0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте. Благодаря за съветите. Днес смесих картоф, морков и ябълка и мина сравнително добре. Не яде с особено желание, но поне нямаше истерии   :)
Хейли, а сладък картоф? Може да му правиш и по-сладки зеленчуково-плодови комбинации.

Хоуп, малки сте още за мляко.
Да,Блу,знам,че сме малки,но нещо се обърках.Знам,че от млечните продукти първо се въвежда киселото мляко,с орясното доста по-късно.За сиренето май има противоречиви мнения,но и за него ни е рано разбира се.Просто ми стана любопитно на това обезмаслено мляко кога му е реда.Ако е чак с въвеждането на прясното мляко,то тогава ми се струва,че децата вече няма да ядат каши и пюрета,та се чудех кога биха могли да се хранят с млечните инстантни каши и с пюре,в което са наблъскали обезмаслено мляко.Чисто любопитство,не че ми е много зор.Моите гарджета и без това се мръщят на готовите пюрета които се опитвам да им пробутам от  време на време.От моите до сега не са отказали нищо  :)
*
Хоуп, спомням си, че и аз му се чудих доста на това обезмаслено мляко, но моят не ядеше каши и може и да не съм давала такива.
Маги, май ми беше писала, че млякото в кашите е всъщност АМ. Само в кашите на Хумана било обикновено.
После прочетох, че нямало проблем да даваш такава каша, ако са на една й съща марка с АМ, което даваш за пиене. Например ако даваш мляко Лактана Био, което е на Тьопфер, може да даваш и млечни каши на Тьопфер, защото са със същото АМ.
Аз съм давала само една млечна каша с ориз и банан на Милупа, но след като вече беше станал на 9 месеца.
*
Да се разпиша и аз тук :) Броколито се одобри във всякакви комбинации - оризова каша, картоф,... да не повярва човек, аз щях да повърна от вкуса му :lol:
Сега искам да въведа кашата с морков и царевица. Морков съм въвела - новото ще е царевицата. Първия ден колко мога да направя от нея, че да видя с какво ще дохранвам?
И друго - дребния си изяжда на обяд 140мл без много зор (стига да не е кисел нещо де...). Та се чудех, може ли да не му достига?
*
Mousyt, ако питаш за царевицата на зърна, количеството колкото другите храни 2-3 лъжички за начало пюрирана царевица, добре е да е претриеш през цедка за да махнеш люспите. Мое мнение е , че е малко рано за царевица. Аз захраних от пюре и то доста по-късно. Другия вариант е царевична каша.
Можеш и малко повече да даваш като количество, но все пак зависи как наддава малкия. Аз по принцип до сега все изчаквам консултациите, според кантара преценявам. Когато ми е на горна граница задържам количеството.  Тъкмо тези дни мислех по този въпрос за количеството. Предния месец Нора беше качила малко под 400гр, което пак е доста и малко повече от месец задържах количеството, но за за същия период й се промени значително физическата активност, та утре сме на консултация и да видим, ще реша след като видя цифрата на кантара.
Копривата не я кльопаме, втори опит - тц, 2/3 хапна, но без желани, нарая се плезеше с манджата върху езика, но рев поне няма. Ще пробам все пак още един път с по-ароматен зеленчук.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Имам предвид готова царевична каша с морков на тьопфер :) Аз като гледам то масово в другите каши или някой пюрета има царевично нишесте добавено и затова искам да го вкарам като елемент...
Иначе на нас наддаването не ни е противопоказно, защото все още е в долните граници за възрастта си, а и аз го меря вкъщи и този месец е качил около 300гр, не знам защото повръща ли е как е...
Авалон, и аз вчера дадох за пръв път коприва. Видях, че вече има прясна по зеленчукарските. Направих я с масло, праз, картоф и сирене и си изяде половината ядене. Дори не съм пасирала, а само намачках с вилица. И аз ядох същото, само че със солено сирене, и на мен ми хареса  :lol:
Аз май разбрах какъв е проблемът с неяденето на зеленчуци и месо. Май му предлагам прекалено рано, когато още не е огладнял. Макар, че ако в същия час му дам мляко си го изпива цялото.
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Привет и от нас със София, която вече е на пет месеца.  :)
Почнахме да хапваме оризова каша с охота, какво количество давате като пълно заместено хранене?
След седмица ще почна да я захранвам със зеленчук, дали да не и направя тиква като я добавя към оризовата каша? И какво количество като заместено хранене?
Тя пие по 180 АМ четири пъти на ден. Кашата засега я давам на обяд, като я изместя за следобед, мисля да почвам зеленчука на обяд.
Приемам всякакви съвети  :)



София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Здравейте!Ние за сега вървим добре със захранването.Започнахме преди почти месец и до момента хапваме картоф,тиква,тиквичка,морков обикновен,днес дадох и бял морков,ябълка,ориз и елда.Нямаме заместено хранене.Сега гледам готовите каши-и по-точно млечните.Пише обезмаслено мляко,от 4 месец и е без глутен.Дали е подходяща за малчо?Безмлечните трябва да ги разтварям с мляко-да взема АМ и със него или?Не ми е много ясно кое е по добро ,а ми се иска да му давам след обяд каша.
Детето е родено за прегръдки.
То идва само с вяра и живот.
И с този дар в ръцете ти разцъфва
една вселена – цяла от любов...
До крайните предели на душата ти,
до сетните надежди на сърцето,
ти вече ще съзираш небесата
единствено в очите на детето...
С целувки ще възпираш дъждовете,
и всяка болка ще лекуваш с ласка,
от вятър ще го пазиш, като цвете,
което се полива само с щастие,
и то ще бъде твоят сбъднат зов,
животът продължил във твоите стъпки.
Вълшебство се отглежда със любов.
Защото е родено за прегръдки.

Аз първия път се улисах и по грешка разтворих оризова каша /безмлечна/в чиста преварена водичка,вместо в АМ,ама децата и така си я харесаха.Иначе се разтваря в АМ или кърма.
*
Аз съм взела също безмлечна оризова каша, защото имам много кърма за уползотворяване  :lol:
На опаковката пише 50:50 вода/АМ за разтварянето. След като няколко дни не ми се получава кашата спрях да чета какво пише и взех да бъркам както ми хареса на гъстота и разтварям изцяло в кърма. Понякога слагам и 1-2 лъжици направо в пюрето от тиква както е топло и става леко зърнено такова, но малкия много го харесва :)
Аз се отказах от кашата - дадох ябълка следобяда. Много се одобри (то и аз я одобрих де ;) )
Моусит,вече сурова ябълка ли даваш?Аз след обяд залагам на комбинация от каша и плод,но готово пюре или сваренана уреда ябълка или тиква.
Неда,ти от кога започна със суров плод?
Аз съм давала само бананче в суров вид.Чудя се за настъргана ябълка в кашата.В началото на осмия месец са моите маймунчета.Какво ще ме посъветвате?
*
hope-love, от самото начало  :wink:
Плодовете винаги съм ги давала сурови, и при захранването на баткото, и сега... Ябълката я пасирам.



*
Аз дадох пюре от ябълка, но и педиатърката ми беше казала ако искам и сурова да дам, така че май не е проблем :)
Hope-love, аз даже съм чела че суровият банан е по-тежък за бебетата, отколкото суровите ябълка и круша. Така че давай смело :)

Нашичкият пак започна да похапва зеленчуци, макар и само по 10-тина лъжички, и започнах ударно въвеждане на нови храни (за по два дена всяка и така  :lol:).
*
Hope-love, аз даже съм чела че суровият банан е по-тежък за бебетата, отколкото суровите ябълка и круша. Така че давай смело :)
Абе не моного смело ;) Моите им се обринаха дупетата от суровата ябълка (най-вероятно от ябълковата киселина), та до годинката си им правих пюре от печена ябълка.
*
А кога най-рано може да му дам парче ябълка да гризе :ask:
Аз мислех да използвам някое по-твърдо хем да си чеше зъбите, хем да дъвче там плод, ама майка ми ме застреля че било опасно да не отхапе парче и да се задави и аз се замислих, че има смисъл... тогва обаче се замислих как им се получава на тези със ЗБВ-то? :ask:
Или пък да взема от онези мрежички за хранене дето са (цък), ама тогава ще върши ли според вас и работа за венците (много е страшно положението тези дни :( )
Mousyt, пробвай да му даваш, но под твой контрол. Той няма да може да си я държи сам, защото е хлъзгава (поне при нас беше така). Ние му давахме и той уж гризкаше.
Да чукна на дърво не ни се е случвало да се задави досега.
Такива мрежички не съм пробвала.
Според ЗВБ, ако започнеш още от начало с твърда храна, няма проблем със задавянето. Проблемът бил, ако започнеш с пюрирана и детето свиква по този начин и после се дави с твърдата.
Между другото ние вече махаме пюрираната храна. Само намачквам с вилицата. Определено обича да дъвче.
*
Всичко е индивидуално.Моника има зъби, може да дъвче, но действа избирателно .т.е. дъвче-дъвче домързи я и глътне и ако е голямо парчето се дави.Отхапва много големи парчета ябълка, банан или какъвто и да е плод и за това всичко става под мое пряко наблюдение.Иначе аз и нарязах много рано парченца ябълка, и и ги давах да се опитва да ги слага в устата си, но пак под мое наблюдение.Като по-малка можех да и дам парче от нещо и тя го смучеше повече, то сега е абсурд, в момента трябва да е точно колкото една нейна хапка, защото има вероятност да се задави.Наблюдавайте си дечковците те ще ви покажат.