0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #240 -: Ноември 26, 2015, 13:16:19 pm »
Искам само да ви кажа, че яслите и ДГ са детски заведения, които работят в полза на родителя, т.е
 за разлика от училищата, техният график се съобразява с работещите родители  8-18 ч, както и с дните, в които се работи около и след празниците. Знаете, че лятото  децата се разпускат само за 1 месец, а в периода юни-август, когато повечето учителки почиват, децата, чиито родители работят се пръскат в сборни групи.
Не чувствайте вина затова, че вземате детето си последно или е сред единствените, които ще посещават ДГ/Я между празниците! Нали в крайна сметка, затова плащате такса?
Да, не е приятно да ходиш на работа само, заради едно дете, но в крайна сметка, нали затова ти плащат? Винаги, когато ми се е налагало да оставам с едно дете от 16:30 до 18, съм си представяла как тези родители поглеждат през 5 мин часовника и бързат да приключат работния ден( който не свършва и не свършва), за да си вземат детето и да се приберат вкъщи. Ми кой не иска да се прибере?! Разбира се има и такива, които прекаляват. Не работят, но не идват да си приберат детето и до 18 не ми пречи, но да идват към 19 вече е леееко нахално.
« Последна редакция: Ноември 26, 2015, 13:19:38 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #241 -: Ноември 26, 2015, 14:00:47 pm »
В София държавните ясли и градини са с работно време от 7 до 19 официално, но масово се лъже и спекулира, че са до 18 или до 18:30. преди години в първата държавна градина, в която ходи Мия направо ме тормозеха. Първо ме гледаха накриво, оставяха детето да гледа в 1 точка като наказано (никога няма да забравя този спомен...,но да не се отплесвам), след което ми заявиха, че трябвало да направя нещо по въпроса -не можело да си взимам детето толкова късно. Толкова късно, разбирайте 6, 6 и 10. Обясних им, че работя извън София, имаме служебен транспорт в определено време и дори да искам, няма как да си тръгна по-рано. Това си било мой проблем. Накрая се обадих на директорката, да й обясня на нея и какво се оказа. Тя ми каза, че работното време на учителките е до 19.00 и нямали никакви основания да ми правят забележки и проблеми. Оттогава нищо повече не ми казаха, но за съжаление редовно си намирах момиченцето да седи и да гледа в 1 точка в пълна тишина и полумрак. В следващата ни градина, която пак беше държавна, но на светлинни години от тази и като организация, и като база и като отношение и най-вече грижа, никой никога не ми е казал и една дума в колко си взимам детето. Разбирам, че и учителките искат да се приберат по-рано, но те все пак са на смени, т.е. тези, които са до 7 вечерта са дошли на работа в 1 или 2, а не в 8 сутринта. за мен остава загатка и защо частните трябва да работят само 18:00, ама нали сме страната на абсурдите....
<br />[link=http:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #242 -: Ноември 26, 2015, 14:31:14 pm »
В Бургас ,ако не греша , са решили  проблема -  има -няма деца , учителката си  стои там  до 18.30 . Не съм на  100% сигурна така ли е  задължително  , но учителката  ни каза , че няма проблем  с късното вземане , че те така или иначе са там до 18.30 и  няколко пъти съм виждала , че всички  деца са взети , а тя остава.Ние играем  до детската градина ,а   тя  минава покрай нас чак в 18.30 -значи си и тръгва  тогава .
С чек система са .

При нас по -голям проблем е сутрин - госпожата идва в 7.30 , преди това в целия павилион има една лелка , която е някъде из стаите .И едната ни госпожа редовно малко закъснява или се спират на приказка пред администрацията  и ние си  я чакаме .

И аз си мислех , как така   си водят децата на градина в 9 , вземат в 16.30 .  Не работещи  са повечето майки и в нашата група, няколко по майчинство , няколко  баби  и  ето  така.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #243 -: Ноември 26, 2015, 14:57:00 pm »
Нимика, в коя градина сте в Бургас?
Иначе там в някои ДГ, ако до 19 не си вземеш детето( когато е краят на работния ден) водят ти го в най-близкото РПУ. Това ни го обясняваха директорките, когато ходехме на наблюдения и държавна практика по базовите градини. Особено в "Звънче", директорката, твърдеше , че трябвало да възпитаваме не само децата, но и някои родители.. Луда работа, но една колежка състудентка беше станала свидетел на подобна сцена, след като базовата ѝ учителка не успяла да се свърже с никой от родителите тръгнали да водят детето към РПУ-то , за щастие задъханата майка ги пресрещнала на входа. Горката жена, забавили я от работа, а мъжът ѝ бил в чужбина. Представям се какъв ужас е изживяла. Моята колежка попитала защо просто не завели детето на адрес, а базовата учителка казала, че детето живее в Меден рудник (а ДГ е в Славейков). Та, така..
« Последна редакция: Ноември 26, 2015, 15:11:42 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #244 -: Ноември 26, 2015, 15:08:52 pm »
Здравейте,
относно частните ясли и детски градини, според мен, при таксите, които се плащат е недопустимо, да се прави проблем защо детето не е взето по-рано.  8O Смайли, аз ако бях на твое място, и тези намеци станат системни, просто щях да сменя градината, колкото и хубаво да изглежда тази.
Относно държавните заведения и аз дочух за една градина във Варна същите неща, които описвате. Нямам представа от колко до колко работят тук, но в Русе се работи от 07:00 до 19:00 и няма такива истории, "ама учителката трябвало да си тръгне по-рано"  8O. В повечето случаи, когато някой почне да си придава важност, това е защото директорката разрешава. Аз бих се оплакала не на нея, а директно в инспектората. Да им пуснат една проверка вечерта, кой кога си тръгва и да видим тогава какви песни ще пеят. 
В моята работа  няма компромиси, когато съм на работа, от мен се изисква да работя, не да си намирам предлози, поради които да отсъствам, или да излизам по-рано. Отделно има периоди, в които се работи и по-до късно. Ако не - на борсата! Харесва ми, не харесва това е.
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #245 -: Ноември 26, 2015, 15:41:34 pm »
Кати, не са ни правили никакви намеци на нас от самата ясла.
Просто е факт, че детето е само в този час (17.30 ч.). Това му се отразява на него. Всички други деца са ги взели, а него не... Беше разстроен и плачеше. Още е малък и не разбира защо само той още стои там самичък.
И аз цялостно се замислям за моята си работа, защото в момента съм в процес на търсене на нова.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #246 -: Ноември 26, 2015, 16:11:46 pm »
Кати, в нашата градина е така, че си чакам детето на спирката до нас в 17:25 ч.  ЧАК тогава, защото ползвам транспорт на градината, автобусът обикаля целия град, спира, тръгва, това е час-пик и тук, задръстено е... По случайност - живеем в противоположният край на града, от мястото на което е градината, тя даже мааалко извънградска се явява. В софийски еквивалент да кажем - все едно градината да е в Люлин, а ние да сме в "Младост" (някоя си) и да трябва да се мине баш през центъра, от едното място за другото. По това време. Там в този часови диапазон - брой ги към 2 часа преход с всичкото спиране и трафик. При нас е към 40 мин., при лошо време и до час транспортирането. Когато по някакъв повод съм ходила да го взимам аз от градина - 16:10 най-късно ми се казва, че после ги товарят по автобусите. До 17ч., следва да си вземеш детето, ако не ползва техния транспорт. Точка по въпроса. Т.е. частната градина даже по-рано и от държавните иска да си ги прибираме децата.

Не съм пробвала в интерес на истината какво би станало, ако не се прибира с автобуса и не го взема до 17ч., но предполагам в тази ситуация - ще го намеря сам с някоя учителка останала по принуда и ще ми се обясни, че не бива това да се повтаря, защото им е такова на тях работното време. Като не ми харесва - никой не ме кара насила, да си намеря по-добро. Тук уж до 18:30ч. е работното време на въпросните заведения, дето не са частни, но по неизвестна за мен причина - всички бързат до 17:30 макс да си приберат децата. Повечето успяват някак. Неуспелите - разревани деца останали последни и сами и намусени госпожи.

При нас поне, ДГ за която се лази най-много - връзки, подкупи, фалшиви диагнози, "всичко коз" е една, която има "група с преспиване". Не, че има и едно дете спящо в градината наистина. Просто там няма проблем, че си на работа и до 20ч. и до 21ч....когато идеш - все може да си вземеш детето без да ти се мусят. И който успее да се класира там е рахат по темата. Не виждам нищо сложно и в другите градини, на ротационен принцип да има дежурен учител, който остава до по-късно с децата на родители, които няма как просто да си ги взимат около 17ч. Не да виси цяла нощ, или до 12 ч. разбира се де, но да кажем един дежурен да има със сборна група до 20ч. К'во ще се изкривят ли? И за това допълнително време - се иска от този учител просто да ги надзирава тези деца, не нещо да обучава, да се напъва и пр.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #247 -: Ноември 26, 2015, 16:34:18 pm »
Кати, не са ни правили никакви намеци на нас от самата ясла.
Просто е факт, че детето е само в този час (17.30 ч.). Това му се отразява на него. Всички други деца са ги взели, а него не... Беше разстроен и плачеше. Още е малък и не разбира защо само той още стои там самичък.
И аз цялостно се замислям за моята си работа, защото в момента съм в процес на търсене на нова.
Извинявай, не съм те разбрала. Като цяло има някаква закономерност богатите хора в БГ да не работят. Явно затова си вземат по- рано децата от частните ясли и градини. Дано да си намериш подходяща работа.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #248 -: Ноември 26, 2015, 16:39:10 pm »
Благодаря на всички за мненията за гърнето. Ще видим в следващите месеци какво ще правим.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #249 -: Ноември 26, 2015, 17:26:35 pm »
Смайлс, и а3 ти пожелавам да си намериш най-добрата 3а теб работа.
Моя колежка, която си гледа сама бли3наци, беше направила такава схема - тръгва си всеки ден по 1 час по-рано от работа и то3и час и се сваля от отпуската. Това, естествено, те оставя бе3 отпуска в един момент, но като нямаш и3бор :(
Синеочка, къде ка3а, че работиш ;) Далече ни идва Бургас, ама ако повече госпожи ра3бираха, че отиваме 3а децата по-късно не щото ни е кеф да оставим детето последно самичко, щяха да са по-нормални нещата. Сега по принцип съм си удома, ама градината ние  в друго населено място и няма как да го в3емам а3, а баща му. А по междуселски автобуси с бебе и 2г лапе... Не ща да си го представям. Или пък да си купим специално още една кола.. не че не ни трябва, ама трябва да и дойде редът и на нея.
Харесва ми това с чек системите, а и бе3 тях - да си стои госпожата с деца, бе3 деца до края на раб.време. Така няма да се цупят и да правят постановки като при Мешко - детето да гледа жално като го прибираш. Те3и хора са педаго3и, учили са психология и си по3воляват така да се гаврят с децата  8O те3и чувствителни мъничета. Вярно, че ще се сблъскат с доста гадости в живота, ама толкова малки да ги стресират и натъжават - от мър3ел.
Ех, на времето, като е имало по предприятията градини 3а служителите, е било перфектно. Това ми е мечта - в нашия 3авод пак да направят такава 3абавачница. Готова съм да ми приспадат от 3аплатата, ама детето хем да е до мен, хем да 3нам, че ме чакат, докато свърша работа.
Кати, успех с гърнето! Да се похвалиш. Не 3наех, че си от родния ми град :)


Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #250 -: Ноември 26, 2015, 20:05:45 pm »
Вие пак сте добре :) Тук в Атина, държавните градини са до 4 след обед. Някои частни, са до 7 но заплащаш екстра времето от 4 до 7.
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #251 -: Ноември 26, 2015, 22:39:53 pm »
Имам нужда да се оплача  :(
Дани е с ангина. Върнаха го от яслата отпуснат. За отрицателно време вдигна 39.9.
Аз му дадох Хексалгин и хайде в Токуда. Пуснаха му кръвни. Половината показатели с отклонение, най-вече двойно завишени левкоцити. Искаха да го хоспитализират, но си го оставихме в къщи.
Сега ще е 10 дни на антибиотик. Температурата още не можем да я овладеем напълно. Дадохме му Нурофен, Панадол и Хексалгин в рамките на 4-5 часа и не пада повече от 38.3-38.4.
Не мога да не се обвинявам, че лекувахме едно гърло миналата седмица само с едно сиропче, което явно не му повлия, въпреки че изглеждаше че е добре  :? Дори и хремата и кашлицата му минаха, а сега ....
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #252 -: Ноември 26, 2015, 22:52:45 pm »
Ох, милата Смайли! Дано бързо да овладеете пуста температура! Някакви компреси могат ли да де правят?

Аз съм с моята Никол в детската пулмология. Прави ми бронхоспазъм за трети път. Не успях да го овладея и се чувствам адски виновна. Много добре те разбирам.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #253 -: Ноември 26, 2015, 23:05:19 pm »
Смайли, предполагам знаеш, но температурата ще я вкарате в прилични граници към втория ден прием на АБ. Преди това - нормално е да вдига, да вдига във високи стойности, като стане така - сваляш с каквото трябва и това е.
Няма какво да се обвиняваш, малко ти е детето, тепърва започва да боледува и тепърва ти ще си изградиш точното понятие, кое при него ще мине с нещо лекичко, кое ще иска нещо по-хард и няма какво да го бавиш. За жалост - това познание при мама - идва с няколко извъртяни болести и важи конкретно за нейното дете. Педиатрите - лекуват на база "общия случай", което е нормално. Аз проблем с гърло не съм виждала освен една ангина, още като я имаше третата сливица, че заради нея. Не ми хрумва да погледна дори гърло като се разболее, защото той там проблем няма. Ама като чуя смъркане - меко казано ме втриса. Край него смъркат деца с месеци, та и зелени сополи точат и нищо, нищо им няма. При него - един определен вид смъркане - значи АБ докъм 3-4 дни и няма човек измъкване, всичко съм пробвала. И много отдавна не се обвинявам какво съм направила и не съм направила навреме. Като се появи това смъркане - или давам АБ навреме, преди да втаса и да отиде на бронхит, та и на пневмония веднъж. Или пак давам АБ, ама след 2 седмици капки, сиропи, мъки и реално - при усложнено вече заболяване. Таман по-бавно да се оправи и да мине нали...

Първата година на ДГ - 8 АБ за 7 месеца се наложиха, разбирай дадени щото няма вече накъде. Не да кажеш "за всеки случай" и "ей така". Здрав не го видях с месеци... Както преди това беше пил АБ 2 пъти, за почти 3 години. така се случи при него, виновни няма, аз пък най-малко ;) Та с упреците - още сега спирай. Пък дано ви е инцидентна болестта сега, не всички са като моя Дани за болести и детски заведения.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #254 -: Ноември 26, 2015, 23:08:52 pm »
Защо трябва да се овладее напълно температурата, нали чрез нея се бори организмът с патогените. До 38.5 педиатърът ни, не препоръчва антипиретици, вече нагоре съм съгласна, и аз давам. Смайли,  не се притеснявай, самият антибиотик ще я свали постепенно. Бързо оздравяване на малчо.
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #255 -: Ноември 26, 2015, 23:19:13 pm »
Ехеееей, много болни дечица тук!
Всички бързо да оздравяват, че идват празници!
За ангината - аз съм ЗА сладолед! Както едно време не ни даваха при болно гърло сладолед - аз сега съм лекувала гърло /не точно ангина де/ със сладолед! Не с горещ чай, както едно време нас лекуваха!

Вмъкнах се във вашата тема, за да помоля за по едно рамо за гласче на снимка на Злато в МОЛ-а с герой от Спондж боб.
https://www.facebook.com/MallBurgasPlaza/photos/a.1229421327073509.1073742094.127390027276650/1229950043687304/?type=3&theater
Моля, първо отваряйте снимката, после харесвайте, за да отчита глас!
Поизостанахме - трябва да минем в първата десятка, за да имаме шанс за подарък!
Печелите усмивка от Злато / нищо, че снимката е с "невиждано качество" / :lol:
Като спечелим ще има по-хубава  :wink: :wink:  :lol: :lol:

И , за да не е само това и за да не униват по-новите мами ще кажа - има деца и като моето - рядко боледуват, най-редовни в градината - пожелавам ви ги такива! Не че не сме изкарали вирусите с него, но не по начина, по който описва Жбрул! Дано вече не го изпитваш, Жбрул, това със сополивенето!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #256 -: Ноември 26, 2015, 23:23:26 pm »
Ох,Смайли така растат за жалост...едни повече боледуват,други по-малко,за това съм на мнение поне до две годинки в къщи и после на ясла,но не всички могат да си го позволят....ще се оправи Дани,само спокойно  :)
Раши и Вера ми правеше много бронхоспазми,ама откак стана на 5 и започна по-малко да боледува,слава богу...до тогава беше страшно...та и теб те разбирам :)
Бързо оздравявайте всички :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #257 -: Ноември 26, 2015, 23:44:18 pm »
Бързо, бързо да се оправят всички болни дечица. Наистина е много неприятно, дано по-рядко се случва.
По моите наблюдения почти всички деца минават през етапа на честото боледуване, когато тръгнат на ясли и градини, но така се изгражда имунитет и бели косми в косите на мама.  :grouphug2: :grouphug2: :grouphug2:

Бебе, в момента съм възпитател в НУ в Сопот, иначе съм завършила предучилищна и начална учищна педагогика в Бургас. Работила съм и в градина и в училище. Ти не се бой, докато дойде време твоите хора да тръгват на училище може да съм се преместила да живея в Казанлък ( че то с професията на ММ е напълно очаквано) и ще съм ти наблизо ;)
 
Обичам РусИ и хората от РусИ най-вече :) , Кати, Бебе и Нелка (понеже тя скоро ще влезе в нашите редици) да сте живи и здрави и все така готЕни ;)
Шъ прощават другите за спама, ама не можах да се сдържа.

Барбаронче, много е сладък малкият Барбалячо , не може да не спечели. Пу пу :)
« Последна редакция: Ноември 26, 2015, 23:46:14 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #258 -: Ноември 27, 2015, 08:41:33 am »
Нимика, в коя градина сте в Бургас?
Иначе там в някои ДГ, ако до 19 не си вземеш детето( когато е краят на работния ден) водят ти го в най-близкото РПУ. Това ни го обясняваха директорките, когато ходехме на наблюдения и държавна практика по базовите градини. Особено в "Звънче", директорката, твърдеше , че трябвало да възпитаваме не само децата, но и някои родители.. Луда работа, но една колежка състудентка беше станала свидетел на подобна сцена, след като базовата ѝ учителка не успяла да се свърже с никой от родителите тръгнали да водят детето към РПУ-то , за щастие задъханата майка ги пресрещнала на входа. Горката жена, забавили я от работа, а мъжът ѝ бил в чужбина. Представям се какъв ужас е изживяла. Моята колежка попитала защо просто не завели детето на адрес, а базовата учителка казала, че детето живее в Меден рудник (а ДГ е в Славейков). Та, така..
Ние  сме в Андересен  .
Официалното работно време е до 18.30 .
Не знам ,ако родител  закъснее  ,  какво следва  , но ситуацията  която описваш е   прекалена - нормалните човешки отношения  изискват   разбиране ,ако някога се наложи . Майката все пак не  се ли е  обадила да предупреди , че ще  закъснее?
Иначе позната ми разказа , че по принцип , ако родител   закъснее и не си  вземе детето  до  края на работното време , персонала трябва да се обади директно  на социалните  -че детето  няма кой да го  гледа  и се грижи  за него .

Неправилен и краен подход , особено за големите градове  със задръствания , работещи родители ...


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #259 -: Ноември 27, 2015, 09:51:21 am »

Неправилен и краен подход , особено за големите градове  със задръствания , работещи родители ...
Щом нямат връзка с тях, какво да го правят?! Ами ако не дай боже е станала катастрофа или друго...
Брат ми са го носили до в къщи веднъж, ухапала го пчела и се надуло крачето, но на село се познаваме, знае се, че има баба в къщи и това, че родителите са закъснели, просто е било неудобство. В случая тия хора не се познават и как да го заведат или някой да го вземе в къщи?

Дано болните се оправят бързо!