0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #140 -: Юли 07, 2015, 20:42:39 pm »
slanceto2, аз ти отговарям откога насетне се правят записи на тонове по принцип (ако няма показания за друго) Не казвам, че е задължително да се правят. Задълже се води да се правят 10-ина дни преди насрочено секцио, или термина за раждане, при преносване вече - следят се много изкъсо. Поне у нас де, не знам по чужбина - там да каже Блу, тя е спец в преносването.  :lol:
Предполагам други пациентки на твоята клиника, ще са ти по-полезни по въпроса, как се процедира там. Лично на мен ми е чудно в случая - как плащаш "пакет" за нещо, а не си питала как следва да си го ползваш въпросния. По принцип - не следва ти да знаеш кога и какво трябва да се прави, това е работа на лекаря, който те следи. Съвсем съм изумена пък относно ФМ лекарят, който те следи и явно трябва да я направи въпросната (или, ако не той лично, поне в същата клиника е явно, някой колега), да те пита дали си я правила, пък ти не си, пък не знаеш, че трябва, пък ще я правиш в 33 ГС. Ми те тия срокове кое кога се прави не са случайно измислени все пак, има си медицински причини да са такива, както и за БХС примерно. То, ако беше иначе - да ни правят ФМ, като постъпим за раждане направо нали, че да не ни разкарват излишно преди това. "Забележките" ми в случая не са към теб, надявам се разбираш, но доста небрежно ми седи такова поведение на следящия те лекар, та хем си и плащаш "пакет" за целта.

Притеснявам се да не пропусна нещо...
Пак ще го кажа. Не е твоя работа ТИ да се притесняваш да не пропуснеш нещо. Това е задължение на лекаря ти, затова ходиш там, затова и плащаш. Ми другия път като отидеш пък - вземи попитай по този "пакет за ЖК" кое кога се прави, като не се сещат да ти кажат сами, питай дали ти да им напомняш, сами ли ще се сетят и така. Не мисля, че някакви големи и фатални пропуски има до момента, ама не е в това въпросът само ;) Мога да си позволя "да се разсея" аз, докато ти пиша тука, понеже от това не зависи нищо, особено пък важно. Да се "разсейва" лекарят следящ бременността - не е същото и не следва някой да си го позволява. Явно нееднократно в твоя случай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните №95
« Отговор #141 -: Юли 07, 2015, 20:59:49 pm »
За всичко до сега, кое, кога ми казваше док, кога да пускам изследвания кръв и урина, кога да правя феталните ( до сега съм правила две), самте ги следвт тези неща, само сега за третата е пропуснала да ми каже, а пък и аз не съм се сетила, защото за първите две знам,че са много важни, тази в 30 седмица мислех, че не е необходимо да се прави. А иначе ФМ не се включват в пакета ЖК. Общо взето разчитам на док, че си знае работата, но все пак се опитвам и аз да следя нещата, да не се пропусне нещо  :D Другата седмица така и така ще ходя до болницата, ще вляза да питам док или поне акушерката за тоновете.
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #142 -: Юли 07, 2015, 21:08:12 pm »
Да, най-добре питай до финала какво следва да правите и ако забравят - напомняй ти. Дали третата ФМ е важна, дали не е - няма да коментирам. Пък и през моята бременност всеки преглед си беше ФМ реално та съм правила поне 6-7, ако не и повече  :lol:
Леки финални седмици, спокойствие и щастлива среща с бебето ти желая!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #143 -: Юли 07, 2015, 21:29:42 pm »
Записи на тоновете са ми правили от 32 и от 36 седмица. При преносване през ден на преглед и тогава също тонове. Няма нужда да си записвате час за тонове. Като отидете на нормалния си преглед, сестрата ще ви подкани да се приготвите за мерене на тоновете. После дава листчето с тоновете на лекаря и той коментира.
Не бързайте да раждате в 37 седмица. Има време до 42 все пак.  :lol:

Re: Тема на бременните №95
« Отговор #144 -: Юли 08, 2015, 00:04:03 am »
Сара, понеже си ми съседка мисля, че нещата при вас са като при нас откъм прегледи. Според мен първи скан ще ти бъде в 12-та седмица. Витамини си вземи на Pregnacare Plus. Най-доброто на острова, всички акушерки тях препоръчват.
Относно хранвнето - това, което правиш е страхотно. Мое лично мнение е, че по време на бременност тялото иска точно това, което му трябва. Аз изкарах цяла бременност на хляб, леща, плодове и последните два месеца предимно на шоколад.

uBu, подуването ако не е прекалено няма проблем. Аз последните 5-6 седмици ходех на възглавници, такива ми бяха станали краката.

Здраве за всички останали! Не пиша много, че от телефона е неудобно.
аз се чудя сега на 28 какво ще ми правят освен, че ще ми насрочат час за ултразвук. Дали ще ми вземат кръв или само ще си говорим с акушерката(до сега имам само 2 теста положителни и това е) ...На този първи скан какво точно гледат има ли нещо специално или просто да установят бременноста и в коя седмица съм? 
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #145 -: Юли 08, 2015, 00:19:26 am »
Аз пок да ви занимая малко...Видях,че сте писали да листериозата...Много пъти през бременността съм яла луканка без да се замисля...и моцарела...и салати в заведения.Бях на една лекция за този вид инфекциозни болести,казаха,че понякога са смъртоносни...Въпроса ми е в 33 седмица ако си направя изследване и е положително ,какво следва?Страх докато родя? Ангибиогик и проследяване на детето?Вече незнам стрептококи ли да следя,листериози ли.ужасТ...
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #146 -: Юли 08, 2015, 02:17:04 am »
Иви, за старт най-добре не се филмирай ;) Ти си в толкова напреднала бременност вече, която е следена перфектно и какъв да е проблем за бебе - би се видял. Т.е. ако си лепнала листериоза, токсоплазмоза, в начална бременност - уврежданията биха се виждали. Ако лепнеш сега - вече не е рисково за ембриналното развитие в тези ГС (в ранните е дертът). Не съм сигурна само, ако все пак имаш нещо такова, дали следва да се проведе лечение на бебетата превантивно, попитай за тези неща лекаря си. При всички случаи, ако бях на твое място и имах опасения по тези въпроси - бих си направила тестове, за да съм наясно и ако трябва някакви мерки да се взимат - да се взимат навреме.

Също така, тези указания са с цел да се минимизира оптимално рискът при бременност да се разболееш от такива неща, а не защото се случва особено често на бременни, или небременни. Казват ти хората просто всичко, което можеш да си спестиш като притеснение, дори с нисък риск да те споходи, не че се случва за "добър ден". Аз откакто съм тук - знам само за един случай на токсоплазмоза при бременна жена - и за тук и за всичките си реални познати. Беше към 30 ГС бременна жената когато я установиха токсоплазмозата, бременна с близнаци - роди си ги живи и здрави момичето и после си бяха добре децата. Та...и това се е случвало и страшни последствия не е имало. Успокой се малко.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #147 -: Юли 08, 2015, 09:47:12 am »
Да,аз така или иначе ще ги направя,въпроса ми е изграждат ли се антитела към листериозата или просто ще покаже дали я имам или не...Тя повече.ме плаши от токсоплазмозата честно казано.
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #148 -: Юли 08, 2015, 10:24:45 am »
uBu, много добре те разбирам. Аз имах същите хипохондрични пристъпи - пускала съм 2 пъти листериоза и токсоплазмоза - нямах антитела нито за минала, нито за настоящи инфекции. Казаха ми ако искам да пусна и в 8 месец още веднъж, но аз вече се търкалям, а и ми писна от глупости.

Не е толкова лесно, човек да се зарази - аз преди бременноста съм потребявала изобилно сурови меса, риби и всякакви плесенясали и мухлясали сирена (вкл. във Франция, където е бъкано с листериоза) и излиза, че не сьм се заразила. Ако все пак искаш да се успокоиш, изследвай се. Това, което ми казаха е, че има терапия и не е страшно ако се установи.

Между другото моцарелата не е опасна, самата технология на производството и включва загряване до температура, която избива опасните гадове.
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #149 -: Юли 08, 2015, 10:47:29 am »
Благодаря ти!А излиза ли ако има антитела ?
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #150 -: Юли 08, 2015, 10:59:47 am »
Изследването за токсоплазмоза представлява замерване на антитела (igm, igg), листериозата не знам какво точно замерва, какво те притеснява?
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #151 -: Юли 08, 2015, 11:17:55 am »
Самата листериоза ме плаши,защото е по-опасна и се питам дали ако не съм я карала ще пише дали имам антитела към нея.
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #152 -: Юли 08, 2015, 13:26:10 pm »
Самата листериоза ме плаши,защото е по-опасна и се питам дали ако не съм я карала ще пише дали имам антитела към нея.
Е, ако не си я карала - няма как да имаш антитела и да пише, че ги имаш.  :lol: Мисля, че като при токсоплазмозата бяха титрите - за прекарана, или активна (прясна инфекция). Ако не си имала досег със заболяването - не излиза нищо. Т.е. пише "отрицателен" и толкова. Ако искаш детайли - звънни в http://www.ncipd.org/. Там знаят най-добре всичко по тези въпроси и ще те консултират най-адекватно. Лично аз не съм имала досег с тях, но съм чувала от познати, че са много отзивчиви.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #153 -: Юли 08, 2015, 13:56:54 pm »
Да де...аз знам какво исках да напиша ,ама не го написах правилно.Бях в една лаборатория,само че казаха ,че излиза само дали е положителен или отрицателен,друго не.
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #154 -: Юли 08, 2015, 15:31:09 pm »
аз се чудя сега на 28 какво ще ми правят освен, че ще ми насрочат час за ултразвук. Дали ще ми вземат кръв или само ще си говорим с акушерката(до сега имам само 2 теста положителни и това е) ...На този първи скан какво точно гледат има ли нещо специално или просто да установят бременноста и в коя седмица съм?

На първата среща с акушерката се прави картона. Около 2 часа ще ти задава въпроси за семейни заболявания, начин на хранене и живот, социална среда и т.н. Ще ти вземат кръв на място или ще ти дадат талонче за следващ ден. Тя е заради кръвната група и стандартни кръвни изследвания.
Първият скан е нещо като феталната морфология в България. В деня на скана трябва да ти вземат кръв за Синдром на Даун. Също така ще ти определят официален термин. Поне в английско тоя по ПРМ не го признават, а само този от първият скан.
Честно казано на мен ми беше почти точен. Бях определена за 27-ми, а родих на 28-ми. Макар раждането да започна на 26-ти :-)

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #155 -: Юли 08, 2015, 15:41:22 pm »
Този тест търси самата бактерия, не антитела. Не моето изследване от центъра по заразни болести пише само отрицателно (под някакви референтни стойности),но дори да е положително трябва да се консултираш със специалист преди да се шашкаш.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #156 -: Юли 08, 2015, 16:48:59 pm »
Само с това не съм се психясвала - избягвам си уж сурови меса, риби, мия си салатите и т.н. А що салата изядох през първия триместър - дано съм я мила добре. Котки има край мен откак се помня, та сигурно с тая токсоплазмоза сме се срещали неведнъж. Бебка я гледаха вече 3 пъти подроообно ФМ и е добре, и дано си е добре.
Жрбул, мерси за инфото за беопасно суши ;) Ако преритам - ще търся такова.
Блу, за такива като мене дето броят дните да стигнат 36гс, твоето си е направо за завиждане, ама само ти си знаеш какво ти е било.
Като се видях с доктора, дето ще раждаме заедно живот и здраве, питах след секциото мога ли да родя нормално. Можело, но имало риск за мен + хем да родя с пънене, хем после пак да ме режат, ако стане някой кръвоизлив. Не че съм се запънала за нормално раждане, ама ми беше любопитно. Да стигнем сега до там и да се приберем с бебка живи и здрави после у дома!
« Последна редакция: Юли 08, 2015, 16:56:31 pm от bebe_2013 »


*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #157 -: Юли 08, 2015, 17:21:05 pm »
Котки има край мен откак се помня, та сигурно с тая токсоплазмоза сме се срещали неведнъж.

Няма да устискам ПАК да напомня, че в огромният си процент  - заболеваемостта от токсоплазмоза баш - не се дължи хич на контакт с котки, ами...на кофти измити зеленчуци и неправилно приготвена храна. Котките могат да бъдат носители - да, ама точно този факт, така се е набил в общественото възприятие на тема "токсоплазмоза" конкретно, че всъщност масата от хората считат котките за единствен възможен източник на риск, а за салатата даже не се и чували. Хич не се шегувам. Затова и масово биват изхвърляни котки от "къща с бременна жена", че било опасно за нея.  :x Да не се разпростирам в посока как домашно гледани, ваксинирани, обезпаразитявани котки - реално не са риск изобщо. Може и да се тества котката дали изобщо е носител, моята я тествах след като падна от терасата когато бях към 25-а ГС и 10 дни липсваше и не знаехме къде се е вряла и какво е лепнала. Отрицателен беше теста.

Буквално първият ми съзнателен човешки спомен е, как една от котките ни ми спи "на главата" т.е. в кошарата ми, скатана до темето ми и мърка. И беше топличко и мекичко като усещане. Много ярък спомен ми е и без котка у дома - не сме били от този ми спомен до февруари тази година. Бях "бременна с котка" и бебе с котка гледах, при това космата, тлъста персийка, от което само ползи за малкия имаше. МНОГО ме беше яд като бременна, че при тоя мой "котешки лайфстайл" не съм карала токсоплазмоза, ама честно ви казва - яд буквално.  :lol: Щото нали си мислех, че все пък съм лепнала и това ням да го мисля поне като бременна. Но уви - не бях и досега не съм се сдобила с въпросната. Пък както рекох...досега все с котки вирея, утре ставам на 35 и няма и няма токсоплазмоза бре! Да се почувствам ощетена чак  :lol: :lol: :lol: Ама пък открай време мия чинно всякакви листни зеленчуци, та по-вероятно - по тази причина не сме се срещали с токсоплазмозата още.

Осъзнавам, че е леко извън темата, ама все пак искам да апелирам към всички бременни момичета имащи котки, ако се страхуват и биват натискани да си махат котките, щото налЕ...недейте! Почетете по въпроса първо, вижте мерките за безопасност, говорете с фемилито споко и подробно, ако трябва пък тропайте с краче - само не ги "изхвърляйте" с лека ръка, щото то  "токсоплазмозата нали в кърпа вързана с тях". Няма такова нещо наистина. Избягвайте просто контакт с дворни и улични котки в периода, щото токсоплазмозата е най-лекото дето моЕ си лепнете от тях пък баш.
« Последна редакция: Юли 08, 2015, 17:28:05 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #158 -: Юли 08, 2015, 17:59:17 pm »
Благодаря, Jbrul. Явно док нещо се е разсеяла или пък аз саматрябва да ги инициирам, незнам.В пакета ЖК, който съм платила пише, че се включват 6 записа. Има ли тук момичета, които се следят в Надежда, да ме ориентират при тях как е било, лекаря ли казва кога или те сами си записват час за тонове. Притеснявам се да не пропусна нещо, защото вчера док ме пита дали съм правила фетална в 28-30, а аз незнаех,  че трябва да правя без да ми е казала,  та другата седмица ще правя,  вече ще съм в  33с.

Слънце, и аз се следях в Надежда и доктора ми каза кога да започна със записите на тонове. Записвах час за тонове на регистратурата и след тях отивах веднага при доктора. Гледах да правя записите, когато моя доктор е на кабинет.


*
Re: Тема на бременните №95
« Отговор #159 -: Юли 08, 2015, 17:59:33 pm »
Аз мисля, че колкото повече се тревожим, по-лошо става. То понякога няма как да се отпуснеш и да не го мислиш, но замисляли ли сте се за хилядите бременни жени, които нито гледат какво ядат, нито ФМ правят, а някои дори са минали цялата бременност с 2-3 ЖК. Точно тези момичета раждат здрави бебета(не всички, но голяма част), някои от тях дори нежелани. А жени, като нас копнеещи за рожба и съотвртно треперещи над бременността си, спазващи всички правила, правили всички изследвания, пиещи по шепа лекарства; имат проблеми. Що за ирония?! Сигурно е вярно, че човек, колкото по-малко знае, по-щастливо живее. В момента опитвам да изключа мозъка си от негативните мисли и дори не си помислям за токсоплазмоза или листериоза. Живея с две котки,лятото ,когато съм при майка ми, стават три. Никой в моето семейство не си е помислял да се отървем от тях. Разбира се съм се тествала за ТП, то май е задължително,ако живееш с животни.
Идеята ми е, че наистина трябва да сме спокойни през оставащите седмици от бременността, защото истинските грижи и притеснения тепърва предстоят. Вярвам, че с всяка от нас всичко ще бъде наред. И не го казвам, просто защото си слагам розовите очила, а защото наистина така го усещам! :bighug: :bighug: :bighug: :grouphug2:
« Последна редакция: Юли 08, 2015, 18:35:09 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...