0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #80 -: Януари 07, 2012, 14:45:48 pm »
Аз да разкажа продължението на неспиращата кашлица. След като няколко дена синът ми ту беше с температура, ту без, мини ми каза, че д-р Бърди казвал, че в такива случаи трябвало да се даде антибиотик. Моята педиатърка нямаше свободни часове, затова заведох детето при нейна колежка, която ни изписа антибиотик без да се колебае. И, о, чудо! Кашлицата спря на 4-5 ден след започването на приема на аугментина. Благодаря на мини и на д-р Бърди!

Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #81 -: Януари 07, 2012, 15:50:27 pm »
Така е.... колкото и да не ни се ще, понякога АБ е единственото добро решение. Познавам хора, които категорично го отричат, но децата им бухат с месеци /не преувеличавам/..... а и нямат нужда от лечение защото кашлицата била от гърлото....щото много пресъхвало като тичат  :lol:
Не знам, доктор Бърди може да изкаже компетентно мнение, но аз за такава теория за пръв път чувам- влажна и откъртваща кашлица от гърлото  8O Може би хората се заблуждават като някой лекар им каже "гърдите са чисти"...


*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #82 -: Януари 09, 2012, 10:42:22 am »
И аз да кажа продължението - след продължителното и безуспешно лечение на упоритата кашлица при чисти дробове, се оказа, че сме си докарали ангина и налепи по гърлото. Та последваха посещение на спешното заради висока температура, АБ инжекции и вече сме здрави :D
Направи ми впечатление обаче, че педиатърката от детското отделение ни изписа отхрачващи сиропи на билкова основа /Ен Ти Тус/, вместо обичайните с амброксол /Мукосолван/, също така нашата педиатърка отрича ефекта от допълнителен прием на витамини и хомеопатични препарати, а другата едва не ми се скара как така не давам витамини на децата. Да уточня, че те имат добър апетит и се хранят разнообразно.
Не знам кое е правилното решение, но съм сигурна, че без прием на АБ тази упорита кашлица нямаше да мине.


Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #83 -: Януари 09, 2012, 20:45:04 pm »
То и аз имам много за разказване.. Пуснах Криси за Коледа на ДГ и там естествено имаше празненство за децата и дядо Коледа донесе подаръци на всички деца. На 22 и 23 беше на градина.. На 25 вечерта започна да се оплаква от болки в корема. на 26 не яде цял ден и лежа почти през целия ден. Привечер се опитах да му дам малко пилешка супа и сипах на дъното на една купичка. Изяде го с триста зора и веднага след това се започна с болките в корема и повръщане. Не успях да овладея повръщането и се наложи да викам една комшийка да остане при малкия и ние отидохме на дежурния, който ни прати в "Инфекциозна болница". В крайна сметка след размотаване от няколко часа ни приеха там и останахме там до 30 дек. В болницата Криси за пореден път от повече от месец насам се оплака от болки в ушите. Вдигна и висока темп.-39,2. На следващия ден ни заведоха от болницата в ИСУЛ и там установиха отит. Назначиха ни АБ и след около 3 дни почти нямаше кашлица. Така покрай повръщането излекувахме и кашлицата, която си влачихме от октомври месец.. Съответно и малкия започна да кашля повече и в момента и той е на АБ. Днес вече 14 дни отакто не е повръщал Криси и не е кашлял, но отново повърна.. Мисля, че той малко повече хапна, но много се притесних.. Той е много буен и маршируваха с малкия от стая в стая. Предполагам, че след като се наяде обилно се е задавил и от това стана белята, но си се притеснявам.. Като го попитах от какво е повърнал и дали се е задавил, той каза, че се е задавил, но е на 3г и 7 месеца и не знам дали мога да вярвам на това. За съжаление като повърна не бях с него в стаята, а баща ми беше с него и той твърди, че е поврънал спонтанно както си е играл.. Той сутринта към 9,30 изяде една купа с макарони, после на обяд една филия с пастет и кашкавал, един банан, 2 сухи пасти..  Тези пасти май дойдоха в повече..
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #84 -: Януари 15, 2012, 19:47:45 pm »
Моля за мнението на Birdie. :-)

Имам син на 2 г. понастоящем и от 11 месечен се сдоби с диагноза астма, след 3 бронхиолита в рамките на 4 месеца. Започнахме превантивно лечение със Сингулар. Година и 1 месец нямаше никакви симптоми като междувременно е боледувал от 5-6 респиарторни инфекции, които си протекоха нормално, т.е с чисти гърди. Но сега по нова година се разболя (като по-големия му брат се сдоби с ангина), а той свали инфекцията в дробчето. Започнах с вентолин на 6 часа след преглед от лекар, но той сякаш не се повлия и продължи да учестява дишането, което стана 40 пъти в минута. Затова потърсих отново лекарска помощ и ни приеха в болница като там го лекуваха с метилпреднизолон венозно и вентолин. Направи и ларинготрахеит, заради, който спряха вентолина и продължиха с урбазон и пулмикорт, като ни изписаха с препоръка да се инхалира 2 х 0,25 пулмикорт за 15 дни.

Имам следните въпроси, защото в БГ болниците никой нищо не обяснява:

1) Има ли критерии за тежестта на бронхоспазъма и кога се налага лечение с метилпреднизолон и т.н? висока ли е дозата от 20 мг венозно за 13 кг дете?

2)Възможно ли е вместо венозно да се ползват инхалаторни кортикостероиди по време на вирусна инфекция, които доколкото знам имат по-малко странични ефекти от венозното или оралното им приложение?

3)Какви странични ефекти има венозното приложение на метилпреднизолон за 7 дни с начало 20 мг с постепенно намаляване да 2 х 12? Възможно ли е да отключат диабет, ако по линия на баща ми всички развиват диабет тип 2 след 50 годишна възраст?

Въпросите ми са наистина много, но понеже тук лекуват без никакви обяснения, бих  била благодарна, ако получа коментар!

П.П. Общото IgE на сина ми на 11 месеца беше 2 (IU/l май беше мерната единица) и интерпретацията беше, че няма данни за алергия.
« Последна редакция: Януари 15, 2012, 20:10:55 pm от Birdie »
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #85 -: Януари 15, 2012, 20:09:12 pm »
Венозните КС са последна стъпка.
Разбира се че може да се дадат инхалаторни КС по време на бронхиолит- но тук има много подробности:
* има огромно раздвоение относно ползата им. По принцип отричат инхалаторните и орални КС по време на бронхиолит, но на практика са ефективни.
* има склонност всички да ги отричат публично, но да ги ползват частно ( клиники, практика и т.н.)

Не е практика 7 дни да се прави венозен КС препарат- обикновено се дава течен инхалаторен КС, или Атровент групата медикаменти. Орален КС или венозен обикновено се дава за ден,два. Но се комбинират медикаментите- орален КС + инхалаторен Вентолин+ инхалаторен Атровент групата. И така има ефект. Да се разчита САМО на един медикамент при тежки пристъпи не е практика.

Оценката на тежестта на един бронхиолит е оценка на Дихателната недостатъчност, съпровождаща го- ако е толкова тежка и са изчерпани други средства- може да се дадат венозни КС.
Днес има орални КС ( дексаметазон), които са много ефективни.

3 бронхиолита за 4 месеца не са критерии за Сингюлер. Може просто някой от епизодите да не е бил добре лекуван, и другото да са били "опашки". От друга страна, много деца могат да направят няколко бронхиолита за една зима, но само въз основа на това, да се дава Сингюлер не е практика.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 00:37:17 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #86 -: Януари 15, 2012, 23:59:43 pm »
Много благодаря, Birdiе!







« Последна редакция: Януари 16, 2012, 00:10:33 am от Beli »
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #87 -: Февруари 28, 2012, 00:31:09 am »
Хм, интересно.

Ще напиша тук по-подробно нашия случай от края на януари т.г. и лечението.

Начало - кашлица на събуждане. Няма температура, няма хрема, гърло - спокойно. През деня кашля сухо, но не пристъпно. Нощем не кашля. На 2-рия ден джи пи-то чува бронхоспазъм и изписва Вентолин 3 пъти на ден, Ксизал и Амброксол. На 5-тия ден вече нямало спазъм, намаляваме постепенно и спираме Вентолина. Появява се силна хрема.

На 7-мия ден вечерта получава уртикария, аз се шашардисвам и в болница. Там ни преглеждат и отново чуват спазъм (свиркане при издишане) и отново Вентолин през 5 часа, Медрол 4 мг (урбазон) през устата по схема: 2 таблетки сутрин + 1 на обяд за 4 дни, Амброксол.

На 12-тия ден някъде вече няма спазъм и ни изписват Сингулер за 20 дни. Остана едно кратко покашляне веднъж - два пъти дневно, което изчезна с 10-дневен курс с Ксизал. Като го спряхме, се появи отново след седмица още по рядко. Носът - не е идеален (вече писах в другата тема).

Бърди, ако ви се коментира, ще ми е интересно да чуя мнението ви.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #88 -: Февруари 28, 2012, 00:36:07 am »
На колко години е детето?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #89 -: Февруари 28, 2012, 00:38:22 am »
На колко години е детето?

4г. и 10 м.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #90 -: Февруари 28, 2012, 00:47:07 am »
Алергичен ринит (вероятно от храни/а) >> запушен нос >> суха дразнеща кашлица>> бронхоспазъм от нея>> грешно приет за истински бронхоспазъм>> куп лекарства ( За какво за Бога там е Амброксол? какво има да се отхрачва?) >> храната, предизвикала ринита дава уртикария >> може да има паралелен бронхоспазъм с нея, но е въпрос на преценка. Тук е уместно да се даде една доза орален Дексаметазон и да се продължи с Ксизал + инхалаторен Вентолин ( с или без Атровент и Фликсотайд). Пак Амброксол- пак грешка. Понеже няма какво да се отхрачва, този Амброксол само усилва кашлицата.

Ал. ринит си остава, нослето тече леко-затова и кашлицата си остава.
Освен това, детето спи с полуотворена уста и затова и покашля ( фарингит).

Сингюлер? тук? едва ли.
Оглежда се за трета сливица/хроничен синузит/ оглеждат се храни със значение за алергичен ринит.
Разбира се, същата картина може да имате и при обикновено вирусно, а уртикарията да е случайно събитие, макар че нещата тук са по-различни.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 01:06:41 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #91 -: Февруари 28, 2012, 00:52:46 am »
Благодаря за насоките и извинете, че така се получи в двете теми разпокъсано. А те тестваха за респираторни алергени и нищо не откриха.

Все пак - направиха този носен секрет за еозинофили (по мое настояване), които са само 2%. Това изследване релевантно ли е за диагностициране/отхвърляне на алергичен ринит?

П.С. Амброксола го дадоха, защото по някое време започна да отхрачва явно и кашлицата си стана продуктивна. Когато спря почти да кашля, тогава приключи и свиркането.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 00:57:07 am от Medea »
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #92 -: Февруари 28, 2012, 00:58:51 am »
ДА, защото алергените са хранителни. Хранителните алергени за някои деца са по-важни от инхалаторните, що се касае до алергичния ринит.

Не се дава Амброксол в началото, когато няма какво да се отхрачва.
Вие пишете:
"На 2-рия ден джи пи-то чува бронхоспазъм и изписва Вентолин 3 пъти на ден, Ксизал и Амброксол."

Тоест, той е даден в началото.

Понякога децата ,когато кашлят, се чува "свиркане". Това не е бронхоспазъм, ако няма същите потвърждаващи данни и от прегледа.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 01:05:12 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #93 -: Февруари 28, 2012, 01:08:33 am »
Мда, изписаха си го Амброксола още в самото начало.

Какво имате предвид под:

"Понякога децата ,когато кашлят, се чува "свиркане". Това не е бронхоспазъм, ако няма същите потвърждаващи данни и от прегледа."


Че свиркането се чува само при самото кашляне или? Защото и аз го чувах свиркането като си долепя ухото на гърба и я накарам да диша дълбоко.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #94 -: Февруари 28, 2012, 01:12:06 am »
Само преслушването може да даде отговор!
Понякога, децата, когато кашлят, особено и при запушен нос, може да се чуе особено свиркане, и да се обърка с бронхоспазъм.
Понякога, сухата, дразнеща кашлица при деца за 1- 2 часа дава бронхоспазъм. Но не астматичен, или бронхиолит! С това искам да подчертая че, сухата дразнеща кашлица, от ларингит например, може за няколко часа да предизвика бронхоспазъм от непрестанното кашляне, или покашляния при всяко вдишване.
Така че зависи от преценката на място, а и от особеностите на това, което се чува.
Плюс някои измервания на място- като мерене на кислородната сатурация с това:
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 01:18:26 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #95 -: Февруари 28, 2012, 11:18:18 am »
Докторе, наистина положението в Бг е много много зле. Толкова е жалко и отчайващо. Започват да ми се изясняват някои неща като връщам лентата назад.

Детето ми направи 2 бронхоспазъма тази зима - при първия пак започна с кашлица на събуждане, после вдигна температура и на 2-рия ден почти не спираше да кашля. Приеха ни в болница тогава с бронхит, но в епикризата пише, че т.нар. обструкция се появила в последствие. Като ни изписаха си влачехме дълго време дрезгав глас и после въпросното рядко сухо покашляне по 1-2-3 пъти на ден. НИКОЙ не обърна внимание на това - нито JP-то, нито УНГ, НИКОЙ. "Децата така си покашляли" и "тея работи дълго се влачели"!

И така след 2 месеца - 2-рият бронхоспазъм. Пак започна с кашлица на събуждане, но без Т и кашлицата не беше така непрестанна, а от време на време - уж нищо особено, а отново обструкция. Описах как протече и как ни лекуваха тогава по-нагоре. Заподозряха астма и правихме спирометрия и кожни тестове за въздушни алергени и не откриха нищо.

Като прочетох първият ви пост се сетих и нещо друго, на което отново НИКОЙ не обърна внимание (а аз съм имала усещане явно). Някъде на втория и третия ден имаше съвсем леко повишена Т в следобедните часове - до към 36.8-37о. Това не било температура! И така явно попаднахме в порочния кръг...

И отново да попитам - носният секрет с ниско количество еозинофили (2%) отхвърля ли хипотезата за алергичен ринит? Накланят ли се везните към синузит? Днес секретите дори стават по-жълто-зелени и ще ходим на УНГ, ще настоявам и за микробиология. После на алерголог.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 11:26:48 am от Medea »
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #96 -: Февруари 28, 2012, 13:40:15 pm »
Един бронхоспазъм може да почне с алергичен ринит- обостряне и оттам да се развие за часове бронхоспазъм.
Алергични ринити при деца се провокират  от храни, не само от въздушни алергени!

От друга страна, вирусни заболявания могат да протекат по абсолютно същият начин, и със същата симптоматика. Но по правило има т-ра.
От друга страна- хроничните микорбни носителства в назофарингса могат да протекат пак по същият начин. И без изобщо да има т-ра.
Може едното да се редува с другото, и картината да се сменя с характеристиките ту на едното, ту на другото.

Направете носни и фарингеални посявки.
Не пушете у дома.
Ако ползвате дърва и въглища за отопление, може да имаме проблем от това също.

Противно на това, което смятат в Бг, при деца МОЖЕ И ИМА тежки хронични синузити. В този аспект, ако прецените, може да направите рентгенография на синуси за да изключите тази възможност- все пак детето е на 4 г.

Никое изследване не може да отхърли алергичен ринит защото всички изследвания от този спектър трябва да се анализират само и единствено в рамката на клиничната картина- което ще рече че, ако клиничната картина е съмнителна, тя има определящата и крайната дума.

Ако намерите "Синус-Ринс" в Бг, полвайте го за някколко дена за да изчистите нослето.

Симптоми на хронично носно "течене" при деца:

* пресипнал или дрезгав глас сутрин
* сухи покашляния през деня, "изчистване" на гърлото.
* лош дъх от устата сутрин
* носово говорене, хъркане през нощта, гъгнене при говор
* постоянно или периодични "триене" на нослето с дланта нагоре ( "алергичен поздрав")- това по принцип е симптом за алергични ринити при деца.

Цитат
Остана едно кратко покашляне веднъж - два пъти дневно, което изчезна с 10-дневен курс с Ксизал. Като го спряхме, се появи отново след седмица още по рядко.

Лекарството ликвидира носните скерети, затова и кашлицата спира. Но понеже не контролирате храните с възможно значение, след спирането на Ксизал, нещата се връщат. Има ли по-ясно нещо от ставащото?
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 22:38:18 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #97 -: Февруари 28, 2012, 21:47:14 pm »
Благодаря ви, докторе. Днес бяхме на УНГ преглед - според доктора детето нямало клинична картина на алергичен ринит по това, което вижда в носа и гърлото. Стичащ се секрет по задната стена на гърлото също нямало. Сливица 1-ва към 2-ра степен (с огледалце). Взе носен секрет за посявка, ще пиша като стане готов. Трябвало да направим и още един контролен след 10-тина дни. Фарингеален нямаше как днес, че ходихме следобяд.

Вкъщи не се пуши, не водим детето и на задимени места. Дърва и въглища ние не ползваме, но това няма никакво значение - въздухът в София ( и не само) е замърсен в пъти над нормите, защото много хора ги ползват за отопление.

От симптомите при нас има сухото покашляне и някой път лошия дъх, но не помня дали сутрин съм го усещала точно.

Бутилка имам, започнахме да правим промивките.

Другата седмица ще направим и прик тестове за хранителни алергени и ще пиша отново.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #98 -: Февруари 28, 2012, 22:39:18 pm »
"...има сухото покашляне и някой път лошия дъх"

Рефлукс?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Инфекции на дихателните пътища при децата
« Отговор #99 -: Февруари 28, 2012, 23:27:34 pm »
Някъде на втория и третия ден имаше съвсем леко повишена Т в следобедните часове - до към 36.8-37о. Това не било температура!

а нима е повишена температура това?  8O
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!