0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

НК клетки, терапии и други въпроси
« -: Декември 03, 2009, 15:32:27 pm »
Здравейте, момичета. Знам, че Зачатие е по-затворена общност от БГ мама например, но това пък от своя страна си има своите плюсове - откривам много повече полезни неща тук, тъй като темите не са така разводнени. Надявам се искрено на вашата помощ.

Да се представя набързо - 2 биологични деца от предишен партньор; конизацио на маточната шийка, после 2 миссед аборта (в 12та и 7ма г.с.), после консултация с д-р Владимиров, изследвания, всичко наред, само НК клетки много високи - 28% и ПАИ 4Г/5Г носителство. Следваща бременност - терапия с аспирин протект, утрогестан, фолиева, нош-па, магнезий, калий, цинк, витамин Б6, калций и витамин С. Прокървавяния и зацапвание в продължение на 10-ина дни, последвани от масивен кръвоизлив - т.е. 3ти аборт, този път спонтанен в 6та г.с. и отново кюретаж.

Изникват ми следните въпроси и моля за помощ:

1. Правили ли са ви допълнителни изследвания на какво се дължат повишените НК клетки (аз го свързвам с конизацията, но дали съм права) и ако да какви (напр. аз не съм правила изследвания за токсоплазмоза, цитомегаловирус, уреаплазма, микоплазма, хламидия, листериоза - да ги пусна ли и ако да - как се изследваха тия неща - кои с кръвно изследване, кои с вагинален секрет и къде е най-добре?)?
2. Запознати ли сте с активната имунизация като алтернатива на вливанията на имуновенин? (става чрез инжектиране на кръвен серум от мъжа на жената) Някоя от вас правила ли е HLA типизиране и съответно HLA крос мач тестове? Къде? Запознати ли сте къде е по-добре да се направи активна имунизация - в клиниката Якентро в Солун или в Германия, до Щутгарт (протоколът е различен)?
3. Нормално ли е да мисля, че след като имам 2 деца, няма необходимост да си изследвам кариотипа, а да изпратя само мъжа ми да си провери хромозомите?
4. Ако яйцеклетките ми не са били читави при всички настъпили до момента оплождания, които не са завършили, както трябва, а с аборт, мога ли да считам, че при инвитро и ИКСИ този риск се избягва (в смисъл проверява ли се качеството на яйцеклетките преди ЕТ и как? прави ли се генетичен скрийнинг и как?) А как стои въпроса с подбора на сперматозоиди?
5. Все пак какви реално са рисковете от тоя пусти имуновенин и колко от тях са само в моята глава - възможно ли е отключване на несъществуващо към момента автоимунно заболяване и ако да какво може да е то? Сведен ли е риска от заразяване с ХИВ, СПИН и Хепатит Б и С до нула или не съвсем? Какво му е по-пречистеното на КИОВИГа в сравнение с имуновенина?
6. Права ли съм да смятам, че ако отида при Конова в Плевен, тя просто ще ми тресне имуновенина като на всички или има вариант да обсъждам алтернативни терапии с нея?
7. Ако задам всички тези въпроси на имунолог от Александровска, тя дали ще ми отговори компетентно или Конова е вся и все в нашата държавица по тази проблематика...?

Много се надявам да получа съвети... Разбира се, всичко това ще го обсъдя и с д-р Владимиров, но ми се иска да събера повече позиции по въпроса преди срещата си с него. (Моля ако искате да ми напишете - ти нямаш проблем, защото вече имаш 2 деца,  или пък - питай си доктора, спестете си този отговор, благодаря!)
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #1 -: Декември 03, 2009, 16:12:44 pm »
Здравей peaches, съжалявам за това което си преживяла.
За 1-вия въпрос токсоплазмоза, цитомегаловирус,листериоза,хламидия  - кръвни изследвания;
уреаплазма, микоплазма, хламидия - вагинален секрет
За 4-я въпрос само по себе си инвитро/ икси не е гаранция, че няма да настъпи аборт.
5. За имуновенин не знам какви са му рисковете,но ползите определено са повече. И аз съм чула, че киовиг -а е по- пречистен. Вливала съм от него.
6. Доц. Конова май наистина е доста компетентна - не пречи да си направиш една консултация с нея. Помогнала е на доста момичета с имунологични проблеми и повтарящи се спонтанни аборти. Аз я одобрявам нея повече от имунолозите на Малинов, но пък не си заменям лекуващия ми лекар там за нищо на света.
За другите въпроси не мога да съм ти полезна  :(
« Последна редакция: Декември 03, 2009, 16:14:57 pm от Delphin »
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #2 -: Декември 03, 2009, 16:55:27 pm »
Здравей "peaches" днес и аз си взех имунологичните изследвания и се оказах със 28% НК-клетки, сега започвам да търся лекар който да ме консултира, днес бях и на генетична консултация при проф.Кременси и той ме насочи към доц.Карагьозова във Фемина или понеделник от 12ч. в майчин дом, но за сажеление във фемина имат часове чак за януари 2010,както за ДОЦ. Ж.Карагьозова, така и за ДОЦ.В.Димитрова.
Колкото до токсоплазмозата,цитомегаловируса и другите уреаплазма, микоплазма, хламидия аз съм си направила тестове и всички са отрицателни, не би следвало да има връзка с НК-клетките, аз също имам генна мутация, но 4G/4G PAI. Също така пуснах и TSH,TAT,MAT, моите МАТ са завишени >600.0.
Днес се обаждах в Токуда, фемина, единствено в Плевен успях да запиша час за консултация на 9,12,2009. Конова е добър специалист, но за сажеление е заета и не отговаря на e-mail-i, аз лично и бях писала преди около 1-2 месеца.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #3 -: Декември 03, 2009, 18:39:50 pm »
  Здравей , peaches !
 Аз също имам подобен проблем като твоя. Мисля , че NK - клетките не са пренебрегване и имат значение към  забременяването и износването на бременността.
Пациентка съм на доц. Конова , в нейната клиника правим опитите ни , но домомента никой не ми е предлагал да търсим причина за повишените ми NK - клетки - около 16 %.
 АИ доколкото зная може да се прилага до 2 пъти през живота. Тук, във форума ,преди време консултираше проф. Прапас от клиника " Якентро " - Солун.Според него АИ не е подходяща за жени с антифосфолипиден синдром , тъй като има риск проблема да се задълбочи. И тъй като имам положителни анти-бета2-гликопротеини от АФА за мен отпадна тази алтернатива на вливанията на Имуновенин.
 Мъжа ти също трябва да направи кариотипиране. Не съм сигурна , но си разсъждавам , че щом имаш 2 живородени деца , няма да имаш проблем при хромозомния анализ. Мъжа ти правил ли е разширена спермограма с оценка на морфологията по Крюгер? SDI - тест правил ли е?
 Ин витро / ИКСИ не може да ти даде гаранция , че бременността ще е успешна. Все пак при тези процедури го няма " естествения подбор на природата" и гаметите може да изглеждат читави , но или да не настъпи оплаждане , или емриото да спре да се развива. Като вариант можеш да се поитересуваш относно Предимплантационната диагностика.
 Аз съм вливала 2 пъти Имуновенин , като и двата пъти 40 ампули + 4 мл Интралипид. Интралипид съм вливала повече пъти. Какви са рисковете за развиване на автоимунно заболяване не мога да преценя , а и не съм попадала на такава информация. При вливанията съм се интерисувала живо относно риска да се заразя със СПИН и Хепатит и ми беше обяснено , че този риск е по - скоро теоретичен.
 Киовиг е австрийски препарат , доколкото се сещам , уж по - пречистен ,но от какво незнам и  е на двойна цена.
 Консултация с доц. Конова няма да ти е излишна , но пък не съм чувала тя да предлага алтернативна на Имуновенина терапия.
 Струва ми се , че в твоя случай ще е добре да направиш консултация и с репродуктивен ендокринолог , за да се отхвърли проблем с щитовидната жлеза или инсулинова резистентност.
 Хормоните ти как са?
Успех ти желая от сърце!
« Последна редакция: Декември 03, 2009, 18:43:46 pm от fatalwoman »
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #4 -: Декември 04, 2009, 10:58:58 am »
Здравейте отново, момичета!

Първо - благодаря ви от сърце на всички!

fatalwoman, аз също вече се убеждавам, че НК клетките никак не са за подценяване. За съжаление при мен бяха открити още преди година, но аз вътрешно се съпротивлявах на идеята за вливанията и реших да опитам още веднъж без терапия за тях специално и се оказа голяма грешка... При мен щитовидната е ок, пускала съм TSH, TAT, MAT, FT3, FT4 - всичко в норма, TSHто ми е малко под 2. Хормоните са ми чудесни (за моята възраст - каквото и да значи това...), включително пуснахме АМХ и Инхибин Б. Генетични - ок (с изключение на 4г/5г ПАИ), имунологични - всички антитела ок, само НК клетките - значително повишени. Аз затова съм написала само нещата, които не са ми в норма. Благодаря ти много за идеята за предимплатационна диагностика - определено ще попитам д-р Владимиров за това. Вие от колко време опитвате? Имала ли си бременности, които са били неуспешни? Успех от сърце ти желая!

dianach, с теб май заедно ще ходим по консултации и терапии. Дай Боже и да си постигнем мечтата! Много те моля, напиши как е протекла консултацията с доц. Конова като се върнеш в сряда. Аз също се обадих вчера и ми предложиха час за 9ти, но за съжаление имам ужасно много ангажименти в работата и не мога да отида преди 15ти декември. Ще съм ти много благодарна да ми разкажеш! А кой ти е лекуващия лекар? Защо си записваш часове навсякъде - в Токуда, Фемина?

Delphin, благодаря ти! Ще пусна всички тези изследвания при първа възможност, тъй като искам при следващата си среща с д-р Владимиров да имам резултатите и от тях. Има ли конкретна лаборатория, която да препоръчаш? С доц. Конова определено ще се видим, моментът е дошъл. Аз съм пускала контроли на НК клетките по куриер в Плевен, но тъй като не съм се виждала с нея, нямах препоръки, а само резултати. Явно тя наистина се е специализирала тясно и ще е добре да я чуем какво мисли по нашия въпрос. Разбирам изцяло отношението ти към лекуващия лекар. Аз също не бих си сменила доктора, просто бих се консултирала. Стискам палци и на теб в борбата, дано докараме нещата до успешен финал!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #5 -: Декември 04, 2009, 13:19:43 pm »
Благодаря за пожеланието peaches  :)
За токсоплазмоза, цитомегаловирус, листериоза най- точни са резултатита в НЦЗПБ (нац. център по заразни и паразитни болести) - ул. "Янко Сакъзов" 26. А другите може във всяка лаборатория, която ги прави - Кандиларов, Бодимед, на която вярваш повече. Д- р Стаменов праща микробиологиите в МЦ"Лора", а специално за уреаплазма, микоплазма, хламидии секрета май го праща в друга лаборатория, но трябва довечера да погледна къде точно.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #6 -: Декември 04, 2009, 18:29:21 pm »

fatalwoman, Вие от колко време опитвате? Имала ли си бременности, които са били неуспешни?
По принцип сме с мъжки фактор.Правим опити от януари 2006г.През декември 2007г. забременях , но се оказа миссед в 9 г.с.След това имунологичните изследвания показаха NK - клетки - 18% и нещо, анти- бета-2, и повишени тромбоцитно - левкоцитни агрегати. Доц. Конова ми предписа терапия с антиоксиданти, аспирин протект , интралипид и след забременяване същите + Имуновенин и Фраксипарин. Започнахме със стимулации за инсеминации. На втори опит за стимулация за  инсе, (първото инсе се провали)бях без Имуновенин и имах положителен тест за кратко. След това пак правих стимулация , влях Имуновенин , но пак се провали. Междувременно вливах Интралипид през месец.През март ,тази година правихме ИКСИ по къс протокол , вливахме и резултатът беше много ниско ЧХГ.
 "Постижението" ми до момента е че NK -паднаха от 18 % и нещо до 16 % и нещо.
 Моите щитовидни хормони също са в норма , но ехографията показа отклонения.
« Последна редакция: Декември 04, 2009, 18:31:14 pm от fatalwoman »
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #7 -: Декември 05, 2009, 08:39:14 am »
Нашият случай е подобен.Ние сме с мъжки фактор единични зрели сперматозоиди.При мен единствен проблем завишени НК клетки.Имаме 3 опита ИКСИ.Без лечение +тестове за кратко,с лечение-имуновинин,неопоген и преднизолон при последния опит НК клетките в  норма,но резултатът кухо яйце.И с високи и ниски НК клетки при мен винаги има имплантация.Генетичните и при двамата са ОК,ембрионите ни винаги са добри.И аз се замислям за активна имунизация.Дано всички успеем да преборим тия НК клетки,макар че започвам да се съмнявам ,че имат толкова голямо значение.Нали имунологичният стерилитет е малък процент от стерилитета като цяло,а толкова много момичета са със завишени НК клетки.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #8 -: Декември 06, 2009, 21:34:21 pm »
"peaches", след като се върна от Плевен ще споделя веднага, какво ми е казала доц.Конова, стискайте палци да стигна навреме,защото ще пътувам с влака, а той пристига в 10,30ч. по разписание, а часът ми е в 11,00,тъй като сряда е работен ден и няма кои да ме закаралОбаждах се навсякъде, понеже исках да се консултирам и с гинеколог рискова бременност, за съжаление живея в чужбина и тук в бг все още нямам гинеколог,който да ме следи и напътства при евентуална бременност а този при който ходя в австрия нищо не разбира от тези неща, убедих се! каза ми,че с генната мутация 4g/4g pai незнаел дали мога да родя едно дете и ми даде талон за генна консултация.... При предищните два абортав австрия не ми предписаха никаква терапия, чакат да направя трети и тогава щели да ме изследват и така, а аз не искам да стигам пак до аборт и започнах да си правя изследвания в бг.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #9 -: Декември 07, 2009, 17:34:55 pm »
1. Не съм имала търсения от какво са увеличени НК клетките.
2. Запозната съм, правила съм ХЛА типизиране и кросмач. Цялата история и как доведе до забременявне при мен можеш да потърсиш в този подфорум, казва се "Проблемите на FreshBreeze" - от първите теми тук. Препоръчвам ти също книгата на д-р Алън Биър - мисля, че може да се поръча от Амазон, голяма част от информацията я има и в специализиран форум в yahoo - скоро пусках линкове в някоя от темите тук. Ето на тази страница са:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=36699.80
ftp://3. Според мен няма нужда да правиш кариотип.
4. Тук не мисля, че инвитро или икси ще ти отговори изцяло на въпроса дали са качествени яйцеклетките. Подборът на сперматозоиди при икси става на око от ембриолозите (хубави ги подбират :D)
5. Тук не знам какво да ти кажа, рискът клони към нула, но няма как да е нула. При мен се отключи автоимунно заболяване, но във времето не беше свързано с вливането, не ми се иска да мисля, че има връзка. На теория не би трябвало.
6. Лечението, което се предлага в Плевен, обикновено е имуновенин или интралипид. Д-р Конова работи в тясна връзка с известна лаборатория за репродуктивна имунология в Чикаго (Миленова май се казваше) и се води от техния опит.

Точка допълнителна - ако смяташ, че имаш имунологичен проблем (твърде вероятно от това, което описваш) - Владимиров според мен не е точният лекар.

Клиниката в Щутгарт вече е в Хайделберг :D Иначе ЛИТ по оригиналния протокл на д-р Биър се прави там, в Солун е по друг протокол.

Успех!
Благодаря ти, Бени!







Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #10 -: Декември 08, 2009, 10:26:41 am »
FreshBreeze, за клиниката - сега видях, че е близо до Хайделберг, в едно селце - Епълхайм, това е чудничко, защото сестра ми живее там  :D  Но все пак си мислех, че Солун също е алтернатива, защото е по-близко... Но това, естествено не е най-важното. Има ли успели момичета след АИ в Солун? Благодаря ти много за препоръката за книгата. Ще си я намеря непременно.

Знае ли някой дали ХЛА типизирането и кросмач теста могат ли да бъдат извършени от Националната Генетична Лаборатория в Майчин Дом на 14ти ет.? Или в "Геника" (между другото надеждни ли са резултатите на "Геника"?)

Диана, късмет на консултацията утре! Не се притеснявай за това, че си с влака, стискам ти палци и чакам да разкажеш!

Парола, много съжалявам за всичко, през което си преминала. Къде мислиш да направиш АИ? Пожелавам ти успешна бременност следващия път!
« Последна редакция: Декември 08, 2009, 10:59:58 am от peaches »
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #11 -: Декември 08, 2009, 13:17:56 pm »
Благодаря ти Peaches за пожеланието!
Ако реша да правя АИ ще е в Солун,защото е по-близко,а и  четох за успешни бременности след  АИ в Солун.Ще се радвам да обменяме информация относно НК клетките,че са голяма мистерия.Успех!
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #12 -: Декември 08, 2009, 14:29:58 pm »

Знае ли някой дали ХЛА типизирането и кросмач теста могат ли да бъдат извършени от Националната Генетична Лаборатория в Майчин Дом на 14ти ет.? Или в "Геника" (между другото надеждни ли са резултатите на "Геника"?)

Като ми взимаха кръв в "Надежда" говорихме за ЛИТ (повече научих тук) останах с впечатление, че се прави при имунолозите от Надежда.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #13 -: Декември 08, 2009, 14:43:42 pm »
Ми-ми, точно така се оказва, права си. Проверих тоя въпрос и колкото и странно да се оказва, ХЛА съвместимост се прави само в имунологични лаборатории (защото всъщност изследването включвало съпоставка на някакви антитела)!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #14 -: Декември 08, 2009, 16:59:51 pm »
ХЛА типизирането се прави преди трансплантации на органи, кросмач май също, така че изследванията се правят в лабораториите, които работят с пациенти за трансплантация. Ние правихме в Александровска и всъщност се оказа, че това били точно имуноложките на Стаменов (към момента не го знаехме :D)
Благодаря ти, Бени!







*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #15 -: Декември 08, 2009, 19:50:18 pm »
Вече си имам завишена популация на едни от НК клетките, горна граница 10%, а аз си имам 12%. Естествено точно като ми обясняваха по телефона апарата ми пращеше и заглъхваше  osi_13. Предписанието е Оксибор Форте 1 т. на ден до процедура и Омега3 1т. и по време на процедурата.
Днес си купих Омега3 на Адифарма и по предписание на опаковката пише по 2 т. на ден  :? Пие ли някой същите лекарства? Взех си само 1 блистер и не знам коя марка са по-добри. Пишете ми ако искате и на лични на коя фирма се доверявате вие.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #16 -: Декември 09, 2009, 08:35:04 am »
Не се притеснявай, не са ти много завишени. Имунолозите в Малинов препоръчват Омега 3 на Actavis (те се взимат по 1т. на ден). Аз съм пила и тях и Ескимо 3. За мен Ескимото е по- добро.

Успех!
« Последна редакция: Декември 09, 2009, 10:27:05 am от Delphin »
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #17 -: Декември 09, 2009, 09:49:04 am »
Благодаря!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #18 -: Декември 09, 2009, 10:22:39 am »
Ми-ми, аз пия нередовно и с прекъсвания Омега 3 на Ескимо. Също така и антиоксидант - по-редовно. В резултат успях да смъкна НК клетките от 28% миналата година по това време на 16% (резултат от вчера - ура!). Вече влизането в граници ми изглежда постижимо. Късмет на теб, отклонението от нормата при теб наистина е малко!
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #19 -: Декември 09, 2009, 19:40:41 pm »
peaches, благодаря, не мислех, че тази терапия има толкова добър ефект, това е обнадеждаващо! :)