0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
47 Smiles, и според мен добре си яде, при това с апетит и така... напоследък му давам едно парченце сухар да си ръфа и чеша венците докато го храня и двамата сме доволни - аз защото не ми дърпа лъжицата от ръката, а той защото се храни сам :lol: И си изяжда 200мл пюре за 5мин и иска още 8O
Започнах да проучвам детските кухни, защото идея си нямам какво готвят - да видя колко далече сме със съставките :lol: У нас рядко се готви, и сега специално за него с пюретата да му правя разнообразие се поозорвам да си призная, та нямам търпение да мине на кухня :)
*
Mousyt, домат аз дадох след годината. Първо съдържали антихистамини и предизвиквали алергии и второ чаках да излязат свестните домати, дето са по-малко третирани. Каквото може изключително сурово съм захранвала, но мисля Мими казваше, че сготвено е по-добре. Не съм особено убедена, че е от значение освен дразнещите да са по-малко дразнещо, но то на домата като му обелиш люспата...
За храненето от кухня и аз знам, че както Смайл пише постъпват. Първо, второ и трето от сега да му сервирам  :lol: и сега не храня с първо второ и трето. Пък и някак си мисля, че по-тежко и трудно смилаемо става като се смесят повече храни, моят също повръщаше и не съм прекалявала.
*
Вчера за първи път взех храна от млечната кухня и в резултат нищо не се яде.
За първо имаше рибена чорба (не е яла риба все още). Второто спанак с ориз ама и домати. А домат не съм дала. И това което ме учуди, че почти във всяко ядене има домати. Та как ще давам храна тогава от кухнята? А е от 10 месец. На мен също ми казаха домати след годината. Но дали може готвени незнам. Десертс беше мус ябълка и банан и аз го хапнах, но детето не го искаше. В менюто за другата седмица има доматена супа, леща и тн.
Кога може леща да се дава?
Май ще се отказвам от кухнята.
*
Стоека, явно е за по-големи деца вашата кухня или не спазват рецептурите. Той и мусът сигурно е прясно мляко.
Стоека, според мен, спри я тази кухня за сега. Като стене детето на 1г. и 3-4 месеца, опитай отново.
За сега е рано още, въпреки, че я дават от 10 месечна възраст.
Ако не ти е голям проблем, готви му бебешки пюрета сама в къщи. Най-добрия вариант, според мен - прясно сготвена храна от мама с любов.  :)

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Аз и готвя, но само чисто варени картофи и ориз с тиквички от приготвяното яде. И искам неискам отварям бурканче. Само Хип признава. Не иска ли нещо стиска уста и край. Десерти не ще, нито каши. Нищо което сладни не иска. Виждам се в чудо. Едва изяжда 100 грама пюре. Сама реши, че ще яде 4 пъти. Засега успявам 2 сухарчета да дам на ден.
*
stoeka71, моят въпрос за домата беше породен от същото учудване за менюто на детската кухня. Аз засега няма да му взимам, но реших да се "образовам" какво се предлага и наистина във всичко имаше домат... то гледам, че и в доста от готовите пюрета за след 8м има домат, не разбирам...
*
Mousyt какви пюрета купуваш? Аз съм купувала Хип, Гербер и Бебевита, може би и Бейбилав и дали съм ги избирала, но не помня да е имало с домат.
*
Аз домат готвен и при двете деца съм въвела преди годинка 8–9 месец., а леща съм въвела 9 мес. Зман че доматите не се препоръчват заради хестамина, но мисля че трябва да се започне с преработен. И в пюретата на HIPP след 6 мес. наистина в почти всички се съдържа и домат. Ако готвите сами ще сложите съвсем мъничко, колкото да е опитало детето, но доматена супа не бих дала, че концентрацията наистина е доста голяма. И с тях е като останалите продукти, опитвате ако няма реакция продължавате, има реакция опитва се по–късно. Това разбира се е моето мнение.


Леща на 10-месечни бебета трябва да се предложи пасиранс,нали?Тук съм чела,че червената е най-добре за начало,но защо?По-лесно смилаема,или?
*
Червената леща няма люспи и да,по лесно смилаема е.Като се свари става направо на пюре.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
Здравейте, откъде мога да "заема" рецепти за супички, че ми се изчерпаха идеите вече  :? В нета има най-вече за над 1 годинка  :?
*
Здравейте, откъде мога да "заема" рецепти за супички, че ми се изчерпаха идеите вече  :? В нета има най-вече за над 1 годинка  :?

Чак пък рецепти някакви супер специални - няма. Супите са си супи, хващаш си някаква рецепта, която ти допада и "вадиш" от съставките това, което не искаш да даваш (с което не си захранила още), пасираш и това е. Можеш и да заместиш съставки - примерно фиде с ориз, зеленчук с който не си захранила с друг, който е сходен на вкус, или поне няма да направи супата гадна...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Мдааа, така правя, ама ми се струва, че е еднообразно -  комбинации от  картоф, морков, броколи, елда, киноа, пасирано месце и... май това е  :? А сол и подправки като магданоз/копър мога ли да слагам?
*
Е, това, ако е еднообразно - значи аз още "по-бедни" откъм съставки и еднообразни супи правя. ;) Солта - повечето родители я избягват не само на тази възраст, ами...докогато могат, но аз специално - не съм от тях де. И сега слагам розова хималайска (уж) от мелничка, но слагах и когато беше съвсем малък и съм готвила аз. Ама такава, ако само за него готвя нещо и наче си готвя с нормална сол. Не съм фен на тоталното изключване на каквото и да било, а и бива яденето да има вкус все пак. Не прекалявам с подправките, но и няма такава, която да не ползвам. Магданоз и копър - също дадох, когато ми щукна и имах пресни - не съм и чела дали, или, не е имало проблем. Помня също, че когато дадох домат изобщо (беше преди годинката), следващото даване беше на домат с моцарела и песто  :lol: и останах без салата. Около годинката го черпих и със суши за сефте....

Иначе казано "дишай дълбоко", просто детето ти е малко и аз бих изчакала с храните, които са в топ 10 на алергените (имаше таблица някаква по въпроса). Единствената храна, която дадох мнооого късно бяха ягоди, ама защото все не се сещах да купя когато са в сезон, че накрая ги дадох извън сезон тази зима, защото сам си ги дръпна в един магазин. И с тях нямаше проблем (за протокола).

П.П. Някои  супи стават супер вкусни, ако им се добави лъжичка заквасена сметана например (при сервиране, не в тенджерата още). Не знам как сте с млечните продукти, но можеш да овкусяваш с нещо подобно, дори с АМ, ако гониш разнообразие.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Bonbolini, много вкусна се получи крем-супата със спанак, тиква, картоф и моркови. Аз спанакът го замених с коприва. Слагам и сухарче вътре. Правих и крем-супа с аспержи и коприва и също беше вкусна. Аз лично не слагам мляко или сметана на крем-супите. Само пасирам.
Не знам какво си въвела обаче. Доста си напред и ако не си въвела някое от тези неща, по-добре да не избързваш.
Сол и подправки още не според мен.

Червената леща увира много бързо и може да се дава преди годинката наистина. Жалко, че моето дете не я хареса.

Домат (готвен) въведох на почти 11 месеца.
Благодаря за отговорите за лещата.
А каша от просо без да пасирам след сваряване кога мислите че мога да дам.Купила съм един пакет от сума време и все го побутвам навътре в шкафа.
*
Свате, тогава да се насочваме и ние към готвен домат скоро.
Да разбирам, че леща може.
Донесоха ми ленено олио. Как да се ползва и от кога?
Това дете грам плод вече не ще. Не знам как да я накарам да яде.
Днес бях правила десерт за нас с извара банан и ягоди. И тя така жално гледаше, че й дадох малко извара. Нали може вече извара и сметана.
Ох, и моето не иска вече плодове. Само ги плюе.  :(
Свате, не знам нищо за лененото олио. Сирене (извара) може вече  :wink: Сметана и досега не съм давала и също не знам кога може.
Червена леща има на Крина. Аз от нея правих. От кафявата дадох след годинката, но и тя не се одобри.
*
Момичета, относно "искат не искат да ядат" - хич не си го слагайте на сърце и ако нещо не искат да ядат в даден момент - не настоявайте. Вашите са още в бебешорска възраст освен това, тепърва откриват вкуса на някои храни, тепърва изграждат предпочитания към някои храни, тези предпочитания ще се променят 100-ина пъти в близките 2 години само ;)
Не ще днес плодове детето, или не ги ще на пюре, в каша и пр. Утре пък когато му дадете цял плод някакъв, или от любопитство опита такъв само - не моЙ му го извадите от ръцете.

Синът ми е всеяден в общи линии и с прекрасен апетит, но за какво ли не като храни е имал фази, от "само това ще ям" до "това не го обичам" за баш същата храна, която до вчера е ял в количества  8O Помня с пъпешите беше така. Купувах ги на луди пари, сред зима, че пъпеш та пъпеш, миналото лято - не щя да близне (в полза на диня та диня  :lol:) Голяма работа. Като не иска нещо да яде - не го яде и толкова, нищо не му е станало от това. По някое време - идва му друга муза, прояжда го пак, или решава, че ще яде аналогична по качества на "отказаната" храна. Повечето екзотики, с които пишете, че захранвате и храните - не съм помисляла да ги купувам и давам дори - у нас се яде това, което е типично за "фамилната кухня", а новите изобщо неща в нея са само "храна за възрастни" и то пак от по-популярните масово "следдемократични новости" и проблем - няма!

С цялото ми уважение и разбиране, че се отнасяте сериозно към детското хранене (аз също) - нещата в тази област избиха силно на "упражнения за луди" в последните години.  :lol: Децата масово се третират като тежко болни и силно алергични по презумпция, вместо да се предложат типични за региона ни сезонни храни - родителите търчат по някакви магазини за био-храни и ровят в нет-а как се готви нещо, което е храна за канарчета егати не за хора.... Изпада се в истерия, ако отрочето не щяло нещо си от хранителна група Х в момента и ауууу трагедия, ще вземе да се увреди... Ми няма такова нещо. Колкото по-малко натискате в посока "хранене" - толкова по-ядящо всичко дете ще имате.

Щом опряхме до това да се питаме КОГА може магданоз да се даде...извинявайте, ама явно масово сме откачили от престараване на тема "хранене". Не бе, няма да сложа в супата магданоз от градината си, че е "опасно", ще ида да купя просо и ще му бая и ще се чудя как да го тъпча детето с това, че било мноУ полезно... Ай сиктир драги зрители!  :lol: Може и да съм профан на тема детско хранене, от всичко което съм изчела в тези теми тук, но нещо което аз не бих яла - няма да го предложа на детето си, това първо. Второ, че едно над 1300 години по нашите земи сме оцелели ядейки каквото се ражда тук. Не виждам никаква логична причина вместо една шопска салата -  да дам гуакамоле. Щото не сме в Мексико, нямам авокадо в градината си и хич не е важно да се яде авокадо всъщност...

Ако ще полагате усилия по тези въпроси - насочете ги в осигуряване на възможно най-малко третирани с нещо зеленчуци (местни), месо от домашно отглеждани животни и пр. А не в захранване и хранене с всичко от световната кухня "преливащо от полезности" и опити то да бъде проядено от детето ви на всяка цена. Ние с вас масово сме били захранвани с "манджички" доста преди 6-я месец. Манджички със запръжка с лучец и червен пипер, доматчета (мега опасни), надробен хлебец в тях ( с глутенче)... Не казвам, че така трябва, ама явно - това не води до смърт, или трайни увреждания, че сега на деца на по година и отгоре - не моЕм да дадем салата домат и краставица, че то доматаааа... Глупости на търкалета. Вместо да си гледате децата спокойно и да им се радвате - половин ден ще мислите "меню". Не си го причинявайте това.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!