0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #200 -: Юни 09, 2011, 14:54:12 pm »
мерилин , изчакай си контролата и тогава пускай имунологични. НК-клетките, както и В-клетките, много се влияят от инфекции, а както ти е казала и gergana :-) , трябва да минат поне 10 дни от приема на антибиотик. Успех!


Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #201 -: Юни 09, 2011, 15:15:54 pm »
Благодаря ви момичета!
Вече се консултирах с лекар от клиниката и отговорът беше-най-добре да направя контрола след 1 месец и след това имунологичните.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #202 -: Юни 10, 2011, 00:04:48 am »
Момичета някой знае ли 10г Киовиг на колко ампули Имуновенин се равнява? Аз имам изписан Киовиг за вливания обаче доста скъпичко ми се струва дали ще ми излезе по-евтино ако го заменя с Имуновенин (след консултация с доктора разбира се). В клиника Малинов ще са вливанията.


Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #203 -: Юни 10, 2011, 00:24:39 am »
Момичета някой знае ли 10г Киовиг на колко ампули Имуновенин се равнява? Аз имам изписан Киовиг за вливания обаче доста скъпичко ми се струва дали ще ми излезе по-евтино ако го заменя с Имуновенин (след консултация с доктора разбира се). В клиника Малинов ще са вливанията.
Зависи. Доц.Конова ми беше изписала 40 ампули имуновенин или 10гр. Киовиг. В "Малинов" не приемат "универсалната теория на доц. Конова за 40 ампули имуновенин, приложим за всяка пациентка" и в моя случай сметнаха,че или трябва да влея 10гр. Киовиг или 60 ампули имуновенин. Решава го доц. Балтаджиева. До колкото разбрах вземали под внимание килограмите на жената, %НК клетки, етапа на прецедурата/ бременността.
Успех!


Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #204 -: Юли 19, 2011, 13:35:02 pm »
здравейте момичета,пиша в тази тема неслучайно ,защото всички страдаме и се борим,с една единствена цел,а и защото в моя случай нещата не са по различни,след 2 спонтанни аборта ,ранни,сега съм в 18 седмица ,в 11-а направих изследване на нк-кл.,които бяха завишени на 20%при норма до 12%,и така консултирах се с имунолжката в малинов и ми предписа терапия с киовиг5г.,направих я и след около 20-30 дена трябваше да пусна отново изследане ,оказа се сега процента е даже по висок 30%,незнам на какво се дължи но се оказва че терапията не е имала някакъв намаляващ ефект,даже напротив ,незнам на какво се дължи на расящата бременност или на някаква друга причина,най вероятно имуноложката ще препоръча нова терапия ,а аз не знам дали пак няма да е безполезно и да хвърля на вятъра близо 600 лв ,всички знаят колко струва процедурата с киовиг в малинов,незнам не съм сигурна как да постъпя ,тъй като явно не е от голяма полза терапията с имуноглобулин ,все пак действието му е да овладее високите нива на нк-клетките ,незнам малко е объркващо,ако има някой с подобен проблем и е намерил решение ,ще бъда благодарна да сподели опита си
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #205 -: Юли 19, 2011, 13:51:17 pm »
Този въпрос вълнува и мен. Ситуацията е сходна, с тази разлика, че прилагам терапията на доц. Конова с вливания на интралипид и редуване на аспирин протект и фраксипарин. Преди забременяването НК клетките бяха 23%, след вливането 26%. Вчера пуснах контролно изследване след второто вливане, но сигурно резултатите ще са подобни. Изобщо до коя седмица оказват влияние НК клетките и трябва да има вливания?
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #206 -: Юли 20, 2011, 13:28:47 pm »
Герганче, браво! Само на интралипид, без имуновенин така ли?


*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #207 -: Юли 20, 2011, 13:56:00 pm »
Да, само Интралипид ми беше назначен, но засега май не ми помага и се притеснявам :(...
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #208 -: Юли 21, 2011, 11:55:05 am »
maslarche ,отговарям ти как постъпихме ние с мъжа ми .
При първата ми процедура имаше имплантация но направих спонтанен аборт два дни преди прегледа за установяване на бременност.Д-р Шефкетова ми каза да направя имунологични изследвания.Направих ги и ми излезнаха завишени само НКТ клетките 28%-терапията беше Респистим плюс по едно на ден и контрола след 45 дни.На контролата клетките ми бяха 17%,казаха ми да продължа със същата терапия до стартиране на опит.Двамата с мъжа ми вече бяхме решили че искаме да направим опит със собствени средства ,да не чакаме фонда.А д-р Шефкетова настояваше да направя биопсия ,но аз категорично отказах,и запазих час за 20 ден от цикъла за блокаж.Д-р Стаменов макар че не бе доволен от яйчниците все пак даде зелена светлина и стартирахме.10 дни преди трансфера на база тези 17 % ми вляха 2*22 амп. Имуновенин,и ми казаха ако е положителен теста да направя нова контрола.След пол. тест направих нова контрола и този път бяха пак повишени 25 или 26% не помня точно -но трябваше да влея 2*25 амп.Имуновенин.Влях нужните амп.,но след това получих ужасен обрив по деколтето ,лицето и гърба .В 10г.с т.е. последният ми преглед при д-р Персенска й казах че правя вливания и й показах обривите и попитах до кога трябва да правя вливания - тя каза на мен и съпруга ми че може вече да не вливам защото бебчетата са оформени с добри плаценти (същия ден бях пуснала и контрола,резултатите на която щяха да са готови 2 дни по късно),но за всеки случай да й се обадя като са ми готови резултатите.
Съжалявам че става по-дълго но няма как по-кратко да ти разкажа.
Два дни по-късно звъня за резултатите по тел. и ми казват че НКТ клетките са ми 15% - три пъти ми повториха резултата и че трябва да влея отново 2*25 амп.
Е тук започна чуденката ми как при 17 % влях само 44 амп. а при 15 % да вливам 50 амп. нещо не ми се връзваха нещата.Обадих се веднага и на д-р Персенска и й споделих за резултатите и по-горните ми чуденки ,дори и тя не можа да ми отговори и ми каза ако искам за свое успокоение да влея 20 или 25 амп. само.Е първо си запазих час за вливане на 25 амп. но не за деня който исках а за друг ден ,който не ме устройваше.Размишлявахме доста с мъжа ми и решихме да не правя вливането ,не можех и от работа да отцъствам ,а и д-р Персенска няколко дни по-рано ни каза че няма нужда от повече вливания ,а и се страхувах от нов обрив-още имам белези от предния.
Моят съвет е да попиташ д-ра който ти следи бременността или д-ра който ти е правил процедурата за съвет.
Надявам се че аз и мъжа ми сме взели правилното решение.
Стискам палци и при теб нещата да се подредят . :crossfingers: :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Още нещо само - друг вариант е да пуснеш контрола и на друго място и да сравниш резултатите, аз така мислех да направя преди да вземем решението да не вливам.
 :bighug: :bighug: :bighug:
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #209 -: Юли 22, 2011, 23:31:42 pm »
Здравейте момичета! не знам дали ще ви е от полза, но ще споделя моя опит с НК клетки и успешна бременност, резултата от която след месец става на 4г. По стечение на обстоятелствата правих изследване на НК клетки на втория ден от овулацията т.е. от зачеването. Резултата който излезе след 2 седмици беше 21 или 23% при горна граница 12% не помня точно колко. В деня в който правих изследването започнах да взимам аспирин протект по 1 вечер. Разбира се тогава и идея си нямахме нито аз нито доц. Конова, че вече съм бременна. Така че заедно с резултатите от изследването, които освен завишени НК клетки показаха и завишени антифосфолипидни и анти вета 2 антитела, получих и указание за терапия при следващото инвитро - пълен комплект - аспирин протект, фраксипарин и вливания имуновенин. Да, ама се оказах бременна. Опитах да се свържа с нея но беше около новогодишните празници, писах е-мейл на който не ми отговориха и някак се изнизаха 14-15 г.с. от бременността. Чак тогава успях да се свържа с нея. Като разбра че съм бременна, като погледна резултатите от изследванията и като й казах че съм само на аспирин протект реагира много учудено как съм изкарала до тук без да се случи нещо. Поиска да пратя кръв за контролни изследвания на антителата. Попитах я дали ще изследваме НК клетки и тя каза, че няма нужда. Антителата бяха едното на горната граница точно, а другото пак си беше завишено. Тя обаче каза, че щом съм изкарала до тук само с аспирин протект явно моя организъм се влиае добре от него и реши да не ми дава допълнителна терапия. Успех на всички!
                                                               
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #210 -: Юли 23, 2011, 11:24:26 am »
Dji-djo, много се радвам, че твоята история потвъждава теорията ми, че не трябва да се вманиачаваме на тема NK-клетки.
И все пак, поправете ме, ако греша, но аспиринът не беше ли противопоказан за бременни и затова се замества с фраксипарин?
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #211 -: Юли 23, 2011, 11:27:01 am »
Не се замества едното с другото, а се редуват - един ден Аспирин протект, един ден фраксипарин :wink:.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #212 -: Юли 23, 2011, 11:42:00 am »
Аспирин протект е 100мг, не е опасен при бременност. Аз не ги редувах, ами ги взимах заедно, всеки ден и аспирин, и фракси.
Относно НК-клетките- през 1-вата бременност вливах имуновенин до 32г.с.-мисля, че бяха 5-6 вливания, като броя и това преди пункцията. При мен НК-клетките бяха доста високи, изобщо не паднаха от вливанията. Даже се вдигнаха, стигнаха до 48%.
При втората бременност нито съм ги изследвала, нито съм вливала. Карах на аспирин и фраксипарин.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #213 -: Юли 23, 2011, 14:47:34 pm »
момичета имам въпросче, нк клетките ми бяха миналата година 19 /реф. 0-12%/, на заключението пише повишен  релативен брой на 16+56+нк клетъчна субпопулация. препоръчва се агапурин ретард 2х1 табл от 400мг дневно. контрол на нк клетките преди стартиране на процедура. правих март/април процедура, но докторката ми каза, че нк много варират и няма смисъл преди, а след /ако е успешна/ да се проверят. и също не ми предписаха нищо за тия нк. мислите ли, че 19 не е чак толкова много, че засега не е нужно нещо да взимам. аспирин пък не мога да пия, че от астмата имам алергия  :?

*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #214 -: Юли 23, 2011, 14:56:38 pm »
Според мен е по-добре да се изследват преди процедурата. Нали се прави 1 вливане преди трансфер (поне аз имах такова де) и трябва да знаеш колко са и има ли изобщо нужда от него osi_10.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #215 -: Юли 24, 2011, 14:27:28 pm »
Мецинка, и аз съм с алергии и начална форма на алергична астма. По принцип алерголожката беше казала да не пия аспирин по никакъв повод, но когато от него зависеше бременността ми /тъй като някак отпаднаха останалите назначени фраксипарин и имуновенин/алерголожката каза да го пия и че няма как и да ми даде лекарство за задуха. Едва седмица преди секциото ми изписа помпичка флексотид, която преди ми помагаше, но точно тогава се почувствах по-зле и спрях и флексотида и аспирина, който пък се спира 10-на дни преди секциото /термина/. Годината когато бях бременна бяха жестоки жеги с темп. 40-41 дори в Бургас. Не можех да дишам и имах чувството че ще откача без въздух, но някак издържах. Лекарката твърдеше че бебето не усеща моя дискомфорт и е добре и така си и изкарах - аспирин протект, задух, жеги, но пък в края на август гушнах момченцето си, което при раждането беше с отлични показатели според тестовете за новородени.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #216 -: Юли 24, 2011, 16:15:12 pm »
 :? объркана съм, защото гледам в повечето случаи преди това се изследва точно за да се предприеме нещо. при положителен тест ще се почне с фраксипарин и хепарин /ако добре запомних/. имах много тежка астма  :? вече към 20 г я имам, преди години имах пристъпи всеки ден  :( на никой не го пожелавам, после ми дадоха бекотит и салбутамол инхалатори, много ми подобриха състоянието, но много напълнях... след това самоинициативно ги спрях, почти от раз, и минах на хомеопатия. сега съм добре, задъхвам се понякога, но поне пристъпи нямам  :) аспирин искаха да ми дават и за тромбофилия  :?

Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #217 -: Септември 13, 2011, 15:30:38 pm »
Нямам достатъчно време да прочета всичко, което сте изписани, поради тази причина задавам направо своя въпрос. Извинявам се, ако някъде присъства отговора.
Ходих при доц. Конова в клиниката в Плевен и в заключението й пише, че трябва при планиране и по време на бременност да пия аспирин протект. В упътването пише, че не трябва да се употребява от пациенти, които имат проблеми със стомаха и бъбреците, а аз имам язва и често ме боли стомаха. Като малка са ми разбивали камъни в бъбреците и имах проблеми. Ще се свържа с нея, за да дискутираме какво може да се направи, но бих искала да ви попитам и вас дали знаете нещо, дали някоя от вас е имала подобни проблеми и как ги е разрешила? Изписан ми е и фраксипарин, имуновенин и утрогестан.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #218 -: Септември 13, 2011, 16:23:17 pm »
Хелинор,по препоръка, но на друг лекар, пия аспирин - протект от година. Аз съм с язва от дете. Пия аспирина вечер след хранене и нямам никакви проблеми. То затова е и протект, защото е по-щадящ за стомашно-чревния тракт.
Стига да спазваш някои други ограничения в храната заради язвата, няма защо да се притесняваш.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #219 -: Септември 15, 2011, 20:36:51 pm »
Момичета, имам нужда от вашата помощ.Получих си резултата,от имунологичните изследвания:Завишени ми са тези стойности
CD16+CD56+   NK cells    14 %   < 12 %    А това е заклчението,което са ми написали:Препоръчва се агапурин retard  1 таблеткa от 400мг дневно, Ideos 1т./дн  и Оксибор форте 1т./дн.до процедурата. Контрол при (+) тест за бременност.

Моля Ви кажете ми мнението си,дали са притеснителни резултатите ми.Благодаря ви предварително.
Много се надявам всичко с лекарствата да се оправи и да не се налага влизания,че октомври месец ще стартираме втория опит.