www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Генетични, имунологични и неизяснени причини за стерилитет => Темата е започната от: peaches в Декември 03, 2009, 15:32:27 pm

Титла: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 03, 2009, 15:32:27 pm
Здравейте, момичета. Знам, че Зачатие е по-затворена общност от БГ мама например, но това пък от своя страна си има своите плюсове - откривам много повече полезни неща тук, тъй като темите не са така разводнени. Надявам се искрено на вашата помощ.

Да се представя набързо - 2 биологични деца от предишен партньор; конизацио на маточната шийка, после 2 миссед аборта (в 12та и 7ма г.с.), после консултация с д-р Владимиров, изследвания, всичко наред, само НК клетки много високи - 28% и ПАИ 4Г/5Г носителство. Следваща бременност - терапия с аспирин протект, утрогестан, фолиева, нош-па, магнезий, калий, цинк, витамин Б6, калций и витамин С. Прокървавяния и зацапвание в продължение на 10-ина дни, последвани от масивен кръвоизлив - т.е. 3ти аборт, този път спонтанен в 6та г.с. и отново кюретаж.

Изникват ми следните въпроси и моля за помощ:

1. Правили ли са ви допълнителни изследвания на какво се дължат повишените НК клетки (аз го свързвам с конизацията, но дали съм права) и ако да какви (напр. аз не съм правила изследвания за токсоплазмоза, цитомегаловирус, уреаплазма, микоплазма, хламидия, листериоза - да ги пусна ли и ако да - как се изследваха тия неща - кои с кръвно изследване, кои с вагинален секрет и къде е най-добре?)?
2. Запознати ли сте с активната имунизация като алтернатива на вливанията на имуновенин? (става чрез инжектиране на кръвен серум от мъжа на жената) Някоя от вас правила ли е HLA типизиране и съответно HLA крос мач тестове? Къде? Запознати ли сте къде е по-добре да се направи активна имунизация - в клиниката Якентро в Солун или в Германия, до Щутгарт (протоколът е различен)?
3. Нормално ли е да мисля, че след като имам 2 деца, няма необходимост да си изследвам кариотипа, а да изпратя само мъжа ми да си провери хромозомите?
4. Ако яйцеклетките ми не са били читави при всички настъпили до момента оплождания, които не са завършили, както трябва, а с аборт, мога ли да считам, че при инвитро и ИКСИ този риск се избягва (в смисъл проверява ли се качеството на яйцеклетките преди ЕТ и как? прави ли се генетичен скрийнинг и как?) А как стои въпроса с подбора на сперматозоиди?
5. Все пак какви реално са рисковете от тоя пусти имуновенин и колко от тях са само в моята глава - възможно ли е отключване на несъществуващо към момента автоимунно заболяване и ако да какво може да е то? Сведен ли е риска от заразяване с ХИВ, СПИН и Хепатит Б и С до нула или не съвсем? Какво му е по-пречистеното на КИОВИГа в сравнение с имуновенина?
6. Права ли съм да смятам, че ако отида при Конова в Плевен, тя просто ще ми тресне имуновенина като на всички или има вариант да обсъждам алтернативни терапии с нея?
7. Ако задам всички тези въпроси на имунолог от Александровска, тя дали ще ми отговори компетентно или Конова е вся и все в нашата държавица по тази проблематика...?

Много се надявам да получа съвети... Разбира се, всичко това ще го обсъдя и с д-р Владимиров, но ми се иска да събера повече позиции по въпроса преди срещата си с него. (Моля ако искате да ми напишете - ти нямаш проблем, защото вече имаш 2 деца,  или пък - питай си доктора, спестете си този отговор, благодаря!)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Delphin в Декември 03, 2009, 16:12:44 pm
Здравей peaches, съжалявам за това което си преживяла.
За 1-вия въпрос токсоплазмоза, цитомегаловирус,листериоза,хламидия  - кръвни изследвания;
уреаплазма, микоплазма, хламидия - вагинален секрет
За 4-я въпрос само по себе си инвитро/ икси не е гаранция, че няма да настъпи аборт.
5. За имуновенин не знам какви са му рисковете,но ползите определено са повече. И аз съм чула, че киовиг -а е по- пречистен. Вливала съм от него.
6. Доц. Конова май наистина е доста компетентна - не пречи да си направиш една консултация с нея. Помогнала е на доста момичета с имунологични проблеми и повтарящи се спонтанни аборти. Аз я одобрявам нея повече от имунолозите на Малинов, но пък не си заменям лекуващия ми лекар там за нищо на света.
За другите въпроси не мога да съм ти полезна  :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Декември 03, 2009, 16:55:27 pm
Здравей "peaches" днес и аз си взех имунологичните изследвания и се оказах със 28% НК-клетки, сега започвам да търся лекар който да ме консултира, днес бях и на генетична консултация при проф.Кременси и той ме насочи към доц.Карагьозова във Фемина или понеделник от 12ч. в майчин дом, но за сажеление във фемина имат часове чак за януари 2010,както за ДОЦ. Ж.Карагьозова, така и за ДОЦ.В.Димитрова.
Колкото до токсоплазмозата,цитомегаловируса и другите уреаплазма, микоплазма, хламидия аз съм си направила тестове и всички са отрицателни, не би следвало да има връзка с НК-клетките, аз също имам генна мутация, но 4G/4G PAI. Също така пуснах и TSH,TAT,MAT, моите МАТ са завишени >600.0.
Днес се обаждах в Токуда, фемина, единствено в Плевен успях да запиша час за консултация на 9,12,2009. Конова е добър специалист, но за сажеление е заета и не отговаря на e-mail-i, аз лично и бях писала преди около 1-2 месеца.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: InactiveByRequest в Декември 03, 2009, 18:39:50 pm
  Здравей , peaches !
 Аз също имам подобен проблем като твоя. Мисля , че NK - клетките не са пренебрегване и имат значение към  забременяването и износването на бременността.
Пациентка съм на доц. Конова , в нейната клиника правим опитите ни , но домомента никой не ми е предлагал да търсим причина за повишените ми NK - клетки - около 16 %.
 АИ доколкото зная може да се прилага до 2 пъти през живота. Тук, във форума ,преди време консултираше проф. Прапас от клиника " Якентро " - Солун.Според него АИ не е подходяща за жени с антифосфолипиден синдром , тъй като има риск проблема да се задълбочи. И тъй като имам положителни анти-бета2-гликопротеини от АФА за мен отпадна тази алтернатива на вливанията на Имуновенин.
 Мъжа ти също трябва да направи кариотипиране. Не съм сигурна , но си разсъждавам , че щом имаш 2 живородени деца , няма да имаш проблем при хромозомния анализ. Мъжа ти правил ли е разширена спермограма с оценка на морфологията по Крюгер? SDI - тест правил ли е?
 Ин витро / ИКСИ не може да ти даде гаранция , че бременността ще е успешна. Все пак при тези процедури го няма " естествения подбор на природата" и гаметите може да изглеждат читави , но или да не настъпи оплаждане , или емриото да спре да се развива. Като вариант можеш да се поитересуваш относно Предимплантационната диагностика.
 Аз съм вливала 2 пъти Имуновенин , като и двата пъти 40 ампули + 4 мл Интралипид. Интралипид съм вливала повече пъти. Какви са рисковете за развиване на автоимунно заболяване не мога да преценя , а и не съм попадала на такава информация. При вливанията съм се интерисувала живо относно риска да се заразя със СПИН и Хепатит и ми беше обяснено , че този риск е по - скоро теоретичен.
 Киовиг е австрийски препарат , доколкото се сещам , уж по - пречистен ,но от какво незнам и  е на двойна цена.
 Консултация с доц. Конова няма да ти е излишна , но пък не съм чувала тя да предлага алтернативна на Имуновенина терапия.
 Струва ми се , че в твоя случай ще е добре да направиш консултация и с репродуктивен ендокринолог , за да се отхвърли проблем с щитовидната жлеза или инсулинова резистентност.
 Хормоните ти как са?
Успех ти желая от сърце!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 04, 2009, 10:58:58 am
Здравейте отново, момичета!

Първо - благодаря ви от сърце на всички!

fatalwoman, аз също вече се убеждавам, че НК клетките никак не са за подценяване. За съжаление при мен бяха открити още преди година, но аз вътрешно се съпротивлявах на идеята за вливанията и реших да опитам още веднъж без терапия за тях специално и се оказа голяма грешка... При мен щитовидната е ок, пускала съм TSH, TAT, MAT, FT3, FT4 - всичко в норма, TSHто ми е малко под 2. Хормоните са ми чудесни (за моята възраст - каквото и да значи това...), включително пуснахме АМХ и Инхибин Б. Генетични - ок (с изключение на 4г/5г ПАИ), имунологични - всички антитела ок, само НК клетките - значително повишени. Аз затова съм написала само нещата, които не са ми в норма. Благодаря ти много за идеята за предимплатационна диагностика - определено ще попитам д-р Владимиров за това. Вие от колко време опитвате? Имала ли си бременности, които са били неуспешни? Успех от сърце ти желая!

dianach, с теб май заедно ще ходим по консултации и терапии. Дай Боже и да си постигнем мечтата! Много те моля, напиши как е протекла консултацията с доц. Конова като се върнеш в сряда. Аз също се обадих вчера и ми предложиха час за 9ти, но за съжаление имам ужасно много ангажименти в работата и не мога да отида преди 15ти декември. Ще съм ти много благодарна да ми разкажеш! А кой ти е лекуващия лекар? Защо си записваш часове навсякъде - в Токуда, Фемина?

Delphin, благодаря ти! Ще пусна всички тези изследвания при първа възможност, тъй като искам при следващата си среща с д-р Владимиров да имам резултатите и от тях. Има ли конкретна лаборатория, която да препоръчаш? С доц. Конова определено ще се видим, моментът е дошъл. Аз съм пускала контроли на НК клетките по куриер в Плевен, но тъй като не съм се виждала с нея, нямах препоръки, а само резултати. Явно тя наистина се е специализирала тясно и ще е добре да я чуем какво мисли по нашия въпрос. Разбирам изцяло отношението ти към лекуващия лекар. Аз също не бих си сменила доктора, просто бих се консултирала. Стискам палци и на теб в борбата, дано докараме нещата до успешен финал!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Delphin в Декември 04, 2009, 13:19:43 pm
Благодаря за пожеланието peaches  :)
За токсоплазмоза, цитомегаловирус, листериоза най- точни са резултатита в НЦЗПБ (нац. център по заразни и паразитни болести) - ул. "Янко Сакъзов" 26. А другите може във всяка лаборатория, която ги прави - Кандиларов, Бодимед, на която вярваш повече. Д- р Стаменов праща микробиологиите в МЦ"Лора", а специално за уреаплазма, микоплазма, хламидии секрета май го праща в друга лаборатория, но трябва довечера да погледна къде точно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: InactiveByRequest в Декември 04, 2009, 18:29:21 pm

fatalwoman, Вие от колко време опитвате? Имала ли си бременности, които са били неуспешни?
По принцип сме с мъжки фактор.Правим опити от януари 2006г.През декември 2007г. забременях , но се оказа миссед в 9 г.с.След това имунологичните изследвания показаха NK - клетки - 18% и нещо, анти- бета-2, и повишени тромбоцитно - левкоцитни агрегати. Доц. Конова ми предписа терапия с антиоксиданти, аспирин протект , интралипид и след забременяване същите + Имуновенин и Фраксипарин. Започнахме със стимулации за инсеминации. На втори опит за стимулация за  инсе, (първото инсе се провали)бях без Имуновенин и имах положителен тест за кратко. След това пак правих стимулация , влях Имуновенин , но пак се провали. Междувременно вливах Интралипид през месец.През март ,тази година правихме ИКСИ по къс протокол , вливахме и резултатът беше много ниско ЧХГ.
 "Постижението" ми до момента е че NK -паднаха от 18 % и нещо до 16 % и нещо.
 Моите щитовидни хормони също са в норма , но ехографията показа отклонения.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: parola88 в Декември 05, 2009, 08:39:14 am
Нашият случай е подобен.Ние сме с мъжки фактор единични зрели сперматозоиди.При мен единствен проблем завишени НК клетки.Имаме 3 опита ИКСИ.Без лечение +тестове за кратко,с лечение-имуновинин,неопоген и преднизолон при последния опит НК клетките в  норма,но резултатът кухо яйце.И с високи и ниски НК клетки при мен винаги има имплантация.Генетичните и при двамата са ОК,ембрионите ни винаги са добри.И аз се замислям за активна имунизация.Дано всички успеем да преборим тия НК клетки,макар че започвам да се съмнявам ,че имат толкова голямо значение.Нали имунологичният стерилитет е малък процент от стерилитета като цяло,а толкова много момичета са със завишени НК клетки.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Декември 06, 2009, 21:34:21 pm
"peaches", след като се върна от Плевен ще споделя веднага, какво ми е казала доц.Конова, стискайте палци да стигна навреме,защото ще пътувам с влака, а той пристига в 10,30ч. по разписание, а часът ми е в 11,00,тъй като сряда е работен ден и няма кои да ме закаралОбаждах се навсякъде, понеже исках да се консултирам и с гинеколог рискова бременност, за съжаление живея в чужбина и тук в бг все още нямам гинеколог,който да ме следи и напътства при евентуална бременност а този при който ходя в австрия нищо не разбира от тези неща, убедих се! каза ми,че с генната мутация 4g/4g pai незнаел дали мога да родя едно дете и ми даде талон за генна консултация.... При предищните два абортав австрия не ми предписаха никаква терапия, чакат да направя трети и тогава щели да ме изследват и така, а аз не искам да стигам пак до аборт и започнах да си правя изследвания в бг.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: FreshBreeze в Декември 07, 2009, 17:34:55 pm
1. Не съм имала търсения от какво са увеличени НК клетките.
2. Запозната съм, правила съм ХЛА типизиране и кросмач. Цялата история и как доведе до забременявне при мен можеш да потърсиш в този подфорум, казва се "Проблемите на FreshBreeze" - от първите теми тук. Препоръчвам ти също книгата на д-р Алън Биър - мисля, че може да се поръча от Амазон, голяма част от информацията я има и в специализиран форум в yahoo - скоро пусках линкове в някоя от темите тук. Ето на тази страница са:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=36699.80
ftp://3. Според мен няма нужда да правиш кариотип.
4. Тук не мисля, че инвитро или икси ще ти отговори изцяло на въпроса дали са качествени яйцеклетките. Подборът на сперматозоиди при икси става на око от ембриолозите (хубави ги подбират :D)
5. Тук не знам какво да ти кажа, рискът клони към нула, но няма как да е нула. При мен се отключи автоимунно заболяване, но във времето не беше свързано с вливането, не ми се иска да мисля, че има връзка. На теория не би трябвало.
6. Лечението, което се предлага в Плевен, обикновено е имуновенин или интралипид. Д-р Конова работи в тясна връзка с известна лаборатория за репродуктивна имунология в Чикаго (Миленова май се казваше) и се води от техния опит.

Точка допълнителна - ако смяташ, че имаш имунологичен проблем (твърде вероятно от това, което описваш) - Владимиров според мен не е точният лекар.

Клиниката в Щутгарт вече е в Хайделберг :D Иначе ЛИТ по оригиналния протокл на д-р Биър се прави там, в Солун е по друг протокол.

Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 08, 2009, 10:26:41 am
FreshBreeze, за клиниката - сега видях, че е близо до Хайделберг, в едно селце - Епълхайм, това е чудничко, защото сестра ми живее там  :D  Но все пак си мислех, че Солун също е алтернатива, защото е по-близко... Но това, естествено не е най-важното. Има ли успели момичета след АИ в Солун? Благодаря ти много за препоръката за книгата. Ще си я намеря непременно.

Знае ли някой дали ХЛА типизирането и кросмач теста могат ли да бъдат извършени от Националната Генетична Лаборатория в Майчин Дом на 14ти ет.? Или в "Геника" (между другото надеждни ли са резултатите на "Геника"?)

Диана, късмет на консултацията утре! Не се притеснявай за това, че си с влака, стискам ти палци и чакам да разкажеш!

Парола, много съжалявам за всичко, през което си преминала. Къде мислиш да направиш АИ? Пожелавам ти успешна бременност следващия път!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: parola88 в Декември 08, 2009, 13:17:56 pm
Благодаря ти Peaches за пожеланието!
Ако реша да правя АИ ще е в Солун,защото е по-близко,а и  четох за успешни бременности след  АИ в Солун.Ще се радвам да обменяме информация относно НК клетките,че са голяма мистерия.Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 08, 2009, 14:29:58 pm

Знае ли някой дали ХЛА типизирането и кросмач теста могат ли да бъдат извършени от Националната Генетична Лаборатория в Майчин Дом на 14ти ет.? Или в "Геника" (между другото надеждни ли са резултатите на "Геника"?)

Като ми взимаха кръв в "Надежда" говорихме за ЛИТ (повече научих тук) останах с впечатление, че се прави при имунолозите от Надежда.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 08, 2009, 14:43:42 pm
Ми-ми, точно така се оказва, права си. Проверих тоя въпрос и колкото и странно да се оказва, ХЛА съвместимост се прави само в имунологични лаборатории (защото всъщност изследването включвало съпоставка на някакви антитела)!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: FreshBreeze в Декември 08, 2009, 16:59:51 pm
ХЛА типизирането се прави преди трансплантации на органи, кросмач май също, така че изследванията се правят в лабораториите, които работят с пациенти за трансплантация. Ние правихме в Александровска и всъщност се оказа, че това били точно имуноложките на Стаменов (към момента не го знаехме :D)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 08, 2009, 19:50:18 pm
Вече си имам завишена популация на едни от НК клетките, горна граница 10%, а аз си имам 12%. Естествено точно като ми обясняваха по телефона апарата ми пращеше и заглъхваше  osi_13. Предписанието е Оксибор Форте 1 т. на ден до процедура и Омега3 1т. и по време на процедурата.
Днес си купих Омега3 на Адифарма и по предписание на опаковката пише по 2 т. на ден  :? Пие ли някой същите лекарства? Взех си само 1 блистер и не знам коя марка са по-добри. Пишете ми ако искате и на лични на коя фирма се доверявате вие.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Delphin в Декември 09, 2009, 08:35:04 am
Не се притеснявай, не са ти много завишени. Имунолозите в Малинов препоръчват Омега 3 на Actavis (те се взимат по 1т. на ден). Аз съм пила и тях и Ескимо 3. За мен Ескимото е по- добро.

Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 09, 2009, 09:49:04 am
Благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 09, 2009, 10:22:39 am
Ми-ми, аз пия нередовно и с прекъсвания Омега 3 на Ескимо. Също така и антиоксидант - по-редовно. В резултат успях да смъкна НК клетките от 28% миналата година по това време на 16% (резултат от вчера - ура!). Вече влизането в граници ми изглежда постижимо. Късмет на теб, отклонението от нормата при теб наистина е малко!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 09, 2009, 19:40:41 pm
peaches, благодаря, не мислех, че тази терапия има толкова добър ефект, това е обнадеждаващо! :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Декември 09, 2009, 21:20:48 pm
здравейте момичета,
както бях обещала,докладвам за пътуването до Плевен и срещата ми с доц. Конова: тъй като носих доста изследвания, гинетични, имунологични, хормонални,микробиологични ...не се наложи да ме изследват там. Аз съм с 28%НК-клетки, МАТ >600; TSH 2,15, но с с промени в структурата на щитовидната железа, т.е. както при автоимунно тиреоидно заболяване и носител на генотип 4G/4G PAI-1.
Доц. Конова наистина е страхотна, много любезна и сърдечна, обясни ми, подробно какво трябва да правя при планиране на бременност и при положителен тест, даже ми написа заключението на 2 езика. Както се досещате преди забременяване терапия с интралипид 20%, аспирин протект 15-28 ден на м.ц.в продължение на 5-6 месеца, ако не настъпи бременност 1-2 месеца почивка от аспирина и след това се възстановаява за същия период, неофолик мета 1 табл. дневно 1-2 месеца преди забременяване и по време на бременност 2х1табл. до 16г.с., за щитовидната железа антиоксидант Walmark 2х1 табл. на ден от 15-28 ден на м.ц.,като датите съвпадат с приема на аспирина,Lymphomyosot капки 3х10капки на ден, 2-3 месеца, вкл. и по време на бременност.
След "+" тест -контролно следене на НК-клетки;TSH;TAT;MAT;PLA и консултация с ендокринолог.
При бременност - аспирин протект до 35г.с.,фраксипарин 0,3мл по една апликация сутрин, през ден, апликациите продължават до  7 дни преди термин. Редува се с аспирин. Възможна е промяна в продължителността и честотата на двата препарата, по преценка на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.Веднага след визуализиране на плоден сак- вливане на имуновенин интакт ампули 5мл, 250мг, 40 ампули, разредени 1:2 в 0,9% NaCL, поне 3 вливания през 25-28 дни, комбинирани с ИНТРАЛИПИД, СЪЩИЯ ДЕН, В СЛУЧАЙ НА ПОВИШЕНИ НК-клетки. За първото вливане на имуновенин и интралипид да не се изчакват контролните резултати.Ientrum Materna, 1табл. на ден, продължава приема на фолиева киселина.
В случай на пресистиращи повишени стойности на НК лимфоцити, след приключване на вливанията с имуновенин, може да продължат вливанията с интралипид през 4-6 седмици, до края на бременността. Контролни изследвания на проследяваните резултати се правят на 4 седмици след всяко вливане.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Декември 09, 2009, 21:30:25 pm
моля да коментирате терапията и да попитем, за алтернатива, защото при мен нещата са доста усложнени, имайки в предвид това, че живея в австрия и трябва да пътувам до бг, доц. Конова спомена, че най-важното е да се задържи плода до 12г.с., след това нещата стават по-лесни. Намен лично ми се струва доста комплицирана ситуация.

Забравих да попитем някой правил ли си е микробиологична посявка на влагалищен секрет, къде и евентуално колко се бави резултата. Аз имах изследване за микоплазми,уреапллазми,хламидия и постнатален ДНК анализ за цитомегаловирус, токсоплазмоза, но тя каза да си направя и тази посявка.
Извинявам се,че малко се увляках в писането
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 10, 2009, 10:21:33 am
dianach, чаках те с нетърпение с впечатленията! Благодаря ти много, че подробно ни разказа за консултацията. Назначената терапия е сходна с терапията на много други момичета, които са ходили в Плевен. Дано даде най-добрия резултат! Относно това, че си в Австрия - предполагам, че там също има жени, на които са назначени вливания. Австрийският препарат, аналог на имуновенина, се казва Киовиг. Вливанията се правят задължително в болница и предполагам, че личният ти лекар ще трябва да ти дава направления. Консултирай се с личния си лекар за процерурата там. Друг вариант е, при бременност, ако ти е възможно до 12та г.с. да си в България. Все си мисля, че трябва да има вариант и в Австрия! Стискам ти палци да успееш да станеш мама!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Декември 11, 2009, 09:03:43 am
Здравейте, вчера ходих на гинеколог по повод тази микробиологична посявка на вагинален секрет, която бях пропуснала да направя и гинеколожката ми подметна нещо,че било възможно терапия с преднизолон вместо с имуновенин. Имате ли представа дали наистина вливанията могат да се заменят с таблетки преднизолон?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 11, 2009, 14:32:12 pm
dianach, да, кортикостероидите са алтернативна терапия на имуновенина, но също си имат своите отрицателни страни, хич не са безобидни. Аз съм чела отзиви на момичета - познавам едно с успешна бременност след 3 аборта, при което имуновенина не беше помогнал, а направо й беше побъркал имунната система. Катя Тодорова и Конова се чудеха как да се справят. Но явно са намерили изход. Чела съм и силно отрицателни отзиви - много странични ефекти и не знам в крайна сметка дали е имало резултат... Не знам каква е статистиката на успеваемост... Ще се радвам да се включат момичета с опит по темата.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gallardo в Декември 14, 2009, 10:11:41 am
аз сьм бременна в момента, след лечение сьс кортикостероид, след 4 неуспешни инвитро процедури. според моя лекар, антителата оказват влияние при имплантацията, това беше проблемьт при мен, и при задьржането на плода - т.е. той ги предписва предимно при повтарящи се аборти.

аз ще ги взимам до 10 г.с. седмица и нямама НИКАКВИ странични ефекти, но доколкото успях да разбера много зависи от препарата и от дозата. преднизолона е далеч не толкова добьр препарат и има повече странични ефекти. аз взимам дексаметазон, но незнам дали го има в БГ - живея в Германия, но си мисля че в Австрия го има сьс сигурност.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pipita в Декември 14, 2009, 11:17:39 am
Здравейте,искам да попитам какви наблюдения имате спрямо приема на агапурин ретард 400 и аспирин протект за понижаване на нк клетките?Преди година правих имунологични в Плевен и тогава нк клетките при мен бяха 33 8O Доцент Конова тогава ми предписа вливане на интралипид през два месеца.Тази година като пациент вече на клиника Надежда правих пълен пакет имунология и нк клетките са спаднали на 25,но пак са много високи.Сага имам предписан агапурин ретард 2 по 1 и контрола след 45 дена.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Декември 14, 2009, 11:28:11 am
При мен НК клетките бяха 15%, след вливане на интралипид и аспирин протект (по препоръка на доц. Конова), те станаха 18%. След консултация с имунолозите в "Малинов", те ми предписаха Агапурин Ретард 400 и Омега 3 Форте. След 2 месеца процента падна до 8%. Продължих с терапията до опита, точно преди началото му пуснах отново контрола - 13%. Наложи се да влея Киовиг. Аз не успях да си направя извод кое ми помага, и кое не. Очевадно има и много други фактори, които оказват влияние. Факт е обаче, че вече съм с три неуспешни опита, и категорично при мен няма никаква имплантация. Свършиха ми се версиите къде точно е причината - явно не е само една.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pipita в Декември 14, 2009, 11:49:03 am
Да права си,че причините за неуспехите са много.Мен Конова ме убеждаваше,че миседа ми в 6гс и двете биохимични бременности се дължат на високите нк клетки......да ама не.В Малинов ми откриха хидросалпингс и  ендометриозни петна,който може би предизвикват имунния отговор и от там толкова високи нк клетки.Оффф вече и аз не знам какво да мисля.Поздрави :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 14, 2009, 16:50:25 pm
Liteto, док предложи ли ти биопсия на матката? И при мен няма имплантация, док каза, че от биопсията може много неща да се разберат.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Декември 14, 2009, 17:02:53 pm
Като за начало ми предложиха хистероскопия, макар че аз искам направо лапаро (имам 2 коремни операции и 2 лапарота, в корема ми е страшна каша, при последното лапаро не са успели да намерят единия яйчник и тръба). Ако щете вярвайте, но на 1ва страница в досието ми д-р Стаменов, след като изчете епикризите ми, написа "айде стига бе!!!". Искам да си ме види и той отвътре, да разчисти ако може срастванията, и  да ми махне/прекъсне запушената тръба (да не я мисля повече). За биопсия не сме говорили за сега, но предполагам, че и това няма да ми се размине. Четох също за разни промивки ... може би и това ще пробваме.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 14, 2009, 17:06:30 pm
 :? щом той е бил изненадан! Да, права си, най-добре е той да види как стоят нещата. Стискам ти палци всичко да е добре!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Декември 14, 2009, 23:37:49 pm
Пипита,
И аз като Литето бях с назначено лечение на Агапурин,Триовит и Омега 3.Факт е,че след едномесечно лечение ги свалих нк-клетките.После съм правила само контроли на нк-клетките.Преди втория ми опит вляхме по-скоро като превантивна мярка имуновенин.След всичко това от март месец насам не съм имала проблем с нк-клетките.

Литето,
Аз съм като теб - 3 коремни и 2 лапароскопии.При първото лапаро замина лявата тръба(с огромен хидросалпинкс) и част от дясната.За второто лапаро направо настоях да ми махнат и останалата половин тръба,за да не я мисля само.
И при мен проблемът е липса на имплантация(2 стимулации и 1 ЗЕТ).Д-р Стаменов ми прави досега 2 биопсии като след едната имах промивка с преднизолон,а преди втората поставяне на лекарство.Това лекарство ми го слагат вече 3 месец подред.След биопсията,д-р Стаменов ми каза,че имплантационните ми показатели се били покачили.Най-вероятно и при теб ще се наложи биопсия.Пък дано да се справим с тая липса на имплантация  :wink:

Миренце,
Ти прави ли биопсия?

Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 15, 2009, 12:11:41 pm
Не още, мисля да я правя февруари. Ще ми се да си почина малко и без това скоро подадохме документи за фонда и няма за къде да бързам  :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: petia_l44 в Декември 15, 2009, 15:32:14 pm
Преднизолона не е алтернатива на имуновенина. Двата препарата действат в различни посоки.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 15, 2009, 16:56:48 pm
petia_l44, моля те обясни повече по въпроса. Единственото, което аз знам, че и двете се изписват за повишени НК клетки. В какъв смисъл действието им е в различни посоки? 
 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: FreshBreeze в Декември 16, 2009, 11:19:50 am
Преднизолонът е кортикостероид, потиска имунната система. Имуновенинът е пул от антитела от много здрави хора, идеята е каквото ти е ниско, да се повиши, а каквото ти е високо, да се понижи (един вид, към средноаритметичното :wink:)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Декември 16, 2009, 12:05:08 pm
FreshBreeze, благодаря за уточнението!

Между другото - искам още веднъж да ти благодаря за книгата на д-р Биър. Аз взлязох в сайта на неговата клиника и от прочетеното категорично си направих извода, че е хубаво да отида до Германия (в случай, че сме подходящи за тази терапия). От написаното там става ясно, че:

1. кръвта от съпруга в никакъв случай не бива да се замразява, тъй като ефекта се губи напълно, ако това се направи (както го правят братя Тодорови...  8O );

2. на съпругата се инжектира само подкожно, дори изрично е написал човека - в никакъв случай мускулно или венозно (както го правят в Солун  8O )...

Та, така. Чудя се как да си поръчам книгата от amazon - от Америка или от Ю Кей? (Знам, че е малко офф топик, но може ли съвет по този въпрос?)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 16, 2009, 21:20:21 pm
аз сьм бременна в момента, след лечение сьс кортикостероид, след 4 неуспешни инвитро процедури. според моя лекар, антителата оказват влияние при имплантацията, това беше проблемьт при мен, и при задьржането на плода - т.е. той ги предписва предимно при повтарящи се аборти.

аз ще ги взимам до 10 г.с. седмица и нямама НИКАКВИ странични ефекти, но доколкото успях да разбера много зависи от препарата и от дозата. преднизолона е далеч не толкова добьр препарат и има повече странични ефекти. аз взимам дексаметазон, но незнам дали го има в БГ - живея в Германия, но си мисля че в Австрия го има сьс сигурност.

моля те дай повече инфо. за дексаметазона и кой лекар ти го изписа? Питам защото моя гинеколог е много зле, като видя, че имам мутация 4г/4г ми каза,че не знаел, дали мога да родя едно дете, направо ме изуми, също така от сестрата му разбрах,че не са имали пациент с генна мутация, та какво остава да искам да ми изписва терапия при имунологичен проблем
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gallardo в Декември 16, 2009, 23:59:11 pm
dexamethasone 0,5mg, на фирма GALEN.

лекарят се казва Würfel и е в Мюнхен. не съм чувала обаче да се дава кортизон при генна мутация, той просто подтиска имун. система, както са обяснили по-горе момичетата.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 17, 2009, 09:41:34 am
аз освен високи НК-клетки 28%, МАТ>600, имам и генната мутация 4g/4g, т.е. освен генетичен, имам и имунологичен проблем,затова те попитах, а за имунологичния не съм му казвала изобщо,защото това го разбрах преди 14 дни.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 17, 2009, 13:43:06 pm
dexamethasone 0,5mg, на фирма GALEN.

лекарят се казва Würfel и е в Мюнхен. не съм чувала обаче да се дава кортизон при генна мутация, той просто подтиска имун. система, както са обяснили по-горе момичетата.

би ли ми казала лекарят гинеколог ли е или имунолог, извини ме, за любопитството, но искам да знам към какъв лекар да се насоча.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 17, 2009, 21:56:46 pm
"gallardo" днес се разрових в сайта ИАЛ, сестра ми работи там и ме подсети, че там има изписани имената на всички лекарства на с бълг. наименование и международното им наименование и листовките на лекарствата и какво прочетох, българското име на лекарството е Prednisolon F, а международното му найменование е Dexamethasone.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 17, 2009, 21:58:52 pm
http://www.medicine.bg/public/listovka/10215d.pdf
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: desihg в Декември 19, 2009, 09:43:21 am
Здравейте, имам вливане на интралипид назначено от доц.Конова на 5-6 ден / 1-2 чист ден / .Възможно ли е вливането да се отложи за 7-8 ден ,защото чак 8 ден ще ми е чист.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 19, 2009, 12:54:42 pm
Здравейте, имам вливане на интралипид назначено от доц.Конова на 5-6 ден / 1-2 чист ден / .Възможно ли е вливането да се отложи за 7-8 ден ,защото чак 8 ден ще ми е чист.
аз бих се обадила в Плевен, там ще ти кажат най-добре
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: InactiveByRequest в Декември 20, 2009, 14:51:50 pm
Здравейте, имам вливане на интралипид назначено от доц.Конова на 5-6 ден / 1-2 чист ден / .Възможно ли е вливането да се отложи за 7-8 ден ,защото чак 8 ден ще ми е чист.
аз бих се обадила в Плевен, там ще ти кажат най-добре
Консултирай се с доц. Конова , ако е възможно , но по принцип вливането на 7 -8 ден не е проблем. Аз доколкото зная трябва да е около седмица преди овулацията.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gallardo в Декември 21, 2009, 12:24:14 pm
@ di-ch:

професорьт е специалист по репродуктивна медицина и работи в клиника по стерилитет. само гинеколог или имунолог мисля че не вьрши работа, трябва специалист, който да има глобален поглед :wink:

това за дексаметазона и преднизолона не го знаех - аз това го прочетох мисля че в уикипедия, че са различни лекарства. в смисьл че действащата сьставка е подобна, но не идентична и че дексаметазона е много по мощен и прчистен препарат, сравнението беше мисля, че 1мг дексаметазон отговаря на 5-6 мг преднизолон...не знам дали разликата е само в дозировката. факт е обаче, че аз нямах никакви странични ефекти, ама съвсем никакви, а чета тук много често, че момичетата се оплакват от преднизолона...та в този ред на мисли, бях убедена че са различни препарати :oops:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Декември 21, 2009, 12:51:36 pm
@ di-ch:

професорьт е специалист по репродуктивна медицина и работи в клиника по стерилитет. само гинеколог или имунолог мисля че не вьрши работа, трябва специалист, който да има глобален поглед :wink:

това за дексаметазона и преднизолона не го знаех - аз това го прочетох мисля че в уикипедия, че са различни лекарства. в смисьл че действащата сьставка е подобна, но не идентична и че дексаметазона е много по мощен и прчистен препарат, сравнението беше мисля, че 1мг дексаметазон отговаря на 5-6 мг преднизолон...не знам дали разликата е само в дозировката. факт е обаче, че аз нямах никакви странични ефекти, ама съвсем никакви, а чета тук много често, че момичетата се оплакват от преднизолона...та в този ред на мисли, бях убедена че са различни препарати :oops:
да, може би технологията на производство е различна, и аз съм чувала доста лоши неща за страничните ефекти на преднизолона. Благодаря ти за инфото за лекарите
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: optimist в Януари 16, 2010, 23:01:25 pm
Здравейте момичета! Миналата година по това време започнахме опитите за второ дете. Имам син на 6 години. Забременях веднага и направих спонтанен аборт в 7 седмица. Лятото забременях пак и се повтори същото, даже не се наложи да ходя до болницата. Направих си изследвания при доц. Конова и се оказа, че имам завишен процент НК клетки. Предписа ми терапия почти еднаква с това което е предписала на повечето от вас. Сега се готвим за трети опит. Предстоят ми вливания с имуновенин - 40 амп. Някой може ли да ми каже каква е цената на това вливане. Много се измъчвам и не искам да преживея това трети път. Не съм влизала тук отдавна и затова сега чета повече отколкото пиша. Желая успех на всички!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: doniss в Януари 17, 2010, 01:25:11 am
Здравейте момичета! Миналата година по това време започнахме опитите за второ дете. Имам син на 6 години. Забременях веднага и направих спонтанен аборт в 7 седмица. Лятото забременях пак и се повтори същото, даже не се наложи да ходя до болницата. Направих си изследвания при доц. Конова и се оказа, че имам завишен процент НК клетки. Предписа ми терапия почти еднаква с това което е предписала на повечето от вас. Сега се готвим за трети опит. Предстоят ми вливания с имуновенин - 40 амп. Някой може ли да ми каже каква е цената на това вливане. Много се измъчвам и не искам да преживея това трети път. Не съм влизала тук отдавна и затова сега чета повече отколкото пиша. Желая успех на всички!
Доколкото аз си спомням една ампула е около 12.00лв , а вливането 50.00лв. Така че по груби сметки можеби ще ти излезе към 500.00лв.Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: bbb79 в Януари 18, 2010, 08:32:06 am
Здравей optimist,мисля че с теб имаме много общи неща.Аз съм на 30г ,имам син на 5г и два missed през 2009г.След направени имунол. и генет. изсл.резултата е 14% нк клетки и намалена Т популация.Изследванията са правени в "Надежда".Предписано ми е да пия Izoprenozin по схема,а при евентуално забременяване вливане(не сме говорили какво ще вливаме).Имам и Хашимото,начално без изменения на жлезата ,TSH 1,46 и Anti -Tg 212(до120).След месец имаме зелена светлина за забременяване,честно казано страх ме е  ,а вече много искаме бебче. :bori_003: :bori_003:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Magdalena78 в Януари 20, 2010, 10:25:30 am
момичета може ли да попитам дали леко повишени НК клетки могат да се дължат и на цервицит? При мен събитията са следните: април 2009 цитонамазка с диагноза "хроничен обострен цервицит" - лекувах го и със силни антигъбични и с широкоспектърен антибиотик Авелокс - всичко беше наред. Имала съм и предходна цитонамазка, която беше добре (не че съм забременявала).
На 08.01.2010 пускам НК клетки, чиито резултат е 12,68% при референтни 2-11%
На 16.01.2010 правя посткоитален тест - отрицателен - неподвижни сперматозоиди
Един ден по-късно при мен и при мъжът ми се появява страхотно парене и дискомфорт. Имам час чак за петък. Но така като гледам изследванията и хронологията е възможно просто да не съм успяла да излекувам напълно цервицита. Възможно ли е повишените НК клетки да са свързани с неизлекуван цервицит?
Другият възможен вариант е да се е получило някакво замърсяване след посткоиталния тест, вързва се с появата на симптомите, а НК клетките да са нещо отделно?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Delphin в Януари 20, 2010, 11:23:11 am
Възможно ли е повишените НК клетки да са свързани с неизлекуван цервицит?


Мисля, че да - една от причините за завишени НК - клетки може да бъде някакво възпаление в организма, настинка и т.н.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: optimist в Януари 31, 2010, 12:06:13 pm
Здравей optimist,мисля че с теб имаме много общи неща.Аз съм на 30г ,имам син на 5г и два missed през 2009г.След направени имунол. и генет. изсл.резултата е 14% нк клетки и намалена Т популация.Изследванията са правени в "Надежда".Предписано ми е да пия Izoprenozin по схема,а при евентуално забременяване вливане(не сме говорили какво ще вливаме).Имам и Хашимото,начално без изменения на жлезата ,TSH 1,46 и Anti -Tg 212(до120).След месец имаме зелена светлина за забременяване,честно казано страх ме е  ,а вече много искаме бебче. :bori_003: :bori_003:
Наистина имаме много общи неща. Аз много съжалявам, защо не сме се решили по-рано на тази стъпка, така или иначе си бяхме планували второ дете, защо ни трябваше да чакаме толкова време. Не зная... Сега сестра ми е бременна, разбра миналата седмица. Много се радвам, но и много ме е страх и за нея. Направо съм се наплашила. Надявам се и ние да се задействаме до месец - два. Забавянето ни е по финансови причини, но това са временни проблеми - ние да сме здрави. Ако човек иска да постигне нещо трябва да е силен за да издържи. Желая на всички момичета в нашето положение кураж и сила.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: isho75 в Януари 31, 2010, 18:49:22 pm
При втория ми опит бях 13% НК клетки при допустими 12%.Вливаха ми интралипид.Опита беше неуспешен.Моя приятелка беше с 14% и нищо не и вливаха.Опита и беше успешен.
Някой ще ми обясни ли защо се получава така.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Февруари 01, 2010, 16:57:08 pm
isho75, на теб само НК клетките ли са ти леко повишени? Имаш ли някакви други изследвания, които показват нещо друго да е извън нормата?  А на твоята приятелка, чийто опит е успешен, лекарите препоръчват ли вливане сега, след положителния тест?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: isho75 в Февруари 03, 2010, 12:26:56 pm
isho75, на теб само НК клетките ли са ти леко повишени? Имаш ли някакви други изследвания, които показват нещо друго да е извън нормата?  А на твоята приятелка, чийто опит е успешен, лекарите препоръчват ли вливане сега, след положителния тест?
По изследвания за сега всичко ми е в норма.Имат съмнение да не би да се е образувал хидросалпингс в дясната тръба(лява нямам).Преди втория опит не ми направиха ЦС,но преди третия без снимка решиха да изолираме и дясната тръба за по сигурно.Просто не намират къде другаде може да е проблема.А за приятелката ми.При нея всичко се развива много добре и ако питаш да ли при положителния резултат са и назначили някакви вливания-НЕ не са.Само продължава с Фраксипарина понеже има тромбофлибит.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nikkita в Февруари 26, 2010, 21:20:00 pm
Момичета , бихте ли коментирали следните резултати?
NK клетки -25% / реф. 8 - 24%/
CD16+CD56+NK клетки - 22% / реф. по-малко или равно на 12%/
NKT клетки 6% / реф. 2- 10%/
 Изследването е правено в Клинична имунология в Александровска болница. Благодаря предварително
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Февруари 26, 2010, 22:17:11 pm
Момичета , бихте ли коментирали следните резултати?
NK клетки -25% / реф. 8 - 24%/
CD16+CD56+NK клетки - 22% / реф. по-малко или равно на 12%/
NKT клетки 6% / реф. 2- 10%/
 Изследването е правено в Клинична имунология в Александровска болница. Благодаря предварително
CD16+CD56+NK клетки - 22% / реф. по-малко или равно на 12%/
означава, че НК-клетките са ти завишени, както пише 22%, а трябва да са под 12% за да са в норма. По принцип се правят вливания на имуновенин или интралипид,за да се намали % на НК-Клетките, но като цяло въпроса с тези клетки е мъгла.  Има момичета, които се повлияват от вливания , други не, съветвам те да се обърнеш към някой специалист имунолог, той ще ти назначи евентуална терапия, а такива специалисти има в клиниките по стерилитет.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nikkita в Февруари 27, 2010, 10:01:25 am
Мен по-скоро не ми е ясно какво значат трите отделни показателя сами по себе си.Иначе мен специалист ми ги назначи НК клетките,ама не знаех, че са три вида
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dgina в Февруари 27, 2010, 11:27:14 am
Здравейте :DПри първото ми икси НК клетките ми бяха леко завишени 12%.Сега като си пуснах ново изследване почти година след първото,то показа НК клетки- 5,2%
Въпросът ми е- при това положение дали отново ще се приложи терапия при следваща процедура?Имам предвид вливания и инжекции фраксипарин след процедурата.
Питам най-вече заради фраксипарина, който ми поставяха след процедурата,понеже все си мисля че не ми повлия много добре :(
Ще се радвам да чуя мнението ви момичета.Благодаря ви предварително :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Февруари 27, 2010, 12:17:22 pm
Мен по-скоро не ми е ясно какво значат трите отделни показателя сами по себе си.Иначе мен специалист ми ги назначи НК клетките,ама не знаех, че са три вида
Ще се опитам с 2 думи да разкажа, какво съм чела, но разбира се не съм лекар.
НК-Клетките са т.нар. клетки убийци, защото те приемат бебето за чуждо тяло в организма на майката и започват да го атакуват. NKT-са активните клетки, което както виждам при теб е добре, различават се по строежа си разбира се NKT/CD3+CD56+/; NK/CD56+CD3-/. Мисля, че това е по-важното, че активните клетки са ти в норма иначе NK, NKT клетките не са постоянна величина, те може да се активират от всякаква инфекция в организма /болен зъб, хрема, синузит/,като цяло НК клетките са разновидност на Т-лимфоцитите.

Както и dgina написала, в момента са и 5,2%, а преди 12% и аз смятам, че ако преди следващата процедура си направи изследване и са под 12% няма смисъл от вливания. А фраксипарина на мен ми е изписан за друго, защото имам генна мутация свързана с тромбофилия, за НК-клетките е имуноглоболиновата терапия, т.е. вливания на имуновенин и интралипид/ в момента доколкото знам, не се произвежда и вливат липовенос/Колкото до новия продукт не съм запозната, но прочетох листовката му и не смятам да си го вливам, преди изрично да говоря с доц.Конова, защото пише да не се влива по време на бременност от 1-3 месец,защото липсват достатъчно данни при такива пациентки и трябва да се прецини съотношението от полза и вреда при такива пациентки,а чета из форумите, че момичетата си го вливат, явно е въпрос на лично решение.

Но по принцип досега имам 2 аборта и съм забременявала по естествен начин, не съм запозната с терапиите при инвитро, та не знам дали терапиите са съвсем единтични :ask:

КАКВО Е ИМУННА СИСТЕМА?

Имунната система е съвкупност от голям брой жлези, органи  и произвежданите от тях клетки и белтъци. Основната им функция е разпознаването и неутрализирането на всички чужди за организма вещества (антигени), които могат да представляват заплаха за организма. С други думи казано, имунната защита действа на принципа предпазване на „своето” и унищожаване на „чуждото”. Особено важно за целта е разпознаването – прецизна функция, без която имунната система може да нападне собствените ни клетки. За щастие природата е измислила мъдър метод, чрез който да извърши това. Този метод е свързан с химическите маркери, наречени антигени, които всяка клетка съдържа. Тези антигени могат да се сравнят с лични документи. Ако имунната система „забележи” подозрителен субект (чужд антиген на вирус), тя първо „иска личните му документи”, за да се разбере въпросната клетка дали е собствена или „нашественик”.

В имунната система участват тимусната жлеза, далакът, костният мозък, лимфните възли, а също и клетките непосредствени участници в имунната защита – макрофагите, В- и Т-лимфоцитите, NK-клетките и други, както и антитела с белтъчна основа – имуноглобулини, цитокини, лимфокини и други. Когато организмът на здрав човек е нападнат от чужди антитела целта на белите кръвни телца е да ги неутрализират. Най-активни в това отношение са В- и Т-лимфоцитите, които произвеждат имуноглобулините.

По сложност имунната ни система може да се сравни с нервната система, с която тя е в тясна взаимовръзка. Имунната система не само произвежда антитела срещу различните болестотворни микроорганизми, но и може да запамети как се произвеждат тези антитела години наред т.е. създава имунитет срещу тях.

Имунната система осъществява също регулация на имунния отговор до оптимално за организма ниво. Но различни фактори могат както да отслабят, така и да заслилят имунната система. И тъй като в съвременния начин на живот първите преобладават, трябва от една страна да ги сведем до минимум, а от друга – да подсилим имунната си система.
Успех!
 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nikkita в Февруари 27, 2010, 12:57:33 pm
Много ти благодаря за изчерпателния отговор :thankyousign: :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Февруари 27, 2010, 13:09:33 pm
http://www.ivfpleven.com/index.php?l=42
тук също има кратки обяснения, това е сайта на клиниката в Плевен
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nikkita в Февруари 27, 2010, 13:21:59 pm
Много пъти съм се ровила там, но някак си ,когато става дума за мен и за конкретни стойности някак не мога да се ориентирам,затова толкова разпитвам :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Breiv в Февруари 27, 2010, 15:02:17 pm
Здравейте момичета!
Според вас, високите стойности на МАТ могат ли да доведат до повишаване на НК клетките, като отговор на организма?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Март 02, 2010, 02:11:54 am
Дано всички успеем да преборим тия НК клетки,макар че започвам да се съмнявам ,че имат толкова голямо значение.Нали имунологичният стерилитет е малък процент от стерилитета като цяло,а толкова много момичета са със завишени НК клетки.

osi_9
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: rozaly в Март 06, 2010, 22:04:18 pm
А може ли да се влива Имуновенин, ако не си напълно здрав?
Питам, защото трябва да вливам другата седмица, а ме е лепнал грип  :(
И дали Имуновенина взаимодейств по някакъв начин с Изопренизон и с Ремантидин, които са някакъв вид имуностимулатори?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Март 06, 2010, 22:38:18 pm
Розали, сериозни въпроси  :?, ще ми е интересно да разбера отговорите им! На теб желая бързо оздравяване!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mimito_ge в Април 11, 2010, 11:05:50 am
здравейте!Виждам че отдавна не е писано тук, но ако някой може да ми отговори!Правени са ми имунологични и генетични изследвания!На имунологичните има заключение че НК клетките са ми завишени. чакам назначение за лечение,н оспоред генеколожкта ми ще се наложи вливания.  :(Та въпроса ми е какво преставлява това вливания, колко горе долу струва това лечение!
Благодаря предварително :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: isho75 в Април 11, 2010, 11:17:28 am
Зависи с какво ще те вливат.Самото е вливанее венозно,включват те на система.Ако е с Имуновенин излиза 14лв. плюс 50 лв. за вливането на анпула.Зависи колко анпули ще ти вливат.Ако с Киувик мисля,че така се казваше излиза около 800лв.Най евтино излиза с Интралипид само 50лв.Желая ти късмет.Първите две се вливат много бовно около 6-8часа.Само последното е на бърза капка.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mimito_ge в Април 11, 2010, 11:26:40 am
isho75q благодаря за разяснението, това всичкото ми беше като мъгла, а иначе незнам какво ми е лечение, както казах чакам си игенетичните изследвания заедно със назначаване на терапия. А ако не се направят тези вливания пак ли оказват влияние върху задържане на плода?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: isho75 в Април 11, 2010, 11:31:26 am
Ами по принцип да,но зависи до какво степен са ти завишени НК клетките.Моита са съвсем малко над нормата при дапустими до 12% моите са 13% и моето вливане беше с Интралипид,но опита ми пак беше неуспешен.Моя приятелкя беше с 14% и нямаше никакво вливане и е бременна в момента.Много не ми е ясно и на мен,но говори най-добре с лекаря.елая ти късмет.Ако сега ти вливат при положителен резултат вливнето ще продължи да шестия месец.Всеки месец ще правиш изследвания за НК клетки ако забременееш и ако се налага и вливания съответно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mimito_ge в Април 11, 2010, 11:39:10 am
Ами моите са 18.77% , виждам че са над нормата и то доста ,от 2 - 11% ми пише в изследванията са референтни стойности. Аз питам, тъй като вече 2 бремености са неуспешни /първата бе кухо яйце/ :(.
Ще видим, чакам си резултатите.
И благодаря още веднъж за пояснението
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: du6ka в Април 11, 2010, 20:18:43 pm
Момичета, а може ли някой да ми отговори каква е разликата между NK клетки и NKT клетки?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: peaches в Април 12, 2010, 16:31:40 pm
И аз имам въпрос - ако някоя от вас е при имунолозите в Надежда, може ли да ми кажете дали вливанията се правят на място в Малинов?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Април 12, 2010, 17:22:23 pm
peaches, можеш да ги направиш при тях или на друго място ако на теб ти е удобно.
Душе, не знам каква е разликата  :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: joly в Април 18, 2010, 20:17:24 pm
Здравейте,относно вливанията!Миналата година ми се наложи два пъти да си вливам интралипид и понеже имах затруднения със записването на ден и час в "Панталеймон"някъде до НДК случайно разбрах,че може и в спешното на "Токуда".Много съм доволна от там.А плащането зависи от времето,което ти е опредено вливането.И дали си носиш система(ако не-си я плащаш)Е,естествено самия интралипид и разтвора си ги купуваш предварително.Смятам,че там излиза дори по-ефтино и се чувсваш важен,а не както почти навсякъде половин човек.Надявам се да съм полезна на някоя от вас!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: petia_l44 в Април 19, 2010, 09:38:02 am
здравейте!Виждам че отдавна не е писано тук, но ако някой може да ми отговори!Правени са ми имунологични и генетични изследвания!На имунологичните има заключение че НК клетките са ми завишени. чакам назначение за лечение,н оспоред генеколожкта ми ще се наложи вливания.  :(Та въпроса ми е какво преставлява това вливания, колко горе долу струва това лечение!
Благодаря предварително :)
Вливането с имуновенин е по 12лв на ампула плюс 50лв за вливането-таксата за вливането не зависи от бр. ампули. С Киовиг излиза двойно-като цена на препарата
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mimito_ge в Април 19, 2010, 11:28:49 am
мерси за отговора
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: desihg в Април 29, 2010, 19:18:17 pm
Здравейте, имам назначени от доц.Конова имуновенин след визуализиране на плоден сак.,поне 3 вливания през 25-30 дни, комбинирани с интралипид същия ден, в случай на повишени НК клетки.За първото вливане не са необходими контролни резултати.Правилно ли разбирам, че първото вливане трябва да е и имуновенин и интралипид?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nmd в Май 04, 2010, 17:38:47 pm
desihg, незнам дали ще ти помогна много, но при мен в началото на бременноста д-р Конова ми назначи имуновенин и интралепид наведнъж еднократно.След това вливане на интралепид през 28-30 дена.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Май 27, 2010, 20:38:35 pm
Направих контролно изследване на НК клетки. Не ми казаха колко процента, само ми прочетоха  предписанието: Препоръчва се вливане 2 пъти по 5 мл. Киовиг. Сега се чудя имаше ли желания ефект пиенето толкова месеци на Омега 3 и Оксибор Форте  :?. Чудя се и колко ще ми струва това вливане, с имуновелина се ориентирам по броя на ампулите, с Киовига нямам ориентир колко струва. Ако знаете пишете! Дано да не е много, че с тези биопсии доста ни се стопиха спестяванията.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: SISA77 в Май 27, 2010, 20:59:17 pm
Здравей, mira_mimi.
Киовиг-а 5мл. е около 560 лв. и 50 лв вливането.
 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Май 27, 2010, 21:33:36 pm
 8O абсурд, не мога да си го позволя  :?, дано да се намери Имуновелин.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Май 27, 2010, 21:41:18 pm
Мире,настоявай да разбереш резултата на НК клетките. Още повече си пила хранителни добавки по предписание с цел намаляване именно на НК клетките.
Доц.Конова никога не ми е препоръчвала да приемам Омега 3. Достатъчно било вливането на интралипид при опитите (поне така твърдеше миналата година).
Няма ли да ти осигурят имуновенин в клиниката, ако решиш там да вливаш?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Май 27, 2010, 22:35:46 pm
Силно се надявам да имат и имуновелин, бях чела че вече трудно се намирал на пазара и не знам защо реших, че затова са ми предписали Киовиг. Дано моите предположения да са грешни!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Май 27, 2010, 22:41:26 pm
Вливах Киовиг през м. Октомври 2009 в "Малинов". За 1 вливка 5 гр. тогава платих 654 лв. Опита ми беше неуспешен (но имах само 1 трансфериран ембрион). НК клетките ми първоначално бяха около 17%, след прием на Омега 3 и Агапурин влязоха в норма, но точно преди опита отново бяха скочили и за това ми препоръчаха вливането.
Предостои ми нов опит следващия месец - мисля да не правя повече контроли (освен ако д-рите не настояват).
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: beauty в Май 27, 2010, 23:43:24 pm
Силно се надявам да имат и имуновелин, бях чела че вече трудно се намирал на пазара и не знам защо реших, че затова са ми предписали Киовиг. Дано моите предположения да са грешни!
при мен положението е същотото, но причината за мен е - цената - предписват по-скъпото по-често  :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Май 28, 2010, 07:04:56 am
Освен по-скък, Киовига е и доста по-качествен. След вливане на имуновенин, често се наблюдавата негативни реакции, докато след вливане на Киовиг не съм чела да има такива. При мен вливането го направиха доста бързо (за около 2 часа) т.к. бързах (както винаги) за автобуса на обратно,  и абсолютно нищо особено не почувствах - главоболие, гадене и т.н. Докато има цяла тема за негативни реакции след вливане на Имуновенин.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: raia123 в Юни 04, 2010, 14:26:37 pm
desihg, виждам че много въпроси те вълнуват относно терапията на Конова.Тя винаги изписва едно и също,но най важното е някой да те следи постоянно през цяата бременност.На мен ми правиха вливания на Имуновенин и Интралипид до 8м,по преценка на наблюдаващия ме лекар.Изследвания за коагулация ми пускаха всяка седмица и в зависомост от резултата всеки път бях на различна доза фраксипарин като понякога стигаше до 0,9!Имам позната която биеше 0,9 по два пъти дневно заради сгъстяване на кръвта.Наблюдавайте се отблизо,спазвайте терапията и всичко ще е наред! И най важното-като ви кажат да спрете фраксито и аспирина 1 седмица преди раждането-ЗАДЪЛЖИТЕЛНОС СЛЕДЕТЕ ПОКАЗАТЕЛИТЕ.Аз така влязох да раждам по спешност,заради повишен фибриноген.Успех
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: fabiq в Юни 17, 2010, 16:52:23 pm
Момичета на мен биопсията ми е добра, но NK клетките са ми високи 24 %, сега пия хапчета и ми вляха липовеноз 20%. доктор Стаменов ми каза, че преди инвитрото ще ми сложат нещо в тръбите /лекарство ли/ не го разбрах добре и това нещо действало много малко време за тези високи НК клетки.На някой случвало ли му се е такова нещо, защото на мен не ми е ясно въобще.знаете ли кога ще са на работа д-рите след конгреса кога е първия работен ден?Благодаря ви.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: beauty в Юни 23, 2010, 16:59:16 pm
момичета имам предписано вливане на 2 пъти по 5 гр. Киовиг заради завишени НК клетки. Интересува ме в последователни дни ли се прави, защото преди трансфера имах само еднократно 5 гр.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mallysa в Юни 23, 2010, 17:02:37 pm



   
   

Момичета, включвам се и аз в темата с една питанка..Може ли да ми кажете от къде си купувате Киовиг? Предстои ми инсеминация  ,а не мога да го намеря.Аз съм от Пловдив ,обиколила съм целият град и дори със заявка не могат да ми го доставят.  То е ясно ,че ще се ходи пак до Сф ,но поне като отида  да го търся да не се лутам от аптека  в аптека.Благодаря ви!УСПЕХ НА ВСИЧКИ!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pavka в Юни 23, 2010, 18:49:06 pm
момичета имам предписано вливане на 2 пъти по 5 гр. Киовиг заради завишени НК клетки. Интересува ме в последователни дни ли се прави, защото преди трансфера имах само еднократно 5 гр.
Аз имах назначено вливане на Киовиг 2х5гр-да,това означава в два последователни дни.Аз ги влях ги в един ден и се чувствах добре.Преди това няколко пъти съм вливала Имуновенин-2х24амп.10гр Киовиг може да се влее и в един ден,но обокновено ги назначават в два последователни дни по 5гр.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: beauty в Юни 23, 2010, 18:59:16 pm
pavka  :hug2:
аз също добре го понесох миналото вливане, но беше само веднъж, сега след теста ми препоръчват тези 2 вливания, малко ми е притеснено, но ще ги направя, защото миналата година заради високи НК клетки имах мисед. Иска ми се да направя всички предписания, пък каквото е рекъл Господ, дано да имам щастието да износя бременността си до края.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pavka в Юни 23, 2010, 19:44:13 pm
Beauty,колко са ти НК-клетките-преди и след теста?УСПЕХ!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: beauty в Юни 23, 2010, 20:04:00 pm
преди теста, т.е. преди трансфера още - 15%, след положителния тест - 13%, а антифосфолипидните тела са точно на горната граница - 10 U/ml
преди да спаднат на 15 при по-преден тест НК бяха 18%
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: galesija в Юли 07, 2010, 15:30:49 pm
Имам интралипид, мога да го дам на някой, ако търси и не може да си намери. Съхраняван е в хладилник, а срокът на годност му изтича през август. Аз съм от София. Пишете ми на лични!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deni_one в Юли 08, 2010, 16:17:18 pm
Момичета, ще ви помоля за съвет.
При първите ми имунологични изследвания имах завишени NK клетки 14 %
По време на опита ми вляха 48 ампули имуновенин.
Оказа се за съжаление неуспешен. Преди 3 месеца пуснах контролни имунологични и NK клетките бяха 13%. Имуноложката ми изписа Агапурин, Омега 3 и Биоактив Селен+ Цинк.
Миналата седмица в понеделник повръщах и бях вдигнала температура 38,4. Пих течен аналгин и парацетамол и на другия ден бях ок. Обаче същата седмица в събота пуснах нова контрола и NK клетките бяха 15%. Предполагам, че е заради високата температура от понеделника. Имуноложката ми каза да спра всичко без Омега 3 и в крайна сметка пак ще ми се наложи вливане, тъй като другата седмица се глася за нов опит.
Та питането ми е според вас има ли смисъл тази седмица да пусна нова контрола или директно да вливам.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deni_one в Юли 12, 2010, 11:44:42 am
Посъветваха ме да пусна контрола при стартиране на хормоналната стимулация. А агапурина не е трябвало да го спирам. Започнах го пак.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Юли 12, 2010, 11:54:55 am
deni_one лекарите посочиха ли евентуална причина за неуспеха,въпреки направеното вливане? Агапуринът за какво точно го изписват?За НК клетки?
Пожелавам ти следващият опит да е последен,успешен!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deni_one в Юли 13, 2010, 21:45:20 pm
Аз имах завишени NK клетки - 13% и B клетки - 15%. Знам, че агапуринът разрежда кръвта. Точно как влияе на клетките не знам, но го изписват. Това, което се откри след неуспешния опит е лоша имплантация при мен и влошени показатели на спермограмата при мъжа ми. Подобрили сме нещата и се надявам този път да е успешен. Затова ми се иска и имунологията да я вкарам в норми.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Юли 15, 2010, 20:15:37 pm
И аз ще правя вливане. От изследването на НК клетките първите 2 популации са си добре по 5%, но третата е 12% (горна граница 10%) Беше ми много странно защо ще вливам 2 пъти по 5 мл Киовиг и говорих с имунолозите. Обясниха ми, че завишените НК клетки са индикатор за латентен възпалителен процес- при мен това е Хашимото. Възможно е ако не влея да се отключи имунна реакция и това да спомогне за отхвърлянето на ембриона. За съжаление не мога да си позволя Киовиг и ще вливаме 48 амп. Имуновелин, дано да го понеса добре.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mimi_2103 в Юли 22, 2010, 21:27:34 pm
Аз направих имунологичните си изследвания в Плевен при доц. Конова, NK клетките са ми 19,36. Само да поясня, че имам два мисед аборта, като имунологичните изследвания ги направихме 2,5 месеца след втория. Въпроса ми е: възможно ли е от това да са ми толкова високи NK клетките ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Август 03, 2010, 15:08:48 pm
Момичета, здравейте. Имам питанка. Колко време след началото на приема на агапурин доц. Балтаджиева ви каза да направите контролен тест  за НК - клетките? Аз забравих да питам.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pavka в Август 03, 2010, 15:22:11 pm
Обиклновено след 45 дни се прави контрола.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Август 03, 2010, 15:24:10 pm
Момичета, здравейте. Имам питанка. Колко време след началото на приема на агапурин доц. Балтаджиева ви каза да направите контролен тест  за НК - клетките? Аз забравих да питам.
45 дни.
Може и малко повече :lol:Ако си близо до Шумен,може да се обърнеш към д-р Димов. Поне така ми каза д-р Стаменов. Ще изпратим кръв по куриер. Какво точно ще изследваме и аз не съобразих да питам.Доста показатели не бяха в норма и нямам представа кои точно ще повтаряме и колко парички ще струва.
Агапуринът ми беше изписан 2x1, но д-р Стаменов го намали на 1 табл. дневно,защото се чувствам зле.
Моите НК са 30% и не очаквам кой знае каква промяна, даже никаква, но д-р Стаменов настоя да пия и аз послушно изпълнявам. :oops:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Август 03, 2010, 16:11:24 pm
Благодаря ви за бързите отговори. Дени, би ли казала по какви показатели ти бе отсъдено , че имаш проблеми при имплантацията, след като преди опита си вкарала НК- клетките в норма. Кои други фактори са отговорни за добра имплантация.
Възможно ли е само с Агапурин, Омега -3 мастни киселини да сваля НК- клетките,при наличие на Хашимото? НК са 15, а ТSH съм го вкарала в норма - 2,4.Предполагам, че всичко е строго индивидуално,но се надявам да не се налага вливане.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Август 03, 2010, 16:35:57 pm
Ето тук pop4o и Liteto какво ми отговориха за агапурина в темата за клиника "Малинов":
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43073.msg735688#msg735688
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Август 04, 2010, 12:55:31 pm
Здравейте момичета, аз отдавна не съм писала по темата, но при мен нямаше новини, сега за 10 дни съм в българия и като почнах да се преглеждам, да не ви разказвам... няма край. От клиника Малинов ми правиха имунологични изследвания, при което се оказа, че НК-клетките ми са спаднали значително, м.декември бяха 28% и освен аспирин протект и 1 месец пих омега-3 нищо друго не съм приемала, сега  нещо не мога да си обясня резултатите, според доц. Балтаджиева вече нямам завишени НК-клетки, според ендокриноложката ми д-р К.Тодорова, са завишени :?
Имунофенотипизиране на лимфоцити
Клетъчна популация                    резултат    Реф.гр.

Tcells/CD3+/                                        68        61-85%               
Supressor/cytotoxicT cells/CD3+CD8+/                25        19-36%
Helper T cells                                      42        34-59%
B cells /CD 19+/                                    14        6-15%

Total NK cells /CD-CD16+56+/                         16       7-26%
CD16+CD56+ NK cells                                  8        0-12%
NKT cells /CD3+CD16+56+/                             8        0-12%

общи имуноглобулини:
Серумен IgA /rid/                                    1,45      0,80-2,85 g/l

Моля, за коментар!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Август 04, 2010, 13:07:41 pm
Пиша нов пост, че нещо предишния стана много дълъг, имам питане и относно д-р Стаменов, след дълго чакане ме прегледа и той/ преглед силно казано/ толкова набързо мина консултацията и прегледа,не повече от 10 минути, че даже нямаше време и да питам някои неща. Каза ми, че яйчниците са добре, лигавицата ми била малко тънка, но според него като съм вкарала ТСХ хормона в норма 1,003 / имам хашимото/ всичко щяло да се оправи, на 16 ден от м.цикъл имах фоликул 20мм и това бше, нищо ме ми предписа, каза като забременея веднага да му се обадя. Щом ми е тънка лигавицата, не трябва ли да приемам някакъв медикамент се питам? При вас как протичат прегледите?

Другия проблем, който възникна е, че ми откриха инсулинова резистентност и сега ще приемам Метфогамма 500мг 3х1/2т. на ден, чудех се трябва ли да го уведомя за тази резистентност? Според Д--р Тодорова инсулиновата резистентност в комбинация с  генната мутация pai 4g/4g, която имам също води до спонтанни аборти, а аз имам 2 миналата година.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dianach в Август 05, 2010, 17:43:34 pm
Цитат
ТSH съм го вкарала в норма - 2,4
ikar, както виждам, ТСХ-то не си го вкарала в норма,  при забременяване се препоръчва да е 1-1,5 т.е под 2, не че е невъзможно да се забременее, но не е хубаво за плода, после може да имаш услежнения.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nimika в Август 23, 2010, 09:30:20 am
момичета ,приятелка без достъп до нет помоли да попитам :

тези които  скоро са вливали имуновенин / киовиг откъде са го купували и  на каква цена-за София пита.

Благодаря ви .Ако искате пишете  на лични .
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 09, 2010, 23:15:25 pm

Момичета, здравейте! Да ви споделя. Близо два месеца пих Агапурин(1 табл. дневно),Оксибор- форте (1 табл.дневно)и Омега 3 (3табл. дневно)по предписание на Доц.Балтаджиева за завишени НК -клетки(15%).Уви, смъкнах ги само с един процент. Днес цял ден съм разстроена, надявах се , че няма да има повече спънки, но ...Сега ми назначават 10g KIOVIG. Преди срещата ми с Доц. Балтаджиева, бихте ли ми казали, това количество наведнъж ли се влива или на няколко, колко ще ми струва,аз ли трябва да търся лекарството  или от клиниката го предоставят? Благодаря ви предварително.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 09, 2010, 23:19:30 pm

Момичета, здравейте! Да ви споделя. Близо два месеца пих Агапурин(1 табл. дневно),Оксибор- форте (1 табл.дневно)и Омега 3 (3табл. дневно)по предписание на Доц.Балтаджиева за завишени НК -клетки(15%).Уви, смъкнах ги само с един процент. Днес цял ден съм разстроена, надявах се , че няма да има повече спънки, но ...Сега ми назначават 10g KIOVIG. Преди срещата ми с Доц. Балтаджиева, бихте ли ми казали, това количество наведнъж ли се влива или на няколко, колко ще ми струва,аз ли трябва да търся лекарството  или от клиниката го предоставят? Благодаря ви предварително.
Дианче, ТСХ - то вече ми е 1,2.Е, сега  вече е  в норма.
Момичета, имате ли опит. Повлияват ли се НК- клетките съществено от вливанията ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: beauty в Септември 10, 2010, 15:28:34 pm
Момичета, здравейте! Да ви споделя. Близо два месеца пих Агапурин(1 табл. дневно),Оксибор- форте (1 табл.дневно)и Омега 3 (3табл. дневно)по предписание на Доц.Балтаджиева за завишени НК -клетки(15%).Уви, смъкнах ги само с един процент. Днес цял ден съм разстроена, надявах се , че няма да има повече спънки, но ...Сега ми назначават 10g KIOVIG. Преди срещата ми с Доц. Балтаджиева, бихте ли ми казали, това количество наведнъж ли се влива или на няколко, колко ще ми струва,аз ли трябва да търся лекарството  или от клиниката го предоставят? Благодаря ви предварително.

на 2 пъти ще ти го влеят, не се притеснявай, аз бях като теб, предишните ми терапии с какви ли не лекарства не ми повлияха много, сега обаче ги смъкнах НК от 19% на 14%
успех  :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: di-ch в Септември 10, 2010, 19:30:21 pm
ikar, поздравявам те за ТСХ-то  :D
За вливанията нищо не мога да кажа,и аз имам назначени, но още се ослушвам. Искам да те попитам, дали скоро си ходила на зъболекар? Декември  2009 имах НК -Клетки 28% и лимфни възелчета на щитовидната железа, тагава ме наболяваше един умъртвен зъб, но не обърнах внимание, януари ми създаде много главоболия и се оказа, че имам възпален корен и сега в юли месец изследвах НК-Клетки отново и според д-р Балтаджиева са в норма, даже тук съм публикувала резултата, нищо не съм пила освен омега-3,  1-2 месеца и аспирин протект, но той е по друг повод. Моите завишени клетки се оказаха от възпален зъб.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 10, 2010, 20:46:43 pm
b]Сега ми назначават 10g KIOVIG. Преди срещата ми с Доц. Балтаджиева, бихте ли ми казали, това количество наведнъж ли се влива или на няколко, колко ще ми струва,аз ли трябва да търся лекарството  или от клиниката го предоставят? [/b] Благодаря ви предварително.
5 грама Киовиг струва 498 лв., 10 гр. се вливат  в 2 последователни дни, има го в наличност в Клиниката. Записваш си час, в деня на вливането плащаш. Вливането е около 2.5-3 часа.

Аз правих контрола на НК клетките, ето резултатите:
Тotal NK cells (CD3-CD16+56+)  5 /7-26%/ старо 5%
CD16+CD56+ NK cells                 3 /0-12%/ старо 5%
NKT cells (CD3+CD16+56+)       14 /2-19%/ старо 12%


Имам предписание за вливане на 2 по 24 амп. Имуновелин или 5 грама Киовиг. Този път ми беше по-изгодно да влея Киовиг.
Та въпросът ми е тези първите НК за какво отговарят?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 10, 2010, 21:30:27 pm
Мира, благодаря за информацията и браво за твоите резултати. Това резултатите след първото вливане ли са и какви са били предишните ти . Интересува ме втория ред -
CD16+CD56+NKceiis, които при мен са завишени.Точно това са Нк-клетките на ендометриума, които най-вече са от значение за успешна имплантация. А за останалите и понятие нямам.
Друго въпросче. Правилно ли съм разбрала, 5 грама се вливат на 2 пъти? Тогава ако са ми предписани 10 грама,това означава ли 4 вливания?
Di-ch, вероятно всяко едно неразположение се отразява на резултата. Проблеми със зъбите нямам, ходя си профилактично на зъболекар. Е, не ми се размина тази година едно кариесче. При мен от всички изброени клетъчни популации завишението е само на НК- клетките на ендометриума, причина за което е ендометриозата. Резултатите ти са перфектни ! Браво, дерзай и успешна имплантация!!!
Мира, успех и на теб и на всички смели момичета с обща съдба!!!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 10, 2010, 21:48:30 pm
Икар, поправих се  :oops: 5 гр. се вливат на един път. Написах и старите ми резултати преди вливането до новите.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 10, 2010, 22:21:56 pm
Мире, ми то като гледам и старите стойности са ти в норма! Кое е наложило вливанията ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 10, 2010, 22:25:30 pm
Мире, ми то като гледам и старите резултати са ти в норма, т.е. в рамките на референтните стойности.! Кое е наложило вливанията ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 11, 2010, 09:54:47 am
Боже!  :oops: :oops: :oops: Само грешки! 3-ти ред референтните стойности са 2-10%, а при мен беше първо 12%, сега 14%.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Септември 16, 2010, 18:40:53 pm
В Понеделник ще правя контрола на НК-клетките,само тях,след двумесечно лечение с Агапурин и Оксибор форте за вкарването им в граници. За колко време ще е готов резултата или пак ще чакам седмица както при първите имунологични?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 18, 2010, 13:48:04 pm
Пепси, в Малинов, нали. Стават за 1 ден.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Септември 18, 2010, 17:42:03 pm
Еееееееееее супер mira_mimi! Да,за Малинов става въпрос. Часът за преглед ми е в 15.10 ч. и ако дам кръв към 11 ч. дали резултатите ще са готови за прегледа?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 18, 2010, 17:55:44 pm
Часът за преглед ми е в 15.10 ч. и ако дам кръв към 11 ч. дали резултатите ще са готови за прегледа?
Не знам, кратичко ми се струва времето. Но не ти пречи да провериш, ако не са станали на другия ден сутринта.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Септември 21, 2010, 18:19:06 pm
След двумесечен прием на Агапурин и Оксибор форте поради завишени НК-клетки  17% резултата от контролата е 16% АК клетки. Какви са тези АК клетки и какво значи резултата? Назначена ми е терапия от 10 гр. Киовиг преди ЕТ. Бихте ли ми казали каква е цената му в Малинов?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gabi1208 в Септември 21, 2010, 19:06:28 pm
Аз вливах Kiovig през цялата бременност,купувах го от дистрибутор в София и 5g,50ml струваше 600лв.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Септември 22, 2010, 11:37:01 am
Добре момичета,но този Киовиг не е ли по-евтин в чужбина за да си го закупя оттам и да ми излезе по-евтино,че с тези цени тук е направо ужас?! 8O
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Септември 24, 2010, 10:43:53 am
След двумесечен прием на Агапурин и Оксибор форте поради завишени НК-клетки  17% резултата от контролата е 16% АК клетки. Какви са тези АК клетки и какво значи резултата? Назначена ми е терапия от 10 гр. Киовиг преди ЕТ. Бихте ли ми казали каква е цената му в Малинов?
5 гр. струват 498 лв. На теб вливането ще ти струва 996 лв. + 50 лв. за самото вливане. 5 гр. се вливат на 1 ден, при теб ще е нужно на 2 пъти да ти се влее, пак се плаща 50 за вливането.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: power в Септември 27, 2010, 17:11:48 pm
Здравейте! Знаете ли къде във Варна може да се влива Интралипид и каква е цената?И трябва ли да се обадя предварително или направо си отивам там и казвам какво искам? Преди ходих до Плевен за това, но сега ще трябва да съм във Варна.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Септември 27, 2010, 17:20:04 pm
запис
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Септември 27, 2010, 17:21:44 pm
power   аз правих вливане в Майчин дом-Варна.
Идваш с твоята банка,те я приготвят и я вливат за около 2 часа.
Мисля ,че 25-30 лева струваше вливането.
Направо си отиваш там ,обаче трябва да имаш или рецепта за това или предписана терапия от някой имунолог.Аз си носих такава ,което ми беше предписала д-т Конова от Плевен.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: power в Септември 27, 2010, 17:27:31 pm
Мерси за бързия отговор!
Значи трябва преди това да си си купя от аптеката банката, така ли? Защото в Плевен нищо не носих, там си ги имаха.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Септември 27, 2010, 17:30:41 pm
Да ,постоянно ме питаха дали си нося интралипида ,защото те го нямат в наличност.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Октомври 08, 2010, 12:07:12 pm
Днес ще вливам Киовиг, но нещо не се чувствам добре. Главата ми се мае, отпаднало ми е. Дали това е проблем?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 08, 2010, 19:20:28 pm
Някой има ли представа какво е работното време на д-р Балтаджиева?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Октомври 08, 2010, 22:28:00 pm
от 10 до 18 ч.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 09, 2010, 00:35:50 am
Брагодаря Мира.  :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Октомври 09, 2010, 10:38:37 am
До колко часа работи лабораторията за да знам до кога мога да дам кръв за двата хормона преди биопсия.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 09, 2010, 14:51:59 pm
pepssi, мечето беше писала в друга тема, че работят до 18 часа.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Октомври 09, 2010, 23:09:27 pm
Днес ще вливам Киовиг, но нещо не се чувствам добре. Главата ми се мае, отпаднало ми е. Дали това е проблем?
Да си отговоря на въпроса  :D Не пречи, но моите симптоми се засилиха- главоболие, гадене.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 19, 2010, 17:16:03 pm
Момичета, как понесохте вливането с киовиг, разбрах, че е по-пречистен и хубав препарат спрямо имуновенина. Търсих информация да прочета, за жалост не успях да намеря... Има ли някакви странични ефекти?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mimec в Октомври 19, 2010, 20:05:50 pm
Deep ,за KIOVIG единствената информация която аз съм намерила е листовката.Не съм вливала имуновенин и не знам , какво се случва по -време на вливането не мога да ги сравня.Но от опита ми с KIOVIG / 6 вливания х 5 гр. / мога да ти кажа че не съм се чуствала зле , усеща се едно приятно затопляне и ако няма други момичета да си говорим такъв сън пада ...Вливането става значително по -бързо това казват всички които са вливали преди това имуновенин.При мен първия път 3 часа всички следващи по 2.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 19, 2010, 20:48:24 pm
Благодаря mimec, звучи добре.

До сега съм вливала само имуновенин и винаги съм имала физически дискомфорт - втрисане, треперене, завишаване на телесна температура.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Alice в Октомври 19, 2010, 23:53:49 pm
Здравей, Deep! Аз вливах киовиг два пъти по 5гр. това лято. Не съм имала никакви странични реакции. Тъй като не съм от София пътувам с кола, като аз си я карам. И двата пъти нямах никакви проблеми. Имуновенин не съм вливала и не знам как е. Бъди спокойна за вливките с киовиг - всичко ще мине добре. Успех :))
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Октомври 20, 2010, 13:04:54 pm
Alice, благодаря!  :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dinamilo в Октомври 22, 2010, 01:08:40 am
здравейте и от мен. подготвям се за инвитро и поради завишени НКТ клетки ще правя 2х5г вливания на Киовиг. Днес беше първато вливане. Мина като по вода - 3 часа. Бях си взела и интересна книжка и изобщо не усетих как мина времето, предполагам, че и утре ще е така. никакви странични ефекти. Мира, благодаря за куража!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Октомври 26, 2010, 21:46:32 pm
Момичета,от това, което съм прочела във форума си мисля,че двете разлики между терапиите при имунологични проблеми (освен биопсиите,разбира се) се свежда до:
1.В Плевен иследват тромбоцитно-левкоцитни агрегати и ако са завишени се изписва фраксипарин или фракси/аспирин,дори и ако няма положителни стойности на АФА. Сами по себе си ТПЛ могат да доведат до аборт. В "Малинов" не обърнаха никакво внимание на този показател. Какво следва ако АфА е в норма, изписва ли се профилактично фраксипарин?
2. В Плевен изследват само НК клетки и в зависимост от стойността назначават вливане на имуновенин/киовиг. В София,дори и НК да са в норма,ако другите популации не са в граници се назначава вливане.
Правилни ли са размисли?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Magdalena78 в Октомври 27, 2010, 18:23:04 pm
godgift, според мен (без да претендирам за достоверност на информацията ми), в Плевен предписват фраксипарин или фракси/аспирин ако има доказани генетични мутации свързани с тромбофилия (може просто да са отрицателни АФА-та при някое момиче, но да са положителни тези мутации и за това да ги изписват).
Мисля, че като цяло правилно си се ориентирала. Аз не знаех, че и в Плевен изписват Киовиг, мислех, че само от Малинов го изписват.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Октомври 28, 2010, 08:52:56 am
Без да имам завишени тромбоцитно-левкоцитни агрегати, нямам и тромбофилия, и въпреки това в Плевен ми назначиха Фракси и Аспирин. Там мисля, че ги назначават на всички, без значение от резултатите. Въпреки това опита ми беше неуспешен. Търсеха причината за неуспеха не където трябва :x

Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: power в Ноември 08, 2010, 17:13:20 pm
Здравейте!
А знаете ле къде във Варна мога да си пусна НК клетки, че не мога да отида до Плевен скоро, а трябва тази седмица да си направя контрола?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Liteto в Ноември 08, 2010, 20:28:53 pm
power, можеш да пратиш кръв по куриер - в сайта на плевенската клиника е обяснено какво трябва да направиш (виж > ДИАГНОСТИКА > Дистанционно изследване)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: nani76 в Ноември 08, 2010, 20:35:38 pm
Power, можеш да си пуснеш НК клетките в Терапията на 2 ет. в генетичната лаборатория ( ако не се лъжа беше 215 кабинет). През централата телефонът и е 30-28-51(до 59) вътр. 1649 или директен 978649. Лятото ходих на генетична консултация и ми казаха, че изпращат кръв за НК клетките до Плевен. Надявам се и сега да процедират по този начин.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: power в Ноември 09, 2010, 16:14:00 pm
Благодаря ви за бързите отговори,момичета!  :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Ноември 29, 2010, 11:12:40 am
Момичета, до коя седмица от бременността правихте вливания?

Днес разбрах, че се правят до края на бременността като се контролират с изследвания?
Учудих се, защото до скоро се коментираше, че  се правят до 12 гест. седмица.

Кажете как сте процедирали!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Ноември 29, 2010, 16:42:42 pm
Д-р Сигридов ми обясни, че са най-важни до 12 гс - увреждат ембриончето. Не е зле да се правят до 24 гс, защото в този период се формира плацентата и НК увреждат нея. След тази седмица ползата е минимална и не компенсира вредата (все пак е намеса в имунитета и е кръвен продукт.

Аз спирам с вливанията. Последното беше в 19 гс, като се има предвид, че ефектът трае 4-6 седмици ми е предостатъчно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kartiche в Ноември 29, 2010, 17:41:31 pm
А освен Имуновенин или Киовиг вливате ли Итралипид или Липовеноз?
Достатъчно ли е само Имуновенина?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Ноември 29, 2010, 17:49:38 pm
Не съм вливала  Итралипид или Липовеноз , май няма смисъл. Д-р Сигридов  каза, че предимството на кръвните продукти е, че съдържат антитела.


 :lol: сега си виждам поста  :lol: Добавих липсващото  :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zeituni в Ноември 29, 2010, 18:32:36 pm
Момичета, до коя седмица от бременността правихте вливания?

Днес разбрах, че се правят до края на бременността като се контролират с изследвания?
Учудих се, защото до скоро се коментираше, че  се правят до 12 гест. седмица.

Кажете как сте процедирали!

При 1-вата бременност вливах до 32г.с. По преценка на имунолозите. НК-клетките ми въобще не паднаха, напротив, по едно време бяха стигнали 46%.
При сегашната нищо не вливах, даже не изследвах НК-клетки. Но тази бременност е спонтанна, а 1-вата беше от ин витро.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Ноември 29, 2010, 18:57:00 pm
Благодаря за споделения опит.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kartiche в Ноември 29, 2010, 20:20:34 pm
zeituni а ти какво точно влива по време на първата бременност?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zeituni в Ноември 29, 2010, 22:50:51 pm
Имуновенин. Преди 3 години имаше само имуновенин и интралипид.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Ноември 29, 2010, 23:31:54 pm
 kartiche, ако изборът при теб е между имуновенин и киовиг моя съвет е киовиг. Най-вече заради неприятните странични ефекти от вливането с имуновенин и то с 30 ампули. Сега като гледам такова количество не се изписва, смята се, че е нищожно.
 При мен винаги се получаваха силни мускулни болки, фибрилно състояние и треперене няколко часа след вливането. Ужасно неприятно. Сега  правих вливане с 10гр киовиг, което се равнява на по-голяма доза според тази на имуновенина и нямах никакви неприятни усещания.



Друг факт, който ме озадачава, че при едни и същи показатели се изписват различни дози киовиг или имуновенин. Преди няколко години за същите процентни показатели на НК Т клетки ми назначиха 30 ампули имуновенин а сега 48 ампули или 10гр киовиг.
За 13% и 15% - но завишение, отново 10 гр. киовиг а на други пациенти за същите 15% на същите НК Т клетки 5гр. киовиг.

Не мога да се ориентирам какъв е критерия за определяне на дозата.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pop4o в Ноември 29, 2010, 23:45:52 pm
deep , аз попитах имуноложките в Малинов какъв им е критерия за определяне на дозите.  Отговора беше килограмите ми, но не съм питала за подробности, дали е някаква формула или на око. Това се отнасяше за имуновенина, за киовиг не знам дали не е нещо друго.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Ноември 30, 2010, 11:09:37 am
pop40, зная за тази зависимост но сега не я отчитам, защото преди време, когато ми беше назначено вливане от 30 ампули имуновенин за еднакво процентно завишение на НК Т клетки бях с 2-3 килограма по-тежка от сега, като за същата ситуация ми назначиха 48 апмули имуновенин.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Ноември 30, 2010, 13:32:27 pm
На мен ми казаха, че Имуновенина се предписва според кг и не се намаля бр. на амп. Кипвигът бил друга работа, с друга активност и можел да се намалява и увеличава като грамаж.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Декември 02, 2010, 18:01:00 pm
Ако може някой да коментира.
Преди около 2 месеца правих имунологични изследвания и NK клетките ми бяха 15 %, а B-клетките - 17 %. Последва лечение с агапурин и оксибор форте. Контрола и резултат - NK клетки 12 %, но B-клетките - 21 %. Продължавам лечението с агапурин, но оксибора отпадна и на негово място започнах респистим плюс. Пак контрола непосредствено преди трансфер.
Малко съм притеснена от покачването на B-клетките. На какво може да се дължи?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Декември 03, 2010, 11:04:35 am
Понеже трудно се намира описание на kiovig в нета а вчера попаднах на него го качвам тук.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Декември 03, 2010, 21:17:28 pm
Дийп, много благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: meduna1 в Декември 09, 2010, 10:03:33 am
Здравейте и от мен. Прочетох всичко по въпроса, но ... изследванията са ми от вчера и почти нищо не разбрах. На мен в изследването пише: "Повишен релативен брой на 16+56+ NK-клетъчна субпопулация. Серумни нива на АФА – в референтни граници.
 Препоръчва се агапурин SR  1 таблеткa от 400мг дневно Контрол след 45 дни." и
CD16+56+NK cells са 15 % при норма под 12 %. Все още не съм говорила с лекарката,  с която правихме икси-то /неуспешното икси/, но съм притеснена от нещата, които прочетох за агапурина. Надявам се, тези които са го пили по-рано да се похвалят с успех.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ElyG в Декември 09, 2010, 10:11:17 am
meduna1 , аз бях на агапурин, лечението ми продължи 3 месеца, като още на втория показателите влязоха в норма. моите нк клетки също бяха 15 %. по време на иксито след това бях на поддържаща терапия, клетките не се качиха над граничните стойности и сега от 2 месеца се радваме на едим сладък Гоги. нре съм имала някакви проблеми, докато пиех агапурина, а и след това. пожелавам ти много късмет при следващия опит!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: meduna1 в Декември 09, 2010, 11:00:24 am
Благодаря за бъзия отговор ElyG. Сега по-спокойно ще чакам до следващото икси.  :D Да ви е жив и здрав сина ... и много да го слушате.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Декември 15, 2010, 15:03:45 pm
Поради завишени НК клетки имах назначено лечение с Агапурин и Оксибор форте,които приемах три месеца и после почивка 20 дни,както ми казаха имунолозите. След почивката пак започнах да ги пия,но забравих докога трябва. Момичета знаете ли докога се пият?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Декември 15, 2010, 16:20:26 pm
pepssi, най-добре коментирай с лекуващия лекар. Едва ли ще откажат да те консултират по телефона.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Декември 15, 2010, 18:03:48 pm
Трябва да звънна на имунолозите в Малинов,но мисля че май ми казаха да ги пия до започването на опита,но ако започваме февруари и какво....ще звъня.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Декември 20, 2010, 11:48:45 am
Цитат
Поради завишени НК клетки имах назначено лечение с Агапурин и Оксибор форте,които приемах три месеца и после почивка 20 дни,както ми казаха имунолозите. След почивката пак започнах да ги пия,но забравих докога трябва. Момичета знаете ли докога се пият?
pepssi, аз също пих Агапурин - 2х1 т. и Оксибор форте - х1 т. 55 дни, след което напрвих контролни изследвания. НК клетките вече са в норма, но ми оставиха да приемам Агапурина х 1 т. дневно до започване на процедурата, замениха ми Оксибора с Респистим плюс. На 10-януари съм на преглед и ако всичко е нормално, ще стартирам замразен трансфер.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Декември 20, 2010, 14:22:07 pm
Май и на мен така ми казаха-да ги пия до започване на опита,но кога ще е това незнам...освен да си ги пия пак три месеца пък дано до тогава да се започне. :?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: meduna1 в Декември 29, 2010, 13:12:35 pm
Чета, чета и се сбърквам все повече и повече :)... на мен ми изписаха само агапурин. На pepssi и Оксибор форте.. Смятах да звъня в клиниката на Малинов да питам дали да го пия и аз /въпреки че ще прозвучи много обидно въпроса ми:  :D Да не сте случайно забравили да ми изпишете Оксибор форте?/. Оказа се, че всички в клиниката са отпуск до началото на януари, така че реших да си пия това, което са ми изписали. Някой да знае, ако взема да си го самоназнача ще объркам ли нещо?
Не знам дали това е подходящото място за питане, но така и не можах да реша какви витамини да пия... Док. каза: пии си витамините., а аз въобще не загрях да питам кои. В момента пия вит.С и фолиевата киселина. Проверих няколко комбинирани вит., но се оказа, че всички съдържат и фолиева к-на, доколкото знам не е добре да се предозира ...
Някой да е правил контролно изследване в клиниката на Малинов само на NK клетки? Интересува ме колко струва. Първият път, когато платих имаше изследване и на антитела и не разбрах кое колко струва...
Pepssi, пускала ли си контролни изследвания след като са минали първите 3 месеца? или всичко ти беше изписано /имам впредвид и почивката от 20 дни/ още при първите?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pop4o в Декември 29, 2010, 13:43:57 pm
meduna1 , различни неща изписват на различни хора. Щом са ти казали агапурин значи само него. Само НК клетките са половината от цената която си платила първия път, аз като изследвах пълния пакет беше 260лв, само клетките 130лв, сега не знам дали няма промяна.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Декември 29, 2010, 15:58:25 pm
meduna1, Аз трябваше да правя контролни изследвания след 45 дни, но ги направих на 55-тия ден и заплатих 190 лв. Може би цената зависи от това, какво точно ще се изследва на контролата. При мен бяха 3 показателя. Не се притеснявай излишно, следвай инструкциите на докторите и се наслаждавай на празниците.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pepssi в Декември 29, 2010, 16:49:43 pm
Pepssi, пускала ли си контролни изследвания след като са минали първите 3 месеца? или всичко ти беше изписано /имам впредвид и почивката от 20 дни/ още при първите?
[/quote]Не се притеснявай излишно миличка,щом са ти казали да пиеш само агапурин значи така трябва. Може би не се налага при теб друго. Аз ги пих три месеца,но правих контрола на 45-ия ден,тъй като така ми казаха и след това ми назначиха имуновенин по време на опита. Не съм правила контрола след третия месец. Спрях да ги пия за 20 дни и ги започнах пак,пия си ги и сега и така до опита,който незнам кога ще започваме,тъй като ми предстоят промивки и сигурно контролни биопсии.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: enigmata в Януари 03, 2011, 17:44:58 pm
За ваша информация в Кандиларов са почнали да изследват НК клетки. Пращат ги в лаборатория в Германия. Цената е 40 лв. До скоро не беше обявена в ценоразписа им.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Януари 03, 2011, 21:39:33 pm
За ваша информация в Кандиларов са почнали да изследват НК клетки. Пращат ги в лаборатория в Германия. Цената е 40 лв. До скоро не беше обявена в ценоразписа им.
8O пратени в Германия и само 40 лв!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: enigmata в Януари 26, 2011, 19:14:42 pm
Признавам си, и на мен ми се стори съмнително. Не съм го проверявала по-нататък. Факт е обаче, че цената на това изследване варира в доста широки граници.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Дианче в Януари 26, 2011, 22:24:41 pm
Запис и от мен! Изчетох всичко в темата и горе долу за НК ми се изясни.
Питането ми е за Б -клетките.
Ще копирам резултатите от моите изследвания и ще съм благодарна ако някоя от вас момичета се включи.
Иначе съм на коментар в понеделник, ама ми се ще да съм подготвена. Благодаря предварително,

В cells (CD19+)      3 %   реф. 6-15 %
Тotal NK cells  (CD3-CD16+56+)    15 %   реф. 7-26 %
CD16+56+   NK cells    12 %   реф.< 12 %
NKT cells (CD3+CD16+56+)     7 %   реф.2-10 %

Повишен релативен брой на 16+56+ NK-клетъчна субпопулация и понижени на В клетките. Останалите изследвани показатели са в референтни граници.
Препоръчва се агапурин retard  1 таблеткa от 400мг дневно и с Респистим плюс по 1 таблеткa дневно.
Контрол на B/NK клетките непосредствено преди стартиране на процедурата.


Благодаря предварително!!!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Февруари 03, 2011, 15:41:51 pm
Дианче , и аз бях на същата терапия и НК-клетките ми влязоха в абсолютна норма. Но В-клетките ми бяха завишени, така си и останаха. До няколко дни ще направя трансфер. Така че, това лечение при мен даде резултат.
Успех и на теб! 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bibi21 в Март 11, 2011, 17:08:51 pm
здравейте,

имам вече 2 неуспешни опита за ин витро, засега единствения проблем който са ми казали е повишени NKT клетки (19%). Възможно ли е само това да е причината ? На какво могат да се дължат тези увеличени клетки ? Моля Ви за мнение..
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Дианче в Март 14, 2011, 22:10:19 pm
Дианче , и аз бях на същата терапия и НК-клетките ми влязоха в абсолютна норма. Но В-клетките ми бяха завишени, така си и останаха. До няколко дни ще направя трансфер. Така че, това лечение при мен даде резултат.
Успех и на теб! 

Mgstra, първо се извинявам , че толкова късно ще ти благодаря за отговора
и второ се надявам да ме сполети твоето щастие. Сега чинно си пия лекарствата и живот и здраве края на Март ще стартираме. Много ми се гади от тези лекарств, не знам точно от кое, но ще ги издържа още малко. Успех на всички  :wink:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gabura в Март 21, 2011, 11:58:49 am
НК клетките едно и също ли е с Т-килъри? Питам, защото приемам Л аргинин, който е добър за половата с-ма, но на листовката пише, че "увеличава количеството на т.нар. "Т-килъри" - бели кръвни клетки, които по естествен начин убиват увредените и раковите клетки в тялото ни."
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mariya_Aleksandar в Април 26, 2011, 00:44:23 am
Момичета заради завишени НК-клетки може ли да не се стигне до инплантация на бебо,и да има + тест за бременност и в последстви бебо да се загуби???Къде и как се изследват тези НК-клетки...???  8O Каква е цената...Много ви моля да ме посъветвате освен тях друго какво имунологично или генетично би могло да окаже влияние за неинплантиране на ембриона....
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Април 26, 2011, 09:30:39 am
Момичета заради завишени НК-клетки може ли да не се стигне до инплантация на бебо,и да има + тест за бременност и в последстви бебо да се загуби???Къде и как се изследват тези НК-клетки...???  8O Каква е цената...Много ви моля да ме посъветвате освен тях друго какво имунологично или генетично би могло да окаже влияние за неинплантиране на ембриона....

http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m7

Ако живееш в София, можеш да направиш консултация с  д-р Балтаджиева, "к-ка Малинов", цената на пакета е около 250лв.

Ако си в Пловдив в "Надежда Репродуктив" можеш да пуснеш изследвания. http://www.invitro-plovdiv.com/
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Mariya_Aleksandar в Април 26, 2011, 12:16:08 pm
Благодаря deep...
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Април 27, 2011, 08:40:04 am
НК клетките едно и също ли е с Т-килъри? Питам, защото приемам Л аргинин, който е добър за половата с-ма, но на листовката пише, че "увеличава количеството на т.нар. "Т-килъри" - бели кръвни клетки, които по естествен начин убиват увредените и раковите клетки в тялото ни."

Не е едно и също.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: SISA77 в Май 02, 2011, 16:49:02 pm
За ваша информация в Кандиларов са почнали да изследват НК клетки. Пращат ги в лаборатория в Германия. Цената е 40 лв. До скоро не беше обявена в ценоразписа им.

Момичета,
някой правил ли си е изследвания на НК клетките в Кандиларов, аз не видях цена в ценоразписа им?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: мерилин в Юни 09, 2011, 11:18:31 am
Момичета, трябва да си направя имунологични изследвания.Преди два дни приключих лечение на хламидия с антибиотици и ще правя контрола след месец.Как мислите да си пусна ли имунологичните сега или да изчакам след контролата за хламидии?Мисля,че бях чела,че инфекциите влиаят на нк-клетките.Ще съм благодарна ако ми отговорите и споделите ако някой от вас е имал подобен проблем.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Юни 09, 2011, 12:32:35 pm
Аз преди да пусна моите ми казаха да са минали поне 10 дни след последния прием на антибиотици. Дано са хубави резултатите!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Юни 09, 2011, 14:54:12 pm
мерилин , изчакай си контролата и тогава пускай имунологични. НК-клетките, както и В-клетките, много се влияят от инфекции, а както ти е казала и gergana :-) , трябва да минат поне 10 дни от приема на антибиотик. Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: мерилин в Юни 09, 2011, 15:15:54 pm
Благодаря ви момичета!
Вече се консултирах с лекар от клиниката и отговорът беше-най-добре да направя контрола след 1 месец и след това имунологичните.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zina_z в Юни 10, 2011, 00:04:48 am
Момичета някой знае ли 10г Киовиг на колко ампули Имуновенин се равнява? Аз имам изписан Киовиг за вливания обаче доста скъпичко ми се струва дали ще ми излезе по-евтино ако го заменя с Имуновенин (след консултация с доктора разбира се). В клиника Малинов ще са вливанията.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Юни 10, 2011, 00:24:39 am
Момичета някой знае ли 10г Киовиг на колко ампули Имуновенин се равнява? Аз имам изписан Киовиг за вливания обаче доста скъпичко ми се струва дали ще ми излезе по-евтино ако го заменя с Имуновенин (след консултация с доктора разбира се). В клиника Малинов ще са вливанията.
Зависи. Доц.Конова ми беше изписала 40 ампули имуновенин или 10гр. Киовиг. В "Малинов" не приемат "универсалната теория на доц. Конова за 40 ампули имуновенин, приложим за всяка пациентка" и в моя случай сметнаха,че или трябва да влея 10гр. Киовиг или 60 ампули имуновенин. Решава го доц. Балтаджиева. До колкото разбрах вземали под внимание килограмите на жената, %НК клетки, етапа на прецедурата/ бременността.
Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: maslarche в Юли 19, 2011, 13:35:02 pm
здравейте момичета,пиша в тази тема неслучайно ,защото всички страдаме и се борим,с една единствена цел,а и защото в моя случай нещата не са по различни,след 2 спонтанни аборта ,ранни,сега съм в 18 седмица ,в 11-а направих изследване на нк-кл.,които бяха завишени на 20%при норма до 12%,и така консултирах се с имунолжката в малинов и ми предписа терапия с киовиг5г.,направих я и след около 20-30 дена трябваше да пусна отново изследане ,оказа се сега процента е даже по висок 30%,незнам на какво се дължи но се оказва че терапията не е имала някакъв намаляващ ефект,даже напротив ,незнам на какво се дължи на расящата бременност или на някаква друга причина,най вероятно имуноложката ще препоръча нова терапия ,а аз не знам дали пак няма да е безполезно и да хвърля на вятъра близо 600 лв ,всички знаят колко струва процедурата с киовиг в малинов,незнам не съм сигурна как да постъпя ,тъй като явно не е от голяма полза терапията с имуноглобулин ,все пак действието му е да овладее високите нива на нк-клетките ,незнам малко е объркващо,ако има някой с подобен проблем и е намерил решение ,ще бъда благодарна да сподели опита си
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Юли 19, 2011, 13:51:17 pm
Този въпрос вълнува и мен. Ситуацията е сходна, с тази разлика, че прилагам терапията на доц. Конова с вливания на интралипид и редуване на аспирин протект и фраксипарин. Преди забременяването НК клетките бяха 23%, след вливането 26%. Вчера пуснах контролно изследване след второто вливане, но сигурно резултатите ще са подобни. Изобщо до коя седмица оказват влияние НК клетките и трябва да има вливания?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Юли 20, 2011, 13:28:47 pm
Герганче, браво! Само на интралипид, без имуновенин така ли?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Юли 20, 2011, 13:56:00 pm
Да, само Интралипид ми беше назначен, но засега май не ми помага и се притеснявам :(...
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: malkave6tiza в Юли 21, 2011, 11:55:05 am
maslarche ,отговарям ти как постъпихме ние с мъжа ми .
При първата ми процедура имаше имплантация но направих спонтанен аборт два дни преди прегледа за установяване на бременност.Д-р Шефкетова ми каза да направя имунологични изследвания.Направих ги и ми излезнаха завишени само НКТ клетките 28%-терапията беше Респистим плюс по едно на ден и контрола след 45 дни.На контролата клетките ми бяха 17%,казаха ми да продължа със същата терапия до стартиране на опит.Двамата с мъжа ми вече бяхме решили че искаме да направим опит със собствени средства ,да не чакаме фонда.А д-р Шефкетова настояваше да направя биопсия ,но аз категорично отказах,и запазих час за 20 ден от цикъла за блокаж.Д-р Стаменов макар че не бе доволен от яйчниците все пак даде зелена светлина и стартирахме.10 дни преди трансфера на база тези 17 % ми вляха 2*22 амп. Имуновенин,и ми казаха ако е положителен теста да направя нова контрола.След пол. тест направих нова контрола и този път бяха пак повишени 25 или 26% не помня точно -но трябваше да влея 2*25 амп.Имуновенин.Влях нужните амп.,но след това получих ужасен обрив по деколтето ,лицето и гърба .В 10г.с т.е. последният ми преглед при д-р Персенска й казах че правя вливания и й показах обривите и попитах до кога трябва да правя вливания - тя каза на мен и съпруга ми че може вече да не вливам защото бебчетата са оформени с добри плаценти (същия ден бях пуснала и контрола,резултатите на която щяха да са готови 2 дни по късно),но за всеки случай да й се обадя като са ми готови резултатите.
Съжалявам че става по-дълго но няма как по-кратко да ти разкажа.
Два дни по-късно звъня за резултатите по тел. и ми казват че НКТ клетките са ми 15% - три пъти ми повториха резултата и че трябва да влея отново 2*25 амп.
Е тук започна чуденката ми как при 17 % влях само 44 амп. а при 15 % да вливам 50 амп. нещо не ми се връзваха нещата.Обадих се веднага и на д-р Персенска и й споделих за резултатите и по-горните ми чуденки ,дори и тя не можа да ми отговори и ми каза ако искам за свое успокоение да влея 20 или 25 амп. само.Е първо си запазих час за вливане на 25 амп. но не за деня който исках а за друг ден ,който не ме устройваше.Размишлявахме доста с мъжа ми и решихме да не правя вливането ,не можех и от работа да отцъствам ,а и д-р Персенска няколко дни по-рано ни каза че няма нужда от повече вливания ,а и се страхувах от нов обрив-още имам белези от предния.
Моят съвет е да попиташ д-ра който ти следи бременността или д-ра който ти е правил процедурата за съвет.
Надявам се че аз и мъжа ми сме взели правилното решение.
Стискам палци и при теб нещата да се подредят . :crossfingers: :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Още нещо само - друг вариант е да пуснеш контрола и на друго място и да сравниш резултатите, аз така мислех да направя преди да вземем решението да не вливам.
 :bighug: :bighug: :bighug:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Dji-djo в Юли 22, 2011, 23:31:42 pm
Здравейте момичета! не знам дали ще ви е от полза, но ще споделя моя опит с НК клетки и успешна бременност, резултата от която след месец става на 4г. По стечение на обстоятелствата правих изследване на НК клетки на втория ден от овулацията т.е. от зачеването. Резултата който излезе след 2 седмици беше 21 или 23% при горна граница 12% не помня точно колко. В деня в който правих изследването започнах да взимам аспирин протект по 1 вечер. Разбира се тогава и идея си нямахме нито аз нито доц. Конова, че вече съм бременна. Така че заедно с резултатите от изследването, които освен завишени НК клетки показаха и завишени антифосфолипидни и анти вета 2 антитела, получих и указание за терапия при следващото инвитро - пълен комплект - аспирин протект, фраксипарин и вливания имуновенин. Да, ама се оказах бременна. Опитах да се свържа с нея но беше около новогодишните празници, писах е-мейл на който не ми отговориха и някак се изнизаха 14-15 г.с. от бременността. Чак тогава успях да се свържа с нея. Като разбра че съм бременна, като погледна резултатите от изследванията и като й казах че съм само на аспирин протект реагира много учудено как съм изкарала до тук без да се случи нещо. Поиска да пратя кръв за контролни изследвания на антителата. Попитах я дали ще изследваме НК клетки и тя каза, че няма нужда. Антителата бяха едното на горната граница точно, а другото пак си беше завишено. Тя обаче каза, че щом съм изкарала до тук само с аспирин протект явно моя организъм се влиае добре от него и реши да не ми дава допълнителна терапия. Успех на всички!
                                                               
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: enigmata в Юли 23, 2011, 11:24:26 am
Dji-djo, много се радвам, че твоята история потвъждава теорията ми, че не трябва да се вманиачаваме на тема NK-клетки.
И все пак, поправете ме, ако греша, но аспиринът не беше ли противопоказан за бременни и затова се замества с фраксипарин?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Юли 23, 2011, 11:27:01 am
Не се замества едното с другото, а се редуват - един ден Аспирин протект, един ден фраксипарин :wink:.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zeituni в Юли 23, 2011, 11:42:00 am
Аспирин протект е 100мг, не е опасен при бременност. Аз не ги редувах, ами ги взимах заедно, всеки ден и аспирин, и фракси.
Относно НК-клетките- през 1-вата бременност вливах имуновенин до 32г.с.-мисля, че бяха 5-6 вливания, като броя и това преди пункцията. При мен НК-клетките бяха доста високи, изобщо не паднаха от вливанията. Даже се вдигнаха, стигнаха до 48%.
При втората бременност нито съм ги изследвала, нито съм вливала. Карах на аспирин и фраксипарин.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mecinka в Юли 23, 2011, 14:47:34 pm
момичета имам въпросче, нк клетките ми бяха миналата година 19 /реф. 0-12%/, на заключението пише повишен  релативен брой на 16+56+нк клетъчна субпопулация. препоръчва се агапурин ретард 2х1 табл от 400мг дневно. контрол на нк клетките преди стартиране на процедура. правих март/април процедура, но докторката ми каза, че нк много варират и няма смисъл преди, а след /ако е успешна/ да се проверят. и също не ми предписаха нищо за тия нк. мислите ли, че 19 не е чак толкова много, че засега не е нужно нещо да взимам. аспирин пък не мога да пия, че от астмата имам алергия  :?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Юли 23, 2011, 14:56:38 pm
Според мен е по-добре да се изследват преди процедурата. Нали се прави 1 вливане преди трансфер (поне аз имах такова де) и трябва да знаеш колко са и има ли изобщо нужда от него osi_10.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Dji-djo в Юли 24, 2011, 14:27:28 pm
Мецинка, и аз съм с алергии и начална форма на алергична астма. По принцип алерголожката беше казала да не пия аспирин по никакъв повод, но когато от него зависеше бременността ми /тъй като някак отпаднаха останалите назначени фраксипарин и имуновенин/алерголожката каза да го пия и че няма как и да ми даде лекарство за задуха. Едва седмица преди секциото ми изписа помпичка флексотид, която преди ми помагаше, но точно тогава се почувствах по-зле и спрях и флексотида и аспирина, който пък се спира 10-на дни преди секциото /термина/. Годината когато бях бременна бяха жестоки жеги с темп. 40-41 дори в Бургас. Не можех да дишам и имах чувството че ще откача без въздух, но някак издържах. Лекарката твърдеше че бебето не усеща моя дискомфорт и е добре и така си и изкарах - аспирин протект, задух, жеги, но пък в края на август гушнах момченцето си, което при раждането беше с отлични показатели според тестовете за новородени.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mecinka в Юли 24, 2011, 16:15:12 pm
 :? объркана съм, защото гледам в повечето случаи преди това се изследва точно за да се предприеме нещо. при положителен тест ще се почне с фраксипарин и хепарин /ако добре запомних/. имах много тежка астма  :? вече към 20 г я имам, преди години имах пристъпи всеки ден  :( на никой не го пожелавам, после ми дадоха бекотит и салбутамол инхалатори, много ми подобриха състоянието, но много напълнях... след това самоинициативно ги спрях, почти от раз, и минах на хомеопатия. сега съм добре, задъхвам се понякога, но поне пристъпи нямам  :) аспирин искаха да ми дават и за тромбофилия  :?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Helinor17 в Септември 13, 2011, 15:30:38 pm
Нямам достатъчно време да прочета всичко, което сте изписани, поради тази причина задавам направо своя въпрос. Извинявам се, ако някъде присъства отговора.
Ходих при доц. Конова в клиниката в Плевен и в заключението й пише, че трябва при планиране и по време на бременност да пия аспирин протект. В упътването пише, че не трябва да се употребява от пациенти, които имат проблеми със стомаха и бъбреците, а аз имам язва и често ме боли стомаха. Като малка са ми разбивали камъни в бъбреците и имах проблеми. Ще се свържа с нея, за да дискутираме какво може да се направи, но бих искала да ви попитам и вас дали знаете нещо, дали някоя от вас е имала подобни проблеми и как ги е разрешила? Изписан ми е и фраксипарин, имуновенин и утрогестан.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ikar в Септември 13, 2011, 16:23:17 pm
Хелинор,по препоръка, но на друг лекар, пия аспирин - протект от година. Аз съм с язва от дете. Пия аспирина вечер след хранене и нямам никакви проблеми. То затова е и протект, защото е по-щадящ за стомашно-чревния тракт.
Стига да спазваш някои други ограничения в храната заради язвата, няма защо да се притесняваш.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Септември 15, 2011, 20:36:51 pm
Момичета, имам нужда от вашата помощ.Получих си резултата,от имунологичните изследвания:Завишени ми са тези стойности
CD16+CD56+   NK cells    14 %   < 12 %    А това е заклчението,което са ми написали:Препоръчва се агапурин retard  1 таблеткa от 400мг дневно, Ideos 1т./дн  и Оксибор форте 1т./дн.до процедурата. Контрол при (+) тест за бременност.

Моля Ви кажете ми мнението си,дали са притеснителни резултатите ми.Благодаря ви предварително.
Много се надявам всичко с лекарствата да се оправи и да не се налага влизания,че октомври месец ще стартираме втория опит.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hope-love в Септември 16, 2011, 09:57:37 am
Пий си лекарствата и не се пиртнеснявай излишно. Всичко ще бъде наред. С подобна терапия /без товето второ лекарство/ моите намаляха от 15 на 12 % за два месеца.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Септември 16, 2011, 13:22:47 pm
emilia_k, не се притеснявай излишно. Пий си лекарствата, както ти е казала и hope-love. Стойностите не са ти много завишени. Аз също пих агапурин и оксибор форте и  НК-клетките ми влязоха много бързо в норма. Не съм правила вливания, въпреки че ми предлагаха на няколко пъти. Аз си имам собствено мнение, относно вливанията и не искам да го натрапвам, но резултата и без тях скоро ще се появи.
Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: amanda в Септември 27, 2011, 15:28:43 pm
Момичета аз също имам завишени NK клетки 15% при реферетна стойност 12% доц.Балтаджиева ми назначи Агапурин SR400 и Оксибор форте до процедурата,Ideos,Омега3 форте ,а KIOVIG 7.5g 10дни преди ЕТ.
Моята лекарка каза да ги пия всичките , много ми стана чудно :ask:,явно е че при всички е различно ,защото не видях някои от вас да е вземал няколко лекарства.
Надявам се всико да е наред след лечението ,макар че % не е толкова висок
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hope-love в Септември 27, 2011, 16:55:44 pm
А имаш ли правена биопсия на матката. Ако да - да не би там да са лоши резултатите и лечението да е комплексно. Другото за което се сещам - множество предишни неуспешни процедури? Но това разбира се са само мои догадки. Попитай самата доц. Балтаджиева, за да не си блъскаш излишно главата. Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: amanda в Септември 27, 2011, 17:06:48 pm
нямам правена биопсия на матката ,а и това ще ми е първа процедура.
Благодаря ти!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: papa2011 в Декември 03, 2011, 07:15:54 am
Моля за коментар. Това е резултата от имунологията:

"Повишен титър на  анти -SS-A антитела в серума.
Препоръчва се имуномодулираща терапия преди АРТ с Prednisolon Cortico 10 мг/дн  и инфузия с 60 амп. Immunovenin intact ( 2x 30) или  10g KIOVIG 10 дни преди овулацията 1 МЦ преди ЕТ и 10 дни преди ЕТ.
Контрол при (+) тест за бременност."


Кортизон и вливки - звучи ми адски страшно. Кой решава дали ще е Имуновенин или Киовиг, от къде се набавят, аз ли си ги купувам или ги имат в клиниката? Чета, че много момичета получават обриви, вдигат температура и пр. от Имуновенина, но е по-евтин затова е по-предпочитан. Все още съм много объркана, вчера получих резултатите, не съм се консултирала с лекар, имам час за вторник, тогава ще разбера подробности, но ще се радвам да споделите вашето мнение относно изписаната терапия.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: amanda в Декември 03, 2011, 10:14:48 am
На мен преливаха Киовиг 7.5г за около 1 час,после малко пребледнях и ме позаболя главата,но ми мина бързо,аз имах повишени NK клетки,но за тези анти -SS-A антитела в серума,не мога да кажа,нека някой друг да си искаже мнение
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: papa2011 в Декември 07, 2011, 07:20:38 am
От днес започвам Преднизолон Кортико /Кортизон/ 2х1табл. от 5мг. или общо 10 мг. на ден. Страхувам се от страничните ефекти, да оставим на страна само напълняването, но тези:
- то него се повишава кръвното налягане,
- възможно е да се развият психични нарушения,
- подтиснатост, тревожност, липса на мотивация, безсъние,
- киселини, гадене, подуване на корема, окосмяване, покачване на теглото, повишен апетит и мн.др.

Моля тези, които го ползват да споделят при тях какви симптоми са се появили.  osi_1
На мен ми казаха да го пия 2 месеца преди АРТ. Вчера докторката ми каза да ги започвам защото м. Януари 2012г. ще правим опит с лека стимулация.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ollivia в Декември 07, 2011, 11:44:22 am
papa2011, не се притеснявай. По-тежките странични ефекти се проявяват при по-продължителен прием на кортикостероидите. В началото ще забележиш само естетични промени - леко напълняване (при това не при всеки ) и потъмняване и увеличаване на окосмяването по тялото, което след спирането им се оправя. Допустими жертви в името на каузата :wink:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Rumito в Декември 07, 2011, 14:05:14 pm
papa11, аз съм ползвала Преднизолон кортико около 2 месеца. Не съм имала никакви странични ефекти, а и аз много се притесних от изброеното в листовката. Дори забелязах някои положителни неща - понеже имам разни алергии, те определено намаляха и това ми харесваше. Например вече можех да се гримирам с каквото пожелаех и нямах никакви сърбежи  :P
Не съм чула и някой друг да се оплаква от преднизолона. Така че не се задълбочавай много в листовката. Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Magdalena78 в Декември 22, 2011, 10:11:26 am
И аз съм пила преднизолон (но заради надбъбречна хиперплазия, за да смъкна високите нива на тестостерона). На мен ми се появяваше сърцебиене, но това е просто защото моят организъм не може да си произвежда сам кортизол в необходимите количества.
Много добре ми се отрази: поизглади ми се лицето (намаляха по-широките пори), придобих по-женски форми (но не е точно напълняване).
Само се чудя защо в такава доза: 2 * 1 = 10 мг... И за колко време?
Внимавайте с преднизолона, особенно при спирането му: спира се постепенно по схема, а не изведнъж, рязко!!! Важно е да се спре по схема после.

papa2011, извинявай за въпроса, но пускала ли си всички хормони: 17-OH progestereone, DHEA-S, androstendione и т.н.

Защо ти е предписан преднизолон?

Много внимателската трябва да се действа с кортикостероидите, защот бъркат в механизма на обратната връзка между надбъбречни жлези и хипофиза.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: papa2011 в Декември 23, 2011, 08:06:25 am
papa2011, извинявай за въпроса, но пускала ли си всички хормони: 17-OH progestereone, DHEA-S, androstendione и т.н.

Защо ти е предписан преднизолон?

Имуноложката ми го предписа заради повишен титър на  анти-SS-A антитела в серума.
Не съм пускала тези хормони 17-OH progestereone, DHEA-S, androstendione, може би ако лекарите преценят ще ме накарат да ги изследвам  :roll:
От 07.12 започнах прием на преднизолон кортико и от тогава вече почти 15 дни нямам никакви странични ефекти или аз не забелязвам нищо.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Magdalena78 в Декември 23, 2011, 09:55:07 am
papa2011, супер е това, че нямаш странични реакции. Това е страхотна новина. Той организмът сам си "казва" ако има нещо нередно в лекарството :) След като нямаш странични ефекти - СУПЕР :)

Само питай за схемата за спирането му после - не може да се спре изведнъж!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zizana79 в Декември 25, 2011, 14:24:03 pm
Здравейте,момичета!Искам малко помощ,за разяснение на резултатите ми от изследваният на НК клетките.

НК клетки %  резултат 17% референтни стойности 5.6-31

НК клетки абс.брой  резултат 484 брой клетки референтни стойности 90-430

Благодаря ви предварително!
Весела Коледа на всички,и много сбъднати мечти.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Декември 25, 2011, 23:20:10 pm
zizana79,

най-добре обсъди резултатите с лекуващия лекар, той ще ти назначи лечение ако се налага при АРТ.

Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: desihg в Април 28, 2012, 14:22:42 pm
Здравейте, имам назачени Агапурин, оксибор форте и омега 3 от имунолозите в Надежда, а преди това аспирин протект заради тромбофилия. Мога ли да пия едновременно агапурин и аспирин? При последното посещение уж питах, ама.... не съм сигурна какво ми отговориха. :oops:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hope-love в Май 04, 2012, 14:34:17 pm
Спирате ли оксибор и агапурин по време на стимулацията или ги пиете до трансфера. Озадачих се, че при предишното ин-витро, което беше на естествен цикъл, ми казаха да ги пия до трансфера. А сегапри стимулирания опит потитах имунолозите по телефона - отговорът беше да ги спра, щом съм започнала стимулация. Нещо се обърках и не мохах да отреагирам веднага
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: avallon в Май 04, 2012, 15:36:36 pm
Спирате ли оксибор и агапурин по време на стимулацията или ги пиете до трансфера. Озадачих се, че при предишното ин-витро, което беше на естествен цикъл, ми казаха да ги пия до трансфера. А сегапри стимулирания опит потитах имунолозите по телефона - отговорът беше да ги спра, щом съм започнала стимулация. Нещо се обърках и не мохах да отреагирам веднага
Спрях Агапурина в деня преди първата инжекция на стимулацията. Така ми казаха имунолозите.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: amanda в Май 04, 2012, 18:22:50 pm
Аз също в деня преди първата инжекция спрях всички те ми предписани лекарства за NK клетките.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: didoni2109 в Май 05, 2012, 12:05:58 pm
Здравейте, на мен ми препоръчаха контрола преди почване на процедура, НК клетките бяха стопирали на 17%,имах вливания на 50 ампули имуновенин.От 4 ден след трансфера почвам клексан. Няма проблем да се пие аспирин и агапурин :)Знам че е добре няколко дни преди пункция да се спре агапурина, защото действа съдоразширяващо.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hope-love в Май 07, 2012, 10:11:25 am
Благодаря на всчики за отговорите. Вече съм по-оринетирана. Спрях ги и аз. Препоръчана ми е контрола на НК клетките едва при полжителен тест /дай боже/, тъй като при последното изследване за радост бяха влезли в норма 11% при долна граница 12%, но ми бе предписано продължава на терапията до процедура. Беше ми малко неясен въпроса какво значи това, но след разговара с доктора и споделения опит от вас, вече съм наясно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Юни 15, 2012, 09:30:57 am
Някой вливал ли е Октагам? Знаете ли колко струва и къде го има?
Баща ми е с автоимунно заболяване и влива 100 амп. имуновени през 2 месеца, търся алтернатива.
листовка http://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/38101s.pdf
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ileto в Юли 01, 2012, 17:58:04 pm
Привет момичета bouquet
След неуспешно ин-витро ми назначиха микоплазма, токсоплазмоза, хламидия  и имунофенотипизиране. Резултата е отрицателни микоплазма,токсоплазмоза, хламидия и NK клетки 18%. Лекуващия ми лекар след консултация с имунолог ми назначи Агапурин за 45 дни. След това контрола на NK клетките. Някоя от вас провеждала ли е такава терапия и има ли ефект от нея? Иначе яйцеклетките и съответно ембрионите според ембриолозите са добри.
Аз имам и Хашимото - ако има отношение към NK клетките. За него пия Еутироксин 50 мкг.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: didoni2109 в Юли 02, 2012, 22:07:32 pm
... NK клетки 18%. Лекуващия ми лекар след консултация с имунолог ми назначи Агапурин за 45 дни. След това контрола на NK клетките. Някоя от вас провеждала ли е такава терапия и има ли ефект от нея?
Аз имам и Хашимото - ако има отношение към NK клетките. За него пия Еутироксин 50 мкг.
Здравей, Иле, аз бях на терапия с Агапурин SR 400, за около 3 месеца. Свалих НК клетките от 19 на 17%, по-надолу не мръднаха и в началото на стимулацията имах вливания на 50 ампули Имуновенин. Мисля, че Хашимотото няма връзка с НК клетките и аз съм с такова.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Ramirez в Юли 04, 2012, 16:57:19 pm
Момичета пиша ви с една молба за помощ да отговорите на няколко въпроса. Нямам достъп до интернет и не мога да прочета достатъчно дълго за да намеря отговор на въпросите си. А те са:
Под кой код се минават НК клетките за да мина по здравна каса?
Джипи или гинеколог трябва да ми даде направлението? Необходим ли е зелен талон? Вобще някой може ли да ми каже с две изречения какво трябва да направя за да мина НК клетките по здравна каса?
Много ви благодаря за разбирането и извинявайте, че задавам на отговорени вече някъде въпроси.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Юли 04, 2012, 17:07:34 pm
Според мен НК клетките не можеш да ги пуснеш по здравна каса,а дори и да има начин лекарите не искат да дават направления,защото лимита им все не стига.Аз този месец ще ги изследвам отново и ще си платя 150 лв за контрола на НК клетките.Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Ramirez в Юли 05, 2012, 17:46:56 pm
Emi, shte moga da namerq napravlenie. Molq te kaji mi!!!(Izvini me za latinicata)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Юли 05, 2012, 21:22:31 pm
Не си ме разбрала,не знам дали може въобще по здравна каса.Това,че вероятно е скъпо за лекарите,ако въобще има някакъв начин да ти дадат направление го четах в стара тема от 2007 год от други момичета.Най-добре разпитай джипито си,но не се настройвай,че може да стане по здравна каса.Ако досега можеше предполагам отдавна другите момичета биха писали.Съжалявам,че не можах да ти помогна,а и ти дадох напразна надежда.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Юли 09, 2012, 09:41:18 am
Момичета,моля Ви помагайте.Днес се събуждам с болки в гърлото,запушен нос и зъб ме боли:)Въпроса ми е ще правя контрола на НК клетките след 2 дни,дали тези болежки ще повлияят на резултата?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Юли 09, 2012, 17:17:36 pm
emilia_k, най-добре коментирай с имунолозите в клиниката, която ще правиш.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Юли 13, 2012, 22:09:33 pm
Здравейте момичета.Излезе ми контролата на НК клетките и е 15 %повлияване нямам от Агапурина.На този етап ми предложиха вливания на 48 ампули Имуновен,но аз отказах прекалено ми е скъпо и тогава да продълга с Агапурин,Оксибор форте,Омега 3 фортекс и Вигантол.Не знам колко ще ми повлияят тези лекарства,като вече ми сложиха блокиращата инжекция на 11.07.Много ми е притеснено и си мисля дали оказва Щитовидната жлеза над Нк клетките,защото заради нея пия Л-тироксин 75.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Юли 18, 2012, 15:21:01 pm
emilia_k,  вече сте стартирали процедура, забрани си  да се притесняваш !

 Моите НК Т клетки така и не влязоха в норма, при всички трансфери съм правила вливания с имуновенин, на последната реших да не си причинявам това и ... точно тогава се успях...

Предполагам следиш хормоните на щитовидната жлеза, ако имаш въпроси ги обсъждай с ендокринолога си.

Успех! :cloud9:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: avallon в Юли 18, 2012, 15:48:20 pm
Моите NK клетки също като при тем emilia_k бяха 15%, и също така като резултат излязоха между блокажа и началото на стимулацията (също по дълъг протокол). Имуноложката в клиниката ми препоръча вливане на имуновенин. Доктора (при който съм за АРТ)обаче сякаш не обърна внимание на тези стойности и нищо не ми каза. След проведен разговор с професор по имунология, вярно е че не обвързан с клиника по репродукция но все пак е специалист. Та въпросната професорка ми каза, че напоследък стойност 15% се приема за горна граница на норма. Освен това, едно такова леко завишение може да се дължи на моментно състояние на организма - в случая март месец - вируси, настинки , както и сега с тези климатици. Опитах се да се свържа с имуноложката на Плевенския, но както предполагах така по телефона не можах да коментирам (права си е пък жената). Пих агапурин, вигантол и омега 3 фортекс, но за кратко.Не знам, не споря. Тогава реших, че при положителен резултат ще му мисля (първи опит ИКСИ - неуспешен). На коментара след това доки не спомена като причина за неуспеха нивата на тези клетки. Реших и да не се ровя и да се опитвам да си разяснявам каква точно е ролята на тези NK клетки и при колко завишени стойности вляят и как точно влияят. Само споделям. И до колкото виждам еднозначно мнение по въпроса няма. Особено за едно такова леко завишение. Скоро пак ще влизам в "играта" и това все пак си ми стои като въпросителна.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: emilia_k в Юли 18, 2012, 17:06:39 pm
Благодаря Ви момичета за отговорите.Следя хормоните на щитовидната жлеза и резултати ми от преди 3 дни е 0.88,мислч си че тя би ми направила по-голчм проблем отколкото НК клетките.Поне на мен така ми се иска пък е и по-евтино самото поддържане на щитовидната жлеза.Четох много за НК клетките има много момичета забременели и износили бебенцата си с тези стойности,но страх лозе пази.Така,че ако живот и здраве забременея ще вливам,че след миналогодишния ми мисед аборт ме е страх.Макар,че тогава ми откриха проблема със щитовидната жлеза и вече 1 година следя хормона.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: amanda в Юли 26, 2012, 18:08:46 pm
Здравейте момичета ,в понеделник и аз правих контрола на  НК клетките,защото ми бяха завишени миналия път и сега пак са завишени даже повече ,как така като пиех сума хапчета и вливахме и Киовиг не знам .Сега ще взимам Вигантол , Агапурин SR 400 мг, Омега 3 фортекс за  45 дена ,и преди процедура пак контрола на тези тъпи клетки .Явно няма отърване от тях.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: didoni2109 в Септември 19, 2012, 19:23:22 pm
Здравейте,имам въпрос към родилите момичета, които са имали проблеми с NK-клетките.
Интересува ме до кой месец сте правили контроли и вливания.Днес и утре правя четвърто вливане на Имуновенин откакто съм бременна, сега съм в началото на 6 месец. До края ли се налагат тези вливания?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: anajens в Септември 24, 2012, 14:46:56 pm
Колко време преди процедура икси е добре да се направят контролни НК клетки??
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deizi_83 в Септември 24, 2012, 14:54:42 pm
Колко време преди процедура икси е добре да се направят контролни НК клетки??
Аз понеже съм на терапия, ще направя контролата непосредствено преди процедурата- така ми казаха имунолозите.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: anajens в Септември 24, 2012, 15:23:09 pm
Благодаря Дейзи83 !
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Септември 24, 2012, 17:37:18 pm
Здравейте,имам въпрос към родилите момичета, които са имали проблеми с NK-клетките.
Интересува ме до кой месец сте правили контроли и вливания.Днес и утре правя четвърто вливане на Имуновенин откакто съм бременна, сега съм в началото на 6 месец. До края ли се налагат тези вливания?
didoni, според имунолозите се правят до края на бременността, аз лично правих вливания до 17-18  гест. седм. като преди ЕТ пропуснах.

Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: didoni2109 в Септември 25, 2012, 09:56:52 am
Мерси, за отговора Дееп. Ще питам имунолозите, но честно казано много нанагорно финансово взеха да ни идват, едвам се оправихме за последните вливания.
Информативно за останалите момичета на 18.09 ми изпратиха имуновенин от клиниката на нова цена - 13,10лв/за 1 ампула, направо ме разбиха :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Септември 26, 2012, 15:52:50 pm
didoni, обсъди и с лекуващият лекар. Успех и спокойна бременност!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: бени71 в Ноември 20, 2012, 16:59:38 pm
здр момичета аз съм нова мойте НК -клетки са 19% пия аспирин протект омега3 метфогама естрофем витаминЕ, селен,мама вит и др.сега на 22.11 съм на преглед
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kikair в Януари 03, 2013, 23:03:42 pm
Здравейте
Моите НК клетки са в норма.
Но субпопулация от НК - ТЕЗИ ОКОЛО МАТКАТА -са над нормата.
Вливат ми интралипид.
Успех на всички при бебеправенето :wink:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Pufpafka в Януари 25, 2013, 17:56:12 pm
Момичета говорят ли ви нещо тези резултати , направени са 4 дни след 4 ми химическа бременност?


Имунология
Note: Няма.
Test (profile) name   Result   Measurement   Reference values
Фенотипизиране на NK/TNK клетки   *   Профил   Виж по-долу
Общи Т лимфоцити (CD3+)   1389   Cells/µl   720 - 2330
Общи Т лимфоцити (CD3+) %   66   %   59 - 85
NK клетки (CD3-/CD16+/CD56+) %   13.3   %   5.6 - 31; при жени в репр. възраст: 8 - 21
NK клетки (CD3-/CD16+/CD56+)   280   Cells/µl   90 - 430; при жени в репр. възраст: 100 - 321
T клетки с NK активност (CD3+/CD16+/CD56+)   6.2   %   0 - 12
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Януари 25, 2013, 18:25:15 pm
Всичко е в референтни стойности. Къде прави изследванията?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Pufpafka в Януари 26, 2013, 11:21:21 am
Цибалаб, това е единственият вариант от Бургас. Взимат ти кръв от тук и ти ги изпращат до лабораторията. Направени са всъщност повече от 4 дни след химическата , около 6-7 , която ми е четвърта поред, след ин витрото, на която направих също чхг40 и до там  :?  Те са в референтните намлабораторията, но дали са в референтните на нормалните стойности за успешно забременяване. Защото например и тсх-то лабораториите го дават до 5 , ама всички знаем, че за бременност оптималното е около1,5 и под 2?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Януари 26, 2013, 12:51:02 pm
Аз съм пациентка на д-р Стаменов и съм правила имунологичните изследвания в лабораторията на клиника, след което имах и консултация с имунолог.

Референтните граници на Цибалаб са много различни от тези в лабораторията на клиниката.

Проверих в дневника си, ето какво съм изследвала в начална бременност:
Total NK cells(CD3-CD16+56+)  - 18  реф.гр. 7-26%
CD16+CD56+ NK cells           - 16  реф.гр. 0-12%
NKT cells (CD3+CD16+56+)      - 9   реф.гр. 2-10%

Това е изследване само на НК-клетките. Пълните имунологични изследвания са в досието ми в клиниката. Ще потърся дали имам копие вкъщи и ще пиша.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Януари 26, 2013, 14:37:17 pm
Момичета говорят ли ви нещо тези резултати , направени са 4 дни след 4 ми химическа бременност?


Имунология
Note: Няма.
Test (profile) name   Result   Measurement   Reference values
Фенотипизиране на NK/TNK клетки   *   Профил   Виж по-долу
Общи Т лимфоцити (CD3+)   1389   Cells/µl   720 - 2330
Общи Т лимфоцити (CD3+) %   66   %   59 - 85
NK клетки (CD3-/CD16+/CD56+) %   13.3   %   5.6 - 31; при жени в репр. възраст: 8 - 21
NK клетки (CD3-/CD16+/CD56+)   280   Cells/µl   90 - 430; при жени в репр. възраст: 100 - 321
T клетки с NK активност (CD3+/CD16+/CD56+)   6.2   %   0 - 12

Какво е мнението на лекуващият лекар?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Януари 26, 2013, 15:05:51 pm
Имунологичните изследвания не включват само изследване на НК- клетки. Затова е редно първо да направиш консултация с имунолог, който след това да назначи правилните изследвания.

Добре е да направиш и генетични изследвания, които да включват и изследване за тромбофилия ( много е важно!).

Не знам дали си чела тези теми, но все пак ги погледни:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43737.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=2400.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=5663.0

Ето тук има статии за генетични и имунологични проблеми, както и за диагностика и терапия на повтарящи се аборти:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=185&Itemid=19
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Pufpafka в Януари 26, 2013, 16:32:34 pm
Нямам лекуващ лекар в момента, тъй като не съм съгласна с него и имам намерения да го сменям. Той не отчита химическите бременности като бременности и съответно не рови в имунологията. Към момента сме с мъжки фактор, но явно забременявам и не там е проблема, макар лекарят ми да мисли друго. Насочила съм се да правя активна имунизация и като се върна от командировка ще си запиша час при д-р Даскалови, тъй като те са единствените, които консултират в Бургас, освен д- р Николов, на когото бях пациентка.  

Аз съм постоянно на аспирин протект, така че дори и да имам тромбофилия, едва ли тя е причината за неуспешните бремености. А за гинетичните, не мисля да ги правя, защото дори и да излезе нещо- какво от това? То само дава процентно да се появи проблем, нолечение - няма
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Януари 26, 2013, 16:42:27 pm
Може би е по-добре първо да посетиш д-р Даскалови и след това да направиш АИ.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Януари 26, 2013, 22:22:39 pm
Може би е по-добре първо да посетиш д-р Даскалови и след това да направиш АИ.
И моето мнение е такова.
И да се търси друг проблем, освен имунологичния.
Много е малък процентът на истинския имунологичен стерилитет.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Януари 26, 2013, 22:25:08 pm
Pufpafka, проблемът при вас е, че нямате лекуващ лекар. Това, че си прочела за съвременните АРТ не те прави лекар а информиран пациент. Решила си да направиш АИ, без да консултация, разбирам, че е от отчаяние но повярвай ми това не е правилен подход.

От личен опит при всичките си биохимични бременности а те не са малко, правих вливания с имуновенин, както ти споделих имам правена АИ, назначена от лекар, имам завишени NK T cells... без проблеми в генетичните изследвания, с вариант на норма при хромозомния анализ... В края на краищата при успешната си процедура не направих нищо от тях и успях ... доверих се на лекуващият си лекар. В чест на истината, след положителния тест се притесних от NK T клетките, че се бяха увеличили и направих вливания с киовиг( като отново бяха назначени от имунолог ), след като му споделих той беше категорично против и... спрях вливанията...

В по-голям процент причината за неуспех е в потенциала на ембриона.

И аз съм на мнение да направиш първо консултация с д-р Даскалови.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: fire в Февруари 02, 2013, 21:27:34 pm
Момичета,извинявам се предварително,ако вече е обсъждано,но искам да разбера къде в Бургас преглежда д-р Даскалов? Благодаря много!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Февруари 02, 2013, 23:11:45 pm
Д-р Даскалов работи в Пловдив.

Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов"
Пловдив 4000
бул. Пещерско шосе № 115
тел: 032 81 06 83
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: sixsens в Февруари 02, 2013, 23:36:18 pm
Момичета,извинявам се предварително,ако вече е обсъждано,но искам да разбера къде в Бургас преглежда д-р Даскалов? Благодаря много!

Д-р Васил Даскалов и д-р Мариела Даскалова дават консултации в МБАЛ Дева Мария, кв.Ветрен веднъж месечно. На сайта на болницата има информация на кои дати, винаги е събота. Обикновено около 2 седмици преди това е обявено. Можете да си запазите час и онлайн.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Февруари 03, 2013, 14:40:43 pm
Ето линк с инфо за месец януари, предполагам скоро ще бъде обновен графика за февруари.

http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=169:-2013-&catid=37:2009-11-08-15-15-23&Itemid=58
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: fire в Февруари 03, 2013, 15:53:40 pm
Благодаря на всички!Много сте мили! :thankyousign:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zuzi33 в Февруари 07, 2013, 22:34:48 pm
Здравейте момичета бих искала да споделя с вас резултатите от моите имунологични изследвания,и да чуя вашето мнение за тях(ако може).                                T sells(CD3+)-67%ref.st.61-85%,                Helper T cells(CD3+CD4+)-35%ref.st.34-59%.                      Suppressor/cytotoxicT cells(CD3+CD8+)-33%ref.st.19-36%    B cells(CD19+)-8%ref.st.6-15%.                                                 TOtal NK cells(CD3-CD16+56+)-24%ref.st.7-26%.CD16+CD56+ NK cells-19%ref.st<12%.NKT cells(CD3+CD16+56+)-7%ref.st0-10%.Антинуклеарни антитела(ELISA)/dsDNA,SS-A,SS-B,Sm,RNP,Scl-70,Jo-1,centromer B,histones-1.2U/ml ref.st.до 10U/ml.Антифосфолипидни антитела(ELISA)/ACL,PS,PI,PA,B2GP/-IgG 1.20U/mlref.st до 10U/ml,IgM 0.02U/ml ref.st do 10U/ml.Антиспермални антитела-10,62U/ml ref.st 0-60U/ml.Серумен IgA (RID)-3.31g/l ref.st.0.9-4.50g/l. РЕЗУЛТАТ:Повишен релативен брой на 16+56+ НК-клетъчна субпопулация. И така въпросът ми е дали точно тези резултати са причината за мисед.Питам ви защото преди няколко дена ходих при ендокринолог и той каза че е възможно да имам Хашимото,днес взех резулттите,които ще му нося в понеделник:anti TPO-50.14U/ml ref.st. под 34 U/ml.TSH-2.92 U/ml ref.st 0.30-4.20.Това значи ли че имам Хашимото и кое всъщност е причината за миседа.(извинявам се за дългия пост)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Февруари 08, 2013, 10:24:02 am
zuzi33,

направи консултация с ендокринолог и сподели с него, че целиш забременяване. При бременност добре е нивата на TSH да са до 2 U/ml, на фона на УЗИ лекарят ще назначи лечение.

За завишените НК клетки, обикновено се прави вливания - имуновенин, интралипид или киовиг преди ЕТ. Направи консултация с лекуващия лекар.

Успех !

Edit:

Виждам, че също правят вливания и на Октагам но това лекуващият лекар или имунолога ще назначи.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zuzi33 в Февруари 08, 2013, 19:29:59 pm
За NK клетките ми бяха предписали агапурин ретарт и омега 3 форте.на контролата бяха добре.от 3  месеца не съм ги изследвала.Това с Хащимотото е съвсем прясно :lol: :lol:(преди 2 дена взвх резултатите и на 11.02.13 имам час при ендокринолога.Има ли вероятност тези NK клетки пак да се повишат?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Февруари 08, 2013, 23:01:57 pm
По принцип, за мисед има доста възможни причини.
Смята се, че и Хашимото, и завишените NK  клетки, и завишения /над 2/ ТSH са възможни причини за мисед.
Да, възможно е да се повишат отново. НК клетките се влияят от възпалителни заболявания и други реакции на имунната система.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Февруари 15, 2013, 15:28:12 pm
Ето че и моите НК излязоха, дали може някой да ги погледне, моля:

NK клетки 19     (8 – 24%)
CD16+CD56+NK клетки 17    (≤ 12%)
NKT клетки  5    (2 – 10%)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deizi_83 в Февруари 15, 2013, 16:48:04 pm
Ето че и моите НК излязоха, дали може някой да ги погледне, моля:

NK клетки 19     (8 – 24%)
CD16+CD56+NK клетки 17    (≤ 12%)
NKT клетки  5    (2 – 10%)

завишени са, предполагам вливки ще ти изпишат, а преди това може и с хапчета да се пробва, зависи имунолога какво ще ти изпише.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Февруари 15, 2013, 18:23:09 pm
NK клетки 19     (8 – 24%)
CD16+CD56+NK клетки 17    (≤ 12%)
NKT клетки  5    (2 – 10%)
завишени са, предполагам вливки ще ти изпишат, а преди това може и с хапчета да се пробва, зависи имунолога какво ще ти изпише.
Кой ще ми ги изпише, при кого да отида? В Щерев съм, а изследванията си ги самоназначих. В резултатът ми няма становище, само горните цифрички.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: *слонче* в Февруари 15, 2013, 19:06:46 pm
Ето че и моите НК излязоха, дали може някой да ги погледне, моля:

NK клетки 19     (8 – 24%)
CD16+CD56+NK клетки 17    (≤ 12%)
NKT клетки  5    (2 – 10%)

направи си консултация с имунолог, там където си правила изследването, както и с лекуващия ти доктор. не искам да прозвучи силно, но мен дълго време ме "лекуваха" от тия нк клетки. смених клиниката и зарязах тези изследвания. след, като забременях, новия доктор искаше ново изследване просто да видим как стоят нещата, тъй като в доситето имах вече завишени резултати. бяха пак високи и то двойно, но не се лекувах, не правих вливки, а родих живо и здраво дете. не агитирам никого, но се убедих, че не това е бил проблема при мен, където първоначално му отдаваха толкова внимание. пожелавам успех.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Февруари 16, 2013, 17:20:38 pm
пожелавам успех.
Благодаря! Повторен успех и на теб (ако го искаш)! Аз също мисля, че не са проблем при мен (имах нещо като настинка, когато ги правих, та може и от нея да са завишени), но предпочитам да имам информацията, отколкото да нямам.
Направили сме абсолютно всички изследвания, тези бяха последните . Сега май ще започна отначало.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Esther в Март 19, 2013, 18:55:15 pm
здравейте, не знам дали ще задам въпроса си парвилно, но все пак - възможно ли е витамините за бременни да повишат още повече вече повишени стойности на NK клетки.
Благодаря предварително, момичета и успех на всички!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Март 19, 2013, 21:56:55 pm
NK клетки в периферната кръв се повишават по-скоро от възпалителни процеси в организма.
Не мисля, че витамините за бременни могат да повлияят.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Март 20, 2013, 11:47:55 am
Аз си мисля (лично мое мнение), че е възможно имуностимулантите да повишават нивата на НК клетките дори без инфекция. Затова спрях да ги пия профилактично.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Esther в Март 20, 2013, 12:57:43 pm
Благодаря много за отговорите, ще видя какво ще каже имунолога - на 25.03. съм при него. Доки ми даде витамни Hipp natal, но се притеснявам да ги пия.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Март 20, 2013, 16:10:53 pm
На мен имунолозите на 'Надежда' ми казаха да пия Огестан до забременяване заради НК 17%. Според ендокринолога няма проблем да ги пия (пия Еутирокс заради ТСХ 2,9). Ти бременна ли си?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Esther в Март 20, 2013, 18:28:56 pm
На мен имунолозите на 'Надежда' ми казаха да пия Огестан до забременяване заради НК 17%. Според ендокринолога няма проблем да ги пия (пия Еутирокс заради ТСХ 2,9). Ти бременна ли си?
Да, бременна съм в 6 г.с. Моите НК клетки са 19, но когато дадох кръв за изследването съм била в първите дни след оплождане и не знам дали и това не е променило резултатите. С имунолога се чу по телефона гинеколога ми и той не каза нищо за това, а само ми назначи веднага вливане 5мл Интралипид и следващо вливане 6 седмици след първото.Не се коментираха витамини въобще. НК клетките ги изследвах сега, тъй като щях да правя ИКСИ края на Март и това беше поредното изследване в търсене на причината за незабременяване и за превенция от неуспех на ИКСИто. Дори и да са били такива НК клетките, очевидно са допуснали да забременея. Много ми е странно да изричам (пиша) думите "бременна съм"...Стискам палци на всички момичета - стават чудеса!!!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Март 20, 2013, 23:07:50 pm
Esther, и аз забременях със завишени NK T клетки, преди трансфер не правих вливания, след положителния тест правих вливане до 17 гест. седмица.

След това спрях, според имунологът трябваше да продължа до края на бременността но лекуващият ми лекар д-р Александров беше против вливанията и му се доверих.  

Моят съвет е да коментираш всичко с лекуващият лекар! Успешна и лека бременност!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Esther в Март 22, 2013, 10:30:41 am
deep, много ти благодаря за съветите! Благодаря на всички! Много ми помага споделения опит от всички вас, през цялото време докато вървях пътечката, позната на всички вас, се уповавах най-вече на положителната енергия,добрината и съпричастността на момичетата. И сега продължавам да следя какво се случва и се моля всеки да има моя късмет - дай боже всичко да е наред до края...
Май много момичета са подходили като теб и не са продължили с вливанията и всичко си е било наред, при мен нещата мился, че клонят към вливания до края на 3 мес.и след това може би няма да продължа с тях. Много се успокоих от мненията и споделения опит, така че, ще взема решението си (разбира се и с помощта на доки)спокойно, пък каквото Господ даде!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Esther в Април 02, 2013, 17:47:52 pm
Здравейте, пиша, за да кажа какво ми обясни имунолога за витамините и НК клектите - витамините за бременни не кореспондират директно с имунната система на клетъчно ниво и са безопасни, да си ги пия спокойно.С вливанията се снижават и поддържат нивата на НК клетките в рамките на 6-8 седмици. След което ново вливане и така до края на третия месец от бременността, след което според моя имунолог (и като общо правило)не са необходими повече вливания. Но при следващо желание за бременност трябва да се направят вливания отново.
Това е, което аз разбрах, обсъждайки моя случай с имунолога. Пожелавам успех на всички!!!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kriss_and в Април 05, 2013, 12:53:46 pm
Здравесте,момичета. Днес си взех имунологичните резултати-повишена NKa и слабо положителни анти тела. Назначиха ми аспиринпротект и Интралипид 5 ml.Моля ви обяснете ми точно как минават тези вливки и колко струва Интралипида.Чак на 22 .04 имам час и искам малко поне да се успокоя
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Filadelfia0309 в Април 05, 2013, 14:09:15 pm
Привет и от мен! И аз днес получих по e-mail резултататите от имунологичните си изследвания. Iмам завишени Suppressor/cytotoxic T cells(CD3+CD4+).Имам и предписана терапия, въпреки малкото време, с което разполагам. Вчера ми бе поставена блокираща инжекция преди стимуалцията. Виждам, че повечето от вас са с проблеми, касаещи NK клетките, но има ли някой с проблем като моя?
Кriss_and относно вливанията- имам правено такова при предния ми ин витро опит. Вливането всъщност е венозна система с медикамент. При мен беше вливане с Киовиг. Цената беше 830 лв. Сега имам предписан Octagam. Момичета тук пишат, че цената му е 500лв.  :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: gergana :-) в Април 05, 2013, 14:22:03 pm
Купувах Интралипид за 17 лева банката.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 05, 2013, 21:59:38 pm
А аз искам да попитам :oops: има ли случаи на успешно забременели и към момента бременни/родили, които не са вливали нищо?
Ами, аз при опитите ми досега в 2-та от тях съм имала вливания на Имуновенин, първият път заради ТАТ и МАТ (едното беше на горна граница), а 2 път заради неуспешни опити преди това (но тогава всичко си беше в нормите и НК клетките също).
Сега ми предстои нов опит и много, ама много се чудя :? дали да вливам пак и изобщо, да вливам ли?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Април 06, 2013, 13:16:31 pm
Някои лекари отричат вливанията, други държат на тях.
Лично решение на пациента е дали ще направи вливане.
Според мен, понякога се изписват вливания, защото не е открит друг проблем или опитите дотогава са били неуспешни. Мисля, че в такива случаи е по-добре да се търси друг проблем, а не автоматично да се заключава, че има имунологични причини.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Април 06, 2013, 16:13:06 pm
dess_dess, щом няма реален имунологичен проблем не е необходимо да правиш вливания просто така. Все пак нищо не е за подценяване. Вземи решение след като обсъдиш с лекуващия.

Аз преди последния успешен трансфер бях решила, че няма да правя вливания, въпреки завишените NK T клетки.

Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 06, 2013, 18:12:26 pm
alia_alia, deep Благодаря ви  :bighug:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Април 09, 2013, 14:48:14 pm
Здравейте,момичета!

Някой може ли да ми препоръча имунолог във Варна?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 09, 2013, 19:05:28 pm
Здравейте,момичета!

Някой може ли да ми препоръча имунолог във Варна?
Мисля, че няма такъв :? За добър се сочи доц Конова от МЦ КИРМ Плевен :lol: Иначе имунолози има и в клиниките в Сф, Плевен, но не и във варна :?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Април 09, 2013, 19:32:17 pm
Здравейте,момичета!

Някой може ли да ми препоръча имунолог във Варна?
Мисля, че няма такъв :? За добър се сочи доц Конова от МЦ КИРМ Плевен :lol: Иначе имунолози има и в клиниките в Сф, Плевен, но не и във варна :?
:( :( :(
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Велина в Април 09, 2013, 19:38:43 pm
А аз искам да попитам :oops: има ли случаи на успешно забременели и към момента бременни/родили, които не са вливали нищо?
Ами, аз при опитите ми досега в 2-та от тях съм имала вливания на Имуновенин, първият път заради ТАТ и МАТ (едното беше на горна граница), а 2 път заради неуспешни опити преди това (но тогава всичко си беше в нормите и НК клетките също).
Сега ми предстои нов опит и много, ама много се чудя :? дали да вливам пак и изобщо, да вливам ли?
dess_dess  аз съм  едната от успешно забременели и родили след вливки...на интралипид преди за забременея и имуновенин два пъти в 5 седмица и 11 седмица .
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 09, 2013, 20:03:31 pm
А аз искам да попитам :oops: има ли случаи на успешно забременели и към момента бременни/родили, които не са вливали нищо?
Ами, аз при опитите ми досега в 2-та от тях съм имала вливания на Имуновенин, първият път заради ТАТ и МАТ (едното беше на горна граница), а 2 път заради неуспешни опити преди това (но тогава всичко си беше в нормите и НК клетките също).
Сега ми предстои нов опит и много, ама много се чудя :? дали да вливам пак и изобщо, да вливам ли?
dess_dess  аз съм  едната от успешно забременели и родили след вливки...на интралипид преди за забременея и имуновенин два пъти в 5 седмица и 11 седмица .

Да, след вливки има много успяли мами :bighug: А аз исках да разбера за такива, които са ги игнорирали :lol:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dani42 в Април 10, 2013, 11:04:23 am
Момичета,някоя наясно ли е 5 г.октагам на какво количество имуновенин е равна?Вчера имунолозите ми предписаха вливания на 5 г.октагам.Попитах не може ли да сменим с имуновенин,а отговора беше,че може,но като цена е едно и сьщо,защото трябвало по-голямо количество имуновенин!на регистратурата ми казаха цена от около 500 лв.затова количество октагам-вижда ми се малко и се чудя дали не се обьркаха?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Април 13, 2013, 16:22:01 pm
А аз искам да попитам :oops: има ли случаи на успешно забременели и към момента бременни/родили, които не са вливали нищо?
Ами, аз при опитите ми досега в 2-та от тях съм имала вливания на Имуновенин, първият път заради ТАТ и МАТ (едното беше на горна граница), а 2 път заради неуспешни опити преди това (но тогава всичко си беше в нормите и НК клетките също).
Сега ми предстои нов опит и много, ама много се чудя :? дали да вливам пак и изобщо, да вливам ли?
dess_dess  аз съм  едната от успешно забременели и родили след вливки...на интралипид преди за забременея и имуновенин два пъти в 5 седмица и 11 седмица .


Да, след вливки има много успяли мами :bighug: А аз исках да разбера за такива, които са ги игнорирали :lol:
Има и такива. Аз съм от тях. Два пъти ми предлагаха вливане на Киовиг, два пъти отказах. Имам здраво дете, нямах проблеми по време на бременността.
Сега съм в стимулация за второ дете. Биопсия и имунологични изследвания са ми добри. Дори и да не беше така, пак нямаше да приема вливания, но това е моя избор, а не препоръка или налагане на мнение.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 13, 2013, 19:39:49 pm
mgstra Благодаря за споделеното  :bighug: На мен, днес леко ми намекнаха, че имат и такава "изненада" към мен, но за нея следв. път щели да ми кажат :lol:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mgstra в Април 13, 2013, 22:06:26 pm
mgstra Благодаря за споделеното  :bighug: На мен, днес леко ми намекнаха, че имат и такава "изненада" към мен, но за нея следв. път щели да ми кажат :lol:
Моят съвет е да коментираш не само с имунолозите, а и с доктора, който те проследява. Все пак много зависи за какви отклонения става въпрос. Заедно преценете кое ще е най-доброто за теб. Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pop4o в Април 13, 2013, 22:33:48 pm
И аз отказах вливания и въобще всякакви имунологични изследвания, финансово не ни бяха по силите, заради това ги отказвах.
Изкарах нормална и лека бременност, с някои изключения, но нямат общо с това, за което назначават вливания.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Април 14, 2013, 16:48:07 pm
mgstra Благодаря за споделеното  :bighug: На мен, днес леко ми намекнаха, че имат и такава "изненада" към мен, но за нея следв. път щели да ми кажат :lol:
Моят съвет е да коментираш не само с имунолозите, а и с доктора, който те проследява. Все пак много зависи за какви отклонения става въпрос. Заедно преценете кое ще е най-доброто за теб. Успех!

mgstra :bighug:
аз съм в Селена и там така и не разбрах :? кои са им имунолозите та, коментара беше от лекаря ми ;) Но пак :D ще го попитам  :lol: Благодаря ви момичета, pоp40 :bighug:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dreamer в Юни 02, 2013, 18:29:40 pm
Здревейте! До коя г.с. NK - клетките оказват влияние върху бременността? :ask:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Юни 02, 2013, 21:37:09 pm
Не съм много сигурна,  но мисля, че рискът за бременността е основно докато се образува плацентата. След това,  също имат влияние, но вместо НК клетките се следи кръвотокът през плода и плацентата.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dreamer в Юни 02, 2013, 22:03:38 pm
 Благодаря ти много за отговора, alia_alia!
 Надявам се наистина да е така. Всъщност и наблюдаващият ме лекар каза, че са важни до оформянето на плацентата. Просто имах нагласата да вливам през цялата бременност, но преди първото вливане на Имуновенин и Интралипид , 5 - 6 г.с имунологичните ми показатели изненадващо бяха в норма. Повече от месец чаках и звънях всеки ден в клиниката на доц. Конова за коментар и препоръки, докато един ден от регистратурата ми казаха, че е казала да не вливам повече нищо. Но.... ужасно ме е страх, нали тези NK - клетки са динамична величина. Как по друг начин мога да се застраховам от тях , освен чрез тези вливания?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Юни 02, 2013, 23:07:31 pm
Най-доброто е редовно проследяване на кръвотоциите на Доплер и при нужда терапия/Фраксипарин например/ по лекарска преценка.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dreamer в Юни 03, 2013, 10:21:54 am
 В момента съм на Фраксипарин 0,3 и Аспирин протект - всеки ден и двете. Те оказват ли влияние върху NK-клетките?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Юни 03, 2013, 14:22:21 pm
В момента съм на Фраксипарин 0,3 и Аспирин протект - всеки ден и двете. Те оказват ли влияние върху NK-клетките?
По-скоро подпомагат доброто кръвоснабдяване , доколкото съм наясно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: KaLil в Юни 13, 2013, 18:34:23 pm
Имам въпрос- може ли да се пие кафе преди имунологично излседване?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Юни 13, 2013, 21:15:04 pm
Да, може :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 04, 2013, 12:27:09 pm
Момичета,
Всички пишете за повишени стойности на НК клетките.
Има ли някой със занижени?
Моят резултат е:
Субпопулация NK-клетки:3.39%, реф:9-15% :balk_145:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Юли 04, 2013, 22:53:14 pm
A, как тълкува резултата имунологът?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 05, 2013, 00:03:07 am
Писах й, но все още отговор няма.Поради това пиша из форуми!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 05, 2013, 11:45:58 am
Излязoха ми резултатите за хуморалният имунитет.IgA,IgG и IgM са в норма. :drunk:
Очаквам становището на доц.Конова.
Тя обяснява ли в мейлите какви са възможните причини за завишен или занижен показател или когато дойде тук на място ще се дискутира това? newsm78 newsm78
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Юли 07, 2013, 01:36:52 am
Не съм била пациентка на доц. Конова, но доколкото знам навремето даваше обяснения относно изследванията по мейла.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Юли 08, 2013, 22:04:42 pm
Обяснава някои неща по мейл, но най-добър си е личния разговор.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 09, 2013, 13:43:42 pm
Аз й изпратих резултатите си още в петък,но до момента нямам абсолютно никакъв отговор:(
Това неведение ме съсипва!Мисля си какви ли не глупости :oops:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Юли 09, 2013, 13:47:26 pm
Аз й изпратих резултатите си още в петък,но до момента нямам абсолютно никакъв отговор:(
Това неведение ме съсипва!Мисля си какви ли не глупости :oops:

Доколкото разбрах от др форум (бгмамма) доц Конова е в отпуска и най-вероятно затова не отговаря по имейли сега :lol:
Също така разбрах, че можело да се свържете с Даниела Гонкова и да я попитате за резултати си тя, съдействала за контакта с доцентката :wink:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 09, 2013, 14:51:05 pm
Предполагам,че си чела пак моя пост в бг-мама :lol: :lol:аз пиша и на двете места,но съм с различен ник!
Не ми е удобно да я безпокоя пак....Ще изчакам до утре и тогава ще звънна!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: dess_dess в Юли 09, 2013, 20:06:34 pm
Предполагам,че си чела пак моя пост в бг-мама :lol: :lol:аз пиша и на двете места,но съм с различен ник!
Не ми е удобно да я безпокоя пак....Ще изчакам до утре и тогава ще звънна!

Ахахха ами явно  :lol:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 09, 2013, 21:06:25 pm
Момичетаааа,получих отговор от доц.Конова.Ето го и него:От направеното имунологично изследване по повод на анамнестични данни за атипична пневмония, персистираща суха кашлица и положителен CRP, се установява:

1/ Общи серумни имуноглобулини: в границите на референтните стойности.
2/ Имунофенотипизиране на левкоцити: повишени общи CD3+Т-лимфоцити, понижени NK-лимфоцити.
3/ 25-hydroxyvitamin D: значително понижен.
Препоръки:
1/ Изследване на Mycoplasma pneumoniae IgG и  IgA антитела, както и Квантиферонов тест за туберкулоза.
2/ Повторна консултация с пулмолог, с готовите резултати.
3/ Провеждане на имуностимулираща терапия по схема (общо пет месеца, с редуване и застъпване на препаратите):
1. Broncho-vaxom caps. 7 mg
2. Engystol tabl.
3. Doppel herz aktiv (Mg, Ca, D3, Cu, Mn)
4. Антиоксидант Стронг (Walmark)
5. Isoprinosin, tabl.
6. Biozin tabl.
7. Doppel herz aktiv Имуноактив табл.
Терапията не се прекъсва, дори в случай на инфекция, температура или прием на антибиотици.
Терапията може да се провежда при планиране на бременност, но се прекратява при положителен тест за бременност, независимо от етапа, до който е провеждана. 
Контролно изследване и повторна консултация – след приключване на терапията, в рамките на един месец след последния прием.
Доста лекарства са ми изписали,но тези дни се мятам....няма как!
На някого прилагана ли му е подобна схема???
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Юли 12, 2013, 07:28:18 am
Христина, не искам да те притеснявам, но ниски нива на витамин Д в комбинация с високи нива на CRP понякога може да са индикация за автоимунно заболяване. И за капак в комбинация с повтарящи се помятания и ниски НК клетки. А някои от тях имат и пулмонарни симптоми.  По стимулантите които ти е предписала аз не разбирам тя мисли, че си пометнала от слаб имунитет ли или това си е просто понеже е слаб,но няма връзка с помятанията?
Освен антифосфолипидните антитела, правили ли са ти анти-нуклеарни антитела (АНА)? RF ( предполагам, че да, след като си че била на ревматолог)?

Казваш, че си ходила по много видове лекари? Само заради CRPто ли и това в гърлото ли или има някакъв друг проблем? Наприемр защо си ходила на невролог? Имаш ли някакви  проблеми с мускулите, слабост, проблеми с преглъшането ( ама не от секрет) или проблеми с кожата (не видях дали на дерматолог си била)- зачервени бузи или примерно суха кожа,ей такива неща. Оптивам се да разбера какво ти е имало, че си ходила по толкова много лекари.
Някой опита ли се да провери дали пък аджеба нямаш алергия,след като не е рефлукс, за това нещо в гърлото, дето изчезва както се махнеш от Варна? Вторият ми баща години храчеше, мислеше, че е от цигарите и накрая се оказа, че е вид алергия. Мъжът ми сега е вечно така с ръмжене, пак от алергия. Правила ли си си тестове за алергия? Или поне общи IgE?

П.П. И да кажа, не съм лекар, но нито едно от тези не е лекарство, освен може би ако сметнем витамините. 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 12, 2013, 09:26:13 am
Bobbie,Много ти благодаря за детайлният отговор:)
Причината,поради която ходих на много лекари беше,че всички казваха да се търси причината за високото CRP.Не трябвало да се оставят така нещата.Невролога специално го посетих и защото имах болки в кръста.Откриха ми мини дискова херния.
Тестове за алергия никога не са ми правени.Никой не ме е и насочвал.И аз си мислех,че това е възможна причина.
Вчера бях и на скенер на главата,тъй като имам болка в основата на носа,към челото,както и в самият хрущял.Остри и пронизващи болки.Скенера беше някакъв много нов,но...абсолютно нищо ми няма нито на синусите,нито на главата.
На дерматолог не съм ходила,макар че имам адски суха кожа от много,много малка.Направо...все едно сега съм излязла от кола маска или пък съм настръхнала.Таква е кожата обаче само на ръцете ми и е така поне от 7-8 годишна възраст.Бузите ми не са червени,нямала съм и проблеми с мускулите,слабост-не.По-скоро напоследък имам чувството,че ще припадна,но пък кръвното ми не е ниско.
На ревматолог ходих за всеки случай,защото след една гимнастика,понеже съм си повечко килца и ме заболяха коленете.Направо не можех да изкачвам стълби.
Аз четах доста,че ниското ниво на ВИт Д води до прееклампсия.Аз доста вдигах кръвно като забременея,а след като направих спонтанният аборт зя 24ч отслабнах 3кги изхвърлих адски много течности.

Това е в общи линии.
Сега мисля да направя и изследванията за микоплазма пневмония и туберкулоза.

Това е в общи линии!
Хубав ден и благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Юли 12, 2013, 13:47:01 pm
Не каза за АНА( анти нуклеарни антитела) или RF дали са ти правили.
Според мен е добре да си ги направиш, че да ти е мирна главата или поне само АНА, това е важно да го знаеш. То си е кръвен тест, пусни си го като ходиш да си правиш другите неща, ако ти е въможно.
ПКК предполагам си правиш редовно щом знаеш СУЕто т.е. знаеш, че ти е нормален хемоглобина и нямаш анемия ( понеже казваш, че имаш чувството, че ще припаднеш, а скенера ти е нормален,  затова питам).

Под скенер предполагам имаш предвид ЯМР. Знаеш ли със сигурност, че са ти правили на цялата глава освен на синусите?

Ти си от Варна, така ли? Ми стой повечеко на слънце заради това витамин Д, Тя и лекарката ти е изписала някави витамини в които също има витамин Д„ но  ако са обикновените 400 единици ( нямам представа колко са ти дали), ,може да не са ти достатъчни. Затова си стой и на слънце, няма да ти навреди, ако не изгаряш. Казват, че дори 15 минути на ден са достатъчни . Но ако си със  силен слънцезащитен крем, не приемаш витамин Д.

И за гърлото, виж да не е алергия все пак.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 12, 2013, 14:24:43 pm
Bobbie,когато ходих на ревматолог ми назначиха пак някакви изследвания,които не бяха евтини.Всичко ми беше в норма освен пикочната киселина в кръвта,която беше на горна граница и ревматолога каза да огранича месото и това е.Нищо друго!Нямала съм проблеми!
Кръвна картина пускам на 2-3 месеца,но СУЕ-то не е вкл. в нея.Плащам си го допълнително.Факт е,че вече 2г. варира-30-35-32-30-35-30.Нещо такова.радва ме факта,че не вървят на горе,Слава Богу,а С реактивният даже ми беше около 20 и сега,при абразиото ми пуснаха пак.Беше 11.
Хемоглубинът ми е перфектен.Преди спонтанният аборт беше около 160,а след абразиото-138.
На слънце стоя не малко.Детето тренира на открит басейн и 3 пъти в седмицата го водя.Докато го чакам стоя на слънце.Отделно уикендите ходим на плаж винаги за по 2-3-4 часа.Ползвам плажно олио с фактор 6.Не мисля,че не се излагам достатъчно на слънчеви лъчи.Защо обаче ми е толкова ниско нивото на Вит.Д,не знам!!!
Вече се чудя какво да правя.И все пак,явно проблема ще се окаже от белите дробове,колкото и да не ми харесва това. :? :?
Все си мисля,че ако причината за кашлицата ми е алергия,едва ли утайката и С протеина щяха да са толкова високи.Струва ми се,че има нещо .....
Ако се реша в понеделник да направя теста за туберкулоза и микоплазмена пневмония,до петък ще знаем повече....
Иначе скенера ми е направен на цялата глава.Имаше реклама на уреда.Пишеше скенер,ЯМР мисля,че беше на ФИЛИПС.Модерен,по-малко облъчвал....Пишеше за мозъка,за синусите,май за околоносните кухини-всичко е ОК.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 12, 2013, 14:29:51 pm
Голяма глупост съм написала за скенера:)
Ето го:
http://www.cityclinic.bg/wp/?ptype=treatmentdetail&center=bregalnitsa&did=7
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Юли 12, 2013, 17:07:57 pm
Увеличена пикочна киселина е подагра. Подаграта е вид възпалителен артрит,  от там може да е увеличеното CRP и СУЕ.  Това на лекарката казала ли си го? Вероятно ше те проверят дали не ти е минало границата.

Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 13, 2013, 09:06:49 am
Аз знам,че увеличената пикочна киселина е подагра,но ревматолога не каза да е проблемен показателят и не е необходимо да се прави каквото и да е! Но едва ли това е повлияло върху спонтанните ми аборти......
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Bobbie в Юли 13, 2013, 16:07:57 pm
То реално и гърлото не ти е повлияло на спонтанните аборти.
Ти търдиш причина за CRPто и по този повод го казах. А може и да не е това, но тогава пак е нещо друго и автоимунно заболяване не можеш така с лека ръка да изключиш. Както искаш де, аз само ти предложих какво изледване не е зле да направиш, пък вече ти си решаваш.
 


 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Юли 14, 2013, 00:42:35 am
Ок, мерси :lol:
Ще коментираме с доц.Конова и ще решим какви други изследвания ка необходими
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: macherie в Юли 24, 2013, 13:14:59 pm
Момичета, можете ли да погледнете резултатите ми, моля. Какво лечение ви е било назначено?
Благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ileto в Август 08, 2013, 18:09:38 pm
Момичета, бременна съм в 15 г.с. от втори опит ин витро. След първото направихме имунологични изследвания и ми откриха завишени НК клетки. При второто досега направих 3 вливания. Вчера пуснах поредната контрола и резултата е:
Клетъчна популация   %  от лимфоцитите    Реф. Граници
Тotal NK cells  (CD3-CD16+56+)   16 %           7-26 %
CD16+CD56+   NK cells                    11 %           < 12 %
NKT cells (CD3+CD16+56+)             6 %                      0-10 %

Пускам изследванията при имунолозите в Надежда и коментара им е "Изследваните клетъчни показатели са в референтни граници". Та се чудя да правя ли някакво вливане или не, да пускам ли друга контрола след месец или не. С лекаря назначил вливанията мога да се чуя утре.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ileto в Август 08, 2013, 22:00:14 pm
Момичета, можете ли да погледнете резултатите ми, моля. Какво лечение ви е било назначено?
Благодаря!

На мен при НК клетки 17% доц.Балтаджиева ми назначи 7.5 гр. Октагам или 46 ампули Имуновенин. Аз влях Имуновенина + Интралипид в един ден.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Август 08, 2013, 23:07:21 pm
Момичета, бременна съм в 15 г.с. от втори опит ин витро. След първото направихме имунологични изследвания и ми откриха завишени НК клетки. При второто досега направих 3 вливания. Вчера пуснах поредната контрола и резултата е:
Клетъчна популация   %  от лимфоцитите    Реф. Граници
Тotal NK cells  (CD3-CD16+56+)   16 %           7-26 %
CD16+CD56+   NK cells                    11 %           < 12 %
NKT cells (CD3+CD16+56+)             6 %                      0-10 %

Пускам изследванията при имунолозите в Надежда и коментара им е "Изследваните клетъчни показатели са в референтни граници". Та се чудя да правя ли някакво вливане или не, да пускам ли друга контрола след месец или не. С лекаря назначил вливанията мога да се чуя утре.

ileto, обсъди с лекуващия лекар как да процедираш, все ти сама трябва да решиш.

В темата доста момичета са описали при подобни ситуации как са процедирали, аз лично правих вливания приблизително до 18 гест. седмица и независимо от завишените NK T cells отказах да продължа, защото се съобразих с мнението на лекуващият си гинеколог д-р Александров.

Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мецани в Август 08, 2013, 23:15:14 pm
Илето, резултатите са ти в референтни граници. Щом имунолозите са сметнали, че няма нужда от ново вливане, то няма защо да правиш такова.

Погледнах си дневника, за да видя при какви резултати съм правила вливанията.
Първото вливане е било 10 дни след положителния тест при следния резултат:
 CD16+CD56+   NK cells                    14 %           < 12 %

Второто вливане е било около 11 седмица при следния резултат:
CD16+CD56+   NK cells                    16 %           < 12 %

Ако искаш пусни контрола след 1 месец или пък се чуй с лекаря, назначил вливанията.
Доколкото знам след 20 седмица повече няма смисъл да се следят нк-клетките и вливания не се правят.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ileto в Август 09, 2013, 17:10:54 pm
deep, Мецани
благодаря момичета  :balk_7:. Лекаря каза сега да не вливам нищо, но следващия месец пак контрола. И мисля тя да е последна, тогава ще съм в 20 г.с. живот и здраве.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kikair в Август 10, 2013, 19:34:03 pm
Здравейте момичета бих искала да споделя с вас резултатите от моите имунологични изследвания,и да чуя вашето мнение за тях(ако може).                                T sells(CD3+)-67%ref.st.61-85%,                Helper T cells(CD3+CD4+)-35%ref.st.34-59%.                      Suppressor/cytotoxicT cells(CD3+CD8+)-33%ref.st.19-36%    B cells(CD19+)-8%ref.st.6-15%.                                                 TOtal NK cells(CD3-CD16+56+)-24%ref.st.7-26%.CD16+CD56+ NK cells-19%ref.st<12%.NKT cells(CD3+CD16+56+)-7%ref.st0-10%.Антинуклеарни антитела(ELISA)/dsDNA,SS-A,SS-B,Sm,RNP,Scl-70,Jo-1,centromer B,histones-1.2U/ml ref.st.до 10U/ml.Антифосфолипидни антитела(ELISA)/ACL,PS,PI,PA,B2GP/-IgG 1.20U/mlref.st до 10U/ml,IgM 0.02U/ml ref.st do 10U/ml.Антиспермални антитела-10,62U/ml ref.st 0-60U/ml.Серумен IgA (RID)-3.31g/l ref.st.0.9-4.50g/l. РЕЗУЛТАТ:Повишен релативен брой на 16+56+ НК-клетъчна субпопулация. И така въпросът ми е дали точно тези резултати са причината за мисед.Питам ви защото преди няколко дена ходих при ендокринолог и той каза че е възможно да имам Хашимото,днес взех резулттите,които ще му нося в понеделник:anti TPO-50.14U/ml ref.st. под 34 U/ml.TSH-2.92 U/ml ref.st 0.30-4.20.Това значи ли че имам Хашимото и кое всъщност е причината за миседа.(извинявам се за дългия пост)
То на резултата се вижда
:anti TPO-50.14U/ml ref.st. под 34 U/ml
Повишен релативен брой на 16+56+ НК-клетъчна субпопулация.

Дали имаш Хашимото  ще го каже лекарят.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: hristina_k в Август 21, 2013, 10:30:59 am
А какво ще кажете за моите резултати?
Фактор V липиден: Хомозиготен носител по нормален алел
Мутация G20210A в Протромбиновия ген: Хомозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант  С677Т в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза: Хетерозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин IIb/IIIa: носител на генотип А1/А1
Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1):носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:Няма изменения в изследваните генетични фактори свързани с предразположения към тробофилични състояния!
В същото време доц.Конова каза,че трябва да си бия фракси до 12г.с. заради 3-ият и 5-ият резултат:Хетерозиготен носител по мутантен алел и носител на генотип 4G/5G.Ако имам финансовата възможност да си влея и Имуновенин 50 ампули при визуализация на плоден сак.От другите изследвания Витамин Д и НК клетките ми са много занижени.
Какъв е проблема всъщност?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: ileto в Септември 10, 2013, 19:49:51 pm
Момичета, бременна съм в 20 г.с. В 15 г.с. пусках контрола на НК клетките и бяха 11 %. Тогава не вливах нищо.  Вчера пуснах поредната контрола (по препоръка на следящия ме лекар) и вече са 16 %. Имам назначена вливка и след месец пак контрола. Ще влея и този месец. Но питането ми е към момичетата с успешни бременности - до коя седмица пускахте контроли и вливахте ако НК клетките са били завишени?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Септември 10, 2013, 23:32:17 pm
Аз вливах и проследявах до 18 гест. седмица.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: kikair в Септември 23, 2013, 17:36:48 pm
Здравейте

До коя седмица се влива интралипид ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Септември 23, 2013, 21:34:02 pm
Според имунолозите до края на бременността се проследяват НК клетките и според тях се преценява ако са завишени ...

Аз съм писала до кога правих вливане с киовиг.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Moma в Септември 24, 2013, 13:52:35 pm
Момичета, колко време след положителен кръвен тест е добре да се пусне контрола на НК клетките? От клиниката ми казаха да изчакам до първия преглед, който ще е другата седмица.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Септември 24, 2013, 14:23:04 pm
Момичета, колко време след положителен кръвен тест е добре да се пусне контрола на НК клетките? От клиниката ми казаха да изчакам до първия преглед, който ще е другата седмица.
Мисля, че е добре веднага след установяването на бременност.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deizi_83 в Септември 24, 2013, 14:56:23 pm
Момичета, колко време след положителен кръвен тест е добре да се пусне контрола на НК клетките? От клиниката ми казаха да изчакам до първия преглед, който ще е другата седмица.
ами щом са ти казали, какво се чудиш.
Чакаш си прегледа!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Moma в Септември 24, 2013, 15:12:29 pm
Каза ми го не имуноложката, а докторът, на който се обадих, за да кажа резултата от теста :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deizi_83 в Септември 24, 2013, 15:15:55 pm
Каза ми го не имуноложката, а докторът, на който се обадих, за да кажа резултата от теста :)
така се прави бе, жена. Споко :lol: :lol:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Moma в Септември 24, 2013, 15:20:49 pm
Доообре :) Ще видиш ти колко е споко  :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deizi_83 в Септември 24, 2013, 15:29:14 pm
Доообре :) Ще видиш ти колко е споко  :D
:bighug: :bighug:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: deep в Септември 24, 2013, 18:24:47 pm
Тихичко " Честито Мома!" Дано всичко е наред и след 9 месеца да гушкаш здраво, сладко бебче!  :D :babyflips:

Сори за спам-а, не се стърпях...точно снощи четох дневника ти.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Moma в Септември 24, 2013, 18:48:09 pm
Благодаря, късмет на всички ни  :bighug:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: healthy в Януари 06, 2014, 19:22:40 pm
Здравейте момичета!

За много години!
Бъдете живи и здрави!
Много усмихнати и нека желанията ви се сбъдват все повече!
Мир в душата и любов в сърцата!!!


След направено изследване за НК клетки, резултата е:

Субпопулация NK-клетки CD3-CD16+56+       резултат:  20.7      реф. ст-ст: 2 - 13
Субпопулация NK-клетки CD3-CD16-56+        резултат:  18.1      реф. ст-ст: 3 - 16

NK клетъчна активност (NKa)                          резултат:   11.8     реф. ст-ст: N < 10%

т.е. над нормата съм доста. доц. Русев ми препоръча вливане на интралипид веднага след цикъл и преди овулация. И това ще ме държи 2 цикъла. Ако в този период забременеем, веднага след втори положителен тест правим още една вливка. А заради хетерозиготното носителство в пакета с тромбофилии ще съм на аспирин протект и мета фолиева киселина.

Направих вливка с интралипид на предишния цикъл. Сега ми е втори цикъл. Ако и след него няма бременност, лекаря препоръчва следваща вливка, може би след контрола на нивата на НК клетките.
ОБАЧЕ... След много четене и размишляване ми възникна следния "еретичен" въпрос:

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ прави вливка за имуносупресия?!?!

Прости разсъждения довеждат до извода, че щом тези клетки са в повече и са по-активни от нормата, значи в организма има някакви агенти, някакъв може би възпалителен процес, който провокира имунната система!!! Нали така?!
Тогава ако пресираме имунотелата изкуствено, без да сме открили и отстранили причинителя какво се случва по-нататък?! Според мен последиците ще са меко казано катастрофични... Разбира се това ми изплува месец, след като направих вливката. Е, не е фатално, тези вливки действат около 2 месеца ;-).... т. е. действието на интралипида ще се "изпари". Но остава въпроса с възпалителните процеси.
Нали не си мислим, че интралипид лекува каквито и да били инфекции, паразити и вируси!

Тааааа на някоя друга кандидат-мама дали не са й хрумвали подобни мисли. Моля да ги споделите с мен!

Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: godgift в Януари 06, 2014, 20:10:15 pm
Момичета, до коя г.с. вливахте имуновенин/октагам/киовиг?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mira_mimi в Януари 07, 2014, 11:46:46 am
Аз до 22. Имах предписание да вливам и още, но отказах след разговор с д-р Сигридов. Той ми обясни, че е най-важно да вливам до 12 гс или за по-сигурно до 24 сг.

Сега отказах да правя контрола на НК и да вливам.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: slanceto2 в Януари 17, 2014, 19:53:11 pm
Момичета, помагайте. Направих изследване на НК клетки в св. Иван Рилски и резултатът е следния:
Нк клетки в % 17% (реф 8-21)
Нк клетки абс брой 349 (реф 100-321)
Т лимфоцити % 64% (реф 59-85)
Т лимфоцити абсол.брой 1315 (720-2330)
Назначи ми ги др. Тодорова и ме предупреди, че в Ив.Рилски, нормата е до 21, но да не обръщам внимание, каза, че резултат над 12% е проблем и да вливам интралипид, колкото процента над нормата, толкова вливания, т.е. излиза, че аз 5 мес. Трябва да вливам :-( и сега съм в чуденка. Много ли е зле този резултат 17%, мога ли с лекарства да му повлияя, а не с вливания, и какво друго да изследвам, все пак трябва да има някаква причина да са завишени. А и навсякъде пише, че се изследват cd3-cd16+56 и други такива, от които нищо не разбирам. Това при мен някакво обобщено изледване ли е и сега трябва ли да пускам друго разширено с другите показатели? Оф тъмна индия са ми тия нк клетки.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: healthy в Януари 17, 2014, 21:30:30 pm
Момичета, помагайте. .... Оф тъмна индия са ми тия нк клетки.
За съжаление тъмна индия са и на тези, на които трябва да им е светло!

Аз вече се убедих, че НЕ НК клетките са проблем, а причинителите за високия процент и активност. И този интралипид съвсем не решава проблема... Да вливаме нещо и да пресираме имунната защита е все едно на границата ни да има конфликт... да има нашественик... и там има много наши войници (НК клетките) и ние обаче решаваме, че тези войници много мачкат тревата и акат по храстите... и решаваме да ги редуцираме до някакво ниско ниво... и какво се случва?! Отвън нашественика минава границата необезпокояван особено и си развява коня както си иска... ей това се случва...

вече зададох въпрос към медицинския консултант д-р Мели, ето го и поста ми:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45608.msg1034852#msg1034852
(ако не се позицинира точно на моя пост, това е на 21ва страница от темата)
Още нямам отговор, но вие също можете да си зададете въпроси и съм сигурна, че много от вас ще се замислят по въпроса - дали симптоматично да се действа като се супресира имунната защита, или да се  търси причина за високите нива на НК клетките!

Успех !
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: lili2011 в Януари 17, 2014, 23:35:04 pm
Хелти, специално за теб ще си дам супернекомпетентното мнение   :wink:
При бременност имунната система се понижава и според мен вливанията са вид симулация на този естествен процес. Уж че всичко е наред.
Според мен е важно да се търси причината за повишените нк клетки и по възможност да се отстрани. Не винаги е възможно, разбира се. А и аз лично не срещнах имунолог, който да иска да търси. Предписват ти вливане и това е.
По същия начин на ММ му отрязаха нещо, вместо да го лекуват. Практика, какво да правиш. Спасението на пациента е само и изключително в неговите ръце.
Аз реших да не вливам, бяха 17% повече не съм ги и мерила. При мен причината вероятно е хронично заболяване, което не подлежи на лечение и също отшумяващо друго заболяване.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: healthy в Януари 18, 2014, 10:45:38 am
lili2011, може и да е некомпетентно мнението ти, но е продиктувано от личния ти опит. Самия факт, че си минала 12та г.с., означава, че опасността е преминала и това че са ти високи нивата не е причина да продължиш и до края, което ти го пожелавам искрено. Аз така и не можах да премина и 10та... 4 пъти. Но съм убедена, че не е заради НК клетките. Повечето хора си имат хронични заболявания, или паразитчета, които не са установени. Вероятно и при мен е така. Нося си херпесния вирус, а и имам антитела към цитомегаловирус, което значи че някъде във времето съм се сблъсквала с него. Това държи имунната система на високо ниво. По-скоро се пренебрегват фактори от типа на "незначителни" мутации от пакета с тромбофилии. Ако с Фактор 5 и Фактор 2 всичко е наред, дори и при другите 2 показателя от пакета да има отклонения - не назначават адекватна терапия. А в един ранен стадии от развитието на плода е супер важно да няма и помен микротромби. Аз лично имам 2 хетерозиготни мутации в този пакет и трябваше да преживея още 2 аборта след като се установи това (и не ми назначиха никаква терапия) за да срещна репродуктивен имунолог (!!), който да ми каже, че е можело да си ги спестя абортите. Просто той имаше широка специализация и повече от 20 годишен опит в репродуктивна клиника в чужбина. Сега работи тук, за да помага. Въпреки че малко не съм съгласна с вливките, всичко останало което ме е посъветвал е било много ценно. Аз съм писала за него, не знам в тази тема или в друга подобна.      Ако се интересува някой, мога да пиша отново.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: slanceto2 в Януари 19, 2014, 22:30:16 pm
И аз това имам предвид. Трябва да се търси причината за високите НК клетки, а не вливания на сляпо. Аз например, имам някакво образование на венеца. Няколко пъти го махах, изследваха го и нищо, пак си израства. Сега си мисля, че и това може да е причината. Само пак ще ви попитам нещо, че не ми е ясно. Това, че в моето изследане пише само нк клетки , не cd56+ и т.н. означава, че е някакво обобщено ли?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: marsi в Януари 20, 2014, 18:47:42 pm
slanceto2, различни показатели са. Може би по преценка на лекаря, при теб са изследвали само една част, макар да си мислех, че има пакет имунологични, който се пуска при всички. Моето изследване е правено в к-ка "Надежда"- д-р Балтаджиева и това са показателите, които фигурират в резултата:
NKT cells
Серумен IgA (RID)
Антифосфолипидни антитела IgM
Антифосфолипидни антитела IgG
Антинуклеарни антитела
T cells
CD16+CD56+ NK cells
Total NK cells
В cells
Suppresor/cytotoxic T cells
Helper T cells

Каква беше цената на твоето изследване в "СВ. Иван Рилски"?
 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: slanceto2 в Януари 21, 2014, 01:00:31 am
В Иван Рилски НК клетките са 60 лв., като вкл.:
Нк клетки %
Нк клетки абс.брой
Т лимфоцити %
Т лимфоцити абс.брой.
Пакет Антифосфолипиден синдром - разширен 100 лв. Включва:
ACL SCREEN
ANTI b2GPI screening
Anti Protrombin screening
Анти- анексин V IgG
Анти - анексин V IgM
При нк клетките това е единствения пакет, които предлагат. Май ще трябва да ги пусна и на друго място.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: marsi в Януари 21, 2014, 01:18:24 am
Обсъди със своя лекар има ли нужда да изследваш още нещо.
Имах предварителна консултация с имунолозите, много подробен разговор за изкарани инфекции и т.н., след което вземане на кръв и след една седмица- резултат. За всичко (преглед, изследване и препоръка за терапия) цената е 265лв. Тъй като не са малко парите, обсъди го с лекаря си или потърси второ мнение на специалист. 
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: slanceto2 в Януари 21, 2014, 02:11:56 am
Благодаря, Марси. Ще послушам съвета ти, защото вече ще се разоря от това стреляне на сляпо. Доц. Тодорова ми назначи изследването и ми каза при завишен резултат, директно вливане на интралипит. Не сме говорили за инфекции и т.н., а аз в миналото имах hpv - уж излекувано, но знам ли вече. Скоро трябва да посетя др. Владимиров и ще обсъдя нк клетките и с него, но дали ще е достатъчно или трябва задължително и консултация с имунолог?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: buba_ste в Януари 31, 2014, 15:59:27 pm
Момичета, знаете ли дали след прекаран вирус NK клетките се повишават и ако да, до колко време след вируса биха били високи. Също дали някои други антитела, които се образуват като имунна реакция на организма в следствие на вируса пречат на имплантацията. Знам, че всичко е относително, но уж стартирахме процедура, а аз хванах някакъв вирус и сега се хвърлих в едни мисли, дали има смисъл. Много благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: iliana01 в Февруари 19, 2014, 15:18:48 pm
Малко да подновя темата  :D Освен вливането каква друга терапия ви препоръчаха.???. Аз лично бия фраксипарин и пия аспирин протект през ден, фолиева  и мултивитамини с омега 3 и 3х3 утрогестан. На 4 ден след положителен тест си направих вливането, защото вече имам няколко ранни спонтанни аборта и не посмях да чакам докато се установи бременност и на ехограф.
Тази терапия малко я скалъпих по спомен, защото за последно се срещах с доц.Конова преди повече от година и сега като ходих да си вливам - тя отсъстваше.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: asinka1980 в Март 08, 2014, 15:18:54 pm
Здравейте,момичета!
Предстоят ми изследвания,за които бих искала да ми кажете каква е приблизително цената.ще ги правя в клиника Малинов.
1.(CD56+)
2.(NKa)
3.(ETA)
4.блокиращ фактор
 
Пожелавам успех на всички!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: asinka1980 в Март 18, 2014, 19:55:32 pm
Здравейте момичета.
отново аз  с моите  въпроси :D.Направих изследванията  и най големия проблем е в Нк клетките
 CD3-/CD16-56+  29.10. Разговарях с Доц.Русев, и той ми каза вливки.интралипид 6мл които струвал-75лв или имуноглобулин 20амп.-300лв.и другото което каза е че интралипида действа за 2 месеца а имуноглобулина за 6 месеца.таааа питам се аз каква е разликата освен в цената? и  това че едното е за 2 месеца другото за 6. Да не споменавам това че,при повечето момичета при по ниски стойности вливат 40 амп.и последно ,имуноглобина означава ли киовиг? извинете ме за глупавите въпроси,но чета,чета и нищо не схващам. :oops: :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Март 19, 2014, 23:36:58 pm
asinka1980,
-иминовенин и киовиг е едно и също- кръвен продукт, съдържащ имунни елементи от множество донори
-интралипид-вещества извлечени от соя, които се използват за венозно хранене на болни в тежко състояние
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: asinka1980 в Март 20, 2014, 15:27:27 pm
Мерсииии alia  :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: KaLil в Април 01, 2014, 10:22:27 am
Знае ли някой дали е проблем ако пия агапурин и метфогамма?Забравих да попитам и сега се притеснявам да не вземат да си взаимодействат някак си :ask:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мелек в Април 11, 2014, 18:05:48 pm
Здравейте нова съм,сега се регистрирах и имам питане към вас. :)
Съвсем скоро и аз пуснах имунологичен пакет в Малинов.

Тромбоцитнолевкоцитни агрегати -2.39%      1.07-1.56(при небременни жени)
Анти Б2глигопротеин IgG   6.9 (bord)
НК-клетки  12.71     при референтни 2-13
%CD16'NK от всички NK   15.51    при референтни с-ти  6.5-13.5
NK клетъчна активност (NKa)     14.7    при по-малко от 10
 
Терапията ми е 5 гр имуноглобулин преди овулация и 5мл. интралипид веднага след положителен тест.Отделно се оказа,че съм имам стара инфекция от цитомегала вирус и токсоплазмоза-пак стара. Дали тези стари инфекции все пак са оказали влияние на НК клетките?На мен ми казаха,че вливката с имуноглобулин(не ми казака какъв точно) е около 500 лв,а интралипида 75лв.Чудя се каква е точно разликата в действието на двата препарата и дали може първият да се замени с интралипид?Освен това съм носител на Тромбофилия- Хомозиготен носител 4G/4G
MTHFR-Хетерозиготен носител С/Т
За тях имам исписаха друга терапия.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Април 11, 2014, 23:12:09 pm
Мелек,
-иминовенин и киовиг е едно и също- кръвен продукт, съдържащ имунни елементи от множество донори; киовиг е по-пречистен и по-скъп
-интралипид-вещества извлечени от соя, които се използват за венозно хранене на болни в тежко състояние
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мелек в Април 12, 2014, 00:10:09 am
Да това го разбрах само,че се чудя защо първо са ми назначили единия препарат,а след положителен тест е другият? :ask:
Да не би единият да е по силен от другия,или пък има по дълготраещо действие?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: delusion22 в Април 12, 2014, 09:20:04 am
Момичета,
знаете ли, дали лечението с алергени влияе на НК клетките?

Предстои ми да започна боцкане с елргените за пух и прах (ама звучене), но и НК клетки имам да пускам ... та се чудех

Благодаря предварително
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: evita1717 в Април 14, 2014, 13:47:23 pm
Имам едно питане и аз.
Защо би могло да ти изписват вливания при положение, че нямаш проблем с НК клетките ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pavka в Април 14, 2014, 15:33:10 pm
Имам едно питане и аз.
Защо би могло да ти изписват вливания при положение, че нямаш проблем с НК клетките ?
Ако имаш автоимунно заболяване...
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: evita1717 в Април 14, 2014, 15:38:23 pm
Имам едно питане и аз.
Защо би могло да ти изписват вливания при положение, че нямаш проблем с НК клетките ?
Ако имаш автоимунно заболяване...

Проблем със ЩЖ брои ли се за автоимунно заболяване ?

Не питам за себе си, а за моя близка.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Мелек в Април 14, 2014, 20:08:42 pm
Момичета,мен ли питате за вливането?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: pavka в Април 15, 2014, 08:29:18 am
Имам едно питане и аз.
Защо би могло да ти изписват вливания при положение, че нямаш проблем с НК клетките ?
Ако имаш автоимунно заболяване...

Проблем със ЩЖ брои ли се за автоимунно заболяване
Не питам за себе си, а за моя близка.
Ако е Хашимото да
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mila1234567891 в Април 24, 2014, 13:44:50 pm
Здравейте , днес получих резултатите от имунологични изследвания.Ще помоля за коментар , защото за сега нямам час за консултация с АГ-то :

Общи Т-лимф. CD3+ - 59.56% (67 - 76)
Субпопулация NK-клетки  CD3-CD16+56+  - 21.39% (9 - 15)

Заключение , разбира се, значително понижени Т-ломф. и значително завишени НК клетки.
От тук нататък какво следва?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Dodich в Април 24, 2014, 14:55:56 pm
Здравей Мила, Т-лимфоцитите не бих могла да коментирам, но NK клетките са високи. Консултирай се с имунолог, може ще се наложи терапия с антиоксиданти и в зависимост от повлияването при планиране на бременност е възможно да ти препоръчат вливания на имуновенин/интралипид или подобни. Успех!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mila1234567891 в Май 28, 2014, 10:29:32 am
Показах резултатите си на доктора ми (инвитро специалист) и той каза само,че като дойде времето за процедурата ще правим вливки,но нищо повече.Като отида следващия път пак ще повдигна въпроса.Според ва стрябва ли да се притеснявам от този отговор или да му се доверя и да спра все да търся под вола теле ?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Май 28, 2014, 10:50:30 am
Според ва стрябва ли да се притеснявам от този отговор или да му се доверя и да спра все да търся под вола теле ?
Терапията с вливане е стандартна вече. ПО-добре се успокой и мисли за друго. :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: mila1234567891 в Май 28, 2014, 13:10:03 pm
Благодаря alia_alia .Не знам за вас , но аз ако не мисля за нещо или не се притеснявам за нещо, имам чуството ,че бездействам и времето не минава  :D  :D  :D Ще си намеря нещо друго, много съм добра в това  :D  :D  :D
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Май 28, 2014, 14:53:02 pm
Разбирам те, отлично. :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: slanceto2 в Юни 16, 2014, 19:50:05 pm
Здравейте, преди 6 месеца имах завишени НК клетки 17%, препоръчваха ми вливане на интралипид, което не направих. Сега си направих изследване в Надежда, доста по подробно от миналия път и ви моля, ако някой има познания в областта да ги коментира:
T cells 68% (61-85)
Helper T cells 46% (34-59)
Suppressor / cytotoxis T cells 18% (19-36)
B cells 17% (6-15)
Total NK cells 14% (7-26)
CD16+CD56+NK cells 11 (0-12)
NKT cells 7% (0-10)
Серумен IgA (RID) 1.69 (0.9-4.5)
Антинуклеарните антитела ще са готови в сряда и евентуално след това ще се видя с имуноложката.
От това, което с просто око се вижда, супресор-понижен, а Б клетки - завишени, но какво ли значи това. Ще съм много благодарна да ме просветлите, преди да се видя с лекаря.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: sesana в Юли 01, 2014, 15:27:12 pm
Хайде и аз да пиша тук:

При мен има отклонение в NK клетки
Общи Т-лимфоцити 69.34 %, реф: 67 ÷ 76
NK клетки 17.28 , реф:  2 ÷ 15
Ly 12.08 % 
Mo 5.24 % 
Gr 70.02 % 
Eo  % 

От три години опитваме с ММ. Мъжа има едно дете и аз имам момче на 10 годинки.
Имам овулация. Проходими тръби и т.н.
Мъжа е с отклонения в спермограмата, но не и фрапиращи: 9% морфология, ТЗИ индекс 1,55, високо време на втечняване и вискозитет, както и гранични антиспермални антитела..

Според доктора ни ще правим вливки на интралипид и таймиран секс. За вливка ме викат от 3 -7 ден от цикъла и се чудя кога е най - добре 3ти или 7 ми?
Някой правил ли е вливки без процедура след това?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: desi91 в Септември 03, 2014, 12:25:04 pm
Здравейте момичета :)
Виждам,че по темата не е писано от доста време,но се надявам все пак някой да се включи...
На 23-ти март направих спонтанен аборт ... който е не знам вече кой подред ! Всичко започва и свършва по един и същ начин,в една и съща седмица (5-6 г.с.) установява се само плодно сакче,не стигаме до друга фаза,защото изкървявам и изхвърлям всичко сама,дори не се е налагало до сега да ми се прави кюртаж.
При последния аборт,се установи че е кухо яйце. Направих някои изследвания .. от които имунологични .. и ми се искаше да разбера според вас ... от значение ли е,че НК клетките са изследвани само 2 седмици след спонтанния аборт,понеже излезнаха завишени,ето ги:
NK клетки : 22% от референтни граници 8-24%
CD16+CD56+NK клетки 20% от референтни по-малко или равно на 12%
NKT клетки 2.5% от 2-10 % тези са както трябва май ...

правила съм ги в Александровкса болница,но сега си мисля,че е трябвало да изчакам малко повече след аборта,четох че при бременност и  определено време след спонтанен аборт все още са завишени ...
МОЛЯ ВИ пишете ..... ще съм ви ужасно благодарна  osi_1 :bighug: :hug2:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Andrade в Септември 05, 2014, 17:52:09 pm
Аз съм в същото положение като теб. С тази разлика, че не прокървявам и се налага да ме кюретират. Моите НК клетки също са завишени, но изследванията ми са правени 3 месеца след кюретажа. Изрично ме предупредиха, че два месеца след като си била бременна, показателите са променени и трябва да се изчака.
Предписаха ми терапия. Не зная дали ще помогне. Но ще я приложа.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: AlexN в Октомври 17, 2014, 17:17:43 pm
Хайде да подбутна темата :)

Излязоха ми НКТ клетки и Suppressor/cytotoxicТ cells малко над нормата (преди няколко месеца бяха в норма).  Препоръката - терапия с антивирусен препарат или вливка.  Само на мен ли ми се струва, че би било по-скоро изключение ако всичко ми е в норма, особено в грипния сезон?

Изследванията правих в Надежда, с кого в София бих могла да се консултирам допълнително?  Някой повтарял ли е имунологични изследвания в рамките на седмица-две и имало ли е разлики в резултата?  Отклоненията от референтните стойности не са големи, затова се чудя дали има значение и в коя лаборатория се изследвам.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Andrade в Октомври 19, 2014, 19:55:48 pm
От това, което съм изчела за НК клетките и съм говорила с доц. Конова, зная едно със сигурност. Мненията за НК клетките са поляризирани. Със сигурност спадат бавно, а от друга страна са и динамични. В грипния сезон е нормално да са по-активни. Не мисля, че биха се променили драстично за 2-3 седмици, освен ако не стане нещо драстично с имунната система. Четох и се интересувах много от тях, защото според лекарите те са причината за двете ми неуспешни бременности. Други проблеми към този момент не са ми открили. След вливания понякога се покачват. Но пък много момичета са износили бебетата си с вливки и завишени НК клетки. Лично аз съм решила. Ще вливам колкото и каквото ми предпишат. Иначе пих по схема три месеца Бронховаксом и Изопринозин, а след това влях интралипид, а месец по-късно имуновенин. Това беше подготовката ми за евентуална нова бременност
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: AlexN в Октомври 21, 2014, 16:18:33 pm
Вливането на октагам или имуновенин дали помага като профилактика на грип?  Не ми се смейте много, моля :)
Иде грипен сезон, седмица след процедурата миналата година вдигнах температура и кашлях, и беше неуспешна.  Сега пак ще пробвам и си представям как отново ще съм постоянно изложена на вируси, въпреки че не се разболявам лесно.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: SAB-f в Октомври 26, 2014, 19:01:48 pm
Здравейте, аз имам завишени НКТ клетки, а не НК клетки и затова пуснах отделна тема за тях. И все пак ще съм ви благодарна, ако някоя от вас е имала завишени НКТ клетки и е правила някаква терапия да ми пише.
Прегръдки на всички
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: butterfly в Декември 08, 2014, 21:14:17 pm
Искам да попитам на някой правено ли му е вливане на интралипид месец преди започване на ин-витро процедура? Ще ходя в сряда във Щерев да ми вливат,по изискване на лекарката и понеже след толкова процедури ,изследвания и т.н. вече спрях да питам каквото и да е,защото ми е толкова отчайващо и сега се замислих дали повече от месец преди стартирането на процедурата не е прекалено рано за вливане или може би ще ми влеят още веднъж по време на самата процедура. Ще питам и лекарката,но исках да чуя и други мнения.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: little_rabbit в Януари 25, 2015, 19:17:03 pm
Момичета, на кой ден се прави вливане с Имуновенин/Октагам/Киовиг?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: alia_alia в Януари 25, 2015, 23:26:10 pm
Мисля, че беше седмица преди ЕТ, но не съм сигурна.
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: AlexN в Януари 25, 2015, 23:58:55 pm
Целят се да е 10 дни преди трансфера, като разбира се може да е +/- някой и друг ден.
Обаждаш се в началото на стимулацията и имунолозите ще ти запишат час примерно за 5-7 дни след това. Ще стискам палци!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: little_rabbit в Януари 26, 2015, 06:14:32 am
Много благодаря!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Viki.Niki в Януари 27, 2015, 13:03:08 pm
Здравейте, влизам за пръв път във форума. Много моля за малко помощ.
В процеса на изчакване за резултати от изследвания, влоших отношенията си с лекуващия ми лекар и сега няма кой да ги разчете, поне на пръв поглед. Записах си час при друг, но уви е след два месеца, а дотогава ще се побъркам. Моля ако някой знае да ми помогне
http://prikachi.com/images.php?images/550/7878550W.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/550/7878550W.jpg)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: rumyanau в Януари 27, 2015, 14:15:19 pm
NK клетките изглеждат добре. Успех :)
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Viki.Niki в Януари 27, 2015, 15:54:17 pm
Много благодаря  :dance2:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zazu1 в Април 13, 2016, 05:28:51 am
Здравейте  :hello2:.
Оказах се в следната тъпа ситуация - смених  клиниката и имам кръвни имунологични изследвания и назначена терапия в Малинов, а вече съм пациент на Надежда.
В новата клиника правих имунологична биопсия, която няма отклонения.
В Малинов (преди около 5 месеца) излязоха  НК клетки и ембриотоксини. Имам ендометриозна киста (вероятно има връзка). Имам и неуспешен трансфер преди това без имплантация.
Сега съм изправена пред дилемата дали да пускам нови кръвни в Надежда или да приема, че всичко е ок, след като имунологичната биопсия не показва отклонения.
Ако все пак предпочитам да се направи вливка, за да се изключи тази причина за предходен неуспех, мога да я направя и в Малинов, но няма да се чувствам много удобно да ида там само за вливка, а да правя опит другаде  :oops:.
Знаете ли дали другаде правят вливки в София - и бих могла да ида с резултатите и изписаната терапия от доц. Русев и да ги направя там  :ask:
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: little_rabbit в Април 13, 2016, 06:20:50 am
Според мен е добре да се консултираш с имунолозите в Надежда. Много е вероятно да поискат нови изследвания и да отрекат терапията та Русев, но поне ще си спокойна, че като пациент на клиниката ще са наясно с твоето състояние и ще вземат мерки за всичко.
Много късмет!
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: zazu1 в Април 13, 2016, 08:41:53 am
Благодаря, Рабитче  :balk_602:
А в Надежда дали се изследва наличие на ембриотоксини  :ask:?
Титла: Re: НК клетки, терапии и други въпроси
Публикувано от: Rumito в Април 13, 2016, 09:28:20 am
Zazu, довери се на лекаря си в Надежда, той ще реши какви изследвания са необходими. Била съм в твоето положение, правила съм и вливки в друга клиника, но все неуспявах. А в Надежда без вливки, правех каквото прецени лекаря и за първи път видях положителен тест.
Желая ти късмет!