мислех.  :bighug:
*
Здравейте, все още не съм захранила малката с оризова каша, но бих искала тези дни да опитам. Имам малко замразена кърма и искам да й направя кашата с нея. Моля за съвет в какво съотношение да я направя. Благодаря предварително!
*
Съотношение според инструкцията на кутията(независимо там вода или друга течност е указана). Количество минимално, все пак ще дадеш няколко лъжички.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
А на мен нещо ми се въртят някакви спомени  да съм чела  , че безмлечната оризова каша ,ако се приготвя с кърма ,не се сгъстява така  както , ако се приготви с вода или АМ .
 Или това  май беше  за опитите да се сгъстява кърма с оризова каша при рефлукс ?
. Аз я правех с вода или АМ . Но така или иначе първия пъти е хубаво да е по-рядка  -по-лесно се преглъща.
« Последна редакция: Ноември 05, 2015, 14:19:11 pm от nimika »


*
А на мен нещо ми се въртят някакви спомени  да съм чела  , че безмлечната оризова каша ,ако се приготвя с кърма ,не се сгъстява така  както , ако се приготви с вода или АМ .
 Или това  май беше  за опитите да се сгъстява кърма с оризова каша при рефлукс ?
. Аз я правех с вода или АМ . Но така или иначе първия пъти е хубаво да е по-рядка  -по-лесно се преглъща.
Здравей, и аз четох нещо такова в нета и реших да попитам, и тук. Ще стане ясно като пробвам.  :wink:
*
Съотношение според инструкцията на кутията(независимо там вода или друга течност е указана). Количество минимално, все пак ще дадеш няколко лъжички.

Благодаря! Аз вече й дадох ориз под друга форма - в едно зеленчуково пюре на Хип, където има ориз, тиквичка и картоф. Значи ли, че въпреки това пак трябва да започна с минимално количество оризова каша?
*
Ако си давала няколко дни (2-3) от пюрето - не, то се явяват само познати неща :)
*
Ако си давала няколко дни (2-3) от пюрето - не, то се явяват само познати неща :)
Благодаря! Днес ще й дам за трети път. Т.е. утре ще й направя една порцийка оризова кашичка.  :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
безмлечната оризова каша е най-безобидния продукт при   захранването   -  не знам някой да е правил реакция към нея.
А и още повече , че д-р Бърди я препоръчваше , че може да се добави към обикновено Ам при рефлукс / преди захранването /  за сгъстяване на млякото , отделно че тя се съдържа в някой АР млека , и като сгъстител в повечето  плодови пюрета я има  , че и в зеленчуковите.


*
Здравейте, а някой да е захранвал с райска ябълка?
*
Избираш я добре узряла, мека и с лъжичка. Моят син някой неща не иска да ги яде, а преди ги е харесвал. Така, че това дали ще я дадеш може да остане без значение ако следващата есен не я иска :)
*
Избираш я добре узряла, мека и с лъжичка. Моят син някой неща не иска да ги яде, а преди ги е харесвал. Така, че това дали ще я дадеш може да остане без значение ако следващата есен не я иска :)
Благодаря!
*
Напоследък стана модерен лимецът. Имам следния план за въвеждане на глутенови храни: овес ръж ечемик пшеница. Къде да сложа лимеца? Чух, че бил по-слабо глутенов от пшеницата



   La vita è bella
*
Напоследък стана модерен лимецът. Имам следния план за въвеждане на глутенови храни: овес ръж ечемик пшеница. Къде да сложа лимеца? Чух, че бил по-слабо глутенов от пшеницата
Руми, интересен въпрос, дано да се включат мами с инфо. Ние още сме на оризова каша, мисля после да дам на бебка елда, и след това да почна с глутеновите каши.
*
Руми, това с глутена ми беше голяма драма да го измисля и аз....а вече дори не помня как му го дадох. Луда работа... дано някой се включи ;)
Аз един въпрос - каква храна е медът - тежка ли е за стомаха?
Ще ви се стори странно, но моят син го броя захранен с всичко и реално когато аз го храня му подбирам менюто, но иначе не го пазя от нещо. Той обаче нали беше с рефлукс до доста късно и забелязвам, че си му е слабо място това, защото ако преяде или яде по-тежка храна получава киселини. Млечните продукти също му идват тежко, това да яде кисело мляко така цяла порция още не сме го постигнали... и затова още не съм му дала някои храни (не и директно де). Та се зачудих медът дали е такава дразнеща или тежка храна или не 8O
Моусит,меда не е дразнеща и тежка храна,а алерген...за това по-късно се дава май след годинката може вече,но не съм сигурна :)
Аз давам мед от 10 месечен, но през ден по 1 чаена лъжичка в сутрешното кисело мляко... Знам , че се дава след годината, ама веднъж му взех бебешки бисквити с мед и така и реших да му давам... Медът е от наши много близки и е "проверен".
*
Ботулизма няма как да го провериш за съжаление. Купешки бисквити с мед?  Ти сериозно ли?!
На една е под 1 и захар не давах, та меда беше в домашни меденки на 1.5 или 2.5 захранен
По повод лимеца аз бих го дала преди пшеницата, не си спомням и аз вече за него, но не съм го захранвала специално.  Мисля, че храните, които не са постоянно присъствени на трапезата,  не е нужно да се захранват преди или около 1г.
Малко ми е странна паниката с глутена в един момент. Да не би да сте захранили всички видове риба примерно?! Ами сепии, раци, калмари?
*
Руми,
И според мен лимеца е преди пшеницата. Аз не съм давала другите храни, почнах направо с хляб от лимец, че всичко друго ми звучеше като каша, а в ЗВБ нали няма каши и така. Дадох им да си гризат корички за първи път на около 7 месеца, колко са яли така и не мога да преценя, тогава повече разпиляваха наоколо. Ако сама ще месиш хляба, имай предвид, че брашно е малко по-мокро от останалите та ще трябва по-малко вода - аз ползвах рецепта за пълнозърнест хляб в пекарната и слагах 10  мл по-малко вода.
Мда, за съжаление направих тази грешка с въпросните бисквити,  но естествено за меда като отделен продукт съм питала педиатърката /тази , която си ни следи още от началото / и каза ,че не е проблем да пробвам с мъничко. Е,  така малко по малко си му давах, давам и сега. Другото , което каза е, да не задълбавам твърде много при захранването, естествено да внимавам какво ,как и колко , но да не се задълбочавам чак толкова /знаете, как постоянно теглих схеми на захранване, питах даже за копър дали мога да давам като подправка,а що чай изпих за кърма и той за колики именно от копър... :D/
*
Аз направо се изкушавам лимецът да е първи от глутеновите. Лично аз много обичам лимец под всякаква форма. До нас има фурна, правят хляб, сладкиши, дори има пакетиран кус-кус. А по магазините срещам често солети от лимец, много ги харесвам. Наистина за мен е равностойна алтернатива на пшеницата. Примерно спелта срещам много по-рядко.



   La vita è bella
*
Добре де, дай овес(въпреки, че той не се води глутенов, а само евентуално замърсен с житни, лимец, пшеница и готово. Нужно ли е пък всички да си ги минала?! Щом купуваш хляб чупиш по 1-2 трошички и така.
*
Здравейте, а някой да е давал каша от кафяв ориз и от кога?
мисля че е от 7-ми месец се дава кафяв ориз,тая седмица ще давам оризова каша ама не мога да разбера на една лъжичка колко вода/ АМ да сложа  :ask:
Кати ти как я правиш?

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Някъде четох, че пълнозърнестите продукти не са подходящи за малки деца, нещо дразнели корема или и аз не помня. Тоя кафевият ориз не е ли от тях?
*
мисля че е от 7-ми месец се дава кафяв ориз,тая седмица ще давам оризова каша ама не мога да разбера на една лъжичка колко вода/ АМ да сложа  :ask:
Кати ти как я правиш?
Здравей, на една лъжичка оризова каша, слагам 50 мл. вода.  Останалото е плодово пюре. Преди правех с две лъжички каша и 100 мл. вода, но се запичаме от такова количество и го намалих.
*
Някъде четох, че пълнозърнестите продукти не са подходящи за малки деца, нещо дразнели корема или и аз не помня. Тоя кафевият ориз не е ли от тях?

Да,  кафявият ориз може да подразни корема на малко бебе, защото не е рафиниран като белия ориз, а е с част от люспите, но пък бил много полезен.
мисля че е от 7-ми месец се дава кафяв ориз,тая седмица ще давам оризова каша ама не мога да разбера на една лъжичка колко вода/ АМ да сложа  :ask:
Кати ти как я правиш?
Здравей, на една лъжичка оризова каша, слагам 50 мл. вода.  Останалото е плодово пюре. Преди правех с две лъжички каша и 100 мл. вода, но се запичаме от такова количество и го намалих.
благодаря  :bighug:

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Записвам се и аз. За да не е гол запис да попитам правите ли ден пауза при въвеждането на нова храна или направо на следващия почвате? Другото, което искам да попитам е кога се заменя цяло хранене с пюре ( конкретно за обедното говоря) ?


Всеки миг е още един шанс...
*
Никога не съм правила пауза между отделните храни. То и така много дълго ще продължи захранването. А за заменено хранене детето само си показва. Марти почти до годината си пийваше и мляко с храненето, докато Габи си изяждаше порцията и не искаше нищо друго. Успех със захранването!


*
Също като Рачко, паузи не съм правила. А замяната се получи когато пожела да изяде цяла порция.
Записвам се и аз. За да не е гол запис да попитам правите ли ден пауза при въвеждането на нова храна или направо на следващия почвате? Другото, което искам да попитам е кога се заменя цяло хранене с пюре ( конкретно за обедното говоря) ?
Аз лично правих паузи поне при първите групи храни -2 дни пауза и тогава въвеждане на нова група. Цяло хранене може да се замени още след първата седмица, ако детето си хапва добре и с удоволствие това, което въвеждаш. Достигайки цялото количество, след това можеш да заместиш храненето. С дъщеря ми се получи така, със сина ми не. Той много дълго време не можеше да изяде 1 пюре, дори малките от 80 грама ги ядеше 2 дни. С него заместих хранене чак когато въведох месото.
<br />[link=http:
*
Записвам се и аз. За да не е гол запис да попитам правите ли ден пауза при въвеждането на нова храна или направо на следващия почвате? Другото, което искам да попитам е кога се заменя цяло хранене с пюре ( конкретно за обедното говоря) ?
Здравей и аз не съм правила пауза между захранването с отделните зеленчукови пюрета, но ги давах около 5-6 дни всяко. Месото и плодовите пюрета малко по-малко време -  по 3 дни. Когато започнах със зеленчуковите пюрета,  давах и кърма в обедното хранене, а после  АМ - 60-90мл. На мен педиатърката ми каза, че когато се дава зеленчуково пюре е хубаво храненето да се допълни с белтъчини и тъй като месото и жалтъкът, които са белтъчини се дават малко по-късно, първо е хубаво да се допълва обедното хранене с кърма, или АМ.
*
 Днес хапнахме първата си лъжичка домашно направено пюренце от картофче, отгледано в градината на баба :)
Много ѝ хареса, зяпаше за още, но не посмях да дам повече.
 Сега ще наблюдавам за реакции.  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
Само 1 лъжичка ли и даде? :lol: можеше поне 3-4... Според съвременните схващания 1-во с тиква се почва,после морков и тогаз картоф..навремето с Вера с картоф почнах :lol: тиквата се харесва много та ако има от градината на баба давай и.. :lol:
*
 Ами не се престраших за повече. Утре ще ѝ дам още 2.
Иначе от градината имаме тикви рекордьорки и моркови, но реших най-напред с картоф.


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, аз захраних най-напред с тиква, но всеки си преценява. София не иска да яде самостоятелно картоф и в момента й го смесваме главно с пащърнака. Аз също като Алекс мисля, че можеш да си малко по-смела, особено щом зеленчуците са домашни.
*
 Кати, нашите картофи са някакъв френски сорт и леко сладнеят не са съвсем безвкусни, може би, затова ѝ допадна.
 
Утре ще бъда по-смела :)
« Последна редакция: Януари 11, 2016, 14:09:27 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Ако детето не е алергично ( с предпоставки да бъде) - аз май бих опитала другия път със ЗВБ. Без майтап. Иначе и картоф и тиква и морков са подходящи за първа храна, както и оризова каша, безглутенов сухар - опции бол от гледна точка на алергенен потенциал, та което хареса детето - то. Ако не го хареса - следващото. Няма нужда чак от по една чаена лъжичка за 5 дни от всичко де... Така до гимназия няма да захраните. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Синеочка, аз също първо с картоф захраних Мария. Хареса го много и също зяпаше за още. И аз с някакъв сорт френски картофи дето сладнят захраних. И досегас обожава картофи.
Успех
Така е Джей, ЗВБ е мнооу мързеливо и лесно. ЗА тази вечер дребоска яде ориз, сама, три сварени в същата оризоварка с все ориза моркови и тиквена супа от семейната.

Пък тук ако ти кажа, че прясно мляко препоръчват от 1 година...въъъй, аз на Ники кисело дадох след годинка :lol:
[/url][/url]
*
Те и тук от 1г. го препоръчват прясното мляко.
*
 Днес дадох морков, но реших да го направя плавно и смесих с картофче. Едва сварвах да ѝ давам, много го хареса. Изпапа 10 лъжички, зяпаше за още , но се притесних да не натоваря много стомахчето, а и четох, че някои деца имат колики и/или повръщат от моркова. После ми се цупи на млякото. Хапна 80, а по принцип изяжда 130. Но предполагам, че е напълно нормално.
 Да попитам мамите, които са давали домашни пюрета : може ли остатъка от днешното пюре, който прибрах в бебешко бурканче от 90 г, да дам и утре? Или направо да го давам на таткото да го изяжда?
« Последна редакция: Януари 16, 2016, 12:52:09 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Синеочка, ако не си бъркала с лъжицата, с която даваш на Слънчогледка в него, т.е. още в началото си го отделила и няма досег със слюнка, може да да го сложиш в хладилника и на другия ден пак да дадеш. Но, ако просто е останало в купичката, от която си давала, не се препоръчва.
Аз лично изхвърлях всичко и всеки ден давах прясно приготвено, но това разбира се е мой избор. Много майки дават и на другия ден от същото пюре.

Дано все така й харесват пюренцата  :P
*
Смайли, благодаря ти за бързия отговор. Ще го дам на баща ѝ, т.к. половината р от купичката, а другата половина от остатъка в блендера. Аз всеки ден правя ново, но се зачудих дали може да се консумира повече от веднъж. Явно не е препоръчително :)


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, може да си правиш малки порции и да замръзяваш. После си размръзяваш и даваш. Практично е и за по-късно като смесваш няколко зеленчука/плода. Аз също съм давала от предния ден пюре като съм оставала в хладилник.


*
И аз съм давала от предния ден, като съм го слагала в хладилника.Правила съм си сама пюретата.Всичко беше еднокомпонентно и смесвах точно като теб.Месото пуешко, телешко и т.н. взимах на готови пюрета само месни и ги смесвах със зеленчук, който аз съм правила. Моркова сладни и много бебета го харесват, но и запича, та препоръчвам следващото което въведеш да е разхлабващо.

*
Благодаря ви за препоръките и напътствията. Засега нямам проблеми с моркова. Не ѝ предизвика колики или затягане, дори напротив. Откакто давам морков ходи 2-3 пъти на ден.


Всеки миг е още един шанс...
*


"Усещането, когато разбираш, че майка ти не може да готви, а ти не може да говориш".

И за да не е спам. От 2 дни започнахме с кашите. В момента давам оризова на Хумана. Харесва се и то много. Исках да попитам, кога се започва даването на плодовите пюренца?


Всеки миг е още един шанс...
*
За плодовите - зависи дали с плодови ще започваш, или със зеленчукови. Ако ще е с плодови...скоро :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз вече съм заменила обяда със зеленчукови. Чудях се колко време след кашата се въвеждат плодовете?


Всеки миг е още един шанс...
*
Кашата я прескочих, по спомен - около 2 седмици след първото зеленчуково вкарах плодовите следобед. Кашата не те бърка по въпроса, освен кога и какво количество храна даваш. Щом яде каша - вкарай плодовите смесени в каша. Времето го казах.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз дадох плод след първите 5 зеленчука и така комбинирах плод и зеленчук, напр. тиква с морков и ябълка, тиква с круша. След това като въведох на по-късен етап кашите смесвах с настърган пресен плод или плодово пюре като вечеря. По моите записки съм въвела второ хранене 2 мес. след първото.


*
Аз вече съм заменила обяда със зеленчукови. Чудях се колко време след кашата се въвеждат плодовете?
Здравей  Синеочка, мисля че няма такава зависимост. Както са писали и другите момичета, можеш да сложиш плодово пюре в кашата. Аз така правя.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
а3 бях дала първо плодове и после към тях добавях ори3ова каша. "Гола" ори3ова каша така и не прояде - ни с кърма, ни с АМ - само с плод. След ори3овата дадох елда, че и тя май беше бе3глутенова.


И аз съм давала от предния ден, като съм го слагала в хладилника.Правила съм си сама пюретата.Всичко беше еднокомпонентно и смесвах точно като теб.Месото пуешко, телешко и т.н. взимах на готови пюрета само месни и ги смесвах със зеленчук, който аз съм правила. Моркова сладни и много бебета го харесват, но и запича, та препоръчвам следващото което въведеш да е разхлабващо.


Добре де, то хубаво го правиш това и друг път съм чувала, обаче някой измерва ли колко смесва? Някакво конкретно количество има ли или просто мешаш, колкото да стигне за няколко яденета?
« Последна редакция: Септември 21, 2016, 09:43:52 am от jam »
*
Някои хора за смесваме ползват мини кантарче. Аз лично имам едни разграфени кучички за детска храна с капачки и ползвах тях.

А за съотношенията гледах да е като в готовите пюрета в бурканче. Например: 15 гр. месо за 6 месечни бебета, ако не ме лъже паметта, в една порция от 180 гр.



   La vita è bella
*
И аз като Руми имах разграфени малки купички, мисля на Авент бяха.

Здравейте и от мен! Скоро ми предстои захранване и се записвам при вас. Ще следя с интерес и като ми възникнат въпроси, ще питам  :)





Бореща се за една мечта.
*
Добре дошла! За следене май няма много. Ако имаш въпроси, питай!
Привет, момичета!

Виждам, че тази тема е в застой, но тук ще си задам въпросите, пък да видим дали някой ще се отзове.

Започнахме захранването в началото на 6 м, но нещо не върви. Досега съм предлагала картоф, морков и тиква, разредени с АМ. Беба е успяла за няколко седмици опити да хапне няколко лъжички тиква и няколко лъжички морков, в останалото време просто близва лъжицата и толкоз. Когато е в настроение, дърпа сама лъжицата към себе си и успява да опита пюрето. Но като цяло не се случват нещата. Заместването на цяло хранене в момента е мираж. Цупи се беба, затваря устичката и се разплаква дори. Разбира се тогава я успокоявам и й давам АМ. Чудя се да продължавам ли със зеленнчуците или да пробваме оризова каша и плодови пюрета. Ако някоя от вас е минала през подобна фаза, споделете как се справихте. Интересува ме и дали има някъде надеждна информация кои плодове и зеленчуци и други храни към кой месец могат да се въвеждат. Засега намирам само с какво се започва и няма подробно инфо за по-нататък. Мерси!

Здравей, Mirracles,

Имам един файл на word, в който подробно е описана коя храна в коя възраст се въвежда и то според различните системи на захранване.
На мен ми беше много полезен и по него си бях направила схема кое след кое да давам (като съобразявах и сезона на зеленчуците и плодовете, разбира се). Хубавато е, че вие сте точно в сезона на повечето неща.
Ако имаш интерес ми прати мейл на лични.

Спокойно може да предложиш вече и оризова каша, и плодове. Според една от системите на захранване дори се започва с оризовата каша. Моят син много я харесваше.
Плодово пюре така и не прояде никога.

Не се притеснявай, че сте далеч от заместване на хранене. До 1 годинка може само да опитва различни вкусове и основната храна да е млякото. И моят син много късно замести цяло ядене.
Просто децата са различни. Едни заместват много рано, други не.
Благодаря ти много, Смайлс!
Пратих ти мейла си на лични.
*
Някой бебета по-бавно вървят със захранването. Картоф и морков не са най-добрите храни от моите опити. Първият път имах голям проблем с картоф, морков и ориз и изобщо не ми бяха пръв избор когато се наложи да повтарям. Захраних с тиква и се прие много добре.
Смайл ще ти прати файл, аз да дам насоки за каквото се сетя. Първо консистенцията. Не знам как приготвяш храната, но един уред на Авент мисля, че се плати хиляда пъти у нас  :lol: Понеже вари на пара и се събира течност вътре, пасирах с нея и става не много рядко, но с чудесна консистенция за моите деца, твоето може да предпочита по-гъсто или по-течно. Не съм добавяла АМ или мазнина в началото, мляко никога де, мазнина започнах да добавям може би месец след началото. Според мен е добре новите храни да се дават самостоятелно, за да може бебето да ги усети и отхвърли ако реши.
Аз кърмих, синът ми до 1г. не е изяждал  над 180мл./гр. дори и да откажа да го кърмя в това хранене, явно си е наваксвал в другите.
Не е проблем, че не яде де. Може стомаха да не е готов или така да му е по-добре.
О, да, уредът е страхотен  :P
Имаш мейл  :D
*
Аз захраних с оризова каша, безмлечна и безглутен.Прие се много добре.Но има бебета при който захранването върви изключително бавно.На сестра ми момиченцето беше така.Бебе отгледано на АМ на 6 месеца не искаше да близне храна.Бавно и постепенно се захраниха и сега е всеядно(вече е на 2г и половина).Оризова каша, тиква, морков, картоф с нещо вътре, сладки картофи, Смайли ще ти прати схемата :)

Благодаря много за съветите, момичета!

Засега предлагам на беба само купени пюрета, по препоръка на педиатъра. Започването с домашно приготвено пюре от картофи беше последвано на 4 ден от лек обрив около вратлето (по мое мнение от потене в горещините), но док каза засега да се огранича с готови пюрета за всеки случай.
Иначе моят стерилизатор за шишета също има опция за готвене на пара и имам намерение да я използвам в скоро време.

Относно гъстотата и консистенцията на пюрето, разреждам с АМ до гладка и малко по-рядка от купеното пюре, докато свикне да преглъща храната. Изпробвала съм различна гъстота, но не мисля, че това е проблема в момента. Понякога тя започва да се цупи и плаче още като види бурканчето с пюре и купичката.

Чудя се, при положение, че погълнатото количество не е голямо, може ли да се счита определена храна за ефективно въведена и проверена за ал. реакции?
*
Дори и една лъжица да е погълнала, това значи, че е тествана храната.Обринатото най-вероятно е от горещината наистина.Аз захранвах изключително с домашни пюрета, защото се получи лятото да я захранвам и имаше от къде да взема материали :)

*
Иначе моят стерилизатор за шишета също има опция за готвене на пара и имам намерение да я използвам в скоро време.
Един такъв стерилизатор ползвах по няколко пъти дневно точно 3 години. Първо за шишетата, после за варене на пара и накрая за размразяване. Чудя се, не вярвах, но издържа. Подарих го.
Аз също  захранвах с основно с домашни пюрета ей по същото време, сезона предлага всичко в момента. Опитвай с по-сладникавите зеленчуци като тиква, пащърнак, батати. Ще прояде не се притеснявай. Да -
 още е труден момента с придвижването назад към гърлото за преглъщане.
Достатъчна е и една лъжичка, на мнението на Маги съм.
Ако искаш направи малка пауза щом се цупи и след седмица, две примерно пак предлагай.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Другия вариант ти е да правиш ЗВБ.Даваш например сварен морков в ръка и я гледаш да го оближе, да си чопне малко.Същото с карфиол, броколи, картоф, банан и т.н.

Авалон,

Правя паузи. След картофа и обривчето - около седмица. После през около седмица по ден два почивка, когато започне да плаче само при вида на купичката и лъжицата, за да позабрави.

Маги,

Мислила съм и за този вариант, но педиатъра е в отпуск, а ми се искаше да го питам преди да предприемам нещо ново. Спомням си, че племенницата ми обожаваше да й дадат една пръчица краставица или сварен морков да си ги ближе и да си чеше венците. Видях в магазина и едни неща като биберон, но с мрежичка отпред, в която се слага плод или зеленчук да си смуче, а мрежичката предпазва от отчупване на прекалено голямо парче. Някой ползвал ли е подобно нещо да сподели опит?
*
Сестра ми с дребната, така и даваше плодове, точно щото имаше проблем със захранването.Много добре се получи при племенницата.При тоя метод на захранване просто трябва да внимаваш да не отчупи по-голямо парче.

*
За захранване, водено от бебето, вече има книга на български: Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно! на Мария Нориега. Не съм я ползвала, когато захранвах, но в нея намерих отговор на въпросите, които си задавах по време на нашето захранване. Подарих я на приятелка, която е в този период в момента и чакам отзиви.
*
Не са ми много хигиенични тия мрежички и не съм ползвала, а ЗБВ е за хора със здрави нерви и силни сърца според мен  :lol: аз това го прилагам в по-късен етап, когато се отказва ядене.
Педиатъра изобщо не съм го питала с какво и как да захранвам. Той не е специалист по хранене. Ако е мъж пък съвсем няма представа от съдържанието на буркана вероятно. Тия купешките зеленчуцкови пюрета ми миришат на едно и също и са ми неприятни. Плодовите основно са пълни с оризова каша и нишесте. Всички съм захранвала с домашни и сезонни продукти или замразени ако са извън сезон. Синът ми в някакъв момент отказа тотално храненето и минах на бурканчета, просто за да не готвя и изхвърлям, момичетата тотално отказват да ядат купешки пюрета, купувала съм само Хип.
*
Мира, не знам дали ще има ефект, но пробвай да сложиш пюренцето в шишето й за мляко и от него да й даваш с лъжичката. Тя си го познава и може да й е по- приятно, понеже го свързва с храна. Може да смениш различни марки лъжички, също.
Мими си има любима лъжичка, колкото и да е странно. С нея й давах купищата капки за колики, за желязо, за не знам какво още и си беше свикнала с нея още преди захранването. За захранването купих една по-дълбочка/ извита, по-маркова :) ... еми не я хареса, а с първата й лъжичка нямаше проблем.

Да допълня, че забравих:
При нас пюре разредено с АМ не се хареса. Също започнах с купешки пюрета на хип и на гербер, докато не стана продукцията от мамината градинка. Пюренцата са с такава консистенция, че няма да има проблем с преглъщането.(и мен ме беше страх)
« Последна редакция: Юли 29, 2017, 17:24:51 pm от rosss »


Привет, Рос!

Много се радвам, че писа! Как е сладуранката Мими?

Изпробвала съм и с различни лъжички и с тази, с която й давам хомеопатичните за зъбките има някакъв успех, но и от другите близва. Имам арсенал от купички и лъжички, но май не там е ключа при нас. Пробвах и да й давам да държи лъжицата до моята ръка, за да участва. Така й е най-интересно.

Лека полека ще се случат нещата, то е ясно. Просто захранването й съвпада и с активирането на зъбките (вече имаме 1 брой :) ) и това вероятно също е фактор, защото има дни, в които и мляко не й се пие много много.
*
О щом са тръгнали зъби очаквай дни дето ще е на фотосинтеза.Въвеждай нови храни само като е спокойна иначе няма смисъл и за двете ви.
Успех!

*
Добре сме, Мира! :)
Вече сме наваксали недоносването и не ни смятат коригирана възраст :)

Еййй, тия зъбки, бе! На нас не ни пречат на яденето (8ми е на път да никне), но доста майки се оплакват, че децата отказват храна.
Дано да й действат капките, които й даваш и да папка повечко бебешорка!
Маги е права, че трябва да е спокойна и тогава да й даваш пюренца. Но ти сигурно знаеш това.
Сигурно си пробвала, но ако си пропуснала: пробвай да й дадеш първо млякото, когато изпие горе-долу половината да й го отнемеш  да й дадеш няколко лъжички и после да си изпие останалото мляко.

Дано следващите зъбки да не ви тормозят и сладураната да папка и да расте!
  :bighug:


Благодаря много за съветите, Рос! Радвам се, че Мими е наваксала бързо и зъбките не й пречат да си хапва :)

Момичета, как отмервате количеството каша/пюре, когато не е в готово бурканче? Освен да слагам кашата в едно от бурканчетата от пюре за ориентир. От вчера започнахме с оризова каша следобед и се прие добре. Хапна 3-4 лъжички от нейните си. Реших да не я започвам с 2 лъжички при положение, че забелязах, че в някои от зеленчуковите пюрета, които сме пробвали има оризово брашно. Обаче дори и половината от пропорцията от рецептата на кутията идва много за едно хранене. Пише в различните книги да се стигне до 170-180 мл каша или пък до 100-150 гр. Вие как се ориентирахте за количеството каша?
*
Пюретата ги слагах в бурканче или мерителна чаша на Авент, така правех и с кашите.Аз захраних с оризова каша, но след това смесвах каша и пюрета и преминах само на пюрета.Каша чиста за следобедна закуска дадох доста по-нататък и правех на око, колкото изяде.

*
Miracles, всичко на око съм правила, горе долу спрямо това колко събира едно бурканче. 20- 30 грама разлика не е фатална.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Маги,

Мерси за напомнянето, бях забравила, че и аз имам такава мерителна чашка на Авент.

Авалон,

Аз също на око, но като прохождаща в захранването се притеснявам да не натоваря стомахчето на детето увлечена в еуфорията, че е прояло някакъв вид каша или пюре. Е, разбира се, всичко се въвежда постепенно, но все пак.

Да ви питам, замразявали ли сте домашно плодово пюре и колко може да издържи във фризера? Има чудесни плодове сега, които още не сме въвели, а когато ги въвеждам вече няма да има пресни. Споделете опит, моля.

И друго. Когато един зеленчук е въведен с купешко пюре, а после си го правиш на домашно пюре, пак ли постепенно се въвежда или се счита за вече въведен? Все пак домашните пюрета нямат нищо общо на вкус с купените.
« Последна редакция: Август 04, 2017, 15:28:41 pm от Mirracles »
*
Замразяваше 47Smiles по спомен.Няма проблеми да замразяваш.Вариш, пасираш, слагаш във формички за лед, после изсипваш в един плик и във фризера.Аз ги ползвах около 3-4 месеца така замразени или стерилизирани.Без захар, без нищо.Слагах в кисели, в нишестета в грис, навсякъде.
Когато един зеленчук е въведен, той е въведен, няма значение с какво.В повечето купешки пюрета има ориз, сол, масло и т.н.За това им е различен вкуса.

Маги,

Като спомена масло се сетих и друго. В домашните зеленчукови пюрета слагате ли някаква мазнина, ако да каква и от кой месец. Четох рецепти в блога на една педиатърка и се учудих, че тя дава зеленчуковите пюрета да се правят с прясно краве мляко и краве масло, а аз знам, че те се въвеждат доста по-късно. Има ли тук тема, в която да видя рецепти на пюрета?
*
В началото не слагах нищо.Пюрето за мен беше отвратително на вкус, но дребната ги ядеше  8O Сложих краве масло някъде към края на 7-ми месец мноого малко.По-късно добавих сирене и чак след това кисело мляко.Общо взето зеленчуците беше варене, пасиране, ядене.После с месото стана по-сложно.А като прояде всичко и готвех и гледах рецепти по частните кухни и импровизирах.Ядеше дребната моето, на кухнята тцъ.

*
И аз въведох мазнина около месец след захранването. Първо зехтин и кокосово масло. Прясното мляко моите го повръщаха и отказваха, давала съм млечни каши на Хип около годината и чак сега година по-късно го приемат добре във фрикасе. Може би добавяне на кърма или АМ е удачно, но аз не съм.
Рецепти има във форума, но те не са за захранване или може би няма да са по месеци. Виж в Рецептурника. Има раздел и линкове към рецепти, които са на различни места във форума.
Миракълс, аз теглех купичката с каша, пюре на електронната везна преди и след ядене. Така се ориентирах и колко е изял, освен колко грама е приготвеното.

Аз замразявах така и плодови, и зеленчукови пюрета. Точно заради сезонните домашни неща.
Както са ти писали - до 3 месеца, повече не е препоръчително.

Мерси много засъветите, момичета!
*
Мира, моята педиатърка в Германия казваше да слагам малко олио от рапица в зеленчуковото пюре, но не помня точно колко беше малкото. Имало детето нужда от мазнина. Искаш ли да потърся?

Да благодаря, Блу!
Ще ми е полезно за ориентир.
Намерих информация, която много се различава - от капки до чаена лъжичка. Говоря за инфо от книги и сайтове на педиатри. Нашия педиатър е още в отпуск, а и не е много разговорлив на тема захранване.
*
Една лъжичка е препоръчителна знам аз, но винаги съм слагала на око. Според една приятелка подпомагало изхождането и тя слагаше по две дори, малко прекалено ми се струва, но всеки си решава.
*
Намерих, че пише по една ч.л. на пюре от около 200 гр (както е казала и м-и).

Мерси много, Блу!
*
Mirracles, това е темата с рецептите от форума: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10055.0 На мен много ми помагаха. Аз първите пюрета ги правех без някаква мазнина, само размесвах с бебешко мляко или ако кърмиш - с кърма. А около месец след това, като съм започнала да правя по-смислени пюрета, съм слагала рапицово олио. Но ако консистенцията ми се е виждала гъста, смесвах с бебешко мляко.


Благодаря, Рачко! Ще разгледам рецептите.
Привет момичета,

Идва време да давам на бебата месно-зеленчукови пюрета. Да ви питам били ли сте стриктни в това да въвеждате по отделно всички съставки, които ги има в тези пюрета или направо сте ги давали така? Например в пюре пиле със зеленчуци има пащърнак и домати. Задължително ли трябва да съм ги въвела поотделно преди това? Домат го дават за захранване доста по-късно в схемата, а това е пюре за от 5м натам по етикет.
« Последна редакция: Август 28, 2017, 16:10:34 pm от Mirracles »
*
Аз съм давала всичко отделно.Моника например направи реакция към пуешкото месо и повторно го въведох след месец.Ако ти направи реакция към нещо, как ще разбереш към какво е?Аз правих пюрета.към зеленчуково добавях половин бурканче чисто месно пюре.Не си спомням вече на коя марка имаха само месни пюрета.

Не знам дали ще имам възможност редовно сама да ги приготвям, но ще проверя за месно пюре за добавка към моите зеленчукови. Тогава как въвеждате копър примерно, който е съставка на някои готови месни пюрета?
*
Копър, магданоз и другите зеленолистни подправки не ги мисли.Аз тях не ги въвеждах по гореописания начин, но заленчуци и плодове отделно.Моника, горката, се изприщи от пуйка, домат, ягода.Ягодата още не може да я яде.За това много внимавах кое как въвеждам.но копър и магданоз си и дадох наситнен в едно зеленчуково пюре и после с месните беше лесно.

Пресен магданоз и копър или топлинно обработен със зеленчуците? Кога и как се въвежда домат? Знам, че е алерген, а масово го има в зеленчуково-месните пюрета.
*
Доматът аз съм въвеждала след година при всички.
Подправките също не ги мислих много преди едната госпожица да се изрине зверски от целина и ми казаха после да внимавам с морков и магданоз, защото са от едно семейство пък аз вече съм провокирала реакция. Вече 6м и още не съм повторила с целината и може и да не повторя скоро.
Здравейте момичета.Включвам се и аз с едно питане:Мойте родители отглеждат някакви зеленчуци и плодове в двора и си мисля да подготвя на малката някой пюрета,тъй като времето в което ще се захранваме няма голям избор,а си мисля,че домашното е много по-добре.Ясно е ,че не се слага сол/захар,но това което не мога да разбера (изчетох различна информация)варя,на водна пара,само пасирам (кое)и стерилизирам?Ако стерилизирам колко време ,държи ли се в хладилника,ще издържат ли 3м?Кое е по-добре стерилизирането или във формички и замразено?Питането ми е най-вече за тиквички(зелени),тиква,прасокви и сини сливи?
*
Бебешок, аз замразявах всичко прясно нарязано на кубчета.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
и аз така замразявах, прясно, нарязано и пакетирано по порцийки.
*
Ако можеш замразявай, ней-лесно е.Ако ли не, на водна баня съм правила моркови, тиквички, пащърнак, ябълки, кайсии, праскови, круши.Според плода/зеленчука бепе и престоя на водна баня.Слагах в бурканчета и стелиризирах за 10 минути да поврят.После издържат до 3 месеца в мазата или друго помещение.

*
Аз също замразявах. Смайл знам, че прави и във формички, мисля, че 3м си е ок, на кубчета, замразени държат повече.
Благодаря ви много за помоща.Майка ми си е навила на пръста,че ще консервира,не била съгласна за малката замразено,защо и тя не знае.Като е ентусиаст,какво да я правя :D.Аз може тайно да си замразя.
Момичета,

Дойде време да се захранваме с глутеновите. По схемата овес, ръж,ечемик, пшеница. Овесена каша намерих лесно, пшеничени също изобилие, но ръж и ечемикнамирам само в каши с 5 зърна. Вие как захранихте глутеновите? Чувам, че някои мами купуват ръжени и ечемичени ядки,варят и пасират, но се оплакват, че после консистенцията не е много ок. Някои захранват наведнъж останалите с каша 5 зърна след като са въвели овеса постепенно. Как е най-добре?
*
Аз не съм за пример, но не захраних с всичко отделно.Захраних с овесена, после пшенична и май не съм и взимала 5 зърна никога.в последствие като порасна май е яла различни видове зърнени.

*
Тьопфер имат.
Отделно съм купувала смлени (на брашно) зърна от био магазините и правех каши във всевъзможни комбинации  - нищо им нямаше на консистенциите.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Давах ръжен хляб и други май не съм захранвала. Не виждам логика в това степенуване на глутена, отделно ние ечемик не ядем и не виждам причина, да захранвам такива храни. Все едно да дам калмари под 1г., като нямам намерение никога да им готвя  :D
И аз не съм много за пример, че почти на 2г., имам незахранени неща, но не бързам.
Благодаря ви много, момичета!
Момичета,

Имам питанка за въвеждането на сиренето. Не може ли да се замени с извара, която аз си приготвям? Не ми в много ок тая щуротия с изкисването с цел обезсоляване. Все някаква сол си остава.

А с какво кисело мляко захранихте?
*
Мисля че аз захраних първо с извара, после дадох сирене. За киселото мляко ако си правиш му дай твое си, ако не вече зависи  на кой марки имаш вяра във вашия район.

*
На баткото не съм давала извара, но сега я приготвях сама и давах. Не е от любимите, то не че обичат сирене  :lol:
Реално смятам, че можеш да захраниш което и както прецениш. Но все пак сирене и извара не са точно идентични продукти.
Кисело мляко захраних Родопчанка, защото ние ядяхме такова, в момента мога да го купувам само от две места, като и двете са ми неудобни и ядем Верея 3.6, което са направили много течно и не харесвам и Тертер, който ми харесва, но пък ММ го купува с много висока масленост. Абеее капризна съм  :lol:
Дойде и моят ред за въпроси.От известно време се захранваме.Започнах с картоф,тиква,морков,пъщърнак,сладък картоф,тиквички,спанак.Първоначално разреждах с кърма,не и хареса,после само с вода,пюретата на Хип ги харесва повече от мойте,но се старая повече да са домашни.От всичко най-много и харесва тиквата,моркова и сладкия картоф .От тях изяжда около 60гр и ако забавя лъжицата се почва лудо пищене и дърпане на лъжицата към устата.От другото едва по 20-30гр,да не говоря че обикновения картоф и спанак с картоф и морков по 2-3 лъжички след което се мръщи,плюе  и реве.Винаги когато се намръщи или спре да отваря устата спирам.Дохранвам след  пюретата с кърма.Храните, който не харесва водят ли се вкарани и да я мъча ли още или след 2-3 седмица да предложа пак?Да продължавам ли със зеленчуците или да минем на плодове ?И какво точно да предложа?(не може да сме на морков и тиква).Доктори и познати ми казват как към зеленчуковите трябва да прибавя масло,за да и хареса,но в днешно време това масло,колко е такова?Вие как сте процедирали?Трябвало вече да изяжда по 125гр на ден,кога съм щяла да заместя цяло ядене?Ами като не иска?Да съм предлагала в повече яденета,не е ли малка?На мен ми е достатъчно,че се буди по-малко през ноща от както сме започнали и се радвам,че въобще яде нещо.Другата крайност от непойскани въпроси и съвети е "Ама тя е много малка,ти щом я кърмиш трябва да изчакаш".Луда работа са това хората,стигнала съм до там,че като стане въпрос за хранене или се правя,че не чувам или отклоняваме темата,а понякога съм си и тръгвала.От начало бях много уверена в това,но с всеки изминал ден ставам все по-объркана от различната информация. :D
*
Бебешок, нищо толкова задължително няма. Отговарям ти малко разбъркано. За масло е рано, аз не бих дала. Щом харесва оранжевите пюрета просто слагай по 2-3 л. от тях в другите, които харесва по-малко. Моята голямата беше така, едно към едно с твоята в това отношение. Слагах пюре от тиква и морков почти във всички зеленчукови пюрета до към 8-9 м. докато вече нямаше драма. :) относно плодовите пюрета, щом си дала вече няколко зеленчукови спокойно можеш да започнеш и с плодове. Някои дори захранват първо с пюре от ябълка, така че, няма правилно и грешно.
И да храните които е опитала няколко пъти, дори по 1-2 л. се водят вкарани.:)
Наистина е малка и няма нужда да й предлагаш пюрета на повече от 1 хранене и след това да дохранваш. Предлагай на обед и дохранвай щом сметнеш, че не се е нахранила. Лека полека ще започне да си изяжда нужното количество и като й предложиш цица няма да иска. Тогава приемаш, че имаш заместено хранене и можеш да мислиш за второ. Ще си въвела и достатъчно плодове, за да започнеш да заместваш и следобедното кърмене, например. :)
И на мен ми се струваше като ядрена физика това захранване с голямата, ела виж с малката, идея нямам кое кога и по колко съм давала. Сега като чета как вкарвате и зърнените и си давам сметка колко безотговорна майка съм :lol: На моите просто им предложих сухар, а малката дори баща й и сестра й я захраниха с коричка хляб на 7-8м. и от тогава я броя за захранена с глутен, всички видове зърна  :lol:
« Последна редакция: Октомври 27, 2017, 16:27:59 pm от StefiZ »
Бебешок,

Не се връзвай на хорските глупости. Аз смятам всяка храна, от която е опитала по няколко лъжички в рамките на 2-3 последователни дни без реакции за въведена. Моята беба и сега на почти 10 м рядко изяжда повече от 100 гр пюре или каша на хранене, а порцията на връсниците й е 190 гр. Не ми е било фикс идея да заместя  хранения. И досега си дохранвам с АМ, когато тя пожелае. Спрях да се тревожа и да се водя от такива препоръки за размер на порции. Да яде колкото й е вкусно.

Почнах с купешки пюрета, когато ядеше по 20-30 гр в началото и после преминах почти изцяло на домашни пюрета. Правя различни комбинации от захранените храни за да й е по-разнообразно на вкус и да свиква. Един път преобладава един вкус друг път друг - морков с ябълка, тиква с картоф, тиквички с оризова каша и тн. Съвсем спокойно можеш да въведеш и плодове, подходящи за възрастта (ябълка, круша, сливи- имай предвид, че разхлабват и аз ги въвеждах с оризова каша). Мазнина започнах да ползвам едва от скоро, купих олио от рапица. Масло още не съм въвела.
Води се основно от детето си и не ае тревожи излишно.

Ако искаш мога да ти пратя на мейл файлове с таблица и обяснения кое кога се захранва.
*
Бебешок, малка е според мен за захранване въобще и нормално можехте да си карате до 6 месеца само на кърма.

Щом си въвела нещо дори 1-2 лъжици е въведено.Рано е за всичко друго освен зеленчуци.Рано е за месо, за масло, за глутен за всичко.Просто рано си почнала да я захранваш.

И аз ще отговоря малко разбъркано :D
magi_st имаше еди близо 10 дни преди да започна със захранването където тя ядеше на1.5-2 часа денонощно.Е,изморих се.Реших,че ако трябва да дохранвам,то предпочитам да започна захранването пък каквото стане.Еми с хранене 2 и в 6 сутринта се живее.През деня на 3-4часа.
Относно шашкането и мнението на хората,знам че ще трябва да свикна,но на моменти направо ме разкъсват.Седмицата я делим в провинцията и в София,педиатърката и в София е На едно мнение(да дохранвам с АМ и в края на месеца зеленчуци,плодове и тн),педиатърката която посещаваме в провинцията е семейна приятелка и е на друго мнение(сокове,плодове,зеленчуци с масло).Приятели и роднини на трето :D
StefiZ,вчера за пръв път направих комбинация от спанак,морков и картоф,но явно беше повече спанака и ми отказа,от там сварих един морков и добавих 2 лъжички от първото пюре,така се получиха нещата.Просто ме е страх да не и дойде в повече този морков или тиква,но така като казваш че не сме единствените се успокоявам.

Mirracles ще се радвам,ако ми изпратиш файла.За количествата знам,че не трябва да се връзмам ама ето ме...
Относно маслото и мен ме е страх,ще изчакам още.Ще има цял живот да го яде :).За гултен,месо и тн. въобще не ми минава през главата за сега, до 6м. така или иначе съм си решила зеленчуци и плодове.
Ох,олекна ми.Благодаря ви за съветите.
*
Хранене и захранване на бебето и детето
« Отговор #229 -: Октомври 28, 2017, 00:11:45 am »
Аз искам, да ти препоръчам, да се водиш по бебето и да му даваш от което колкото иска. Също така да не смесваш любими с омразни храни, защото може да откаже всичко.
Моят опит: Отказвали са ми храна само ако не им понася поради някаква причина. Дали ще образува газове или колики или ще е алерген. Съжалявала съм, че съм настоявала за още една лъжичка, щото сакън, де не е гладно. Ако е гладно ще реве и ще си търси млякото.
Предвид ниската възраст, а и по принцип, не бих настоявала за количества. Синът ми на 2г. ядеше 180гр на ядене. Растеше слабичък, но много жизнен. Още си е такъв и жив и здрав, да не повярваш.
Ако някой дойде, на мен да ми обяснява, как да накарам, да се изяде препоръчаното количество, сигурно ще му сипя на главата пюрето  :lol:
За масло може би е рано, освен ако нямаш ГХИ. Може да слагаш зехтин, но почни с 1-2 капки. Препоръчва се и за по-лесно изхождане, ако започне да се запича.
За въвеждане на плодове
Бих си направила таблица, в която да разнеса, кое кога се препоръчва. И ако няма подходящи зеленчуци бих давала плодове, но не като второ хранене, а в същите часове. Пък и като второ да го предложиш, щом не заместваш цяло кърмене и храниш колкото пожелае, за мен е ок.
Реално не е проблем и да си даваш само захранените известно време. Една година ядоха тиква и ушите им плющяха, сега не искат да я видят. По същият начин давах дълго време попара за закуска, а сега се мусят. Тенденциозно избягвах създаване на излишно разнообразие, защото в един момент, започват да ме разиграват и аз днес имам сготвени 3-4 ястия, а принца искал сандвич или предпочита да яде пресни плодове(малко по-големи сме и затова примера е такъв, но е същото).
Моите предпочитат и са предпочитали домашна храна, но готвя в уред на Авент и консистенцията е по-добра и еднородна.

*
М-и, ти нямаш милост, бре, жена. Една година само тиква и аз щях да я намразя.  :lol:

Бебешок, момичетата са ти дали много съвети. Само едно допълнение. Няма закъде да бързаш. Полека-лека. Още е рано да заместваш цяло хранене. Виж, че и самото дете още не иска. Успех! Наистина при първото е като ядрена физика, при второто си върви от само себе си.

*
Хахахаха, да ядрена физика е. И аз имам файл, ако искаш ще го пратя.
Смесвай смело и давай пюрета. Всяко с което си захранила може да го смесиш с друго и да го дадеш. Аз смесвах всичко. Но и Моника ядеше та я плющаха ушите :) Води се по детето, така е най-лесно за теб и за нея.

Ядрена физика и химия.Благодаря ви за помощ а.
Мире ,благодаря за файла.
Маги,няма да откажа и твоя файл.
*
М-и, ти нямаш милост, бре, жена. Една година само тиква и аз щях да я намразя.  :lol:
Не само тиква, но МНОООГО тиква  :lol: :lol: :lol:
Мамчета,

Да ви питам кога и под каква форма дадохте на децата си хляб?

Според някои педиатри може да се даде на детето коричка хляб да гризка след като е ввъведен глутена.
И аз да попитам на места четох,че при вкарването на банан,той може да се дава без да е термично обработен.Вие как сте го давали?И въобще кога може някой пюрета да не са термично обработени?
*
Аз банан не съм обработвала термично.Ябълка дадох първо сварена, печена и чак тогава зряла, ама то просто така се получи.Морков също съм и давала да смуче, след ато съм въвела сварен.

За хляба и дадох доста след това.Аз не обичам хляб и не мисля, че трябва да се яде с всяко ядене.Не виждах смисъл да и давам коричка хляб да смуче и никога не съм и давала.Но не мисля, че е проблем след като е въведен глутена да се даде.

*
Плодове не съм обработвала термично. Хляб Нора започна да яде когато влезна в яслата на година и 8 месеца. Не виждам особен смисъл в хляба, да не кажа никакъв освен пълнеж на стомаха. Глутен захраних с каша. Зърна обаче сготвени на каша давах във всякакви комбинации. Всичко зърнено житно от здравословния магазин -булгур, овес, ръж, лимец, царевеица, сорго, просо, елда, киноа, амарант ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Малко помощ от публиката с ядрената физика:D.По препоръка на педи бях започнала да вкарвам жълтък в рамките на 2 седмици да започна от 1/4,като стигна до 1/2.След като мине този период да започна да въвеждам за следобедна закуска каши .С жълтъкът изкарахме 7 дни,прекъснахме заради престоя в болница,стигнах до 1/4(достраша ме и започнах с по-малко ).Въпросът ми е сега с жълтъка от ден 1 или 7 да го броя?Ако е от ден 1 не е ли много всеки ден жълтък?Следващото ми притеснение е месото хем не ми се иска готови пюрета,хем пък ме е страх от месото което се продава.Ако имате изпитани магазини ще съм благодарена да препоръчате.И последно,когато се вкара месото и жълтъкът задължително ли е да се редуват ден месо,ден жълтък,не е ли прекалено тежко за тях?Толкова ли бързо пада хемоглобина ?Нейния е 125 към миналата седмица.
*
Бебешок, жълтъка можеш да го броиш от ден 7ми. Аз давах жълтъка през ден. Месото го започнахме след 7мия месец. Ако хемоглобина е добре защо да бързаш. Педиатърката я слушай с едното ухо  :wink:
Започнах с пуешко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Съгласна с Авалон.Почни със заешко или пуешко, дават го най-леко като месо.Давай по-малко.Аз имах готови зеленчукови пюрета и взимах чисто месно пюре и го смесвах.Има такива.

Да преговорим:в следващите 7 дни давам през ден жълтък.После за 2 седмици вкарвам каши,през това време през 2-3 дни давам и жълтък,след това започвам с месото.
Мазнина никаква не съм вкарвала,нея преди месото или след?
Маги на коя марка си взимала чисто месо?
*
Мазнината мисля, че вкарах преди месото.Слагах съвсем малко зехтин, една капка в началото, после слънчогледово масло и после краве.

Месото чистото вземах на Хипп, био се води, каквото и да значи това.

Иначе да, нещо подобно като горното трябва да е схемата.

*
Дали ще са по две или по три седмици е без значение.  Спешно няма. Маслото преди месото го дадох. Започнах със зехтин, много популярна е рапицата. След това маслото, преди нямаше, сега бих дала гхи.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Добър ден.Малката вече втори ден стачкува,предлагам 4-5 вида вкус и не,ако успея 20 грама да пробутам пак добре,пробвах и по-късно да не би да не съм уцелила настроението,не признава нито плод,нито зеленчук.Чувала съм за подобен тип стачки,но те не са ли на по-късен етап?Мисля си да е от зъбите,защото като цяло е по-навреме последните дни.Колко време е продължавало/може да продължи това?Какво сте давали за зъби?Без кехлибарено герданче,Пенсорал, Анафтин,няма ефект от тях.
*
Бебешок, по време на зъборастеж много често Моника ми е отказвали всичко друго освен мляко.И живееше на него. Мажех май с Коларгел(ако не бъркам името) и давах Камилия.При нас беше ужасен период, с много писъци, рев и не спане.Само Камилията помогна, но я давах по-дълго от предписаното и помощта и беше, че нямаше тоя истеричен рев през нощта, което никак не е малко.

*
А има ли някакви признаци - подут венец, прозиращо зъбче ...  за да се зна, че причината е това?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Още преди месец и нещо венците първо побеляха и се подуха малко,там където ще са долните заешки се раздели венеца,сякаш аха да избие,но няма нищо.Тогава беше много неспокойна и ядеше на час и малко за около 2 седмици ,лапаше всичко възможно и се лигави ще много.След това се успокои.От събота пак започна да дъвче всичко,като най любимото е моя палец и си ми причинява болка.Много рев и тръшкане за всичко,а от вчера и отказа с пюрето.Кърма не отказва,може би на моменти да издържа малко повече,но пък после си наваксва.
*
Ще мине и това след някой ден, междувременно не спирай да предлагаш.
Дентокинд давах аз, но чак на кътниците, които избиха всичките наведнъж . Преди това не разбрах от зъби, само констатирах, че някой се показва.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
А колко време могат да стоят домашните пюрета в хладилника?Аз в най-лошия случай правя вечерта за следващите 2 дни,ако остане го изхвърлям.
*
Отворено пюре седи 2-3 дни.Ако си го затворила горещо и се е вдлъбнала капачката може да издържи и повече време.При отваряне ще видиш дали пуква и как е на вкус.

Честита Коледа на всички! Весели и уютни празници ви желая!
Да ви питам кога и под каква форма вкарахте цитруси -плод или пресен сок?

А от кога започнахте да давате от нещата, които готвите за себе си на детето? Аз мисля да почна да й отделям от това, което готвя в отделен съд да й го правя без подправки (сол, пипер и тн)
*
Да, някъде около годинката и аз започнах да готвя общо и накрая да отделям за нея без подправки.

Момичета, имате ли координати на добър гастроентеролог за бебета в Сф?
Здравейте момичета,
От тази седмица, започнахме да се захранваме. Имам желание да правя домашни пюрета и каши. Въпросът ми е, може ли да ми кажете къде бих могла да купувам качествени продукти в София?  Картофи и моркови взимам от едно магазинче в кв. Яворов, продуктите са производство на манастир Благовещение. Нооо пащърнак нямат, и се чуда от къде бих могла да взема. Не искам да взимам от кварталните плод и зеленчук, та камо ли от големите вериги магазини. То му е рано за пащърнак но искам да знам от къде какво мога да взема. Благодаря
Лека вечер!
Йоан 19.09.2017г.
Матей 22.10.2018г.
Аз купувах от био магазините.Най-близо ми е един магазин на Балев.Част от нещата бяха домашно производство,майка ми ми беше направила и доста пюрета от плодове и зеленчуция,когато бяха в сезон.Това,което не е в сезон и не ми харесва на пазара купувам готови пюрета.В един момент започнах да купувам само готови,защото малката е злояда.В София има и кухни от 6м. след време може да пробваш и тях,при нас и това е без успех.В момента тя налита на храната за възрастни и доста голяма част от храненето е по метода ЗВД
Момичета, имате ли координати на добър гастроентеролог за бебета в Сф?
Аз съм водила малкия си син при д-р Радка Куманова - въпреки че много ми настояваше за лечебно мляко, което аз не дадох, в крайна сметка тя откри каква е бактериата и предписа правилния пробиотик. Дано да помогне :)
*
За някой теми получавам известия, на тази и други, но не помня кои, имената им се йероглифи. Може ли нещо да се промени или проблемът е в моят телевизор  :D
Здравейте момичета,
Имам едно питане но не знам дали е за тук.
След като бебока бива захранен какво трябва да бъде акото като консистенция?  Значи в началото получи запек, изхождаше се но трудно, с големи напъни. Акото бе на топчета/кръгло като на козите но по-голямо разбира се/. И наскоро един ден ми се случи да нямам пюре/правя му домашни/ и го храних само с мляко. Естествено нямаше запек в този ден. На следващия си му дадох основно а следобед му дадох плодово пюре праскова. И от там като почна да ака кашесто. Ходихме при педиатъра, обясних и и тя каза, че е от прасковата. Няма червени петънца в акото. Няма температура, просто нищо друго му няма. Спрях прасковата и започнах банан да му давам и зеленчуково пюре с повече картоф, за да го запече. Но не, кашесто си е. И това си мисля, да не би това да си е нормалното. Чревцата да си му функционират. Просто започна със запек и сега вече да е по-нормално. Питам ви защото не знам какво е нормалното. Иначе педи каза, да му давам капки Био гая но няма разлика май.
« Последна редакция: Май 02, 2018, 21:25:38 pm от Ефра »
Йоан 19.09.2017г.
Матей 22.10.2018г.
*
Съвсем нормално е, да има разлика в изпражненията при различните храни.
Добре и да се стреми, да няма топчета. Ако получава разстройство и е за няколко дни, а не в деня  мирише на ферментация, аз бих изчакала с даването на тази храна, защото при моите деца е било свързано и с рев и явно стомаха не е ок.
При наличие на кръв и т.н.вече и сериозно положението.
Даването на пробиотик за мен и плюс и почти постоянно давам.