0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Jbrul,  моята хубавица я захраних с картоф, сварен и намачкан с вилица. Без майтап, яде с удоволствие. И ето вчера, давам каша, тя хич не ги иска, а аз вадя варени картофи за нас за пюре. Едни погледи, едни ам ам. Дадох и един картоф и да се спасява. Еми яде го. Но явно си е изключение. Всички се чудят как го преглъща, но факт.

Именно Стоека и сама знаеш, че тя е от изключенията относно голия, неовкусен картоф. Аз съм върл картофояд апропо, но това не мога и да го близна, както е предвидено за бебета да се дава...тебешир.  :lol: Дани на година и половина ми налазваше стария, ужасно лют кромид лук, който съм обелила за готвене (ронейки сълзи - АЗ) и го загризваше като ябълка и си го омиташе поне половината  8O 8O 8O Без гримаса дори, бях се притеснила, че му липсват рецептори за люто. Чесън също яде... Ама съм наясно, че това е абсолютно изключение от "общия пейзаж".

Каквото си позволих да напиша като "съвети" - то не е на база само моя опи с Дани, а и този на майките около мен и обобщих "резултатите". Иначе - всяко дете си има нещо специфично, с което да изненада като вкусови предпочитания, но за "нещата като цяло" - реакциите им са доста сходни.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Моят племеник и досега, вече на 8 години е като твоя Дани. Яде суров стар лук като ябълка. Майка му и баща му са е чудо, но детето си го хапва и чесън така. Ама така е, всяко дете с номерата.
Между другото, аз също ям голи варени картофи, без сол без нищо, само така топлички. То детето на мен ще се е метнало ;)
А иначе и аз мисля, че е редно както казваш тиква, картоф, морков поотделно и после вече е лесно, има ги във всочки пюрета.
*
Жбрул, за глутена всички се бъгват, защото навсякъде пише, че при неправилно захранване в по-късна възраст може да се развие цьолиякия (може и да го изписвам грешно) ама И навсякъде пише да се въвежда в различно време  8O :lol: Има и 2 популярни теории едните твърдят, че ранното въвеждане е проблем, защото глутена слепвал въсите на стомаха и нам кво ставало, пък другите, че не трябва много да се чака. И след много четене на глупости, а реално няма как да знаеш кое е вярно и кое не, всеки те застрелва с медицинсти изследвания, почваш да питаш, накрая си го даваш когато дойде и да става квото ще  :lol: ама докато стигнеш до този момент да вдигнеш ръце.... Точно мисля заради тази разнородна и противоречаща си информация повечето майки (включително и аз) мислят, че управляването на космически кораб може и по-лесно да е от захранването  :lol: :lol: :lol:
От цялото четене дето аз още го чета по въпроса (просто ми е интересно, щото има теория, че пустият глутен е виновен и за автоимунните заболявания) вече 3-4г съм разбрала редът в който еветнуално се въвеждат(тука малко не съм съгласна, че е нужно да въвеждам овес примерно, щото никога повече няма да го давам на детето) и  че пълнозърнест хляб на деца не е добре да се дава.
*
м-и, нали знаеш вица: "Когато прочетох за вредата от алкохола - незабавно спрях...четенето"  :lol: С което не съветвам да не се чете и да не се информираме, ама и да не се "втръбяваме", понеже точно това наблюдавам като ефект и то все по-често.

Когато се чете по тези въпроси, МНОГО важно е да се отчитат следните фрази: "може би", "предполага се", "възможно е да бъде свързано"...което хич не е същото като "да, така е". Н'ам кое последно американско проучване твърдяло, че.... и като им погледна "здравото" и доволно затлъстяло население в САЩ - адски ми идва да си храня детето, както се хранят те. В същото време, аз, ти, нашите родители, техните родители - сме били масово "неправилно захранвани" особено с глутен. На 2-3 месеца попарка, хлебец топнат в манджата на семейството (със запръжка и все подправките й), от което щети може и да има, ама не са "глутенова непоносимост" баш. Та моят подход по въпроса беше "всичко с мярка". Новото инфо (научно, доказано по съответния начин) - ОК, ама всяко ала-бала и истерия на тема захранване и хранене - "не мерси" и на игнор.

И си захраних детето спокойно и без проблем и си се храни добре и сега, без да съм изчела енциклопедия "Британика" по въпроса и да съм получила 10-ина пъти нервна криза.  Пък относно това да слушам педиатри как да си храня детето - през ум не ми е минало. Те не са специалисти по хранене - първо, по детско хранене пък изобщо не са. И като ги зяпнали в устите майките, ама наред с "педиатърът каза".  8O Ами не виждат ли, че педиатърът им просто е идиот, или компетенциите му не са на тема "всичкология", но е длъжен просто и за храненето да им каже НЕЩО, пък колко има хабер какво разправя - друг въпрос. Все едно не знаем къде живеем...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ети, за педиатрите съм съгласна, нашият дори и бегъл опит не е правил да се меси. Само на 6м при консултацията пита човека "Захранвате ли?".
За четенето, кво да кажа, то трябва да се и мисли  :lol: аз вместо това като прочета противоречие и се впусках в още по-голямо четене  :lol: по-скоро като грешка го оценявам разбира се, ама вече се бях филмирала. Аз и ти нямаме нетолерантност към глутена, но доста хора наистина я развиват, то сигурно това е едно от нещата, което предизвикват голямото писане на всички "специалисти" по въпроса. И всички са Абсолютно убедени, че тяхната теория е вярна, няма възможности там, всички са прави  :lol:
*
  Аз и ти нямаме нетолерантност към глутена, но доста хора наистина я развиват, то сигурно това е едно от нещата, което предизвикват голямото писане на всички "специалисти" по въпроса. И всички са Абсолютно убедени, че тяхната теория е вярна, няма възможности там, всички са прави  :lol:

О, аз изобщо не подценявам това като проблем. Имам и познат с мноУ яка и абсолютна нетолерантност към глутен и когато ни беше на гости - пекох оризови питки и имах списък какво не може за ядене и пиене, бира - също нали...и какво ли не още. Но пък от немалкото ми на брой приятели и познати - вЕрно е единствен. Което статистически значи, че това не е масовка някаква.
И от твоя пост взимам дума, че пак казвам - теории - бол, всеки държи, че неговото е вярното, ама доказателства - йок в общия случай. И к'ва полза да изчетеш всичко това и да се филмраш здравата, когато пак ще стане каквото има да става. Общи параметри се гонят и дотам. Ако не понася глутен - не понася. К'вото и да изчетеш - няма да започне да понася глутен я. ;)

Пък малко са като твоя педиатър, дето като не знае и не му е "тясна специалност" - барем акъли не дава кое как, ами е питал дали даваш друго освен кърма/АМ на дете над 6 месеца. Което е за предпочитане пред "мненията" на некомпетентни по темата хора в бели престилки де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ами....мъж е  :lol: Май предимно мъже лекари избирам, дали не е подсъзнателно  :jump12:
*
Лелеееее - вие пак сте изписали света :lol:
Jbrul, аз също не знам какво искам, ама май искам да му го въведа, защото детето се храни много добре и не виждам причина да не му разширя асортимента. По принцип с педиатърката не си говорим за храни - тя е от типа преглежда детето и ако всичко си му е наред не те пита какво го правиш и не ти се бърка :lol: В случая аз я питах за глутена, защото точно както е описала и м-и, човек ако седне да чете главата ще го заболи. Отварях дори статии на СЗО да видя аджеба какво му е страшното на този глутен (да си призная докато не проимах дете не знаех че съществува....). Та исках да чуя и нейното мнение, предвид и факта че той като недоносен сега е на 6м коригирани, а в схемите на захранване, които момичетата от форума любезно ми предоставиха гледах че масово се въвежда след 9м дори 8O Иначе аз май съм по-скоро съгласна с теорията да не се отлага прекалено много и СЗО имаха една такава препоръка, ама още не съм решила... А попарата не е хич задължително ястие :lol: Просто ми го даде за пример док. аз като дете ядях много попари, но са били със стар хляб и прясно мляко, тая работа с маслото, чая и сиренето не ми е позната... та може би и аз ще забърквам с кърма (нали още имам запаси във фризера :lol:). А маслото и сиренето не ми е било идея баш с нея да въвеждам :) Просто се интересувах от "рецептите" :lol:
*
Mousyt, с дебелата уговорка, че нямам добро понятие какви са разликите при захранване на недоносени деца т.е. как реална към коригирана възраст се отнася към една примерна схема за захранване на дете родено около термин.... По "мое време" водещите теории за глутена бяха две. По-неполуляраната у нас, гласеше между 6-и - 9-и месец, по-популярната и тачена тук...да е след 9-ия пустия му глутен.   :lol:
Сега спешъл си прегледах таблицата, по която съм захранвала и ситуацията е следната: Глутен съм въвела в менюто му на 8м и 10 дни, чрез една бисквитка "Плазмон-биберон" разчупена в бананово пюре (190гр.). В графата "забележки" на таблицата ми - няма ниииищо. Следващите "зърнени" за въвеждане, помня добре че нямах намерение да ги вкарвам по вид и зърно по зърно, а накуп и справката сочи, че съм ги вкарала в менюто му с многозърнестите "Плазмон"-и. Копирам от таблицата: 8м и 25 дни  (13:30ч.) съм дала бисквитка "Плазмон" съдържаща: : овес, пшеница, ечемик, ръж, ориз, царевица. И тук в графа "забележки" е празно.

За да те ориентирам - Дани е износено бебе, 10 дни преди термин е роден, с планово секцио. Габи на Сикс обаче тръгна месец по-рано и седя в кувьоз в София месец (тя и Дани бяха с термин 27.02).  Тя обаче се роди на 02.01.2011, а Дани го извадихме на 17.02.211. Наистина не помня детайли, но мисля, че не захранвахме децата си по-различно, въпреки тези им разлики. Дано намери време и тя да каже как беше точно.

И сега вече ще дойде Мими26 да ме набие, ама така и така "си сложих главата в торбата" пишейки в тази тема...  :lol: Да, има някои хранителни "алергии", които "се израстват", или по-скоро има реакции към някои храни на мнооого млада възраст, преди всички системи на човечето да сработят както трябва, а след тази възраст ги няма. Има ли обаче генетично обусловена яка алергия към храна Х - ще я има винаги и с възрастта и всеки следващ допир с алерегена  - тя става само по-брутална (цитирам алерголог, не себе си). В този ред на мисли.... Ако детето ми има непоносимост към глутен - все тая кога ще му дам глутен. На 6 месеца, на 9 месеца, на 9 години, на 23 години - все ще я има. И к'во отлагам така? Да знам, че я има. Няма никакви доказателства научни, че времевия период , в който се въвежда глутен в менюто - реално влияе за това дали даден човек ще го понася, или няма. Има статии, проучвания, предположения, догадки по темата, ама нищо дето да е "так-так". ;) Та затова по тази тема съм следвала съвсем общите препоръки аз лично, а именно между 6-и и 9-и месец (нищо, че е по-малко приетото у нас това точно) и проблем - нямаше.

Дани реагира брутално зле (стомашно) на плодово пюре, с някаква част кайсии, не чисто от кайсии. По-старите потребители в сайта знаят, че аз едвам не пометнах от...сушени кайсии (200гр.)  :lol: Беше месец борба, една шепа хапове, гастроентеролог и пр., че да спра да изкарвам вода буквално от з***а си, ядейки препечени филийки, сирене и ориз и ПАК "вода" изкарвах. Оттам контракции яко, защото матката се дразнеше "по съседство"...ОпраИхме се тогава, живи и здрави сме. Ама да си чела за "опасността от кайсиите при бременност и захранване"? Не си (освен сега), няма и да четеш, защото - не е често. Пък какво ще е при детето ти за нещо - докато не пробваш - няма как да знаеш, все тая кой къде и какво написал като "вероятности" по казуса.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз също нямам добро понятие, нищо че си отглеждам едно недоносено :lol:
В общи линии гледам повечето майки дали по своя или по инициатива на неонатолога захранват по коригирана възраст. Аз захраних по календарна на 6 месеца и дотук го караме абсолютно стандартно според мен. Знам обаче недоносени бебета, които и на 6 месеца коригирана (разбирай 8 реални) едвам проядоха и то само каша.... та май и тук е индивидуално.
А с Мими26 не знам каква ви е закачката ама май точно в нейната схема го гледах захранването на глутен :lol: Иначе на теория от всичко прочетено май и аз клоня за захранване с него в периода 6-9 месец поради така добре описаните от теб причини с алергиите и т.н. :)
*

Ако детето ми има непоносимост към глутен - все тая кога ще му дам глутен. На 6 месеца, на 9 месеца, на 9 години, на 23 години - все ще я има. И к'во отлагам така? Да знам, че я има. Няма никакви доказателства научни, че времевия период , в който се въвежда глутен в менюто - реално влияе за това дали даден човек ще го понася, или няма. Има статии, проучвания, предположения, догадки по темата, ама нищо дето да е "так-так". ;)


Почвам да се чудя, дали в кабинета на нашата педиатърка няма скрити микрофони... и Jbrul да има достъп до тях  :lol:
Цитирала е 1 към 1, това което тя ми каза, когато питах за глутена.



*

А с Мими26 не знам каква ви е закачката ама май точно в нейната схема го гледах захранването на глутен :lol: Иначе на теория от всичко прочетено май и аз клоня за захранване с него в периода 6-9 месец поради така добре описаните от теб причини с алергиите и т.н. :)

На Мими26 близнаците са наистина много алергични, ако помня правилно - има и генетична предиспозиция за това. И тя е от майките тук, които с реално основание - много внимателно захранваха и хранят децата си. Та "закачката" ни (да не се бърка с конфликт) е, че аз когато съм списвала тук - съм на позиция, че не следва "на общо основание" да се захранват децата така сякаш са тежко алергични по презумпция, а само при реални данни, че са такива, или основателни (медицински обусловани) очаквания, че шансът да бъдат такива е висок. В другите случаи - може "по-споко" да се подхожда, както направих аз. Тя разбира се - не е съгласна с мен по този въпрос  :lol:
Иначе, щом си започнала вече захранване според календарната възраст - продължаваш така. Особено пък щом няма проблем с храненето детето - нямаш основание да променяш нещо. На принципа: "щом отборът играе добре - треньорът не прави смени"  :wink:

Nedda, направо ми е драго, че дипломиран медик е на моето мнение (или аз на неговото) по обсъждания въпрос, предвид че тези заключения си ги направих на база "лични проучвания" по темата. Явно съм мноУ умна  :lol: :lol: :lol: Шегувам се разбира се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз отново ще напиша, че големия цирк с глутена не е точно заради алергии и нетолерантност, а заради възможни връзки за болести развивани напред във времето. Глутенът не е жизнено необходим, почвам да усещам захранването му някак странно.
 Аз съм захранила около 10м с него(не знам вече дали заради четенето или просто защото сгъстяването със хляб и тъпкането на детето ми с въпросния, ми се струва странно все още), но реално той прояде хляб след 3г. та сигурно е можело и да не го захранвам.
*
Аз съм захранила около 10м с него(не знам вече дали заради четенето или просто защото сгъстяването със хляб и тъпкането на детето ми с въпросния, ми се струва странно все още), но реално той прояде хляб след 3г. та сигурно е можело и да не го захранвам.

Е, той моят, големият вече 6 години хляб не яде /освен, някой сандвич/, но глутена не е само в хляба. Една супа с фиде, напр...



*
Привет:)

Да побутна темичката малко:)
Аз от днес започнах захранването със сладък картоф.Сварих,намачках и сложих малко АМ.
Ядоха повече момата,но мисля да вземам готови пюренца(знам,че има на Гербер по 80гр.) ,но дали става да го ползвам и на другия ден или трябва да изхвърлям.
И нали първия зеленчук да давам около 5-6 дни ,а всеки следващ по около 2-3 дена.
Питам,че незнам дали правилно съм разбрала :wink:
*
До 24 часа съхранено в хладилник е годно пюрето. Първи зеленчук 5-6 дена, особено като нямаш реакция - излишно е. Ама ако искаш да се застраховаш и "да не избързваш" - не е дерт :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Здравейте, ако случайно бебето  не прояви алергия след пюре със сьомга например, смята ли се че може  да се продължи захранването с други риби?
*
Да, може. Аз май няколко пъти дадох сьомга (към годинката) и не съм захранвала с всички видове риби. Просто каквото им - давам. Не е проявявал нито единият реакция.

Бонболини,не сте ли малки за риба? Май към 9 м.се даваше риба чак...
*
Аз още не съм дала риба /на 10м.и половина/.