0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #900 -: Май 12, 2021, 12:30:32 pm »
Тери, аз още не съм изследвала белтък, но при следващо ходене на изследвания, ще пусна. Иначе ПКК ми е почти същата - хемоглобинът ми е 101, еритроцити и хематокрит намалени. Желязото ми е 16,5, а ЖСК висок. Преди изследването бях на железен хелат по 25 мг, сега добавих и билкова кръв.
Аз преди бременноста си пиех по едно кафе, но в първите месеци ми ставаше гадно от него и от разни други храни. Това, обаче, изчезна в 4-тия месец, след 13-14-та седмица. Сега си ям нормално, както преди. А кафето по малко го възнобнових, не ми ставаше гадно и установих, че има добър ефект при изхождането. Така сега пия по едно кафе на ден и то не всеки ден.

Да споделя за ФМ вчера. По сметките на доктора и по измерванията отговарям на 18-та седмица вече. Бебето се виждаше добре, но според мен в Плевен май беше по-ясен образа, по-изчистен. Утре отново ще сравня. Докторът каза, че всичко изглежда наред и нормално. Не знам дали съм ви казвала за пола, но е момиче :) Точно вчера не бях пила кафе, за да е по-коректно кръвното - 103/73. И въпреки, че не бях пила кафе, девойката много шаваше - казаха, че е изклюително подвижна. :)
Малко не ми направи добро впечатление докторът, че отново пренебрегна уреаплазмата. Дори със сестрата ми се изсмяха, като попитах кога ще започвам лечение. Просто махнаха с ръка и не счетоха това за важно, нищо не ми отговориха. Другото, което за мен е странно, че са женска консултация, знаят какви проблеми имам и не понечват те да ми дадат направления. Все аз трябва да си искам, все едно си прося. Просто ми се струва, че женската консултация трябва да напътства, а не аз да си определям нещата. Вярно, че докторът за кое по-напред да мисли - прави едновременно, т.е. ежедневно, пункции, трансфери, изследвания регулярни, женска консултация, визитации в болницата, операции и изражда.

Тери, аз също получавам менструални болки ниско долу, точно както преди/по време на цикъл. Според мен много добре ги различавам, че са си точно контракции. Нали пак пиех но-шпа, но в продължение на няколко дни нямах никакви болки и го спрях. Сега, като усетя такива болки, пия по едно но-шпа и ми минават. Обикновено се случва веднъж на ден и то не всеки ден. А иначе онези болки, които се получават при обръщане в леглото или при ставане от седнало положение, те са други - точно от разтягане. Дори наскоро четох американска статия и много точно са ги описали нещата хората относно тези болки при разтягания. Аз с първата бременност втвърдяване на корема получих 8-мия месец. А при втората бременност - в 5-ти-6-ти месец.

Робин, наистина малко остана при теб, но то може и да позакъснее дори, щом още няма индикации. Не знам дали на теб ти се струва дълъг 9-ти месец, но на мен сега всеки месец и седмица ми се струват дълги... Но то е заради притесненията. Както казвате за Тери, че няма за какво да се притеснява, че дори и трудно постигната, бременността й е нормална. На мен също вчера докторът ми казва, че всичко е наред. Аз сега бях със свито сърце дали е живо бебето и камък ми падна, като видях, че мърда. Но аз и втората бременност си мислех, че всичко е наред, а то какво стана... Затова сега не мисля, че е излишно да ме видят и в Плевен. А после и Сигридов - да видим какво ще каже.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #901 -: Май 12, 2021, 12:36:27 pm »
Тери, пропуснах да питам защо все още не пиеш Магнезий? Все пак нали той има ефект относно контракциите. Аз сега питах моя доктор дали мога да пия друг магнезий освен Магнерот и той директно ми изписа Алеракт без да ме пита дали имам нещо конкретно предвид. От вас май знам, май от Яничка, че го препоръчвате този Алеракт. Сега ще го пробвам.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #902 -: Май 12, 2021, 12:48:11 pm »
Странно ми е защо не ти изписват нищо за Уреаплазмата. За Е.коли без симптоми 2 антибиотика, а за Уреаплазма нищо. В една тема във фейсбук една жена беше писала, че само единия вид Уреаплазма е страшна при бременност и нейната не са я лекували изобщо. Но кой вид беше и дали е вярна информация, не се зачетох, защото аз Уреаплазма винаги бих искала да лекувам.
Аз не пия магнезий, защото не ми е предписан. Никой лекар не е видял контракции при мен. Болките ми се появиха само веднъж преди 5 дена, оттогава нямам (да чукам на дърво) и честно казано си мисля, че или беше разтягане, или отново болезнени газове, защото ми беше от тези специални дни. Казах си, че ако се повтарят със сигурност ще се свържа с лекар, но засега всичко е спокойно, а дори не пия Но-шпа изобщо. Лежах 2 дена като умряла, да не са контракции, тук ми наритаха задника и си отидох на разходка и засега всичко е ОК.

Супер, че всичко е наред с бебчето. Още малко и ще започнеш да я усещаш по-често и хем ще се успокояваш, хем ще се притесняваш като не е много активна. И моята ЖК минава като твоята. Ако не си бях казала за прегледа по здравна каза за втория триместър, щяхме и да го пропуснем. Пък все пак ми се полага. Пусни общ белтък, аз нямаше да го пускам, но докторът от ЖК ми каза и него задължително да пусна.
И на мен като на теб ми се точи времето. Само броя дните до 28 г.с., първа отправна точка ми е и сигурно, защото така я чакам тази седмица, затова толкова бавно минава времето + ковид пандемия и нищоправенето (освен работа)
« Последна редакция: Май 12, 2021, 12:53:59 pm от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #903 -: Май 12, 2021, 16:03:39 pm »
Грейси, добре дошла в клуба на чакащите момиче 😊 радвам се, че всичко върви добре с бебето. Разбирам те, че ходиш на много прегледи и доктори и аз започнах макар и чак в последния месец, преди това бях спокойна с проследяващия лекар, но за съжаление това се промени. Лошото на ходенето при няколко доктори е че е възможно всеки да ти казва нещо различно, в един момент човек не знае на кого да вярва. Може някой от другите да ти изпише нещо за уреаплазмата или ако няма активна инфекция може да няма нужда наистина.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #904 -: Май 13, 2021, 10:35:48 am »
Аз да си помрънкам пак. Настигна ме и мен запушения нос. Нощем се будя понякога сякаш се задушавам и трябва да контролирам дишане. Започнах да се мажа с кокосово масло, дано малко подобри положението.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #905 -: Май 13, 2021, 10:50:30 am »
Ако съвсем ти се запуши и не можеш да дишаш, слагай си ксилометазолин за спането. Ако искаш и детската дозировка си вземи, колкото да ти отбъбне лигавицата. Аз ползвах Назик кидс при нужда, като се събуждах посреднощ и не можеш да дишам.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #906 -: Май 14, 2021, 07:14:25 am »
Не посмях с Ксилометазолин. След трансфер ми дават един лист и на него с дебело е написано да не се използва. Е ако, не бях намерила заобиколен начин да се справя, щях да си сложа много ясно.
Та да напиша как се справих поне за тази нощ, може някоя бременна да прочете някой ден.
Имах много запушен нос, дори през деня. Постоянно го почиствах, но то няма какво да се почисти дори, само лигавицата е набъбнала. Мазах се вчера 4-5 пъти с клечка за уши в ноздрите с кокосово масло. Отпушва определено, но с временен ефект, затова и 4-5 повторих. А точно преди лягане пак с клечка за уши си намазах ноздрите с физиологичен разтвор. Не знам как действа, уж е сол и вода, но  много добре ги отпуши. Освен това гледах да си осигуря студен въздух през нощта, за да дишам по-добре. Та имам едни 6 часа непробуден сън.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #907 -: Май 14, 2021, 08:01:08 am »
Тери, аз използвах някакви капки с морска вода. Стеримар май бяха. На мен не ми помагаха особено, но щом физ. разтвор ти е подействал, можеш да пробваш и с капките. Те се пръскат като спрейче и е удобно.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #908 -: Май 14, 2021, 08:21:12 am »
Аз си пръсках Ксиламетазолин.Буквално не можех да дишам нощем, беше ужасно.Та се прежалих и прецених, че една капка в тия седмици няма как толкова да навреди.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #909 -: Май 14, 2021, 08:24:43 am »
Аз имах разрешение от моя лекар, от УНГ и от Мели. Естествено не съм прекалявала.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #910 -: Май 14, 2021, 08:25:32 am »
Здравейте момичета. Радвам се, че в тази тема има нови попълнения. Тери, опитай с Низита маз да оправиш носа. Действа добре и при деца, и при възрастни.
Лека и спокойна бременност на всички  :)
     
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #911 -: Май 14, 2021, 12:49:37 pm »
При мен няма развитие още, днес беше терминът според предишния доктор, според календара и тези в Майчин дом си е след една седмица на 22ри. Та продължавам да чакам. Тази седмица ходих на тонове 3 пъти вместо един, докторът сигурно ме мисли за луда 😬 Поне някакво спокойствие си осигурявам така.
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #912 -: Май 14, 2021, 16:00:03 pm »
Ох, Робин, много е тегаво чакането накрая.  Само като си спомня... Стискай зъби, не остана и скоро ще гушкаш прекрасно бебе.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #913 -: Май 14, 2021, 16:54:46 pm »
Аз в началото на бременността, май беше около 11-12-та седмица имах първо болки в гърлото и сливиците, после се появи хрема и ми се запуши носа. Тогава си пръсках Олинт хидра и имаше ефект поне няколко часа, за да мога да спя. Не съобразих да прочета дали може за бременни, но мъжът ми като разбра, се усъмни, прочетох и пишеше, че не се препоръчват. Спрях го, малко кофти ми беше още няколко дни, ама мина.

Робин, може първият доктор да не е изчислил правилно и 22-ри да ти е терминът. Кога ти беше ПРМ и овулацията, съответно?

Да споделя впечатления от вчерашния преглед в Плевен. Тъй като мимоходом споменах, че бях скоро на ФМ в Тутракан, докторката каза, че няма да прави изцяло ФМ, а само ще погледне пак някои неща. Наистина апаратът при нея е по-добър. Гледа много обстойно сърцето, мозъка, както и други органи. Общо-взето прегледът се оказа по-подробен от Тутракан и по-продължителен, но май ми взе по-малко. Заключението й е, че няма дефекти със сърцето и мозъка, и че като цяло всичко е нормално. Препоръча да ме видят на редовната ФМ, която се води в 20-та седмица. Казах й, че нямам такава в Тутракан, засега премълчах за Сигридов. Но като цяло ме учуди фактът, че за нея като специалист е важна ФМ в 20-та седмица, а следящият ме доктор нищо не каза и не смята това за важно. Общо-взето е така - колкото лекари, толкова мнения.
Питах дали в Плевен правят фетална ехокардиография, но ми обясни, че само в София има такива специалисти. Също обясни, че обичайно този преглед се препоръчвал задължително при инвитро, защото можело да има сърдечни дефекти. Но според скорошно американско изследване, както и според нейния личен опит, случаите на сърдечни дефекти при инвитро не са с по-голяма честота от тези при спонтанно забременяване, дори при последното рискът бил по-голям.

Пропуснах да кажа, че гледа и плацентата също много подробно и каза, че всичко е наред. Малко ме хвана яд, като си помислих, че преди 3 години, когато загубих бебето в 6-тия месец, ако можеше някой така да види нещата, сигурно нямаше да се стигне дотам... Но знам, че няма полза да съжалявам. Явно така е трябвало да стане по определена причина.
« Последна редакция: Май 14, 2021, 16:58:59 pm от Gracy »
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #914 -: Май 14, 2021, 17:07:27 pm »
Gracy, реално към 20 седмица се прави втората фетална и може би основно заради сърцето, не знам. Мен в 20 г.с. ми прави ФМ д-р Даскалов и ме викна 22 г.с. за фетална ехокардиография. Той работи заедно с една докторка от София. Доктор Даскалов има нужната техника, за да заснеме сърцето, изпраща записа на докторката и тя прави офлайн консултация. Преди пандемията докторката идваше от София в кабинета му, но сега работят така. Буквално 40 минути снима само сърцето на бебето и нищо друго (и то защото моето бебе беше застанало добре, предупредиха ме иначе, че е час прегледа). Преди да си запиша час за ехокардиография коментирах с други бременни в интернет с подобен термин като моя. На всички са им препоръчали това изследване и някои дори са били свидетели как кардиолога обяснява на техния доктор от ФМ за дефекти, които не се виждат на ФМ.
НО според мен тук говорим за малки дефекти, които се израстват. Сериозни проблеми и на ФМ се виждат, стига самия доктор да може да ги разчете. От всички жени, които пишем там, 1/3 отидоха на ехокардиография.
Аз по-скоро при пътуване до София по-скоро бих отишла на ехокардиография, отколкото на ФМ при Сигридов (и то не защото е Сигридов, а защото ще ти е 15та ФМ).
Мисля, че Маги беше писала, че в Плевен е ходила на фетална ехогардиография, но може и да се лъжа.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #915 -: Май 14, 2021, 18:19:13 pm »
Попринцип няма колкото лекари, толкова мнения. Ама понеже в България няма установен стандарт и санкции и всеки си прави каквото иска. Да не говорим, че разни лекари които изобщо нямат квалификация за правене на ФМ се занимават с това. За тази докторка в Плевен не знам (доколкото помня по списъка, нямаше специалист ФМ в Плевен), но репродуктивният със сигурност няма квалификация за ФМ.

При нас например има установен стандарт и няма 6-5. Има си фиксиран период за ФМ и никой не тъ пита кога искаш. Записва се в конкретна седмица. И аз АГ не съм виждала да прави ФМ. Има си лекари, които само с това се занимават и само при тях се записва час за ФМ (без значение дали частна или държавна болница). И техниката им е космическа. Аз така както видях сърцето на Калина в 20-та седмица, и собственото си не съм виждала. Беше нереално просто.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #916 -: Май 14, 2021, 18:50:50 pm »
Точно малките не се виждат. На Борис не му видяха комуникациите. Големи и средни се виждат.
Грейси, все забравям от къде си. Ако Варна ти е удобна  мога да ти кажа там при кого можеш да отидеш.

Яничка, не е баш така. Точно АГ си правят ФМ. Има и с образна диагностика. Къде са тези списъци, които си гледала?
« Последна редакция: Май 14, 2021, 18:52:58 pm от Pav-la »
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #917 -: Май 14, 2021, 20:18:08 pm »
Ще се опитам да го намеря списъка. Може би Тери ще помогне. Д-р Даскалов и Сигридов са в списъка със сигурност. Но за България мисля бяха около 12-15 сертифицираните лекари.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #918 -: Май 14, 2021, 21:01:30 pm »
И аз го търсих списъка, но не мога да го намеря. Убедена съм, че съм гледала такъв списък. Със сигурност бройката на сертифицирани лекари за ФМ беше много по-малък от броя такива, които я "прилагат". Не всяко АГ прави ФМ. Както говорихме с д-р Даскалов, ФМ обучение отнема изключително много време, така че не всеки може да го върши. Това, което правят лекари като др Даскалов, е да споделят знанията си с други АГ-та, за да се хващат неща и от тях, но това не ги прави сертифицирани за тази цел.
Напоследък и много разни и разнообразни лаборатории провеждат биохимичен скрининг. Опитах се да го обясня на други бъдещи майки, но някак не приеха дори това, че пращах списък само с лабораториите, които имат разрешение за това.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #919 -: Май 14, 2021, 22:01:58 pm »
С лабораториите е малко различно.

Яна, ето 2 от уж 15 човека са АГ. Според мен почти всички са с тази специалност.
За България не мога да кажа със сигурност, но тук почти всеки АГ може, но не на все му се занимава. Затова си има лекари, основно АГ, които го правят. Трябва да са в някаква си асоциация, но реално няма критерий за прием. Тоест, който иска да плаща членски внос има и това до специалността си. Отделно обаче си има и университетска след дипломна квалификация по ФМ и въобще по ултразвукови изледвания в акушерството и гинекологията. Това обаче не е специалност.
За България д-р Даскалова може да каже най-добре.