0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
 Набързо това намерих - др. Светлана Божинова
„Чай от коприва може да се дава след 2-3 месечна
възраст по предписание от детски нефролог, ако
детето има бъбречно заболяване.
В менюто на здравото кърмаче коприва се
включва след навършване на 10-12 месеца - под
формата на супа.”
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Авалон, да, според едни схеми е след 8 месеца, според други след 10 месеца, а според трети след 12 месеца, но се третира еднакво със спанака и лапада. В една група са. Не е по-голям алерген от тях заради мъхчетата или друго. Това имах предвид.
*
И аз първо дадох глутен. Бях чела, че е добре да се въведе до навършване на седем-осем месеца, защото впоследствие можел да се превърне в алерген. Млечните продукти въведох по-късно, като започнах с козе сирене, но на момата нещо не й допадна и минах на краве. Давам кисело мляко "Верея" 2%. Вкисва се бързо, та го имам за достатъчно "истинско". От млякото с по-висока масленост много им се зачервяват дупетата и избиват пъпчици.

Бих заквасвала кисело мляко, ако имах добър източник на прясно. Прави ми впечатление, че в детската кухня много използват прясно мляко (за деца над 1 година). Аз тези храни не ги давам на децата. Ще изчакам с прясното мляко.
*
Здравейте момичета!
Не мога да стигна да се запиша :lol: При нас захранването върви добре според мен. Досега всичко си изяжда и то доста примерно. Проблем е само когато си е кисел като цяло, но със самото хранене проблем нямам. Искам да ви попитам ако съм въвела ябълка, то ако дам ябълкова плодова каша като нова храна ли се брои, предвид че е смяна само на формата :ask: Знам, че в кашата няма само ябълки - прочетох съдържанието, има оризови стърготини и царевично нишесте, ама и тях е опитвал... Иначе аз съм възмутена от плодовите каши. Днес пробвах тази именно ябълковата на Humana и то хубаво пише че има глюкоза и фруктоза, ама са попрекалили - ами че то ставаше за лепило като го пипнеш 8O
Иначе от една страна се тревожа дали му стига, от друга той яде до разполагаемост и ме е страх да не го уча да преяжда и да му раздуя стомахчето - с две думи, угодия няма! Не знам защо готовите пюренца са по 125гр, като на него не му стига - ако ще яде навън например нещо готово, то вероятно ще трябва да отворя и едно плодово за десерт или знам ли :ask: (само си разсъждавам...).
Чудя се дали да не му дам месо вече. Така като гледам след седми месец може, пък при него ще е от полза за хемоглобина, ама все отлагам. Сега съм на вълна плодове - дотук ябълката и крушата се одобряват много - даже ако се забавя с лъжицата и започва да зее с уста насреща и да ме гледа с едни ококорени очички :lol: Мисля да дам банан като следващо...
beata, и аз съм срещала подобна информация, но тук пък момичетата май по-късно въвеждат, аз още не съм решила :?
*
Пак аз...взех един пащърнак да направя пюре и да ви кажа започвам да разбирам защо струват толкова готовите пюренца :lol: Това измии, избели, нарежи... Та нови въпроси:
Някакви практически насоки за лесно почистване на пащърнак? Прочетох по-напред в темата, че се бели и му се маха сърцевината. Аз го обелих с картофобелачката и после го срязах на четири и издълбах с ножа сърцевината, но ще се радвам ако някой е измислил по-лесен начин :oops: :lol: Също така понеже за първи път приготвям пащърнак - нормално ли е след обелването по него да има като по-кафяви петна на места?
Често ми се случва да подготвя за правене по-голямо количество зеленчук (в случая един пащърнак се оказа почти двойна доза на максималната за уреда на Авент). Ама това го разбирам вече обелено, нарязано, измито... Колко време мога да го съхранявам в този вид в пликче в хладилника - дали си губи някакви витамини и неща (нали например картофи не трябва да седят белени...).
*
Mousyt, щом си въвела ябълка спокойно може да дадеш на Мати от тази каша. Но ти сама си забелязала че тези с разни аромати имат и захар. Аз затова давам безмлечни и си ги смесвам с АМ и плодово пюре. Пащърнака може да го свариш и сложиш във фризер за по-късно. По този начин ще го съхраниш за по-дълго време. А пюрета защо не купуваш 190 гр, те са достатъчни за едно ядене на вашата възраст. Е има и деца, на които не им стигат де. :lol:


*
Mousyt, щом си въвела ябълка спокойно може да дадеш на Мати от тази каша. Но ти сама си забелязала че тези с разни аромати имат и захар. Аз затова давам безмлечни и си ги смесвам с АМ и плодово пюре. Пащърнака може да го свариш и сложиш във фризер за по-късно. По този начин ще го съхраниш за по-дълго време. А пюрета защо не купуваш 190 гр, те са достатъчни за едно ядене на вашата възраст. Е има и деца, на които не им стигат де. :lol:
Ами защото тези от 190гр явно са предназначени за по-големи деца - има твърде много съставки в тях, които не съм въвела... или поне аз не намерих удачни. А при всяко влизане в магазин оглеждам щанда с пюретата... Аз за себе си си решавам проблема, и без това 99% му готвя :lol:, но се зачудих да не би аз да не му давам достатъчно/да му давам повече щом пък хората ги правят в такива разфасовки... Той сега яде по около 140, плод или зеленчук.

А като казваш каша безмлечна - и там същото. Продължавам да намирам само оризова чиста безглутенова безмлечна каша. Давам му и царевична с морков пак такава... май ще почна и това да готвя вече :x
*
Преди имаше много хубава безмлечна каша "Ориз и рожкови" на Нестле
Има я Ориз с рошкови,взех и ядоха вече.Има и царевична на Милупа,също е без глутен.Кръдтили са я био-безмлечна каша грис,като основните и съставки са царевичен грис и оризово брашно.
За съжаление безмлечната с елда на Хип май е спряна от производство,та ми предстои майсторене на домашна скоро.
Срещнах из интернет магазините и просо с ориз на Холе,но още не съм поръчала.
Аз днес дадох на моите гастрономи праз,в комбинация с картоф и малко тиква.Беше вкусно и си изядоха всичко.
Моусит,така е, пащърнака си е трудоемко чистенето и рязането му,както и да го правиш.Трябва да се обели,да се махне сърцевината и ако има загнило тук там.Не виждам причина да не се замрази по-голямо количество,но не съм го правила до сега.
*
Преди имаше много хубава безмлечна каша "Ориз и рожкови" на Нестле
И сега я има тази каша.
Замразявам зеленчуците пресни, сурови, нарязани,, вадя и варя на пара.
Не махам сърцевината на пащърнака ,  ако го правя, то значи да махам и сърцевината на моркова, и средната част на картофа ...... и прочие.  Премхаввам ликото, което на практика е още по-голяма играчка, но на големите кореноплоди е много жилаво. Ако е мек и има кафеви петънца, значи не е съхраняван добре.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Благодаря ви момичета :bighug:
Аз още хич не се ориентирам с тези каши, зърна и глутен. Не знам защо, чета, опитвам се да схвана кое какво и как е, и таблиците гледам дето ми пратиха някои момичета, ама явно не е в моята част :lol: Ама ще се оправим ;) Той си хапва чисти плодови пюрета и зеленчукови, та засега оризовата и царевичната са ОК за сгъстяване :lol:
Момичета, въведох жълтък. Тази седмица ще дам и за пръв път риба. Та въпросът ми е как да организирам редуването? Така ОК ли е за седмицата?

3 дни жълтък (не последователно, а между другите)
2 дни месо
1 ден риба
1 ден леща

Установих, че Дани след 2-3 часа си хапва още от пюрето. ОК ли е да стои толкова дълго извън хладилника и да давам от него, т.е. до 3 часа от приготвянето на яденето?
*
Според мен е добре да имаш по 1 ден само зеленчук между жълтъка, месото и рибата. Можеш да вкараш лещата между жълтъка и рибата (сега видях, че аз така съм въвела, но и ти сигурно си видяла :) )
*
47 Smiles, аз наскоро четох в разни papers на СЗО, че трябва да се дава месо на детето всеки ден 8O Това доста противоречи с всичко дето тук съм срещала, та всеки сам си преценява... На мен ми допада как си го измислила - има си от всичко :)
За пюрето според мен няма проблем за няколко часа. Аз като приготвя сутрин за следобед и то е топло още го държа отвън докато му дойде време за хранене... аз и кърма държа по до 4часа отвън и нищо и няма, а и не знам дали няма да е по-зле за храната за толкова малко време да я охладиш а после да я загряваш насилствено.

Като стан дума за месото. Аз понеже си правя зеленчуците и ще слагам месото от бурканчетата на хип. В началото знам че се почва с лъжичка, после с две...но когато вече е захранен колко е нормално % от порцията да е месото спрямо зеленчуците? :ask:
*
Mousyt, аз слагам по едно кубче от формички за лед в едно ядене. Като грамаж не знам колко е. Но погледни на етикетите на готовите пюрета, че месото е доста малко вътре.


Рачко,от кога слагаш по едно кубче месо на Гсби.Аз на моите още им деля едно,но се замислям дали не им е малко.
*
Аз заквасвам кисело мляко (отдавна, не заради бебето) и отскоро правя сирене. Но млечни мисля да въвеждам след десети месец. Засега съм давала всякакви сезонни плодове и зеленчуци и глутен под формата на бисквитки и хляб.
Аз пащърнака не съм му махала сърцевината. Но го давах предните месеци и беше по-пресничък и тънък, не ми е било проблем да го обеля и срежа на две. Става за секунди. В момента освен пащърнака мисля че са попреминали авокадо, манго и батат и не ги купувам. Коприва имах възможност да набера чиста и ме домързя, чак после се сетих за беба. Днес ще и дам спанак, мотае ми се малко из къщи но изобщо не се сещам какво да го направя. Ще измисля нещо.
*
Рачко,от кога слагаш по едно кубче месо на Гсби.Аз на моите още им деля едно,но се замислям дали не им е малко.
Тя от около 2 седмици си изяжда по около 250г и така се получи, че изяжда почти едно цяло кубче месце на ядене. От сготвеното обикновено остава много малко и го замръзявам и предлагам друг ден.


Рачко,благодаря.
Лили,браво за млякото и сиренето.Мисля и аз да опитам да квася мляко.
*
Хоупче, много е лесно! А за перфектен резултат питай бабичките наоколо с кое мляко заквасват :)
В София ми е трудно да намеря свястна закваска, затова пък в провинцията ми става бетон.