0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #100 -: Юли 13, 2011, 16:33:38 pm »
lidia, виждала съм и 40.3 на термометъра, което не може да се свали.
Добре дошла в моя свят  :lol: Моят брат си ги заковава при всяко по сериозно боледуване, като от 38 нагоре вдига за 15 минути, иначе ще ти е скучно  :)


Преди питах педиатърката за лекарствата, каза, при нужда да и звъня, защото всеки случай е индивидуален. Така и правя. Така и двете сме спокойни. Когато е боледувала по-сериозно се е налагала комбинация например давала съм Хексалгин, два часа след приема на Панадол, защото все още е била с над 39 температура... Ако Бърди напише схема, ще съм изключително благодарна, малко опресняване по въпроса няма да ми е никак излишно.
Да, и мен ме изненадаха със загрижеността и внимателното си отношение. Е, не ми спестиха мъмренето на тема "Защо е с памперс още? Ще му докарате стерилитет!" и някои други забележки по отглеждането, обявиха го за рахитичен ей така от поглед, но иначе се държаха адекватно и професионално. То какво ходене на лекар ще е ако никой не отнесе едно мъмърене?!Особено разтреперана майка на болно дете! :D
Последния лекар, който успя да ми вдигне кръвното с подобни коментари, след като му се скарах тактично ми обясни, че това бил неговия начин да изкара една майка от уплаха и стреса, като я ядоса и тя вече внимателно започвала да го слуша. Което искренно ме разсмя, щото при мен проработи  :lol: Казах му: докторе, да не отнесете някой ден една чанта по главата  :lol:, Човека каза че няма да се учуди изобщо  :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #101 -: Юли 13, 2011, 16:36:55 pm »
То какво ходене на лекар ще е ако никой не отнесе едно мъмърене?!Особено разтреперана майка на болно дете! :D
Ама разбира се, те да си кажат  :) иначе току виж не си се притеснила достатъчно.

Аз честно казано хич не съм въодушевена от каквото са направили, защото до колкото разбрах от теб нито са започнали превантивно антибиотик  (тя го праща със съмнения за менингит и не бие поне една инжекция с нещо за всеки случай), нито са направили друго изследване освен едната пълна кръвна картина и РУЕ. Поне от това, което разбрах от описаното от теб, това е всичко, което е направено за цяла нощ разкарване- преглед, ПКК и РУЕ. Правилно ли съм разбрала?

Жбрул, за срока на годност имах предвид, че ако не се държи на тези температура, а на по-топло, може да се окаже, че не можеш да разчиташ на пълната сила на лекарството.

Боби

А ти си лекар и си наблюдавала също детето, та се оказа, че можеш и знаеш по-добре как да реагираш и как да го лекуваш ...Какво нещо за всеки случай трябва да му се бие?  :lol:

Те така, аз уча едно нещо 10 години, а комшото вързал два пъти два кабела и седна да ме учи как инсталацията да си преправя  :lol:. То цялата ситуация много забавна, ама има хора дет се връзват и може да стане беля. Знам, че си работила май в спешното беше, но Боби да даваш акъл по описание или да прегледаш и видиш детето в момента са две различни неща. Лекарят е преценил, че това е нужното, защо трябва да трови детето с нещо за всеки случай?

« Последна редакция: Юли 13, 2011, 16:40:41 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #102 -: Юли 13, 2011, 16:46:53 pm »
нито са започнали превантивно антибиотик  (тя го праща със съмнения за менингит и не бие поне една инжекция с нещо за всеки случай)

 8O 8O 8O

няма такава медицинска практика да се бие една инжекция с нещо (разбирай, антибиотик) за всеки случай! първо, антибиотици не се поставят мускулно, а венозно, което отнема време. второ, не се администрират превантивно - без антибиограма и без поне тестуване за алергия, което трае 30-40 мин.

администриране на антибиотик не е животоспасяваща процедура с бързо действие и не се прави за всеки случай.

много добре са си действали даже. а, Инке - там всички ги изкарват рахитични, споко :)

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #103 -: Юли 13, 2011, 17:06:28 pm »
Както един много уважаван от мен лекар казва - Драги пациенти, не си обменяйте диагнози :wink: Така че чак да даваме квалификации кой си е свършил работата и кой не по интернет е доста самонадеяно :)
Не знам при вас Боби, какво правят когато детето постъпи по спешност, но тук два пъти ми се е налагало да водя дете и все са реагирали супер адекватно - пълен преглед на детето (слушалка, уши, гърло, лимфни възли и т.н.), ПКК, РУЕ, СУЕ, за да се разбере дали е вирусна или бактериална инфекция и назначаване на лечение в резултат на това. Никой не ми е предлагал ей така профилактично да им влее един АБ :wink:
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #104 -: Юли 13, 2011, 17:08:27 pm »
И все пак- до кога се приема ,че едно дете може да носи памперси,без проблем и последствия??? :wink: :lol: :lol: :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #105 -: Юли 13, 2011, 17:10:52 pm »
е Рачооо, к'ви последствия бре. Носи докато е готово за махане, някой по-рано, други по-късно, но според мен до към 2.6г. в 90% от случаите децата се научават. :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #106 -: Юли 13, 2011, 17:15:39 pm »
По бг-макаренковски почин от 5 месеца до около година-година и малко. Но преди 2 години е абсолютно задължително да го махне. Също най-късно до 2,5 години в количка.  :lol:
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #107 -: Юли 13, 2011, 17:17:45 pm »
Аааа,добре! Благодаря много за изчерпателните отговори!! :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #108 -: Юли 13, 2011, 17:20:46 pm »
абе като ти дойде до главата ще ти направим подробен списък с инструкции, не бой се :wink: Пожелавам ти да е съвсем скоро :D
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #109 -: Юли 13, 2011, 17:35:26 pm »
Драги пациенти, не си обменяйте диагнози :wink:

Казал, ама това трябва с големи букви, защото е навик  :lol:
С риск да ме сметнете за луда, аз днес викнах хомеопат заради спазмите.
вчера дадох една доза Зиртек и хич не ми се даваше повече като знам противопоказанията му. Та дойде човека, 3 часа разговор, свали фамилна анамнеза. В семейството на мъжо се оказа, че всеки е с дихателни проблеми 8O Имаме си ларингоспазми и подут ларингс. Снощи докато спеше направи два пристъпа, не питайте как спах. Даде му капки, обясни, че при ужилвания от пчела е много вероятно ларингса да се надуе до степен, в която да възпрепядства дишането и ми каза какво лекарство от коя аптека да взема и как да го разтворя. Та това ще го направя още като тръгнем за морето. От лекарството (Апис) ми остави цялото шише, но той ми направи разтвора и обясни как да се дават. Не е имал спазми от тогава.
Явно топлото про нас не е добре, защото още повече подува ларингса. Аз пък хич не вързах, че напоследък е  горещо и от тогава се появиха пристъпите. Вчера стигнаха до 10 в час.
Дано тези капки помогнат, че иначе ще вадим Вентолин и инхалации.
Повиках го, защото миналия път давах Зиртек 2 седмици, не спряха, продължиха още две и минаха. Ама хич не ми се рискува пак да има един месец спазми. Не ни поставиха диагноза миналия път, всичко беше в сферата на "най-вероятно".А противопоказанията на Зиртека са доста и се страхувам, че ще претоваря бъбреците.
[/url][/url]
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #110 -: Юли 13, 2011, 17:54:12 pm »
Крака и ръце изстиват заради високата температура. За да може да се свали адекватно и да не се предизвика гърч, трябва да се затоплят.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #111 -: Юли 13, 2011, 18:09:04 pm »
Здравейте и от нас в средата на седмицата.
Като гледам каква тема сте захванали лошо ми става и ми минават мисли от типа това на мен няма да се случи... За съжаление обаче се случва, а се оказва, че повечето неща, които пишете ги разбирам за първи път. Ще е от полза за всички да има такава темичка, за реакция.
Инке, шапка ти свалям за реакциите, аз в напечени ситуации не мога да реагирам адекватно и винаги тичам да намеря някой по-спокоен да реагира вместо мен  :oops:
Последните 2 дни при нас сън няма, новородено като беше в къщи се спеше по-дълго. Като се събуди момата в 2 и до 4 няма спане  :? какво беше това чудо идея нямам, да видим тази нощ как ще е. Останалите проблем със съня имате ли и как се справяте?

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #112 -: Юли 13, 2011, 18:11:33 pm »
период е, ще мине
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #113 -: Юли 13, 2011, 18:35:00 pm »
Сега ще ви препиша какво съм си записала от доктор Бърди:

При температура до 39° -Панадол до 13 мг/кг доза до 4 пъти ( независимо на какъв интервал, но, до 4 дози дневно).
Ако до 40 минути няма ефект се дава 1 доза Нурофен.
Ако след Нурофена пак не спада температурата се прави следното:

То се прави и при температура над 40°-обтриване с намокрен с ледчета компрес, независимо от антипиретиците. Само ръце и крака,  на 3-4 преминавания.

НУРОФЕН НЕ СЕ ДАВА ПОД 6 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #114 -: Юли 13, 2011, 18:38:18 pm »
А ти си лекар и си наблюдавала също детето, та се оказа, че можеш и знаеш по-добре как да реагираш и как да го лекуваш ...Какво нещо за всеки случай трябва да му се бие?  :lol:
Аз може да не съм лекар, но лекар го е прегледал и лекар се е усъмнил, че може да е менингит. Пък те може да са много мили и внимателни - кел файда, ако верно беше менингит и те закъснеят със започването на антибиотика. Това си е стандартна процедура след като се съмняваш за нещо толкова тежко като бактериален менингит и се налага да чакаш за да откриеш какво е. В инфекциозна са си свършили работа добре, ама за тази педиатърка хич не съм въодушевена.

 И понеже вие тук на никой не вярвате, питай д-р Бърди, ако желаеш дали има случаи, в които се дава антибиотик превантивно. Скоро коментирахме, че на дъщеря ми преди да я пратят за еволюация от други лекари са и били превантивно антибиотик още в лекарския кабинет ( превантивно, за да не е инфекция на кръвта в нашият случай)понеже беше установено, че вероятно не е вирус (отне 15 минути в лекарският кабинет - те тук и това не са направили преди да я препратят). Той каза, че хода с антибиотика е бил много добър.

Стефи, не казвам ей така да влеее антибиотик, разбира се. В повечето случаи дори не си водиш детето на лекар за подобна температура.  Взимам предвид факта, че стигат до там да го препратят със съмнения за бактериален менингит в друга болница. Права си за изследванията, ама те не са ги направили там, а в инфекциозна. Правят и те паники и шашкат хората, а дори изследвания не са направили.

jam, именно мускулно ни биха антибиотик превантивно. Естествено, заеше се, че е бактериално. Аз също никога не съм била мускулно, обаче явно при децата се дава и така. На какво ще я праявят тази антибиограма, ако нямат самата бактерия? За антибиограма трябва да си изолира бактерията, а това отнема няколко дена.  За менингит стандартно се прави пункция и се започва антибиотик веднага, преди още да има диагноза, именно защото е много спешно. Тук са го отхвърлили преди това, но ако бяха стигнали до там да правят пунция, може да си убедена, че никой нямаше да чака посявката.

Б.
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 20:10:37 pm от Bobbie »


  
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #115 -: Юли 13, 2011, 20:11:17 pm »
Не виждам нищо нередно в поведението на педиатъра Боби. Педиатъра има съмнения за тежка болест, но не е компетенетен в областта. Изпраща детето при специалист, който с преглед преценява, че не е това, от което се притеснява педиатъра. Пуска изследвания, за да види състоянието на детето. Не виждам абсолютно нищо нередно.  :) Ако имаше съмнения за нещо подобно при прегледа, би предприел нужните мерки. Нека не съдим хората и да не им даваме акъл, как трябва да си вършат работата. Ако я вършехме по-добре, нямаше да ги търсим. При теб нещата са били различни, лекарят е преценил и е провел лечение.
Аз АБ не давам ей така, моята педиатърка също.
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 20:12:56 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #116 -: Юли 13, 2011, 20:37:15 pm »
Не виждам нищо нередно в поведението на педиатъра Боби. Педиатъра има съмнения за тежка болест, но не е компетенетен в областта. Изпраща детето при специалист, който с преглед преценява, че не е това, от което се притеснява педиатъра. Пуска изследвания, за да види състоянието на детето. Не виждам абсолютно нищо нередно.  :) Ако имаше съмнения за нещо подобно при прегледа, би предприел нужните мерки. Нека не съдим хората и да не им даваме акъл, как трябва да си вършат работата. Ако я вършехме по-добре, нямаше да ги търсим. При теб нещата са били различни, лекарят е преценил и е провел лечение.
Аз АБ не давам ей така, моята педиатърка също.
По принцип е така, но само по принцип. А като изказваш подобни съмнение, не върви да не провериш аджеба вирус да не е, а да препратиш детето като си наясно, че всичко това отнема време да стигнат до там, да я прегледат, да вземат кръв и да пуснат изследвания. Хем очаква да се забавят изследванията, хем мисли, че е бактериален менингит, хем не прави нищо превантивно. Ми поне едно от тези неща трябва да направи преди да я препрати. Ей, това не е ангина. Ако е моето дете хич нямаше да ми е кеф, че се забяват така.
 
Аз също не давам антибиотици ей така и се радвам, че има подобни педиатри като твоята, но тук за друго говорим.

Както и да е де - минало е вече, детето е добре. Аз изказах лично мнение, никого не задължавам  с него. Не е толкова важно.
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 20:49:38 pm от Bobbie »


  
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #117 -: Юли 13, 2011, 22:09:07 pm »
от снощи ми е тръгнало на теми, от които ми настръхват косите - "приспах" се с четене за синдрома на внезапната детска смърт, сега тая история с температурите, като сте я започнали, да ви питам - моята девойка е на 7 седмици, имам калпол в къщи, нещо друго мога ли да правя ако вдигне температура или не дай боже я ужили пчела (имаме си ги покрай цветята около къщата)?

ще ходим с нея на море август (по темата с ъкълите от другите хора ей сега сдъвках баба си, която с много тъжен глас нареждаше по телехфона - къде ще го водиш, много е мънинко, много е мънинко), та освен да не я държа на плажа след 10 и преди 5, да си взема калпола в куфара, нещо друго мога ли да направя, предвид възрастта й?

сега малко да ви се похваля, днес бяхме на консултация - 6.08 кг и 57.5 см, да ми е живо и здраво детето, да не ми се налага да преживявам съмнения за менингит и други подобни.

хубава вечер и предварително благодаря за мненията ви
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #118 -: Юли 13, 2011, 22:56:26 pm »
Bobbie, педиатърката не беше сигурна в симптомите и затова ни прати в Инфекциозна.Докато тя го преглеждаше, линейката чакаше отпред и ни закара, а разстоянието между двете болници е около 500м.Всичко стана много бързо. Може би трябваше да уточня, че става дума за две детски болници на територията на Медицинска Академия.Инфекционистите си имат набор от , да ги наречем, "упражнения", чрез които преценяват дали има симптоми, изискващи болезнени и тежки процедури като пункция.
В  Педиатрията го прегледаха много внимателно- гърло, лимфи, корем, черен дроб, уши- специално за тях и за втори преглед на гърлото - при д-р Улевинов- УНГ, колкото лекари го видяха, толкова пъти го слушаха на слушалка. Пуснаха и изследванията, РУЕ излезе в норма и така потвърдиха, че става дума за херпангина, т.е. вирусно заболяване. Съответно, антибиотик не е необходим. Мисля,че напълно адекватно реагираха.
Рачо, дай Боже скоро да си поговорим с теб за махане на памперси! Аз това го написах, за да ви развеселя...
А за рахита хич и не съм се вързала, макар че с много сериозен вид ми се каза, че главата му била ръбеста, а гръдният кош- изпъкнал!А пък на мен толкова красив ми се вижда! :D
Елена, някъде има из стари теми списък с лекарства за път- потърси. Калпол е парацeтамол, нали?
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 23:29:20 pm от Inke Tinke »

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #119 -: Юли 13, 2011, 23:17:10 pm »
Inke Tinke, при това положение признавам, че не съм била права нито за реакцията им, нито са какви изследвания са направили.  Съжалявам, това което разбрах беше съвсем различно и затова изказах такова мнение.
:balk_81:

Как пък им се откъсна от сърцето да ти кажат, че му е ръбеста главата ... :-). Между другото аз си мислех, че на моята щерка е малко ръбеста, ама като казах на мъжа ми и той толкова сериозно се обиди, все едно съм чужд човек и не говоря за собственото си дете.


Боби
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 23:32:41 pm от Bobbie »