0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #100 -: Октомври 28, 2014, 11:33:36 am »
Не твърдя, че не е малък. Извън контекста бих била винаги против, но както казах на него просто му идва отвътре. Няма как да го спра, а и не трябва. Барикадирали сме вкъщи подстъпите до всички компютри, но той вече успява да премине всякакви прегради. Дъщеря ми на 8 години още няма мобилен телефон -нито знае как да си служи с него, нито пък обича да говори по телефон, но при Явор нещата са различни. Не само, че може да борави с него, а и влиза в какви ли не менюта, та наистина по-безопасно ми се вижда да си играе на таблет, отколкото с телефона ми. Иначе страшно много обича да играе и навън, и със строители, с коли, в пясък и къде ли не, напоследък иска и да рисува. Не мисля, че наличието на таблета, ще му ограничи интересите, напротив. На прощъпулника първото нещо, което хвана, беше фотоапарата, второто дистанционното. Преди 2 дни направо ми събра очите: намери 1 батерия. Казах му, че се слага на играчки, за да свирят. В близост до него имаше малък транзистор, той го взе, отвори го, пъхна батерията вътре и го затвори -всичко това, без да се замисля. На мен лично би ми трябвало много повече време само, за да намеря откъде се отваря, а той го направи за секунди. Просто децата наистина са страшно различни.
<br />[link=http:
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #101 -: Октомври 28, 2014, 12:39:32 pm »
Аз ще купувам от релсите за колички на брио + колички - вече имаме един голям комплект заедно с маса на Кидкрафт - това е една от играчките с които непрекъснато се играе, пък и колкото по-големи стават, толкова по-разнообразни модели писти могат да си правят. Ето това е нашия модел
http://reviews.costco.com/2070/11313633/kidkraft-kidkraft-waterfall-mountain-train-table-set-reviews/reviews.htm
Препоръчвам с две ръце, купувах е масата от амазон. И релсите, и количките са дървени.

Отделно купихме вече по два големи камиона - скрити при баба им в момента, че вкъщи няма място където да ги скрия.

Таблет имат - но само единия го ползва, знае да си пуска филмчета и песнички от ютуб, другия засега не проявява интерес към него. Игри не знаят как се играят на таблета, пък и никой не им е показвал.

« Последна редакция: Октомври 28, 2014, 12:42:24 pm от Eille »


Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #102 -: Октомври 28, 2014, 13:04:25 pm »
Ей, направо ме сразихте с тия таблети. 8O
В началото на темата аз я подхванах в тая посока и сега, в края на месеца, пак с електрониката ще я завършим.  :wink:

Пак ще си кажа, против съм тая електроника. Децата ми, когато са в къщи, оцветяват, играят с конструктор, с коли, с пъзели, в краен случай, им пускам филмчета.

Наскоро купили на братовчеда на моите деца (4г.) таблет. Ми той се зомбира и само в таблета гледа и не иска да вдигне поглед от него.

Наскоро ми споделиха за дете, което на плажа толкова било пристрастено към таблета си, че не искало да влиза в морето!!! 8O

Баща им от време време подхвърля, да сме им вземели таблет, но за сега удържам фронта. :wink:
Евентуално за седмия РД може да склоня. :wink:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #103 -: Октомври 28, 2014, 21:51:46 pm »
Моите деца, горките не са случили на родители... двама програмисти, единия на компютъра, другия на лаптопа, наскоро купих и таблет, уж от време на време да го позвам за стимул и награда, ама го замъкнах на работа и още не съм им го давала... Играят на компютър един път месечно, дядо им ако ги пусне на неговия компютър...

Колкото до подаръците за Коледа, аз обмислям да им взема това: http://bezpanika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=986&Itemid=242. Вижда ми се идейно, а и у дома хартия колкото искаш, че и повече. Ели се скъсва да рисува, напоследък и Стефан почна или пък тормози нея да му рисува. А и режат постоянно разни неща от хартия, и накрая всичко заминава в кашона за хартия.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #104 -: Октомври 28, 2014, 22:01:20 pm »
Еха, gery_k77, страхотна идея!  8) :lol: 8O
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #105 -: Октомври 28, 2014, 22:48:35 pm »
Ейле, релсите са същите като тези от Икея. Имаме и от двата вида и са взаимно заменяеми. В Икея има и вагончета. Но това, което е наистина страхотно, са локомотивите с батерии на Брио.

http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/30064359/
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/40112897/
http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/60112896/
« Последна редакция: Октомври 28, 2014, 22:51:52 pm от blue_sky »

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #106 -: Октомври 30, 2014, 09:45:05 am »
Еха, gery_k77, страхотна идея!  8) :lol: 8O
И аз така мисля! Супер интересно и различно !
Дали не бе по- удачно коментарите  за подаръци да са в отделна тема, тепърва още ще се обсъждат ,а и е много удобно при търсене на идеи за подаръци и при други поводи -рожден ден,имен ден .

Миналата година купихме кухня -голяма,здрава с едим куп аксесоари и плодове/зеленчуци. Все още играе/готви  с интерес с нея. Е -не  непрекъснато ,но му е интересна. Така че препоръчвам . Но при възмижност  разбира се от по-качествените големи модели .Масово се продават едни по-евтини ,които са колкото да се отбие номера -изглеждат едни опростени и малки ,едно че пластмасата им нетрайна ,но и не предизвикват  такъв интерес.

За малко по -големи от нас деца ,удачен подарък според мен е голяма дъска на стойка за рисуване и писане .Има ги в най-различни разновидности -едната страна  магнитна с букви и цифри ,другата с хартиена ролка или триеща се дъска . Не заема място и се прибира компактно .Даже се замислям и за Кало или му е рано още.
Той е затрупан с играчки и се радва еднакво на една торба с най-различни евтини джаджи ,и на шапки ,ръкавички стига да са с някой интересен герой .
По голям проблем са ми подаръците за по-големите приятелчета. Интересите на по-малките са ми ясни .  Двама първокласника момче и момиче ,един 5г сладур ,които са презадоволени ,а там все пак не мога и
много големи суми да заделям .Май няма да има изненада и ще питам майките .


*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #107 -: Октомври 30, 2014, 10:19:36 am »

Дали не бе по- удачно коментарите  за подаръци да са в отделна тема, тепърва още ще се обсъждат ,а и е много удобно при търсене на идеи за подаръци и при други поводи -рожден ден,имен ден .
Пуснах нова тема  :D
Време е за коледни подаръци :)

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #108 -: Октомври 30, 2014, 11:57:09 am »
недейте да се заблуждавате, че ако детето на крехка възраст успешно маже с пръст по сензорния екран и с лекота сваля и инсталира игри, значи много му се удават компютрите.

съвременните устройства и техният интерфейс са така направени, че да се удават на всеки. интуитивно, просто, лесно. винаги има време за мазане с пръст по екрана. Мешко, а колко кубчета може да нареди едно върху друго?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #109 -: Октомври 30, 2014, 14:05:33 pm »
Аз не съм против ползването на електронни устройства, стига те да не заместват игрите с активни играчки и тези на открито. Дъщеря ми основно гледа песнички(не играе) и към момента знае текстовете на почти всички (на нейния си език), брои до 10 на английски и на български, знае доста цветове, като ние не сме я учили на тези неща целенасочено. Но едновременно с това прекарва поне 1-2 часа дневно на площадката или в парка независимо от времето. От всичко с мярка :)




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #110 -: Октомври 30, 2014, 14:06:23 pm »
Жорко има таблет -подариха му го на РД децата от площадката -сега като стана на 6.В началото искаше много да се занимава с него и се налагаше да го ограничаваме - 30 минути на ден .Сега не го ползва много -има периоди от по 1 месец да не се е сещал за него.Не сме позволявали да го изнася от нас.Имаме деца на площадката,дето излизат с таблети и си играят игрички,вместо да тичат,но и той не е имал такова желание.
 За Коледа не сме измислили нищо още .Той обича Лего ,а с последно време е запален доста по самолетите и май ще вземем самолет на Лего.Лошото е ,че ни се събираме доста народ по празниците и всеки иска нещо да им подари -баби и дядовци,прабаба,лели и чичовци,вуйна ми и братовчедките . :lol:И двете баби ни карат ние да изберем ,та ще го мислим.Той обикновено има поне 5 желания ,дето от раз да ги каже ,та ще се допитаме и до него-все пак пише писмо на Дядо Коледа всяка година.

 Никола вчера направи 2 г. - подарихме му тротинетка .Страшно се зарадва и втори  ден хвърчи с нея из нас .Веднага я подкара,а аз щях да карам батко му да го учи как стават нещата. :lol:
<br />
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #111 -: Октомври 30, 2014, 14:09:38 pm »
Тоя Никола... кога стана такова голямо момче?! Днес гледах снимки.
Какво беше мушмороченце малко на Коледното парти преди две години  :lol:
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #112 -: Октомври 30, 2014, 15:03:28 pm »
Хм... добре си спомням подигравките и коментарите на децата, когато на 12-13 години само аз не бях пипала компютър, хем бяха рядкост домашните компютри. Можех да правя чудеса с глина, ама това по никакъв начин не ми послужи после. Затова смятам, че в ранното и ограничено запознаване няма нищо лошо. Към 3-4 години може да се позволи половин час дневно под родителски контрол. Няма да загуби нищо детето, по-скоро ще спечели. Аз още работя трудно с тъч-скийн, Ники няма проблем. А го ползва два месеца.
[/url][/url]
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #113 -: Октомври 30, 2014, 15:26:36 pm »
Мешко, а колко кубчета може да нареди едно върху друго?
Последно го видях да нарежда кула от 6 кубчета. И не съм съгласна, че устройствата се отдават интуитивно на всеки. Аз нямам никакъв усет към техниката и никога не съм имала.

Зори, да ти е живо и здраво момченцето. И много да ви радва.
<br />[link=http:
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #114 -: Октомври 30, 2014, 15:35:49 pm »
Да, за устройствата и аз съм съгласна с Мешко. Има си малки деца, на които им личи, че се справят с лекота. Дори не трябва да ги контролираш, защото те "безконтролно" стават по-добри, отколкото ако ти им висиш на главата  :lol: Аз лично познавам едно такова, въпреки, че повечко деца имат таблети около мен.
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #115 -: Октомври 30, 2014, 15:58:51 pm »
jam, демонизират се електронните джаджи. Второ - колко често, къде и за какво се ползва въпросната - се определя от родителите. Играта с такива неща - изобщо не пречи на играта с други неща, или играта навън с деца. Поне у нас.

Колко кубчета е наредил на снимката  - брой ти.  :lol: Уточнявам, че тези са от едричките, понеже е снимано на село и просто там са му по-бебешките конструктори. По същия начин се справя и с Lego-тата си, с м'найсе разнородни части. Никога не съм седяла с него на пода да му ги сглобявам аз. Върти, суче, опитва, докато сам си го сглоби. Въпреки таблета - си играе и се справя чудесно и с всичко останало. Не е гений зер, съвсем нормално хлапе е.



« Последна редакция: Октомври 30, 2014, 16:01:41 pm от jam »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #116 -: Октомври 30, 2014, 16:13:14 pm »
JBrul, моля те - в този форум използваме псевдоними не случайно. обръщението на лични и фамилни имена не е добра идея, независимо от това, че ние си ги знаем.

относно броя на кубчетата питах meshko, за възрастовата група на твоето дете това вече не е маркер за развитието.

(п.п. сега видях снимката - такова нареждане на кубчета не се брои, защото те се закрепват едно за друго. въпросът е да наредиш свободно подвижни кубчета едно върху друго - така, че да намериш баланса на кулата. това е тестът за развитие.)

meshko, 6 кубчета е добро постижение. аз лично се впечатлих от това, че детето е пренесло опит (случката с батериите, ако правилно съм я разбрала), а не от това, че играе игри на таблета.

в тази връзка - нали не бъркаш ползване на приложения за таблет с "влечение към техниката". аз лично като видя винтче и гайка, се предавам веднага. не мога да сменя бушон (знам, че вече не се сменят, ама кво от това). не мога да сглобя играчка от шоколадово яйце. това не ми пречи да се занимавам професионално с ИТ. за хората, които са се учили да управляват настолен компютър с мишка и клавиатура (а аз съм се учила да го управлявам и без мишка), преходът към т.н. "touch" технологии е труден и странен. точно както за един стар приложен програмист е много изнервящ факта, че вече няма такъв контрол върху управлението на операционната система и приложенията на мобилното си устройство, какъвто е свикнал да има от едно време, но да не навлизам в подробности.
децата, които не познават друго, се справят интуитивно. но това нищо не значи. едно време и вие сте се справяли така с дистанционното на телевизора.

а електронните джаджи не се демонизират - те са си демони. аз това го виждам отлично, но малко хора могат да видят с моите очи - очите на човек, който общува с машината от 30 години и е хванал заразата на виртуалното отчуждениеобщуване преди почти 20 години - когато някои от вас са ходели още на детска градина. затова ми е ясно, че в нищо никого не мога да убедя, а и нямам тази цел. всеки си решава за себе си. един дава попара, друг не дава. един купува таблет, друг не купува. живи и здрави да са всички.

« Последна редакция: Октомври 30, 2014, 16:19:34 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #117 -: Октомври 30, 2014, 16:27:29 pm »
JBrul, моля те - в този форум използваме псевдоними не случайно. обръщението на лични и фамилни имена не е добра идея, независимо от това, че ние си ги знаем.
Моля, да ме извиниш - не беше умишлено, ще внимавам повече в бъдеще.

За отчуждението между хората - лесно е да обвиним джаджите. Но причините са много повече в съвременния начин на живот, прекомерна заетост, постоянно търчане насам-натам и чисто физическа невъзможност (твърде често) да си общуваме на живо с някого. Естествено, че прекаляването с каквото и да е вредно, извратено - както искаш го наречи. Вкл. и прекаляването с електронните джаджи. Аз казвам единствено, че при умерена употреба на същите, с активен родителски надзор - не вредят и проблем - няма. Това, че някои родители - държат включен 24/7 телевизора на някой детски канал и връчват таблет в ръцете на отрочето просто "за да не ги занимава" - е проблем на родителстването от такъв тип, а не вина на телевизора и таблета. ;) Таблета не ходи на собствен ход на детската площадка с хлапето, нито то - може да го изнесе от къщи без съгласието на мама.

Всеки с мнението си разбира се. Моето просто не е толкова крайно и обяснявам защо не е. Пък не е на база собствения ми родителски опит с тези неща точно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #118 -: Октомври 30, 2014, 16:58:54 pm »
Само да кажа, че таблетът въобще не ми е фикс идея. Просто се замислих, че би било много по-безопасно да си играе на таблет отколкото на телефона ми, когато има желание да играе на тези игри. така няма да има риск да звънне в Италия примерно посред нощ или в ранни зови и т.н. Игрите, които ползва са съвсем подходящи за неговата възраст -Говорещият Том, Джиндър, едни балончета и т.н. Не бих го оставила да играе на нещо, което не съм преценила, че става за него. А и не бих го оставила да играе с часове. всичко с мярка, както и не бих заменила игрите навън с игра на електронно устройство. Но е роден 2013 година, в която технологиите са на доста високо ниво и това няма как да се отрече. Днешните деца са технологично в пъти по-грамотни от тези преди 10 години, а от нас и дума не може да става за сравнение. Аз започнах да ползвам компютър на около 16 години, но тогава нямаше и мобилни телефони, дигитални фотоапарати и т.н. Сега всичко е на съвсем друго ниво. Прогресът не трябва да се отрича, а да се използва за улеснение, мисля аз.
<br />[link=http:
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #119 -: Октомври 30, 2014, 17:39:56 pm »
Аз съм съгласна с jam, че от електронните уреди в ранна възраст полза няма, само вреда.

Най-простото ми съображение е, че децата, които отглеждаме, неизбежно ще достигнат възраст и автономност, когато ще се усамотяват с таблетите и компютрите си. Но тогава ние вече няма да имаме влиянието да балансираме времето, прекарано вън или пред екрана.

Тези води са много дълбоки и за съжаление проблемите изобщо не са ограничени до простото разделение между играта навън спрямо времето пред екрана. Развитието в ранна детска възраст има много измерения и еволюционно погледнато нищо не печели от електронни джаджи, напротив. Слуховите и зрителни възприятия на малки деца се формират различно под ефекта на филмчета и игри - и не става дума само за съдържанието (кютек спрямо идилична сцена в гората), а за скоростта на движение и промяна, цветовете и детайлите. Еволюционно погледнато, мозъкът на детето просто не е пригоден за такава стимулация. 

Има задължителни и конкретни неща, които всяко дете овладява и научава в ограничен прозорец от време, и се знае какви са оптималните условия, при които това се случва най-добре. Уменията на детето да общува с близки и непознати, да наблюдава и възприема света около себе си, да регулира емоциите си и да се успокоява, да разрешава конфликти, да се концентрира, са критични и предопределят дали човек впоследствие е щастлив, самоуверен, адаптивен и се вписва умело в непривични ситуации. Кой как ползва таблет и компютър е тривиален въпрос, съпоставен с тези умения - и се овладява много лесно.

Наскоро четох за едно проучване сред голям брой първокласници в едно училище - имало проблем, не внимавали в час, не слушали приказката, която учителката четяла всеки следобед. Оказало се, че децата просто нямали мулскулен тонус (физическото умение) да седят изправени на чиновете достатъчно дълго, затова мърдали, шавали и се въртяли, за да компенсират неудобството, но това отвличало вниманието им и резултатът бил нулева концентрация. А нямат мускулен тонус, защото все по-малко време тичат, скачат и беснеят, както е редно.

Ако някой е скептичен спрямо заключенията, базирани на десетилетия труд на психолози, социални антрополози, учители и други специалисти, доверете се на богатите и преуспели хора, които дадоха електронните уреди на човечеството. Наскоро пак се мярна във форума линк към статията, в която се обобщаваше какви забрани и драконовски ограничения са налагали на децата си Бил Гейтс, Стив Джобс и прочие.