0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #920 -: Април 15, 2012, 11:14:31 am »
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.401211033237295.98561.100000452042688&type=1 Ето и моите козунаци и рула,моите са със течен шоколад.
Христос воскресе.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #921 -: Април 15, 2012, 12:36:50 pm »
козунак с олио не е козунак.

ела да те почерпя да видиш, че е
и тъй като споделям изцяло следните съвети, ще ги споделя с вас
моля, месещите дълги години да не ги вземат под внимание- споделям ги за лаици, като мен, като улеснение и насоки


http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/kozunak-taini-i-hitrini

то и с половин доза яйца и мляко става, но все пак, истинският козунак се прави с определено количество и определен вид продукти. разлика има. уханието на козунак, месен с масло, е съвсем различен.

мини, технологията от линка, който си дала тук, е точната. както забелязваш, онова, за което ти писах, че не се прави, в тази технология също липсва. :)

практика му е майката и добро настроение при месенето. аз установявам, че месенето на козунаци става все по-лесно и просто с всяка измината година. тази година съвсем на студено ги правих - друг път съм топлила стаята, па съм пъхала тестото в леко затоплена фурна, па какво ли не... е, стана си пак същото.

единственото, което още не съм издокарала, е перфектният външен вид, но това го отдавам на липсата на подходящи форми за козунак.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #922 -: Април 15, 2012, 14:09:05 pm »
мини, ти ако си лаик, аз трябва да скоча от някой мост.  8)
Извинявайте за отклонението!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #923 -: Април 15, 2012, 15:59:48 pm »
предвид качеството на маслото, предлагано на българския пазар предпочитам козунак със смес от мас и олио
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #924 -: Април 15, 2012, 16:14:13 pm »
Аз също си обичам аромата на маслото и често в някои рецепти сменям половината масло за олио и така хем си имат аромата на масло, хем са с по-малко холестерол. Това го правя заради мъжа ми, който е с висок холестерол. Иначе по калории си е същото. Но мас не позлвам въобще, точно по горната причина. То дали мас, дали масло, все толкова холестерол има.
Обаче не винаги става. Праявя едни бисквити от овесени ядки и пробвах да сложа олио и не станаха хубави и бече ги правя само с масло. Така че не на всичко може. Гофретите например ги правя само с олио, въпреки че рецептата е с масло, защото стават страхотно и така.


  
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #925 -: Април 15, 2012, 17:44:10 pm »
След като първата доза козунаци беше пробна, вчера имаше втора но по рецептата от блога на Танита, която правих и миналата година.
Душка, страхотно изглеждат. Тя рецептата е същата като тази, към която е дала линк Мини на първата страница, но е с олио вместо с масло. Мисля и аз да направя с олио, че нали по-здравословно.... или по-малко вредно :-)
Да, същата е рецептата с тази от първата страница на темата. Боби, не знам дали точно тази рецепта си прочела, защото всъщност е доста надолу на страницата от линка, който съм дала от блога на Таня, но рецептата е с масло. Миналата година пробвах и с олио. Тази година си спазвах точно рецептите, макар и не точно последователността на слагането им в контейнерчето. Козунаците станаха невероятни и на вкус и на вид. Аз ползвам в къщи немско масло за ядене и готвене и точно от него си разтапях в микровълновата за всяка доза. Козунаците станаха доста жълти и без боя, може би от домашните ми яйца, домашното ми мляко и също и от качеството на маслото. Мъжът ми беше доста доволен, защото станаха на конци. Последната доза с малките козуначета, не дочаках много да втаса, защото бързах да стане до полунощ. Раздадох ги с огромно удоволствие и ми беше много гот да гледам как изчезват набързичко.  :lol: Козуначеното ми руло обаче малко спадна след изпичането, може би и се изкриви, защото нямах подходящи съдинки за него, но беше също много вкусно и се изяде. А и домашните пъдпъдъчи яйца допринесоха за обстановката. Но голямо освинване пак стана...



*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #926 -: Април 15, 2012, 23:06:17 pm »
За втасването на оформения продукт (козунак, питка, хляб и всичко друго с мая) използвам тенджера с вряща вода. Пълня до половината една тенджера, завира, обръщам капака надолу или въобще го махам, ако тавата е по-голяма от тенджерата, слагам тавата отгоре, намалявам печката, покривам само с фолио тавата и оставям да втаса, колкото трябва. От парата и топлата тенджера втасва много добре.
Аз нямам такава машина (от съображения, свързани със злоупотреба с печивата) и на ръка правя всичко, но може и да го знаете вече този начин.

Страхотни козунаци, Душе!!
Мини я знаем, че ги прави мераклийски и стават чудни!

Марина, твоите пък не се виждат.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #927 -: Април 16, 2012, 07:22:48 am »
Розичка, съображенията ти са напълно основателни,
аз злоупотребявам и резултата при мен е оле-мале!
Много благодаря за приома с топлата вода,
аз обичам да събирам такива съвети!

Душано, козунаците са.....фантазия!

Тази година правих два тура, първия направих
с рецептата на Марито, но замина за родния край
с майка ми преди да успея да снимам!
Ето моята втора реколта :photo: рецепта Тanita ТУК,
направих един сплетен с шарен локум и стафиди
и руло със шипков мармалад, който сгъстих с едро смлени орехи
и малко кафява захар да неутрализира киселия вкус!

« Последна редакция: Септември 22, 2015, 22:43:37 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #928 -: Април 16, 2012, 09:14:38 am »




Ира, една правоъгълна форма на Факелман е 5-6 лева, срамота толкова мераклийски козунаци да не ги уважиш с една форма
аз тази година купих форми на Уилтън, едната за мини козуначета, а другата за правоъгълен козунак
правих мини козуначета, във формички за крем карамел /тези на снимката/
другият варинат- ринг за торта 18 см- в кръгла тавичка поставям хартия за печене, слагам само ринга и вътре изплетения козунак да втаса, той си заема формата прекрасно /на последната снимка/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #929 -: Април 16, 2012, 10:10:48 am »
Розичке, благодаря за идеята и за похвалата! А за злоупотребата от тази машина си абсолютно права. Все си обещавам, че ще я ползвам само за празници и то основно за месенето, но не си спазвам обещанията...  :( Аз мога да меся, но много ме болят ръцете и тази машинка ми е от голяма полза, особено когато я няма основната машина в къщи(мъжът ми) :wink: :lol:
Мишенце, мила, и твоите козунаци са страхотни на вид и съм сигурна, че са невероятни и на вкус! Аз също купих един шипков мармалад, но общо взето беше добър на консистенция. Сложих и орехи и вътре и от горе на рулото. Получи се добре и свърши най-бързо.  Жалко само, че не можах да намеря сурови бадеми за козунаците, че без тях съвсем не е същото, но живот и здраве догодина ще гледам да си осигуря предварително. Имах и малко турски локум, но честно си признавам, че забравих да го използвам.
Така или иначе, всичко се изяде или раздаде!  :wink: :lol: Тази сутрин закусихме с остатъците и приготвих да занеса за работа, тъй като след малко тръгвам. Хубав ден на всички!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #930 -: Април 16, 2012, 10:43:01 am »
mini, я покажи снимки на формите, да се ориентирам.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #931 -: Април 16, 2012, 10:59:24 am »

ей това е възможно най-простата и евтина около 4-5 лева ми излиза в гугъл, и аз съм я купувала долу горе за толкова, нямам спомен за колко точно
има живот около 3-4 години, защото моята от миенето взе да й избива ръжда, но аз постилам домакинска хартия /може да се облепи и с фолио преди това/, за да няма контакт с печивото.
Тя е по-скъпа, материала й изглежда по-качествен, но нямам наблюдение върху качеството
Уилтънските форми са наистина много хубави, двойни са на тези цени, но покритието им е страхотно
за малки козунаци поръчах друга, тях плета като големият правоъгълен, а едните ги направих само от три топки тесто, сложени една до друга- те си се изпекоха много хубаво след като бухнаха и имаха приятна форма

другата е със среден от предлаганите размер от стандартната рецепта, която ползвам, деля на две и с едната правя правоъгълен козунак, а с другата 4 в мини формата, или 1 кръгъл в ринга
« Последна редакция: Септември 22, 2015, 23:04:47 pm от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #932 -: Април 16, 2012, 12:07:08 pm »
 Аз в подобна продълговата форма като на последният линк си пека хляба в последната година, защото преди го правех като питка и ме дразнеше, че нямам  хубави еднакви флийки. Сега съм много доволна, че я купих, много провесионален ми изглежда хляба и най-важното стават нормални филийки :-). Аз машината не я позлвах за печене, само за бъркане и втасване, защото ми става по-хубав като го извадя и изпека във фурната.


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #933 -: Април 16, 2012, 16:42:30 pm »
http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1689&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=88

ей тая много ми хареса! макар че е бая мъничка - 21 см дължина. другият размер, дето е 30 см дълга, пък е само 8 см широка...

тия форми само онлайн ли си ги виждала да се продават?
« Последна редакция: Април 16, 2012, 16:44:13 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #934 -: Април 16, 2012, 18:46:14 pm »
този магазин се намира в София :)
МАГАЗИН в София на ул. Неофит Рилски 58  (намира се непосредствено до централата на СДС на ул. Раковска) отворен в работни дни от 10.30 до 19.30,  в събота ot 10.30 до 16.30                 
извинявам се за спама, но обсъжданото все пак касае изпичането на тестени изделия
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #935 -: Април 16, 2012, 21:18:18 pm »
А ще сработи ли печенето на козунак и хляб в тава с такава форма от стъкло тип йенско или керамична?
Много недолюбвам покритията - все ми се лющят или драскат тавите, без да ми е виновен някой.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #936 -: Април 16, 2012, 21:42:02 pm »
А ще сработи ли печенето на козунак и хляб в тава с такава форма от стъкло тип йенско или керамична?
Много недолюбвам покритията - все ми се лющят или драскат тавите, без да ми е виновен някой.
чудесно се получва, да ти кажа
тези малките козуначета пекох в такива купички за крем карамел, гледах даже в нета снимки на кръгъл козунак във форма от йенско стъкло :), тогава ми дойде да акъла да ползвам ринга за торта
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #937 -: Април 16, 2012, 23:39:57 pm »
гледала съм Жак Пепен по кулинарната телевизия Фиеста да пече бриоши (френският вариант на козунак, който е много висок) в собственоръчно направени форми от намаслен картон.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #938 -: Април 16, 2012, 23:43:36 pm »
гледала съм Жак Пепен по кулинарната телевизия Фиеста да пече бриоши (френският вариант на козунак, който е много висок) в собственоръчно направени форми от намаслен картон.
Това аз не бих го правила освен ако не съм с пожарогасител до печката ( аз имам в чекмеджето до нея,де :-)). Не стига че хартия, ами и с мазнина. Щом си го гледала значи го прявят, но вероятно е много важно колко точно е температурата да не се обърка нещо.


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #939 -: Април 16, 2012, 23:46:11 pm »
о, Боби, не става толкова лесно запалването :)
знаеш ли колко българки си покриваха баницата с вестник, за да не изгори при печенето, преди алуминиевото фолио да стане общодостъпно на пазара... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!