Овулационен календар
за планиране на бременност и определяне на фертилните дни. Графики на фертилност.


Зачатие e българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, който съдържа много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни методи.

Сдружение Зачатие има за цел да обедини, информира и подпомага над 270 000-и български семейства, които не могат да имат свои деца, докато не им бъдат направени необходимите за целта изследвания и лечение.



Автор Тема: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!  (Прочетена 430262 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kartiche

  • Редовен потребител
  • ****
  • Публикации: 586
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #760 -: Април 29, 2011, 11:07:21 am »
Предната седмица така се изложих с хляба, че направо нищо не стана. :oops:
Бях настроила на отрожен старт на 3-та програма за пълнозърнест хляб и бях сложила от готовата смес на Техтра "Многозълнест хляб".
Отидох сутринта на работа и като се върнах що да видя. 8O
Мирише вкусно и приятно, а като отворих машината хляб няма. 8O
Оказа се, че въобще не се е омесило тестото. Само едно малко топче се е измесило и се изпекло, без дори да се надигне. Останалата част се беше лепнала и изпекла по стените на казанчето.
Явно водата ми е била малко. Аз между другото исках да направя малко хлебче 500гр.
Сложих 350г. брашнена многозърнеста готова смес и 150мл. вода, 10мл.олио, 5мл.оцет, 1 пакетче суха мая на Йоткер, 5 гр сол.
Но явно водата ми е била много малко. То аз си измислих мерките,премерих си ги, но да ви кажа, не съм гледала готова рецепта. :oops:


purplealy

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 43
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #761 -: Април 29, 2011, 14:20:29 pm »
stoeka71 Аз точно със Софимел си направих козунака, а хляба го правя с техния готов микс...
      Всъщност, за козунака използвах Дивела, но не ми идва нищо друго наум, като причина за неуспеха. Козунаци и други тестени правя от 15 години. Даже преди не съм се старала като сега и не съм обръщала толкова внимание на подробностите, както сега. Всичко правя ръчно, сама - замесването, месенето, до изпичането. Това което видях със сигурност е, че тестото не се получи от самото начало, от замесването и после втасването и не бях изненадана от резултата. И просто не мога да се примиря  :)

linko5

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 37
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #762 -: Април 29, 2011, 15:53:43 pm »

linko5 , като гледам съотношението течност/брашно
това е за хляб 900грама, нали?[/color]
[/quote]




Това е рецепта за 750гр хляб!

linko5

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 37
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #763 -: Април 29, 2011, 16:03:18 pm »
Мишанта, ако имаш програма за хляб с йогурт ползвай нея за този хляб, аз нямам и затова го пуснах на основна, но грамажа е за 750гр хляб и се опитва да ми надигне капака на хлебопекарната  :lol:

stoeka71

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 1160
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #764 -: Април 29, 2011, 20:06:52 pm »
То аз си измислих мерките,премерих си ги, но да ви кажа, не съм гледала готова рецепта. :oops:

Къртиче, на готовия микс на Софимел, има инструкция - 260мл хладка вода, 2,5 големи мерителни лъжици олио и 500гр. от микса. Това е дозата за 750 гр. хляб.!

И понеже отгоре все ми е беличък, по съвет на моя приятелка последния път го намазах отгоре с олио, половин час преди края на програмата и резултата е златист и отгоре хляб.

mishanta

  • Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 6094
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #765 -: Май 02, 2011, 08:28:12 am »
linko5 , нямам таква програма хляб с йогрд,
но ще изпробвам рецептата ти на основната/1ва.
Това ще стане след 10 дни като се приберем у дома!
Хубав ден!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower: Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09 :heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)

linko5

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 37
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #766 -: Май 03, 2011, 10:12:52 am »
Мишанта, трябва да ти кажа, че вчера направих опит, като замених водата от рецептата с прясно мляко. Стана разкошен хляб с вкус на пита. Имах гости и те решиха, че ще си купуват хлебопекарна. Аз вече минах почти всички рецепти за хляб от книжката и ударих на експерименти  :D Пробвай няма да съжаляваш и пак стана един гоооолям :eating:

linko5

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 37
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #767 -: Май 03, 2011, 13:59:32 pm »
Къртиче, аз не ползвам готови смеси за хляб, като искам черен хляб правя рецептата за селски хляб от книжката като смесвам бяло брашно 500 с пълнозърнесто на "Мелко" и ръжено брашно с овес мисля че беше на "Арчар". Хляба става хубав, е не се надува като тоя с млякото, ама се надига добре за черен хляб. Брашната не съм ги подбирала специално просто такива съм хванала в магазина, но са сполучливи и сега съм си купила поръска от семена ще я пробвам и нея.

fibo

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #768 -: Май 04, 2011, 23:50:27 pm »
А бе,защо моя хляб става леко тестен?? :? Пека главно на бързата програма...Но и на другите се сблъсквам със същото.Не е суров,в никакъв случай,но не е и "сух" тъй да се изразя.Как е при вас?
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!

dess_dess

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 2048
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #769 -: Май 07, 2011, 09:49:28 am »
Азр да ви кажа как се изложих  :( Само моляр да не ми се смеете много-много ...
Реших да правя от хляба, който е с най-голям грамаж на моята машинария 1,5 кг.
Досега съм правила, все такъв от 500 и 750 гр та, сега реших по-голям, като увелича двойно всички продукти  :wink:
Речено-сторено   :oops: И като взе да се надига тоя ми ти хляб  8O чак ми надигна самият капак на машината с цели 5-6 см  8O и понеже това над капака, нямаше как да се изпече, аз я отварях и се опитвах да го сбутам вътре в нея ... та, всичко се изля в един момент и около казанчето. Няма да ви обяснявам, какво чистене падна след това на машината  :o Ама целият капак и цялото дъно всичко беше в тесто  8O Странното е, че хляба обаче се получи  :lol:
Но мисля, че грешката ми беше, че сложих 2 пак мая, защото нали вс продукти увеличих двойно, та реших, че и маята трябва да е двойна  8O



linko5

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 37
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #770 -: Май 12, 2011, 12:59:33 pm »
А бе,защо моя хляб става леко тестен?? :? Пека главно на бързата програма...Но и на другите се сблъсквам със същото.Не е суров,в никакъв случай,но не е и "сух" тъй да се изразя.Как е при вас?




ФИБО, аз никога не пека на бърза проглама, защото още като я купувах фурната ме предупредиха, че хляба не ставал добре на бърза програма. Една колежка носи такъв хляб на бързата и наистина стои като влажен вътре.Като пека пък на основна винаги изчаквам хляба да поистине после режа, защото ако избързам  да го срежа топъл пак средата стои като тестяна ,затовяа изчаквай поне 20мин като го извадиш. По принцип пише след час да се консумира, ма кой ще ти чака толкова. Аз я зареждам през седмицата на отложен старт защото съм на работа и като се прибера хляба е готов вадя го и докато приготвя вечерята той изстива.Средата е много хубава всеки път

fibo

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #771 -: Май 12, 2011, 21:48:12 pm »
Мерси,Линко,ще се пробвам и аз със основната програма ама като ми свърши диетата :D Сега машината е дълбоко скрита в шкафа :lol:
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!

Марина75

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 3040
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #772 -: Май 13, 2011, 19:14:50 pm »
Да питам и аз нещо,искам да направя ръжен хляб ама без бяло брашно.Пробвах основната рецепта и за френски хляб,като вместо бяло брашно слагам само ръжено.Не че не става,ама не бухва така както белия хляб.Дали да намаля малко брашното и да сложа малко по-вече мая?В момента пека ръжения хляб от книжката,с бяло и по-малко ръжено брашно и гледам че се надига добре,да ама аз искам тоя резултат само с ръжено брашно.Дайте моля съвет.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"

anmar

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1724
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #773 -: Май 13, 2011, 22:48:58 pm »
Някой пекъл ли е безглутенов хляб в домашна хлебопекарна?

kartiche

  • Редовен потребител
  • ****
  • Публикации: 586
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #774 -: Май 16, 2011, 16:03:18 pm »
Да питам и аз нещо,искам да направя ръжен хляб ама без бяло брашно.Пробвах основната рецепта и за френски хляб,като вместо бяло брашно слагам само ръжено.Не че не става,ама не бухва така както белия хляб.Дали да намаля малко брашното и да сложа малко по-вече мая?В момента пека ръжения хляб от книжката,с бяло и по-малко ръжено брашно и гледам че се надига добре,да ама аз искам тоя резултат само с ръжено брашно.Дайте моля съвет.
Ръженият хляб не се надига така както белия! Не е до маята, не слагай допълнително!

rally_pat

  • Глобален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 4554
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #775 -: Май 16, 2011, 19:10:50 pm »
Някой пекъл ли е безглутенов хляб в домашна хлебопекарна?
Мисля, че в моята книжка имаше рецепта, но не съм го пробвала...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!

anmar

  • Сдружение Зачатие
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 1724
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #776 -: Май 16, 2011, 19:53:12 pm »
Някой пекъл ли е безглутенов хляб в домашна хлебопекарна?
Мисля, че в моята книжка имаше рецепта, но не съм го пробвала...

Мдааа, мен ми е интересно дали става добре в домашна хлебопекарна, ама скъпо ще излезе експеримента да те моля да пробваш   :lol:

Но ако ми метнеш рецептата на ЛС, когато имаш време ще съм ти много благодарна. Не вярвам да е нещо по-различно от това, което вече съм изчела, ама да пробвам все пак  :wink:

Марина75

  • Много активен потребител
  • *****
  • Публикации: 3040
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #777 -: Май 24, 2011, 12:33:06 pm »
Като новобранец с хлеопекарната,моля за рецепта за царевичен хляб.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"

mini

  • Глобален Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 8161
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #778 -: Май 24, 2011, 14:01:41 pm »
аз бих ти препоръчала да пробваш като при основната рецепта за хляб която ползваш заменяш известно количество пшенично брашно с царевично такова, докато ти хареса, може да започнеш с 20% да речем /на 100 грама брашно- 20 да са царевично/ и мисля до към 40% е максимума за сполучлив хляб
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит

mishanta

  • Модератор
  • Много активен потребител
  • *
  • Публикации: 6094
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #779 -: Май 24, 2011, 15:14:40 pm »
аз бих ти препоръчала да пробваш като при основната рецепта за хляб която ползваш заменяш известно количество пшенично брашно с царевично такова, докато ти хареса, може да започнеш с 20% да речем /на 100 грама брашно- 20 да са царевично/ и мисля до към 40% е максимума за сполучлив хляб

Подкрепям...

Марина ето рецептата която на мен ми се получава винаги,
за което благодаря на Мери


олио или меко масло
вода 245мл
сол 1 ч.л.
захар 3ч.л.( аз слагам 2)
мляко на прах 1с.л. (или без него, ако заменя водата с прясно мляко)
брашно 455 г./ 2 и 1/2 мерителна чаша от комплекта
мая 1ч.л.

това за 750 гр


Ако ще добавям друго брашно типово, ръжено или царевично
слагам 2 чаши бяло и 1/2 от другото...

Успех и ароматни опити!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower: Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09 :heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)

 


Информацията, съдържаща се в zachatie.org НЕ може да замени консултацията с лекар за диагнoстика и лечение! За всичко свързано с Вашето здраве се консултирайте със своя лекар! Екипът ни не носи отговорност за сайтовете, към които сме предоставили връзки .. още »
Банкова сметка: ПИБ - клон Витоша
IBAN - BG10 FINV 9150 10BG N0JD TK
BIC - FINVBGSF

|   реклама   |   контакти   |   отговорност   |   начало