0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #20 -: Декември 09, 2009, 21:20:48 pm »
здравейте момичета,
както бях обещала,докладвам за пътуването до Плевен и срещата ми с доц. Конова: тъй като носих доста изследвания, гинетични, имунологични, хормонални,микробиологични ...не се наложи да ме изследват там. Аз съм с 28%НК-клетки, МАТ >600; TSH 2,15, но с с промени в структурата на щитовидната железа, т.е. както при автоимунно тиреоидно заболяване и носител на генотип 4G/4G PAI-1.
Доц. Конова наистина е страхотна, много любезна и сърдечна, обясни ми, подробно какво трябва да правя при планиране на бременност и при положителен тест, даже ми написа заключението на 2 езика. Както се досещате преди забременяване терапия с интралипид 20%, аспирин протект 15-28 ден на м.ц.в продължение на 5-6 месеца, ако не настъпи бременност 1-2 месеца почивка от аспирина и след това се възстановаява за същия период, неофолик мета 1 табл. дневно 1-2 месеца преди забременяване и по време на бременност 2х1табл. до 16г.с., за щитовидната железа антиоксидант Walmark 2х1 табл. на ден от 15-28 ден на м.ц.,като датите съвпадат с приема на аспирина,Lymphomyosot капки 3х10капки на ден, 2-3 месеца, вкл. и по време на бременност.
След "+" тест -контролно следене на НК-клетки;TSH;TAT;MAT;PLA и консултация с ендокринолог.
При бременност - аспирин протект до 35г.с.,фраксипарин 0,3мл по една апликация сутрин, през ден, апликациите продължават до  7 дни преди термин. Редува се с аспирин. Възможна е промяна в продължителността и честотата на двата препарата, по преценка на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.Веднага след визуализиране на плоден сак- вливане на имуновенин интакт ампули 5мл, 250мг, 40 ампули, разредени 1:2 в 0,9% NaCL, поне 3 вливания през 25-28 дни, комбинирани с ИНТРАЛИПИД, СЪЩИЯ ДЕН, В СЛУЧАЙ НА ПОВИШЕНИ НК-клетки. За първото вливане на имуновенин и интралипид да не се изчакват контролните резултати.Ientrum Materna, 1табл. на ден, продължава приема на фолиева киселина.
В случай на пресистиращи повишени стойности на НК лимфоцити, след приключване на вливанията с имуновенин, може да продължат вливанията с интралипид през 4-6 седмици, до края на бременността. Контролни изследвания на проследяваните резултати се правят на 4 седмици след всяко вливане.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #21 -: Декември 09, 2009, 21:30:25 pm »
моля да коментирате терапията и да попитем, за алтернатива, защото при мен нещата са доста усложнени, имайки в предвид това, че живея в австрия и трябва да пътувам до бг, доц. Конова спомена, че най-важното е да се задържи плода до 12г.с., след това нещата стават по-лесни. Намен лично ми се струва доста комплицирана ситуация.

Забравих да попитем някой правил ли си е микробиологична посявка на влагалищен секрет, къде и евентуално колко се бави резултата. Аз имах изследване за микоплазми,уреапллазми,хламидия и постнатален ДНК анализ за цитомегаловирус, токсоплазмоза, но тя каза да си направя и тази посявка.
Извинявам се,че малко се увляках в писането
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #22 -: Декември 10, 2009, 10:21:33 am »
dianach, чаках те с нетърпение с впечатленията! Благодаря ти много, че подробно ни разказа за консултацията. Назначената терапия е сходна с терапията на много други момичета, които са ходили в Плевен. Дано даде най-добрия резултат! Относно това, че си в Австрия - предполагам, че там също има жени, на които са назначени вливания. Австрийският препарат, аналог на имуновенина, се казва Киовиг. Вливанията се правят задължително в болница и предполагам, че личният ти лекар ще трябва да ти дава направления. Консултирай се с личния си лекар за процерурата там. Друг вариант е, при бременност, ако ти е възможно до 12та г.с. да си в България. Все си мисля, че трябва да има вариант и в Австрия! Стискам ти палци да успееш да станеш мама!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #23 -: Декември 11, 2009, 09:03:43 am »
Здравейте, вчера ходих на гинеколог по повод тази микробиологична посявка на вагинален секрет, която бях пропуснала да направя и гинеколожката ми подметна нещо,че било възможно терапия с преднизолон вместо с имуновенин. Имате ли представа дали наистина вливанията могат да се заменят с таблетки преднизолон?
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #24 -: Декември 11, 2009, 14:32:12 pm »
dianach, да, кортикостероидите са алтернативна терапия на имуновенина, но също си имат своите отрицателни страни, хич не са безобидни. Аз съм чела отзиви на момичета - познавам едно с успешна бременност след 3 аборта, при което имуновенина не беше помогнал, а направо й беше побъркал имунната система. Катя Тодорова и Конова се чудеха как да се справят. Но явно са намерили изход. Чела съм и силно отрицателни отзиви - много странични ефекти и не знам в крайна сметка дали е имало резултат... Не знам каква е статистиката на успеваемост... Ще се радвам да се включат момичета с опит по темата.
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #25 -: Декември 14, 2009, 10:11:41 am »
аз сьм бременна в момента, след лечение сьс кортикостероид, след 4 неуспешни инвитро процедури. според моя лекар, антителата оказват влияние при имплантацията, това беше проблемьт при мен, и при задьржането на плода - т.е. той ги предписва предимно при повтарящи се аборти.

аз ще ги взимам до 10 г.с. седмица и нямама НИКАКВИ странични ефекти, но доколкото успях да разбера много зависи от препарата и от дозата. преднизолона е далеч не толкова добьр препарат и има повече странични ефекти. аз взимам дексаметазон, но незнам дали го има в БГ - живея в Германия, но си мисля че в Австрия го има сьс сигурност.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #26 -: Декември 14, 2009, 11:17:39 am »
Здравейте,искам да попитам какви наблюдения имате спрямо приема на агапурин ретард 400 и аспирин протект за понижаване на нк клетките?Преди година правих имунологични в Плевен и тогава нк клетките при мен бяха 33 8O Доцент Конова тогава ми предписа вливане на интралипид през два месеца.Тази година като пациент вече на клиника Надежда правих пълен пакет имунология и нк клетките са спаднали на 25,но пак са много високи.Сага имам предписан агапурин ретард 2 по 1 и контрола след 45 дена.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #27 -: Декември 14, 2009, 11:28:11 am »
При мен НК клетките бяха 15%, след вливане на интралипид и аспирин протект (по препоръка на доц. Конова), те станаха 18%. След консултация с имунолозите в "Малинов", те ми предписаха Агапурин Ретард 400 и Омега 3 Форте. След 2 месеца процента падна до 8%. Продължих с терапията до опита, точно преди началото му пуснах отново контрола - 13%. Наложи се да влея Киовиг. Аз не успях да си направя извод кое ми помага, и кое не. Очевадно има и много други фактори, които оказват влияние. Факт е обаче, че вече съм с три неуспешни опита, и категорично при мен няма никаква имплантация. Свършиха ми се версиите къде точно е причината - явно не е само една.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #28 -: Декември 14, 2009, 11:49:03 am »
Да права си,че причините за неуспехите са много.Мен Конова ме убеждаваше,че миседа ми в 6гс и двете биохимични бременности се дължат на високите нк клетки......да ама не.В Малинов ми откриха хидросалпингс и  ендометриозни петна,който може би предизвикват имунния отговор и от там толкова високи нк клетки.Оффф вече и аз не знам какво да мисля.Поздрави :D
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #29 -: Декември 14, 2009, 16:50:25 pm »
Liteto, док предложи ли ти биопсия на матката? И при мен няма имплантация, док каза, че от биопсията може много неща да се разберат.
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #30 -: Декември 14, 2009, 17:02:53 pm »
Като за начало ми предложиха хистероскопия, макар че аз искам направо лапаро (имам 2 коремни операции и 2 лапарота, в корема ми е страшна каша, при последното лапаро не са успели да намерят единия яйчник и тръба). Ако щете вярвайте, но на 1ва страница в досието ми д-р Стаменов, след като изчете епикризите ми, написа "айде стига бе!!!". Искам да си ме види и той отвътре, да разчисти ако може срастванията, и  да ми махне/прекъсне запушената тръба (да не я мисля повече). За биопсия не сме говорили за сега, но предполагам, че и това няма да ми се размине. Четох също за разни промивки ... може би и това ще пробваме.
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #31 -: Декември 14, 2009, 17:06:30 pm »
 :? щом той е бил изненадан! Да, права си, най-добре е той да види как стоят нещата. Стискам ти палци всичко да е добре!
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #32 -: Декември 14, 2009, 23:37:49 pm »
Пипита,
И аз като Литето бях с назначено лечение на Агапурин,Триовит и Омега 3.Факт е,че след едномесечно лечение ги свалих нк-клетките.После съм правила само контроли на нк-клетките.Преди втория ми опит вляхме по-скоро като превантивна мярка имуновенин.След всичко това от март месец насам не съм имала проблем с нк-клетките.

Литето,
Аз съм като теб - 3 коремни и 2 лапароскопии.При първото лапаро замина лявата тръба(с огромен хидросалпинкс) и част от дясната.За второто лапаро направо настоях да ми махнат и останалата половин тръба,за да не я мисля само.
И при мен проблемът е липса на имплантация(2 стимулации и 1 ЗЕТ).Д-р Стаменов ми прави досега 2 биопсии като след едната имах промивка с преднизолон,а преди втората поставяне на лекарство.Това лекарство ми го слагат вече 3 месец подред.След биопсията,д-р Стаменов ми каза,че имплантационните ми показатели се били покачили.Най-вероятно и при теб ще се наложи биопсия.Пък дано да се справим с тая липса на имплантация  :wink:

Миренце,
Ти прави ли биопсия?

« Последна редакция: Декември 14, 2009, 23:41:59 pm от me4kata »
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #33 -: Декември 15, 2009, 12:11:41 pm »
Не още, мисля да я правя февруари. Ще ми се да си почина малко и без това скоро подадохме документи за фонда и няма за къде да бързам  :)
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #34 -: Декември 15, 2009, 15:32:14 pm »
Преднизолона не е алтернатива на имуновенина. Двата препарата действат в различни посоки.
[/url]
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #35 -: Декември 15, 2009, 16:56:48 pm »
petia_l44, моля те обясни повече по въпроса. Единственото, което аз знам, че и двете се изписват за повишени НК клетки. В какъв смисъл действието им е в различни посоки? 
 
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #36 -: Декември 16, 2009, 11:19:50 am »
Преднизолонът е кортикостероид, потиска имунната система. Имуновенинът е пул от антитела от много здрави хора, идеята е каквото ти е ниско, да се повиши, а каквото ти е високо, да се понижи (един вид, към средноаритметичното :wink:)
Благодаря ти, Бени!







Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #37 -: Декември 16, 2009, 12:05:08 pm »
FreshBreeze, благодаря за уточнението!

Между другото - искам още веднъж да ти благодаря за книгата на д-р Биър. Аз взлязох в сайта на неговата клиника и от прочетеното категорично си направих извода, че е хубаво да отида до Германия (в случай, че сме подходящи за тази терапия). От написаното там става ясно, че:

1. кръвта от съпруга в никакъв случай не бива да се замразява, тъй като ефекта се губи напълно, ако това се направи (както го правят братя Тодорови...  8O );

2. на съпругата се инжектира само подкожно, дори изрично е написал човека - в никакъв случай мускулно или венозно (както го правят в Солун  8O )...

Та, така. Чудя се как да си поръчам книгата от amazon - от Америка или от Ю Кей? (Знам, че е малко офф топик, но може ли съвет по този въпрос?)
*
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #38 -: Декември 16, 2009, 21:20:21 pm »
аз сьм бременна в момента, след лечение сьс кортикостероид, след 4 неуспешни инвитро процедури. според моя лекар, антителата оказват влияние при имплантацията, това беше проблемьт при мен, и при задьржането на плода - т.е. той ги предписва предимно при повтарящи се аборти.

аз ще ги взимам до 10 г.с. седмица и нямама НИКАКВИ странични ефекти, но доколкото успях да разбера много зависи от препарата и от дозата. преднизолона е далеч не толкова добьр препарат и има повече странични ефекти. аз взимам дексаметазон, но незнам дали го има в БГ - живея в Германия, но си мисля че в Австрия го има сьс сигурност.

моля те дай повече инфо. за дексаметазона и кой лекар ти го изписа? Питам защото моя гинеколог е много зле, като видя, че имам мутация 4г/4г ми каза,че не знаел, дали мога да родя едно дете, направо ме изуми, също така от сестрата му разбрах,че не са имали пациент с генна мутация, та какво остава да искам да ми изписва терапия при имунологичен проблем
Re: НК клетки, терапии и други въпроси
« Отговор #39 -: Декември 16, 2009, 23:59:11 pm »
dexamethasone 0,5mg, на фирма GALEN.

лекарят се казва Würfel и е в Мюнхен. не съм чувала обаче да се дава кортизон при генна мутация, той просто подтиска имун. система, както са обяснили по-горе момичетата.