0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #860 -: Април 03, 2012, 18:35:02 pm »
 zdraveite i az si kypix xlebopekarna moulinex ow 1101 za sega sam dovolna pravix 2 vida xlqb obiknoveniq i barz xlqb,no obiknoveniq opredeleno mi xaresa poveche,pravix i kozynak pove4e prili4a6e na keks,no ne be6e lo6 mejdo drygoto iskam da ve pitam nqkoq recepta za tytmanik ili za xlqb sas sirene az pravix 1 pat ,no stana testen neznam za6to ispekox go na 1 programa ,ako nqkoi znae nqkoq recepta molq kajete mi  :)
misheto
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #861 -: Април 04, 2012, 06:51:46 am »
Здравей!
Ще ти напиша моята рецепта, която ползвам за основен хляб, става много хубав
пиша го както се слагат по ред продуктите:
 3с.л олио
 200мл кис мляко , в мерителната чашка си го отмервам
 100мл вода
 1 яйце
 1ч.л сол
 3-4ч.л захар
 550гр брашно
 1,1/2ч.л мая
 Яйцето си го разбърквам с кис мляко преди да го сложа
и млякото и водата да не са студени!
  Успех :D

retq , аз ползвам тази рецепта за хляб с кисело мляко и яйце
хляба е просто уникален, пека го на основана 1ва програма за 700 грама хляб,
става просто божествен с вкус на питка!
Някъде назад авторката на тази рецепта, беше написала,
че е пробвала вместо 100мл вода +200 кисело мляко е сложила
300 мл прясно мляко и също става добре, аз ще направя така тези дни!
А за Тутманик, на звуковия сигнал за добавки слагаш една чаша сирене
и става вкусна месеница идеална за закуска!

Козунците, както и хубав Тутманик се получават
като замесиш тесто в машинката на програмата за тесто
и след това оформиш с ръце и изпечеш във готварската печка!

Приятно творене!

п.п. когато публикуваш, горе над карето с текста който пишеш
има KREDOR, ползвай го и така и на теб самата ще ти е по-лесно пишейки на кирилица!

 :flower: Мишанта


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #862 -: Април 04, 2012, 13:47:00 pm »
mishanta, много хубаво стана тестото за пици и мекици и ни става любимо. Благодаря ти  :bighug:
Имам вече две ангелчета на небето

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #863 -: Април 04, 2012, 14:27:25 pm »
здравей много ти благодаря за рецептата ще я пробвам още сега и щети кажа какъв е бил резултата.Ако знаеш някоя рецепта за хубав козунак или нещо друго за хлебопекарната може да мия напишеш и още веднаж благодаря. :balk_64:
misheto
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #864 -: Април 04, 2012, 14:48:51 pm »
Благодаря момичета, за мен е удоволствие!

retq , аз съм правила няколко пъти козунк,
по една рецепта, която бях публикувала тук, сега ще я потърся!


:balk_63: Въртят се едни козунаци за чудо и приказ!

linko5, рецептата за моя козунак ми бе дадена от Марито,
публикувам я с нейно съгласие, така като ми я даде!



             "КОЗУНАК „ГЕРИ”


Продуктите се поставят в контейнера по начина по който са написани:

120 мл. прясно мляко, затоплено до стайна Т.
2 яйца + 1 белтък - разбити
60гр, МЕКО масло
100гр. захар
1 щипка сол
500-520грама брашно
1 ПАКЕТ суха мая

*ванилия, лимонена кора

Пуска се машината за хляб на програма МЕСЕНЕ - 11 програма,
(Мишанта/при мен 9/за пица), като поне 2 пъти ,
като помеси 15 минути, се спира и се пуска от начало.
На третото пускане се оставя на ЦЯЛ цикъл.

Като спре да меси машината...се пуска ГОТВАРСКАТА ПЕЧКА НА 50-70 ГАРДУСА ....
и трябва да е топло в стаята, че иначе ща са спихне тестото.
След като се пусне третия път машината за хляб,
никаво отваряне на фурната или прозорец, че козуначеното тесто е много капризно.
Вади се от контейнера (аз в намазана с мазнина тавичка)
Сплита се Плитка - или правя една голяяямааа и дълга плитка,
или един нормален КРЪГЪЛ козунак, като с остатъка от тестото могат да се
направят козуначени кифлички , които се нареждат около КОзунака в кръгла тава...
Трябва да се предиви, че поне 3 пъти увеличава обема си...
така че не трябва да са нагъсто кифличките
Сплитането трябва да се прави бързо за да не се изкара въздуха от тесото..
не се мачкай и разточва много...Та като сме нагалсили работата в тава,
се пъхаш в ГОТВАРСКАТА ти фурна дето се вече топла,
защото е пуснала на 50-70 градуса...И седи там и втасва около 30-40 мин.
Като се понадуе донакъде усилваме фурната на 170градуса....
Печеш около 10 мин, през това време разбиваме ТРЕТИЯ жълтък
с малко прясно мляко и машем отгоре БЪРЗО в/у козунака и
поръсваме със захар , може и орехи.
Печем след това до готовност, с минимално отваряне на фурната..

п.с. могат да се добавят и стафиди, при третия цял цикъл на месене на машината.."


от мен няколко вметки, който възниканаха в процеса на правене
и с Марито допълнихме към рецептата

*добавямае липсващата ванилия, а течността може да е 50/50
прясно мляко + пресен сок портокал или
да се добавят настъргани портокалови корички

*захар може още малко, но незнам как ще се отрази на втасването,
може просто да сложи повече отгоре или лъжица течен подсладител,
но аз не съм фен на последното

*рулото разстлах, намазах, завих, усуках и във форма за кекс

*и на двете набучках орехи четвъртинки отгоре,
както и при сплитането слагах парченца локум в плитките

Приятно и уханно творене!


« Последна редакция: Септември 22, 2015, 18:05:30 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #865 -: Април 04, 2012, 16:51:23 pm »
здравей отново благодаря ти за рецептата за козунак записах я и тези дни ще я пробвам в момента сам сложила да правя хляба и когато стане готов ще ти кажа какъв е резултата искам само да питам след като го извадиш веднага ли го режеш  :balk_600:
misheto
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #866 -: Април 04, 2012, 18:32:26 pm »
retq , как ухае у вас м м м м м м...

 :P Не се реже веднага трябва да дъхне поне 30 минути
иначе рискуваш да стане на лепкави парчета, толкова е мек!

Но щом се изпече се вади веднага от контейнера,
аз го слагам върху решетката на микровълновата
или скаричката на на партигрила за да не се овлажни долната кора!
Изпитан фал  :wink: !
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #867 -: Април 05, 2012, 11:44:42 am »
Аз слагам хляба на решетка и го завивам с памучна кърпа докато изстине. После го съхранявам в найлонов плик.
Имам вече две ангелчета на небето

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #868 -: Април 05, 2012, 15:57:46 pm »
здравей мишанта много ти благодаря за рецептата на хляба снощи го пробвахме и беше страхотен,много хрупкави кори ,а средата беше толкова пухкавааа даже сега сам сложила пак да пека.Да те питам този хляб нестава ли да се пе4е на по кратка програма,тази рецепта става ли да се пусне на програма за тесто и после да се изпе4е като тутманик вав фурната на готварската пе4ка и още веднаж благодаря 
misheto
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #869 -: Април 06, 2012, 07:10:01 am »
retq, много се радвам, че ви хареса.
Рецептата на linko5 е страхотна.
Аз обаче не съм привърженик на кратката програма,
хляба става сбит, и не добре изпечен...пробвала съм.
Трябва си време да се измеси хубаво и да втаса добре
преди да се изпече, а времето на кратките програми е малко!

Според мен съвсем спокойно може да пуснеш тази  рецепта на програма за тесто,
подобна на тази беше пуснало друго момиче, сега ще я потърся!
Като след края на програмата извадиш от контейнера
моделираш както прецениш/ с яйце и сирене, масло/ и изпечеш като тутманик!

Заповядай рецептата на anichka.bs, в нея няма мазнина,
беше писала след това, че хубаво си намазнява ръцете при ваденето му и друга не слага!
Тя бе дала това тесто за мекици и пици, но защо да не стане на тутманик!
Аз лично съм правила веднъж, с тестото от моята книжка
като разточих четири кори, намазах с масло първата сложих плънка от сирене и яйце,
върху плънката сложих другата кора и така всичките четири кори,
накрая сгънах полученото на четири сложих в намаслена тава
и раздърпах за да заеме цялата й площ!
Може и друго, начин за усукване който видях съвсем скоро-
Правиш две топки от тестото, разточваш на правоъгълник,
мажеш с мас/олио или масло слагаш плънка сирене яйце,
правиш руло, усукваш и слагаш в тавата, по-същия начин и другата кора!
Като ги завиеш една до друга като охльов.
Пускаш фурната на 50-70 да повтаса още 30 минути, мажеш с жълтък отгоре
/ може и сусам да поръсиш / след това увеличаваш до 200 фурната и печеш до готовност !


Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #870 -: Април 06, 2012, 09:39:28 am »
retq, имай предвид, че при кратката програма се слага повече мая. Но и аз не ти препоръчвам да я ползваш. Аз съм прибягвала до нея само в краен случай, когато съм забравила да направя хляб и тогава ползвам рецептата от книжката.
Имам вече две ангелчета на небето

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #871 -: Април 06, 2012, 14:36:39 pm »
здравейте много ви благодаря за съветите и аз правих 1 път по книжката хляб на къса програма и да ви кажа,4е наистина хляба стана сбит и не ни хареса.в4ера записах 1 рецепта за козунз4ени рула от предните статии и сега сам сложила да го правя да видим да ли ще стане нещо или напротив,и утре ще ви кажа какъв е бил резултата
   
misheto
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #872 -: Април 06, 2012, 19:34:20 pm »
На Мини рецептата за козунак от първата стр.на тая тема е супер,правих ги във вид на малки козуначета,във формата за мъфини,вчера правих и козунак и руло,просто станаха страхотни.Пуснах като нея 2 пъти програмата за тесто,т.е.2 пъти по 1ч и 30мин.,после оформих,пак втасаха,тоя път във фурната и резултата беше чуден.Това ще е нашия козунак на Велик ден.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #873 -: Април 07, 2012, 14:50:59 pm »
и аз така ги правих на програмата за тесто 2 пъти и после като извадих тестото от машината го разделих на 6 топ4ета като всяко топ4е го разто4их на тънка кора и го намазах със сладко и със шоколад след това го завивам на руло и после го слагам във намазана тава с олио и така и другата и после ги засуквам и така и останалите,после ги оставих да втасат малко,разбих 1 жълтък с малко вода на бързо ги намазах и поръсих със захар и пак ги оставих да втасват на 70 градуса,и след като втасаха увели4их градусите на 170 и така до като се изпекоха,а и като ги усуках от горе ги цепнах по малко и станаха много хъбави   
misheto
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #874 -: Април 07, 2012, 19:05:06 pm »
Имам въпрос за козунака от първата стр.,който е похвалила Маринка.Понеже утре искам да се пробвам,пускам си един път машината на програмата за тесто,после вадя ли да втасва или просто като свърши пускам веднага втори път същата програма?

*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #875 -: Април 07, 2012, 20:28:00 pm »
Парси,аз не съм вадила тестото,то си втасва в машината,понеже е сладко тесто и по-бавно втасва,ако не е напълнило кошничката/аз поне така се ориентирам/изчакай да втаса хубаво и тогава пусни втори път програмата,аз лично изчаках не по-вече от 5 мин.,просто да почине машината инъче беше втасало доста добре.
« Последна редакция: Април 07, 2012, 20:30:48 pm от Марина75 »

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #876 -: Април 07, 2012, 20:30:57 pm »
Благодаря ти,Маринка!А накрая може ли да си го разделя,разточа и да го намажа с теч. шоколад преди да го направя на плитка?
П.П.Видях че може от предния пост-който не чете подробно... :)
« Последна редакция: Април 07, 2012, 20:32:54 pm от parsi »

*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #877 -: Април 07, 2012, 20:32:44 pm »
Благодаря ти,Маринка!А накрая може ли да си го разделя,разточа и да го намажа с теч. шоколад преди да го направя на плитка?
Аз точно така и направих,едно руло с течен шоколад и един класически козунак,само добавих няколко ванилии на прах от мен.Документирала съм творенията си,но не остава време да кача снимките в комп.,да се похваля.
« Последна редакция: Април 07, 2012, 20:34:20 pm от Марина75 »

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #878 -: Април 07, 2012, 20:33:34 pm »
Благодаря ти,Маринка!А накрая може ли да си го разделя,разточа и да го намажа с теч. шоколад преди да го направя на плитка?
Аз точно така и направих,едно руло с течен шоколад и един класически козунак,само добавих няколко ванилии на прах от мен.
Мерси-утре ще пиша отзиви.Дано се получи :)

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #879 -: Април 08, 2012, 11:01:37 am »
аз си записах от предните статии рецепта за френски хляб и за пълнозърнест хляб,но не пише на каква програма се пекат моля някои да ми каже защото искам днеска да пробвам пълнозърнестия хляб да ли ще стане хубав и да ли ще ни хареса  :)
   
misheto