0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Jbrul обичам да те чета ;)
Това захранване ме вкара в такива размисли, не е истина просто. Ето днес, детето е болно, не му се яде нищо от това което й давах за обяд и накрая като награби една филия хляб от масата и почна сладко да ръмжи от удоволствие.
Хахахахахаах, Jbrul... По начало не искам да се вкарвам в такива "филми", но имам две приятелки с деца на по 5 месеца и ме "изядоха с парцалите" как така съм го захранила още 4 месец, първо. Друго, защо не му давах по лъжичка от дадена храна в началото, а по половин пюре например. Сега защо му давам попарка, сухар, кисело мляко, цитруси, каша, жълтък, сирене - ще си увредя детето и това е!!! Просто съвсем се насметох и вместо да си се водя по детето, пак почнах да се чудя и да "се филмирам", а то милото си яде засега Слава Богу и яде с апетит всичко, включително и любимата ми киноа. А магданоз и копър имам домашни, така че ще му сложа днес в супичката...  :D
Иначе Смайли, ще пробвам и твоите рецепти, благодаря ти  :wink:
Jbrul,ще ме умориш от смях :lol:
От кога пък домата стана алерген? Пак нещо не съм разбрала някаква новост е това.. :lol: Вера ядеше домат и краставица за обяд преди основното от 10-11 м. не виждам нещо да и е станало :lol: освен както е описала Jbrul след време реши,че не обича домат,после и мина :lol:...само чакам да станат доматите в градината на баба и го почвам и тоя :) а пък магданоз и копър верно що да не се слагат,то чая за кърмачки е основно с копър,аз литри изпих,после едва ли не отделно с копър ли да го "захранвам"?  :lol: то направо голяма истерия с това захранване  :lol:
*
Приве привет:)

Мене лично Jbrul ми действа много успокояващо :wink: :lol: :youwoman:
Иначе и аз в началото си викам" Брей,че сложно ко ще правя" 8O :lol:
И едни въпроси в главата ми да паднеш :lol: :?
Но Благодаря ви ,момичета за търпението и обясненията и наистина така ми стана по-ясно и по-лесно:)
Много сте ми полезни и за съветите за столчета,че сама се убедих как е хубаво да се пита "патило" и да се черпи от опита защото си харесваме нещо сигурни,че е най-нужното нещо после съвсем не излиза така................. :?

А иначе вървим лека полека със захранването:)Хапват,цапат .................и те така:) 8O
Сладък картоф(пък къде тръгнех с него, сега се чудя дали като съм захранила със сладък дали е все едно с обикновения картоф :? :lol:),тиква,морков и круша(която добре се отрази и на двамата ,че и мисля още да давам по малко на Боби,че все запечен човека).
Аз нали с готови пюрета действам и в повечето комбинирани вече има и грах и домат и царевица и така ми е трудно да разнообразявам ,ама то и не съм въвела много неща още как да стане я :lol:
Чета ви за домата и да си питам-направо  с пюре където вътре има домат ли да захраня?

Бонболини,радвам се ,че младежа си хапва добре:)
На мене пък оратно ми мелят приятелки :lol:"Ко съм чакала.............. :lol:"
Хич да не ти пука:)И аз се убедих,че да се водим по детето(децата)най си е добре :wink:
Аз се съветвам питам,но винаги си решавам аз какво що:)

От модератор: Можеш да си редактираш поста до 2 часа след публикуването с бутон "Промени".  Изтривам предния пост, защото се дублират.
« Последна редакция: Май 20, 2015, 11:18:23 am от mimi26 »
От малко домат се беше обринала дъщеричката на magi_st. Не си спомням на колко месеца беше. Може би 8-9.
Случват се и такива неща, затова според мен е по-добре първия ден да се дава по съвсем малка доза и после да се увеличи.
Успех на всички със захранването.
Дани вече го броя за захранен  :lol: Вчера му дадохме да опита домашна ягода, но той с такова отвращение я изплю ....  :lol:
*
Ех, голяма работа този домат  :lol:
Аз искам да му дам, че да мога да му давам от салатата пресен по-натам, че като излизаме вече и седи на масата и иска всичко да вземе, да го баламосвам с нещо ;)
mih, след като караш на готови пюрета давай направо пюре с нещото в него и не го мисли... гледай само това с което захранваш да не е баш основната съставка на пюрето, то иначе е в малък % и ще е тамън :) Аз отдавна захранвам така, а не с по 1-2-4...лъжички ;)
Jbrul и на мен ми действа много разведряващо ;)
47 Smiles, да ти кажа аз ако не знаех за дъщерята на Маги сигурно вече щях да съм дала домат :lol: Но пък ягоди яде като не виждал 8O - много ги обича, а те са мисля далеч по-голям алерген, та не очаквам драма и с домата ;)
Който е пробвал частните кухни да препоръча нещо?
Mousyt, и аз искам да давам прясна салата, но Дани не яде нито краставица, нито домат пресни. И таратор не иска.
Браво, че хапва ягодки Мати  :P

Който е пробвал частните кухни да препоръча нещо?
Ян Бибиян са ми под всякаква критика.
5 дни поръчвах от тях и в 3 от тях намирах люспи от домати. Основното им е супер течно и трябва да сложиш един тон сухари, за да става за ядене.
Не знам дали ви пусках това клипче, което направих на картофената им яхния....
https://www.youtube.com/watch?v=zxGx2jvMJjk
Пробвах и кухня Вълшебник само един ден. Имаше вкус на нишесте.
Като цяло имам чувство, че основните съставки навсякъде са картофи, ориз, нишесте и вода. А иначе имат едни гръмки наименования яденетата.
Ако детето ги ядеше, сигурно щях да поръчвам, но освен, че на мен не ми харесват и той не ги яде.
В частните кухни слагат доста сол и захар. Понякога прекалено.

Реших да си му готвя аз. Гледам да слагам сезонни неща (в момента сме яко на коприва, брана от планината) + изчиствам си фризера от замразени миналата есен пресни зеленчуци и тиква. Хубавото при нас е, че от три места ни дават домашни плодове, зеленчуци и яйца.  :P
*
Маусит, от салата му давай краставичка :)
Моята Еленка обожаваше краставици, казваше им чаки, познай защо. Тя все иска, а аз казвам - чакай мама да я обели... и така детето реши че това е чака :lol:
*
Домата конкретно съм го давала като съставка в някое готово пюре за сефте... Сега си гледам таблицата - значи на 7 месеца и 13 дни съм захранила с домат, бил е в състава на пюре ХИП "нежни зеленчуци" (190гр.) и го е изял цялото. Не е имало реакция. Споделям информативно просто, ако на някого е от полза.

Моля, предишният ми пост да не се приема като "давайте каквото ви щукне гьотьоре на децата".  :lol: Едва ли някоя от вас така го е възприела, ама аз да си кажа пак. Когато се дава за първи път някаква храна на бебе, особено пък такава водеща се с висок алергенен потенциал - бива да е по-полека, по мъничко ден-два и ако няма проблем - давате вече смело и в количества. Просто не се шашкайте и не изпадайте в крайности, защото права е Алекс за копъра наприер и аз бая се посмях. Които сме кърмили дори малко - що отвари съдържащи копър сме изпили и това е преминавало в кърмата... Който не е кърмил, все е дал прословутия чай от копър заради коликите поне и са били новородени децата ни тогава. Изведнъж, на по 6 и нагоре месеца - ще ги захранваме с копър?  8O Забелязвам, че в собствената ми таблица има обозначен копър в състава на едно пюре, оцветила съм го в червено - демек - нова храна.  :lol: :lol: :lol: И аз съвсем автоматично съм го преброила за ново за Дани, зер щото е в пюре, пък литри чай от копър е пил като кърмаче...

Когато аз захранвах - също компанията ми от майки бяха стриктни та стриктни по тези въпроси. Захранваха по метода - на ден по лъжичка, после зрънце по зрънце с разните житни... Все пак, Дани ми е първо и единствено дете и когато ми беше ред да захранвам - знаех само, че това от "едно време" (както съм захранвана аз) - не е актуално вече и слушах за тези неща по-опитните от мен съвременни майки. От сегашната си "камбанария" - просто знам, че генералната схема е правилна, но супер излишно (ако нямате наистина алергични деца) се проточва и забива в излишни детайли и хамалогии захранването в общия случай. Затова и съветвам да се гони "нещо по средата" за тези неща. И за вас по-лесно така и за децата по-лесно и приятно.

За мен готовите пюрета си остават най-удачния начин за захранване (не за хранене до 3 годинки я) и казвам защо. Не защото е най-малко трудоемко за майките. Те са си разработени от баш специалисти по детско хранене като начало. Разделени са по възрастови групи, в състава им има това и в такива количества - което се счита за най-подходящо за даване в дадена възраст, та си спестявате умуването дали да дам това, ама колко от него и пр. Повечето от нас - нямат собствени градини с био-плодове, зеленчуци, домашно месо и пр. Да купя от пазара пресни някакви неща, ама незнайно с какво торени и в какви оранжерии гледани - еми не е по-полезно зер от едно БИО-пюре, ако и да не е току-що сготвена храна въпросното. Има сериозен контрол над това какво и откъде се влага в детските храни все пак, та ако на бурканчето пише БИО по-вероятно е наистина да е био, от това дето бабата на пазара ме уверява, че също е био... Няма лошо (напротив) всичко да го готви мама прясно, особено, ако си има домашни продукти. Ако аз бях решила да захраня така - пак щях да се водя кое, кога и по колко от купешките пюрета. Щрак в нет-а на "каталога" пюрета на марка Х - пише си какво има в състава и в какви проценти и забърквам нещо аналогично и ми е мирна главата.  :wink:

До 11-12 месеца - следва детето да е захранено с всичко базово (поне моето беше), след което - няма нужда ни от бурканчета, ни от цапотене на пюрета у дома - минава се на т.нар. "общо хранене" - каквото вие ядете - това и детето. Ако искате да не давате сол, други подправки, нещо запържено - просто се отделя от храната преди въпросните обработки и това е. Детските кухни също са много удобен вариант според мен, понеже имате всеки ден разнообразна и приготвена както следва за малки деца храна и сте по разходки, вместо пред печката.

Смайли, разрови се по-подробно, не може да няма читава детска кухня в София. Тази частна, която аз (и още куп старозагорки) ползвахме - наистина предлага страхотна храна и много добре приготвена, та и аз оттам се хранех известно време  :lol: Казвам го само защото, все пак сме къде по-малък град от София и имаме читава частна кухня, няма начин и при вас да няма, поне няколко. Не една.
« Последна редакция: Май 18, 2015, 12:06:04 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ако аз бях решила да захраня така - пак щях да се водя кое, кога и по колко от купешките пюрета. Щрак в нет-а на "каталога" пюрета на марка Х - пише си какво има в състава и в какви проценти и забърквам нещо аналогично и ми е мирна главата.  :wink:
Аз точно това и правя :lol:
Иначе от готовите пюрета ние ядем само Бебвита и Хип. Не знам каква е разликата с другите марки, но той нали още повръща много и онзи ден един Гербер с пилешко и масло и зеленчуци като повърна и после три пъти го мия и преобличам и вони та се не трае ви казвам :? Та от тази гледна точка вкъщи му правя повече разнообразие :) Днес например ще обядва пилешко с пащърнак и карфиол :lol:
Но нямам търпение да мине на кухня, защото аз съвсем не съм готвачка и сега се озорвам, та да съм спокойна че ще яде всеки ден разнообразно ;)
Иначе за кухните доста хора се оплакват от същото като Смайли. Ще пробвам Хер Бебе в началото може би (не сега де, ама като дойде ред), че са ми най-под ръка, пък ще видим...
Jbrul, сигурно има и читави кухни в София. В нашия квартал също има Хер Бебе. Само нея не съм пробвала, но ще поръчам някой ден и от тях. Иначе има и други кухни, които доставят до вкъщи, но излизат скъпички по този начин - към 5 лв на ден.

Аз и по друга причина съм се отказала от кухнята на този етап. Например на някои кухни в менюто им виждам, че слагат не яйца, а яйчен прах. При условие, че имам домашни яйца, снесени преди 2-3 дена от свободни кокошки  :lol:, защо да му давам нещо сготвено с яйчен прах?!... Също не одобрявам сгъстяването на яденето с нишесте. Аз никога не го правя като готвя за нас. Като искам да е гъсто слагам повече зеленчуци и по-малко вода и постигам същия ефект.
Сега разгледах менюто на Хер Бебе и виждам, че май не слагат нишесте в основното, така че наистина ще ги пробвам някой ден като не готвя.

Друга причина да не поръчвам от кухня в момента е, че Дани иска да яде от нашата храна. Ако искам той да яде нещо друго, ние трябва да се крием от него докато вечеряме, иначе настава революция.
А така или иначе трябва да готвя за нас, така че избирам да е нещо, което да става и за него (без запръжки и с много малко мазнина, хималайска сол обаче си слагам, аз готвя само с нея от 2-3 години).

ПП. Забравих да пиша, но вие май си ме знаете, че съм пишман готвачка. Не обичам да готвя и избирам само такива неща, които са лесни и бързи. Въобще не се захващам с неща, които изискват повече от 30 мин подготовка преди готвенето. Готвя винаги, когато детето спи следобедния си сън.
« Последна редакция: Май 18, 2015, 12:19:33 pm от 47 Smiles »
*
Mousyt, поне при нас - държавните детски кухни също предлагат чудесна храна. Имаше майки край мен, които хранеха от държавна кухня, всичко си беше ОК. Казвам го и за теб и за другите, ако имате такава наблизо - не я отписвайте само защото е държавна и едва ли не - непременно е по-зле от някоя частна.
Аз се спрях на частна, главно от мързел  :lol:, не защото считам, че вари какво си по-различно и по-добро от държавната ще сготвят. Просто там храната е в съдове за еднократна употреба, не е да дрънчиш и миеш всеки ден бурканчета. Доставят по домовете също така, което е удобно когато не ти се излиза, или не можеш да излезеш баш във времето когато трябва да си в кухнята, другата екстра е, че и през почивните дни работят.
Но, ако гореспоменатото не ви е фактор при избора държавна/частна - пробвайте поне държавните, аз лично бих, ако имах наблизо такава навремето. Храната си им е хубава и я приготвят хора, които десетки години това правят все пак.  :D

Смайли, аз съм споменавала със сигурност и преди, ама моят Дани приключи с детска кухня и всякакви "детски" храни накъм годинка и 3 месеца. Тогава приключи и с АМ и оцеля да не повярваш... :lol: Та от тази му възраст до ден днешен - яде каквото готвим за нас си и както го готвим за нас. Нищо не съм отделяла предварително, обезсолявала и пр. В интерес на истината - оказа се по някое време, че у дома просто се готви и яде здравословно в общи линии (според съвременните стандарти), ама не защото сме ги знаели, ами просто - такъв е тертипа на готвене в моето фемили и такива са ни вкусовете. Има също така и типични нашенски ястия, които винаги готвя и на детето давам така "както си требе" да се сготвят, че да са вкусни. Например боб яхния, или боб с кисело зеле...е, не - не мога да се лиша от кулинарен пир за сетивата, като не сложа повече олио, не направя една хубава запръжка с червен пипер и пр. "свинщини".  :lol: Не е всеки ден да се ядат такива неща и аз съм на принципа, че нещо с което не се прекалява - не вреди. Но това са си лични мои разбирания по тези въпроси - не ги налагам на никого, само споделям и казвам, че няма негативни ефекти. Ако го видиш моичкия как нагъва шлембе-чорба, ама добре подправена с оцет, чесън и лютичко - ще си сигурно  8O 8O 8O На 3-4 месеца веднъж готвя такова, пък и чесъна е полезен, а лютото е съдоразширяващо...да хапва човека кЪт му е вкусно.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

О, да, аз бях много "за" държавната кухня, но хем ми е далече, хем е отворена само за 30 мин  8O (от което бях много възмутена) и точно тогава Дани спи и нямаме шанс да си я вземем.
Иначе даже бях купила и великите 30 бурканчета и 60 капачки, които ми искаха. Но след като стана ясно, че няма да можем да я взимаме, ги раздадох на бабите да ни правят зимнина  :lol:

ПП. И в момента спи детето, та затова оспамвам темата  :lol:
*
О, да, аз бях много "за" държавната кухня, но хем ми е далече, хем е отворена само за 30 мин  8O (от което бях много възмутена) и точно тогава Дани спи и нямаме шанс да си я вземем.

И аз затова не мога държавната....иначе имам познати с частна детска кухня и готвачката им е от държавната със същите рецепти, та... :lol:
Но за жалост не мисля, че ще ми е удобно :?
*
При нас в държавната кухня не искат бурканчета. Храната я слагат в пластмасови кръгли кутийки с капак. Има и частна кухня, но в пъти по-скъпа. Иначе и двете ми са на 5 минути.
*
47 Smiles, на Дани спокойно може да му даваш да си хапва от вашето ядене вече. При нас няма детски кухни, но и да имаше не виждам смисъл на такава възраст от тях. И аз от скоро почнах да давам на Габи от нашето ядене преди да сложа сол или застроя. Има дни, в които ядем неподходящи за нея неща и в такива случаи и давам бурканче или дълбоки запаси замръзено готвено. Добре че тя си хапва всичко без проблем, тази вечер и ние сме на супа от лапад и коприва  :lol:.


Ra4ko, давам му вече  :P Аз дори вече не отсипвам преди да добавя солта, а си готвя със сол. Даже днес изяде и една трета от едно малко кюфте  :lol: Така въведох свинското (смесено с телешко).
Много е хубаво, че Габи си хапва всичко. Дани има две любими яденета само (освен закуските) - пиле със зеле и супа от коприва с ориз, затова и доста често ги правя.
*
Привет:)

Ние вървим със захранването и Ивона яде по цяло пюре(190),че и отгоре,но Боби не ще.
Още като го сложа в кошчето и става тъжен.......... 8OА аз в никакъв случах не насилвам и преди няколко дена си хапваше добре.И ми се струва ,е по-гъстите пюрета му е по-трудно и чак прави все едно ще връща :lol: :?
Не си отваря почти устата ,ни и не реве и по-малко хапва въпреки физиономиите,но тия дни и мляко не хапва след това и така му идва много малко храната(70-80гр.)я изяде...........и чак в 16-16:30 мляко повечко хапва очевидно огладнял.
Днес мисля броколи да въведа и да не го мъча с пюре .

И да питам -трябва ли всички зеленчуци да въведа и тогава месо???
И да го опитам ли с каша младежа?
Привет:)
И да питам -трябва ли всички зеленчуци да въведа и тогава месо???
И да го опитам ли с каша младежа?
За зеленчуците - не трябва. То има толкова много, че и аз още не съм давала някои. Просто като му дойде редът на месото (между 6-ти и 8-ми месец според различните схеми на захранване) го въвеждаш.

Каши безглутенови можеш да въведеш - например оризова (6 месец), елда (7 месец), царевица (7-8 месец), просо (7-8 месец), амарант (7-9 месец), киноа (7-9 месец). Тези месеци са според моята схема на захранване. 
*
Да има много още зеленчуци и затова се зачудих...........
А за кашите даже ще си запиша кога каква,че ги нямам:)
Благодаря ти,Смайли :) :bighug: