0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #620 -: Септември 22, 2020, 23:02:29 pm »
Браво, Яничка, нещата се подреждат при теб. Дано да е все така и занапред.

При мен нищо ново, освен че не съм много във форма - като болна с температура (без да имам Т), цял ден лежа, нямам сила за нищо, боли ме глава, не ми се яде нищо. Доста съм изненадана, явно организмът ми се чуди какво става 🤔 😅
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #621 -: Септември 23, 2020, 00:50:11 am »
Робин, нормално е да се чувстваш така, ще мине. На мен вече ми се яде, но нищо не ми се яде  :D, т.е. все нищо не ми харесва, явно така ще си я карам.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #622 -: Септември 23, 2020, 00:59:36 am »
Имах такива периоди и аз. Като кажеш 'Яде ми се нещо вкусно' и мъжът ми искаше да се гръмне.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #623 -: Септември 23, 2020, 08:29:35 am »
Добре дошли в клуба на бременните, много ви се радвам на симптомите.И аз така едно че в началото не ми се ядеше и свалих килограми и с двете бременности, после пък ми се ядеше нещо, ама не знаех какво.После нападнах всичко кисело което виждах, посред лято ръпах кисели краставички и търсех трушия в магазина  :lol: Да си знаете, какво предстои :)

Яничка, стискам силно палци и вярвам, че това е твоето бебе!

Робин, чакам прегледа с нетърпение с теб!

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #624 -: Септември 23, 2020, 09:42:55 am »
Яничка,супер!Само хубави новини и за напред!
На мен пък нищо не ми се е прияждало,даже мислих че е мит да й се прияде на бременна нещо неистово,но моя приятелка ме обори.Всички покрай мен не говореха за храна,даже им се дразнех,в разговор каже някой"купих си от лидъла,ай няма да ти казвам какво","готвих ама няма да ти кажа какво".
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #625 -: Септември 23, 2020, 10:05:12 am »
Аз непрекъснато съм гладна, но не ми се яде нищо.
Оная вечер накарах мъж ми да ми сготви една от любимите манджи. Като започна да мирише от фурната и излязох на двора, защото ми стана супер лошо. Ма реших, че ще ям щот лиги ми течаха направо. Ми една хапка и аз в тоалетната, а мъжът ми с двойна порция. Та после ядох неовкусени домати и хляб.
И нон стоп някакви неща ми миришат супер вкусно, а после и една хапка не мога да опитам.
Забелязвам, че ям неща които нямат силна отчетлива миризма, като салати например. Ама после в комбинация с прогестерона в корема ми става писта от Формула 1. Но доктора каза че щяло да мине това като спра прогестерона.

Но поне почти не повръщам.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #626 -: Септември 23, 2020, 11:11:49 am »
То не че нещо конкретно ми се е прияждало, а просто ми се ядеше нещо много вкусно.
Мушмули ми си ядат от 2г! Тук няма, по интернет не мога да поръчам. Само това ми се прияде с Борис и не си го намерих. Сега пак ми се яде.  :(
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #627 -: Септември 23, 2020, 11:41:26 am »
То не че нещо конкретно ми се е прияждало, а просто ми се ядеше нещо много вкусно.
Мушмули ми си ядат от 2г! Тук няма, по интернет не мога да поръчам. Само това ми се прияде с Борис и не си го намерих. Сега пак ми се яде.  :(

И при нас няма мушмули, но има едно дърво с едни ситни плодчета, чийто вкус е много близък до мушмулата. Ще помоля съседката да ми го снима и да ти го пратя, че тя ходи да бере. Може да го има и при вас. Тамън сега започнаха да зреят.
Аз пък обожавам райска ябълка. Миналата година ядях по 2-3 кила на ден и с нетърпение чакам 1-ви октомври да ги пуснат по магазините.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #628 -: Септември 23, 2020, 11:47:17 am »
Аз намразих любимата си пилешка супа като бях бременна с Моника.Така ми се ядеше, а така ми се додрайфа от нея.... С Моника само с гадене минах, но с близначките наваксах.

Аз също мислех, че са митове това с храната, обаче с близначките доста отчетливо ми се показа, че не е мит.

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #629 -: Септември 23, 2020, 12:09:44 pm »
Говорете ми за райски ябълки.
Ако може да се праща по куриер,ще пратя на който иска,напълно безплатно.Имаме дърво,голямо,изродено,и мъжа ми се катери,с дълга ножица реже,и никой не ги яде.Дори и лекарката ни знае като "къщата с райската ябълка",а ако не се оберат падат като бомбички и става леш.Тъй че,чувствайте се офертирани.Приятелите ни не щат,майка ми и баща ми не щат,само няколко баби от оркестъра на свекъра взимат.
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #630 -: Септември 23, 2020, 12:10:57 pm »
Аз съм тези, на които им се дояжда , но за кратко и после срам като мъжът ми ми донесе нещо, а на мен вече никак не ми се яде  :D Той много се ядосва, че не ям почти никакво протеини, но още ми се гади и повръщам  от тях. А и аз посред лято колко кисели краставички изядох, цели буркани заминават, както и лимони, зелени кисели ябълки, зелени праскови. Вчера ходи мъжът ми в магазина и аз измислих, че грозде ми се яде много. Носи ми той и започвам да го ям и му казвам, ама то много сладко и той гордо ми заявява, че най зрялото избрал, а аз му викам, ама аз исках кисело 🤣
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #631 -: Септември 23, 2020, 12:23:54 pm »
Така, така Хелиантусче и аз същата картинка бях.Гледах най-неузрелите праскови, кайсии, грозде.Изкарах бременността на много плодове, аз по принцип плод не ям.Протеини, само чисти пържоли приемах, така ми се ядеше.Моя мъж ми правеше по няколко на скарата, да имам за няколко дни, че беше голям зор.Другото е да ги нарежеш вътре в салатата и да ги ядеш така овкусени с оцет  :lol:

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #632 -: Септември 23, 2020, 13:26:01 pm »
Слънчицето, аз в Англия и България само съм опитвала райска ябълка, но винаги ми е била много гадна. Обаче тук в Испания е божествена. Имат два сорта и едните се ядат твърди, а другите меки. Аз обичам от твърдите. И ако не знаете има над 200 вида мандарини и портокали, но тук на всичко викат портокал.

И аз вече не мога да ям месо и яйца. Има ужасен вкус. Ама за плодове умирам. Лошото е, че и те правят газове. Ония ден правихме супа топчета и аз ядох само водата, мъжът ми топчетата. И то ми беше вкусна само след като изсипя половин бутилка оцет. Краставичките още не съм ги започнала.

Ама аз все се надявам да ми мине.

26.09.2019
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #633 -: Септември 23, 2020, 13:57:50 pm »
Маги, много добра идея за оцета  :D

Яничка, и аз все се надявам да ми мине, но не ще. Яйца не съм яла от средата на Юни.
Плодове и аз хапвам доста.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #634 -: Септември 23, 2020, 15:34:10 pm »
Много вкусна дискусия ♥
Миналата бременност налитах на грейпфрути до откат, всеки ден и по много. Сега ми се яде сладко и плодове. Изключително странно е за мен, тъй като аз захар не обичам по принцип, но сега търся и даже в тоя момент с разните проблеми със захарта ми е много трудно да се справя с желанието.
Относно предните ми терзания - аз какво искам и те какво ще направят са различни неща може би. Мисълта ми е, че аз не мога да настоявам на всяка цена да не е секцио, защото знам, че рискове винаги има. Въпросът е как да съм сигурна, че ако се стигне дотам действително ще е най-доброто решение за състоянието ни и дори единственото възможно. Щото в един момент като ти кажат не излиза, режем и ти си безсилен да се опълчиш. Та в тая връзка от ЖК ме подкрепят за естествено, но становището на ФМ има доста голямо значение и ако тя се запъне, че е опасно никой няма да рискува.

*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #635 -: Септември 24, 2020, 11:50:49 am »
Лято, нищо не трябва да е на всяка цена. Затова са докторите, за да преценяват такива неща. Ти къде ще раждаш, избрала ли до конкретен доктор, с който евентуално да обсъдиш вариантите?
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #636 -: Септември 24, 2020, 11:59:53 am »
Според мен докторите трябва да поднесат ясна и точна информация на базата на която майката да вземе решение. Не са те хората, които да взимат решенията освен ако не става въпрос за спасяването на живота на майката или бебето. Във всички останали случаи майката трябва да подпише документи за секциото и докато това не се случи, такова не се предприема.
При мен лично нещата се закучиха и лекарите искаха да се прави секцио. Аз не исках. Изчакахме още 2 часа и те казаха, че няма да мога да родя сама. Аз питах какви са вариантите и от двата предложени избрах форцепс. Уговорката беше да подпиша документите и за двете процедури и ако не успея да изкарам бебето с два опита с форцепса, то тогава преминаваме към секцио. Ами успях с един.
Но нито един лекар не е взимал решения вместо мен. Те само ме информираха и подкрепяха. Защото при положение, че аз разписвам документите, те отговорност не носят. Отговорността е изцяло моя.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #637 -: Септември 24, 2020, 12:54:54 pm »
Абе не сядат баш така нещата, Яничка. Това, че има подписано някакво съгласия не освобождава никого от отговорност. Важното е решението да е взето наистина информирано. За тази цел информацията трябва да бъде представена достъпно и наистина да се обяснят рисковете. Примерно тук в мед.университети имаш 4 семестъра предмет, в който учиш народните наименования на болести, коколи и джигери и как да представяш информацията. Факултативен е, но го има и масово се записват. Макар да е широко застъпен патриархалният модел на отношения лекар пациент, тук се дава избор, ако реално има такъв. Личното мнение се изказва, но без да се налага и без да се плаши пациента. В България, макар понякога отношенията лекар-пациент да са странни - лекарят  често се стреми да угоди на пациента, а пациентът си мисли, че лекарите са им  дръжни. Има един момент на наплашване и измисляне на проблеми, за да се докаже колко е велик лекарят. Много от известните имена работят така.
С 2 думи. Избор се дава, но когато го има и трябва много да се пита за рисковете.
Моето мнение е, че 'голямо бебе' има много рядко и няма как от узи да се прецени дали това бебе може да излезе. Другото са внушения.

Лято, ти си просто повод за дискусията, а не коментирам конкретно твоя случай. 🙂
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #638 -: Септември 24, 2020, 13:36:14 pm »
И аз да си дам петте лева по темата.
Винаги ще казвам,че тук за щяло и нещяло и давай на секцио.Много жени,включително и мои познати също го хвалят -заспиваш и като се събудиш си мама.Да ама не,операция е,гадно е.От скоро почнах да усещам леко мястото,до скоро ми беше гадно да го пипам,щото е като чуждо.Нищо не усещах.И дори една много хвалена лекарка от МД Варна се изказа така-нормалното раждане е за мъжкараните,ако не сте такава,не си го причинявайте.И са много лекари като нея.
Голямо бебе като кажат...и 4500 се раждат нормално.Просто за избрания екип секциото е манна небесна,затова и нямах избор на екип.Някои още правят секцио,щото било инвитро.А това не е повод,пак родих секцио,но поне в деня в който детето ми си избра за рожден.
*
Re: Тема на бременните 104
« Отговор #639 -: Септември 24, 2020, 13:46:02 pm »
Робин, лекарят от женска консултация смята, че ще се справя, но тя не намираше смисъл и в изследването за гестационен диабет. Според нея всичко е прекрасно, но то и аз така се чувствам. Единствено е съгласна с това, че бебето върви по-голямо, но не вижда проблем да родя нормално. Само че тя също е измерила по-голяма коремна обиколка, но досега не го е коментирала по никакъв начин. Лекарят от фетална морфология от своя страна се запъна с ГД от средата на бременността именно заради по-голямата коремна обиколка. Изследванията ми бяха аха на границата и даже аз доста инатливо не ги приемах за верни, повторих и пак бяха на границата, но тоя път от долната страна. Както и да е, водят ме ГД и това е. Но заради това ГД искат категорично да отслабна (свалих 2 кг още в началото и повече ни качвам, ни свалям) чрез спиране на всички захари, за да може натрупаната захар в черния дроб на бебето да спадне като количество, дробчето да се нормализира (то издувало коремната обиколка) и коремчето да се прибере, така че главата да е най-голяма и водеща при раждането. Тоест никой не смята, че самото бебе е супер голямо и оттам е големия проблем, а съразмерността между обиколка корем и обиколка глава. Според лекар от фетална морфология това може да доведе до луксация на раменна става при нормално раждане. Тя ако искаше на всяка цена да ме принуди да е секцио щеше да изсмуче нещо къде по-сериозно и с по-голям риск. Тук рискът не е толкова голям. Но ми добавят вече и очакваният размер на бебето, с което буквално ме сплашват, че ще има много разкъсвания и кръв. Аз казах, че тия размери за мен не са водещ фактор, щото синът ми го мериха с 500 грама по-малък около 30 часа преди да се появи на бял свят и той не е единствен пример за неправилни изчисления. Притеснява ме усещането, че всъщност някой се опитва да ме притисне да взема решение, което аз не искам да взимам. Искам си нормално раждане, страхувам се от секциото. Имам насоки засега да го обсъдя с лекарката от ЖК отново и евентуално при следващ преглед ако този персентил не спадне повече да ида отново на ФМ. И тогава вече може и да ми го наложат като необходимо. До този момент коремчето е малко по-близо до нормата и съответно съотношението се е подобрило, но не достатъчно, за да съм спокойна изцяло, че няма все пак да бъде "измислено" нещо дори. Това притеснение от секциото е ужасно и под влияние на хормоните не мога да съм сигурна, че взимам правилно репение. Най-малкото, защото дори сама предпочитам да предизвикат нормално раждане 2 седмици по-рано пред това да ме режат пак толкова по-рано. Просто не искам да бъда рязана явно и това е основният проблем. Опитвам се да се успокоя, че не съм единствената, че някои дори го предпочитат, но пустата операция не ми дава мир и това е. както Павла и преди е казвала - аз като си навия нещо и друго не приемам. Явно случаят ми е пак такъв, но действително не мога да съм сигурна вече дали този път мисля рационално или емоционално, защото знам и, че съм доста уплашена от предстоящото след раждането. Забравила съм що са колики, безсъние, зъбки, температури... Страдам, че ще отделям по-малко внимание на големия и изобщо коктейлът от емоции е толкова мощен, че изобщо не вярвам сама на преценката си вече. Ей това ми е проблемът. Че и няма с кой доверен човек да го обсъдя, някой който има представа що значи раждане, как минават процедурите и знам, че е разумен човек. Мъжът ми се плаши от тоя процес и дори не иска да се поинтересува от процедурите от страх, че ще поискам да вземе участие. А то реално никой друг не може да вземе решение вместо мен. Остава да чакам в напрежение следващия преглед и да видим какво ще стане, а тогава вече ако има нужда "да се налагам".
В Надежда ще раждам, а там май няма избор на екип, а който се падне на смяна. Аз така и предпочитам де. Може би само като се планира секциото лекарят от ЖК гледа да е при него, не знам. Но за нормално раждане нямат избор или поне досега никой не ме е питал.