0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #200 -: Януари 07, 2013, 18:14:34 pm »
Здравейте на всички мами в темичката и да са ви много здрави бебенцата!
Мислите ли, че е нормално бебенце на 6 дни да има колики? Кърмим се, но давам и добавка, защото се родихме в категория комарче. Мислех си дали не е от зеленолистните, с които се тъпча заради хемоглобина, който е на път да се загуби съвсем. По-добре ще е да ги ям сготвени, нали?!




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #201 -: Януари 07, 2013, 18:32:01 pm »
Оливия, при моето дете коликите започнаха от 6-я ден. Ядеш ли месо? Ако да, то пържолата е добра и за хемоглобина, и за кърмата.
     
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #202 -: Януари 07, 2013, 20:27:43 pm »
нормално е да има колики или да плаче повече. как се кърмите, моят съвет е - при първи признаци на неспокойство, иначе по логика и физиология няма как от зелените неща, които ти ядеш да му дразнят стомаха на бебето, ела в кърмаческата тема, там доста сме писали по въпроса. всички майки предпочитат да си мислят, че коликите са от нещо, което те са яли, защото ако спрат да го ядат, ще спрат и коликите  :), но кърмата се прави от кръвта, не от стомаха, така че няма начин. иначе пържлота е добра опция
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #203 -: Януари 07, 2013, 21:41:31 pm »


На нас ни излиза пето зъбче отгоре и ми се струва че расте малко по-назад от предните два. Това означава ли че ще има криви зъби? Принципно ние нямаме криви зъби и в моето и в на мъжа ми семейството...
Може първо да се показва задното крайче на зъба и после да се изравни с другите.



Храната според мен оказва влияние на кърмата и коликите, в каква степен не знам , може би зависи от бебе, от корем. На зелените храни не им е сезон сега и вероятно са пълни с пестициди, които няма как да не дразнят чувствителни коремчета. Месото освен желязо и повече калории съдържа и витамин Б, което пък влияе на нервната система и мисля също е по-добре и за мама и за бебе.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #204 -: Януари 07, 2013, 21:50:17 pm »
Това за кръвта и стомаха ми е много чудно- не преминават ли хранителните вещества в кръвта и от там в кърмата? Нали затова се храним, за да получаваме хр.вещества? Как тогава нивата на хемоглобина се влияят от яденето на месо, жълтъци, ако това, което е в кръвта няма връзка с това, което е имало в стомаха (най-просто казано)?

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #205 -: Януари 08, 2013, 13:49:02 pm »
Krisi88, тези зъбки нали ще се сменят с постоянни. От сега не може да се каже с какви зъбки ще е малката. :wink:

Ох, дано и аз така предполагах, ама да питам все пак :)

olivia и аз знам, че храната оказва влияние на кърмата, в повечето книги за бременни има винаги списък какви храни да се избягват поне в началото. Аз честно казано в началото много се ограничавах и то тук (Франция) буквално ми казаха, че не мога да ям сурови плодове и зеленчуци изобщо и на мен ми беше супер трудно и после не го спазвах особенно и бебето ми имаше доста колики  :( Чак на 3 месеца престанаха  :? Иначе, аз им вярвам изцяло на думите и ме е яд че не спазвах особенно "кърмаческата диета", ама какво да се направи  8)

На нас най-много ни помагаше сешоара....с него и топлихме коремчето и тя веднага заспиваше, даже ония ден го включих, че шума много я успива от тогава още  :lol:


Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #206 -: Януари 08, 2013, 14:52:13 pm »
Криси, според мен не се притеснявай, преди да са излезли постоянните зъбки. Аз като малка имах същия проблем, отдолу единия ми зъб беше (спомням си го) толкова крив, почти перпендикулярен на останалите в редицата. Баба ми ме караше постоянно с език да го бутам напред. Може да ти се стори смешно, но можеш  да караш детенцето по-нататък дори с млечните зъбки , ако толкова те притеснява. Зъбите ми са под конец в момента, само с бутането с език, без брекети, без нищо.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #207 -: Януари 08, 2013, 15:53:52 pm »
Здравеите Мами аз много рчдко влизам но сега имам един въпрос към вас Днес видчх че на сина ми се е подул венеца, излежда все едно има вода. Не го боли защото не мрънка, също не забелчзвам да има и темепература. Дали да се притеснчвам и да го водч на лекар. Също ако мойе да ми препоръчате и педиатър в Пловдив. Благодаря ви


Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #208 -: Януари 08, 2013, 16:06:19 pm »
Здравейте,момичета дойде време и тук да се впиша,бебчо е на 17дни и имам следният проблем за който ви моля за съвет:педиатърката вчера беше вкъщи прегледа бебчо и каза че е здрав,но аз и обясних че от няколко дни го чувам да кашля,звучи като задавяне по често е докато спи но ми се струва че зачестява до сега го чух около 5 пъти,днес при кихане изкара течни прозрачни сополки на два пъти,това ми се случи за пръв път откакто го чувам да кашля.тя каза да вдигна матрака като шезлонг че вероятно връща храна,но бебчо не спря от това въпреки че от вчера вече повдигнах матрака му.Вкъщи и баткото и аз сме хремави,но гледам максимално да сме далече от бебчо.моля дайте идеи от какво може друго да се задавя,ако е това.диша спокойно,не хърка,но понякога спи с леко изплезено езиче.много ме е страх да не сме го заразили.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #209 -: Януари 08, 2013, 23:41:30 pm »
мишле, напълно си права, хранителните вещества се пренасят в кръвта и оттам - в кърмата, но не преди организмът ти да е разградил и преработил храната. в този смисъл, вярно е, че храна пълна с пестициди не е най-доброто, което можеш да ядеш, бременна, кърмеща или не, защото те са натрупват в организма ти и преминават в кръвта и (някой от тях доколкото зная) през плацентната бариера. но да се говори, че понеже зелето (например) подува стомасите на някой хора, то ще доведе до газове при бебето е леко несериозно, защото "подуването на стомаха" се случва при храносмилането на храната, след това целулозата не отива в кръвта и оттам в кърмата, нали :). има известна логика за белтъка на кравето мляко, защото те преминават в кръвта - боби го беше обяснила по-рано, може би ще може да го направи отново - и ако детето е алергично може да има проблем, но само ако детето е алергично, а не по принцип. коликите са феномен, който основно се наблюдава в западния свят, в други култури не са чували, че има такова нещо и в общи линии се оцъклят като им кажат, че е нормално бебе да плаче с часове. пиша това като доказателство, че това не е физиологичен проблем, който зависи от храната на майката, защото ако беше щеше да се вижда при всички бебета навсякъде, нали така.

валентина, спането с изплезен език не мисля, че би трябвало да те притеснява. наистина звучи като рефлукс, дано и доктора да се включи. кърмите ли се ? пп- честито ти бебе, да ти е живо и здраво
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #210 -: Януари 08, 2013, 23:52:55 pm »
коликите са феномен, който основно се наблюдава в западния свят, в други култури не са чували, че има такова нещо и в общи линии се оцъклят като им кажат, че е нормално бебе да плаче с часове.
Ммм дааа, някъде бях чела, че бебетата в Индия плачели най-малко, защото семействата били големи и все имало поне едни свободни ръце  :lol:
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #211 -: Януари 09, 2013, 00:53:30 am »
м-и на една конференция за наблюдение на бебета имаше студенти от тайван, там традицията повелява до 40тия ден на бебето то никога да не се оставя, винаги да е на ръце. във всички "традиционни култури", за които съм чела това също важи, там няма такъв филм - бебето плаче, ама то да си развива дробовете, нека си плаче, пък колики пък не-знам-какво-си. там идеята е, че щом плаче има проблем, то вечно е в ръцете на някого (може и на 4 годишното братче или сестриче) и са носи на майката при първи признаци, че иска да се кърми. на едно място четох, че са броили около 20 кърмения на денонощие, но там никой не брои, освен ако не са руси антрополози.

та носете си бебетата и може би ще плачат по-малко  :wink:
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #212 -: Януари 09, 2013, 01:17:29 am »
та носете си бебетата и може би ще плачат по-малко  :wink:
А може би няма.

Важното е да проумеем, че дори в Папуа Нова Гвинея си гледат децата по-читаво и с разбиране от нас "модерните лигли" все пак. ;) И ако случайно пък, всичките ни задължения в този живот, както и нуждите ни в него - не се свеждат само до носене на деца на ръце и мистична вяра, че носенето и гушкането на бебе му решават всички проблеми - явно сме много зле с главите.

За твоя информация Елена, моето дете имаше колики още докато беше изцяло на кърма. Както ти е известно предполагам - бебешката кошара и досега не я е виждал отблизо. Не гушкан и носен на ръце, ами поредица снимки мога да ти покажа, заснети в поредни месеци при това, как вечно спи разстлан върху нечий корем. Да не повярваш обаче, цялото това усилие и нежност нито му решиха дискомфорта от рефлукса, нито му оправиха коликите. Първият проблем изчезна, едновременно с изчезването от храненето му на "чудодейната кърма". Осъзнавам, че за теб това е потресаваща информация, която си склонна да опровергаваш до второто пришествие, но такива са фактите. Какво да направим?
Коликите се повлияха най-добре от специализирани АМ, с ниско съдържание на лактоза + ензим, който да спомага разграждането й, докато бебето само съумее да го направи.

Както моето дете не е "всички деца" и твоето не е т.е. доброто за твоето - не би било добро за моето и обратното. Моля те, започни да ги схващаш тези "тънкости", когато пишеш тук все пак. Все едно в коя тема го правиш.

Хубаво споделяш как индийците не били чували какво са колики... /те повечето и тоалетна не са чували какво е де/, хубаво да споделиш традициите в Тайван... Но пишейки в този форум, все пак - поне разграничавай някак споделянето от съвети и сериозна информация, която се опитваш да даваш. Тук все пак четат майки с малки деца, търсещи конкретен съвет по конкретен проблем и рискуваш да подведеш някого, въпреки че не това целиш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #213 -: Януари 09, 2013, 01:19:18 am »
м-и на една конференция за наблюдение на бебета имаше студенти от тайван, там традицията повелява до 40тия ден на бебето то никога да не се оставя, винаги да е на ръце. във всички "традиционни култури", за които съм чела това също важи, там няма такъв филм - бебето плаче, ама то да си развива дробовете, нека си плаче, пък колики пък не-знам-какво-си. там идеята е, че щом плаче има проблем, то вечно е в ръцете на някого (може и на 4 годишното братче или сестриче) и са носи на майката при първи признаци, че иска да се кърми. на едно място четох, че са броили около 20 кърмения на денонощие, но там никой не брои, освен ако не са руси антрополози.

та носете си бебетата и може би ще плачат по-малко  :wink:

Не мисля че, да се връщаме в епохата на динозаврите, или подражаваме на "неприсъщи" на нас Азиатски култури, може да има за НАС конкретно, някаква полза.
Смисълът на целият ни исторически прогрес е да напредваме.
Към "котешкия" нокът и тинктурата му, нямам особено желание да се връщаме.
Нито към непрестанните кърмения, които надживяхме като Европейска цивилизация, след като разбрахме че, кърменето е вид хранене, а не вид непрестанна "залъгалка".

Освен това, като Европейци и култура, се стремим да обясняваме нещата, да търсим причините и вземаме адекватни мерки спрямо същите тези причини, вместо да поставяме червени петна по челата на бебетата, с надеждата че Полио-то ще ги отмине като с "магическа пръчка".

Разбирам интелектуалния онанизъм на редица Европейски култури по Азиатщината във всичките и измерения. На мен ми е любопитна тяхната култура, но още по-отвратителна- тяхната мизерия. Както и  невъзможността им с векове да се оттърват от собствената си мизерия. Не мога да разбера, как може да говориш за "възвишеното",щом край теб ден и нощ плуват мътни помойни води, мирише на л...на, и се къпеш във вода, където плуват всякакви гадости и отпадъци ( вкл и прах на починали... реката Ганг, имам пред вид).
От друга страна, японците може и да ме възхищават в много направления, но това не ме спира да се отвращавам от тяхната животинска жестокост. Присъща апропо, само на азиатци.

Още по-отвратително от всичко това е стремежа на редица кухи Европейски интелектуални онанисти да ни продадат мизерията на Азиатщината като нещо "атрактивно" и достойно за следване, обвивайки пубертетния си "възторг", с кухи фрази за "възвишените идеали", "будизма" и т.н. подобни розови панделки.

С една дума- аз съм си европеец.
« Последна редакция: Януари 09, 2013, 01:33:00 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #214 -: Януари 09, 2013, 07:22:24 am »
И на мен винаги ми е било странно това непрекъснато кърмене, което се проповядва. Ами то бебето е жив човек, може да го сърби крака например, как кърменето ще му помогне в тази ситуация. Моето като го кърмих на всеки рев се скъсваше да повръща, като направих поне 2 часа между кърменията си беше много добре. За мен кърмата си е храна и толкова.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #215 -: Януари 09, 2013, 22:06:50 pm »
докторе, айде, защото вие много четете, сигурна съм, че можете да ми кажете името на един високо уважаван европейски доктор, който обяснява как децата трябва да се хранят само на 3 часа, да плачат докато са червени в лицето, "не плач, а рев" поне по 40 мин на ден, защото това им развива дробовете, а и ако си играеме с тях то това ги разваля доживот. в момента книгата не е пред мен, но ако вие не се сещате, ще разпитам наоколо да цитирам.

и ако ще ме наричате онанист, моля, поне го правете директно.
жбрул, не разбирам дали не четеш или това ти е новата закачка във форума да се заяждаш с мен - да, всички знаем за дани, но аз съм убедена, че начина, по който си гледаме децата има значение за тяхното поведение, да се свежда всичко до хранене и дефекиране - ако ти искаш така да си мислиш за отношенията с детето, добре, аз имам друго виждане, искаш да кажеш, че не е добре да изказвам мнението си във форума?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #216 -: Януари 09, 2013, 22:15:02 pm »
Elena,

Изобщо не съм имал пред вид Вас в моята кратка "бележка". Честно казано, имах пред вид френската интелектуална "мисъл". Да сме по ясни...  .

С интерес чета нещата, които предлагате, и изобщо не Ви поставям в кръга персони, за които споменах. Така че- не се обиждаме без нужда. :) И повод :)

Не знам кого имате пред вид под "европейски доктор", но има разни абсурдизми из Европейските кръгове, относно отглеждането на децата. Но въпреки това, общата, преобладаващата тенденция, е тази на разума.
« Последна редакция: Януари 09, 2013, 22:17:14 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #217 -: Януари 10, 2013, 00:25:59 am »
жбрул, не разбирам дали не четеш или това ти е новата закачка във форума да се заяждаш с мен - да, всички знаем за дани, но аз съм убедена, че начина, по който си гледаме децата има значение за тяхното поведение, да се свежда всичко до хранене и дефекиране - ако ти искаш така да си мислиш за отношенията с детето, добре, аз имам друго виждане, искаш да кажеш, че не е добре да изказвам мнението си във форума?

Искам да кажа, че е добре да си изказваш мнението и личните вълнения от едно, или друго твое "екзотично откритие" с доза отговорност към четящите.
Интересно ще е, ако смяташ, че точно в този форум има дори една майка, която НЕ смята, че начина по който си гледа детето/децата има значение за тяхното поведение.  8O Всъщност, ако те чете теб някой нов потребител би останал с впечатлението, че именно за теб храненето /във вид на кърмене разбира се/ е базова точка за изграждане на отношения с детето ти, та е доста абсурдно на мен да приписваш такива "страсти". Ако си направиш една бърза справка в търсачката на форума, аз вероятно съм майката, която най-малко е коментирала темата "хранене" от родилите тук момичета през последните 2-3 години. Вкл. в частта кърмене, хранене с АМ, захранване... Ако свеждах отношението към детето си до "хранене и дефекиране" - то би трябвало все в този вид теми да седя, да питам, да пиша по въпроса и всеки проблем при детето си да свързвам с такива неща. Нещо подобно да си чела от мен? Скоро, или по-отдавна?
Правя си труда да внасям подобни уточнения, просто за да е видна несъстоятелността на последното ти умотворение. Забавното е, че на теб, с твоето "друго виждане" за нещата дори не ти хрумва, че изграждането на връзка, близост, хармонични и щастливи отношения с детето - изобщо не е непостижимо без ударно кърмене да кажем.
Априори си приела, че всеки проблем с нечие бебе и поведението му в някакъв момент за нещо се дължи на некърмене, на недостатъчно кърмене, на неправилно кърмене...абе все във връзка с кърменето някъде ще да се е завъдил проблем. Понеже, ако не е кърмене, то милото няма как и да изгради връзка с майка си, пък оттам ще да е неспокойно и примерно неспящо както беше моето. По тази тема си абсолютен "кон с капаци", което не е проблем когато си е за твоя лична консумация.

Ти имаш основно две "тези" за добро гледане на дете - да се кърми и да се носи детето. Ами аз пък не съм чела майки тук, които да казват, че не трябва да се кърмят децата, или не трябва да се носят и гушкат.  :lol: Разликата между теб и така да кажем "опониращите ти" не е принципна. Разликата е, че ти абсолютизираш когато се заговори по коя да е от двете теми. За теб няма конкретни деца, конкретни ситуации, алтернативни решения...цъ. Споровете се случват основно по тези причини с теб, че просто си имаш крайни позиции за някои неща /което е твое право/ и не желаеш /или не умееш/ да вникнеш в конкретния проблем на коя да е майка тук, която все пак не си гледа детето по твоя начин. И това добре, става из форумите.
Само, че като "яхнеш метлата" и вече става абсурдно положението по дадени теми. Ти да си кажеш там, пък някаква идея колко хора ще го прочетат после и как ще го възприемат написаното...май не ти хрумва най-често. Даваш ли си сметка колко народ чете из тези теми?!! Хора, които нито пишат, нито си чувала за тях, нито имат лично мнение за теб, или мен, но пък знаят, че четат в сериозен сайт с достоверна и проверена информация.

Дали според мен е добре, или не е добре ти конкретно да си изказваш мнението във форума - няма никакво значение Елена. Просто често забравяш, че това е голям информационен портал, информацията тук /и да не ти харесва този факт/ е базирана на т.нар. официална медицина. Не ни е някакъв личен чат в който да си "мерим теориите и разбиранията" за отглеждане на деца вкл.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #218 -: Януари 10, 2013, 01:36:48 am »
няколко източника от "официалната наука"

http://www.babywearinginternational.org/Blois_research_summary.pdf
http://www.babywearinginternational.org/Blois_research_summary.pdf, в частно peer-reviewed articles on the web, Scientifically based articles

може би за теб е изненада, но аз съм напълно наясно с това, че написаното тук се чете от много хора, вероятно разликата между мен и теб е, че аз имам достатъчно уважение към тях, смятайки, че те имат глава на раменете си да преценят доколко написаното от мен им звучи разумно или просто им харесва или не. нося пълна отговорност, за това, което пиша, то е или моят личен опит, или в случайте с кърменето, носенето на бебето и (забрави да го споменеш) отбиването, водено от бебето е подплътено от доста четене, като винаги, когато е било необходимо или някой ме е питал съм посочвала източници.
на останалите ти интерпретации на написаното от мен не смятам да обръщам внимание.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #219 -: Януари 10, 2013, 02:09:38 am »
Как точно "носиш пълна отговорност" Елена?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!