0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #960 -: Юни 19, 2020, 10:18:31 am »
Лейди е все такъв оптимист. Аз не си мечтая да повръщам, хич не ти завиждам. Завиждам на бременните без симптоми.
Развоят при мен: вчера вече "зацапването" ми беше повече от зацапване, но не беше все още като цикъл. И ми е интересно, че пих Герикапс. И веднага всичко спря. Видях дозите, аз пия същите дози от Фертил Ейд, то тогава какво има във Фертил Ейд...Много странно. Излезе ми е Прогестерона от вчера преди прегледа. 18 при реф ст-сти между 1-23, а дори не съм достигнала пика на Прогестерон. Започвам да си мисля, че много се стреснах от това ,че жулнах колата. Не ми е за сефте да си предизвиквам цикъл от стрес. Засега Герикапс спряха процеса.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #961 -: Юни 19, 2020, 10:49:41 am »
Щом мислиш, че съм оптимист, ще споделя надеждите си... Това твоето зацапване, не е ли възможно да е ОНОВА зацапване, за което все следим?
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #962 -: Юни 19, 2020, 10:57:29 am »
Няма начин, то започна 2 дена след овулация. А вчера вече си беше кървене, просто все още не беше станало цикъл. Мисля, че имах имплантационно зацапване след трансфера. Беше малко и кафяво след дращенето по матката. Реално по време на "имплантационните" дни всичко беше много различно. Дращене, изведнъж силна умора, зацапване. Имамм надежда, че този път бях една крачка по-близо до успеха от предишните трансфери. И го отдавам на кортикостероидите.
Сега чакам резултатите от Антифосфолипиди, Антикардиолипиди Репродуктивен имунофенотип, Нк клетъчна активност и НК клетки, да видим какво ще излезе. Исках и HLA (ЛАД) тест да пусна, но в КИРМ или не правят, или аз не успях да разбера как са си го кръстили при тях.
« Последна редакция: Юни 19, 2020, 10:59:19 am от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #963 -: Юни 19, 2020, 12:50:33 pm »
Да, помня че имаше кафеникава нишка на тоалетната хартия. И аз вярвам, че вече си близо. Обсъди ли с твоята докторка това да оставите ембрионите до 5 ден?
Предполагам след като излязат резултатите ще трябва да отидеш, за да ги разчетат. Доста неща си пуснала. Аз четох в една група във фейс, че задължително при биопсия или ЕРА, трябва да се пуснат и НК, защото иначе резултатите не били достоверни.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #964 -: Юни 19, 2020, 17:46:25 pm »
Ще се правят вливки май май.
Какво са тези Т-лимфоцити и цитотоксични, ще чета.
Миналата година имах завишена НК клетъчна активност, но минимално и общо НК клетки 9.1 в норма, сега са 21%, а даже съм пила кортикостероиди скоро.
Дали лимфоцитите са намалени от това и изобщо какво отношение имат. За да не убият ембриона, не  е ли по-добре да са занижени като сега. :?
« Последна редакция: Юни 19, 2020, 17:56:37 pm от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #965 -: Юни 19, 2020, 18:01:11 pm »
Тери, права си за симптомите, по- добре бременност без симптоми.
Имунологията ми е тъмна Индия, но да с NK-клетките сигурно ще ти препоръчат вливки.

Аз продължавам да имам драма с рецептите, говорих с 3 различни места днес и до никъде не стигнахме, много изнервящо и то защото доктора забравил да напише бележките, човешко е, но сега бил неоткриваем... Ще се оправят нещата,  но явно с повече нерви.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #966 -: Юни 19, 2020, 19:41:21 pm »
Ако се наложи, ще пращаме. Дано не се наложи.

Ох, ние сега се разколебахме с тези НК клетки. Май се чудим дали да не направим трансфера на тридневни, за да имаме поне един трансфер с интралипид преди да ходим в София. Реално, ако ги изчакаме до 5ти ден, може и да не оцелеят и да не докараме до трансфер с вливки. Ще попитаме и докторката, но тя ще каже 3ти ден, то е ясно. Май няма да рискуваме. На теория с трансфер на трети ден не губим нищо, най-много още един ненужен трансфер да ме натовари.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #967 -: Юни 19, 2020, 19:57:48 pm »
Тери,за един тридневен и след два дни още един трансфер с пет дневен как стоеше въпроса?Аз съм чела ,ама при вас може ли?
Хелиантус,дано все така добре вървиш!Имаш добри симптоми,което говори за повишаване на ЧХГ.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #968 -: Юни 19, 2020, 20:38:32 pm »
Нищо не вдявам от имунология, но не пише ли в референтни стойности на НК, че трябва да са по-малко от 10. Твоите са 5 и нещо.
Хелиантус, започвам много да се ядосвам на тамошните медици. Как е възможно да имат толкова тромава и безотговорна систама. Те може и да виждат смисъл, но аз не  :x
Дано се разберете по-лесно. Ако имаш нужда и аз съм на среща и мога да пращам.
Идва 50та стр., а аз нямах късмет. Новата тема предлагам да я пуска Тери  :D
« Последна редакция: Юни 19, 2020, 20:40:18 pm от Lady01 »
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #969 -: Юни 19, 2020, 20:44:46 pm »
Слънце и аз си го мислих, но то какво ще спечеля. Трансфер ще има. Само ще разтурим рахата на първия ембрион. Май ще си правя трансфер на 3 дневни с вливка, поне преди Турция, защото знам, че там няма да ми погледна изобщо имунологията. Предния трансфер реших, че няма да ми пука за имунология, но след като бях на Кортикостероиди смятам, че е важно при мен.

Лейди, просто информативно ще ти копирам от сайта на клиника надежда: "Естествените клетки убийци или NK клетки са популация от лимфоцитите, които медиират цитотоксична активност срещу злокачествени, вирусинфектирани клетки и продуцират имунно активни вещества, т.нар. цитокини при имунна стимулация. При бременност специална популация на NK клетките (CD3-CD16-CD56+) в плацентата допринася за растежа на клетките, секретира растежни молекули за плацентата и отслабва локалния имунен отговор на границата майчин организъм/плацента. Обратно, друга популация на NK клетките (CD3-CD16+CD56+), когато се активира от IL-2 е цитотоксична за плацентарния трофобласт. Тези клетки секретират тумор некротизиращ фактор (TNF), който може да разруши плацентата. Жени с над 12% CD16+CD56+ NK клетки са с висок риск от спонтанен аборт и невъзможност за имплантация."
Моите  CD3-CD16+CD56+ са 21%, тоест завишени, но на мен не ми е ясно как са свързани всички тези неща заедно. Лимфоцити, с НК клетъчна активност, с НК клетки и как едното може да е в норма, а другото не.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #970 -: Юни 19, 2020, 21:37:35 pm »
Тери,аз по едно време се интересувах от имунология когато аз пусках. Мога да ти кача резултати от надежда ако те интересува,но толкова скоро след трансфер и кортикостероиди мисля че не е трябвало да ги пускаш. Аз бих изчакала ембрионите до 5 ден,бих направила трансфер ако пак е отрицателен тест вече бих действала по друг начин,но аз не съм толкова навътре в нещата ...

Другото което пускат в надежда е плацентарни молекули, но то се пуска вече при бременност.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #971 -: Юни 19, 2020, 21:50:18 pm »
Проблемът е, че при мен това са последните ембриони. И след това Турция. Иначе аз питах лекарката да пусна ли НК клетки и тя каза: "Изчакай 15на дена, за да видим как ще са за месеца след трансфер, а не в месеца с трансфер". Не разбрах логиката.
Ще й оставя тя да прецени в този случай ще чакаме ли до 5ти ден или вливките ще са последната "промяна", която ще направим.
Реално да ги чакаме на 5ти ден, освен че ми носи на мен яснота дали се развиват, не ги прави по-силни, с по-голям коефициент за имплантация. Това са същите ембриони, които бих трансферирала и на 3ти ден, по принцип в мен имат повече шанс за оцеляване. Аз исках да ги чакам до 5ти ден, за  да не тормозя с излишен трансфер. Но много би ме човъркало, ако не оцелеят до 5ти ден и нямам трансфер с вливки, защото в Турция НК клетки не зачитат, а искам да знам, че съм пробвала с вливка и съм успяла, или и с нея не съм успяла и нямат значение.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #972 -: Юни 19, 2020, 23:10:13 pm »
Добре тогава, високи са. Да не ме помислиш за откачена, но ако се стигне до Турция и правиш там трансфер, не е ли възможно да си правиш вливки в България, като се прибереш. Защо не обръщат внимание на имунологията, при положение, че е толкова важно и има голям риск от аборт? Най-вероятно не съм първата на която хрумва, а и сигурно трябва да те следи лекар. Предполагам има възможност...
« Последна редакция: Юни 19, 2020, 23:20:49 pm от Lady01 »
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #973 -: Юни 20, 2020, 13:16:29 pm »
Лейди, системата им няма никакъв смисъл и е ужасна. Ще се разберем за лекарствата, просто става бавно. Поне ми записаха час за ТСХ да изследваме след 10 дена. Аз май ще спирам да се тествам , вече тестовата линия е по-тъмна от контролната, няма да е биохимична явно.

Слънце , благодаря!

Тери, направете го така както го чувствате най-правилно. Виж и лекарката какво ще то каже, много стискам палци!

*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #974 -: Юни 20, 2020, 13:54:33 pm »
Тери, на фона на лечение не е адекватен резултатът. Хубаво кортикостероиди, ама в процес на спиране. Как знаеш как ти реагира имунната система след това? Следвай си плана. Връщай 5 дневни, а ако искаш направи и вливка, но ги изчакай до 5ти ден и ги връщай. В Турция ще им се даде инфо, ако и с 5 дневни не стане. Така с изчакване и влива ще стане сигурно. Защо ти е да знаеш какво е сработило? Не изключвай и късмета.

Хелиантус, ако знаеш кой е лекарят не може ли да настояваш да се свържат с него и че е спешно?


Този път ще позная, че до Коледа всички ще сте бременни 
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #975 -: Юни 20, 2020, 15:13:18 pm »
Тери, мен и Конова ми каза, че с НК клетките от аборта ( когато не се разви или един Господ знае какво беше, сърце не чухме. Сещаш се, като лежах в Надежда) ми каза че не са адекватни + крос матча най-вече. Защото при бременност винаги има имуннен отговор. Според мен, това което ти описа като ‘дращене’ си е било баш имплантацията и от там и този отговор. С влияки или не, имаш два трансфера на тридневни, като на втория включи кортикостероид. Аз бих продължила напред, с вливка или не на петдневни. И кортикостероида, който си пила пърка цялата история. Но те разбирам. И аз бих говорила с докторката ми. Прегръщам те!
Робин, съжелявам :/ Хелиантус и аз мога да се включа в пращането. Ще се уговорим кой-какво ако трябва и ще имаш всичко. Лежункаш ли?
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #976 -: Юни 20, 2020, 22:51:20 pm »
Разбирам ви напълно, но мнооооооооооооооооого ме е страх, че няма да оцелеят до 5ти ден. Писах с доста жени с инвитро с мъжки фактор или проблем с Я и до 5ти ден почти всичко окапва. А на нас са ни последните два ембриона. Просто нямам време за експерименти. Затова започнах да мисля пак за тридневни, понеже поне, както аз го разбирам, ако са читави ще оцелеят в лабораторна среда и до 5ти ден, но ако не са читави, може да им е някакъв спасителен пояс да ги върнат на 3ти ден.

Та да ви попитам, аз ли нещо не разбирам или реално е такава разликата между три дневни и петдневни. Отглеждането им в лабораторията до 5ти ден не ги прави по-качествени, нали? Тоест нищо не печеля с 5дневни, освен да няма излишен трансфер. Или се лъжа нещо?

А и се притеснявам като не се практикува по принцип чакане до 5ти ден в клиниката, дали е добра идея да си правя опити.

Със сигурност ще говоря с докторката и може би с ембриолога.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #977 -: Юни 20, 2020, 23:42:32 pm »
Принципно, от прочитането, колкото по-малко са ин витро, толково по-добре. Затова, ако видят, че няма да ги бъде, връщат и на 2ри ден.
Идеята ми е, че ако не оцелеят, поне знаеш, че не са отгледани добре или не са били читави. Така, макар да 'изхабяваш' последните си ембриони, сваляш тежест от имунологични и подобни терзания.
Аз така бих направила. Вливката също бих направила вече. Интралипид, кво толкова.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #978 -: Юни 21, 2020, 00:33:03 am »
Тери,и аз това знам.Оцелелите до пети ден,оцеляват защото са с по-висок потенциал и по-качествени.И аз бих ги изчакала,те са и по "тромави" и не плуват много ,много.Закотвят се по-лесно.
Ако ги изчакате ще имате информация  ако се наложи следващ опит.
Отглеждането не ги подобрява,просто ги тества.Ембриолога ще ги проверява за виталност веднъж на ден и според мен се лъжеш.Досега пробва с тридневни няколко пъти,пробвайте ги до пети ден според мен.
Като съм чела,петдневните са с по-голяма успеваемост,точно това говорихме,че от такава бройка ни един нямате на пети ден,а можеше да пробват да отгледат някой.
*
Re: Правим опити за бебе - 27 тема
« Отговор #979 -: Юни 21, 2020, 09:34:36 am »
Тери, в нашият случай с тежък мъжки фактор, в България винаги връщаха 3 дневни, а единият път и двудневни ембриони, което поне при нас се оказа грешка. Некачествени, нямаше да оцелеят до 5 ден и отрицателни тестове. Първият опит в Турция в които върнахме 5 дневни ембриони се случи чудо и родих здраво дете.
Ти реши за себе си, ние сме тук да споделим опит и мнение, но решението е ваше, на теб, съпругът и лекуващия лекар.