0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #140 -: Ноември 01, 2014, 15:02:07 pm »
Мими, и моето често си прави разни необичайни конструкции от Лего и си разиграва театър с тях и с фигурките.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #141 -: Ноември 01, 2014, 15:04:06 pm »
Да, те постоянно строят нещо необичайно с Легото (дори и сега), но да си рисуват конструкции не съм очаквала :)
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #142 -: Ноември 01, 2014, 15:05:47 pm »
Тук никой не твърди, че дете, което маже по таблета и играе на игрички е бъдещ програмист.
Аз говорих за далеч по-напреднали умения с телефоните и компютрите от 4 годишно например. Става въпрос за съзнателно "пипане" по настройките и работа с менюта, които на мен не са ми понятни например. Аз познавам много деца с таблети, а само за едно мога да кажа, че му се отдава с лекота и вероятно ще се развива в тази област.
Ако моето дете има такъв интерес, не бих го ограничавала.
В никакъв случай това не трябва да е за сметка на другите умения, които следва да се развиват у детето, в т.ч. социализацията. Нещата трябва да се случват паралелно.
Висенето във ФБ или З не се брои като развитие на компютърните умения.  :lol:

Момичета няма ли да пускате нова темичка? Вече сме ноември.  :P
*
Re: октомври месец - цветна есен
« Отговор #143 -: Ноември 01, 2014, 19:57:15 pm »
jam, поне за мен - няма "спор кога да се даде" такова нещо. Аз говоря дали по принцип тези неща са вредни, или не чак толкова, та дори има и ползи при употребата им (в разни случаи). Считам, че преценката кога и дали да се дава това -  е строго индивидуална за определено дете. Да си призная "по дисплея мажа" аз, а не малкия.  :oops: Аз съм "олд скуул" по отношение на тази техника - ползвам лаптоп, задължително с външна (оптична мишка) и при липса на десен бутон на класическа мишка - не мога да се справя с менютата на софтуер, с който работя ежедневно. Ми нЕам навик, трудно ми е, тегаво ми е, нямам и желание да се науча и да си променям навиците дори... Да не говорим пък колко много пиша, с 10 пръста на нормална клавиатура и ако ми се наложи да "кълва" на тъч буква по буква с едно пръстче, че се изривам от нерви...

Без да ме убивате, ако може и да, имаме и хартиени пъзели - изключително удобно, безплатно и с бездънно разнообразие се оказа опцията - пъзели за таблет. Недостатъкът е, че няма как там да са с 3000 части (понеже няма да ги виждаш  :lol:), но Дани още не реди с 3000 и картонен пъзел. Дигиталните пъзели ми спестиха и много пари и ринене на картонени части из цялата къща, дето да се чудя от коя кутия са точно. Мислене и наблюдателност - развиват както класическия пъзел. Това, което е чисто техническото умение (фина моторика) да наредиш картонен пъзел - се развива и с други игри и с нареждане И на картонени пъзели все пак. Просто илюстрирам, че двете не са взаимнозаменяеми - да, но не са и взаимно изключващи се.

Битово-техническа част. От години не записвам дискове (освен с музика за колата, ама и там рядко - предпочитам да купя оригинален диск). Има прекрасни детски филмчета, които аз считам за много полезни и приятни да ги гледа детето ми. Всички тях ги има в you tube - безплатно. Ако ще разрешавам гледане на филмчета - не виждам особена разлика, дали източникът ще ми е ДВД, вързано към телевизора и филмчето на диск, дали ще го плейвам от лаптопа на телевизора, дали ще го пусна директно на лаптопа, дали ще си го пусне той на неговия си таблет като му се гледало. Той знае къде се намира менюто с "плейлист" на филмчета, които най-често гледа - самообслужва се по въпроса. Ако му се гледа нещо, което не е в тази листа - идва и ме моли аз да го "напиша" - демек да го намеря. Проблем би било, ако не разрешавам да гледа телевизия, или филмчета изобщо - да. Но аз разрешавам.

Пък и в крайна сметка - в темата за коледни подаръци - собственото ми предложение е достатъчно класика, да не кажа ретро, та да е ясно, че не съм залитнала по електрониките в някакви безумно вредни крайности. ;) Всичко с мярка, разумно - не е чак такъв "ужас и безумие", че да ни потриса. Дали и къде ще е мярката - все пак определяме ние. Засега поне.  :D В нашия случай - Дани е вече и достатъчно големичък, за да са видими разни негови склонности и специфики на характерчето. Като емоционалност е "целият мой", но дотам. Всичко друго е тати му - в целия "инженерен блясък" на другото родителско тяло.  :lol:  Иван няма мозък - той има процесор и цялата вселена за него е математика, единици и нули, железен ред и логика... Малкото е същия модел явно, със същите наклонности, вкл. изразени на битово ниво - като стриктно подреждане на обувки, къде трябва да му се закачи якето, кое къде стои... Това не му е от мен! Аз съм човек на хаоса  :oops: Категорично се увлича от всякакви игри и играчки, в които може да установи ре, логика, схема... "По-творческите" забавления - бързо му омръзват, не са за неговия темперамент и увлечения, не натискам там. Осигурявам оптимално добри условия - да развива това, което го влече и му е на сърце (или поне опитвам). Наясно съм, че доброто за моето дете - може да не е добро за друго дете разбира се.

Знам, че ако опитам да обясня сега, че той с електроника борави на много по-различно ниво и по различен начин от дори по-големички деца и няма никакво случайно и неосъзнато "мазане" по дисплея - ще предизвикам присмех минимум. Изобщо не очаквам да става следващият Бил Гейтс, програмист, инженер...тцъ. Отчитам просто, че неговият мозък работи много различно от моя, типично "математически", това е много ясно изразено при него. И не е особен въпрос "откъде се е взело". ДНК-то си е ДНК. Моето явно е халтаво и не се е преборило по темата  :lol: Да е жив и здрав, какъвто ще да става, само да е щастлив човек.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!