0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета да питам нещо...
Мойте две бебки са още съвсем малки и недоносени и все още в  Токуда - днес ме учиха как да ги храня с биберон - едната изяде всичко, другата (по-малката) не щя да яде..плюе, дави се - не ще и това е.
Да попитам - бебето като яде и спре да си почине - вадите ли му биберона от устата или не. В смисъл млякото не трябва да изтича, ако бебето не суче нали?

*
Танита, правилно разсъждаваш, защото ако тече ще му се пълни устата и вероятно ще се задави. Аз не ги оставях да почиват, че заспиваха.
*
Танита, да не би да й е голяма дупката на биберона, че се дави?

*
Танита, когато бебето не смуче от шишето - вадиш, или го поставяш в позиция такава, че да не изтича мляко. На гърда, ако то не дърпа - не тече нищо, но с шише не е така. Просто следи дали бебето засмуква и гълта и, ако не го прави - вади шишето, ако се е унесла, заспала - събуждаш я и пак предлагаш шишето и така. Заспиват буквално за част от секундата по безброй пъти на хранене, особено когато са толкова мънички, твоите са и недоносени - не се паникьосвай, нормални ситуации са това :) Ако се е унесла и се буди от това, че устата й е пълна с мляко - нормално да плюе и реве.

Успех и скоро да сте си в къщи пожелавам!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Танитка, момичетата са ти отговорили,
аз обаче искам да ти кажа, че се размазвам от щастие,
че пишеш в тази тема  :smiley_abxb:
Пожелавам ви скоро тате да прибере женското царство у дома!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Момичета, благодаря ви безкрайно за съветите, обичам ви!;-))) Днес ще проверя биберона дали тече.
Мише :bighug: :bighug:
*
Благодаря,момичета! Прекрасни бебчета!
Синеочка, честити 6 месеца на красивата принцеска, да расте много здравичка! :)
М-и и Веситаа, радвам се, че се появихте :)
« Последна редакция: Март 06, 2016, 10:09:24 am от sol »
Ние като бяхме в болницата едната като засмучеше биберона и спяща присушаваше шишето буквално за секунда но другата не,засмукваше го хапне малко и заспи и край нито се събужда нито яде,като се пребрах ме същата работа едната хапва а другата на половина и неще,даже се бях ме притеснили че и има нещо,че не яде:-):-) като ходихме на консултации кг и те почти колкото на сестра и с 200 гр разлика,а сега вече ядеее,че и не и стига хахахах но все още като яде и заспива,побутвам я или я размърдам и си хапва!
Така че танита спокойно те ще се изменят и всичко ще се  нареди,това са нормални работи според мен:-)
*
Божичко, Tanitа, прекрасно е да те видя тук! Нали не се разхождам много по темите и едва сега виждам, че си станала двойна мама. Да са ти живи и здрави госпожиците и скоро да си ги гушкате у дома! Много съм щастлива за теб!

И други близначки се появиха. Браво, Веситаа!

При нас не се размина само с едно болно дете. От вчера Ани е с червено гърло. Утре ще ни прегледат по-обстойно, но май Пепи се подобрява (а дано!), а тя тепърва ще си изкара вируса.

Честита половин годинка на Слънчогледка! На 6 месеца са си точно сладки бебета.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Ех че женско царство се е 3аформило :) И все отбрани хубавици! Преди 3г като дойде нашият батко пък беше мъжка година - почти само момченца се появяваха. Имаше нещо 3а това кога се раждали повече  :sbabygirl: и кога :babyboy:.
Не съм много наясно, какъв е проблемът да се во3и малко бебе в летен кош, ако има напълно легнало положение. Баткото, като лятно бебе в 3имен кош беше първия месец - тежи, 3аема мн място в багажника... После купихме лятна количка с напълно легнало положение и повече 3имна количка не сме пол3вали. Сега момата е в комбинирана (3имна) количка, но пък 3аради повръщането още отначалото си е леко повдигната. От месец насам не и стига лекото повдигне, а на ра3ходка още едно ниво я и3правям, че да 3япа. Реално гръбчето и е подпряно пре3 цялото време, отстрани също е уплътнена. Та3и вечер, докато я къпахме с анатомичната приставка 3а корито, госпойцата се набира на лакти и сяда. А денем мрънка и иска да я държим полу-и3правена.
Жбрул, коя частна МБАЛ посещавате - "Иван Рилски" ли? Мои бли3ки там вли3аха няколко пъти с детето, наборче на Божидар и са доволни. То колко може да си доволен, като ти се наложи такова преживяване :( Дано на никой не му се налага!
Едит, не 3нам какъв сироп против кашлица давахте, но на последния дето давах на децата пишеше - минимум 5 дни и(или) 1-2 дни след отшумяване на кашлицата. Ако искаш прочети все пак какво пише на листовката. Може пък АБ да компенсира и сиропа. А фи3иологичният ра3твор не вреди да се дава и по-дълго - то не е от рода, примерно, на ксиломета3олиновите капки, към които се привиква. Йогите си промиват носа сутрин и вечер с фи3. р-р - и3мива бацили, прах. Една 3има си го правех редовно и не ме лепна и хрема даже. Ама сега ме мър3и да отделя 5 мин  :oops: На децата и като са 3драви понякога им капвам, ако се 3асечем с някой болен - да промия налепените в нослето бацили. Колко има файда, не 3нам, ама поне не вреди ;)
Стоека, надявам се да е отшумял отокът вече.
Ние продължаваме да чакаме кътниците на баткото да и3бият и да си стане пак спокойно дете. Нещо ми се струва, че се опитва да му се 3апушва нослето. Ама то с това шантаво време - облечи, съблечи, и3поти се, и3стине... 3а себе си не мога да преценя как да се облека, пък 3а децата съвсем. Малката денем не спи по-дълго от 15 мин - тъкмо си помисля, че мога я да свърша нещо, я да си почина и мръъъън. Баткото как хубаво ми спеше 2 пъти по 2-3 часа, а това мъниче - само иска да гледа нещо ново, да си играем :) На моменти ни идва малко в повече лудницата, ама само да сме живи и 3драви (и психически  :lol:)! Както скоро една по3ната сподели - "никой не ме предупреди как е с две деца". Какво ли е очаквала :)
Болничките да о3дравяват, 3дравите да се държат 3драви!


*
За т.нар. "летни" колички - не е нужно да има пълно легнало положение, стига гърбът да пада доста (под достатъчно тъп ъгъл) и пак е ОК за новородено. И аз като бременна къде се вързах на това "пълно легнало положение" дето го пишехме навсякъде в количкената тема, че се сетих кога да мисля и чета по темата.  :lol: Когато количка вече не ползвах де. Ся кУ има второ - направо в "лятна", без никакви кошове, приставки и дивотии. Да не говорим, че ако ми се случи пак "рефлуксно" като Дани - трябва да стои все повдигнато. То леглото му на такова бебе се повдига, пък количката му трябвало да е равна като дъска, ама пък столчето му за кола е амен-амен за седнало положение, обаче е ОК... ;) Ама - нормално човек да се опаткави за тези неща, особено с първа бременност и то доста чакана. Между другото - една и съща количка относно "легналото положение" в ЕС се обозначава, като подходяща за ползване за деца на 6+ месеца, а в САЩ за деца на 3+. Та всичкото е ала-бала и маркетинг по въпроса, работещ - признавам.

Бебе - да, същата болница, ама се казва "Тракия" сега - тази голямата, новата й част. При откриването й стартира и вторият корпус като "Ив. Рилски", но хората се объркваха и ПР-те  решиха да сменят името, за да се разграничават двете. Бе детайли всъщност.  :lol: Дани съм водила веднъж по спешност в детско - останах очарована (пък нали знаеш каква съм змия по принцип). Сега също само хубави неща мога да кажа за това ни посещение в спешното. По стар навик (от времената на Окръжна), звъннах на майка ми, че отиваме  - да звънне нали на колегите, да ни обърнат спешъл внимание.  :oops: Тя каза, че това е напълно излишно - ще се погрижат за нас качествено и без никакви връзки и обаждания и факт - точно така стана. На мен мнооого ми олекна откакто я отвориха, че преди за всичко над сопол - бягай до Пловдив беше положението. На никого не пожелавам да опира до болница, ама ако опре някой в региона - смело да ходи там. И база и апаратура и осигуреност откъм всякакви медикаменти са на ниво + че много сериозен подбор на персонал проведоха.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Много се радвам, че в темата се появяват нови мамчета :grouphug2:

Жбрул, много кофти и неприятен момент сте преживяли, дано повече да не се повтаря! От опит зная, че в такива моменти е много важно да запазиш контрол над емоциите си,защото всяка секунда е важна. Майка ми получаваше подобни алергични реакции със сериозно задушаване, на няколко пъти дори мегасериозни, но за щастие всичко приключваше добре, но уплахата още ме държи.

bebe, благодаря за отговора и аз на своя глава продължих физ. разтвор и детето е по-добре, хремата почти изчезна. Сиропа за кашлицата се опитвах да си го превеждам в интернет и разбрах, че е за простуди, грип, висока температура и др., като цяло съдържа парацетамол и е по преценка на доктора, а и той каза, че антибиотика е достатъчен и да го продължа до петък. Може да ме сметнете за не много съобразителна майка, но едва днес се сетих, че с антибиотика не трябва ли да давам и пробиотик  :? ? Това по преценка на педиатъра ли е или е задължително да се дава. Не съм много наясно как е с бебетата.. Доктора нищо не каза, а и последните два пъти имам спорове с него,(заради отказа да ни бие ваксините, а ни препраща в други медицински центрове, където ще си ги плащаме и всичко това заради дискриминация, но да не ви занимавам и с това) и като се сдърпаме и забравям да питам за много неща, но скоро ще го сменям. Малко ми е притеснено сега за този пробиотик... :(
« Последна редакция: Март 06, 2016, 23:30:17 pm от edit »
*
 edit, аз не съм от склонните към паника, но си е неприятно да видиш близък човек в такова състояние, особено пък като си наясно какъв може да е крайният резултат. Права е мама, че човек като знае малко и живее по-спокойно.  :lol:

За пробиотика - не се филмирай. За първи път дадох такъв заедно с АБ след 2-рата му годинка и то така "за спорта" в общи линии, не защото педиатърката му го е изписала. Пък нашата е добра и много чете и внимава + че е с две специалности. Та едва ли е мега важен за даване, особено при съвсем малки бебета, при които няма специфичен проблем, налагащ това да кажем. Какъв е този сироп за кашлица, който "като цяло съдържа парацетамол" ми стана любопитно? Сиропите "за кашлица" са обикновено "муколитици" и съдържат друга активна съставка. А и не се прилагат в общия случай за деца под 2 г. По твоето описание поне - говорим за парацетамол, под формата на сироп. АБ си го давай непременно докато ти е казал лекарят и за не по-малко от 5 дни, аз за по-малко от 7 нито за себе си , нито за детето ползвам АБ (от по-широкоспектърните де). Вече за по-специфични съм имала 5 дни прием, ама те се назначават от специалист и....бе да не ти идва до главата.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
На моите нито в Люкс., нито в Немско са им давали пробиотик с антибиотиците, когато се е налагало да вземат. Не е било твърде често, но все пак. Веднъж на самата мен аптекарката ми препоръча, но рецептата беше моя, не беше за децата.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Жбрул, благодаря 3а инфото 3а болницата. Дано не се налага да я пол3ваме и Ст3 си ни е само 3а ра3ходки ;) Но е хубаво човек да има алтернативи. Иначе Божидар свър3ва града с детския кът в МОЛ-а, че в гадно време там го водим и като го питаме къде иска да идем - "Искам на МОЛ-а!"  :lol: Малко съм против те3и молски работи, ама имам час-два 3а кафе с мъж ми на спокойствие :)
Едит, това сиропче, както го описваш ми 3вучи по-скоро болкоуспокояващо и температуропонижаващо, а не против кашлица. Ама явно на доктора ви не му се обяснява  :? Нямате ли гражданство, че ви се прави на луд с ваксините? То а3 и в Бг не 3нам, ако не си гражданин, имаш ли право на бе3платна ваксинация, освен сега 3а бежанците. Пробиотик съм давала на децата при диария. С АБ май не съм.


*
Ей, събрахме се! Почти всички "колежки" от групата, в която заедно си бременеехме. Особено се радвам да видя тука Веситаа.💋💋💋

Жбрул, много неприятно, дано не се повтаря повече. Да не сте хапвали някоя екзотична кухня със сурова риба? Чела съм, че някой риби(ненашенски) съдържат токсини, които при неправилно приготвяне или нетермична обработка могат да дадат подобни реакции без човекът реално да е алергичен. Имаше една япинска риба, яденето, на която си е жива руска рулетка.
Пожелавам ви да е било просто единичен случай!

Ние вече сме с летния кош, Слънчогледка се чувства много удобно с него и изобщо не мрънка и не прави панаири както преди.

Събота и неделя прекарахме на село. Купихме на малката "туристическа" кошара (аз така им казвам на сгъваемите), чудесна е и за игра и за спане. Александра много я харесва.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 09:22:58 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Момичета, благодаря, че ме успокоихте за пробиотика, ама верно се бях филмирала :) .
Жбрул, бебе, ето го сиропчето, в упътването наистина пише против настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища...Активната съставка е парацетамол, а другите нещо немога да ги преведа. Антибиотика ще си го пие до петък и общо стават 10 дни с антибиотик. А той представляваше прах в шишенце, към което се добавя вода и става едно розово гъсто нещо, което малката отказва категорично да пие и го смесвам с малко вода/кърма, не че има много ефект, наоколо вече всичко розовее, но днес ще отидем до аптеката да взема спринцовка и да пробвам дали няма да е по-лесно така (нашият татко вече 4-ти ден забравя да купи  osi_3 ).
Иначе тук за лекарствата съм забелязала, че действат по-бързо от колкото тези в Бг, поне на мен, но въпреки всичко по им имам доверие на българските  :wink: .

Бебе, за ваксините...ние нямаме турско гражданство, но това няма значение. Имам познати българки, които родиха тук по същото време когато и аз, но на тях нито пари са им искали, нито са ги препращали към други мед. центрове. Това е, защото ММ е чернокож, и така се отнасят и към детето различно, но след последния "разговор" с педиатъра, въпреки че не беше доволен, накрая се съгласи да я ваксинира, когато оздравее (преди това любезно ме отпрати да си ходя и да не си търся правата, ама не стана както си го мислеше  :lol:)
*
 edit, ами парацетамол си е това.  :D При "настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища.." и продуктите за възрастни, които се рекламират са си парацетамол (Фервекс, Тайлол), или пък съдържат ибупрофен ("Нурофен стоп колд" примерно). При бебешките е същата работа, само дето са на сироп и са съответно с по-ниска концентрация на активното вещество. У нас бебешкият парацетамол е "Панадол", а бебешкия ибупрофен е "Нурофен".  При вас просто търговското наименование на медикамент Х е различно от тукашното, или на същия продукт в друга държава, съвсем нормално. Но съдържанието е същото в общи линии. Ето какво съдържа "Панадол" например: "Всяка доза от 5 мл съдържа 120 мг парацетамол (1 мл съдържа 24 мг).Също така съдържа като помощни вещества ябълчна киселина, азорубин (Е122), ксантанова гума, малтитол, сорбитол, натриев нипасепт, лимонена киселина, есенция с ягодов аромат (L10055) и вода."
Та след като даваш АБ и детето няма температура, няма защо да даваш и парацетамол в добавка.
Детските АБ - всичките са такива. Активна съставка на прах, смесваш си с вода според упътването и така. Най-лесно се дава с мерителната "спринцовка", която обичайно има в кутийката. При някои медикаменти има спринцовка, при други мерителна лъжичка де, но и с обикновена спринцовка може да се дава. Ако детето не е склонно да пие нещо и иска да плюе - бутваш спринцовката в устата, като я насочваш към едната бузка т.е. впръскваш настрани, а не към гърлото. Така не успяват да избутат с език навън веществото, или поне по-голямата част от него не успяват, а и не рискуваш да се задави. ;)
Иначе, за някои медикаменти купени там - възможно е да ти действат по-бързо, отколкото такива купени в ЕС. Просто стандартите какво може и не може да се влага в еди кои си медикаменти и дали този и онзи препарат може да е на свободна продажба са различни у нас и там. Спомням си преди няколко години, когато тук затегнаха режима на продажба за какво ли не, че не можех да си купя "Аулин" без рецепта (имах много тежък и болезнен цикъл преди да родя) и в аптеката вместо това ми предлагаха "Спазмалгон". Е да, ама и цял блистер "Спазмалгон" да изпия - няма да ми подейства както само едно прахче "Аулин" да си разтворя. Това, което пия за главоболие пък и друго не ми помага се казва "Паракофдал", та него го бяха направили за кратко възможно за купуване само със "зелена рецепта" (понеже съдържа малко кодеин). У нас със "зелена рецепта" се купуват препарати като "Диазепам" и подобните. Сега пак си е на свободна продажба, без никаква рецепта за щастие. Че ми беше писанло да размотавам рецепти по едно време и да се запасява с това и онова, че да не взимам рецепта за всеки блистер като ми свърши нещо. Разправям ти го това, в смисъл, че ти там можеш да си купиш свободно препарат, който е с доста "по-хард" действие от аналогични на него, но там можеш без рецепта, а тука - не. И в този смисъл - някои неща там ще ти действат по-бързо от уж същите тук.

За ваксините - хабер нямам как стои въпросът и у нас, да не говорим по чужбина пък. Ще ми е интересно да споделят живеещите извън България, ей така за обща кОлтура да знам.

Синеочка, говориш за риба фугу. Не, не сме яли такава.  :lol: Тя е страшен деликатес и я приготвят само топ-готвачи, които имат специален сертификат даващ им право да я приготвят, именно защото е "руска рулетка" да я ядеш, ако се приготви погрешно си чисто умрял. Да не говорим колко е скъпа и не знам даже в България дали някъде се предлага. Ама и да имам парите да хапна такова нещо - не бих си рискувала живота заради чревоугодничество де. Иначе - не е единична реакция това при моя човек, нито е от храна, нито пък утихва.  :? По всички параметри си отговаря на хронична уртикария причинена от автоимунно заболяване, тепърва се почва ходене по имунолози, алерголози и каквито там други трябва, ама да не ви занимавам.

Слънчев и приятен ден ви желая! Наваксвайте с разходките, че от утре ще е дъжд.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 13:10:36 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Здравейте от нас. Днес бяхме на консултация и вече сме цели 61см и 5800 гр. Направиха ни две ваксини, док каза довечера да дам профилактично Нурофен. Чудя се нужно ли е, при условие че няма температура...
*
Здравейте от нас. Днес бяхме на консултация и вече сме цели 61см и 5800 гр. Направиха ни две ваксини, док каза довечера да дам профилактично Нурофен. Чудя се нужно ли е, при условие че няма температура...
Здравей, аз бих дала за всеки случай. Ние слагахме едни свещички в дупето по препоръка на педиатърката след ваксина.