0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #440 -: Януари 15, 2013, 21:49:15 pm »
Боги, не я насилвай като не иска, не вярвам, че ако изпие 20гр чай ще и помогне против коликите.
Моите си им предлагах вода от родилния дом, но в интервала половин час след и около 1ч. преди кърмене. Пиеха си я и не ни пречеше нито на храненето, нито на количеството кърма, което произвеждах аз. Противник съм на крайностите. Това "не трябва да се дава вода" може да е валидно само за дете, което постоянно виси на гърдите на майка си. Не виждам как на 40градуса ще давам течност на децата (кърма) само на 2,30ч - 3ч. Не си го представям. Бебетата не са толкова балами - като са жадни пият, като са гладни си търсят млякото. Убедена съм в това, защото все пак съм имала преки наблюдения.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #441 -: Януари 15, 2013, 22:02:10 pm »
Елена, не става дума за това дали имат или не чайчетата хранителна стойност. Давам ги против колики. В нашия случай давам хамомила и дискореа в 50 мл преварена вода. Момчето ми я пие и се чувства по-добре. Иначе се мъчи от тия пусти колики.
А иначе за това, че съм имала достатъчно кърма, за да ги храня само на кърма - едно е да кърмиш едно дете на поискване, друго - две.

Може би Мими26 би могла да даде съвет как да стане това или друга майка на близнаци, която само е кърмила и не е давала добавка.



*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #442 -: Януари 15, 2013, 22:07:01 pm »
Може би Мими26 би могла да даде съвет как да стане това или друга майка на близнаци, която само е кърмила и не е давала добавка.
Bogi, аз ти казах и преди - хранене на интервал поне 2.30ч., цедене след всяко хранене (за мен беше задължително, за да увелича кърмата), пий много вода - поне 2литра на ден. И пак ще се повторя за коликите аз пиех чай от копър по половин литър на ден - варих си от истински копър. Гадно е, но за сметка на това моите имаха много леки колики - дали благодарение на чая мога само да гадая, но не пречи да пробваш.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #443 -: Януари 15, 2013, 22:42:19 pm »
боги, мими, не искам да влизам в спорове, казвам какво зная и какво съм чела. да нямам близнаци, но съм прекарала година и половина в четене и изследване на кърменето - с консултант по кърмене, с писани неща. и преди мими и цигу да кажат, че има разлика между теорията и практиката, аз да кажа отново, не споря, предлагам информация, който иска да я чете. едно е да отгледаш двойка близнаци, друго е да имаш наблюдения и информация за кърменето на стотици близнаци и двойки бебе-по-голямо дете. та ето какво зная аз, пак казвам, предлагам, нека влизаме във витиевати спорове

- две бебета стимулират гърдите по-добре от едно
- кърменето на поискване е най-доброто и за майката и бебетата (по-малък риск от мастити, запушвания, по-добро стимулиране на кърма, по-добро наддаване, по-малко плач, по-малко разранени зърна, при условие, че бебето захапва добре). напълно разбирам, че е много по-трудно с две бебета, особено когато са по-малки. но преди да стане модерно да се храни детето на три часа (преди около сто години, е било модерно да се храни детето "не повече от 5 пъти на денонощие" и в двете няма физиологична логика). кърмата се разгражда за около 90 минути.
- даването на вода, чайчета и добавки пречи на стимулирането на лактацията, пречи на бебето да си регулира приема на храна. освен това в тях има вещества, които дразнят стомашно-чревният тракт на бебетата, тъй като той не е пригоден за обработването им.
- от моят скромен опит - кърменето на поискване е по-малко време и трудо-емко от цеденето, особено след всяко кърмене.

не се опитвам да споря с никого, пак повтарям.

боги, няма как да ти помогнат чайове за колики, просто защото коликите не са телесен феномен, те са набор от поведения (бебе, което плаче в продължение на три дни три или повече часа, това е диагнозата на коликите, няма, не е открита физиологична или анатомична разлика между телата на бебета с колики и такива без. след като няма физиологично състояние, няма как да помогнат лекарства (чайчета)). ефектът е да се успокоят родителите, което със сигурност е важно, но може да се постигне и по-други начини.

доколкото зная лайката (камомила) не се препоръчва въобще за бебета, тъй като има подтискащо (успокояващо) действие. но ти сигурно си проверила за това.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #444 -: Януари 15, 2013, 22:44:07 pm »
Мими26, хич и не я насилвам. На нея й разтварям гранулките в АМ, което й давам.

Като си ги кърмила на 2.5 ч., по колко време си държала на гърда всеки? Последователно или едновременно?
А изцеденото даваше ли им го после?
И въобще ти кога спеше, ядеше, къпеше се, ходеше до 00 и т.н.?
Залях те с въпроси, ама ти знаеш колко ми е лесно, та затова и питам толкова :lol:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #445 -: Януари 15, 2013, 23:06:43 pm »
Боги тя Мими ще каже най-добре, но те първите поне 2м са напълно заети, дори с едно бебе. То или храниш или дупета оправяш. Моят спеше най-много 15мин. и си бях направила режим. На едно спане в тоалетна, на другото обядвам и т.н. Готвенето почти го бях забравила, за да гладя го слагах да спи в кошницата и пеех ако не изкара съня докато изгладя. Пране закачах с кошницата. Къпане само вечер като си дойде тати  :)

Тия гранулки ако са хомеопатични изобщо не би трябвало да действат като се дават с мляко. Хомеопатията до колкото знам се дава с 30мин интервал от храна, аз опитвах да давам някакви хомеопатични капки за колики в лъжичка с малко вода.

За антибиотиците мисля, че Цигу беше дала линк, където по съставка може да се провери съвместимост с кърмене, но не я намирам.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #446 -: Януари 15, 2013, 23:16:44 pm »
Елена, не влизам в спорове с теб. Ти също не спориш. От това, което пишеш и прочитам, виждам че просто многократно повтаряш едно и също. Аз съм и университетски преподавател, но не вярвам, че повторението е майка на знанието. Иска ми се да прочета малко споделен практически опит. Теорията определено мога да си я чета и сама (поне да чета със сигурност мога  :lol:) Допитвам се до лекарите. И в крайна сметка решавам как точно да постъпя. Така че, Елена - „Мир и любов!” и не хаби излишни емоции по мен.  :wink:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #447 -: Януари 15, 2013, 23:21:28 pm »
боги, не се хабя с излишни емоции, но те тъкмо педиатрите казват "изключително кърмене до 6тия месец" - всички от сзо, през уницеф, до националните педиатрични асоциации. изключително кърмене означава само кърма. наскоро разбрах как така е станало да има тази препоръка на международно ниво - чрез практически опит на много бебета и майки, напатили си и пострадали от различни експерименти. но щом не искаш да се хабя, няма.  :wink:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #448 -: Януари 15, 2013, 23:24:44 pm »
М-и, знам това за хомеопатията и храненето, но коментирах въпроса с лекар хомеопат. Реших да пробвам и да видя. Изпратили са ми от Англия и Grapewater. Утре като дойде педиатърката вкъщи да ни ваксинира ще й дам да погледне съставките, за решим дали да я даваме.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #449 -: Януари 16, 2013, 09:21:53 am »
Елена, просто вече ти подминавам постовете, защото са ми като "Дързост и красота" - едно и също без край по принцип. Всички сме чели достатъчно из нета за кърменето - не се притеснявай  :wink:
Мими26, хич и не я насилвам. На нея й разтварям гранулките в АМ, което й давам.

Като си ги кърмила на 2.5 ч., по колко време си държала на гърда всеки? Последователно или едновременно?
А изцеденото даваше ли им го после?
И въобще ти кога спеше, ядеше, къпеше се, ходеше до 00 и т.н.?
Залях те с въпроси, ама ти знаеш колко ми е лесно, та затова и питам толкова :lol:
Боги, да ти кажа първите 2 седмици, докато мъжа ми беше отпуска успяхме да си създадем някакъв режим, но реално 3 месеца май нямах време за нищо друго освен да кърмя и да се цедя  :lol: В началото ги хранех един след друг - режима им беше с половин час разминаване - кърмих по около 15мин. толкова им трябваше, защото заспиваха без да мога да ги събудя. Ако заспят примерно към 5-7мин разбуждах да си доядат. С преобуването им отиваше около час. След това половин час някъде се цедях (в началото повече време ми отнемаше). После докато се пооправя да се измия и пак трябваше да ядем  :lol: Случвало се е да си мия зъбите чак по обяд  :lol: Вечер ядяха в 22-23, 2 и 5ч. - пак така един след друг. Когато обаче веднъж ревнаха и двамата настана купон и след това започнах да се будя малко преди тях, изцеждах кърма за единия за всеки случай в шише, но това вече, когато ми се регулира кърмата и ми трябваха 5мин цедене на ръка, за да напълня стотина млл. Изцедената кърма я събирах и замразявах.
Втория месец обаче след едно приключение, когато ревахме и тримата, реших, че ще ги храня заедно. Бях пробвала вече, но мъжа ми ми беше помагал да се наместя с тях. Криво ляво си създадох лесен начин за наместване - слагах ги на големи възглавници (за спане) и си ги придърпвах така към гърдите (крачетата им да дойдат по мишниците ми). Спестявах си така вече половин час и имах време дори и да хапна нещо  :lol:
За готвенето - май първите месеци мъжа ми пое тази функция вечер след работа - карахме основно на салатаи и скара, но какво по-добро за кърменето от това :)
Чинии миех и гладих също вечер, имах по-малко кърма тогава и цеденето ми отнемаше по-малко време. много често правих и 2 в 1, за да спестя време - вечерях и се цедях  :lol:
След 20тия ден започнах да излизам следобяд. Тогава изцеденото след храненето около 14ч го взимах в шишета и правехме храненето в 17 навън. Единствено тогава пропусках цедене.
За спането... ами като станаха на 2год. тогава започнах да спя  :lol: След 6тия месец бяха решили, че ще се будят през 20мин - единия, другия, ей така, за да мрънкат от зъбите... дано при вас няма такива филми.
В общи линии приеми, че няма да имаш никакво време за нищо и така, ако успееш да откраднеш малко, ще си щастлива :)
Ако имаш баби, използвай ги максимално за домакинството. Аз за съжаление нямам на разположение и наистина беше трудно.
Като цяло зорът е докато проходят, след това става по-лесно.
Ако се сетиш каквото и да било - питай, насреща съм :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #450 -: Януари 16, 2013, 12:39:23 pm »
Благодаря, Мими26! Майка ми е вкъщи. Пазарува тя или мъжа ми. Тя готви, чисти, аз пускам пералнята (че е твърде модерна :lol: и нея я е страх да не я развали!), тя простира, храни с шише, мие шишетата и пуска стерилизатора. Гушка едното, докато къпем другото. Като нахраня едното вечер, тя го взима при нея и така имам само един мрънкащ вързоп. Мъжът ми приготвя вечер АМ.
Ще почна и аз да се цедя, защото май ми е слезнала вече повече кърма.
Сега оставям телефона, че пак ще се храним, а към 14.00ч. ще дойде педиатърката да ги ваксинира.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #451 -: Януари 16, 2013, 13:31:02 pm »
Момичета,малко извън вашата тема,но да ви попитам има ли момичета от София,които ползват услугите на Банката за майчина кърма?На мен ми се налага да дохранвам с АМ и мисля че това е по-добър вариант отколкото изкуствената храна.Моля ако имате някакво мнение да го споделите.Или пък ако има мама която има кърма в изобилие и я хвърля,а е съгласна да помогне на друга мама моля да ми пише на лични.Благодаря!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #452 -: Януари 16, 2013, 14:00:12 pm »
Момичета,малко извън вашата тема,но да ви попитам има ли момичета от София,които ползват услугите на Банката за майчина кърма?На мен ми се налага да дохранвам с АМ и мисля че това е по-добър вариант отколкото изкуствената храна.Моля ако имате някакво мнение да го споделите.Или пък ако има мама която има кърма в изобилие и я хвърля,а е съгласна да помогне на друга мама моля да ми пише на лични.Благодаря!
Пиши на КЪДИ, тя знае какви са условията за взимане на кърма от тази банка.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?action=profile;u=20843

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #453 -: Януари 16, 2013, 18:42:41 pm »
ето какво написа д-р бърди в бебешката тема, цитирам го тук, защото сега си говорехме по въпроса и може да е от полза:


НЕ ДАВАЙТЕ НИЩО НА БЕБЕТО, ОСВЕН КЪРМА! НИТО вода, нито "чайчета", нито "сокове"!!!!! НИТО биогаи... ..
СПРЕТЕ всякакви Еспумизани и Колиййф!!
Стремете се да кърмите добре в рамките на едно кърмене.
Ползвайте залъгалка като "инструмент", за да отличите неспокойствие от глад.

пп- главните букви са на доктора
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #454 -: Януари 16, 2013, 19:05:19 pm »
Здравейте,имам питане,как да направя пиенето на малко вода възможно?Както писах сме в чужбина тук е доста топло около 30 градуса,а Жаклин отказва да пие течности освен кърма,опитах с чай на хип и с обикновенна вода но не иска дори глътка.Освен това отказа едното кърмене.може би заради часовата разлика и сега е на 5 кратно кърмене.Тревожа се да не се обезводни,днес пишка по малко може би около 3 пъти...Иначе не е отпусната даже напротив смее се,закача се,но сухите памперси не са обичайни за нея.Ака веднъж и беше зеленикаво и с по различен мирис,може и от пъщарнака да е,хапна 60 гр в 12 на обяд.Да сложа ли малко захар във водата ,ако да колко и каква -кафява или бяла?Благодаря!
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #455 -: Януари 16, 2013, 20:01:45 pm »
според мен нищо освен да предлагаш и то когато и ти пиеш вода не можеш да направиш. няма смисъл да слагаш захар - не е добре за детето, възможно е да замести млечно хранене и така. не забравяй, че в пюретата също има течност. не ограничавай достъпа до гърдата, дори да е по време "не за хранене". щом детето е бодро, значи си е взело каквото му трябва.

по повод сухите памперси - аз бях опищяла форума, че на дъщеря ми отказват бъбреците, защото нощем спря да пишка. нормално е да "консолидират" пишканията, то и акото й ще се промени (няма значение зеления цвят, най-вероятно е от храната) и ще замирише.

карай си почивката и се радвай на живота и детето  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #456 -: Януари 16, 2013, 20:52:33 pm »
След захранването(даже към 8м) и аз започнах да предлагам вода, той я пропи доста късно, поне до 1.2м беше на около 30мл дневно, но като има кърмене явно си наваксват.

Елена за това, което си цитирала доктора, мога само да кажа, че не си имала дете, което да реве от болка, да гледаш как се гърчи и ти нищо не можеш да направиш. Не че не му вярвам, но бих пробвала всичко(в рамките на разума разбира се и неща, които съм сигурна, че няма да навредят) за да го успокоя. Освен това точно от където си взела цитата пише и че най-доброто за колики според него е Саб симплекс(което е едно и също с Еспумизан). Не цитирай само, което си решила за важно, можеш да даваш линк и всеки да си тълкува и разсъждава според ситуацията и разбиранията си.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48744.240
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 21:04:09 pm от м-и »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #457 -: Януари 16, 2013, 21:08:23 pm »
м-и, вярно е, че моето дете не е ревало, или поне много малко се е случвало. разбира се, че ще направя абсолютно всичко, за да й помогна, но има неща, които повече вредят, отколкото помагат. това се опитвам да кажа. няма как човек който е родил бебе  ипреди това не е сблъсквал с информация за кърменето да знае, че голяма част от нещата, които му се предлагат са всъщност внай-добрият случай плацебо, а често и вредят.

за цитирането на доктора, съжалявам, че съм изпуснала саб симплекс-а, не е нарочно. аз лично не съм давала залъгалка, но това съм го цитирала, защото си беше част от параграфа. казвам го като пример, че не съм редактирала нищо.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #458 -: Януари 16, 2013, 21:17:47 pm »
Няма как да знаеш със сигурност, че вредят, освен това тук в България те си се изписват, майките си споделят една на друга от кое им се е успокоило детето и дават. Аз лично винаги съм се консултирала с лекар(било то и с д-р Бърди) и съм уведомявала педиатъра какво давам, дори и той да ми е казал, че няма смисъл или нужда. Затова пак казвам, всеки решава, негово е детето, за него са последствията(добри или лоши).
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #459 -: Януари 16, 2013, 23:40:29 pm »
ох, м-и, не става въпрос аз какво знам, достатъчно време на децата се е давало какво ли не и те са оцелявали и от попара с вино са оцелявали, ама ти ще дадеш ли?

продължават да предписват глюкоза за децата с жълтеница, ама всички ние тук знаем, че това не помага, нали това му е целта на форума, да споделяме знания, ама такива, дето са базирани на доказателства, а не "зелеви листа срещу безплодие".

ти откъде знаеш, че не вреди - най-малкото водата е баласт и измества кърмене. не им слагате зелени подправки на деца над 6 месеца, ама чайовете не са проблем.

напълно съм убедена, че огромна причина за това ади и аз да сме спокойни и да нямаме проблеми е помощта, която получих от консултанта си по кърмене. разликата между дните преди това и след това е огромна - бебе, което не може да се нахрани, кървящи зърна, аз се чувствам ужасно, че трябва да спирам кърмене, защото боли, дете реве, аз рева, познато нали? е точно затова се опитвам да споделям каквото зная, защото разликата е огромна и бих искала ако може и на друг да му стане по-лесно.