0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #100 -: Ноември 19, 2012, 10:56:18 am »
за кучешките сигурно ще почакаш  :D моят син се подсича и от много мазане, така че мия, подсушавам и мажа само вечер
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #101 -: Ноември 19, 2012, 12:55:29 pm »
кога по принцип излизат кучешките зъбки? На Даная първото зъбче й излезе на 6 месеца, а до сега имаме 6 зъба. За мазането мисля, че не прекалявам. Мажа само когато е зачервено дупето и по малко.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #102 -: Ноември 19, 2012, 13:05:05 pm »
katrin_sl, преди няколко седмици имаше поместена ето тази табличка за никнене на млечни и постоянни зъбки в седмичната тема:
http://www.zabolekar.info/new_site/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=34

Но аз познавам детенце, на което на 10м. му бяха израстнали на горната челюст първо кучешките зъбки, а нямаше нито един резец горе. Така че всичко е възможно. Зъболекарите говорят за общи правила в развитието, но винаги има изключения от тях.


*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #103 -: Ноември 19, 2012, 14:08:53 pm »
катрин, понякога при гъбични инфекции има тежко подсичане и обрив. поне при дъщеря ми се е случвало на няколко пъти. когато судокрем не действа в продължение на няколко дни, аз мажа с антимикоцитно кремче - canesten му е търговското название в англия, но активната съставка е клотримазол. когато проверявах, четох, че стандартно си се ползва при подсичания, така че не е измислица и приумица някаква. дано помогне.

добре сте заговорили за зъбите - аз вече почвам да ги мисля, защото ади е на 18 месеца, има 6 - четири горе и два долу. последните дни е доста по-неспокойна нощем и мрънкава през деня, но няма избил нов зъб. чудя се дали да се тревожа или не?
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #104 -: Ноември 19, 2012, 15:34:00 pm »
Аз писах вече в предишните постове, вече близо месец съм без абсолютно никакви млечни продукти, а от две седмици на много по-строга диета - без никакво месо, риба, пресни плодове и зеленчуци /с изключение на ябълка и круша/, без ядки, без никакви глутенови, в краен случай царевичен хляб ям, без бобови и тн. Относно АМ то е хипоалергенно и за интолерантен стомах - Аптамил АДЦ. Лошото е, че тази сутрин отказа тотално да го яде.
А щом кърмата не може да се сгъстява дали пък не е вариант да сгъстявам АМ по 30мл и да давам накрая? От друга страна това е мляко със специални преработки за да се усвоява по-лесно от стомахчето и без лактаза. Ако добавя оризово брашно да не го затормозя допълнително това чувствително коремче? :(

Без да претендирам за компетентност  ,но защо  такова мляко при рефлукс ?
Тази строга диета  едни БГ светила  я изписват при АБКМ . Както й млякото  Аптамил АДЦ  е за АБКМ .
Нали говорите за рефлукс  уж , при рефлукс млеката са АР ...Но лекаря гастроентеролог си знае надявам се какво ви изписва и какво ви е.

При нас , когато се появи рефлукса давах  по една доза АР мляко преди кърмене , после си кърмех и така овладяхме нещата , благодарение на д-р Бърди  и ценните му съвети  :balk_81:


*

    elma

  • *****
  • 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #105 -: Ноември 19, 2012, 17:45:01 pm »
Момичета, благодаря на всички за съветите.
Значи само накратко пак да кажа. Отначало се кърмихме, но той преяждаше, оттам си докара раздуто коремче и страхотни колики. Минахме на шише и изцедена кърма за да дозирам храненето и да знам, че след хранене не плаче за още мляко.
Докато сучуше повръщаше много, ама многоооо, повръщаше дори 3 часа след хранене, когато беше време отново за ядене. Със шишетата на др Браун повръщането намаля в пъти, когато се храни с кърма. За съжаление и трите АМ, които опитахме, коремчето му буквално явно отхвърля.
Всъщност Аптамил Адц ни изписаха не заради рефлукса, а защото той трудно обработва млякото и липса на ензима за разграждане на лактаза. А силните денонощни колики и повръщането водят към съмнение за АБКМ, затова е диетата за мен.
Та при нас проблема е рефлукс и за разкош интолерантен стомах.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #106 -: Ноември 19, 2012, 18:04:37 pm »
elma, за първи път чувам при рефлукс да се дава ХА мляко, а не е като да не съм чула и видяла. Има нещо грешно в цялата работа. Съветвам те да прочетеш какво е написал Бърди по въпроса за рефлукса и няма майка тук, която да е спазвала съветите му относно рефлукса и да е недоволна.

Как разбраха, че бебето има лактазна непоносимост?
От кога си на диета?
Как понася Аптамил Адц?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #107 -: Ноември 19, 2012, 20:14:53 pm »
Отначало се кърмихме, но той преяждаше, оттам си докара раздуто коремче и страхотни колики.

Това не звучи сериозно.
Дори новородените знаят кога са сити и престават да ядат. Когато искат успокоение, кърмачетата умеят да сучат зърното, без да сучат мляко.
Каквито и проблеми да има детето, не са от това.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #108 -: Ноември 19, 2012, 21:37:42 pm »
цигу, хубаво, че тоз път ти го написа това, не аз. напълно е възможно да има съвпадение - дали са с шише и е намаляло повръщането, защото детето го е израсло.

но ако е по-удобно с шишета, няма лошо, обаче, ако детето е гладно (а за да пие така вода и чай, има и такава вероятност) няма как да му е спокойно стомахчето.

елма, да опиташ да даваш с шише, но на поискване?  няма проблем кърмата да стои на стайна температура 2 часа, особено сега като не е 30 градуса навън. в момента, особено като не наддава е важно да поема калории колкото е възможно повече, аз бих спряла да давам други течности. дори и да повръща, ще поема повече калории, отколкото с водата.

между другото, тук на мен ми бяха предписали гавискон за бебета, който се давал при рефлукс, тук е традиционна практика, ако в бг го няма, съм сигурна, че може да се поръча по нета. аз имах, но го дадох за съжаление. той се разтваря с кърма, мисля.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #109 -: Ноември 19, 2012, 21:52:25 pm »
Елена за този http://apteka.framar.bg/30027433/%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D1%83%D1%81%D0%BF-150-%D0%BC%D0%BB- ли става въпрос? В листовката пише, да не се дава на деца под 12г ти го препоръчваш за бебе  :? Тук масово изписват ранитидини и тем подобни, които да се направят на дози в аптеката. Колкото и да е хубаво кърменето, айде по-добре да е АМ.
Елма коремчето на бебето може да не произвежда достатъчно лактаза, но в АМ има добавено(поне в тия, които съм купувала има) Общо взето на коликите нищо не им помага и като е по-чувствително бебето има доста рев, докато намериш как да ги намалиш и ще минат.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #110 -: Ноември 19, 2012, 22:09:42 pm »
Днес бяхме на консултация и пак имах страшна разправия с лекарката,пита дали съм захранила,казах не и тя едва ли не ме обяви за неграмотна,щото не съм ли знаела,че кърмата вече не била достатъчна.То ако било АМ,било друго щото там имало точно изчислено протеини,мазнини,калций,а аз не съм можела с моята храна да набавям нужните вещества и бебето щяло просто да спре да наддава.За информация за един месец Жаклин е добавила към теглото си 600гр и 2 см към ръста.
Ама тя сега от този месец щяла да забави рязко растежа си,ако незабавно не съм захранила.Като и казах,че съм информирана и не смятам да захранвам преди 5 навършени месеца,побесня,тоя интернет бил ме направил много компетентна и сигурно съм разбирала повече от нея,която е с 20 години практика...Тъпото е,че мъжа ми присъстваше и въпреки че обикновено се доверява на решенията ми,след консултацията не е спрял да ме пита сигурна ли съм ,че така трябва да не навредим на детето.Прочетох му препоръките на СЗО,ама май още е притеснен.
Няма оправия с закостенялото мнение на провинциалните лекарки от старата генерация,нито се интересуват от новости,нито искат нещо да се промени.
Аз ще си правя ,каквото знам ,а декември ще се сменяме с дж пи-то,щото нещо не се спогаждаме и напук не иска да ми отговаря и на въпроси,които не са свързани със захранването,ама аз ще си намеря отговора в така омразния и нет:))))
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #111 -: Ноември 19, 2012, 22:39:34 pm »
оф, теди, ужасно е това със зле информираните лекари, тук хората знаят, че бях решила да принтя препоръките на сзо и да ги раздавам на педиатри и джи пи-та, но се отказах, че ми се видя непосилна тази задача. и не става въпрос, че така е казала сзо, а че е по-добре и за децата и за майките.

разбира се, че ще спре да наддава, нали ако наддава по 600 гр на месец същите тези лекари ще ти кажат да го сложиш на диета. ще спре да наддава, не защото не му стига храната, а защото изразходва повече енергия. и какво ти е на диетата, че да е непълноценна, ако това е така, оправи си диетата, но и ти си здрава и бебето, значи се справяш достатъчно добре. колкото за това колко е по-богато ам-то, това просто е невярно, кърмата всъщност е по-богата на мазнини, протеини и с по-високо енергийно съдържание от ам-то, това без да отчитаме, че всички тези неща са видове-специфични тоест организма на бебето ги усвоява в много по-голяма степен, много по-лесно отколкото тези в ам-то. пиша ти го това, щото аз бях побесняла как не си храня достатъчно детето и то ще залинее, та се разтърсих и така.

търсих за линкове, не намерих точно този, който исках, но ето ти няколко, пък после ти ще се оправиш с гугъл, че сега нямам време да прегледам всичко, което излиза.

http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/why-breast-best/comparison-human-milk-and-formula
http://kellymom.com/nutrition/milk/bmilk-composition/

кажи на мъж ти да спи спокойно, за детето със сигурност е по-добре да е на кърма, само да се замисли колко точно протеин има в пюрето от ябълка или сладък картоф и по какъв начин това е по-питателна храна (дори и да е направено с кърма, плодът е минал термична обработка и витамините му са отишли навътъра)


м-и, не не говоря за гавискон за възрастни, споделих, че на мен педиатър ми е препоръчал това и кърмене, а защо да е по-добре на ам, при положение, че има вариант да е на кърма, не разбирам, но е решение изцяло на майката.
ето за този гавискон говорех:
http://www.google.co.uk/products/catalog?hl=en&q=gaviscon+infant&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=38625945&biw=1148&bih=691&um=1&ie=UTF-8&cid=6420236917399193924&sa=X&ei=GpWqUNP3IamN0AWMq4HACQ&ved=0CBwQ8wIwAA#ps-sellers
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #112 -: Ноември 19, 2012, 23:01:44 pm »
Елена не видях такъв. Това за АМ си е мое мнение, моето бебе имаше страшни колики плюс рефлукса, а аз бях страшно незапозната с АМ(парадокса е че всичките ми приятелки са хранили с АМ, някой с АР, но защото било по-хубаво е обяснението на педиатрите им и вс. никой не ми казва аз къде да търся проблем)та докато интернета ме запознае със всички възможности за пози на кърмене, изцеждане преди кърмене, често хранене, разреждане на храненията и какво ли още не си минаха 4м. Вероятно нямаше да го кърмя изобщо ако знаех за АР в началото.
Теди всички бебета намалят качените грамове, ама то не може по 1кг всеки месец. Ако е така на 1г колко ще тежи това бебе? Аз също съм захранила малко преди 6м. А когато лекарите, които уж са компетентни говорят така и насаждат вина, нормално е родителите да се стреснат, така че влез му в положението на таткото.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #113 -: Ноември 19, 2012, 23:11:23 pm »
да, при всички положения е по-добре да имаш човек, към когото да се обърнеш, отколкото да се опитваш с новородено бебе да ровиш из нета. ако аз нямах такава подкрепа в началото (което не е много, едно посещение у дома и два пъти ходене на "консултация") едва ли щях и аз да кърмя, просто защото много ме болеше. та затова често пиша едни дълги фермани, щото зная колко е трудно и колко е голяма разликата между спокойна майка и бебе следствие на успешно кърмене
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #114 -: Ноември 20, 2012, 08:33:25 am »
Теди, тази жена освен неграмотна, ми се струва и адски невъзпитана. Това, че си решила да я смениш е чудесно, дано новия ти избор да ти е на сърце и да ти е полезен. Да, масово мразят интернета, ама не седнат да видят какво пише  в него, да видят хората какво са открили, доказали, практикуват успешно от години, защото така ще са по-малко лекари сигурно.
А защо си решила да захранваш на 5 месеца, а не след 6-ия? Интересно ми е просто.

И другите момичета са ти казали, не се притеснявай, нормално е да забави темповете с качването на кг. Дани първите 4-5 месеца качваше по средно 1кг и естествено ми беше препоръчано да го сложа на "диета"- т.е. водичка през нощта и баламосване през деня, за да не търси да суче през 2 часа. Е, и без диета, в момента си е в нормите, последния месец  е качил 100г, не се спира на едно място.
То понякога виждам собствената ми майка как се изнервя като оспорвам нещо, за което съм прочела в интернет и не приемам съветите й, какво остава за лекарката ти. И като чуя "едно време ние като ви гледахме без интернет"- полудявам  :lol: Наскоро й обяснявах, че едно време не са имали избор, но в днешно време, при наличие на толкова информация от родни и чужди източници, ти да не направиш усилия да научиш повече, да вземеш сам информирано решение за собствеото си дете- това е престъпно. И така- дълга тема, нормален сблъсък на поколенията.
« Последна редакция: Ноември 20, 2012, 08:41:48 am от Мишле82 »

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #115 -: Ноември 20, 2012, 11:08:48 am »
Елена, Бърди е много против тези лекарства за намаляване киселинността на стомаха и разните му други против рефлукс, защото се получава единпорочен кръг. Препоръчва спиране на кърменето при тежък рефлукс и даване на АМ - АР.

Друго, има АМ с намалена съдържание на лактоза, а и такива безлактозни, та има решение и ако това е проблем. При моето бебе коликите бяха точно от лека лактозна непоносимост-коликите бчха от това. След започването на нисколактозно АМ изчезнаха като с магическа пръчка и не е имал повече колики, не е ревал от тогава изобщо и беше баси най -спокойното бебе на света.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #116 -: Ноември 20, 2012, 11:39:18 am »
Елена, Бърди е много против тези лекарства за намаляване киселинността на стомаха и разните му други против рефлукс, защото се получава единпорочен кръг. Препоръчва спиране на кърменето при тежък рефлукс и даване на АМ - АР.

Друго, има АМ с намалена съдържание на лактоза, а и такива безлактозни, та има решение и ако това е проблем. При моето бебе коликите бяха точно от лека лактозна непоносимост-коликите бчха от това. След започването на нисколактозно АМ изчезнаха като с магическа пръчка и не е имал повече колики, не е ревал от тогава изобщо и беше баси най -спокойното бебе на света.

Мда и в нашия случай беше същото положението. Е, бебето не стана "най-спокойното на света", ама то си му е от характера това, не че имаше физически дискомфорт.  :lol:

TEDI 81 на консултация се ходи, за да се сложи ваксина, да претеглят бебето /ако си нямаш везна у вас/ и да измерят колко е дръпнало на височина. Оттам нататък само кимаш и казваш: "Да добре" и си заминавате без излишни нерви и разправии. Нито ЛЛ ще те убеди в своето, нито ти в нейното - само излишно късане на нерви. Ако за нещо имаш съмнения и притеснения - водиш детето при проверен специалист по въпросния проблем. Дано не ви се налага пожелавам!
От опит ти го казвам това. Докато се обяснявах на педиатърката на Дани какво и как правя и защо - все нещо "не беше наред" с малкия. Или много ядял, или малко ядял, или като не забелвам пишката ще съм видела аз как ще опрем до хирурзите 100%. Като не давам водичка с глюкоза - с бебешката жълтеница щял да си седи до ДГ едва ли не. Мери, тегли, въпреки че влиза в нормите отвсякъде - цъ. Можело, или трябвало по към горна граница, или по към долна да е в тези ми ти таблици, ама все не беше доволна жената. Всичко "контра" дори по въпроси за които имаме принципно съгласие. Да, трябва да е на АР-мляко, да ама не това което давам, ами еди кое си било по-хубаво и непременно трябвало да го сменя.
В един момент взех да се съгласявам с всичко и като ме пита дали това и онова правя както е казала - кимам радостно. Беше на 4м, когато настояваше да съм почвала със сокчета, казах ОК. Той сокче не е пил и до ден днешен, пък го захраних на 5м и 28 дни. Но когато той беше на 5 месеца и ходихме за нещо до ЛЛ, тя отбеляза, че "Ето виждаш ли как е зачервил бузите като му даваш сокове, това е от витамините в тях". :lol: Зачервил беше бузите, вярно е, поради факта, че беше почти 40 градуса навън, в кабинета пак толкова някъде и човекът пръхтеше от жега. Като си го прибрах у дома на "опасния и вреден климатик", който също ми беше забранено да пускам и аз твърдя, че не пускам - Дани си легна и си заспа блажено на хладничко. Скоро същата ми обърна внимание на факта, че пишката се отваря безгрижно, защото добре съм я послушала да забелвам. Разбира се - никога не съм правила подобни глупости.
В крайна сметка, откакто аз твърдя, че й следвам съветите - от моето дете по-хубаво, здраво и чудесно развиващо се просто няма. ;) Преди все нещо кусур му намираше. Сега всички сме доволни, а аз троша нерви с едно нещо по-малко.
Съветвам те да опиташ и ти.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #117 -: Ноември 20, 2012, 14:46:20 pm »
смарайди, аз също не съм особен привърженик на даване на лекарства на бебета (освен ако не е наложително и не е доказано,че лекарството работи, а не по модела, "ама то май работи при възрастните, така че и при децата би трябвало" или хомеопатия или други), а това са си лекарства. просто споделих тук какво ме посъветваха лекарите. в интерес на истината в момента, в който донесох гавискона в къщи и тя спря да връща мляко, та затова казвам, че е вълшебен. при мен имаше и друг проблем, дори и да исках да дам АМ, пък аз не исках, не бих могла, защото моята девойка отказваше категорично да пие от шише.

та така
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #118 -: Ноември 20, 2012, 19:40:39 pm »
Жбрули,смятам да взема под внимание съвета ти и да го приложа при новата лекарка.То е ясно,че аз ще си правя каквото знам ,ама тази жена е бясна ,че не съм съгласна с нея и се опитва всячески да ме убеди в безумните и тези,ама аз съм си за бой че и се връзвам и се ядосвам:)
Мишле мислех да захраня след 5 месец по малко,защото както ви споделих заминаваме за чужбина ,когато Жаклин е на 6 месеца и исках първия контакт с твърда храна да е тук,ако има проблем да мога да потърся лекар.То не очаквам да има такива,ама страх лозе пази:)Не съм решила все още,точно кога и как още чета:)Апропо,Жбрул,прати ми моля прословутата ти схема на захранване,може да ми полезна,като скоча в дълбоките дебри на"твърдата храна"
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #119 -: Ноември 20, 2012, 20:05:12 pm »
Здравейте момичета,

Това нормално ли и е на ръката на мястото където и е направена BCG ваксина на 18.09.12? Тук тази ваксина почти на никой не я слагат, но аз реших да я сложим, защото пътуваме често и все пак в БГ ще ходим...Сега се чудя дали трябваше има като червено топче на рамото от 1 месец някъде, изглежда ужасно
« Последна редакция: Ноември 20, 2012, 20:13:15 pm от Krisi88 »