0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #160 -: Октомври 19, 2014, 18:09:55 pm »
Съгласна съм, силно е подценяван. 35 000 човека всяка година умират само в САЩ от усложнения от грипа. Ако от мен зависеше и имах власт, бих я направила от задължителните.


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #161 -: Октомври 19, 2014, 19:58:04 pm »
Педиатърката отказва да сложи ваксина на малкия а само на баткото и то детска доза тоест половината от тази за възрастни защото за деца са ги спрели нещо,в листовката пише че трябва да му се сложи цяла доза той е на седем години.Но за жалост нас вече ни хвана върлуващия вирус и двамата са болни и чакам да оздравеят за да мога да я сложа.Понеже и двамата са с астма от алергичен характер и ходим редовно на пулмолог тя твърди че трябва да сложа и на двамата но пак по половин доза тоест да купя една за възрастни и да я раздели на две и да я сложи на двамана.до сега педиатъра дори отказваше да им сложи противогрипна ваксина,а сега пулмолога каза че било задължително за деца с астма.накой да вярвам?
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #162 -: Октомври 19, 2014, 20:10:43 pm »
На тесния специалист ще вярваш, което значи на пулмолога. Това е лекарят наясно със специфичното състояние на децата ти. Ще се въздържа какво ми е мнението за 95% от педиатрите и защо то е такова, ама в твоя пост само - достатъчно ясно се вижда, защо не е добро.  :?  Лично аз - педиатър за детето си не ползвам, освен за чисто "механични" процедури и елементаризми. Да се постави ваксина, да се дозира АБ. Толкова от педиатъра. За всичко друго - водя на специалист по конкретния проблем и така нямам ядове.

П.П. За "Ваксигрип" конкретно - детската дозировка си я има, продават ги в аптеката под нас. Предполагам, че просто цената е по-ниска, защото реално е половин доза - няма друго "детско" в нея. Ама при цена около 11-12лв. на дозата за възрастни и да я изхвърлиш половината - голяма раУта. Но баткото не виждам защо да е за половин доза, освен ако според пулмолога има причини да се процедира така при деца с астма. Нямам понятие наистина.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #163 -: Октомври 19, 2014, 20:27:20 pm »
Не съм супер на ясно с ваксините, противогрипна не сме слагали на детето, но с другите ваксини съм забелязала, че Педиатъра не инжектира цялата доза, в смисъл и да останат 2-3 капки в спринцовката може би не е проблем?! Дали е проблем, че е половин доза, а не цяла, нали все пак се слага ваксината и трябва да създаде имунитет според мен? А щом продават половинки(детски) дози, просто си купуваш такива и Педиатърката много и здраве, нали се вписват във възрастта обозначена на опаковката.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #164 -: Октомври 19, 2014, 20:51:17 pm »
Вашият ЛЛ лекар (педиатър) - няма право да откаже поставяне на противогрипна ваксина на вас, или детето ви, ако не са налице в момента противопоказания за поставянето й (т.е. болни сте). Или, ако вие (детето) - не страдате от хронично заболяване, за което лекарят е наясно и то е противопоказание за поставяне на такава ваксина. Всички други "против" негови - вас не ви засягат и не са легитимно основание да отказва манипулацията. И го казвам, защото не са един-два случая, в които са ми се оплаквали познати, че ЛЛ им отказва да им бодне противогрипна, по някакви там лични си съображения и разбирания. Вкл., че се изживяват като хомеопати някои, или че според него краят на септември било рано и още от сорта.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #165 -: Октомври 19, 2014, 23:02:55 pm »
След като производителят казва, че след 36 месеца е цяла доза, значи след 36 месеца а цяла доза! Те дори позволяват цяла доза за по-малки деца, според листовката, но оставят на лекарските съсловния да решат за всяка държава ( т.е пак не е на индивидуалните лекари) Производителите са направили тестове и са изчислили при какво дози се получава оптимален имунитет. Да се слага така както на лекаря му скимнало просто щото така си решил, е просто абсурдно, да не кажа почти престъпно при положение, че детето може да не направи имунитет. На ваксината освен това пише изрично, че е одобрена за деца на 6 месеца мисля беше. Ако педиатъра отказва да я постави или си измисля негови дозировки, аз бих го сменила - не ти трябва такъв лекар, кой знае в бъдеще каква още тъпотия ще измисли. 

П.П. Между другото, тази година ваксината явно ще е доста добра, защото в онзи линк дето го сложих пише, че всички открити до сега случаи на инфлуенца са от щамове, които са в тазгодишната ваксина.
« Последна редакция: Октомври 19, 2014, 23:09:40 pm от Bobbie »


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #166 -: Октомври 20, 2014, 01:30:05 am »
Боби, много си убедителна. Чак мен ме убеди да се ваксинирам, въпреки че по принцип не боледувам често (освен ако децата не ме заразят).

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #167 -: Октомври 20, 2014, 01:45:00 am »
Това може само да ме радва. Инфлуенцата е много гадна болест, хич не е за подценяване, Не е като ежегодния грип, дето си го хващаме.
То и аз не боледувам често, но почти всяка година си я бия през последните 15 години. Вече имам имунитет към толкова щамове, че се чудя дали не се повтарят някои години . А миналата година пък хванах някакъв отвратителен вирус и бях болна като куче. Оказа се обаче, че не е инфлуенцата ( тестваха го), въпреки злорадите коментари, които чух по този повод ( че нали аз съм се ваксинирала, защо съм болна).


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #168 -: Октомври 20, 2014, 15:34:25 pm »
Аз лично не познавам човек, който да си е сложил противогрипна ваксина и след това да не се е разболял и то сериозно, не просто неразположение. При положение, че всяка година има нови и нови щамове на грипа, няма как ваксините да ги покрият. Аз лично затова никога не бих си сложила такава ваксина. Да е 1 грип, ясно ще има съответната ваксина, но като са 100 различни, няма как да стане.
<br />[link=http:
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #169 -: Октомври 20, 2014, 16:27:47 pm »
Мешко, често се случва някой "нов" грип да удари, но ти да имаш ваксина за сходен щам и в този случай организмът по-лесно изработва антитела към новия. Аз така ги разбирам, но нека Боби да каже.

Боби, щом за бебе на 6м и за човек на 30г с разлика в килограмите 10 пъти, дозата е една и съща, мислиш ли, че при поставяне на половин доза при дете е възможно да не се добие имунитет? Странно ми е това.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #170 -: Октомври 20, 2014, 20:23:32 pm »
м-и, Боби въобще няма нерви да коментира каквото и да било, което намеква, че едва ли не от ваксината са се разболяли.  Не го чувам за първи път и знам, че този спор до никъде не води. Аз също бях болна като куче миналата година, но след направен тест се оказа, че не е ифлуенца. Ако бях в България, понеже тест не се прави, веднага щяха да ми кажат, че съм хванала грипа, въпреки ваксината.  А това за новите щамове - да правa си, точно така е.

м-и за дозите -  те като започнат изпитанията ( всяка година) на ваксините, бият различни дози и после мерят какъв процент от хората са направили антитела. Ако да речем при половин доза 75% от хората правят имунитет, при цялата доза може да са 99% и затова я препоръчват тази доза, а не че и от половин доза някой няма да направи имунитет. Те се целят да има най-високо покритие и така решават каква доза да препоръчат. Килограмите не мисля, че са толкова важни при реакцията на организма да направи антитела.

 А че понеже имало нови щамове и нямало как да се покрият, значи не трбявало да се ваксинраме е много погрешно мешко.  Всяка година се въртят много щамове, но обикнввено 2-3 са доминантни. Ваксината всяка година съдържа няколко щама и покрива различен процент от тези върлуващи между хората. Да, разбира се, че има шанс да има щам, който не е във ваксината и точно този да хванеш, но шансът е малък. Миналата година например ваксината в САЩ покриваше 95% от върлуващите щамове.  Ми да, има 5% шанс да се заразиш с някакъв друг щам, но 95% шанс да си защитен. Освен това, няма гаранция че няма да се разболееш от друг вирус, който има подобни симптоми и да не разбереш от какво си се разболял.
« Последна редакция: Октомври 20, 2014, 20:50:35 pm от Bobbie »


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #171 -: Октомври 20, 2014, 20:46:11 pm »
Боби, аз нямах предвид да влизаш в спор, просто не мога да го обясня като теб, отделно, че може да си правя грешни интерпретации  :D
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #172 -: Октомври 20, 2014, 20:59:57 pm »
Аз също бях болна като куче миналата година, но след направен тест се оказа, че не е ифлуенца. Ако бях в България, понеже тест не се прави, веднага щяха да ми кажат, че съм хванала грипа, въпреки ваксината.  А това за новите щамове - да правa си, точно така е.

...Освен това, няма гаранция че няма да се разболееш от друг вирус, който има подобни симптоми и да не разбереш от какво си се разболял.

Ей това се надявах да изясниш, мерси за което! У нас хората погрешно считат, че всеки вирус който ги повали е баш грипния, покрит от ваксината за сезона. Не се прави тест какъв е аджеба този вирус който е разболял някого и реално - нямаме никакви данни по този въпрос, но у нас! По света обаче - на много места се тества и затова са наясно, защо трябва и има смисъл от противогрипните. В България, както много други неща и по този въпрос е: "Ама съседката кака Пена се ваксинира, пък се разболя пак от вирус и беше много кофти..." - и оттам се правят егати генералните заключения на база рекъл-казал някой си.
Отделно, че вирусите мутират. Ако имаш ваксина за даден щам и те полази негова "модифицирана версия" - ще се разболееш, да, но ще мине по-леко и вероятно без усложнения. Казано съвсем просто разбира се, не виждам смисъл да влизаме в детайли. И най-малкото...вреда няма от тези ваксини, ми сложете ги бе!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #173 -: Октомври 20, 2014, 21:32:22 pm »
Друга важна подробност е, че не всяка вирусна инфекция е грип. Хората редовно твърдят, че имат грип, когато всъщност са лепнали вирус и изкарват настинката на крак. Грипът не се кара на крак. Грипът вкарва в болница активни хора на средна възраст или поне ги гъта в леглото дни наред. И ваксината действително намалява усложненията.

Сигурно се потретям, но лелята на мъжа ми твърди, че е болна от грип поне през две седмици всяка зима вече години наред.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #174 -: Октомври 20, 2014, 21:43:57 pm »
Друга важна подробност е, че не всяка вирусна инфекция е грип. Хората редовно твърдят, че имат грип, когато всъщност са лепнали вирус и изкарват настинката на крак. Грипът не се кара на крак. Грипът вкарва в болница активни хора на средна възраст или поне ги гъта в леглото дни наред. И ваксината действително намалява усложненията.

Сигурно се потретям, но лелята на мъжа ми твърди, че е болна от грип поне през две седмици всяка зима вече години наред.

Ама ако трябва 100 пъти по 100 различни начина да го напишем това, барем стане ясно - аз съм ЗА. Защото понастоящем НЕ Е на повечето хора, които познавам. Грипът е вирус, ебола-та е вирус, СПИН също е вирус, има още...не знам, милиони вируси сигурно... Или милард? Антигрипната ваксина пази от най-честите и очаквани за даден сезон грипни вируси. Не пази от кой да е вирус... Ще ми се някой болен от грипен вирус, направил усложнения дето бере душа в болница...ей така както е на 30-ина години, без вредни навици, спортист и пр. - да разреши влизане на снимачен екип. И да се излъчва това с червен надпис - "Ей това е грип! Помислете си за ваксина.". Казах напред - 4-ма от гореописаната група починаха миналата зима в Стара Загора от сезонен грипен вирус, покрит от ваксината която беше на пазара. Там тестваха дали е това, или не предвид, че нали...положението стана дебело, а после и с фатален край.  :?

П.П. И си помислете това пък как би го понесло вашето невръстно дете, ако пък е и често боледуващо... Или баба ви дето крета и без това на една каруца лекарства.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #175 -: Октомври 20, 2014, 22:03:03 pm »
Жбрул, твърди се, че бабите най-леко карат грипа, явно заради доста преболедувани щамове.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #176 -: Октомври 20, 2014, 22:11:05 pm »
м-и твърди го кой? "Бабите" казах, защото повечето възрастни хора имат и куп хронични заболявания, което ги прави по принцип по-уязвими. Нека правим разлика, ако може. Ако си с няколко байпаса и направиш перикардит заради грипен вирус, за който си има ваксина видиш ли ти...ми вероятно ще умреш от усложнението. Млади хора прескачат трапа след такова усложнение, ама са за трансплантация на сърце после. Само един пример от всички възможни.

Подценява се и рискът и средствата, които свалят този риск, поради (според мен) изключително лоша, или направо липсваща информационна кампания по въпроса.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #177 -: Октомври 20, 2014, 22:27:25 pm »
Твърди се във филм по НГ мисля, отдавна беше, но търсиха отговори в миналото и имаше надлъжно доказателствено обяснение защо е така.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #178 -: Октомври 20, 2014, 22:42:25 pm »
м-и,  Ако бях в България, понеже тест не се прави, веднага щяха да ми кажат, че съм хванала грипа, въпреки ваксината.
/quote]

В България, на всякакви по-сериозни респираторни вируси, с Т и прочие... казват грип :) :)

Много често съм се опитвала да обясня на приятели и познати, че противогрипната ваксина покрива само инфлуенца, сезонен и свински грип. И не значи, че като имаш противогрипна ваксина, няма да хванеш някой от хилядите останали вируси.
Трудно  за осмисляне...

Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #179 -: Октомври 20, 2014, 22:49:22 pm »
 :D Сега видях, че сте го дискутирали вече този въпрос.

За мен е странно, че уж интелигентни хора съм чувала с подобни твърдения.