0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*


Честита Баба Марта! Нека ние и нашите деца сме здрави и щастливи!
Дано през месец март ни се случват само хубави неща и темата се напълни само с положителни емоции и ...нови попълнения 💖💖💖
« Последна редакция: Март 01, 2016, 09:57:19 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
честит Баба Марта и от нас :) много 3драви, румени, весели и 3асмени да са всички дечица! Много по3итивно ме 3арежда началото на март, а и миналата година на 1ви март видяхме на Сияна двете чертички  :bfp: Моля се всяко семейство да види те3и две чертички, да гушне поне по едно прекрасно, 3драво и слънчево детенце!
Маги, бър3о да о3дравявате!
Синеочка, не 3нам как ще я опа3ите от младежите та3и слънчогледка! Прелестна е и с те3и големи сини очи - не можеш нищо да и откажеш. Люлката ми напомня на една детска площадка в Люлин 1, до нашите братовчедчета. Ако съм по3нала може да се видим като им ходим на гости ;) С баткото, като 3апочна да се и3правя свалихме нивото на кошарата, че иначе щеше да е треперене и дебнене.
М-и, на мен не ми дреме 3а лъскането на къщата - по-важно е да сме 3драви, да си почиваме малко при всяка въ3можност, 3а да сме спокойни и да се радваме на децата си. Предпочитам ра3хвърляна къща, отколкото и3нервена от чистене, подреждане мама с лъсната къща. Поддържам въ3можно най-чисто, готвя да си гле3я момчетата, но не прекалявам :)
Хоуп, чела съм, че бли3наците по-късно проговарят, 3ащото си общуват помежду си и нямат нужда да говорят на "въ3растен" е3ик с другите. Не можах да ра3бера от личен опит така ли е :( Но пък гледам как си общуват моите сладури, макар и с 2 години ра3лика - той и говори, тя му се усмихва и сияе като го види. Надявам се да имат силна връ3ка и много да се обичат.
Смайл, сега гледам че и Сияна от рано подкара сополки, кашлица покрай батко си, но слава Богу, леко минава. Ще видим как ще е като тръгне и тя на градина - дано си е съ3дала имунитет междувременно. 3а самостоятелност - не мисля, че можеш на сила нещо да направиш. Като "у3рее" да се пусне от теб, Дани ще го направи, а на теб ще ти е хем гордо, хем мъчно, че вече е порастнал. Нашият като е много смел тръгва на където си е наумил и даже не поглежда дали сме след него.
Цигу, и а3 четох, че вит.Д е по-важен 3а имунитета и от всеи3вестния вит.С. Само дето на баткото сутрин в галимацията 3а градина пропускам да му дам.


*
Честита Баба Марта! Да сте здрави, румени, червени, весели и засмени!
*
Бебе, люлката е пред нашия блок в Ямбол  :lol: , заповядай да се видим :)  :lol:
 И аз съм го чела това за близнаците, че си имат техен си "език", особено еднояйчните ( Хоупче -вашите такива ли са?) . Ако сте гледалк филма "Джак и Джил" с Адам Сандлър, там по много забавен начин е показана близнашката реч  :lol:
Смайли, има една приказка "Циганинът, като има маша - не си гори ръцете!" , та и Дани така , защо да го прави сам, като има кой да му помогне. Тарикат е от сега ;)


Всеки миг е още един шанс...
*
Честита Баба Марта на мами, татковци и дечица! Да сте здрави и засмени, бели и червени.

Синеочка ние с теб излезнахме съгражданки. Много е сладка вашата бебка, да я  изпапкаш. :lol:

47 Smiles, има го и това че е все още сам, ако беше второ дете щеше да гледа от по-голямото и да се втурва да прави всичко сам. Хубаво е че е предпазлив. Марти и той си е предпазлив, а ако знаеш каква е лудница ако детето няма страх от нищо. Едно наше приятелче е такова, майката горката не може го опази. :)

Спорен и усмихнат месец на всички!


*
Честита баба Марта! Здрави, румени, засмени!
Сол,голяма кукла си имаш.И как позира само.
*
Честита Баба Марта и от нас :) Бъдете здрави,весели и щастливи! И за мен като Бебе 1 март е специален...тогава ми бе трансфера :)
Маги,бързо да оздравеете
Хоупче,голяма забава е при вас :lol:
Сол,твоята "мартеничка" е прекрасна пу-пу  :lol:
Честито първо зъбче на чаровната Слънчогледка :)
Ние сме добре,бях си от четвъртък до снощи сама с Алек при мама,че нямах лекции :lol: и на юг времето бе прекрасно и се разхождахме много :lol: сутринта най-накрая го ваксинирах...да видим как ще е тези дни :) иначе залепен е за мен,в момента в който се прибера и вдига ръчички да го гушкам :lol: плаче като излезна без него...опитва се да повтаря разни думи които му казвам,но всъщност не са много думите които казва...сестра му повече бърбореше :lol:
 sol, страхотна бебе-мартеничка, пу-пу-пу. И ние вчера бяхме облечени тематично, но госпожицата не се спря за снимка. То само размазани кадри станаха :( Но пък ще покажем усмивка от преди няколко дни ;)
Нелка,разкошна е :) пу-пу
*
Нелка, sol, Синеочка, прекрасни са малките ви момиченца  :), красавици пу-пу  :)

Маги, бързо да оздравявате!

*
Момичета, децата ви са приказни.  :heartbeat:
Моля ви, дайте кураж на други двойки, които се борят за бебе! Сложете снимки на мъничетата в темата за нашите прекрасни бебета! http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48005.0

*
Честита баба марта и от мен!
Да сте живи и здрави, румени и засмени!
М-и, добре дошла! Хигиената не я мисли при всяка мама е така. :) :) :)   За възглавничката не разбрах огледах я добре, но крачета не видях.
Синеочке, честито първо зъбче! Прекрасна е малката синеочка слънчогледка! За кошарката е време вече да се свали, като ви гледам колко сте пораснали :)
Сол, много е красива малката принцеска!
Нелка, голяма сладуранка е :)
Относно диетата, само споделям опита си. Не мисля, че съм се натрапвала :) целта ми е да съм полезна. Повечето мами в темата сме били доскоро бременни и в някой момент предприемаме действия за нормализиране на теглото и възвръщане на визията си. А вероятно съм отслабнала толкова заради не малко качените килограми  :) които също не са здравословни.
Хубав ден!
« Последна редакция: Март 02, 2016, 10:47:36 am от milch »
*
Не че нещо, ама най-хубавите деца са Зачетските, пу пу!

Много са хубави и Лори и Анди, и Криси.
Милхче, все си мислех ,  че си мой набор, а като гледам баткото ви колко е големичък, явно рано си се омъжила, че и медицина си завършила. Браво! А аз до 26 хич и не мислех за деца, освен на работа и племенниците ми. Герой си ти!
Рачко, ха сега и съседи ще излезем! Като/ако се прибирате в Бг, драсни да се видим, много ще се радвам!
Ние живеем в Аврен, по-точно Диана.

Имам въпросче относно летния кош. Слънчогледка хич не иска да лежи вече в зимния, а педи каза, че трябва да умее да седи стабилно, за да я сложим. Тя прави опити, но не е стабилна. Тук лудите мамчета ми казват, че дори съм закъсняла за летния. Вие кога сложихте вашите деца в летен кош?


Всеки миг е още един шанс...
Моят син го возех в кошницата за кола, която се монтираше на количката. Той от много рано тръгна да се изправя, седна стабилно за 2 дни точно, но при навършени 6 месеца. Тогава го сложих в летен кош.
<br />[link=http:
*
Честита Баба Марта и от нас!  :) Нека да са здрави дечицата ни и да ни радват!
Много хубави бебенца и дечица има тук, момичета децата ви са прекрасни  :D

Ние сме болнички вкъщи, при нас така стартира месец март. Вчера бебката се закашля на няколко пъти и само толкова без други симптоми, но си помислих, че може да е от лигичките, които й текат в последно време и са по-обилни тези дни, нямаше температура снощи и тази сутрин, но днес за всеки случай отидохме до болницата. Оказа се, че  е вирус и там й измериха 38 градуса температура. Изписаха сиропче антибиотик за възпаление на горните дихателни пътища, друго сиропче с парацетамол и капки за нослето, защото от днес има и вече сополки. За температурата ни изписаха и свещички, но за сега не мисля да й ги слагам, ако вдигне по-висока  температура тогава, поне така ме посъветваха в аптеката. Отпаднала е малката и иска да я гушкам все, иначе се усмихва и си гука.
Моето бебе е миксче, светлия цвят е взела от мен, а иначе е копие на баща си  :D
*
Ох, тъкмо се чудех кога ще покажеш Грейсито. Най-сладкото мулатче на света! Мляко с мъничко какао! Пу-пу! Ще я изям 😻😻😻
Бързичко да оздравявате и повече да не боледувате!

Мешко, много благодаря за бързия отговор. Ние утре правим 6 месеца, та може днес следобед да ѝ направя един тест-драйв  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
*
Привет, привет и от нас! Надявам се приемате и с повече неизвинени отсъствия :oops:
След последния път когато ви писах, че ще търся свестен УНГ реално нещата станаха още по-зле при нас. Бяхме и три дни в Токуда (което за мен беше леко пресилена нужда да оставаме в болница), но когато ден след приключване на втори пореден антибиотик младежа цяла нощ пъшка и охка и в 5 сутринта беше с 39 и си поемаше въздух на почивки вече не ми издържаха нервите. За жалост и този престой нищо ново не помогна. Според докторите просто му се е сринал имунитета и си лепи вирус след вирус, ама мен мие  странно как това става като си седи само вкъщи и само с мен 8O Реално последния месец съм била на работа 5 дни и нещата започват доста да се усложняват и в тази насока :(
Направихме консултация с 4-ма различни УНГ доктори и за всичките той си е ОК  и те проблем не виждат. Е да де, ама ей го на утре свършва с антибиотик номер три (а какъв натровен вид има детето вече да не обяснявам :( ) и си продължава да хърка в 90% от времето докато е буден (като спи е спокоен) и да се дави от стичащото се отзад и докато пие течности постоянно се дави и кашля.... Щяло било да му мине.....е втори месец и куп усложнения, а аз да чакам да му мине?! И вече се чувствам направо безнадеждно. Още повече, че аз го спрях здрав от ясла, с малко сополки беше пак такива задни и реално оттогава се влошава - дори няма как да приема, че ужасното място "ясла" е виновно... Снощи бяхме при супер прехвален УНГ за деца и той след незадоволителните ми отговори, че детето не е на ясла, няма братя и сестри и т.н и т.н. каза че щом аз съм болна той затова е болен и че освен да си седим вкъщи друго няма какво да каже. Попитах го дали може да е алергия, дали може да е усложнение от недоносеността или това че е интубиран и получих отговор:"Всичко има значение!" 8O Спрете да ходите по лекари, отидете на почивка и оздравейте и двамата и ще ви мине....
Ако някой има идеи, приемам всякакви 8) Също ако можете да ми препоръчате някакъв имуностимулант, защото доста четох и търсих, но повечето са за 2+ годинки и не знам дали и как да дозирам за по-малко дете и не смея на своя глава.

Смайли, прочетох за Дани, че бил предпазлив. Матей е другата крайност - няма страх от нищо! И да ти кажа, не е по-добре... Той като реши че иска да участвам във всичко и той си ме държи за ръка, дори ме "командва" да му подавам разни неща на 5см от него, дето може и сам да ги стигне....но пък реши ли си нещо, нищо не му пука. От няколко дни успява да се набере на стола да се качи и оттам на трапезарната маса и се изправя прав отгоре и това докато реагирам вече е там 8O Във входа търчи към стълбите и въобще, знае че трябва да се хване, подава си ръчичка, но се движи толкова бързо (с главата напред, краката му не смогват да догонят горната част на тялото), че просто не преценява нещата и е постоянното излюскване и удряне някъде :?
Днес чакаме тати да си дойде за няколко дни, та поне да се видим с него :)
Целувки и поздрави и до скоро! :P
*
Оздравяване на всички болни дечица!
Синеочка, ние сложихме София от 5 месец в летния кош, защото не искаше да стои в зимния. Държах летния кош в пълно легнало положение. Тя започна до сяда едва в средата на 7 месец.
Много са красиви всички госпожици! Да са живи и здрави!
*
Моус, ще ти кажа аз какво правя със задната хрема и ти прецени.Възможно е дори това да си го изпробвала.Мажа я с Назита унгвентум, вътре в носа, обръща хремата и почва да тече напред.Отделно са инхалациите.След болестта и като бебе много ходихме на балкан, на място с чист въздух.Една събота и неделя оказват страхотно влияние на малките.Последните месеци нямахме възможност и това го приемам като голям минус за нея.Тук въздуха е много мръсен и запрашен и става още по-зле.Отделно всеки лекар при който сме били ни казваше, много разходки на чист въздух, никакво затвяране вътре.Защото така като те чета на вас проблема ви е точно задната хрема която дразни, зачервява гърлото и от там има кашлица и прави проблем.Аз ако не стопирам бързо тази хрема прави бронхит Моника.

Здравейте и от нас. Вчера ни мина прегледът, пораснали сме и сме понатежали, биха му Синфлорикс, Слава Богу, добре я понася досега. Като цяло иначе беше силно казано преглед , 6 минути , влизат , излизат сестри, пациенти,  кой закъснял. .. Направо побеснях.  Имах въпроси , добре че си ги записах. А и нямало отсега часове за юни за Консултация  8O и да сме звъннали в края на юни евентуално техни височества да ни прегледат края на юли  8O
Синеочка, ние от 5 месец го водим в летния кош, леко повдигнат, с разрешението на педиатърката, но той стоеше доста стабилно по това време,  че тогава и досега върви доста по -едър
Мауси, ние сме доволни от Биозин Кидс.  Пробвали ли ст го?
Поздрави на всички.
*
Момичета, благодаря за посрещането! Видях много хубави дечица :*
Хоуп, много мило звучи ♡
Милх, имах предвид възглавницата да я слагаш до долната табла близо и крачетата да опират в нея, а не както сме свикнали възглавницата да е до горна табла.
Синеочке,  ако летния кош ти е легнал или почти легнал аз не виждам причина да го смениш, кошниците за кола не държат бегнали бебетата примерно. Аз сега дори не купих зимни кошове, а летните почти до долу слизат. А за нивото на кошарата бих го свалила, че като нищо ще изскочи :)
Смайл и моят син беше от смелите, първият път търчах сигурно 500метра отзаде му, че не очаквах съвсем да не ме потърси и му дадох доста преднина. Като хукна след един мотор и шумно и да викам няма да ме чуе, голям спринт беше де  :lol:
*
Маузи, не съм имала чак такива проблеми, но доколкото съм чела тук (видях, че и Маги ти е писала), инхалациите евентуално биха могли да ти помогнат.

Честит 3-ти Март!
До преди час времето при нас беше много приятно, та успяхме да излезем на разходка с тате. Андрея беше будна през цялото време - не спря да играе с дрънкалките на количката. Ето ни тематично облечени (с зелена блузка, но няма кой да се сети да разкопчае якето).
*
Честит празник! За нас и нашите деца.

Да се запишем и ние в новата тема. За съжаление и при нас има здравословни проблеми. Пепи тръгна с кашлица, мина през температура около 39, липса на апетит. Овладяхме кашлицата и температурата, но продължава да не яде :(. Мъчат го и никнещите кучешки. До днес изкарахме без АБ, но май се налага. Дано да прояде, че само на сиропи не може.

Видях новите попълнения :). Все красиви госпожици  :D! Дано Баба Марта да прати и някой Пендо, че ще настане женско царство. Добре дошли на новите мамчета!

м-и, браво на теб, че успяваш и тук да надникваш :)! Като си спомня аз колко out of space бях...  :lol: Веселбата ти е гарантирана  :).

Маги, и на нас ни дадоха съвет да ходим нависоко в планината. Сега през почивните дни ще се качим на Витоша, дано помогне малко. И аз като теб дебна Пепи да не развие бронхиолит или пневмония и все внимавам как и колко кашля.

Това, че близнаците проговарят късно, защото си имат свой език, е валидно само за някои близнаци :). Както и при останалите деца, всичко е индивидуално. Радвам се, че моите човечета са привързани един към друг и се търсят, че общо взето се разбират и вече се заиграват заедно. И доста говорят. Девойката, разбира се, повече  :lol:.

*
Честит празник на всички!

Минавам само да ви поздравя и да ви почерпя. Днес нашето слънчогледче стана на половин година. Най-щастливите 6 месеца в живота ни!



Всеки миг е още един шанс...
Честити 6 месеца на сладката Слънчогледка. Да расте здрава и засмяна, и да носи мнооого радост на мама и тате.
*
Днес нашето слънчогледче стана на половин година. Най-щастливите 6 месеца в живота ни!

Ах, че хубаво казано :) Още много най-щастливи месеци и години  ви пожелавам



   La vita è bella
*
Синеочка, да ви е жива и здрава малката госпожица. Габи успях пошти до 10 мес.да я возя в бебешкия кош, но то беше зима и си ми беше така по-прибрана на топлишко. А Марти го возихме до 5 мес. като на летния лежеше на полуповдигнато ниво докато се науши да седи. Така че ако имаш такава позици, за да не е съвсем седнала, може да я слагаш. Ние с теб наистина се оказахме съседки. Като се загледах в снимката с люлката, май сте на междублоковата площадка между 12, 11 и 9 блок. :lol: :lol:
Mousyt, beata много немриятно с болни дечица.  :( Дано скоро преодолеете кризите.

Честит Национален празник на всички!


*
Много ви благодаря за пожеланията, момичета! 💋💋💋

Днес имахме тест-драйв на летния кош. Много по-спокойна е от зимния. Вече не мрънка и не се напъва да се изправя, защото има отлична видимост.

Рачко, право в 10-ката. Позна! Ние живеем в 10 блок. Така че, като си идвате да свиркаш да се видим ;)
« Последна редакция: Март 03, 2016, 21:23:10 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Честит Национален празник!
Нека се гордеем, че сме българи!

Честита и половин годинка на порасналото слънчогледче!  Да е жива и здрава и още много години щастие ви желая!

Сега, да попитам. Освен компрес от риванол, какво мога да сложа да спадне оток след ваксина?  Вчера биха последният Пентаксим, лекарят ме предупреди да очаквам оток. И вчера беше зачервено, но днес е вече и подуто, твърдо и зачервеното е вече с диаметър над 5 см. Определено я боли, но няма температура, играе, храни се. Сложих и от тези куул пач лепенките, но сякаш стана по зле. Ако намажа с дефламол???  Не ми се звънеше на сшешният кабинет, че са празници. Но май ще трябва да я заведа. Вие какви компреси слагате?
Здравейте и от мен:-) дойде и моето време да се запиша в вашата темичка,не че имам много свободно време с моите принцеси но вече по намирам някоя друга минута свободна :-)
Синеочка честити ти 6 месеца- та кога минаха?:-) спомням си как посред нощ докато бяхме бреммени не можех ме да спим и пишехме по някой ред а от тогава до сега минало вече 6месеца.
М-и как са твоите бебки? Свикна ли на двойната лудница?
Storka 71 аз само с реванол правя компрешчета,нашата педи каза памучето да е все мокро на крака
*
Стоека, без да искам да те паникьосвам, но ако утре нещата не затихват, а се обострят - в спешното. Днес си изкарах там празника, не заради Дани, ама...не беше по-весело де.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Стоека, без да искам да те паникьосвам, но ако утре нещата не затихват, а се обострят - в спешното. Днес си изкарах там празника, не заради Дани, ама...не беше по-весело де.  :?
Ти имаш някакъв много рядък "късмет" на празници, признала съм те!
[/url][/url]
*
Синеочка, честити 6 месеца на бебка! Да расте здрава и щастлива!
*
Цоп!!! :lol: :lol: Синеочка,и тук - честита половин годинка на най-хубавата Слънчогледка!! :D Чета ви редовно! да не си помислите ,че сте се отървали.... :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Ох, тъкмо се чудех кога ще покажеш Грейсито. Най-сладкото мулатче на света! Мляко с мъничко какао! Пу-пу! Ще я изям 😻😻😻
Бързичко да оздравявате и повече да не боледувате!

С моята Шоколадка сърдечно багодарим и от вчера вече сме по-добре.
Днес доктора каза да продължим само с антибиотика една седмица и да го спирам, а сиропа за кашлицата да го давам само ако много кашля. А също каза и да спрем физиологчния разтвор, който капехме по 2 капки в нослето сутрин и вечер. Ама тя още има сополки, които я давят и кашля от тях, редно ли е да го спирам, след като съм го давала само два дни и все още е хремава?

Синеочка,да ви честитя и тук 6-те прекрасни месеца с малкото съкровище. Да е жива и здрава и с много, много щастие да ви дарява.  :) :heartbeat: Вчера имах три неуспешни опита да публикувам коментар с честитка и да ти заръчам да ми запазиш едно парченце от вкусно изглеждащата торта. Бяхме се засилили с Грейсито да идваме до Ямбол, но вече май няма смисъл, тортата вероятно е свършила  :P

Jbrul-че добре ли си, надявам се всичко да е наред. Стига с тези болници, че за една седмица и аз три пъти ходих с бебето и всеки път е пълно с болни дечица и бебенца.

Пожелавам на всички слънчеви почивни дни! :)
*
Синеочка, със закъснение...да ви е здрава, слънчева и безгрижна госпожицата!  :D

edit, добре съм аз, благодаря :) Вчера любимият, буквално за 10 мин. такава остра алергична реакция направи, че имаше вид на залят с горещо олио. Не плюски, ами мехури направо, ест. появиха се затруднения с дишането и пр. красоти. Добре, че имаме страхотна частна МБАЛ, та го закарах и хората си свършиха работата, ама откарахме там 4 часа де. И днес пак ходихме за Урбазон (по схема го слагат) + други лекарства. Лошото е, че никой няма никаква идея кой/какъв/какво е алергена...тепърва ще е едно ходене по мъките и изследвания, ама дано се открие причината. Аз не е да не съм виждала такива неща и да съм паника някоя, ама...вдигнах адреналинеца де (по-късно и децибелите). Особено по темата как проблемът е известен от 10-ина години, ама той го бил излекувал с "хомеопатия"..., но ще ида да си излея бесовете по въпроса в "моята тема".  :lol:

Пожелавам на всички дечица и на родителите им - спокойни почивни дни, да са здрави и да си нямат подобни приключения!  :D Дани е вече на селската къща с майка ми, утре и аз мисля да се присъединя, дано случим прилично време.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Момичета да питам нещо...
Мойте две бебки са още съвсем малки и недоносени и все още в  Токуда - днес ме учиха как да ги храня с биберон - едната изяде всичко, другата (по-малката) не щя да яде..плюе, дави се - не ще и това е.
Да попитам - бебето като яде и спре да си почине - вадите ли му биберона от устата или не. В смисъл млякото не трябва да изтича, ако бебето не суче нали?

*
Танита, правилно разсъждаваш, защото ако тече ще му се пълни устата и вероятно ще се задави. Аз не ги оставях да почиват, че заспиваха.
*
Танита, да не би да й е голяма дупката на биберона, че се дави?

*
Танита, когато бебето не смуче от шишето - вадиш, или го поставяш в позиция такава, че да не изтича мляко. На гърда, ако то не дърпа - не тече нищо, но с шише не е така. Просто следи дали бебето засмуква и гълта и, ако не го прави - вади шишето, ако се е унесла, заспала - събуждаш я и пак предлагаш шишето и така. Заспиват буквално за част от секундата по безброй пъти на хранене, особено когато са толкова мънички, твоите са и недоносени - не се паникьосвай, нормални ситуации са това :) Ако се е унесла и се буди от това, че устата й е пълна с мляко - нормално да плюе и реве.

Успех и скоро да сте си в къщи пожелавам!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Танитка, момичетата са ти отговорили,
аз обаче искам да ти кажа, че се размазвам от щастие,
че пишеш в тази тема  :smiley_abxb:
Пожелавам ви скоро тате да прибере женското царство у дома!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Момичета, благодаря ви безкрайно за съветите, обичам ви!;-))) Днес ще проверя биберона дали тече.
Мише :bighug: :bighug:
*
Благодаря,момичета! Прекрасни бебчета!
Синеочка, честити 6 месеца на красивата принцеска, да расте много здравичка! :)
М-и и Веситаа, радвам се, че се появихте :)
« Последна редакция: Март 06, 2016, 10:09:24 am от sol »
Ние като бяхме в болницата едната като засмучеше биберона и спяща присушаваше шишето буквално за секунда но другата не,засмукваше го хапне малко и заспи и край нито се събужда нито яде,като се пребрах ме същата работа едната хапва а другата на половина и неще,даже се бях ме притеснили че и има нещо,че не яде:-):-) като ходихме на консултации кг и те почти колкото на сестра и с 200 гр разлика,а сега вече ядеее,че и не и стига хахахах но все още като яде и заспива,побутвам я или я размърдам и си хапва!
Така че танита спокойно те ще се изменят и всичко ще се  нареди,това са нормални работи според мен:-)
*
Божичко, Tanitа, прекрасно е да те видя тук! Нали не се разхождам много по темите и едва сега виждам, че си станала двойна мама. Да са ти живи и здрави госпожиците и скоро да си ги гушкате у дома! Много съм щастлива за теб!

И други близначки се появиха. Браво, Веситаа!

При нас не се размина само с едно болно дете. От вчера Ани е с червено гърло. Утре ще ни прегледат по-обстойно, но май Пепи се подобрява (а дано!), а тя тепърва ще си изкара вируса.

Честита половин годинка на Слънчогледка! На 6 месеца са си точно сладки бебета.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Ех че женско царство се е 3аформило :) И все отбрани хубавици! Преди 3г като дойде нашият батко пък беше мъжка година - почти само момченца се появяваха. Имаше нещо 3а това кога се раждали повече  :sbabygirl: и кога :babyboy:.
Не съм много наясно, какъв е проблемът да се во3и малко бебе в летен кош, ако има напълно легнало положение. Баткото, като лятно бебе в 3имен кош беше първия месец - тежи, 3аема мн място в багажника... После купихме лятна количка с напълно легнало положение и повече 3имна количка не сме пол3вали. Сега момата е в комбинирана (3имна) количка, но пък 3аради повръщането още отначалото си е леко повдигната. От месец насам не и стига лекото повдигне, а на ра3ходка още едно ниво я и3правям, че да 3япа. Реално гръбчето и е подпряно пре3 цялото време, отстрани също е уплътнена. Та3и вечер, докато я къпахме с анатомичната приставка 3а корито, госпойцата се набира на лакти и сяда. А денем мрънка и иска да я държим полу-и3правена.
Жбрул, коя частна МБАЛ посещавате - "Иван Рилски" ли? Мои бли3ки там вли3аха няколко пъти с детето, наборче на Божидар и са доволни. То колко може да си доволен, като ти се наложи такова преживяване :( Дано на никой не му се налага!
Едит, не 3нам какъв сироп против кашлица давахте, но на последния дето давах на децата пишеше - минимум 5 дни и(или) 1-2 дни след отшумяване на кашлицата. Ако искаш прочети все пак какво пише на листовката. Може пък АБ да компенсира и сиропа. А фи3иологичният ра3твор не вреди да се дава и по-дълго - то не е от рода, примерно, на ксиломета3олиновите капки, към които се привиква. Йогите си промиват носа сутрин и вечер с фи3. р-р - и3мива бацили, прах. Една 3има си го правех редовно и не ме лепна и хрема даже. Ама сега ме мър3и да отделя 5 мин  :oops: На децата и като са 3драви понякога им капвам, ако се 3асечем с някой болен - да промия налепените в нослето бацили. Колко има файда, не 3нам, ама поне не вреди ;)
Стоека, надявам се да е отшумял отокът вече.
Ние продължаваме да чакаме кътниците на баткото да и3бият и да си стане пак спокойно дете. Нещо ми се струва, че се опитва да му се 3апушва нослето. Ама то с това шантаво време - облечи, съблечи, и3поти се, и3стине... 3а себе си не мога да преценя как да се облека, пък 3а децата съвсем. Малката денем не спи по-дълго от 15 мин - тъкмо си помисля, че мога я да свърша нещо, я да си почина и мръъъън. Баткото как хубаво ми спеше 2 пъти по 2-3 часа, а това мъниче - само иска да гледа нещо ново, да си играем :) На моменти ни идва малко в повече лудницата, ама само да сме живи и 3драви (и психически  :lol:)! Както скоро една по3ната сподели - "никой не ме предупреди как е с две деца". Какво ли е очаквала :)
Болничките да о3дравяват, 3дравите да се държат 3драви!


*
За т.нар. "летни" колички - не е нужно да има пълно легнало положение, стига гърбът да пада доста (под достатъчно тъп ъгъл) и пак е ОК за новородено. И аз като бременна къде се вързах на това "пълно легнало положение" дето го пишехме навсякъде в количкената тема, че се сетих кога да мисля и чета по темата.  :lol: Когато количка вече не ползвах де. Ся кУ има второ - направо в "лятна", без никакви кошове, приставки и дивотии. Да не говорим, че ако ми се случи пак "рефлуксно" като Дани - трябва да стои все повдигнато. То леглото му на такова бебе се повдига, пък количката му трябвало да е равна като дъска, ама пък столчето му за кола е амен-амен за седнало положение, обаче е ОК... ;) Ама - нормално човек да се опаткави за тези неща, особено с първа бременност и то доста чакана. Между другото - една и съща количка относно "легналото положение" в ЕС се обозначава, като подходяща за ползване за деца на 6+ месеца, а в САЩ за деца на 3+. Та всичкото е ала-бала и маркетинг по въпроса, работещ - признавам.

Бебе - да, същата болница, ама се казва "Тракия" сега - тази голямата, новата й част. При откриването й стартира и вторият корпус като "Ив. Рилски", но хората се объркваха и ПР-те  решиха да сменят името, за да се разграничават двете. Бе детайли всъщност.  :lol: Дани съм водила веднъж по спешност в детско - останах очарована (пък нали знаеш каква съм змия по принцип). Сега също само хубави неща мога да кажа за това ни посещение в спешното. По стар навик (от времената на Окръжна), звъннах на майка ми, че отиваме  - да звънне нали на колегите, да ни обърнат спешъл внимание.  :oops: Тя каза, че това е напълно излишно - ще се погрижат за нас качествено и без никакви връзки и обаждания и факт - точно така стана. На мен мнооого ми олекна откакто я отвориха, че преди за всичко над сопол - бягай до Пловдив беше положението. На никого не пожелавам да опира до болница, ама ако опре някой в региона - смело да ходи там. И база и апаратура и осигуреност откъм всякакви медикаменти са на ниво + че много сериозен подбор на персонал проведоха.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Много се радвам, че в темата се появяват нови мамчета :grouphug2:

Жбрул, много кофти и неприятен момент сте преживяли, дано повече да не се повтаря! От опит зная, че в такива моменти е много важно да запазиш контрол над емоциите си,защото всяка секунда е важна. Майка ми получаваше подобни алергични реакции със сериозно задушаване, на няколко пъти дори мегасериозни, но за щастие всичко приключваше добре, но уплахата още ме държи.

bebe, благодаря за отговора и аз на своя глава продължих физ. разтвор и детето е по-добре, хремата почти изчезна. Сиропа за кашлицата се опитвах да си го превеждам в интернет и разбрах, че е за простуди, грип, висока температура и др., като цяло съдържа парацетамол и е по преценка на доктора, а и той каза, че антибиотика е достатъчен и да го продължа до петък. Може да ме сметнете за не много съобразителна майка, но едва днес се сетих, че с антибиотика не трябва ли да давам и пробиотик  :? ? Това по преценка на педиатъра ли е или е задължително да се дава. Не съм много наясно как е с бебетата.. Доктора нищо не каза, а и последните два пъти имам спорове с него,(заради отказа да ни бие ваксините, а ни препраща в други медицински центрове, където ще си ги плащаме и всичко това заради дискриминация, но да не ви занимавам и с това) и като се сдърпаме и забравям да питам за много неща, но скоро ще го сменям. Малко ми е притеснено сега за този пробиотик... :(
« Последна редакция: Март 06, 2016, 23:30:17 pm от edit »
*
 edit, аз не съм от склонните към паника, но си е неприятно да видиш близък човек в такова състояние, особено пък като си наясно какъв може да е крайният резултат. Права е мама, че човек като знае малко и живее по-спокойно.  :lol:

За пробиотика - не се филмирай. За първи път дадох такъв заедно с АБ след 2-рата му годинка и то така "за спорта" в общи линии, не защото педиатърката му го е изписала. Пък нашата е добра и много чете и внимава + че е с две специалности. Та едва ли е мега важен за даване, особено при съвсем малки бебета, при които няма специфичен проблем, налагащ това да кажем. Какъв е този сироп за кашлица, който "като цяло съдържа парацетамол" ми стана любопитно? Сиропите "за кашлица" са обикновено "муколитици" и съдържат друга активна съставка. А и не се прилагат в общия случай за деца под 2 г. По твоето описание поне - говорим за парацетамол, под формата на сироп. АБ си го давай непременно докато ти е казал лекарят и за не по-малко от 5 дни, аз за по-малко от 7 нито за себе си , нито за детето ползвам АБ (от по-широкоспектърните де). Вече за по-специфични съм имала 5 дни прием, ама те се назначават от специалист и....бе да не ти идва до главата.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
На моите нито в Люкс., нито в Немско са им давали пробиотик с антибиотиците, когато се е налагало да вземат. Не е било твърде често, но все пак. Веднъж на самата мен аптекарката ми препоръча, но рецептата беше моя, не беше за децата.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Жбрул, благодаря 3а инфото 3а болницата. Дано не се налага да я пол3ваме и Ст3 си ни е само 3а ра3ходки ;) Но е хубаво човек да има алтернативи. Иначе Божидар свър3ва града с детския кът в МОЛ-а, че в гадно време там го водим и като го питаме къде иска да идем - "Искам на МОЛ-а!"  :lol: Малко съм против те3и молски работи, ама имам час-два 3а кафе с мъж ми на спокойствие :)
Едит, това сиропче, както го описваш ми 3вучи по-скоро болкоуспокояващо и температуропонижаващо, а не против кашлица. Ама явно на доктора ви не му се обяснява  :? Нямате ли гражданство, че ви се прави на луд с ваксините? То а3 и в Бг не 3нам, ако не си гражданин, имаш ли право на бе3платна ваксинация, освен сега 3а бежанците. Пробиотик съм давала на децата при диария. С АБ май не съм.


*
Ей, събрахме се! Почти всички "колежки" от групата, в която заедно си бременеехме. Особено се радвам да видя тука Веситаа.💋💋💋

Жбрул, много неприятно, дано не се повтаря повече. Да не сте хапвали някоя екзотична кухня със сурова риба? Чела съм, че някой риби(ненашенски) съдържат токсини, които при неправилно приготвяне или нетермична обработка могат да дадат подобни реакции без човекът реално да е алергичен. Имаше една япинска риба, яденето, на която си е жива руска рулетка.
Пожелавам ви да е било просто единичен случай!

Ние вече сме с летния кош, Слънчогледка се чувства много удобно с него и изобщо не мрънка и не прави панаири както преди.

Събота и неделя прекарахме на село. Купихме на малката "туристическа" кошара (аз така им казвам на сгъваемите), чудесна е и за игра и за спане. Александра много я харесва.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 09:22:58 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Момичета, благодаря, че ме успокоихте за пробиотика, ама верно се бях филмирала :) .
Жбрул, бебе, ето го сиропчето, в упътването наистина пише против настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища...Активната съставка е парацетамол, а другите нещо немога да ги преведа. Антибиотика ще си го пие до петък и общо стават 10 дни с антибиотик. А той представляваше прах в шишенце, към което се добавя вода и става едно розово гъсто нещо, което малката отказва категорично да пие и го смесвам с малко вода/кърма, не че има много ефект, наоколо вече всичко розовее, но днес ще отидем до аптеката да взема спринцовка и да пробвам дали няма да е по-лесно така (нашият татко вече 4-ти ден забравя да купи  osi_3 ).
Иначе тук за лекарствата съм забелязала, че действат по-бързо от колкото тези в Бг, поне на мен, но въпреки всичко по им имам доверие на българските  :wink: .

Бебе, за ваксините...ние нямаме турско гражданство, но това няма значение. Имам познати българки, които родиха тук по същото време когато и аз, но на тях нито пари са им искали, нито са ги препращали към други мед. центрове. Това е, защото ММ е чернокож, и така се отнасят и към детето различно, но след последния "разговор" с педиатъра, въпреки че не беше доволен, накрая се съгласи да я ваксинира, когато оздравее (преди това любезно ме отпрати да си ходя и да не си търся правата, ама не стана както си го мислеше  :lol:)
*
 edit, ами парацетамол си е това.  :D При "настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища.." и продуктите за възрастни, които се рекламират са си парацетамол (Фервекс, Тайлол), или пък съдържат ибупрофен ("Нурофен стоп колд" примерно). При бебешките е същата работа, само дето са на сироп и са съответно с по-ниска концентрация на активното вещество. У нас бебешкият парацетамол е "Панадол", а бебешкия ибупрофен е "Нурофен".  При вас просто търговското наименование на медикамент Х е различно от тукашното, или на същия продукт в друга държава, съвсем нормално. Но съдържанието е същото в общи линии. Ето какво съдържа "Панадол" например: "Всяка доза от 5 мл съдържа 120 мг парацетамол (1 мл съдържа 24 мг).Също така съдържа като помощни вещества ябълчна киселина, азорубин (Е122), ксантанова гума, малтитол, сорбитол, натриев нипасепт, лимонена киселина, есенция с ягодов аромат (L10055) и вода."
Та след като даваш АБ и детето няма температура, няма защо да даваш и парацетамол в добавка.
Детските АБ - всичките са такива. Активна съставка на прах, смесваш си с вода според упътването и така. Най-лесно се дава с мерителната "спринцовка", която обичайно има в кутийката. При някои медикаменти има спринцовка, при други мерителна лъжичка де, но и с обикновена спринцовка може да се дава. Ако детето не е склонно да пие нещо и иска да плюе - бутваш спринцовката в устата, като я насочваш към едната бузка т.е. впръскваш настрани, а не към гърлото. Така не успяват да избутат с език навън веществото, или поне по-голямата част от него не успяват, а и не рискуваш да се задави. ;)
Иначе, за някои медикаменти купени там - възможно е да ти действат по-бързо, отколкото такива купени в ЕС. Просто стандартите какво може и не може да се влага в еди кои си медикаменти и дали този и онзи препарат може да е на свободна продажба са различни у нас и там. Спомням си преди няколко години, когато тук затегнаха режима на продажба за какво ли не, че не можех да си купя "Аулин" без рецепта (имах много тежък и болезнен цикъл преди да родя) и в аптеката вместо това ми предлагаха "Спазмалгон". Е да, ама и цял блистер "Спазмалгон" да изпия - няма да ми подейства както само едно прахче "Аулин" да си разтворя. Това, което пия за главоболие пък и друго не ми помага се казва "Паракофдал", та него го бяха направили за кратко възможно за купуване само със "зелена рецепта" (понеже съдържа малко кодеин). У нас със "зелена рецепта" се купуват препарати като "Диазепам" и подобните. Сега пак си е на свободна продажба, без никаква рецепта за щастие. Че ми беше писанло да размотавам рецепти по едно време и да се запасява с това и онова, че да не взимам рецепта за всеки блистер като ми свърши нещо. Разправям ти го това, в смисъл, че ти там можеш да си купиш свободно препарат, който е с доста "по-хард" действие от аналогични на него, но там можеш без рецепта, а тука - не. И в този смисъл - някои неща там ще ти действат по-бързо от уж същите тук.

За ваксините - хабер нямам как стои въпросът и у нас, да не говорим по чужбина пък. Ще ми е интересно да споделят живеещите извън България, ей така за обща кОлтура да знам.

Синеочка, говориш за риба фугу. Не, не сме яли такава.  :lol: Тя е страшен деликатес и я приготвят само топ-готвачи, които имат специален сертификат даващ им право да я приготвят, именно защото е "руска рулетка" да я ядеш, ако се приготви погрешно си чисто умрял. Да не говорим колко е скъпа и не знам даже в България дали някъде се предлага. Ама и да имам парите да хапна такова нещо - не бих си рискувала живота заради чревоугодничество де. Иначе - не е единична реакция това при моя човек, нито е от храна, нито пък утихва.  :? По всички параметри си отговаря на хронична уртикария причинена от автоимунно заболяване, тепърва се почва ходене по имунолози, алерголози и каквито там други трябва, ама да не ви занимавам.

Слънчев и приятен ден ви желая! Наваксвайте с разходките, че от утре ще е дъжд.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 13:10:36 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Здравейте от нас. Днес бяхме на консултация и вече сме цели 61см и 5800 гр. Направиха ни две ваксини, док каза довечера да дам профилактично Нурофен. Чудя се нужно ли е, при условие че няма температура...
*
Здравейте от нас. Днес бяхме на консултация и вече сме цели 61см и 5800 гр. Направиха ни две ваксини, док каза довечера да дам профилактично Нурофен. Чудя се нужно ли е, при условие че няма температура...
Здравей, аз бих дала за всеки случай. Ние слагахме едни свещички в дупето по препоръка на педиатърката след ваксина.
И аз при последната ваксина давах панадол и на двете,макар че само едната беше с темп,но и двете бяха неспокойни и педиатърът каза че дори и да нямат темп ако са неспокойни да Дам че щяло да ги успокои!
*
Нелка, аз не давам, т.к. не вдига температура, нашата лекарка смята, че организмът сам трябва да се справи и само про ТТ над 38,5 може да се даде Панадол.
В интерес на истината (да чукна на дърво) досега не ми е вдигала Т. А Панадол дадох само в нощта преди да избием зъбчето, че беше много крива.


Всеки миг е още един шанс...
*
След ваксина - бебето ви може да изпитва сериозен дискомфорт все пак, който да не е свързан с появата на висока температура непременно, но новородено - няма как да ви каже все пак, че не се чувства особено добре.  :wink: Затова и педиатрите (повечето от тях) - съветват за доза Панадол/Нурофен след ваксина, за да не рискувате на детето да му е зле, а вие да не разбирате, само щото нямало 39 градуса температура. Няма да ги отровите тези деца с доза Панадол еднократно, не помня 2 мл. ли беше, нещо такова... Спокойно по въпроса.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ако детето е неспокойно съм съгласна, аз лично дадох, когато детето ми видимо беше неспокойно и плачеше почти цял ден и нито Калгела, нито Бочкото помогнаха.
Само казвам, че не съм давала след ваксина, защото реално не е имала нужда -винаги е била бодра, а температура по-висока от нормалната не е вдигала.
Иначе за протокола ще кажа, че слагам куул пач след всяка ваксина, макар че нашата педиатърка смята че е излишен, поради описаните в горния пост причини.

Жбрул, одеве щях да пиша за фугу-то. Цял ден ми е на езика как аджаба се казваше тая риба  :lol: Мерси, че ме избави от мъките, че сигурно цяла нощ щях да я мисля 😹
За първи път чух за нея в един култов трилър от 90-те - "Погребан жив" (те са 2 части де), но в 1-та с нея се опитаха да убият главния герой. Оказа се, че му е слаба дозата, та само беше изпаднал в състояние на каталептичен сън - та го погребаха жив.
После в училище учихме за тази риба ( завърлила съм профил биология),  тя влиза в топ 10 на най-отривните животни.
Аз лично не разбирам кой луд ще даде толкова много пари за нещо, което може да се окаже последната ти вечеря. Ама всеки луд с номера си.
Относно копривната треска на твоя човек, да не би да се е отключило нещо на нервна почва. Чела съм, че при силно изживян стрес или вълнение е възможно.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 20:41:53 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
edit, ами парацетамол си е това.  :D При "настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища.." и продуктите за възрастни, които се рекламират са си парацетамол (Фервекс, Тайлол), или пък съдържат ибупрофен ("Нурофен стоп колд" примерно). При бебешките е същата работа, само дето........
Jbrul, благодаря за изчерпателния отговор!  :D И на мен ще ми е интересно да чуя как е в другите държави с тези ваксини.
Иначе Синеочка е права, че има алергични реакции, които се отключват на нервна почва, случаите с майка ми са точно заради нерви и стрес.
« Последна редакция: Март 07, 2016, 21:03:59 pm от edit »
*
Нищо не съм давала и слагала и аз след ваксина, Дани просто "не ги усещаше" т.е. с ваксина, без - все еднакво се чувстваше. Но аз не се церемоня с лекарства (както със сигурност някои са забелязали де  :lol:) и, ако нещо давам изобщо - то категорично е нещо с доказано по научен път действие. Относно зъбоникненето - няма ли лидокаин ("Дентинкос"-а например) - само давате едни пари за гелчета на водна основа, в които има микрони от някоя билка (или просто така пише) и това е всичко. Мама се успокоява, че "все пак нещо прави". По мое време хит беше някакво "Гингигел", в ню ню тубичка и беше 15лв., изпотрепаха се да го купуват майките, мазаха като изоглавени, файда нула де, ама....сакън да не е нещо дето наистина работи (понеже "те тия неща са отровни"). Явно сега има нови продукти от този тип, не им следя модите, че то скоро зъби ще сменя моя хахах

Синеочка, за яденето на фугу - ядат го, та се избиват даже и луди пари цакат за целта. И аз бях профил "биология и химия" в ПМГ, ама не помня там да сме учили за тази риба. Но по разните научно-популярни канали, през месец-два въртят нещо за нея и консумацията й де. Аз и алпинистите не разбирам, точно толкова колкото ядящите тази риба. Свършиха се нормалните места за ходене сред природата и безопасните за ядене, че ще се чекна по ледниците и някакви голи чукари и ще ям отровни риби...да бе да.  :lol: Но си има такъв вид хора, чиято нужда от прилив на адреналин стои над всичко, та вероятно те си падат по яденето на фугу.

При моя човек - не е просто алергична реакция, камо ли от храна. То си е тежка уртикария, която влиза вече в класификацията за хронична и е с автоимунен произход определено. При такива пациенти - обичайно автоимунните заболявания се оказват повече от едно де, ама...как стоят точно нещата - предстои да видим. Даже не ми се мисли какви нерви ще са, докато се постави някаква диагноза, пък да е точната... То нещата в тази област са доста по мътни и кървави от "нашата тук", от специалисти сме кът, пък по тези случаи трябва да работят в екип няколко различни специалисти... Май имам спешна нужда от питие, че ще ми гръмне главата вече...
Какво го е отключило...всичко може да е в неговия случай. Ако е алергичен към ягоди и е хапнал ягоди и е станало така - лесно. Няма да яде ягоди повече и няма проблем. Да, силен стрес на теория - също може да стартира такъв процес, или тежка изява от този вид (щото той процесът си е стартирал отдавна, ама просто е къкрило доскоро, макар че отпреди 10 години е първата подобна изява). Освен да приема сега, че аз и съвместното ни съжителство през януари сме му причинили такъв шок, че да се отприщи това, друго стресиращо не му се е случвало в периода.  :lol: Ама заклевам се - изглеждаше си съвсем щастлив и доволен човека, когато почна цялата тази работа. Те плюските излизат около 6 седмици, преди да стане този цирк на 3-и март момичета. Ама аз като приказвам нали, кой да слуша?  :? Щяло да си мине то, нямало да се трови с тия хапчета, за к'во да ги пиел... А и освен това то си било излекувано това бе, ехееее откога. С хомеопатия разбира се. Чудно е излекувано к'во да ви разправям нали...

П.П. Следващият път, когато "овикам" някоя от вас, която ще лекува бебето си "хомеопатично" - моля проявете разбиране към липсата ми на толерантност по този въпрос.  :lol: Нагледах се на сакатлъци от такива "лечения", ама имало глава да пати още заради тези неща, както става ясно от "нашия" случай.  :?
« Последна редакция: Март 07, 2016, 21:54:02 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Честит пра3ник, момичета! 3а мен си е прекрасен пра3ник, особено с малките ми подаръчета и с очакваното от мен с нетърпение първо тържество в ДГ. Дано винаги сме живи, 3драви, обичани и щастливи :)
Jbrul, ако искаш се свържете с доц. Конова от КИРМ Плевен - сигурно я 3наеш. Тя е имунолог и беше доста методична при търсене на въ3можен преблем с не-3абременяването ми. Много приятна и от3ивчива беше преди 10тина години. Дано не се е променила, само да си е повишила квалификацията.
И а3 панадол съм давала броени пъти. След ваксина не се е налагало, май с баткото един път давах 3аради 3ъб, че много беше крив миличкият. При вируси на баткото съм давала Тайлол по схема (имал бил някакво противовъ3палително действие уж) и давам панадол ако прескочи 38.5 - просто до та3и температура той си е спокоен, играе, но при 38.6-7 става омърлушен. С малката нямам опит как понася висока температура. 3нам, че има деца които не им понася, правят гърчове (па3и Боже!) и 3а това сигурно педиатрите се 3астраховат с панадоли и нурофени. Абе слушайте си лекарите, осбено 3а такива малки деца.


Честит празник на всички мами! Нека бъдем здрави и усмихнати заедно с нашите слънца!
*
Честит празник, момичета! Бъдете много обичани!


Жбрул, нашата класна се опитваше да разпали интереса ни към биологията и веднъж седмично часът по биология беше свързан с интересни факти, свързани с науката. Тя ни поставяше групови задачи и всяка група представяше своя проект с презентация, а останалите водехме записки в тетрадки, които те наричаше Дайджести :) Беше много интересно и с нетърпение очаквахме тези часове.


Всеки миг е още един шанс...
Честит празник  :balk_7: :balk_7: момичета :-) да сте винаги обичани жени и майки:-) за мен 8-ми март не е само празника на жената,а и вече дата на която миналата година на 8- ми март разбрах че съм бременна тогава ми беше кръвния тест:-)
*
Честит празник! Нека всички бъдем обичани и уважавани не само на този ден, но и през цялата година!
« Последна редакция: Март 08, 2016, 12:44:59 pm от kati_vm »
*
Честит празник! Нека бъдем много здрави, обичани и все така борбени!
М-и благодаря за информацията, беше много полезна.
Приятно прекарване ;)
« Последна редакция: Март 08, 2016, 19:06:19 pm от milch »
Здравейте момичета имам въпрос колко често се изхожда новороденото нашата дъщеря се изхожда след всяко хранене това нормално ли е
*
Нормално е, Елиза. Не се притеснявай!

Благодаря Блу малко се шашкам но ще си хванем цаката :)
*
С първото дете е така. И ние не сме били по-различни.

*
И аз да питам нещо... На Теди му се показа трето зъбче. Но цветът му ме притеснява - тъмно е, жълтеникаво, кафевеникаво. На някой случвало ли му се е съвсем прясно изникнало зъбче да е жълто? Първите му две зъбчета са белички...



   La vita è bella
*
И аз да питам нещо... На Теди му се показа трето зъбче. Но цветът му ме притеснява - тъмно е, жълтеникаво, кафевеникаво. На някой случвало ли му се е съвсем прясно изникнало зъбче да е жълто? Първите му две зъбчета са белички...

Не ми се е случвало, не познавам и някой на когото да е. Но при всички случаи - не е в реда на нещата да е такъв цвета, та води на стоматолог. Дано не е нищо сериозно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Елиза, добре дошла и..да си подновиш лентичката, като намериш време. В началото е трудно, ама след месец вече ще си влязла в час, може и по-рано де.

Руми, не мога да се сетя къде (мисля, че в сп. "Моето дете") бях чела за връзка с цвета на зъбите и прием на един вид антибиотици през бременността (май тетрациклинови бяха, но не съм сигурна), та може и от това да е. Но както Жбрул ти е писала най-добре посетете зъболекар.

Ние вчера бяхме на ДК, нашето момиче е пораснало с 3 см и 350 гр. Взеха ѝ кръв, а днес ще се боря с колектора за урина. На УЗ прегледа всичко си беше наред.
« Последна редакция: Март 09, 2016, 08:48:36 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Руми, на Мони така и избиха два зъба.Предните втори резци.Водих я при зъболекар, каза че понякога при някой деца така избиват зъбите с такъв цвят.Не е опасно, маха се с времето.Но за твое успокоение заведи го и ти на зъболекар да си каже мнението и той.Иначе то не е точно като оцветяване на зъба, а по-скоро като петънце.

*
Благодаря за включването, момичета. Точно горен втори резец вдясно е. То сега само връхчето се вижда и не знам дали цялото зъбче е така. Ще го водим естествено - утре сме на консултация при личния лекар, после и на стоматолог. Четох и аз за антибиотици по време на бременността, но аз не съм приемала такива.

Синеочка, браво на момичето :)



   La vita è bella
Здравейте, момичета и Ра4о!
Много се радвам, че има толкова много нови мамчета в темата  :P

Аз не съм давала нищо след ваксина и не виждам причина да се дава, ако детето е спокойно и няма температура.

Ние бяхме на почивка и се върнахме и Дани първия ден плака, че не искаше да ходи на ясла, но от втория ден влезна в час  :lol: По-важното е, че вече две седмици и половина е здрав (не знам къде да чукам и къде да плюя  :lol:).

Вчера бяхме за пръв път на педиатър хомеопат (Jbrul, запуши си очите  :P). Още е рано за впечатления обаче. Много се надявам да ни помогне Дани да не се разболява толкова често или поне да не се стига до необходимост от АБ, както и да помогне с проблема със страха, който има.
На почивката ми се скапа кръста, защото всичко му беше ново и непознато, съответно и страшно, и на всеки 5 крачки искаше да го гушкам. В детския кът си играеше като ме държеше за едната ръка в голяма част от времето. Като се разхождахме и го оставя, за да се отдалеча на два метра да го снимам и се разплакваше, че съм го оставила сам. Луда работа.. Чак накрая се поотпусна и започна да е малко по-самостоятелен в заниманията си.
*
Здравейте мамчета! Много съм активна в четенето на темичката за бебчетата, преди това за бременните, но все нямам време да пиша. Е сега се включвам. Гледам, че само госпожици напоследък се появяват тук, аз съм с момченце. Другата седмица ще станем на 3 месеца.
Лек и приятен ден на всички (въпреки мрачното време)!





*
Смайлс, това си е до характер на детето. Няма как да го откачиш от теб. Минава или поне намалява с времето. Синът ми до 4-5-годишна възраст се плашеше от балони, свещи и какво ли още не. В градината го пращаха в друга група, което някое дете празнуваше рожден ден. Мислила съм си за психолог, но просто нещата отминаха от само себе си.
За боледуванията - обикновено първата година в градината или яслата е така. Дано да намалеят все пак скоро!

Блу, при него положението се влоши основно от стрес.
Една маса за гладене падна и го изплаши. Тогава няколко дни не искаше да влиза изобщо в стаята, в която се случи случката (дори и да е гушнат в нас). Ние я скрихме въпросната маса и започна да влиза, но само, ако някой е с него. И това важи за целия апартамент. Сам не иска да ходи в друга стая. 
Плаши се и от разни други предмети от тогава, от които преди не се е плашил, както и от непознати шумове.

За боледуването, така си е за първата година, но при него е малко в повече или поне аз така го усещам. Поне лекарката каза, че е положително, че досега не е слизало към гърдите и гърлото е обирало инфекциите.
*
Смайлс, на всяка майка й се вижда малко в повече, когато детето й често боледува и страда. То обаче няма никакъв имунитет в първите си години и организмът му реагира на всеки вирус. Не се шашкай  :)! А какво да кажем ние с гайдите, като за два месеца три пъти влизахме в болница  :wink:? При някои протича по-леко, но в масовия случай децата на тази възраст боледуват често. Нашият рекорд е три месеца без боледуване, но при домашно отглеждане. В момента, в който реших да ги пусна отново на ясла, те се разболяха. Предварително :).

И аз не съм фенка на хомеопатията, еле пък за деца. Една приятелка, майка на близначки, ми се похвали, че тя с хомеопатия помогнала на децата си да не боледуват нон стоп. През първите 4 години много боледували  :lol:. Няма да ти обяснявам вица :).

За страховете на твоето момче явно си има допълнителна причина, но това също е свързано с характера му. Явно е по-емоционален и плашлив. И моят малчо е бъзлив за някои неща, особено се страхува от силни шумове. Ревеше дори от прахосмукачката. С повече обяснения, търпение и отвличане на вниманието от проблемните неща това премина.

Добре дошла, Rumito! Внесе и малко синичко в розовата ни тема :).
*
Свате, дано да сте си изкарали добре на почивката.

Добрв дошли на новите мамчета.

Ще ви изчета след малко, че не ми остава време да влизам.

Jbrul, след 5 дни зачервяването от ваксината отшумя. Но все още е подуто мястото и има едно нещо като бобче. В спешното хич не ми обърнаха внимание, при все че петното си беше повече от 5 см в диаметър, но се оказа че педиатъра е в Здравната къща, видя я, каза да продължа с риванола и така вече всичко е жълто вкъщи :) 
Направи ми забележка, че е доста отслабнала. Но аз имам проблем със закуската и вечерите. Не иска изобщо да закусва, пробвах всичко - попара, кус кус, макарони, баница, сандвич, мляко с бисквити,  мюсли -  не и не. Само минки ( маслини)  се ядат и то в количества, ако не я опазя и кисела краставичка в комбинация. Това е закуската маслини и кисела краставичка. На обед горе долу хапва с зор, но яде. След обедна закуска категорично не иска, евентуално половин банан или ябълка. Вечерята хапвва супа. Погледноти отстрани яде, но количествата са малки, по 10 чаени лъжички максимум. И това от месец насам, яйце да не види също. Добре, че си пие млякото и сутрин и вечер.

Просто исках да ви питам за идея за закуска, а то един роман написах :)

Мария също се плаши, от по силни шумове - пералнята като работи, от колите и моторите, от по силно чукане. (отгоре съседите, все нещи ремонтират и тя подскача като ужилена).  Но на площадката тича и хич не се обръща да ме търси, само ако нещи не може да направи им и да я кача на пързалката.

Спирам, че прекалих....
Свате, не знам и аз какви закуски да предлагаш още.
Разни мъфини (сладки, солени), качамак, само сухарче например (и Дани, и племенникът ги ядат така), палачинки, ядки (много се пристрасти към кашуто нашият човек). Аз правя едни хлебчета със спанак и сирене и са много вървежни при нас.

Beata, и в нашата ясла ми казаха, че Дани боледува повечко. А те имат база за сравнение поне. На почивката имаше едно дете, колкото Дани, което е тръгнало на ясла от есента и още не беше боледувало. Било боледувало преди това (защото имало две по-големи сестри), но вече не толкова често.  Знам, че това е по-скоро изключение, но много ми се иска и ние да сме така  :D
Дано и твоите дечица се закрепят по-скоро...
*
Да се наоплача и аз, че вече попреглътнах малко понеделнишките псувни. Влязох и аз в схемата 1 седмица ходи на ясла - 1 седмица болен в къщи. Диагнозата - течат сополи в гърлото и кашля. На всичкото отгоре за малко да остане неприбран от яслата в понеделник - бабата чакала да й звънна, аз не съм звъннала, добре, че се обадиха от яслата, че бил останал последен и кашлял и да го водим на лекар. Обадих се на бабата, тя се цупи, аз правих метани и после й обясних, че при такива недоразумения да ме избере по GSM-а и да ми затвори, аз ще й се обадя. Направо ми минаваха мисли да я сменям за догодина, така се бях изнервила, добре че имаше време докато се прибера от работа. А и от яслата имам чувството, че само го чакат да кихне (понеже той си е по-щуричък, пък и нямат загуба ако не ходи детето, понеже аз не им нося подаръци,  :mrgreen: ) и да ми го върнат и то само едната сестра ги прави тия номера. Добре, че сработи дипломацията ми, въпреки отприщилата ми се агресия.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Свате, дай рецептата за хлебчетата със спанак.
Качамак не искам, мрази каша и всичко което е като пюре. Иска да дъвче, тя и ябълка яде цяла, не я иска на парченце.
Свате, ето рецептата:
http://www.supichka.com/2013/04/proletni-hlebcheta-sas-spanak.html
Аз не ги правя на топчета - или ги слагам във форми за мъфини, или ги пльоскам с лъжицата направо върху хартия в тавата.

Rtfrtf, верно си имала повод да се ядосваш  :(
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Стоека, радвам се че се подобрява положението на крачето след ваксина. Напомняй на доктора да го види все пак като ходите на прегледи.
Смайл, сподели после имате ли пол3а от хомеопатията. Преди години в София бяхме ходили с ММ при една жена - по 2 часа на човек отдели, голяма психоанали3а беше. Файда не видяхме де, ама беше много приятно да си поговорим. Сега си пол3ваме 3а леки случаи хомеопатия "ширпотреба", т.е. те3и дето ги рекламират ;) Естествено, съгласувано с лекаря ни и в комбинация с каквото той и3пише друго. На моменти и мен ми писва и се чувствам сякаш давам едни пари 3а скъпи бонбони само, ама нали и а3 да се чувствам, че правя нещо. И сега нещо ме дра3ни гърлото, носът и смуча тука едни.
Синът ми не е от страхливите, ама сестра му много се стряска - гледам все да има някакъв фон, че ако е тишина при най-малкото тропване подскача, а ако се е унесла нещо да 3аспива примерно - направо писва много гадно :( И като спи понякога се буди с рев, сякаш на сън се е уплашила нещо. Дано го и3расте.
Ще гледам после 3а проходилките, но като водихме баткото на профилактичен при Д-р Алексиев (и той работи в специали3ираната клиника в Горна Баня), специално го попитах. Човекът ка3а - детето е 3драво и можете да пол3вате проходилки, кенгуру и други такива.


*
Момичета запознати ли сте с пъпните хернии? Чета много различни мнения лепят се, не се лепят? Педиатърът този път каза да лепя и двете госпожици са с изскочили пъпчета.
М-и и СЗ слагах лепенка на Селина,нейното пъпче беше по изкачило и само една ми свърши работа,мисля че беше за 4-5 дена и като я махнах пъпа си влезе на вътре и за сега да чукна на дърво всичко е наред! Олеее тая вечер пак нещо се изкревиха,рев та рев,спи им се а не мигат да заспят сами.нашият татко им купил едни играчки които пеят и се отразяват едни картинки на тавана но на тъмно не и не само 5 мин беше интереса и до там!
Вечер когато заспят стряскат ли се на сън и да почнат да пищят и реват,случвало ли ви се е ? Мирая понякога вечер  докато спи и започва да пищи,а Селина не е така мн рядко ще се раплаче докато спи
Да питам нещо,моите са на 4 пълни месеца,караме 5- тия,постоянно ръцете им са в устата и на двете,понякога е само пръст,понякога се опитват цялата ръка да си вкарат,може ли да ги сърбят венците и да е подготовка за зъби,макар че ми се струва прекалено рано за зъби
*
Не е подготовка за зъби. Просто ръцете са им интересни и тъй като изследват в момента всичко с устата си, се опитват и тях да ги пъхнат там. Всички бебета го правят.

Вечер когато заспят стряскат ли се на сън и да почнат да пищят и реват,случвало ли ви се е ? Мирая понякога вечер  докато спи и започва да пищи,а Селина не е така мн рядко ще се раплаче докато спи.
И ние имахме такъв период, Андрея се будеше едва когато я взема и гушна. Отмина от самосебе си. Сега много рядко се случва, но изплаква няколко пъти и се буди сама.
*
Ядат си ръцете, защото сега така откриват света, не от зъби.В този момент всичко минава през устата, абсолютно всичко.

За такава играчка са малки ще я оценят някъде след годинката.Сега всичко което искат е да усещат топлина, миризмата ви и че сте наблизо.Стряскат се много като спят в този период, могат да се стреснат от ръцете си, да подскочат на сън един вид.Аз Моника някъде в този период я повивах, прибирах и ръцете до тялото, мисля че се казваше рефлекс на Моро това което ги стряска сега.

М-и, съжалявам но не мога да помогна.

Стоека, аз и правех препечена филия с кашкавал, принцеса с яйце и сирене, мъфин със сирене и маслини, палачинки с банан, ей такива неща, че и Моника не е по кашите.

Усмивки, дано му мине на Дани това стряскане.Аз за белязвам от скоро че и Моника е така, започна да се страхува, а преди обикаляше цялата къща в тъмното.

*
Смайлс, вкъщи на една Коледа се подпали елхата от една свещ на нея (мъжът ми си държи много на истинските свещи за празника, ние винаги сме в стаята, когато ги палим) и синът ми се изплаши, въпреки че веднага я загасихме. Дървото реално не пострада, но излезе по-голям пламък. Сестра му не се впечатли особено. Само той, защото е по-страхлив. Иначе да се спука балон, много го плашеше преди време. Чак си държеше ушите и трепереше, ако види, че някое дете си играе с балон.

Блу, според мен е нездравословно да живееш с такива страхове и трябва да се работи в посока преодоляването им.
*
Аааа момичета, взимайте мерки, че ние с девойките какво ще правим, трябва и зетьовете да пазя :wink:
Шегувам се, разбира се, но наистина е добре да се работи в посока преодоляването им, не е задължително да е със специалист, мисля, че и вие самите бихте се справили с повечко усилие. :)
*
Смайлс, сподели опит, ако намериш решение! Може да е полезен за някого.
При нас отмина с времето. Съседката ми, която завършва психология, каза, че за момента според нея няма нужда от специалист. Просто изчакахме, като гледахме да не го поставяме в ситуация, която да го притесни. Споменах ли, че не можеше да понася и тълпи? Дори и в детската градина, където всичко му беше познато, когато правеха летен празник в двора, просто това струпване на хора го притесняваше и настояваше да си тръгваме.
« Последна редакция: Март 11, 2016, 15:33:29 pm от blue_sky »

*
Момичета, отново да попитам за храненията.
Нас вече ни изписаха от Токуда, недоносени сме, но вече влезнахме в 38г.с и сме суответно 2840 и 2600 - трябва да ги храня 8 пъти по 50 мл, но не винаги си изяждат храната, понякога едвам половина. Нощес в 4 сутринта - нищо не изадоха. По-голямата
*
Танич, то не е задължително, ти им прави по 50 мл. пък по колкото изядат, не се притеснявай :)
*
Стефи ти е писала, не е задължително на всяко ядене да изяждат всичко.Има бебета който още първия месец след раждането спират да се хранят нощем.Според теб заспиват ли, ако да трябва да ги будиш, лениви ли са?Трябва да намериш тактика ако мислиш че са гладни, но се унасят и стават апатични от глад.
Но в случая е най-добре да отговорят майки на други бебета с ниско тегло, понеже при тях е малко по-различно.

*
Танита, ами и те са хора, макар и мънички, ти винаги ли изяждаш по едни и същи грамажи? Ядат колкото им се яде. Моето дете е на 6 месеца, но хапва 130-140 мл АМ, което отговаря за 3-4 месец.
Никога не съм спазвала тези часове на хранене, давам ѝ на поискване.
Сега и при захранването е така давам ѝ колкото ѝ се яде  някога е 100-120(зеленчукови или месни), а друг път изяжда едно голямо от 190 (това с плодовите) . А кашички хапва 130-40 -много ги обича.
Дописвам:  Чак сега видях поста на Маги. Затова ще уточня, че моето момиче не се роди с ниско тегло.
« Последна редакция: Март 12, 2016, 14:34:58 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Танита, моето дете също се роди недоносено. Беше 2 кг. като я изписаха, макар че тя не беше нитп в кувьоз, нито на кислород. Стоя само 7 дни. В началото започна да пие по 30 мл,  8 пъти на ден. Чак в началото на втория месец стигна 50мл.,като не винаги успяваше да ги изпие. Заспиваше по време на храненето, казваха ми да я щипвам по бузките за да я събудя. Еми не се събуждаше, изпиваше малко и заспиваше. И досега не яде особено много, вече се примирих че не иска да закусва.
Закуската й беше 10 малки маслини и 2 солети. Така, че спокойно ще започнат да си хапват госпожиците. Малки са, нямат сили и се уморяват бързо. Ще наваксат бързо да знаеш.
*
О, добре - успокоих се;-)! Когато са сънени аз ги разбуждам, но не засмукват диванетата - лапат биберона и толкоз - така се гледаме известно време и те пак заспиват - мъъка! А иначе не плачат от глад, което би трябвало да означава, че им стига яденето. Като цяло са много спокойни, само майка им дето се шашка за всичко!
Танитка, то ако не се шашкаш за всичко, не е нормално. :wink:
Моето дете не се роди недоносено, но си беше със сравнително ниско тегло и нямаше много сила да се храни. Сукваше няколко глътки и заспиваше. Не само през нощта. След около час се събуждаше и пак гладна. Отново суква малко и заспива. Нощем я будех да яде. На почти всяко хранене щипех, милвах, гъделичках... Сърцето й спеше. Така до около 2-3 месечна възраст.
Но до около 1-1,5 годишна си се будеше 30-35 минути след обилно вечерно хранене да си дояде.
*
Танита, моите са родени под 2кг, но са хранини с кърма. Количеството, което предлагах в началото беше 35 и си го изяждоха, при вас проблемът беше да не ги прехраня, че връщаха и още си връщат де, та разбуждах и настоявах да ядат. Вече ги кърмя и нямам контрол над количествата.  Ако предложа АМ, ядат много бавно.
*
Момичета, отново да попитам за храненията.
Нас вече ни изписаха от Токуда, недоносени сме, но вече влезнахме в 38г.с и сме суответно 2840 и 2600 - трябва да ги храня 8 пъти по 50 мл, но не винаги си изяждат храната, понякога едвам половина. Нощес в 4 сутринта - нищо не изадоха. По-голямата
Tanitа не знам твоите защо ги водят недоносени, но, ако е заради килограми, сегашното им тегло си е доста добро за близначки. Иначе момичетата са прави, че са още мънички и се уморяват да сучат. Дори с биберон да е по-лесно, пак им е трудно все още. Важното е да са спокойни и да наддават. И аз ги будех, за да ясат - щипане на бузки, леко запушване на нослето, чесане по ушето, но не винаги действа.

м-и, моите също връщаха, защото аз в притеснението си да не би да не им е достатъчна кърмата, май ги прехранвах :). Научих се бързо, де, ама си се шашках и аз.
*
Здравейте, момичета :) . Радвам се, че новите бебчета са добре. Само хубави новини да се чуват и здравички да са всички деца и бебенца.

Аз исках да се похваля, че днес моята шушулка малка за пръв път си хвана дрънкалката и се заигра сериозно, преди това я хващаше за няколко секунди и я изтърва и се изнервяше. От няколко дни се занимаваме доста с играчките и днес вече успя да я размята и да си я перне няколко пъти в главата. Опитва се и с двете ръчички да я хване, но лявата все още е малко трудна с пръстчетата да захваща нещо целенасочено. Беше много смешна как се взира в играчката, приближава я до лицето си и изпищява може би от кеф  :lol: . Чувала съм, че момиченцата по-бързо започват със захващането от момченцата, не знам дали е вярно. Всъщност ми казаха преди време, че бебетата започват да хващат предмети и играчки около 4-ти месец.
А вчера беше някакъв кошмарен ден, не искаше да заспи вечерта и чак след 22.00ч. успях някак си да я приспя, в момента в който се унася да заспива явно сънува нещо и започва да плаче и цялата трепери, и така се гушкахме, успокоявахме часове наред.

Пожелавам ви спокойна вечер и за работещите - приятна почивка утре, не че ще я усетите много, но все пак (предвид, че днес сте работили). Преди много мразех да отработваме в събота, направо неделите ми минаваха като миг.
*
Сърдечно благодаря на всички за съветите!;-) Добре, че ви има!
edit, браво на бебка, бързо се развивате. Андрея от 3-4 дни сама хваща дрънкалката (без да я подавам) и голяма игра пада с нея. Упорито се мъчи и да се обърне от гръб по корем, но не се получава още. Та започва едно ядосване, кара се... Голяма е сладурана. Колкото до това кога какво трябва да могат - страшно относително е. На 6 месеца трябва да могат да стоят вече седнали, но вижте моята племенница на 6 и половина...
« Последна редакция: Март 13, 2016, 07:54:13 am от Нелка »
Нелка, аз да се обадя като една дърта свекърва  :lol: Не е хубаво толкова малко дете да се учи да ходи. Може да настъпят трайни увреждания на костната му система.
 
Блу, ще споделя, ако намеря някакво решение относно страхливостта на Дани.

Да ви споделя едни много интересни примери за лошо родителство, на които попаднах вчера.
Направо обобщават накратко това, което чета от доста време относно възпитанието на децата.
https://www.facebook.com/funnycrafts/posts/1703471339920659?pnref=story
47 Smiles, племенницата ми е вече 3-годишна, в идеално здраве. Прегледи при ортопед показват че всичко й е наред. Не е учена толкова рано, сестра ми единствено следваше желанието на малката да стои на крачета и да пристъпва. Или е трябвало да я връзва седнала, докато дойде времето за ходене?!
*
Нелка, Смейли е права. Това че при племенницата ти(голяма красавица е впрочем) няма поражение, не значи че при други деца няма или няма да има.Водещи ортопеди твърдят, че ранното прохождане може да доведе до трайни изкривявания на костната система.
За протокола ще кажа, че Александра може същото от 5 месечна, но избягвам да го правя, заради описаното от Смайли. Нали знаеш, то бебето може много неща да иска, но ние като родители сме тези, които на този етап взимаме решения. Нищо лично към теб и сестра ти, но истината е че не е нещо, което бебетата на 6 месеца не мога да правят, а е нещо, което не ТРЯБВА или по-скоро не е препоръчително, но всеки сам си избира как да си гледа детето.
Много се радвам, че Андрея е будно и жилаво дете, поздравления за нещата, които се е научила да прави. Нека все така ви кара да се гордеете с нея.
 Едит, браво на момичето! Все така да те радва.
И нови мурафети да научи! Пу пу, като я знам какъв е бонбон шиколадов ми иде да дойда и да ти я изям.😻😻😻

« Последна редакция: Март 13, 2016, 14:08:40 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Честит рожден ден , Бебе, пожелавам ти да бъдеш много здрава, щастлива и обичана!


Всеки миг е още един шанс...
Нелка, момичетата са го обяснили достатъчно ясно, няма да повтарям казаното от тях, но ще ти разкажа за опита с моя син. Явор беше на 2 седмици, когато започна да се нагига в кошницата сам, не му се лежеше на това дете и продължи в същия дух. Въпреки всичките му опити да се надига и да седи, го сложих да седне едва при навършени 6 месеца. седна стабилно точно за 2 дни, дори не се наложи да подпирам с възглавници, той просто си беше готов. Още преди да навърши 6 месеца като го изправяхме да си стъпи на крачетата и тръгваше да прави бързи  крачки, но никога не съм насърчавала тези му занимания на тази въсраст. Сложихме го в бънджи, оставихме го на земята. Така си се научи да лази, на 7 месеца и половина се изправи сам в леглото, проходи си нормално на 1 година. Дори нямам спомен колко време го държахме за ръце, някакси всичко стана от само себе си. Много бързо след прохождането, вече тичаше. Та бързото развитие невинаги е нещо хубаво. Мислех си да ти пиша още като се похвали колко рано се е обърнала дъщеря ти, но забравих. Тъй като с моята дъщеря ходихме по много, много лекари и знам, че ранното обръщане може да е свързано с повишен мускулен тонус. Обикновено възрастта за обръщане е около 4 месеца, на 2 е твърде рано.
<br />[link=http:
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Благодаря 3а пожеланията, Синеочка :)
Момчето ми се обърна 3а първи път на 4м и след 10тина дни вече се въртеше енергично. Беше бебе по учебник - прола3и, проходи по график, само с говоренето и3преварва връстниците си, което може да е добре, ама понякога му надува главата с философстването си :) Бебка до сега само един път се е обръщала, но пък се набира на лакти да сяда, иска да я държим и3правена, ама няма да я огрее още 3 седмици ;) От скоро държи играчките - обикновено ги хваща, но не ги държи дълго и много 3драво. Това мисля да питам педиатъра, но с те3и бацили не смея да ида на консултация направо. А към нашата манджа как гледа... Направо ми присяда - а3 да ям, а детео да ме гледа и и дам да смуче парче ябълка, колкото и тя да "участва" в семейното хранене. Още мъничко остана и ще хапва и тя с нас на масата.
Едит, има и такива дни с бебета. И а3 понякога се шашкам, като е много крива някой ден. И обикновено е и3ли3ало или че има колики (неясно от каква храна, като уж внимавам какво ям), или пълен памперс, или е превъ3будена от срещи с други хора, или нещо подобно. Абе винаги си има логично обянение, ама докато го открия, си се по притеснявам. Сега ми се е ра3сополивила нещо - дано да ни се ра3мине само с малко хрема.


*
Да така е, понякога бързането може да не е за хубаво, за това си има разни графики за развитие на децата.Но ние в БГ сме свикнали да се хвалим и да насилваме нещата.

При нас избиват втори и трети кътник, не се спи, не се живее, ужасно е.Иначе Моника ходи на ясла, не плаче сутрин, но ни показва, че не е щастлива от всичко това.Тази седмица за първи път ще е няколко дни без мен.Аз имам работа в София и ще я оставя да се гледат с баща си.Знам че ще се оправят, но ми е стегнато на душата.

*
Бебе, нали Сияна се роди малко преди да влезеш в 9-я, може би е нормално леко забавяне. С момичето, което раждахме заедно, преди около месец водихме подобен разговор (нейното дете е родено 1 ден след влизането в 9 месец), тя се притесняваше точно за захващането на играчките, след като видя, че Слънчогледка ги държи много здраво, а нейното момиченце ги хваща, но малко по-вяло или как да се изразя. Тогава нашата педиатърка (ходим при една та там се засичаме най-редовно) ѝ обяснило, че всъщност си е напълно нормално за дете, което е родено месец преди термина и наистина като се засякохме след 2 седмици малката вече хващаше здраво, та..може би със Сиянка седят така нещата, та не виждам повод за притеснение.
Относно захранването защо не я пробваш вече или искаш да си изчакаш 6 месец, както е препоръчано при кърмачетата?

Маги, много непроятнп с тези зъби, като знам племенницата ми какво чудо беше с кътниците - целият квартал не спеше с нея. Още тогава ѝ предричаха кариера на певица, та от това ли от що ли вече 9 години ходи на народно пеене  :lol:

Ние също сме в ревящ  период гад номер 2 е решил да излиза. През деня е особено крива, почти няма апетит, постоянно си чеше ушите и мрънка като недарена сватя.Вечерите уж са по-спокойни, но снощи се буди с рев на няколко пъти. Викам му да избива най-накрая тоя зъб, та да се спрат мъките на детето.


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка точно около -6-ти месец на малката като се изнервеше почваше да си бърка в ушите, да ги чеше, дърпа и т.н. Един път чак си разрани ухото.Та да знаеш не сте сами :)
По тоя повод обици сложихме много по-късно.

*
Виждам, че за двигателните умения си говорите. Нашата бебка започна да се обръща от гръб по корем в средата на третия месец. После малко се забави със сядането - беше на около седем месеца и половина. Малко след като започна да сяда се научи и да се изправя.  Много ме дразнеше майка ми, която ми пилеше на главата, защо не сядало бебето! Аз й казах, че когато му дойде времето ще седне и точка! Сега сме на етап ходене с подпиране по мебелите. Очаквам към годинката да проходи самостоятелно.

А, относно ушите - това е редовният номер на нашето бебе. Тя много често си ги дърпа, бърка си в тях, особено като ще й избива зъб. Има няколко случая, в които си ги е разкървявала от чесане и дърпане. Затова и аз мисля да изчакам с обеците, че бабите нещо напират, но не мисля, че те са ни най-важното в момента.
« Последна редакция: Март 14, 2016, 15:23:16 pm от kati_vm »
*
Не си спомням точно на каква възраст се обърнаха за първи път от гръб по корем и обратно. Затова си записвам :). Той винаги правеше нещата с около 3 седмици закъснение. Не съм ги подпирала с възглавници, за да седят - когато укрепнаха, сами си седяха. Така стана и с ходенето. Не съм водила за ръка, подпираха се по мебелите и в един момент се пуснаха. Само ги вдигах от земята, докато и това не се научиха да правят.

Обеците ще ги оставя на желанието на принцесата, когато порастне. Като я виждам как дърпа шнолките и панделките, представям си какво би станало пък с обеци. Иначе всички дамски неща й правят впечатление, кичи се с гердани, гривни и ленти, но когато тя сама си поиска. Той също се украсява :).

Момичета, вашите деца спят ли с възглавница и колко висока?
*
Всяко дете си е индивидуално. Не се втелявайте момичета и не бързайте. Това не е съревнование, Детето само ще направи това за което е готово. Нора седна сама на 5 мес., а се обърна чак на 8. Започна да лази точно на годинка, но пък за няма и седмица такава скорост разви, че трябваше да подтичвам след нея. На година и 5 мес. проходи. Не искаше и не съм я държала въобще, и сега не иска дори за ръка да я държа. Всичките двигателни умения ги придоби късно, но за сметка на това сигурно.   Нямаме "катастрофи" , ожулени колена, носове и пр. ... за сега. Хем все още не съм я видяла да ходи, ... то е винаги тичане и -5 кг от преди да забременея, защото то като си хване посоката и оглушава, а майка й тренира късите спринтове.
Беата, предложих две възглавнички когато беше на около две години. И двете много ниски - бебешки. Едната от мемори пяна, другата обикновена. Избра си втората.
Обеци и аз няма да слагам, докато тя сама не реши че иска. А,  бабите .... от самото начало са  предупредени да не дават не поискано мнение, камо ли да се опитват да налагат такова.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Дани още не ползва възглавница.
Опитвала съм да сложа и само му пречи, защото се върти адски много. Непрекъснато лежи или на късата страна на леглото или направо се събужда с краката от към страната на главата. Възглавницата никога не е под главата.

Я кажете в тази връзка някой ползвал ли е тези ограничители за легло, които се слагат на обикновено легло, за да не падат децата? Търся си мнение, че мисля да го местя вече в неговата стая, но ми е по-лесно да мине направо на голямо легло, а да не местя и кошарата.

Момичета, съчувствам ви за зъбките.
При моето момче зъбоникненето не е чак толкова болезнено. Поплаква по малко вечер и е кривичък през деня, но рядко е неконтролируемо. Само 2 или 3 пъти съм давала Нурофен за зъби, защото не може да се успокои и да спре да плаче и то първият път беше чак на година и нещо.
Не него му остават 4-те кътника.

Бебе, честит рожден ден на патерици!

ПП. Моля, препоръчайте ми добър детски фотограф за София, който да не е хипер зает. Нашата е много бременна и може дори вече да е родила  :D
Искам да си направим фотосесия за втората годинка :)
« Последна редакция: Март 14, 2016, 17:03:28 pm от 47 Smiles »
Смайли, на племенницата сложиха такъв ограничител за легло, купен от Икеа, около 10-ина лв... Не е падала досега. Те я отделиха към втората й годинка  :wink:
*
Аз сложих възглавници преди няколко месеца с идеята да ги "ориентирам" да спят в една посока. Макар и със символична височина (това са бебешки възглавници), все пак децата ги възприеха като нещо приятно. Пепи дори си я гушка, преди да заспи. Това обаче не му пречи да вършее из цялото легло. Тя пък рядко се оказва в противоположната посока. Чудех се дали малко по-високи възглавници биха им били по-удобни.

Смайлс, ние сме "абонати" на г-жа Череша. Може да ни има и в рекламните й снимки  :).
Ако Дани се върти много, може ограничителят да не свърши работа. Свалихте ли решетката на кошарата?
*
Смайл, за по-малките деца тия от Икеа къси и ниски ми се струват, бих взела голям с мрежа. Приятелката ми ползваше за нейният син и беше доволна.
Явно съм супер незаинтересована майка. Не помня нищо за обръщания, сядане, вдигане на глава, че и лазене, пък не съм си и записала. Хич ме няма по водене на дневници. Тоя път съвсем няма да се втелявам, едно че са две, отделно че то няма да отговаря на нормите вероятно.
Зъбите мислих, че са излезли трудно, но пък само с гелчета съм обезболявала, значи съм се оплаквала излишно :)
Сега кажете коликите с какво ги морим, че нищо не помага.
Пъпчетата почнах да лепя, без ефект, лепенките сами падат и се отказах, каквото... не ми се опитва с лейкопласт, който да сменям ежедневно.
*
М-и, лепенката на Мария беше някаква специална и не падаше. А при нея беше мноооого изпъкнало пъпчето и се оправи само с лепенката. Даже си я къпех с нея.
За коликите накрая ме спаси Лефакс, пратиха ми го от Германия и един крем за мазане Wind salbe,  пак от там. Иначе беше ад, но бях подготвена за по силни колики. Казаха, че при недоносени и преждевременно родени деца е по незряла храносмилателната система.
*
Стоека, ще да е било Wundsalbe, ама той е за зачервено дупе.

м-и, да не те отчайвам, но при моя големия нищо не помогна. Докато не стана на три месеца и една седмица, всяка вечер ни устройваше концерти от по 4 часа.

*
А не Блу, за колики беше!!!!
Може и да не ги пиша правилно, но нямам празна опаковка. Едно зелено, бяло беше. И с инструкция точни как да се орави масаж на пъпчето. От самото пъпче и после по спирала навън и после да свивам крачетата. Не беше за дупето :)
Ще питам братовчедите в Германия как беше

http://alpenlaendisches-kraeuterhaus.de/windsalbe/

Ей това, беше кремчето
« Последна редакция: Март 15, 2016, 01:12:44 am от stoeka71 »
*
Извинявай, Стоека! Не съм го виждала това чудо.

*
Няма защо Блу, братовчедката ми е с две малки деца, с ужасни колики са били. И от нейният педиатър са разбрали за крема.

Аз да попитам друго, моето дете започна да си върти пръста в косата и да си я навива. Не може да заспи по друг начин, това проблем ли?
За мен е, че се притеснява от нещо и е изнервена.
*
За коликите аз давам Инфакол и Коликинд. От 8-мия ден ни почнаха, вече сме 3 месеца и все още ни мъчат предимно вечер. Пробвала съм и други неща, но тези двете ни облекчават след около 15 минути. Чакам с нетърпение да спрът вече.





*
М-и, ако имаш време и желание прочети за техниките на д-р Карп. Малко късно го открих и не че имахме колики, но определено имаше ефект при Нора, когато когато се засиняваше.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Ео го клипчето с д-р Карп
https://www.youtube.com/watch?v=UNsHYhiGtOE
В Щатите наистина е много модерно повиването. Моята етърва също повива по време на сън и казва, че така бебка спи по-дълго и спокойно.
Моят мъж казва, че и на Дани му е помагало, когато му приберем ръцете до тялото, но аз не помня.  :lol: Иначе сме опитвали и шъткането. Имаше частичен успех.

Бонболини, М-и, Беата, мерси за мненията за ограничителя за легло.
Момичета, препоръчайте ми още фотографи, моля  :P На г-жа Черешка само не ми хареса местоположението на офиса  :oops:

*
Ео го клипчето с д-р Карп
https://www.youtube.com/watch?v=UNsHYhiGtOE
В Щатите наистина е много модерно повиването. Моята етърва също повива по време на сън и казва, че така бебка спи по-дълго и спокойно.
Моят мъж казва, че и на Дани му е помагало, когато му приберем ръцете до тялото, но аз не помня.  :lol: Иначе сме опитвали и шъткането. Имаше частичен успех.
И майка ми това твърди за повиването.

Благодаря ви на всички! Само това, което Стоека е изброила не съм опитвала. Иначе опитахме дори Боуен терапия и като че ли даде резултат, защото 3 вечери беше абсолютно тихо, но трябва да повторим. Струва ми се, че не са чак толкова силни и са само вечер(синът ми ревеше денонощно), повече при едната, която пък буди другата. Трета вечер разнасям, тоя път сигурно ни хвана 4часа, накрая реших, че е друг проблема, съблякох я по  боди и я взех да спи върху мен.
Авалон, ядосват се от повиване  :D белият шум не винаги действа, но веднъж вечеряхме заедно.
Блу, сигурно докато намеря лек и ще ги израстат  :lol:
Хубавата част е, че не ми се отразява безсънието за сега, само болки в кръста имам.
*
м-и вземи си раничка, слинг нещо подобно.Много помага с реването и носене на ръце, а и не натоварва кръста и гърба.

Аз пробвах техниката на Карп, но Моника се ядосваше още повече и почваше да реве.Да е имало единични пъти дето да я успокои.

Усмивки виж във фейса дали ще ти харесат снимките на Калина Серафимова, Танита май скоро роди и не знам дали снима, за друг в София не се сещам.

*
В началото, когато оставих мама да приспи Нора, тя установи, че мятането на ръчички й пречи да заспи. Придържаше ги към тялото докато заспи. После я повивахме с пелена за по- лесно само докато заспи, наистина много бързо се успокояваше и до 5 мин. заспиваше.  После попаднах на д-р Карп и съвпадението с повиването. А преди бях толкова против това повиване,  жестоко чак мо се виждаше, че даже и се възмущавах как може такова нещо в миналото да са ни причинявали. Но всичко си има обяснение, и всяко дете е индивидуално.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Едит, браво на момичето! Все така да те радва.
И нови мурафети да научи! Пу пу, като я знам какъв е бонбон шиколадов ми иде да дойда и да ти я изям.😻😻😻
Благодаря  :D, чакам ви със Слънчогледчето. За мурафетите...да ти кажа май всеки ден има нови изпълнения вече и започва да хитрее, а уж били малки и не разбирали.  :lol:

Едит, има и такива дни с бебета. И а3 понякога се шашкам, като е много крива някой ден. И обикновено е и3ли3ало или че има колики (неясно от каква храна, като уж внимавам какво ям), или пълен памперс, или е превъ3будена от срещи с други хора, или нещо подобно. Абе винаги си има логично обянение, ама докато го открия, си се по притеснявам. Сега ми се е ра3сополивила нещо - дано да ни се ра3мине само с малко хрема.
И аз много внимавам какво ям заради нея, но явно изпускам нещо понякога,  а за пълен памперс - тя просто не търпи да е мокра и сменям много често и ако се размрънка първо там проверявам :D .  Дано да ви се размине само с малко хрема, че ние още не можем да се оправим, вече две седмици.

Ми, за коликите аз не намерих нещо, с което да ги избегнем. Първо ни изписаха едни скъпи капки, от които бебка започна да повръща доста. След това други по-евтини, но и от тях беше същото и ги спрях, давала съм и чай от копър и лайка и нямаше ефект, но пък снаха ми каза, че при племенника ми копъра облекчавал коликите, при нас не действаше. Масажите на коремчето като че ли малко облекчаваха понякога за кратко положението, но за кратко. Пробвала съм и топла хавлия да й слагам на коремчето и бутилка с топла вода и накрая нищо. Сега вече почти няма колики, а и да има не ги усещам много :D,  бубката само мрънка.

Smiles, чувала съм добри отзиви за тези две фотографки от мои познати, мисля че снимат и на място по желание на клиента, поне за едната съм сигурна, че го прави :)
https://www.facebook.com/krassiechochevaphotography/info/?tab=page_info

https://www.facebook.com/NadyaSabevaPhotography/timeline
Благодаря, момичета  :P

Маги, ние преди точно при Тонита ходехме и бях мнооогооо доволна.

М-и, а ти пробва ли затоплянето на коремчетата? При големи кризи само това работеше при нас. Аз ползвах възглавничка с черешови костилки.
*
Едит, давам капки с екстракт от копър, чай няма как.
Смайл и аз имам черешова възглавничка :) ще видим довечера. Иначе сега си спят като ангелчета :)
*
М-и, за пъпните хернии нашата док каза да я обръщам по корем често. Така можело да се оправи и да избегнем лепенките и като , че ли вече след няколко седмици, обръщайки я по корем сякаш взе да се оправя хернийката. Ще видим и утре какво ще каже док, защото сме на ДК и ще й бият и първата ваксина след родилното.
Tanita, и моята бебка се роди с ниско тегло 2700, изписаха я 2,520. Ние сме на смесено хранене от самото начало, така и не можах да постигна да минем само на кърма, защото тя е в сънен период при храненето вече доста дълго и не суче достатъчно и ме принуждава да й давам шише. Заспива на 5-та минута, и на шишето ми е заспивала колко пъти, така, че не се притеснявай. Явно когато са с по-ниско тегло много лесно се уморяват и заспиват.
Ние общо взето имахме големи проблеми с храненето преди 10 дни тя отказа да суче и не пиеше и АМ. Смених АМ, отначало не го искаше и него, защото вече прави разлика с кърмата и иска само кърма, но пък и не искаше и да суче, защото свикна от шишето да става бързо. Но, сега започнах да я кърмя отново често и тя започна пак да суче, особено като е сънена, а и през нощта сме само на кърма. Последните два три дни стигнах до само 2 шишета АМ на ден, но тъй като тя заспива на гърдата и не суче достатъчно, не се нахранва и пак и давам и шише. По цял ден се храним, просто с това заспиване се храним с часове. Иначе какво ли не опитвах, даже бях започнала и да се цедя и да й давам кърмата от шише, но тя после не искаше друго, освен кърма в шише, а тя и не е била и достатъчно по това време.  Ако, някой от мамчетата е имала подобни проблеми при смесено хранене ще се радвам да сподели. Аз искам да продължа да я кърмя колкото се може по-дълго, докато имам кърма, но, това че не суче достатъчно, макар и често да се опитвам да я кърмя, ще доведе до намаляване на кърмата. Освен да започна да се цедя, ама пък да я хвърлям кърмата после хич не ми се иска. А, от шише да й давам ще свикне пак само така. Приемам всякакви съвети, момичета. Спокойна вечер!
*
Смайлс, бяха ми препоръчали фотограф в София. Ще потърся къде беше и ще ти кажа.

Сол, кърмата можеш да я замразяваш, ако е в повече. Иначе можеш до 24 ч. да я държиш в хладилника.
« Последна редакция: Март 15, 2016, 21:51:17 pm от blue_sky »

Този път официално бебка е с варицела. Сърби е всичко като я гледам, вчера изкарахме кошмарна нощ. Днес буквално заспах права пред лекарския кабинет. Утре един приятел ще я глеад, че аз съм на стаж, мъжо на училище, за четвъртък ще правим други еквилибристики, петък го отписах. Трябва да станат крусти до понеделник, че да я пусна на градина. Това вече е втори ден, след като се възпалиха пъпките, иначе избиха в неделя първите. Голяма гнус е :x
[/url][/url]
*
blue_sky, опасявам се, че кърмата ми не е достатъчна :( Така че, май е по-добре да не рискувам с кърма от шише, защото, ако не стига, тя ще свикне пак така и няма да иска да пие АМ. А, и ми дойде цикъла, което май означава, че кърмата ми е на свършване :(
*
А, и ми дойде цикъла, което май означава, че кърмата ми е на свършване :(

Моят опит съвсем не потвърждава това предположение :)
И двата пъти цикълът ми се възстанови веднага след раждането. И двете деца бяха само на кърма до 6 мес., макар, че бях с редовен цикъл. В тези дни усещах малко намаляване на кърмата, да.



*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
А, и ми дойде цикъла, което май означава, че кърмата ми е на свършване :(

Моят опит съвсем не потвърждава това предположение :)
И двата пъти цикълът ми се възстанови веднага след раждането. И двете деца бяха само на кърма до 6 мес., макар, че бях с редовен цикъл. В тези дни усещах малко намаляване на кърмата, да.
Потвърждавам, писаното от Неда ;) Как нямах късмет и аз да ми се поотложи цикълът! Имам познати по година не им идва. Сол, как реши, че не и стига кърмата? Не качва ли. А не може ли да заспива, защото се е наяла. Аз знам, че гладно няма да спи спокойно детето. И Сияна беше дребос и преди 9тия мсец се роди, хем заспиваше, хем пък като я поощипна да си досуче - повръщаше. Качва по 600-700 гр, но пък расте а височина и сме си все на кърма. Педиатърът, разбира се, следи нещата. С баткото по се шашках стига ли му, пиех чайове, бирена мая... Сега имам някаква дозичка АМ, за успокоение ако не и стигне някой път, като съм в МЦ примерно. Ама ако не и стъгне, ще огладнее просто по-рано. Другото е, че понякога като засуче уж няма мн мляко, а усещам как слиза кърмата и се наяжда. В никакъв случай не ти натрапвам - непременно кърми! Не съм маниачка кърмачка :-)  Само споделям.
И М-и, като чета, не се стряска много с вторите бебки :-)  Повиването и белият шум с баткото много помагаха, но с малката - тц. Нерви се яко ако я огранича, а от бял шум реве. Само да уточня - повиването не е онова стягане яко за 'изправяне' на крачетата, а просто прибиране с пеленка на ръцете до тялото, колккото да не ги мята и да се стряска. Има клипчета в нета, картинки.
Вени, да се оправяте бързо! Гадно си звучи :( но ме кефи, как не се прави при вас голяма карантина.


*
Сол, Танита, изписаха ми децата на 2кг.,  опитах да са само на кърмене на 2300, заспиваха, но над 2400 вече се получи. Настоявайте повече ако искате да кърмите. Ако реша, че някоя не е дояла, предлагам АМ след кърменето, не се е случвало да изпие повече от 20мл., във варианти с едно хранене с АМ и чак след 6часа кърмене със сигурност ще ви намаля кърмата.
Сол, аз започнах да лепя, слагам и по корем.
Стоека, точно със специална лепенка за пъп 3М, но се отлепят много бързо, аз стоях поне седмица с такава след секциото, техните се разлепят.
Бебе, няма да им се даваме  :lol:
Вени, леко боледуване, знам, че е неприятно, аз я карах преди 2г.
*
Да, момичета, прави сте. Днес бяхме на ДК, докторката ми каза, че изобщо не означава, че след като ми е дошло кърмата е на свършване и да си кърмя спокойно.
bebe_13+15, наддава си нормално, обаче проблема е, че тя не суче достатъчно. Тя заспива още на 5-та минута, възможно ли е за 5 мин. да се е нахранила. А, после като я покърмя пак, тя после плаче ( тя плаче само от глад) и аз си мисля, че не й стига, а всъщност явно тя просто не суче достатъчно. Обърках се вече, но мисля, че съм се заблуждавала, че не й стига, а то проблема е, че не суче, а още от родилното така добре си беше засукала. Затова сега вариантите са ми или да се цедя и да й давам от шише, или да се цедя от време на време, когато не е сукала много да се цедя малко за да си поддържам кърмата, но пък трябва да я хвърлям.
Днес й биха и първите ваксини, там си поплака, но вкъщи след 4 часа от ваксинацията плака нейстово и аз се сетих да й сменя лепенките( слагам й от лепенките кул петч) и й дадох малко Панадол и тя се успокои, но колко плака милата, скъса ми се сърцето. А, и спи вече колко часа след това без почти нищо да е яла. Иначе си е наддала с почти 1 кг.
*

sol,

Иначе си е наддала с почти 1 кг.

това всъщност означава, че реален проблем с кърменето няма.
Детето изяжда толкова, колкото му се яде :)
Напълно възможно е за 5 минути да се нахрани.

Единият ми син се кърмеше по часовник (сам си направи такъв) и сучеше по-дълго време.
Другият беше "на поискване", заспиваше на 5-тата минута, точно като твоето дете.
И двамата си качваха кг. като по учебник :)



тя после плаче ( тя плаче само от глад)
няма как да си сигурна в това. Глад, колики, неразположение, нужда от гушкане, спи й се - много са причините, поради които едно толкова малко бебе може да плаче.



*
sol,
Включвам се набързо да споделя опит за смесеното хранене, в случай че имаш нужда. Ако бебето си спи 2-3 часа след кърмене, аз мисля си хапва достатъчно. Моите близнаци бяха на смесено хранене до 4-тия месец, след това наваксахме с количествата и минаха само на кърма. Аз обаче цедях след всяко кърмене (без нощните) и дохранвах я с кърма, я с АМ, когато каквото имаше налично. Кърмата я съхранявах в хладилника, събирах когато колкото бях изцедила и давах на бебетата в рамките на максимум 24 часа. Само си вземи най-малките възможни биберони - примерно на NUK се водят за вода. Идеята е като обърнеш шишето надолу, съдържанието да не изтича. Така бебето не се отказва от сукането, защото и за шишето трябва да положи усилие.
Моите хлапета също отказваха да сучат първия месец - просто си спяха и нищо не правеха. Та докато станат към 3.5 кг си бяха основно с шише, а аз цедях колкото можеш. В крайна сметка ги кърмя и до сега, а като знам как си казвах "дано да има за този месец, да станат поне на 4 .. 5 .. 6 месеца", направо не ми се вярва.
Чета ви, но не ми остава много време за писане с работата и бебоците у дома. Днес по изключение са заспали в 22 часа, баща им ги е поизморил след обяд. Иначе не лягат преди 23 и тогава и аз лягам с тях. 
Вени, бързо оздравяване на Катето. Дано сте минали тежкия период.
*
Днес празнуваме за първи път имен ден на мъничкото ни слънчице Теодор. Минавам да почерпя - подходящо за мъничета. Да са ни живи и здрави и другите именници в темата - на Неда и Рачо. Дано не пропускам някой, че много адашчета станаха :)




   La vita è bella
*
Честит Имен Ден на всички дечица! :balk_7: Да са живи и здрави, и много щастливи! :balk_7:
*
Честит имен ден на парзнуващите днес! Много здраве и късмет на именниците и техните семейства!


*
Честит имен ден на Тео, нека е много здрав, усмихнат и весели игри му пожелавам!  :D
*
Честито на именицити! Да са здрави и палави!
Днес разбрах, че Тодор означавало Божи дар :)
*
Благодаря за отговорите, момичета!
maury, инфото ти ми беше много полезно. Аз съм с шишенца на Филипс Авент, но си взех едно на Нук, което наистина е във формата на гърда, най-малкия размер, но пак изтича кърмата като го обърна надолу. Въпреки това, тя си пие за сега така кърма, която съм изцедила и не се е отказала да суче. И аз започнах да се цедя и да я дохранвам, ако има с кърма, ако не, с АМ. За сега пие така, дано да нямаме повече проблеми от този род.
Иначе след ваксинациите вечерта вдигна температура 37,8, дадох й Панадол, тя го изплю половината и сменях лепенките. На другият ден до следобяда поддържаше същата температура. Оставих организма й да се пребори сам и така и стана, после стана 37. А, и после два дни нямаше апетит и спеше. Но, се оправи, жизненичка е и се радва, и усмихва много :)
Болните дечица да оздравяват бързо!
Честит имен ден на всички именничета! Да са много здрави и щастливи!
*
Sol, и ние след ваксината втория месец бяхме така - давах веднъж панадол, но на другия ден бебо беше добре вече. Сега на третия месец след ваксината бяхме по-зле и на следващия ден също, не му се ядеше, беше унил, кисел... Едва на третия ден си възстанови режима. То док ни каза, че вторият път ще бъде по-тежко и така беше. Не ми се мисли за следващия месец как ще бъде.
Искам да попитам мамите с по-големите бебенца как намалихте нощните хранения? Док каза от 2 да ги намалим на 1 и след време да ги спрем, обаче се чудя как ще стане това, като бебчо се буди за храненето и започва да плаче, ако не му дам.





*
Честит имен ден на всички именици -малки и големи - да са здрави и щастливи.

Румито, не знам на какво хранене сте, но ще споделя моя опит със смесено, после преминало изцяло на АМ. Дъщеря ми почти от самото начало може би 2-3 седмица отказа храненето в 12, в началото я будех , но се оказа голяма грешка, т.к. освен че не ядеше -цокваше мин-две от гърдата и отказваше шише, будуваше и мрънкаше до 2, а после в 3 ставаше да яде. Та след седмца недоспиване изцяло спрях да я будя. Постепенно тя измести яденето от 3 в 4, а в средата на 3 месец го премести в 6. Стана от самосебе си. Може би и при вас ще се получи така в случай , че сте на АМ. Ако сте на кърма може някоя друга мама с опит да ти бъде по-полезна.



Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, благодаря за отговора. Да, на кърма сме. Ще се радвам и други мами да споделят.





Честито на малките ни именици  :P Да са много здравички и усмихнати!

Росито, понеже чета темата от доста време и общо взето изводът е, че няма как ти да му махнеш храненията. Детето само ще си покаже кога е готово (като спре да се буди и да си търси млякото).
Иначе и други лекари са казвали така на родителите, но това е пълен абсурд...
Ако е гладно ще плаче и няма ка да го залъжеш с нещо друго.
Статистиката показва, че кърмените бебета по-късно отказват нощните хранения. Разбира се, има изключения.  :wink: Стискам палци, вие да сте от тях.
*
Синът ми си търсеше кърменето на 3 часа дори и след захранването. Сега имаме паузи от 5-6часа още от вторият месец. До бебе е товя. Някой дори спират да се будят и по-късно възстановяват нощни хранения. Педиатъра ако много настоява или от сега трябва да му обясниш, че храненето не е негова работа или да го лъжеш и да му казваш каквото иска да чуе. Много добре би било и за теб да няма нощни хранения, но само на теория се получава лесно, дори в неонатологията, където уж в 3 през нощта няма хранене,  моите са хранени, защото много плачели.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Честито на именицити! Да са здрави и палави!
Днес разбрах, че Тодор означавало Божи дар :)
3а това и нашето слънце на Тодоровден пра3нува - питахме 2ма свещенници по въпроса. Иначе масово го по3дравяват на Богоявление и имаме по3нати, които товагава пра3нуват. Честит имен ден на Тедковците и Божидарчетата "на патерици" :)
Румито, правилно са ти писали - сигурно не е невъ3можно, но не е нито лесно, нито логично да се маха насила нощно хранене. Нито будя 3а хранене, нито 3алъгвам с водички, биберони и т.н. Баткото си сучеше и пре3 30 мин денонощно и се будеше нощем и след годинката. Бебка още на месец и половина 3апочна да кара само с едно нощно хранене чак към 4-5 сутринта и 8-часови пау3и, но от 1-2 седмици се буди пре3 2-3 часа с прореваване. Подо3ирам, че я мъчат 3ъбките, но щом като суче се успокоява, ще си траем. Пре3 ум не ми минава да я 3алъгвам и да седя будна по 1 час в опити да се приспим бе3 кърмене. Педиатърът само пита кърмите ли се и не ми е давал акъли да храня под някакъв режим.
Принцесата вече е 7кг и 67см и след 2 седмици ще 3апочваме 3ахранването. Питах педиатъра трябва ли да 3ахранвам по коригирана въ3раст, че нали се роди в 35г.с. - нямало нужда. Прави 6м и действаме ;)
Вени, как сте?


*
Благодаря за отговорите. Разбирам, че бебчо ще си казва когато иска да папка. Очудвам се защо педиатърът ми каза така, знае че се кърмим. Дори каза за захранването, че ще го започнем като станем 6 месеца.
Приятен и слънчев ден!





*
Руми, някои педиатри карат още по старата метода, може би затова така ти е казал.

Бебе, браво на Сияна , все така да расте и да ви радва.

Аз имам един въпрос свързан с акането. Случвало ли се е на някой, когато детето му е било на 6 месеца, да се изхожда горе долу след всяко хранене? Ние от известно време сме така. Александра никога не е имала проблеми с ходенето по голяма нужда. Средно си ходеше по веднъж два пъти на ден. От известно време обаче - 3-4 пъти дневно. Акото е с нормална консистенция, а понякога си е твърдичко (в смисъл, че няма разстройство). Според вас възможно ли е да е от зъбите?


Всеки миг е още един шанс...
*
За кърменето много мога да разказвам.Моника сучеше до последно, а в момента понякога нощем се буди да си пие мляко.Племенника който беше изцяло на АМ, отказа нощните хранения рано, но след 6-тия месец или малко по-късно си ги върна пак и така беше доста дълго.
Има и друго, при спиране на нощното кърмене, лактацията намалява много бързо, защото точно нощем  е важно да се стимулира кърмата.

Синеочка, на мен такова чудо не ми се е случвало, но при малката на сестра ми е точно така.

*
Здравей Синеочка, ние когато бяхме на 6 месеца си акахме по 3-4 пъти на ден. Едва в 8-мия месец намаляха аканията. Сега имаме по 2 най-много на ден. Нямам наблюдения да е свързано с никненето на зъбите.
*
Синеочка, Нора акаше по 4-5 пъти на ден, като първото сутрешно почти винаги бяха 2-3 ситни дарадонки, след това нормална консистенция. Ако случайно ги пропуснеше, то следваше омазване до под мишниците. Не беше свързано със зъб, защото първия излезе към 9тия месец. На годинка акаше по 3-4 пъти. На 2 и до сега по два пъти. Общо взето дрисла, но си и хапва доволно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Синеочка, и Габи си акаше по 3-4 пъти на ден. И сега вече почти на 2 г., си ака по 2-3 пъти на ден, защото си хапва и добре. Като е с нормална консистенция няма нижда от притеснение. Марти не хапваше такива количества, и до ден днешен яде по-малко от Габи, затова и ака по веднъж на ден или на два дни.


*
Момичета, благодаря ви за отзивите. Успокоих се, че не е нещо страшно, явно просто си е дрисла 😹

Лека и спокойна вечер на всички и най-вече на нашите мъници.


Всеки миг е още един шанс...
*
Как сте в тоя дъжд? Моника вече е всеки ден на ясла, дано не се разболее.Аз отсъствах за пръв път от както се е родила няколко дни и като се прибрах започна някакъв ужас.Буди се през нощта с рев, започва да обикаля апартамента, не иска да си легне, не иска да заспи.Всичко щеше да е наред ако не ходех на работа.Сега сутрин съм като пребита и едва изкарвам до времето за спане.И да не мислите че си ляга рано-рано вечер -не, снощи заспа след 10,30.

*
Маги, знам, че е лош съвет, но защо не я вземеш да спи при теб известно време?

Ние си седим в къщи, здрави, растем, спрях всички капки за колики и без това няма ефект.
*
Нейното легло е залепено за моето и е със свалена решетка.Тя самата не иска да спи при нас, защото и е тясно и неудобно, което мен ме устройва.

*
Маги, търпение е нужно. Като за всяко друго нещо... Ще отмине, дано само да е по-бързичко, че без сън е много тежко.

Ние имаме успех с нощния сън и съм направо нов човек. Сега остава и да го отбия и животът ще е почти нормален :)

Да ви споделя за зъбчето, което ми се струваше жълто. Ми, не е жълто, беличко си е. Това, което ме притесняваше, е било възпален венец. Оправи се сам. Не мога да си обясня защо още се шашкам от всякакви подобни неща. Уж трябва да съм гърмян заек вече :)



   La vita è bella
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Ех, Руми, няма гърмяни 3айци, когато става въпрос 3а децата ни :heartbeat: Винаги ще ги мислим.
Маги, дано се успокои бър3о детето - явно е по-чувствителна. Нашето момче 3а първи път спа бе3 нас на 2г и 6м - в3е го 3а 2 вечери баба му. Хем имахме спокойна къща, хем не можахме да сме спокойни... Той пък не се стресна особено, а и така са му угаждали на всичко. После си ка3а - какво са го черпили, къде са го водили ;) Пак иска да ходи, ама мен не ми се дава.
Вчера ми и3кара акъла - падна по дупе върху ра3пилян конструктор и като ревна - чак не си пое дъх. Явно много го 3аболя и се уплаших да не е 3асегнал нещо на опашката. Днес не го боляло, ама майка му и се сви сърцето. При нас е вятър и дъжд от вчера - много неприятно време 3а хора с малки деца ;)


*
Дааааа, лошо е като вали. Днес не е спрял дъжда и според вас да ходим навън? Е след близо час повтаряне "люлюу" я облякох и до колата я заведох. Сложих я на предната седялка, пуснах музика и връчих едни солети. Еми то радост голяма, един час откара така, колата се запоти яко, тя пя и танцува и се радваше че дъждат удря по колата.
А сега да не е спам, може ли от зъби да ака по често и по рядко? Че са зъби си личи, гризе всичко което намери, пищи нощем на сън, показвс бузките и казва ох, ох.
*
Стоека, от зъби може и разтройство.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Здравейте и от нас. Да, лошото време и нас ни държи вкъщи . Малкият направо е изтрещял  8O и аз покрай него, а имам да пиша 6 курсови работи  :?  просто това мрънкане и напрежение ми идва в повече. По принцип трябва да го караме другата седмица при мама, че ще почиваме в чужбина за 5 дни и още по ми е напрегнато  :(
Още не е проговорил, само срички, дори и мама не казва, но е много любопитен и прави нещата , които го уча. Имаше период, в който искаше да яде с лъжичката, сега само аз го храня  :o. Бе забавляваме се , но определено имам нужда от почивка,  а и той милият да си го гушка и глези баба. Тя поне няма само да му се зъби и крещи, както правя аз последно време  :?
Прегръдки на всички
*
Рано е да проговаря според мен. Спокойно! И това ще стане. После ще се чудиш как да го накараш да млъкне понякога.  :lol:

*
Ох bonbolini, моето не спира да пее, танцува и приказва. По цял ден... сега понеже вече научи доста думи само се чува "иска мляко" "иска епенка(лепенка) " и тн. Всичко почва с" иска" и тропа с крачета. Така, че радвай се докато е още тихо у дома, че после настъпва олелия. Най ми е смешна как казва на брат ми за вуйчо -  казва дуйдьо!

Момичета, вече и разстройство има. А няма температура, весела е, само дето ако може ще гризе всичко наред. Да дам ли малко панадол да се успокои от болката. Зъби са, но кои растат вече не знан. Кучешките пробиха, след тях има зъби. Отпред всички, т.е вече са общо 16.
при вас дъжд, при нас сняг :lol: в неделя е Великден, ама вали харабийската сняг :)

На Катерина й отложихме ваксината, на Ники ще правим в събота против рубеола втора и трета. И Катето нещо не спи напоследък, но яде като за две деца, и сега татко й ми разправя, че ще стане кит :lol:
[/url][/url]
*
stoeka71, ако малката спи неспокойно заради зъбките може да и дадеш и нурофен. Но се зареди с търпение, че тези 20-ти зъби пробиват много бавно. Нашите при Габи се влачат с месеци вече.  :(


*
И ние сме на последните зъби и е ад.Аз не съм спала цяла седмица.Стискам палци да избият, че ще се гътна.А малката как пищи горката и реве, думи нямам.

*
Снощи вече беше кошмар, събужда се с писъци през два часа, реве и повтаря боли, боли и сочи лявата буза. В 05.00 часа реши, че ме ме иска мен, реве и пищи за баба си. Наложи се да я будя и нея за се успокой. Дадох пандол, че нурофена бил с изтекла годност (как се сетих да погледна в три през нощта и аз незнам)  Има леки сополи, стичат се към гърлото, тя се дави и много се плаши от това.
И на очен лекар, профилактично я водих днес. Ок са очите, бях се притеснила, нали е родена преждевременно и недоносена.
Незнам как ще издържа. Тя е доста страхлива и всяка болка я шокира и притеснява много.
За сополите пръскам стеримар, нещо друго?
Колко пъти мога да дам нурофен за болката (няма температура)
Досега сравнително лесно минаха другите зъби, но тези ще я довършат и мен също :(
*
Аз например давам вечер преди лягане най-много 2-3 вечери подред. И то наистина ако положението е като при вас нетърпимо. В останалите случаи слагам свещичка Veburcol.Те са хомеопатични. При нас поне са помагали, не знам как ще действат при вас. Мисля, че се продават и в България.


*
ra4ko75,  ще проверя за тези свещички. И да не чуе Jbrul  :wink: дадох и шуслерови соли, хомеопатични прахчета за зъбите и нурофен 5мл. След доста плач, сърдене, нервиране и въртене, сега заспа. Което си е цяло чудо, тя преди полунощ не заспива. Така, че и аз лягам да спя.
*
Стоека, за сополките пръскай вечер олинт, помага, присушава лигавицата и поне няма да се стичат и да се дави. Има олинт за малки дечица.
*
И да не чуе Jbrul  :wink: дадох и шуслерови соли, хомеопатични прахчета за зъбите и нурофен 5мл.
:lol: :lol: :lol: "Чух", явно не ти върви тези дни. От изброеното - файда има от Нурофен-а само (противовъзпалително и болкуспокояващо). Но, ако ти се прави експеримент - другия път дай солите и "хомеопатичните прахчета" само, а аз не си лягам рано, ще ти правя компания  :lol: Сега сериозно, съжалявам за неволите ви, дано избият скоро тези зъби. Акъли не давам, понеже със зъби не съм имала дерт, моят просто не спеше по принцип, не му трябваше някаква специална причина. Само "Дентинокс" съм пробвала върху него за първите 4 зъба, че се киселяваше, ама каквото съм чела по "зъбните трагедии" - при него нищо не е било всъщност.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
А още не спя да знаеш:)  Съседите отгоре пак си правят дискотека и само се моля да не събудят детето. Чак тавана вибрира, честно ми писна :( :(
А аз не рискувам само прахчета, затова аз Нурофвнче и вит. С за пиене.
Но ако се размрънка и като знам, ще не спиш ще ти пиша да знаеш  :P

Стефи, утре ще видя как е и ако се наложи и Олинт ще купя. Имам само стеримар и с него пръскам когато даде :)
« Последна редакция: Март 26, 2016, 22:52:15 pm от stoeka71 »
Стоека, пробвах Генгел за зъбките. Дентинокса никаква работа не ни свърши на нас. Ако имаш от къде да вземеш Адвил за деца, той е като Нурофена, но мнооого по-ефикасен. честно казано моя опит след варицелата - давам някакъв сироп, който ми дадоха при безсъние за деца, че да не се чеше. 4 мл. и спи като пън и не усеща болка, Тежките нощи това ме спасява. ЗА сополите не се церемоня и пръскам Назик кидс, понякога, при зелен сопол Назик+тобрадекс или Унифлокс, при теееежко запушване Муконазал. Предпочитам два-три пъти тежка артилерия и да минава, отколкото две седмици задна хрема. ЗА бистрите...нищо
[/url][/url]
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
А още не спя да знаеш:)  Съседите отгоре пак си правят дискотека и само се моля да не събудят детето. Чак тавана вибрира, честно ми писна :( :(
3въни с в полицията и хич да не ти пука. Ако е редовно - с повод и бе3 повод, ако им дреме че има хора с деца, на работа и т.н. Като живяхме в София имахме едни такива комшии - пре3 няколко етажа от нас дънят чалгии цяла нощ. Ми една, две, три нощи. Викам повод имат хората, сега ще преживея някоя нощ бе3 сън. Ама накрая ми писна, работех с пари и ти е ясно, кой опира пешкира, ако нещо не и3ля3ат сметките И3виках си полиция - дойдоха доста бър3о и настана тишина. Има хора, които не уважават никой и нищо и с тях просто с добро не става :( А 3ъбките, бър3о да и3биват и всички да се наспите.


Здравейте. Андрея от няколко дни пищи и плаче насън, мо спира след половин минута без да се е събудила. Нормално ли е или трябва да ми светне някаква лампа?
*
Нелка, ние бяхме така, дори сега понякога го прави. Мисля си, че сънуват нещо и плачат насън, но не съм много сигурна. Не мисля, че има защо да се притесняваш.
Не знам дали знаете приказката за съня на бебето. Старите хора казват, че когато плаче детето на сън е, защото дяволът му казвал, че ще умре майка му, а когато се смеело - защото му казвал , че ще умре баща му. Дяволът седи и се чуди защо се смее бебето, а то му казва, че никой освен майка му не знае кой е бащата.


Всеки миг е още един шанс...
*
Хм,тая "народна мъдрост" не съм я чувал.... :lol: Не пиша често,но редовно ви чета. Сега сме в подобно на "актуалното" положение  и за това се включвам. Ние също сме в периода на вадене на зъби. До сега нямахме някакви значителни проблеми,но от няколко дена  освен  ,пъката до лакътя , :lol: огромното количество влага, очите се зачервиха и се повиши температурата. Леко е отпаднал. :? Днес ще ходим на ЛЛ,но и вашето мнение е важно. Дали е само от зъби или следствие на процеса и занижената имунна защита ,може да е го "хванало" нещо.... Последните дни не сме излизали много,че "морската" пролет е ужасно,но сме стояли единствено  вкъщи,че ще полудеем.. :wink: Четса,Стоека пише за подобна ситуация,но в "по - голям мащаб"  :lol:, /знам че не е смешно/ ,но при тях няма температура.....?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Капитане, ти не се засягай, това са бабешки приказки. Татковците са ясни и са не по-малко обичани от мамите. Да не говорим, че има и такива, които сами си гледат дечицата.

Ние също сме в групата на "мъчат ме зъбите" , ама начален етап. След като изби 2 зъб, мислех, че ще имаме поне малко почивка, но..тц. По цял ден е крива , мрънка и пищи. Давам панадол и дентокинд, когато много я боли. При нас голеният зор е през деня, вечерите са горе долу спокойни.


Всеки миг е още един шанс...
*
Аз само ще посъветвам да не давате нон стоп Панадол, все пак си е лекарство.

Рачо, аз не вярвам в тия екстри с температура и сополи от зъби, според мен пада имунитета и детето се разболява.

При нас избиха 2 кътника и се поуспокои.Остана 1 и казваме чао на зъбоникненето.Направо нямам търпение, че ми се разказа играта.

*
Ние имаме проблеми със зъбите главно вечер. Вече имаме 7, като много вероятно е до седмица да изникне и 8-ят. До сега Панадол и Нурофен при никненето на зъбките не съм давала. Мажем с бочко, пансорал и дентинокс в краен случай. Също така давам и камилия, но при тежки ситуации. Дано времето се стабилизира, че наистина морската пролет си е гадно нещо.  :(

stoeka71, и при двете ми деца много добре действаха свещички Вибуркол, сутрин и вечер им слагах. да, хомеопатични са, но пък и при двамата действаха, така че пробвай. Иначе при силни писъци еднократно съм давала панадол. Гелчетата от опит мога да кажа, че действат точно 15 минути, след това боли със същата сила. Изпробвала съм върху себе си. Дано бързо да изникнат зъбките и да спре да се мъчи детенцето.

<br />[link=http:
*
Кати, доволна ли си от Камилия-та? Май само това и свещички не съм ползвала. Кучешките ги вадихме едновременно и беше някакъв денонощен ад и с допълнителни екстри. Сега се подготвям психически за последната четворка зъби. Търпение, търпение ... Добре, че не разбрах първите 12 как изникнаха.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Авалон, аз ползвам Камилия и май само това я облекчи, но не я давам като на листовката.Там пише да се дава три дни после почивка, аз я давам докато не избие зъба, да по едно макс 2 на ден, но давам.Иначе е ад.

*
Аз съм давала 2 пъти до сега по една дозичка вечер преди заспиване. Мисля, че има ефект.
*
Благодаря, ще пробвам като му дойде времето. Дано само не тръгнат всичките един през друг, че отиде, та се не видя цял месец..А до колкото разбирам не е добре да се дава продължително, макар и хомеопачно.
« Последна редакция: Март 28, 2016, 14:53:26 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
След поредна нощ с писъци и неспане, отидохме на лекар. Е освен зъбки, според педиатъра са пробили и 3 те кучешки и последният също е пробил, се оказа че е възпалено ухото. Ама яко възпалено. Явно я пробождало ухото и там тя сочи лявата буза. А точно отляво е и последният кучешки отгоре, който мислех че не е пробил.
Та ухо, зачервено гърло и никаква температура. Сополи колкото искаш. Сега е с една торба лекарства, без антибиотик. Според лекаря е настинала когатп е играла навън. Ама товс пролет ли е, пече слънце, топло и като духне един тънък студен ветрец се смръзваш и след 10 мин пак слънце. А тя тича, пуска се пързалките и ето ти....Ей писна ми от този вятър, това му мразя на този град, постоянно духа вятър, няма зиме няма лете.
*
Иииии ....,в потвърждение на поста на Стоека,/както и на вашето мнение/,следствие на зъбирастежа  :Lil: имунната система подава и сега сме със зачервено гърло,лека температура и леко неразположение  8O. Торбата ни е - Изпринозин,Тонзилотрен,евентуално Проспан при задълбочена кашлица и ако всичко това няма ефект- АБ от сряда. :?
Ама права е Стоека - "Ама това пролет ли е, пече слънце, топло и като духне един тънък студен ветрец се смръзваш и след 10 мин пак слънце. А тя тича, пуска се пързалките и ето ти....Ей писна ми от този вятър, това му мразя на този град, постоянно духа вятър, няма зиме няма лете."
 :lol: :lol: :lol: Ама за лятото нищо не казвате,а...... :wink:
Спокойно.! Ще се оправят! Нерви са си,но те ,бебоците, в много отношения са по издръжливи и от нас... :lol: :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Изопринозина е силен с много странични ефекти, масово изпосван последните месеци. Моника направи алергична рвакция към него. Аз ставам досадна с моя компрес с извара но това е бабин лек който много помага за зачервено гърло.

*
Както каза Вени, изписаха Назик кидс за сополите. Отипакс капки за ухото, спрей Имунотрофина за гърлото (аз дори и при ангина съм го ползвала) и шуслеровите соли + коризалия.
Не е изписван изопринозин. Да видим как ще е вечерта, весела е и играе, иска само АМ и ябълки.
Лошото е, че и мен ме започва гърлото.
*
Рачо, това е някакъв вирус сигурно. Изчакайте няколко дена с антибиотика! Обсъдете го с лекаря, разбира се! Имам чувството, че в България за "добър ден" го изписват. Моите деца са пили в живота си общо 5 пъти антибиотик (двамата заедно). И не е да не са боледували. Всичките екстри на яслата и градината изкараха. За мой късмет, не са били чак толкова сериозно болни (въпреки че София веднъж беше с пневмония, за която ни изписаха аб, а разбрах, че в България вкарвали в болница).
В Л-бург ми се караха защо ги водя веднага. Да съм изчакала 3-4 дена. То наистина след около 4 дена им минава в повечето случаи. В Германия пък обратното, веднага трябва да ги заведа. Но като цяло, не привързват с антибиотика. Моята дори кашляше сигурно поне 10 дена след като оздравя (това й беше последното боледуване в началото на март). Водих да я преслушат пак (вече нямаше никакви симптоми). Казаха ми да се заредя с търпение и само ако не може да спи, да й давам сироп. И тъй като кашлицата не я будеше, не съм й давала нищо. Мина си сама.

За зъбите не мога да кажа нищо. На моите не съм разбрала кога им излязоха. Дори на големия му излезли 4 постоянни кътника и понеже не го боляло човекът, а и не са падали от млечните (имало си място) и аз заявих убедена на зъболекарката, че детето ми още няма постоянни. И после умрях от срам.  :oops:
« Последна редакция: Март 28, 2016, 22:56:39 pm от blue_sky »

Изопринозина малко спекулация с  него ама за веднъж става. Тонзилотрен що? Захар и вода за плацебо ефект....на цялата история бих дала Биозин бебе. Доказано при нас вдига имунитета. Плюс вит. Д който в Бг не изписват. Ние изакахме три седмици но стигнахме до антибиотик заради отит. И добавка пъпчива болест уста-ръка-крак. Ама ще си хжди на грйдина. Не е заразно. Почвам я с биозина след антибиотикй.
[/url][/url]
Привет от нас :) чета ви редовно,но не смогвам да пиша,ама то и няма кой знае какво интересно около нас...расте,щурее,опитва да повтаря думи,водя го всяка седмица на плуване и му харесва много :) опитва се да се налага и да крещи ако не е на неговото за ужас на баща му :lol: и на него ще му пробие всеки момент кучешки отгоре та и той е с някаква кашлица като се събуди сутрин заради стичащ се секрет,не съм го водила на лекар даже не съм и се обадила(лоша майка отвсякъде :lol:) промивам често носа,слагам капки тобрадекс и сироп мукоплант и удържам фронта за сега :lol: не смея да се похваля от около две седмици не търси АМ нощем :)  ще го кръщавам в събота и се вълнуваме по случая :) това е от нас...
Болните да оздравяват бързо и хубав ден на всички :)
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Интересна ми е статистиката 3а процент усложнения при двата подхода - да го караш веднага на лекар и да отлагаш 3-4 дни. Лично а3 предпочитам едно и3лишно ра3карване до доктора, 3а да ми каже "Няма нищо!", отколкото да и3пуснем нещо. Ама ЛЛ и педиатърът ни не и3писват тежката артилерия "3а добър ден". Та обикновено водя пре3 ден-два 3а да проследим бацила.
И3оприно3ин баткото е пил веднъж, като тръгна на градина и боледуваше малко по-често. И то след мои 100 3апитвания - ама може ли, ама как, виж как не спира да се ра3болява... Щото мои по3нати го дават като бонбонки при всяко кихване и децата им не се били ра3болявали... уж ;) ЛЛ не беше хич "3а", но ми даде схема 3а пиене. Пък а3 се 3амислих що се дърпа, попрочетох листовка, мнения и повече не съм настоявала 3а него. Ако прецени лекарят, ще се пие, ама това "профилактично" пиене бе3 нужда - тц. Останах с впечатление, че действа, но не е много бе3обиден.


*
Въобще не е безобиден тоя Изопринозин.На нас ни го изписаха заради поредните сополи плюс кашлица при Моника.Но като се има в предвид времето и започването на ясла е нормално това нейно разболяване.Сега ни изписаха Имунокинд, но не го и купих.Благодаря съм!След като я видях цялата обрината, корем, бедра, ръце и лице, много внимавам какво и давам да пие.


*
Всички боледуват, като почнат ясла или градина. Няма отърване. Първата година е така. Мнооого рядко да има някакво изключение.
Лошото е, когато и ние започнем да боледуване с тях. Но пак няма какво да се направи. Май с големия почти всичко изкарах.

Здравейте момичета как сте ние имаме проблем с подсичането опитахме с судо крем бочко но не ни помага  вие как се справяте с това
Елиза,важно е хубаво да подсушаваш гънките и след това мажи...ако е много сериозно в момента може с тридерм 2-3 дни,но е хубаво все пак лекар да каже :)
*
Елиза, пробвай да смениш памперсите, може и от тях да се подсича. На мен  ми е помагал Бепантен, както и бебешка пудра и Здраве лека формула.


Всеки миг е още един шанс...
*
Елиза, колко често сменяш памперса?
« Последна редакция: Март 29, 2016, 14:36:59 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Скоро не знам дали е споменавано  -има един  крем , които правят в аптеките   .

Навремето мисля , че Лиско беше публикувала  рецептата  му  ,  аз не помня имам ли я  запазена.

Беше писала  и от кои аптеки във Варна  го купува  .
От Хасково  ми  го купуваха  - вземах по няколко кутии  да имам и да давам и на приятелки , но не помня в коя аптека беше , трябва да питам .    .

От този крем бях много доволна -омазнява , подходящ за  ежедневна употреба  .Судокрема  понякога изсушава  много кожата .
Питайте в аптеки дали правят крем за бебешко подсичане -може някъде   и да правят, без да знаете . 
« Последна редакция: Март 29, 2016, 14:33:44 pm от nimika »


*
Да аз имам един брой малък от този правения, който е за силно подсичане, не съм го ползвала дори, иначе мажа с обикновения и до сега.Много добра работа върши и хич не е скъп.

*
Здравейте момичета как сте ние имаме проблем с подсичането опитахме с судо крем бочко но не ни помага  вие как се справяте с това
Здравей, компреси със смрадлика правила ли си? Оставя се бебето по голо дупе за известно време и му се налагат компресчета.  Също така можеш да пробваш да мацнеш с Пиоктанин 1%. Абсолютно безвреден е, но цапа много. Редуваш на една смяна на памперс, мажеш с пиоктанин, на следващата със Судокрем, но ако положението се влоши, консултирай се с педиатъра си. Също така възможно е да не е подсичане, а да са гъбички, щом судокрема не помага. Като цяло най-добре отидете на преглед при педиатъра.
Мерси за отговора ще пробваме със смрадлика
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Да аз имам един брой малък от този правения, който е за силно подсичане, не съм го ползвала дори, иначе мажа с обикновения и до сега.Много добра работа върши и хич не е скъп.

Да , забравих  да пиша , че имах  двама правени крема   - единия си  беше   за ежедневна употреба  . Другия беше по рецепта от педиатъра ни с указания да се прилага  до няколко дни  .


При нас помогна смяна на марката пелени и Джин Джира бебе. Първоначално ползвахме Судокрем, но се оказа че има непоносимост към него. Консултирай се с педиатъра най-добре. Скорошно решаване на проблема.
И при мен едното бебе имаше проблем,но с бепантена го решихме поне за сега :-) и судокрем,и на Бочко и на здраве не ни помогнаха кой знае колко но с бепантен мазах доста време и имаше ефект ! Дано мине скоро!
И аз да попитам нещо,едната мн повръща-яде си нормално,качва кг нормално ,но като почне да рита да шава,да се напъва и започва едно връщане на мляко,на моменти е като фонтан,и не само мляко понякога само вода хвърля.ховорих с педиатърът каза че било нормално че организма приема това което му е нужно а др го изхвърля,но при другата не е така! На някой да му се е случвало нещо подобно?
*
Моника беше така и пресечено повръщаше чак до захранването. Аз я държах по- дълго изправена след ядене на ръце облегната на рамото ми, не я слагах по корем, оригване задължително макар и трусно постижимо. Ако сте на АМ питай за по- гъсто мляко ако сте на кърма дерзай. Със захранването това изчезва в повечето случаи.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Веситаа, на колко месеца  сте ?
Сложи един подпис с възрастта за ориентир  :wink:

Ти сама виждаш , че това  не е нормално .
Варианта е  АР мляко или сгъстяването му   с безмлечна оризова каша  / натурално оризово брашно /  -опитай  и ще  видиш  има ли промяна .
Ако кърмиш- аз  съм писала и преди - давах по една доза АР мляко  и след това си кърмех  .

Дано се включат м-и или Jbrul  , и те като мен имат същия  опит .
« Последна редакция: Март 30, 2016, 09:02:29 am от nimika »


*
Веси, те на колко станаха? Ако са близо зо 6месеца може би няма нужда и смисъл от някакви упражнения, защото със захранването, с възможността да седят, рязко намалява рефлукса. Възможно и от прехранване да има такова връщане. Когато се храни бебето с АМ има повече възможности за някакви действия. Примерно не бих настоявала да се изяжда всичко или опитала на по-голям интервал. АР млякото като краен вариант, просто защото е смяна на АМ и може да не го иска в началото, да се ядосва, че не тече, защото е по-гъсто. Аз кърмих и също като Нимика, давах по една доза на дневните хранения. Моят син нощем е връщал само веднъж. Сега трупам малко по-различен опит, защото ми връщат от прехранване лакомите мадами. Друг вариант е да се храни на по-малък интервал с по-малки порции, защото като прегладнеят ядат бързо и нервно и поглъщат повече въздух. Много майки като хранят с АМ, оставят детето да лежи примерно или да си държи шишето само, ако бебето се държи е по-лесно да чуеш кога започва да се движи въздух и може да се оригва по няколко пъти по време на хранене за да няма толкова много повръщания.
На 2.04 правим 5 пълни месеца,започваме 6-тия:-)
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Блу, а3 така сега карам наред всички бацили с децата :( Пре3 живота си толкова не съм боледувала. Сега съм с втора 3а то3и месец хрема и болки в гърлото. Малката е само с хрема и чисто гърло, а баткото май му се губи малко гласчето, но не се е оплакал от нищо. Омръ3наха ми те3и вируси и чудеса.
Весита, и моята госпожица беше така - доста се жалвах тука и докато се реша да добавя ли след кърмене АР АМ и намаля повръщането. Сега се случва рядко, ако се наложи да сменям памперс след хранене, или нещо повече я подмятам скоро след кърмене. И тя си качваше, но най-вече вечер преди 3аспиване беше някакъв кошмар - върти се, мята се, докато не се оповръща не се успокояваше. Повръщаше и се успокояваше да 3аспи. 3а това и си обяснявах, че е от преяждане, ама млекомер нямам ;) Да те успокоя, че минава, а момичетата са ти ка3али варианти 3а действие. Дано скоро намалеят и спрат повръщанията.ю
Ели3а, гледам че правите месец и сигурно ще ходите на консултация скоро. Питай си педиатъра, че май от подсичане, до подсичане си има ра3лика. С моите деца съм имала само "нормално" подсичане - я от 3акъсняла смяна на памперс, я от някоя храна. Оправял ги е доста бър3о Судокрем. Иначе и двамата след сваляне на памперса ги оставям по голо дупе поне 5-10 мин. - да подиша кожата.


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
... Сега трупам малко по-различен опит, защото ми връщат от прехранване лакомите мадами. Друг вариант е да се храни на по-малък интервал с по-малки порции, защото като прегладнеят ядат бързо и нервно и поглъщат повече въздух. .
м-и ,  как  виждаш и определяш  разликата в начина  на повръщане  при баткото и сега при малките ли ?  Самото поведение  и начин на повръщане са различни ли - питам  информативно , защото описването на тези  разлики може да е от полза на майки, които се чудят рефлукс ли е или преяждане . И  понеже педиатрите масово реагират- ами от преяждане е  , нормално  е ,ама знаем Jbrul и  други   как мислят колко е  нормално това . При теб очевидно с опита е  лесно  да  определиш  разликата  сега.


*
Говорих с педиатърът каза че било нормално че организма приема това което му е нужно а др го изхвърля

Това е така, само че това, което на организма не му е нужно - се отделя по друг механизъм и през други отверстия, а не оттам откъдето влиза.

Следва да се прави разлика между "връщане" на кърма/АМ при новородени и повръщане на въпросните. Давам си сметка, че е трудно, когато нямаш опит, да им направиш разликата, ей така от едно четене някъде. Ако го опиша нагледно - прехранено бебе, като върне мляко - млякото излиза във вида, в което е поето, най-много гарнирано с малко лиги. Освен това просто се излива от устичката в посока надолу, следвайки гравитацията, като количество е малко обичайно (не да се изкара почти всичко поето). В общи линии, ситуацията е като да препълните съд с течност и малко от надлятото изтича навън. Дотам. Няма повръщане, пресечено, изкарване под налягане (на фонтан), камо ли в количество.
Ако е нещо от другите - то винаги става дума за рефлукс, който може да е в степен от- до. От много леко до наистина тежко състояние. При новородените всъщност е масово състояние да имат рефлукс в някаква лека степен и не е повод за драма. ;) При леките състояния - държане изправено 30-ина мин. след хранене, оригване, слагане да спи леко повдигнато детето - може да даде желаният резултат. При по-тежка ситуация - ако се кърми детето, се добавя доза сгъстено АМ на хранене. Ако е изцяло на АМ - въпросното се сгъстява с оризово брашно (до нужната степен), или се ползва АМ-АР. Пи вече тежките рефлукси (с постоянно повръщане, на почти цялата храна и ненаддаване) - се консултира с гастро-ентеролг и мерките ги определя той.

Искам да напомня две неща по тази тема:
1. Повечето БГ-педиатри, броят за рефлукс единствено постоянните повръщания "на фонтан", съпроводени със загуба на тегло, нарушения в развитието на бебето и пр. Такива позиции - на мен не са ми попадали никога от педиатри практикуващи някъде другаде "по белия свят" - точно напротив.
2. Ако беше "нормално" новородените да си повръщат амен-амен след всяко хранене, кога на фонтан, кога не чак така - то това щеше да е известно на драгото човечество от хиляди години, точно както ни е известно около каква възраст обичайно ни прохождат децата. ;) Не, не е нормално да се повръща, ако и да не е "болка за умирачка" това нещо. Имайте предвид, че при по-сериозните повръщания - се уврежда и хранопровода, детето се чувства много некомфортно и това може да се точи с месеци, понеже "ми нормално си било и няма защо да се взимат мерки по темата". Не е вярно това.

Разбира се, всеки си решава как да процедира с детето си, аз споделям само каквото съм изчела (не е малко) и каквото от личен опит знам по темата. Успех на всички с такива проблеми и дано скоро да ги няма!

П.П. Искам да ви кажа, че аз съм на 36 почти и си имам ГЕР в лека форма, та вечно имам "Деган" в чантата си. При доста хора - възрастта не решава напълно този проблем, пък какво да говорим за бебета родили се "онзи ден" какво е положението, когато състоянието е остро все още. И като знам каква мъка е само да ми се гади (без да повърна дори) - никога не бих причинила такова нещо на бебе.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг