0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #200 -: Юни 22, 2010, 10:54:45 am »
teodor, би ли ми пратила на лични, моля, координатите на Албена, която работи в клиниката в Солун? Някакъв мейл, телефон... Предварително благодаря.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #201 -: Юни 22, 2010, 12:45:18 pm »

Защото те по-скоро не вярват, че проблемите са имунологични. Вече поговорих с доста лекари. Някои тотално отричат имунологичните фактори, други казват "такъв проблем се среща, но само в 1-2% от случаите". Като се добавят високата цена на изследванията и рисковете при терапиите... Ясно е защо ги избягват. Ако ни насочат към тях, половината жени ще започнат да се оплакват, че им взимат парите или им рискуват здравето без да са сигурни. Повярвайте ми, такива ще има и няма да са малко.
Хубаво де, невярват, отричат - тогава какво друго ни предлагат?!  :? , защото "незнам" не искам да го приема като отговор...
Иначе съм съгласна, че много жени ще го приемат това само като да им вземат парите. Именно за това е индивидуалния подход - на кого, какво и как.

Обаче мен ме притеснява точно недоизказаното. Ако не е имунология, то какво е?   

Точно това и аз се чудя  8O . И все пак за да кажеш че не е имунология е необходимо преди това да я изследваш и да го отхвърлиш като вероятност.
Другото за "сивата зона" сякаш звучи по-страшно....

Плумериа,надявам се не си мислиш че се заяждам с теб или нещо подобно, просто разсъждавам на глас... :)

Момичета, не си остава нищо освен да приемем факта, че за някой неща ще си "ръчкаме "сами :lol:
П.П. Мече, носи всичко, което си направила до момента  :)



« Последна редакция: Юни 22, 2010, 12:48:30 pm от Надеж »

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #202 -: Юни 22, 2010, 12:53:11 pm »
Да, и на мен са ми казвали нещо подобно "това се случва много рядко, само при 1-2% от случаите...." Добре де, ама като до момента нищо друго не ни откриват, няма ли все пак вероятност нашия случай да попада в тези 1-2 %?   Ох, и аз си разсъждавам на глас.... И наистина и аз съм на принципа, че е по-добре да се изследват нещата, колкото и малка да е вероятността там да има проблем. Така поне едно по едно ще се отхвърлят като вероятна причина..... А че има и причини за неизяснения стерилитет, с които медицината все още не е запозната, то е ясно. Ама дано по-скоро ги разгадае и се запознае с тях  :)
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #203 -: Юни 22, 2010, 13:51:44 pm »
Много ми е интересно откъде се взимат тия 1-2 %. Ако не се лъжа, няма официална статистика колко е успешна имунологичната терапия. Последния път, когато аз питах бяха 20 %. Що се отнася до изследванията, аз също съм на мнение, че трябва да се правят всички възможни. Дори и финансово ще излиза по евтино, не след като направиш няколко опита инвинтро, чак тогава да се сетят да се изследват. И тук пак идваме на много съществен момент - национална статистиката. Сега ако имаше една добре направена статистика - колко са успешните бременност след имунотератия, колко са неуспешните, колко след АИ и т.н., нещата щяха да стоят съвсем по друг начин. От една страна докторите ще могат да се ориентират, кои терапии са успешни, от друга ние също щяхме да знаем. 
В момента на нас ни остава да си събираме сами информация, но имунологията се оказа доста трудна наука.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #204 -: Юни 22, 2010, 14:40:54 pm »
Това е така защото ортопеда си гледа глезените, а зъболекаря - зъбите. На всеки е известно че неизестните в медицината са повече от известните, но пък благодарение на известните се постигат резултати. Повтарянето на едни и същи грешки не води до тяхното разрешаване, а до затъване. Така че според мен трябва да се търси баланса при диагностиката.
Скъпоструващите изследвания и лечения не са за всеки, това което е видимо за един, е невидимо за друг. Мисълта ми е не да се скача от лекар на лекар, напротив (това е най-честата грешка която правим), а да търсим тесни специалисти които са над меркантилността и материалността на днешния лекаротърговец.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #205 -: Юни 22, 2010, 20:39:26 pm »
Плумериа,надявам се не си мислиш че се заяждам с теб или нещо подобно, просто разсъждавам на глас... :)
Споко, Мацка, osi_9 Нали виждаш, че и аз си падам по волните расъждения :D

Много ми е интересно откъде се взимат тия 1-2 %. Ако не се лъжа, няма официална статистика колко е успешна имунологичната терапия. Последния път, когато аз питах бяха 20 %. 
Те не го казват буквално, а в смисъл на "много малко". Съвсем права си, че без статистика това е просто субективната им преценка. Но пък... нали е на база на много опит... знам ли....

И тук пак идваме на много съществен момент - национална статистиката. Сега ако имаше една добре направена статистика - колко са успешните бременност след имунотератия, колко са неуспешните, колко след АИ и т.н., нещата щяха да стоят съвсем по друг начин.
Абсолютно съм съгласна!
Обаче ние дори статистика за общата успеваемост на клиниките нямаме, какво да говорим за по-подробна и диференцирана. Няма да я дочакаме, то е ясно. :( Ще разчитаме на момичетата, които пишат тук и... на седмото си чувство :P

Това е така защото ортопеда си гледа глезените, а зъболекаря - зъбите. 
Да, и само д-р Хаус (и тук-таме още някой) се сеща, че ако куцаш, може да е от нелекуван зъб :balk_69:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #206 -: Юни 22, 2010, 21:07:09 pm »
Хе-хе, това за доктор Хаус ми хареса  :lol:

Теодор, мерси. Писах мейл на Албена, дано да ми отговори скоро
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #207 -: Юни 22, 2010, 21:39:54 pm »
Plumeria,точно за това говоря за една пълна и подробна статистика. Но понеже не се прави от нашите клиники, май започвам да си мисля не много приятни неща.
Еvro, напълно си права за това, което казваш. Обаче, ако си разочарован от един доктор, ако си се почувствал обиден и предаден, как да му се довериш следващия път? И избора какъв е - отиваш при друг, с надеждата че той няма да е като предишния.
Zazolinka ,предполагам, че няма да се забави много, при мен май след около седмица ми върна имейла.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #208 -: Юни 24, 2010, 19:29:56 pm »
аз тъкмо се прибрах от София и срещата ми с проф. Мартинова (teodor благодаря!).  За тези, които се чудят дали и кога да отидат при нея ще кажа, че заминава на конгрес и ще се върне на работа на 15 юли. Освен това в момента при нея няма серуми за HLA типизацията,  така че и това изследване ще е възможно след като се върне.
Аз също писах на Албена (преди 2 седмици)и д-р Райхел (преди 3 седмици), за съжаление още нямам отговор, но съм се въоръжила с търпение.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #209 -: Юни 24, 2010, 23:34:00 pm »
Деси аз съм се насочила към Германия (по-близко ми е). Искам да те предупредя че там нещата се бавят.
 Аз чаках за отг-р около три седмици .Не знам дали знаеш тя иска предварително Хла-типизиране и още няколко изследвания и чак тогава ще ти пише дали сте подходящи за АИ.
Мисля че в Солун по-бързо ще задвижат нещата. :)
Аз все още чакам отг-р от Германия, пратих им изследванията, които искаха.
Казаха ми че от четири до шест седмици ще ме известят за резултата чрез имейл.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #210 -: Юни 25, 2010, 08:15:09 am »
да бе, тя проф.Мартинова ме предупреди, че в Германия искат предварително ХЛА типизиране, но не това серологичното изследване което е около 400 лв. за двамата, ами ДНК тест който е 800 лв. за двамата(едно и също било но по различен метод) и тя настоя да изчакаме да излезе първо ЛАД-а и кросмача и тогава щяло да се види имало ли нужда и от ХЛА типизиране защото за по евтиното типизиране нямаха серум, а пък другото било мнооого скъпо, мъжът ми искаше да го пуснем, на мен пък ми се досвидяха парите  :oops: , (за което сега ме е яд) и накрая не го пуснахме. А между другото тоя кросмач така и не мога да го разбера защо ми го пускат сега, ако само от него може да се разбере има ли нужда от АИ защо тогава пък се прави и ЛАД-тест и обратно?
А пък за е-майлите дето съм ги разпратила, сега си влязох в пощата - не съм чакала чак толкова - явно на мен ми се е сторило че е минало доста време.   :lol: 
Но по принцип ако се наложи май ще отидем до Гърция, ето Teodor  прави там скоро и е доволна от обслужването, а и протокола по който правят АИ е почти същия като в Германия, разликата е че в Германия повтарят манипулацията след около 4 седмици.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #211 -: Юни 25, 2010, 10:34:45 am »
Доволна съм от гръцката клиника, но още по-доволна ще бъда при положителен резултат.
Dessi-kk, само от крос мач теста не може да се разбере дали ставаш за АИ. По-точно е крос мач теста ако е положителен не е необходимо да се прави АИ. На практика обаче крос мач теста става положителен чак след като се износи бременност до раждането. ЛАД теста също е достатъчен показател. Хубаво е че сте ги направили и двете изследвания, вярно скъпи са, но пък ако всичко е наред, ще се насочиш към друга терапия. За ХЛА типизирането не се притеснявай, в Германия го искат защото правят и донорска АИ и то се прави поради тази причина, в Гърция донорска АИ не правят.     
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #212 -: Юни 25, 2010, 10:56:43 am »
Ох, пак не мога да разбера, извинявайте. За да се установи дали има смисъл от активна имунизация, трябва да се направят и двете - LAD и крос-мача, така ли? И в каква последователност? Аз си записах час за проф.Мартинова за 13.07, на мен ми каза че се връща на работа след конференцията и след отпуската на 12.07. Но искам да съм подготвена като ида при нея с точните въпроси.
Да споделя, че ходих и при д-р Иво Тодоров, аз отдавна го обмислях. Исках да чуя и още едно мнение просто. Понятието "неизяснен стерилитет" не ми дава мира.... както и да е. По напред в темата бяха споделили, че според д-р Тодоров веднъж направена изо-имунизацията (както той я нарича), важи за цял живот. Обаче на мен ми предлага да направя една 2-3 месеца преди опит ин-витро и още една по време на самия опит. Така било по-сигурно  :? Иначе все още струва 480 лв и се слагат по една малка доза подкожно в продължение на 26 последователни дни. Иска предварително само изследвания на мъжа за СПИН, Хепатит Б и Ц и васерман. С другите му предложения относно моя случай няма да ви занимавам, само ще споделя, че моето за него е следното: човекът ги разбира нещата, има опит, има и самочувствие, подбира си пациентите (по-платежоспособни ако може)и работи в много близко сътрудничество с брат си, също лекар, занимаващ се с ин-витро, но в клиника в Германия. Има и много добра паратура, добър е също в ранна диагностика на гинекологични заболявания, вкл. ракови. Както споделих по-горе, след консултацията с проф.Мартинова и според резултатите от изследванията, които тя ще назначи, ако се налага мисля да направя активна имунизация, най-вероятно в Солун и най-вероятно септември месец.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #213 -: Юни 25, 2010, 10:58:00 am »
ами именно де, ако кросмача става положителен само след АИ или износена бременност в моя случай по подразбиране трябва да е отрицателен, защото никога не съм забременявала и АИ не съм правила и това съм го обяснила на проф.Мартинова, т.е. няма как да е положителен защо го пуска  тогава? Май нещо не сме разбрали както трябва
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #214 -: Юни 25, 2010, 11:24:33 am »
Може би има случаи, при които жената си ги има тези левкоцитни антитела, без да е забременявала и раждала?.....   :?
Между другото, аз питах Тодоров има ли тест, от който може да се установи дали наистина имам нужда от активна имунизация. И той отговори НЕ. Само се чудя дали защото не знае, че съществува такъв тест, ми отговори така, или за да ме задържи като негова пациентка за 2 имунизации.... един вид, да не би случайно да си направя теста и да се окаже, че няма нужда да ги правя....
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #215 -: Юни 25, 2010, 11:57:55 am »
Зазолинка, аз днес получих писмо от Албена от Солун, предполагам че и ти ще получиш, ако още не си де  :wink:

Чух се с проф. Мартинова и тя каза че ще е отпуска от 15.08, за юлския график не съм питала, защото аз ще се пътувам за Сф началото на август.
Иначе евентуална АИ ще правя началото на септември ако е възможно.

« Последна редакция: Юни 25, 2010, 12:42:22 pm от Надеж »

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #216 -: Юни 25, 2010, 13:13:52 pm »
Надеж, дали става ясно от отговора на Албена кога ще бъде имунизацията в тяхната клиника през юли и дали ще почиват през август? Пък може на края да се засечем с теб септември и заедно да ни имунизират.  :)
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #217 -: Юни 25, 2010, 13:23:58 pm »
Не забравяйте, че с АИ се занимават само имунолози. По правило АИ се прави след като се направи крос мач тест, ЛАД  и ХЛА типизиране, но понеже в България са си доста скъпи и ние си ги спестяваме. Но и трите изследвания са достатъчно важни те дават необходимата информация на лекаря. Да при случай, в които няма бременност износена до край, наистина крос мач теста трябва да е отрицателен.  Аз също имам направен крос мач тест и според мен не беше необходимо, но аз не съм доктор.
zazolinka, от това, което ти е казал този доктор, мисля че можеш да си направиш достатъчно изводи. Аз също съм питала дали да не отида там и ме посъветваха да не ходя и човекът, който питах не е случаен, тоест аз не бих се доверила на този доктор. И наистина няма от къде да знае за ЛАД теста, ние го взехме от един чужд английски сайт. Да, по принцип трябва да ги имаме тези антитела, независимо дали сме забременявали или не. Нали за това се прави този ЛАД тест, за да се види дали ги има.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #218 -: Юни 25, 2010, 14:29:31 pm »
моите резултати излязоха, но за съжаление без коментар от проф.Мартинова, а мисля че ми беше казала, че ще ми прати и препоръки.
Teodor, моля те помагай!
Значи: кросмачът с моя човек разбира се е отрицателен!
а резултатът от ЛАД е брой тест-клетки - 6 - 25 % положителен резултат
Което май значи че не съм много напред откъм антителата така ли? Нормалното е 50 или над 50% нали? В моя случай  препоръчва ли се АИ?

ама той тоя тест се казва изследване за циркулиращи (HLA) антитела, това въпросния LAD  ли е наистина?
« Последна редакция: Юни 25, 2010, 14:31:42 pm от dessi-kk »
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #219 -: Юни 25, 2010, 15:27:04 pm »
Да, това е теста. На български се казва така. Трябва да питаш проф. Мартинова трябва може да направиш ЛАД или може и друга терапия. Граничната зона се води от 30 % до 50 %, мисля че можеш спокойно да направиш АИ. Но въпреки това направи пак консултация с нея, защото все пак всичко е свързано със средства и ако може по-друг начин да се подобрят нещата.