0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ами в началото всички го имаме този проблем, а след известно време изобщо не искат :D Тук ме хвърлиха в ужас лекарите защото ми обясниха, че било нормално при кърмените бебета да се ходи веднъж на седмица, а при комбинираното - 2 8O
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Гане, ти нали си започнала с ябълково пюре?
Готово или домашно приготвено?Домашното сварена ябълка пасирана или сурова настъргана. После морков като добавям, явно трябва сварен, а за сока ясно, от настърганите моркови.
Ако е домашно пюрето, какви ябълки ползвахте момичета, щото ние тук сме ябълков регион и има много такива  :lol:А в градината имах круши, но пусто като няма кой да прави компоти, надявам се догодина да си направя много.

Целувки на всички
ема2 :babyflips: :babyflips:
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Еми, ние започнахме с ябълково, ама е от магазина. Изобщо не ми се занимаваше да правя пюрета. Тук си има всичко по магазините и карам на Хип. Иначе соковете си бяха пресни, т.е. аз си ги правех. Но след известно време почнах да давам готовите.
Колкото до домашните пюрета - трябва ябълките да са обработени. В темичката пуснах няколко рецепти за приготвяне на пюрета. Ако ти се рови - там гледай, ако не - ще пускам на лични бележка :) А крушите изобщо ги забрави за сега. Разслабват и се дават доста по-късно. Освен ако нямате проблеми с ходенето ;)
Ябълките ти трябва да са пресни, ненатъртени, без загнило и узрели. По възможност по-сочни.
Ами това е от мен :D Ако има нещо - питай :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
TianA,
Ето ти два линка с инфо за глутена:
Какво е глутенът?
За глутена

За алергиите – цитирам ти откъс от статия „Алергията – болест на ХХІ век” в списание „Моето бебе”:
"ОСНОВНИ СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯТА
Съществуват поне две условия за появата на алергични симптоми: детето трябва да има генетична предазположеност и да бъде изложено на действието на един или повече алергени. Кихането, течащият или запушен нос, сърбежите на очите и кожата са най-честите алергични симптоми. Но понякога всички тези симптоми нямат нищо общо с алергията. Как тогава да разберем дали наистина детето е алергично към нещо?
Алергията при бебетата и децата може да се прояви по различен начин в зависимост от вида й. Според д-р Валя Гергинова, педиатър-неонатолог, родителите трябва да са много внимателни при следните алергични прояви: в кърмаческа възраст – обриви, екзематозни “плаки” в гънките и по предната повърхност на крайниците. При по-големите деца немотивирана с вирус хрема, чести ларингити, бронхити.
Екзема.
Екземата се появява най-вече по кожата на лицето, но може да засегне всяка част от тялото още в ранно детство. Сърбежът е много силен, притеснява децата и нарушава съня им. Той продължава няколко години, като има периоди на внезапно обостряне и на затишие. Основните симптоми са:
•   суха, лющеща се кожа;
•   зачервени участъци – особено на гънките;
•   сърбеж и общо безпокойство на детето;
•   реакция към козметични измиващи средства – сапун, пяна за вана;
•   влошаване на състоянието в близост до домашни животни (котки).
Хранителна алергия.
Най-често срещана е алергията към белтъка на кравето мляко. Проявява се в първото тримесечие от живота на детето или по-късно, след 6-ия месец, ако детето е кърмено дотогава, обикновено след захранването с изкуствено мляко. Най-често срещаните прояви са стомашно-чревни, като:
•   запек или разстройство;
•   пристъпни коремни болки и силни колики;
•   повръщане.
Кожните прояви включват атопичен и себореен дерматит, уртикария и др.
Астма.
Астмата представлява стеснение и възпаление на дихателните пътища и белите дробове. При децата често започва след тежка вирусна инфекция. Симптомите включват:
•   суха, постоянна кашлица;
•   затруднено дишане;
•   задушаване;
•   свирещи хрипове и болки.
Други алергични реакции.
Включват алергичен ринит, сенна хрема:
•   кихане (без видима причина, като невинаги е придружено с отделяне на секрет);
•   зачервени и сълзящи очи;
•   течащ нос (когато носът тече поради алергия, отделеният секрет е бистър и воднист, докато при настинка секретът е гъст и жълтеникав).
Незабавно трябва да се консултирате с наблюдаващия педиатър или да потърсите специалист при появата на някои от горепосочените симптоми.

Цялата статия - тук

Ето ти и статии за алергиите, публикувани в бг-мамма:
Алергиите



*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
в близките седмици предстои великото събитие - захранването на Марти. в тази връзка ми хрумна да обсъдим нещо, което досега не сме обсъждали. става дума за принадлежностите около захранването.

какво ни е нужно, за да започнем в първия месец-два?

1. какви лъжички?
2. какви съдчета? трябват ли в началото, когато бебето ще яде по мъничко? ако се купуват готови бурканчета, в какво пресипваме порцийката за деня? в какво и как запазваме останалото от бурканчето?
3. как се храни, докато още не седи? като почне да седи - ясно, купуваме столче, а дотогава?
4. затопля ли се храната - пюретата и кашата - или се дава със стайна температура? в какво и как затопляме, до колко градуса?
5. друго, каквото се сетите?

въпрос за сладките картофи за първото картофено пюре, за които спомена Вени. какви са тия сладки картофи? аз видях днес в Хит едни такива, но то е някакво друго кореноплодно, не е класически картоф. за това нещо ли става дума или просто за друг сорт картоф и отде се взема?

въпрос за готовите пюрета от зеленчуци. редът за захранване обикновено го дават така - картоф, тиквичка, чушка, спанак, и т.н. нито един от тия зеленчуци май не се предлага като готово пюре. така ли е или се лъжа? как ги приготвяте тогава? то сега вече свършват зеленчуците, а аз, кокошката, не се сетих да си замразя поне малко червени чушки :( също така, към софиянки - споделете добре заредени магазини за бебешки храни?


то стана цяла анкета, надявам се на ценни съвети! :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Цитат
1. какви лъжички?
AVENT - стерилизират се, удобни са за ядене, тънки и плитки
Цитат
2. какви съдчета? трябват ли в началото, когато бебето ще яде по мъничко? ако се купуват готови бурканчета, в какво пресипваме порцийката за деня? в какво и как запазваме останалото от бурканчето?
Няма съдчета, засега сме на пюрета само и си ги ядат от бурканчето.
Цитат
3. как се храни, докато още не седи? като почне да седи - ясно, купуваме столче, а дотогава?
В ръце, а бурканчето на бюрото на компа, задължително шарен уолпейпър, който да се гледа за да няма особена съпротива с ръцете. 
Цитат
4. затопля ли се храната - пюретата и кашата - или се дава със стайна температура? в какво и как затопляме, до колко градуса?
След като измия със сапун бурканчето го затоплям на водна баня и капвам с лъжичката на обратната страна на ръката си - да не го усещам нито топло нито хладно, после го опитвам от ръката си (задължително каквото се дава на детето се опитва - закон оттук нататък!) Ако ще се дава половината пюре го пресипвам в съд, който стерилизирам и него топля на водната баня (гореща вода от бойлера), а останалото отива в хладилника за после.
Цитат
5. друго, каквото се сетите?
Душата не знам за сладките картофи, знаеш, че започнах с плодовите. Досега вкарах ябълка, морков, круша и тиква. Зеленчуковите, които смятам да давам първо  са картоф с морков и картов с тиква, а после ще видим как ще се комбинира.
Да напомня винаги ама винаги гледай срока на годност и в магазина, и преди да дадеш храната!

Що не спиш бе?
« Последна редакция: Ноември 12, 2006, 21:07:23 pm от cygnus »
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Джаме, сладките картофи май само на американски континент ги има, приличат на обикн.картоф, но са розови на цвят, на вкус са като тиква.Страхотни са  :lol: :hungry:

 успех в захранването

ема2
 :babyflips: :babyflips:
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
А, в кварталният ни магазин продават сладки картофи, но са едни жълтеникакви и имат бодлички  :lol:

lb2f
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Аз ползвам обикновени пластмасови бебешки лъжички. Малкия има една чашка пластмасова, а също така и чинийка, в която бъркам кашите. Хранех го в бебешкото кошче за кола, там ми беше най-удобно, освен това и като много се мърда, мога да го вържа с коланите :D Аз имах едно като котлонче, с него ги затоплях, но сега го слагам в микровълновата и така топля. Пюретата си ги съхранявах в хладилника и не съм стерилизирала или прехвърляла в друго. Яде си го от бурканчето. Аз ги топля на микровълнова за около 30-на секунди.
По принцип се предлагат като готови, но винаги са с някаква комбинация. Правят ги така, че да могат по-лесно да се усвоят от организма на бебето. Най-често са с морков, тъй като той е неутрална храна и помага за по-доброто усвояване на останалите. Картофите може да са и обикновени. Няма нужда да са сладки, просто слагаш от неговото мляко, с което го храниш, за да му е познат вкуса. Червените чушки ги даваш доста по-късно, така че на лято ще имаш възможност да замразиш.
Успех :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Джаме, сладките картофи май само на американски континент ги има, приличат на обикн.картоф, но са розови на цвят, на вкус са като тиква.Страхотни са :lol: :hungry:

 успех в захранването

ема2
 :babyflips: :babyflips:

Точно това са!
Кога ще започнете захранването?
И на колко станахте?
Матей - 1.04.2006 г
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Вени, почвам сега този уикенд.Реших да следвам една схема, която Джам беше писала, вижда ми се добра, а и тук съветват да се почне с оризова каша, особено за моите бебенца, родени по кило и половина
Не знам колко тежим, но предполагам Бобо е около 6700, а Тони около 6000-6100.В сряда сме на консултация и ще видим.
 :)

ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Вени, тук виждала ли си такива картофи?

и друго да попитам - в зеленчуковите и месните пюрета слага ли се мляко (кърма или АМ) и колко?
щото, като заместим едно млечно хранене, нали на бебето му се намалява дозата мляко за деня с него? отпада ли това мляко, намалява ли се общото количество за деня или трябва да добавяме в пюретата?

изобщо, не ми е ясно какъв грамаж общо и по видове храна се гони оттук нататък? досега беше ясно - 6 пъти по 140 грама мляко и това е.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Джами, според мен е нормално. Все се почва отнякъде. Ти не ядеш 5 пъти по 500 мляко на ден нали?  :lol: :lol: :lol:
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Аз специално не съм виждала да пише да се слага мляко, а и аз не съм слагала. Т. е. изключваш по едно млечно хранене със захранването. В детските каши по принцип има мляко, така че няма нужда да им слагаш допълнително. А за грамажа - по принцип едно бурканче пюре от 190 гр. е достатъчно като ядене. Той ще ти покаже сам дали иска да яде или не и колко. Моя като не иска повече спира изобщо да си отваря устата. Така че ще се напаснете полека-лека :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Джами, за да усвои добре желязото, нетрябва да се смесва млечно с месно! При зеленчуковите може!
Сладки картофи има в Пикадили!
За количествата - ами от детето зависи! Но коло 200 грама някъде, но постепенно се увеличава и пак гледай детето!
Матей - 1.04.2006 г
*
Вени бе, а заленчуковите на HiPP са по 125 грама и аз реших, че е достатъчно. Специално картофи и моркови ми се видя доста гъсто в сравнение с плодовите, които съм давала досега. Разредих го с 30 грама мляко за да го докарам на консистенция. Но пък си мисля, че щом производителите не са сложили мляко значи не е задължително, но грамажа ме притеснява.

Jam , вече към 8-9 месец мляко се яде само сутрин и вечер, нали точно това е захранването - преминаване от мляко на различна от него храна и става постепенно. Като се въведат месо, сирене и т. н. те съдържат достатъчно белтъчини за да задоволят нуждите им.

А за млякото и месото - сега направих връзката Георгиев като не ми изписа магнезий профилактично, защото пречел на усвояването на желязото (имах нисък хемоглобин, а нямах контракции, които да го притесняват).

А колко време след началото зеленчуковите пюрета, които заместват хранене, може да започне да се замества следващото хранене с каша и кажете марки - искам да е безмлечна и безглутенова на този етап доколкото съм чела Нестле и Милупа имат, споделете опит моля!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Доне, по схемата на моята частна педи, която смятам да следвам, първо е кашата, после пюрето. къшата въвеждаш за 1 седмица по обяд, после още 1 седмица се рупа само каша на обяд, после почваш да въвеждаш пюрето за 1 седмица по обяд, а кашата изместваш следобеда . предполагам, че няма проблем и при обратното въвеждане да се ползва същата схема.

аз питах в клуб Алергии на дир-а за препоръка относно първа оризова каша, щото там са спецки. Препоръчаха ми Оризовата каша на Хип и тази на Милупа. Оризовата на Нестле (обикновената) съдържала следи от мляко. Нестле имали и една специална оризова каша уж за алергични деца -Синлак, но тя съдържала и клей от рожкови, та реших да се въздържа.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Дони, ти като добавиш и сока и то се докарва на грамаж. Иначе пюретата нормалните, големите са по принцип по 190 гр., тези на HIPP, които са за 4 месец. Иначе има малки пюрета, плодови. Но например нашия си яде по едно цяло пюре, сега от скоро почнах да давам тези, които са за 8 месеца. Те са с големина 220 гр. Сега добавям към яденето му и супичка и малко десерт. Не винаги изяжда всичко, но като цяло се въртим между 190 гр. и 220 гр.
За кашите - аз пробвах първо бананова, но нашия не искаше да яде. Вземах му на Милупа от кашите. И по принцип му правех кисели от компоти. Правех му кашите по-редки, за да свикне с тях, иначе не можеше да ги възприеме и да ги яде.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Аз до сега само веднъж съм давала оризова каша и не повторих, щото първо не искаше да яде и после каквото изяде, така го запече, че ми беше мъка с термометъра после. Оризова каша сигурно няма да дам скоро пак.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Дони, ние започнахме с тези на Хип, но вече не му стигат! Ако ти кажа какъв буркан изяжда...!
Иначе за кашите - Джама е в час! :lol:
Матей - 1.04.2006 г