0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #800 -: Април 23, 2021, 16:23:27 pm »
Яна, доста тежко раждане си преживяла, дано бързо се възстановиш и забравиш негативните емоции. Аз и затова искам да избегна не само секциото, но и индукцията без настъпили условия за нея, защото често завършва със секцио.

За педиатър в София и аз бях чувала, че трудно се намира, но ние успяхме от раз - избрах я в интернет по положителни мнения и по локация - на една спирка с метрото от вкъщи е. После се срещнахме, харесах я на пръв поглед, ще видим дали ще сме доволни. Ако не втори вариант ми е Детска поликлиника България, за която се плаща невисок абонамент, но работят и със ЗК.

Аз в крайна сметка няма да раждам при доктора, който ме следеше. Такъв стрес ми причини, че просто нямаше как да продължа да ходя там. Чувставах се едва ли не виновна, че искам да родя нормално. Както бях писала единствено заради тромбофилията и Клексана ми даде два варианта или секцио, или предизвикване, което така или иначе ми представи, че е много вероятно да завърши със секцио. Хич не му хареса, че имам мнение по въпроса, че не се съгласявам сляпо, че питам. Тотално ми изгуби доверието. Ходих на второ мнение при една доцентка в МЦ Фемина и Майчин дом, тя ме успокои, че няма никакъв проблем да родя нормално, че не препоръчва индукция без наченки на предстоящо раждане. Предложи да спра инжекциите 37-38 седмица или да следим нещата седмица за седмица и така да се прецени спирането на Клексана. Освен всичко друго бебето си отговаря на термина ми по последна менструация, а не на променения по-ранен термин от моя доктор, та ако се бях съгласила на секцио то щеше да е реално още по-рано от необходимото. Доцентката не води раждания, но ме насочи към друг лекар от МД. Та това е, сменям и болница, и доктор почти в последния момент, но няма как.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #801 -: Април 24, 2021, 09:59:16 am »
Робин, според мен си взела правилно решение. Малко ли жени отиват в някоя болница и раждат при дежурен лекар. Не мисля, че това трябва да те притеснява. Наистина нямаше логика да се обсъжда секцио само заради Клексана. Тук да не кажа 90% сме/били на НМХ по време на бременност и си родиха момичетата нормално. Ако не се лъжа и Мишето, и Павла, като при тях няма предизвикване. Много странно се е извъртял твоя доктор в последния момент и така го изкара секциото все едно да избираш пред вадене на зъб с упойка или без, да ползваш напредъка на медицината.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #802 -: Април 24, 2021, 10:05:39 am »
Мишето беше предизвикано.

Робин, а защо ще спираш НМХ? В това също няма логика.
Важното е да си наясно с плана си и да ти е спокойно.

Тери, няма уважаващ себе си зъболекар, който да вади зъб без упойка.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #803 -: Април 24, 2021, 10:47:03 am »
То по мое мнение не трябва да има и уважаващ себе си АГ, който да каже, че секцио е възползване от напредъка на медицината без сериозни индикации за това.
Но явно е възможно, както и в Пловдив моя позната намери трима зъболекаря за вадене на зъб, но не предлагаха упойки и на четвъртия случи.
И понеже съм на тема зъболекари, да те втрещя още повече. Преди 10на години, не съм ходила на зъболекар другаде освен на село и не знам кое е нормално и кое не. Слагат ти коронка (за трети път, защото се праща по пощата отливката и докато се върне, зъбът ми се е наклонил на друга страна). Мъка да се сложи коронката, не влиза пак, започва пилене отляво, отдясно, на здравия зъб, зор не влиза, кръв тече отвсякъде. И от натиска коронката изскочи и падна на земята. Зъболекаря я взе от земята, духна я и ми я сложи пак в устата. Явно по правилото за петте секунди.

Мъча се да освободя място за бебето като отделям дрехи, два огромни чувала напълних и всички гардероби са все още пълни, преди са били просто препълнени. Ще трябва да започна да мисля минималистично или няма да станат нещата. Заради инвитро процедурите и нежеланието ми за живот, започнах много да купувам дрехи, които сега какво да правя като са нови и харесвам...
« Последна редакция: Април 24, 2021, 10:55:50 am от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #804 -: Април 24, 2021, 11:08:31 am »
Аз лично с високо-рискова мутация не бих спряла НМХ. Аз с него треперех много накрая. Представям си без имжекции. Даже толкова ме беше страх, че когато доктора ми каза че трябва да спра НМХ в понеделник, аз 6 дни преди това местех по час напред и така в понеделник я бих в 15 часа, вместо сутринта. Няколко часа бяха, ама за мен бяха много важни.

Моето секцио не се случи заради индукцията. Случи се заради позицията на бебето. И понеже тя беше такава през цялата бременност, осъзнавам че и термин да бях чакала, пак щеше да е секцио. Единственото, което можех да си спестя, бяха първите 12 часа. Ма пусти страх от това рязане.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #805 -: Април 24, 2021, 11:28:54 am »
Робин, при доц. Димитрова ли си ходила?Аз при нея си правих феталните в София.И според мен не трябва да се спира НМХ-то.Аз го бих до деня преди секциото, а съм нискорискова мутация.

Яна, радвам се че пишеш.Как сте с принцесите?

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #806 -: Април 24, 2021, 12:22:45 pm »
Яна, къса клечка пак си извадила, но е важен резултата. Индукцията не знам, но анестезията не е била особено успешна явно.

Тери, вякакви неща съм чувала и не можеш да ме изненадаш, но ми става чак неудобно, че е възможно. Онова чувство да изпитваш срам заради някой друг, но без да си замесен.
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #807 -: Април 24, 2021, 12:50:36 pm »
Моето беше предизвикано, но не заради тромбофолия и мутации. Изобщо не е седяло като въпрос, камо ли да се иска секцио. Напротив, лекарката ми беше сигурна,че ще родя нормално без проблеми.
Тери, всичко това звучи наистина невероятно. И как така някой изобщо вади зъб без упойка?
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #808 -: Април 24, 2021, 16:46:48 pm »
При доц. Карагьозова ходих. Още не съм съм решила дали и кога да спра инжекциите. Ако не са минали 24 часа от последната инжекция имало риск от кръвоизлив, предният доктор ме наплаши и с хематом/кръвоизлив в мозъка на бебето. За епидурална упойка трябва да са минали 12 часа от последната инжекция. Според доцентката ако се следи кръвотока няма проблем да се спрат в 37-38 седмица, при положение че цяла бременност не съм имала някакви проблеми с кръвоток или плацента (все още е първа група/степен плацентата), не съм имала загуби, тромбози, емболии или други такива проблеми, доста подробно ме разпита и за фамилната обремененост. Но въпреки това ще ме е страх да спра Клексана. Как да преценя кое е по-малкото зло, щом самите лекари имат различни мнения по въпроса. В сряда ще говоря с втория лекар от Майчин дом, който ще ме изражда. Сигурно и на предизвикване щях да се съглася, ако следящият ме доктор не го беше описал като "опит" за предизвикване, който вероятно ще завърши със секцио.
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #809 -: Април 24, 2021, 22:38:39 pm »
Аз бях с индукция,моето АГ искаше да спра инжекциите в 37гс,но аз си следят терапията при Паскалева и тя си ми написа писмено становище че не е нужно при нормално раждане да се спират. Спрях ги 3 дни преди раждането.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #810 -: Април 24, 2021, 23:12:09 pm »
При мен и двата пъти никой не е искал да спирам каквато и да е. Просто 12ч за упойката. Късмет. Както се падне. Със Симеон беше друга работа, а не заради нмх, а с Борис си дочаках 12ч за упойка и беше супер. Още същата вечер ми сложиха инжекция.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #811 -: Април 24, 2021, 23:25:36 pm »
Не са ми казвали за друг риск от НМХ освен заради епидуралната. Но при вагинално първо раждане, със сигурност ще имаш 12 часа след инжекцията. Освен ако не я биеш вече усетила контракции. Освен това ако я биеш сутрин е още по-добре, защото повечето раждания започват нощно време.

Аз лично хубаво бих си помислила за Майчин дом. Легенди има за него и отношението на персонала там.

Маги писах и в бебешко/детската тема вече.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #812 -: Април 25, 2021, 09:11:28 am »
В София откъм грижи най-прехвалени са в Токуда. Чак при нормална обстановка може да се плаща за ВИП стая, в която да спи и бащата няколко дена.
Въпрос към мързеливите майки (или на това се казва практични): какви кошари си взехте? Всички си представяме, че ще кърмим, така че предполагам всички сте взели кошари с тази идея, да си намалите нощните ставания.
Чудех се между това да купим една трансформираща се дървена с чекмеджета и повивалник и още една малка за 150лв next to me, но тогава за какво би ми била дървената освен за повивалник.
Гледам и дървените с падащи решетки, за да се сложи до спалнята, но тогава пък трябва вероятно отделна станция за повиване да се купи?
И още един лаишки въпрос. Опитвам се да разбера с колко ката се облича бебето, понеже не мога да се водя по себе си: в момента съм в леглото, завита със зимен юрган, плетена жилетка и два чифта хавлиени чорапи един върху друг. Ама като видях на снимките бебето на Янчето с това плетено одеалце и се чудя къде е златната среда. Завива ли се лятото нощем новороденото, не се ли завива. Заради Ковид са махнали от клиниките уроците за майки, които по принцип правят в родилното и се опитвам да събирам информация.
Съжалявам за многото въпроси.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #813 -: Април 25, 2021, 09:43:42 am »
Тери, аз не исках много кошари. Купихме една дървена на 3 нива. Тя е залепена за спалнята. Първите месеци и двамата спяха в леглото ни. Борис го кърмих, поне докато имах коластра, че при мен кърма никога не тръгна.
Според мен си вземи или Next to me бюджетен вариант, че не се знае колко ще изкара там. Около 3-6м максимум и нормална дървена кошара, а не трансформираща се, или само кошара и после направо на легло. Аз поне така направих.

За обличането. Симеон е роден края на август. Първата седмица беше с боди къс ръкав и пижамка. Завивах го с пелена. После беше само по боди и панталонче с крачета.
Като захладня беше с боди, пижама и чувалче вечер, а денем с едно одеалце.
Борис беше като Симеон, но той не спи в чувалче, а директно със завивка, защото спа по-дълго при нас, а после беше трудно да свикне в чувалче. През много студените дни му слагах и жилетка вкъщи.
Сими като беше на 3-5м го слагах да спи вечер на 14С. Не отоплявам спалнята. Сега в къщата е топло и под 19С не е падала температурата.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #814 -: Април 25, 2021, 09:50:12 am »
Teri, три деца с дървени нормални кошари гледам.Големите легла ще са някога когато им направим стая(Моника вече има, за малките предстои) Повивалника е на скрина от горе, в скрина са бебешките дрехи, над него сложихме рафт с козметиката и най-нужните неща.Памперсите в кашон до скрина.Общо взето така си оптимизирах аз нещата, така ми беше удобно.Лятото бебето го завивам с лека тензухена пелена, в най-големите жеги с една дето е като вестник тънка, а ако е прекалено топло по памперс и така спи.След раждането на мен тотално ми се разбъркаха хормоните и ми беше топло постоянно, повечето жени са така, но ако на теб все още ти е студено гледай околните и се води по детето, то ще си покаже.Ако им е топло стават нервни и се изприщват.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #815 -: Април 25, 2021, 10:01:19 am »
А, повивалник. Аз само в банята имам. Не сменям пелени в спалнята.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #816 -: Април 25, 2021, 10:02:59 am »
Аз съм с next-to-me на BabyBay. Немски са. Принципно трябваше да съм с модел, който е до 14 месеца, но в съседното село изпадна един втора ръка до 9 месеца, на много добре цена и с пълно оборудване и се прежалих, та го взехме. Изключително съм доволна от леглото. Като й омалее я прехвърляме директно на нормално единично легло в една стая със сестра й.
Обличането е лесно. Бебето трябва да е с една дреха повече от човека в къщата, който е облечен най-леко. И аз съм в страшна хормонална буря и този човек определено не съм аз. Аз обличам и след 10 мин проверявам във вратлето температурата и така се ориентирам.
За спане имам чувалчета. В момента е с пролетно. Взела съм и лятно. За количката одеалце и за лятото - тензухена пелена. Аз без завиване на кръста никога не спя. Така че завивам и децата.
Памперс сменям където ми падне - на спалнята, върху масата, на дивана... само слагам подложката и готово. Имам си един панер с всичко необходимо и си го местя където ми трябва. С Дими имах отделен повивалник. Няма толкоз непотребна вещ.
« Последна редакция: Април 25, 2021, 10:05:32 am от yanicka »

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #817 -: Април 25, 2021, 10:29:01 am »
Благодаря за отговорите, момичета.  Май на Маги варианта е най-близки до това, което и аз си представям. Ама защо не се сетих за повивалник на скрин. Направо ми разреши дилемата.

При нас в стаята още мирише на Саво. То три пъти пръскахме. Та Мишо сега ще мие стената по-сериозно и дано се отмирише, че още не смея да се върна в стаята,нищо че цяла седмица е на отворен прозорец. И климатик ще слагаме за преходната стая, за да може да охлажда горе-долу, защото у нас лятото не се живее. Става 30 градуса, няма как новородено да държа на такава температура. Килими на тепавица ще се пращат. Абе както има много време, така и след 6 седмици живот и здраве ще съм в 28 г.с. и мисля да започваме с покупките.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #818 -: Април 25, 2021, 10:52:36 am »
А то новороденото какво ще прави вътре? При нас също е много топло, ама аз затуй взех такова легло - малко, леко и на колелца. Мести се супер лесно и цяло лято ще бъде на двора. Че количката ми се струва прекалено закрита за тази жега.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #819 -: Април 25, 2021, 11:00:36 am »
Леглото споре днуждите Ви. С Васил имах трансформиращо легло и беше най-удобното нещо тогава. Но когато дойде време да спи в голямото легло вече беше тясно (70см), а на дължина супер. Все пак до шестгодишен изкара в него, но накрая се оплакваше, че му е тясно. Кърмих цял месец и имах удобен стол до леглото, на който сядах и кърмех там нощем (а и денем). С Криси реших да не взимам такова легло и има само дървена малка кошарка (60х120). Определено 60 е тясно за бебе, което вече се върти и е над 60 см дълго. Освен да спи тя и играе там. Играе също и на земята, но когато имам малко работа я оставям в кошарата на безопасно място. От спалнята вече падна, а не може да лази и дълго на земята не издържа. Тази кошара има допълнителен повивалник, който се маха и слага. За мен той е нестабилен, макар че по характеристики държи до 20 кила ми се струва, че се е огънал малко. Креватчето е до стена и повивалника се слага върху решетките, така че да опира стената в единия си край, но под него е празно пространство и тежестта и движенията на бебето са го огънали. Мисля, че има и по-здрави повивалници от този тип. Аз нямам място в банята за повивалник. Коритото ми е малко и едва се събираме там с нея. И с двамата имам сгъваеми кошари, които са ни само за път. Криси още не е ползвала своята, което не е странно в зимната пандемична обстановка, но пък я чакат приключения лятото. На дървените кошари и на двамата винаги съм ползвала само долното ниво. Горните са удобни, но на комбинираните легла се разглобява почти изцяло, за да се свали рамката. Васил се надигна рано и действително беше рисковано. Криси още мързелува предимно, но за свое успокоение ги държа по-ниско. Двамата са с различни условия, защото имаме различни условия на живот - жилище, пространство, нужди. Ако при единия съм сметнала нещо за грешка съм се опитала с другия да я поправя (неуспешно май). Въпросът е какво ще е вашвто разположение в къщата, колко място ще имате и колко мебели ще струпате там. Но също и какви са твоите навици и кое мислиш, че ще те улесни и ще ти дава спокойствие.
За мен, например, е странно повивалника да е в банята, а дрехите в гардероба. Случва се памперса да пропусне и да видя чак при смяната му. Не върви всеки път да мъкна дрешки, но не върви и да нямам под ръка когато се наложи. А дори новородените бебчета пишкат по време на всяка смяна на памперс. Удобно е да ги измиеш в банята, но ако си опишка дрешките не е удобно да го преоблечеш. За мен е така, а Павла явно си има рутина и го намира за по-добрият вариант. В крайна сметка всичко зависи от твоите нужди. Ние с една баня вечер влизаме буквално един след друг за къпане и ако някой ще ме чака да ползвам и повивалник там, за да я масажирам и обличам тепърва ще е неприятно.