0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #180 -: Юни 21, 2010, 13:07:57 pm »
Прочетох всичко много внимателно. Една мисъл не ми дава мира: защо трябва ние сами да се чудим, да си блъскаме главите, да ровим в интернет.... и дали понякога не вземаме грешни решения в желанието си да направим всичко, за да имаме дете? Защото все пак ние не сме лекари и може да се заблуждаваме за някои неща, може да игнорираме страничните ефекти на дадено лечение... Ох, може и да ме обвините сега, но ей такива въпроси ми се въртят в главата от известно време.

Албена, не можеш да си представиш колко се радвам за теб! Ти си нашия светъл лъч надежда  :D

teodor, благодаря, че сподели с нас. Би ли казал колко струваше цялата работа в Гърция? И все пак от там не казаха ли какъв е % успеваемост на АИ, в смисъл в колко от случаите антителата се повишават до необходимите 50%?
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #181 -: Юни 21, 2010, 13:39:26 pm »
Прочетох всичко много внимателно. Една мисъл не ми дава мира: защо трябва ние сами да се чудим, да си блъскаме главите, да ровим в интернет.... и дали понякога не вземаме грешни решения в желанието си да направим всичко, за да имаме дете?

Защото ,Зази ,специално АИ се практикува  в малко страни и има доста противоречиви мнения.Аз съм разговаряла с д-р Стаменов и с имунолозите от Малинов и те специално не ми препоръчват да го правя,въпреки,че само това не съм правила.Колкото може да помогне АИ,така може и да ни навреди.И аз от сумати време съм в една чуденка дали да я направя или не и къде.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #182 -: Юни 21, 2010, 14:23:10 pm »
Zazolinka, процедурата струва 600 евро, без другите разходи по път, храна и т.н. Колкото до успеваемостта от тяхната статистика е 86%. Предполагам, че не си я измислят. Що се отнася за поемане на риск - да си стоим вкъщи.
 Да, АИ има и странични ефекти, но се чудя, явно 4,5,6,.. инвитро процедури са напълно безобидни.
Вярно е че АИ се прави в малко страни, но това не означава, че не се практикува. Даже бих казала, че си е доста популярно.
Me4kata, аз знам какво е мнението на Стаменов, но все пак е АГ и мнението му за цялата гръцка клиника е отрицателно. Аз лично бях на консултация при имунолозите още декември и като питах няма да описвам как се държаха с мен и най-неприятното нещо, което се случи, въпреки че неприятно е меко казано, че дори не ми казаха за този ЛАД тест, а дори го правят, защото им е обявен на сайта на клиниката. Предложиха ми скъпо струващата инвитро процедура, която не ми се поема от фонда, тоест трябваше да си я платя.
На мен ми отне месеци търсене, за да стигна до този ЛАД тест. И да не ги говоря как се почувствах като разбрах, че те са знаели и не са ми казали.
 Не защитавам никой, нито искам да очерня някой, казвам истината и дори имам и свидетел на това, което се случи.
 Едно разбрах - борбата си е за наша сметка.
Аз съм го написала всичко това, за да помогна на други момичета като мен. За да не се лутат и търсят всичко.  
Истината е, че АИ е помогнала на доста момичета, но за съжаление у нас като не се практикува, няма и статистика. Що се отнася до навреждане, до сега не са ми казвали, че може да ми навреди по-някакъв начин. Единственото нещо, което знам е че има малък риска от аборт.
И не на последно място, ако сте гледали известния руски доктор, който идва наскоро в България и говори за алопланта. Той е измислил лечение на базата именно на връзката на майката с ембриона. И именно тези антитела, тоест ЛАД теста са единствената предпоставка един орган при транспланатция да бъде приет.  
« Последна редакция: Юни 21, 2010, 15:21:07 pm от teodor »
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #183 -: Юни 21, 2010, 15:09:09 pm »
zazolinka, решила съм го това на своя глава, защото моята доки каза "незнам какво да правим?? незнам какво още да изследваме? незнам защо става така?" Имам три неуспешни бременности и всичко което сме изследвали е в норми  :? Няма реална причина, но се случва най-лошото... И на мен никой не ми каза за ЛАД теста и за ХЛА типизирането, кросмача... Всичко научих от тази тема (много благодаря на всички момичета споделили тук)
Какво рискувам ли - рискувам да не съм опитала всичко. Ще направя консултация с професор, която ще ми обясни всичко и ще съм наясно с нещата. Никой не тръгва да прави нещо просто ей-така.
Знам, че нищо не ми гарантира 100% успешна бременност, но и да седя и да чакам чудо няма смисъл.
Неприятното е че се доверяваме на лекарите (благодарна съм че има толкова добри специалисти в БГ) , а се оказва че те просто спестяват някои изследвания или процедури. Неможем да знаем всички изследвания и да питаме да правим ли това или онова..., но се оказва че точно това правим  :?

Успех на всички момичета тук  :)

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #184 -: Юни 21, 2010, 15:21:55 pm »
Момичета, не искам с никого да споря, още по-малко да обидя някой. В никакъв случай! Аз също съм много благодарна на всички момичета тук, които споделят своите проблеми и начина, по който се опитват да ги разрешат. Просто исках да споделя болката си и разочарованието от това, че лекарите дори не ни споменават за тези неща, просто като вероятност, като възможност, дори да кажат, че не са сигурни в успешните резултати, че се прави само в някои страни..... И знам, че са много натоварени и че работят по 14 и повече часа на ден, 7 дни в седмицата, но... въпреки това не мога да се примиря, че ни минават малко като на конвейер и на нас, по-особените и по-тежките случаи, ни се налага сами да търсим решение....

Искрено желая успех на всички!

Надеж
, с кой професор ще правиш консултация?
« Последна редакция: Юни 21, 2010, 15:24:46 pm от zazolinka »
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #185 -: Юни 21, 2010, 15:38:39 pm »
Zazolinka, ако съм прекалила с тона, не е нарочно. Достатъчно ми е обидно и гадно от това, което стана, по-принцип доста мислих преди да го напиша, за да не остане някой с грешно впечатление. Само мисълта, че това може да помогне на някой, ме накара да напиша всичко. Да и аз не мога да се примиря с конвейра, а "уж всеки случай беше индивидуален". Можеш да отидеш при проф. Мартинова в Пирогов.
Аз знаеш ли, че аз отидох с директен въпрос за АИ и пак не ми беше даден конкретен отговор, пък ти искаш да ти кажат просто така.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #186 -: Юни 21, 2010, 15:54:27 pm »
Не,не ме разбирайте погрешно,просто исках да споделя мнението на лекарите от клиниката,която посещавам.Според мен трябва да сме информирани за плюсовете и минусите от дадена манипулация или процедура и тогава всеки сам да вземе решение.
Лошото е,че доколкото разбирам от темата, в България не се практикува и че прилагат АИ в Гърция и Германия и де факто нямаме никакви разяснения около АИ от нашите лекари.Дори и ако искаш да се консултираш с лекар относно АИ,Лад тест не знаеш към кого да се обърнеш и наистина, ако не е тази тема,нямаше и да разбера за съществуването на АИ.

Аз също съм в голяма дилема,тъй като съм с 3 неуспешни Иксита,вливали са ми и имуновенин,пила съм и преднизолон,но уви до имплантация при мен не се стига.

Теодор,аз също директо почнах с питането за АИ и въпросният ЛАД тест,крос мач ,отговорът беше,че дори и да излезе проблем със съвместимостта ,лечението е имуновенин,преднизолон или техните производни.


« Последна редакция: Юни 21, 2010, 15:58:51 pm от me4kata »
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #187 -: Юни 21, 2010, 15:55:35 pm »
zazolinka, никой не иска да спори тук, най-малко пък с теб  :)
Яд ме е и затова може би поста ми е прозвучал грубо  :?
Просто сме разочаровани от някой лекари точно както и ти.
И аз че чувствах като на конвейрн - за 15 мин. ми беше направен преглед консултация и бях изпратена... Ясно е че в клиниките има много чакащи (за съжаление), но все пак.
Теодор, ти е казала при кой професор и къде  :)
А какъв е твоят проблем, извинявай ако си казала и аз не съм прочела  :oops:

Иначе смятам че ЛАД теста е много важен и неразбирам защо не е в основния пакет с изследвания?!
« Последна редакция: Юни 21, 2010, 15:59:52 pm от Надеж »

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #188 -: Юни 21, 2010, 16:16:43 pm »
Моят проблем е "неизяснен стерилитет". Имам правени 5 опита ин-витро (вкл. 2 от тях ИКСИ), като единият е на естествен цикъл, единият на лимитиран цикъл, други два са правени с ко-култивиране. Имам и 2 размразени трансфера. И до положителен тест не мога да стигна. И на мен в едната клиника ми казаха: ами ние сме до тук, препоръчваме предимплантационна диагностика в Истанбул. Сега съм при Стаменов. Той още на първия преглед ми каза: интересен случай, трябва да помисля, явно проблема е в имплантацията. Направихме биопсия, там всичко е наред. Последните имунологични изследвания в Малинов също не показват отклонения, имуноложката препоръча да пия Имунобор.... А преди това доц.Конова предписа вливане на Интралипид (направих едно) и на Имуновенин..... Просто вече и аз съм в чуденка какво да изследвам и на къде да поема. При положение че мъжът има една голяма дъщеря от бившата си съпруга, аз също съм забременявала преди много години от друг партньор.... Преди около 2 месеца четох една статия на американски лекари, открили някаква несъвместимост на белтъчно ниво между партньорите, по-скоро ако белтъците им били прекалено близки по състав,то това би било пречка за забременяване. Но все още не е измислен тест как да се изследва това. Казах на Стаменов за това, той отговори "Да, и аз я четох статията....", но все пак не е ли редно той да ми каже пръв за това нещо, за тази вероятност, колкото и малка да е тя.....
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #189 -: Юни 21, 2010, 16:27:43 pm »
Благодаря ти че сподели с нас  :)
Може би АИ ще ти помогне, тъй като тя е и за неуспешни ин-витро опити.
Направете необходимите изследвани и вижте какви ще са резултатите.
Успех, ти желая, миличка!

*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #190 -: Юни 21, 2010, 16:46:25 pm »
Момичета, не ме разбирайте погрешно, но и мен много ме е яд, то 8 години вече ми е писнало. След време ще ми мине.
По-принцип аз съм с диагноза неизяснен. Но имам вече четири положителни теста, на които не им обърнаха внимание. Нещата свършват светкавично бързо и дори не мога да реагирам.
 Повечето имунолози смятат, че вливането на имуновенин е едно и също с АИ. Но аз лично не смятам така. Сега при мен, като нямам антитела, дори и да ми вливат имуновенин, как ще ги образувам. Ако бяха излезнали положителни можеше да се опита и друга терапия. Но АИ се прилага и при високи NK клетки, при повтарящи се аборти, при неизяснен фактор, както Албена пише и при имплантационни неуспехи. И аз като си помислих вкъщи и направих сметка, то АИ ми се видя доста разумна, дори и от финанансова гледна точка.
Точно това каза професорката, че трябва да се въведе единен стандарт при имунологичните изследвания, който да обхваща тези, които си ги знаем и ЛАД теста и други изследвания.
Това за белтъците не съм го чувала. Ако можеш пиши къде си го чела.
Такива са нещата, но нали за това е този форум - да се ядосваме, да се оплакваме, да си помагаме с инфо.
Моето лично мнение е поне за успокоение, направете ЛАД теста, не е чак толкова скъп.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #191 -: Юни 21, 2010, 17:26:59 pm »
Благодаря за разбирането. Май ще записвам час при тази проф. Мартинова.....нали там се прави ЛАД-теста?
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #192 -: Юни 21, 2010, 17:46:12 pm »
Да, там се прави. И наистина няма нищо лошо да се направи консултация и след това да решите какво да правите  :)

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #193 -: Юни 21, 2010, 18:17:17 pm »
А сега аз ще поадвокатствам малко на докторите :wink:

При АИ рискът е като при кръвопреливане и наистина го има. В случая "донорът" е един и е познат (близък) човек, предполага се, че рискът е по-малък, но все пак го има и лекарят е длъжен да се съобрази с това. (свободен преразказ на обясненията на проф.Мартинова. Teodоr ме насочи към нея, за което съм й много благодарна! И аз вече съм й фенка :D Мисля, че е чудесна жена и ако се консултирате с нея, няма да сгрешите).

А защо не назначават АИ в България... Ами защото лекарите са на противоположни мнения, противоречат си и самите те не са сигурни, дали има някакъв ефект от това. Не забравяйте, че те се водят от статистиките и доказаните резултати (така трябва да бъде. Ако сте чели, в една тема Мели беше дала много хубав пример за крадеца, който обирал само банки. Като го питали "защо?", той отговорил " ами защото знам, че там са парите" :D ). А пък не само АИ, ами въобще с имунологичните случаи има 1-2 успеха в година и куп неуспехи. И започват едни спорове, дали успехите са заради процедурата или са случайност.... Който е успял след АИ или вливане е убеден, че това му е помогнало и може би е прав, но е факт, че има АИ и вливания, след които няма резултат. Затова докторите не са убедени, че помагат и не искат да поемат риска. Затова се налага ние сами да четем, да търсим решения и да си поемаме рисковете.
И затова съм благодарна на момичетата като вас тук, които споделят своя опит, защото това ми помага да избирам своята пътечка :thankyousign:

Пак проф.Мартинова ми обясни, че имунна реакция на организма може да има срещу много причини. Което означва много изследвания и по-лошото - след изследванията не винаги има ясни терапии.
Почти единствените безспорни в момента са антителата на щитовидната. Затова тях всички ги изследват. Донякъде се коментират НК клетките, но за тях се спори. Обаче вижте случая с LAD - преди се е смятало, че причина за незабременяване са повишените анти-левкоцитни антитела. Сега за проблем се смята... липсата им. Теорията се е обрнала на 180 градуса, само за 2-3 години.

При мен например изследваха антитромбоцитни антитела (дано не греша името), заради хомозиготно носителство на 4G/4G. Имало антитела и срещу тромбите?! кой да ти знае това... И още куп други "анти" изследвахме. И след като отхвърлихме всички, остана да проверим за кръвногрупова несъвместимост. Оказа се, че имало и такава....

Честно казано, след като минах по целия този път, ако бях АГ и аз нямаше да насоча себе си към такива изследвания :P ... Обаче тъй като не съм АГ, пак бих отишла при проф.Мартинова  :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #194 -: Юни 21, 2010, 19:12:22 pm »
Plumeria, благодаря. Обсолютно вярно е това, което си написала. За съжаление като нямам статистика в, не се знае колко са положителните и колко отрицателните резултата. И на нас ни остава да пробваме и да се надяваме това да е била причината.  И аз като бях при проф. Мартинова ми пусна и други изследвания.
Me4kata,ако искаш иди на консултация при нея. Поне няма да загубиш, ще чуеш и друго мнение.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #195 -: Юни 21, 2010, 19:15:31 pm »
Плумериа, съгласна съм с теб, но защо тогава лекарите не ни го кажат това - просто като възможност и ние вече ще си прециним искаме ли да поемем риска или не. Защото така или иначе информацията вече е лесно достъпна, но по-"здравословно" би било да я получаваме от първа ръка.
Лекарите може би наистина не са убедени в успеха на АИ и за това избягват изобщо да говорят за това. Но на мен дори вливания с имуновенин не ми бяха предложени  :? . След като док 3 пъти каза незнам, какво ми остава на мен освен да започна да търся какво друго да изследвам и какво друго мога да направя за да си помогна, и при кой друг лекар да отида за помощ.
А за кръвногруповата несъвместиност пак ли проф. Мартинова те насочи или твоята АГ?
Просто за нас АИ е надежда  :)

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #196 -: Юни 21, 2010, 20:51:08 pm »
Плумериа, съгласна съм с теб, но защо тогава лекарите не ни го кажат това - просто като възможност и ние вече ще си прециним искаме ли да поемем риска или не.

Защото те по-скоро не вярват, че проблемите са имунологични. Вече поговорих с доста лекари. Някои тотално отричат имунологичните фактори, други казват "такъв проблем се среща, но само в 1-2% от случаите". Като се добавят високата цена на изследванията и рисковете при терапиите... Ясно е защо ги избягват. Ако ни насочат към тях, половината жени ще започнат да се оплакват, че им взимат парите или им рискуват здравето без да са сигурни. Повярвайте ми, такива ще има и няма да са малко.

Обаче мен ме притеснява точно недоизказаното. Ако не е имунология, то какво е? Става ясно, че според лекарите има други проблеми, които се случват с по-голяма вероятност от имунологичните (много повече от 1-2%), но защо не говорят за тях?? Вероятно защото нямат решение. Примерно потенциала на ембрионите. Това е някакво имагинерно понятие и нито има как да се измери, нито да се повлияе от лечение... Направо късметлийки са тези, на които имунологията помага. Честно казано, бих избрала да ми открият имунологичен проблем, отколкото да съм в другата съвсем "сива зона".

А за кръвногруповата несъвместиност пак ли проф. Мартинова те насочи или твоята АГ?

Да, пак Мартинова. Тя е един от малкото лекари, с които съм говорила дълго, без бързане и без напрежение. У нея усещах съпричастност и желание да открие проблема. Някак си не искаше да се примири с това, че има проблем, а в изследванията няма отговор. Затова ми обясни доста подробно и достъпно, какво може да се изследва и защо. И аз настоях за всичко, естествено :D
Аз съм 0+, а мъжът ми А+. 0+ дава на всички, но не може да взима от всички. Не е задължително да е проблем, но има логика да се провери. Като знам как трудно се сработваме в живота, нищо чудно да са ни несъвместими и зодиите и кръвните групи :lol: Засега малко сме поотложили, но ще го направим и това изследване, пък знае ли човек...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #197 -: Юни 21, 2010, 21:54:59 pm »
Здравейте, много ви моля ако имате координати на тази клиника в Германия да ми ги дадете. Доколкото разбрах е в Хайделберг и лекарката се казва Райхел, така ли?
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #198 -: Юни 21, 2010, 22:13:42 pm »
Теодор,със сигурност ще отида при проф.Мартинова.Трябва ли да нося някакви изследвания и епикризи?

Плум,благодаря ти много!Както винаги си много внимателна и изчерпателна  :)

Надеж,може би лекарите ни спестяват АИ и част от имунологичните терапии, защото не са убедени в тяхната успеваемост,знам ли....

*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #199 -: Юни 21, 2010, 22:45:30 pm »
Момичета, ето ви сайта на клиниката:

http://www.laboraerzte-leinfelden.de

a това е на самата докторка /на немски само/:

http://www.immu-baby.de/default.htm


Д-р Рейхел, тя е най-известната личност там. 
 Тава го копирах от Албена.

 Мe4kata, задължително вземи всичко.